Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Valitettavasti ei ole läppä, vaan foorumisoftan + tilaajajärjestelmän yhteispeli ei toimi noin yhtään ja vaatii toimitukselta (josta nnirvi on siis 50 %) manuaalityötä, jotta foorumille saa tilin oikeudet kuntoon. Tuo on ollut tilanne jo hemmetin monta vuotta, mutta jostain syystä sitä ei vaan saada korjattua jatkuvasta foorumin sisäisestä purnaamisesta ja vitsailusta huolimatta. Syy: jotain jotain ei admin-tunnusta palvelimelle kellään jotain jotain.En tiedä onko taas joku uusi inside läppä, mutta nyt tarvii vissiin lähettää kuva kahdesta lehdestä nirville spostilla ja hän sitten aktivoi foorumin kuukaudeksi tai kahdeksi kerrallaan. Ja joskus vielä mainostivat foorumia tilaajien lisäetuna, mutta nyt ei pääse sisään heti edes maksamalla. Koitan nyt olla kovin avarakatseinen Pelittiä kohtaan, mutta kyllä he sen kovin vaikeaksi tekevät![]()
Crysis ym. pelien grafiikkakeskustelut olisi voinut siivota samallaKeskittykääpäs sitten ketjun aiheessa pysymiseen. Muutamat käyttäjät vieneet nyt toistuvasti keskustelua ohi aiheen. Tämä ketju on otsikon mukaisesta uutisesta keskusteluun. Mukaan mahtuu myös fiilistelyä kyseisten lehtien historiaan liittyen, mutta tämä ei ole mikään yleinen pelimuisteloketju, jossa voi kirjoitella kaikkea maan ja taivaan väliltä pelaamiseen liittyen.
Pelaamiseen liittyvät laajemmat keskustelut täällä: Pelit, PC-pelaaminen ja pelikonsolit
Mukava kirjoitus ja kiitos kehuista.Olipas harmillinen juttu Pelaaja-lehdelle, sen toimitukselle. Aikansa julkaisu päättyi. Olisiko tässä nyt laajalla yhteisöllä vaikutusmahdollisuus jatkolle? Ehkäpä ei enää pelkästään Pelaaja-lehden tilaajakunnalle, vaan jonkinlaiselle sekasikiölle, sopuisalle yhdistelmälle, eli nykyiselle Pelit-lehdelle? Kysymys on, kauanko Pelit-vielä sinnittelee? Kannattaisiko panostaa myös muuhun kuin pelkkään lehteen, hassun nokkelaan sisältöön? Mitäpä sanottavaa on esim. verkkosivuista? Siellä vaikkapa "nörttikirppis", jossa melko tuore ilmoitus on vuodelta 2019? Ei ole tätä päivää.
Lehtimyynnissä digitalisaation vaikutukset näkyvät, kun mainoksia myydään verkossa, eikä paperilla, vähemmän luetaan hidasta mediaa, paperia, joka maksaa. Tilaajamäärät laskevat, paino maksaa, logistiikka maksaa, ja kun lehti kolahtaa postilaatikkoon, niin kaikki onkin jo vanhaa. Sopii hidasälyisille, tulevaisuuden vastustajille ja todellisuudentajuisille.
Hinta voi olla perusteltu, mutta miksi maksaa, kun kaiken tiedon saa ilmaiseksi muualta? Harvassa ovat ne, jotka tulevat edelleen maksamaan paperista, ja se myös näkyy sisällössä? Vai miten hinnan, digitaalisuuden ja fyysisyyden sopusointu saavutetaan?
Tässä omia alkukantaisia kokemuksia, jotka lähinnä liittyvät Pelit-lehteen, mutta sitä kautta myös, Pelaaja-lehteen.
Ihan ihka-ensimmäisiä Pelit-lehtiä tuli luettua kirjastossa usean vuoden ajan. Olin kirjaston vakiokävijä, ja aina uutta lehteä kärkkymässä. Kirjastoon oli matkaa muutama sata metriä, joten siellä tuli säännöllisesti käytyä. Haalittu lukumateriaali koostui tekniikasta, metsästyksestä, sarjakuvista/scifistä, mutta Pelit-lehdet veti tuolloin näistä pisimmän korren. Vakiopaikka oli kulmassa, ikkunan lähellä, jossa lehdet luettiin uudestaan ja uudestaan. Lehtihyllyseinällä, eikä omalla vakilukupaikalla koskaan ollut ruuhkaa.
Istumapaikka vaihtui, ja saman pöydän ääreen kokoontui lopulta samoista aiheista tykkääviä kavereita. Osa on jo mullan alla ja muutaman kanssa aina palataan menneisyyteen.
Kirjastossa uusin lehti odotti aina tuoreena lukijaansa kirjaston lehtiseinän lehtiluukun/pleksin takana ja muut aiemmat numerot oli luettavissa samassa lokerossa. Kirjastossa näitä tuli luettua niin tarkasti läpi, että edelleen tiettyjen numeroiden sisältö, aiheet ja aukeamat ovat jääneet hyvin mieleen, graafinen ilme ja ne sanailut. Pelit-lehteä ei koskaan tilattu kotiin, mitä nyt tilattuja 7 päivää ja Seuraa tuli lueskeltua (Seura-lehden Matti Mainio ja Jussi Juonio-sarjakuvat).
Pelit-lehden alkuaikoina mielenkiinnon kohteina olivat Nintendo, Commodore, tytöt, Sega ja PC. Okei, monta näistä sain, mutta mitä jäi… Pelit-lehti kuitenkin unohtui ja jäi, kun harrastukset vaihtuivat ja pelaaminen väheni, mutta vuosien ajan Pelit-lehtiä on keräilty sen verran, että 90-luku on täytetty. Lehdet ovat mökin vessalukemisesta siirtyneet parempaan säilöön ja niitä tulee toisinaan poimittua luettavaksi.
Markkinoinnin vaikutusta ei voi väheksyä, mutta kyllä ne parhaat pelit on jo itse pelattu ja koettu, niin hyvässä kuin pahassa, vaikka edelleen tekniikka ja elämä yllättää. Pelit-lehtien kultavuodet, alkuperäisten lehtien sisältö ja tyyli eivät unohdu. Yksittäisiä uudempia Pelit-lehtiä on tullut ostettua, ja erityisesti kesäisin ns. tuplajulkaisuja irtonumeroina. Tyylissä ja sisällössä on jonkin verran huomattavissa paluuta vanhaan, josta tykkään.
Pelaaja-lehti ei ole tuttu, mutta kohtalonsa kuitenkin niin harmillista, että laitoin tämän aikakauden päätteeksi juuri tilaukseen Pelit-lehden paperisen version. Olen varmaankin viimeinen tilaaja, joka maksaa tällaisesta sisällöstä. Pelit-lehteä on mm. E-kirjaston kautta yritettyä lukea, mutta samaa fiilistä digitaalisesta versiosta ei vaan saa, eli kyllä se paperinen edelleen pitää pintansa, kun on aika- ja laite- ja alustariippumaton, lisäksi fyysinen kosketus, tunne, ja tuoksu. Se voi olla, että tässä ajassa samanlaista paluuta historiaan ei ole, ei ennen pohjamutia.
Näin jo edesmenneen digitaalisen murroksen aikakautena kaikki fyysisen materiaalin, median sinnittely ja uudelleen tulemisen toivo antaa uskoa tulevaisuuteen, tai sitten se on vain paluuta omissa ajatuksissa paikalliseen, omaan kirjastoon. Kaikki fyysinen muuttuu joksikin, mitä et omista, ja johon ei voi palata.
Näin menneisyyden mielistelijänä, nykyään saan paljon irti io-techistä. io-tech on oman aikansa jonkin sortin itsenäinen ns. vanhan ajan Pelit-lehti laajemmalla tarjonnallansa, tai aikansa C-Lehti, tai Bitti, tai jopa enemmän.
Mitäpä Io-tech olisi lehtenä?
Fyysisyyden nimissä, suosittelen tutustumaan vielä elossa olevaan Skrolliin, ja Mikrobitillä vielä riittää tilaajia, joten jotakin fyysistä sikiötä, kuten Pelit-MB-Skrolli-io-tech-yhdistelmää odotellessa.
Märissä unelmissa kävijämäärien, tilaajakunnan edelleen kasvaessa Sampsan imperium jatkuisi io-techin omassa lehdessä, jossa uusimpina uutisina olisi uusimmat laitteet, retro, pelit, ja sarjakuva, jonka päähahmoina ovat @Sampsa ja @Juha Kokkonen. Fyysisen median tilaajat ovat valitettavasti kuolevaa sorttia, kun mainosmyynti kannattaa digitaalisesti.
Niin ja tähän vielä, että Pelit tilattu, tilaa sinäkin, niin jatkat historiaa.
Jos rahat tulevat videoista joskus tulevaisuudessa, niin onko kirjoitetun sisällön julkaisemisen esteenä sen tuottamisen vaatima vaiva, vai halu välttää videoiden kannibalisoiminen?Ajatus printtiin "laajentamisesta" on siis täysin pois laskettu ja fokus on enemmänkin siinä, miten kirjoitettu sisältö netissä säilyy ja jatkuu.
Mitenkähän nuo youtuben/spotifyn/... autodubbaukset kontentille? Ehkä yleisöä saisi laajennettua jos videoihin automaattisesti generoituu myös englannin tai miksei vaikka intiankielinen puhe? Olen odotellut, että dubbaukset yleistyvät. Mielenkiintoista yrittää katsoa kontenttia mikä aikaisemmin oli kielimuurin vuoksi katsomiskelvoton. Antaa ainakin perspektiiviä kun ihan toisen kulttuurin podcastia tms. kuuntelee. Toki se on melko mahdoton sanoa meneekö viraaliksi vai katoaako isoon massaan, mutta ainakin jonkinlainen mahdollisuus mikä ei vaadi isoa määrää lisätyötä kun dubbaus tapahtuu ai:lla ja ehkä jopa automaattisesti työkalussa/alustalla.Mukava kirjoitus ja kiitos kehuista.
Me ollaan saatu 8 vuodessa io-tech rullaamaan yrityksenä voitollisesti ja liikevaihto pyörinyt 400 000 euron tienoilla. Nykyisellä tekemisellä ja osamaisella en usko, että puolta miljoonaa suuremmaksi pystytään kasvamaan, mutta samaan aikaan tilanteeseen voi olla todella tyytyväinen. Vuosien varrella olen ymmärtänyt, että päätön kasvun tavoittelu on hengästyttävää ja kuluttavaa, eikä se ole nykyään enää fokus.
Viimeisen 4-5 vuoden aikana ainoa, mikä on kasvanut on videon osuus ja viime vuonna 2024 sen osuus oli liikevaihdosta vajaa 50 %.
3 vuoden kuluttua todennäköisesti video on suurempi bisnes kuin io-tech-sivusto ja Techbbs-foorumi. Sama median murros on ollut jo pidempään käynnissä netissä, mikä nähtiin printin ja netin kanssa.
Ajatus printtiin "laajentamisesta" on siis täysin pois laskettu ja fokus on enemmänkin siinä, miten kirjoitettu sisältö netissä säilyy ja jatkuu.