Build PC seinälle

Liittynyt
15.10.2022
Viestejä
824
Parempi aloittaa postauksella, jotta ei jää piippuun kuten viimeksi jäi Louqe S1 -tornin kanssa.

Edellinen projekti lähti kiertoon kun lapsiarjessa aika ei meinaa riittää kaikkeen, ja toisaalta siihen tuli myös sidottua aika paljon rahaa kiinni. No, se siitä. Rakentamisen ilo on parasta, suunnittelua ja hiukan valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja unohtamatta.

Kipinä lähti tällä kertaa, kun vastaan tuli seinälle rakennettavat ratkaisut, ja ihan käytännössä tuotteeksi valikoitui tämä:

1728118034735.jpeg



Viimeksi ITX-emolevy ja komponenttivalinnat sekä kotelon jäähdytyskapasiteetti 7x140mm (30mm) paksuilla radeilla ei riittänyt omiin tarpeisiin, ja säätövarat loppuivat kesken.

Kuten kuvasta näkee, tuo levy ei huoli kuin 2x 280mm radit, ja nehän eivät kokonaisuudelle tietenkään riitä. Minun jipponi onkin, että suljen tuon kotelon laminoidulla lasikuvulla ilmatiiviiksi niin, että nuo 2 radia jäähdyttävät kotelon sisäpuolta ja johtavat sieltä lämmön nesteeseen joka jäähdytetään ulkopuolella 4x 560mm tai 2x 1080-1260mm jäähdyttimillä huoneilmaan.

Komponentit ovat siis pölysuojassa, ja myös coil whinet sun muut häiriöäänet vaimenevat mukavasti laminoidulla lasilla. Prossulle, näytönohjaimelle, muisteille, ja mahdollisuuksien mukaan myös emolle / virransyötölle / piirisarjalle / m.2 tulee omat blokit, eli ilmalla ei varsinaisesti jäähdy kuin virtalähde ja muut yleiset komponentit.

Virtalähteen päätin olevat parasta mahdollista hyötysuhdetta em. syystä ja kotiutin 1000W Hydro TI Pron joka edustaa 80+ Titanium osastoa. Täydellä kuormalla alle 100w hukkatehoa lasikopan sisään siis.

Emoksi ja prossuksi löytyi täältä BBS:ltä sopivasti Z790 Apex ja 14900KF.

Muistit on vielä hommaamatta, mutta ajatuksissa on jokin 48gb kitti Hynixin M-Diellä, kulkua ajatuksena löytyä sinne 8600 nurkille koska tuo prosessoriyksilö on hyvällä muistiohjaimella ja laudassa riittää rahkeita. Nämä vielä vähän pohdinnassa, Patriot Viper Extreme 5 on vahvoilla ruuveilla irroitettavien jäähdytyssiiliensä ansiosta.

D5 PWM pumppuja on nyt rosterissa 3kpl, ajattelin toteuttaa vesikierrot niin että GPU on oman pumppunsa perässä, CPU + RAM + emon jutut omallaan, lasikopan sisäiset radit omallaan ja kumpikin ulkoinen radi omallaan. 5kpl D5 pumppuja siis, näihin tietysti virtausmittaukset ja automaattinen nopeussäätö lämpötilojen / deltojen mukaan Aquacomputerin Quadroa / Octoa käyttäen.

Tuulettimet luonnollisesti myös ohjatuksi. 16mm kova putki on nyt ajatuksissa nestelinjoihin, värimaailman yms. vielä hiukan harkinnassa.

Komponentteja ja osia yritän mahdollisuuksien mukaan löytää tarjouksista / käytettynä, koska raha ja kiertotalouskin hiukan ratkaisee.

”Kotelo”, eli ABK:n levy tuli reilussa viikossa. Työnjälki erinomaista, miinuksena järjetön hajustetta kuplamuovi sekä pieni kuljetusvaurionirhama. Nämä tehdään pienen yrityksen toimesta Turkin Istanbulissa, pisteet sinne. Kannattaa huomioida että arvonlisäverot tulevat maksuun tullin toimesta, eli kokonaishinta nekin huomioiden kohtuullinen 230€ toimituskuluineen.

Prossu pääsi eroon lämmönlevittimestään, ja ydin muhii nyt nestemäisen metallin alla odottamassa puhdistusta. Hain Motonetistä kromitahnaa, jolla ytimen puhdistus viimeistellään.

1728119151069.jpeg


Moni asia on vielä auki, mutta hiljaa hyvä tulee. :)
 
Mä käytän noiden paljaiden dien putsaamiseen ja preppaamiseen kahta konstia indiumin poiston jälkeen; joko vesihionta/läppäys 2000 paperilla, tai sitten jos on jotain laikkua tms. niin Autosol kiillotustahnaa pumpulipuikolla tai pienellä palalla kiillotusliinaa. Nestemetalli bondaa todella hyvin tuohon 2000:lla hiottuun pintaan kun sen hieroo siihen kunnolla. Autosol itsessään jättää pintaan jonkun vahan tms. joka täytyy poistaa liuottimella, muuten ei nestemetalli tartu. Käytän asetonia tai Bräkleeniä tuohon, raaka IPA saattaa toimia myös.
 
Itse tässä kaksi viikkoa miettinyt että, ostanko valmiina vai alanko suunnitella ja työstää alumiinista itse kyseisen mallista koteloa.

Ajatuksena ollut tuosta sinun "kotelosta" isompi versio.

Onko tuo sinun kotelo ihan tukeva ja muuten hyvän oloinen? Säästäisi toki aikaa ja hermoja kun ostaisi vain valmiina.

Mielenkiintoisen kuuloinen projekti ja mielenkiinnolla odotellaan etenemistä 👍
 
Itse tässä kaksi viikkoa miettinyt että, ostanko valmiina vai alanko suunnitella ja työstää alumiinista itse kyseisen mallista koteloa.

Ajatuksena ollut tuosta sinun "kotelosta" isompi versio.

Onko tuo sinun kotelo ihan tukeva ja muuten hyvän oloinen? Säästäisi toki aikaa ja hermoja kun ostaisi vain valmiina.

Mielenkiintoisen kuuloinen projekti ja mielenkiinnolla odotellaan etenemistä 👍
On kyllä laadultaan positiivinen yllätys, ei ole vaivan väärti kun tuohon rahaan sai tämän.

Seppä tekee näitä ilmeisesti myös kustomoituna, mutta olin jo tilannut kun tuo tuli jossain vastaan.

Suositus ehdottomasti, hinta-laatu kunnossa. :)

AMä käytän noiden paljaiden dien putsaamiseen ja preppaamiseen kahta konstia indiumin poiston jälkeen; joko vesihionta/läppäys 2000 paperilla, tai sitten jos on jotain laikkua tms. niin Autosol kiillotustahnaa pumpulipuikolla tai pienellä palalla kiillotusliinaa. Nestemetalli bondaa todella hyvin tuohon 2000:lla hiottuun pintaan kun sen hieroo siihen kunnolla. Autosol itsessään jättää pintaan jonkun vahan tms. joka täytyy poistaa liuottimella, muuten ei nestemetalli tartu. Käytän asetonia tai Bräkleeniä tuohon, raaka IPA saattaa toimia myös.
Juurikin Autosolin kromitahnaa hain, kiitos vinkistä. Jotenkin vieroksuttaa ajatus hiomapaperista, mutta voihan sitä vähän näyttää jos siltä näyttää. :)
 
Juurikin Autosolin kromitahnaa hain, kiitos vinkistä. Jotenkin vieroksuttaa ajatus hiomapaperista, mutta voihan sitä vähän näyttää jos siltä näyttää. :)
Pitää vaan ajatella sitä palana lasikuitua ja kiveä. Paperi vaan suoralle ja jäykälle alustalle, vettä päälle ja hieroo/levittää sen paperille ja alkaa kevyesti hioa :geek:

Tekis mieli vähän oikasta omaa 7900XTX piiriä, kun se on monen dien vuoksi aivan mitä sattuu korkeuksiltaan.. ja ihan hiomakivellä.

BTW, Thermaltake Core P - sarjan ”avoimet” kotelot saa asennettua myös seinälle ja niihin sopii ainakin 420 radi (P3, P5 myös 480)
 
Pitää vaan ajatella sitä palana lasikuitua ja kiveä. Paperi vaan suoralle ja jäykälle alustalle, vettä päälle ja hieroo/levittää sen paperille ja alkaa kevyesti hioa :geek:

Tekis mieli vähän oikasta omaa 7900XTX piiriä, kun se on monen dien vuoksi aivan mitä sattuu korkeuksiltaan.. ja ihan hiomakivellä.

BTW, Thermaltake Core P - sarjan ”avoimet” kotelot saa asennettua myös seinälle ja niihin sopii ainakin 420 radi (P3, P5 myös 480)
Mut eihän radipinta-alaa voi kovin paljoa alle 1m2 olla? ;)
 
Nestemetallit muhivat yön yli juotosmöhnän päällä. Ajattelin että tuon kanssa tulee vielä talkoot, mutta tässä kuva kun tökkäsin häntä tulitikulla:

1728238954140.jpeg


Juotos oli pehmentynyt, ja lähti laattoina irti. Tältä näytti kun tikulla ja talouspaperilla putsasin irtonaiset:

1728239130284.jpeg


Seuraavaksi ajattelin keskittyä tuohon mustaan silikonipohjaiseen liimaan, jolla lämmönlevitin on kiinni prossussa. Tunnin aikana sain siitä 60% pois SIM-kortin ja isopropanolin voimin, mutta noiden pintaliitoskomponenttien lähelle tuolla taktiikalla ei ollut asiaa.

Rakas vaimo tuli lasten kanssa ulkoa leikkimästä, ja muistutti että lapsen leikkeihin annetuissa avaimissa on vanha Veikkauksen arvanraaputin. Sepä oli rikkoutuneena täydellinen peliväline tähän hommaan, ei olisi tästäkään tullut mitään ilman vaimoa. ♥️

1728239399659.jpeg


Muovisella työkalulla sai raastaa ihan huoletta, mitään jälkiä prossun pintaan ei raastamisesta jäänyt. Sitten ytimen kimppuun.

Tältä näytti alkuun, ja ensimmäisen kiillotustahnakierroksen jälkeen:


1728239769325.jpeg
1728239788790.jpeg


Tikkuun tarttunut musta väri onkin avainasemassa. Fiilispohjalta meinasin jättää jo tähän, mutta laikku ytimen pinnassa loi uskoa, että on syytä jatkaa. Tikkuihin irtosi mustaa töhnää reilusti:

1728240129791.jpeg


Vasta, kun mustaa ei enää irronnut, alkoi olla valmista:

1728240215524.jpeg


1728240284792.jpeg


Tässä lopputulos vielä noin 5 tikun jälkeen:

1728240511482.jpeg


Isopropanolilla ympäriinsä kivi puhtaaksi, ja ydin vielä asetonilla. Kuten täällä puhetta olikin, tuo kromitahna jätti jälkeensä sellaisen öljyisen kalvon. Aikalailla täydellinen lopputulos, missä juuri sopivasti naarmua kuitenkin mihin nestemäinen metalli levittyy mukavasti:

1728240659290.jpeg


Tästä on hyvä jatkaa. :)
 
Projekti ei nyt ole edennyt juurikaan, paitsi ehkä ajatuksissa olen yrittänyt hahmotella jäähdytyspuolta sekä spottailla komponentteja niin uusien kuin käytettyjenkin markkinoilta.

Ruuvailin emon kiinnitysruuvien vastakappaleet runkoon kiinni, GPU:n kiinnitysmekaniikan ja virtalähteen paikalleen.

1728750661528.jpeg

Virtalähde kaipaa jonkin pienen tuen myös tuohon lähtevien johtojen päähän, nyt ns, keikkuu ilmassa. Voisi olla noinkin, mutta katsotaan.

Nyt hahmottuu paremmin tuo emon ja virtalähteen väliin jäävä tyhjä tila, harkinnassa josko siihen tulisi näyttö näyttämään keskeisimpiä arvoja lämpötiloista ja virtauksista Aquasuiten tuottamana, erillisiä pieniä virtausnäyttöjä en halua.

Hommasin palstalta Aquaero 6 LT:n, ja sieltä sun täältä nyt haalittuna 4kpl D5 PWM -pumppuja. Ne tuli testattua toimiviksi irtopenkissä:


1728751536761.jpeg


Tutkin kuluneella viikolla radimaailmaa, ja nyt ajatus on pysähtynyt siihen että 280mm radeiksi tulee Alphacool XT45 V2 -mallit. Väriä pohdin vielä, valkoinen voisi tuoda kontrastia tuon hopea-vaalean emon kanssa. Nuo eivät jarruta juurikaan virtausta, ja toimivat hyvin matalilla tuuletinnopeuksilla.

Varsinainen jäähdytys kotelon ulkopuolelle, ja myös radien asemointi on nyt ollut pohdinnassa. Mora IV 600 olisi kokonsa puolesta kuin nakutettu asennettavaksi seinän ja tämän rungon väliin, mutta hinta-teho -suhde ei oikein ole kunnossa verrattuna esim. 2x XT45 1260 -malleihin.

Itse kiertoa olen myös vähän pohtinut, josko pitäisi laittaa pumppuja sarjaan paineentuoton maksimoimiseksi. Toistaiseksi pidän kuitenkin ajatuksesta, että pumpputehot saisi optimoitua lämmöntuottajittain. Yhdestä kokoojasäiliöstä lähtisi neste 3x pumpuille, jotka palvelisivat siis kukin omanaan CPU, GPU ja VRM/RAM/M.2. Sitten tulisi 2x pumput jotka puolestaan ajaisivat kokoojasäiliöstä nestettä 2x pienemmän ja 2x isomman radin läpi, joko rinnan tai sarjassa.

Ohjaus pumpuille ja puhaltimille nesteen lämpötilan mukaan, eli kokoojasäiliö vs. radit ja kokoojasäiliö vs. lämmöntuottajat. Tehoa sinne missä sitä tarvitaan siis. :)

Selvittelen myös hiukan tuon Apexin takuukuvioita, aiemmissa revisioissa mitä tämäkin edustaa on ilmeisesti liian paksut tyynyt virransyötön jäähyjen alla ja lauta menee mutkalle. Tästä johtuen en lukitse värimaailmaa vielä, jos lauta vaihtuu se vaihtunee uudempaan mustaan malliin. :S

1728751691498.jpeg
 
Maailmaa kiertänyt Direct Die -päivitys EK:n Velocity2 -vesiblokille saapui viimein. Ihmettelin hiukan kun ei noita meinannut mistään löytyä, ja syyksi paljastuikin tässä välissä ongelmat toleranssien kanssa.

1729007927488.jpeg


Kiinnityskehyksen kanssa erittäin hento paine on tuttu edellisestä projektista, ja toleranssit vaikuttaisivat olevan kunnossa blokin vastakappaleen juuri keikkuessa prossun päällä ilman painetta. Tätä pitää kuitenkin varautua testaamaan ennen lopullista kasaamista, pitää joku testipenkki pystyttää väliaikaiseksi.

Saa nähdä nyt sitten, otin varmuudeksi yhteyttä EK:n tukeen josta ovat lähetelleet korjattua palikkaa ihmisille. Huhu kertoo myös, että olisivat hyvityksenä antaneet ihmisille vaihtoon ihan uuden alusta suoraan ydinkontaktiin suunnitellun blokin.

Bongasin myös välissä torista pari isoa settiä erinäistä liitintä ja muuta aiheeseen liittyvää palikkaa, sekä tein palstalla kaupat Mo-Ra 420 -radista kiiltävän mustana. Pääradi siis vaihtui tilaisuuden tullen, ja nyt täytynee hommata sitten myös toinen samanlainen jostain. Ainakin Highflowlla näyttää olevan vielä saatavilla vaikka malli juuri päivittyikin neljänteen sukupolveen.

Pumppujen kansia pohtiessa iski innovaatio, kun EK:n omia XRES pumppu+säiliö -komboja on ollut kohtuullisen hyvin saatavilla käytettyinä. Halvimmillaankin pumppukannet ilman säiliöitä liikkuvat siellä 30€ luokassa, ja pohdin josko kuitenkin noita hommaamiani palikoita saisi hyödynnettyä. 2 EK-XRES -settiä saa yhdistettyä toisiinsa niin että jakavat yhteisen säiliön imupuolella. Näistä saa eri pituisella putkella rakennettua hauskoja komboja, ja taidankin edetä tällä ajatuksella.

1729008479276.jpeg


1 noita samanmoisia kuului Mo-Ran kanssa samaan kauppaan, joten 1kpl pitää vähintään vielä metsästää.

2 Mo-Ran kanssa pitänee harkita josko niitä palvelevat 2 pumppua pitäisi kuitenkin laittaa sarjaan. Tätä täytyy vielä hiukan tutkia, valmiudet toki olisi sillä hankin jo aiemmin palstalta käytetyn EK:n XTOP:n missä on 2 pumppua yhdessä. Tuo yhdistelmä vain on mielestäni hiukan ruma, enkä ymmärrä miten noin kovan paineen tuottavalle yhdistelmälle on vain 1 sisääntulo nesteelle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 688
Viestejä
4 441 488
Jäsenet
73 606
Uusin jäsen
coboltti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom