Paras kodekki VHS kaappaamiseen

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja kodinkoneet' , aloittaja kahvis, 23.09.2018.

 1. kahvis

  kahvis

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mikähän olisi paras kodekki vanhojen VHS nauhojen kaappaamiseen?

  Kodekki olisi vain kaappausta varten ennen jatkokäsittelyä, joten kodekki ei saisi pehmentää kuvaa liikaa vaan video tulisi tallentaan kaikkine kohinoineen ja vikoineen. Alkuperäinen video saa sitten kyytiä tästä kodekista jonka jälleen valmis video pakataan uudelleen johonkin aikaa kestävään kodekkiin.

  Tilarajoitusta väliaikaiselle käsitelylle ei periaatteessa ole.

  EDIT: Olisikohan pitänyt laittaa tonne yleiselle alueelle? :tdown:
   
 2. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 624
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eihän koodekki itsessään mitään kuvankäsittelyä tee vaan se pakkaa syötetyn matskun määrätyn bittivirran (~tiedostokoon) puitteissa. Säädä bittivirtaa isommalle, niin laatukin on parempi. Modernit koodekit tekevät monimutkaisempaa pakkausta ja ovat siksi hitaampia, joten mukavinta olisi varmaan käyttää ns. vanhempaa koodekkia. Semmoinen formaatti kuin mjpeg näyttää olevan aika suosittu.

  Mutta tämähän ei ole rauta-aiheinen ketju, ei ollenkaan...
   
 3. Grazer

  Grazer

  Viestejä:
  472
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Itse olen käyttänyt miniDV-kameroista tuttua DV-AVIa
   
 4. Tup3x

  Tup3x

  Viestejä:
  1 150
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Utvideo.
   
 5. salamoi

  salamoi

  Viestejä:
  515
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2017
  Koodekiksi kannattaisi valita mielellään joku kevyesti pakkaava versio, koska moneen kertaan tehtävä pakkaus syö väkisin laatua. VHS:n kyseessä ollessa laatua ei ole varaa huonontaa enää yhtään. Itse käytän välimuotona (eli siis ennen kuin pakkaan videon lopulliseen formaattiin) DNxHR 444 koodekkia, mutta se kyllä vie tilaa melkoisesti. Lopulliseksi koodekiksi voi valita vaikka h.264 eli AVC:n, joka on hyvin tuettu ja suosittu. Voisi kuvitella, että se on sen vuoksi hyvin tuettu myös tulevaisuudessa. Uudempaa h.265 eli HEVC koodekkia en suosittele, koska se on tarkoitettu FHD ja korkeammille resoluutiolle ja siitä ei ole kovin suurta hyötyä pienelle resoluutiolle.

  Itse en välttämättä kuitenkaan muokkaisi videota mitenkään, koska jälkikäsittely (post-processing) tekniikat kehittyvät jatkuvasti, jolloin harmittaa jos käyttää videoon jotain huonoa tapaa, koska sitä ei voi enää perua myöhemmin. Sen sijaan jos jälkikäsittelyn tekee aina videota toistettaessa, saa käyttöönsä aina uusimmat tekniikat. Toki toisto vaatii sitten herkästi tehokkaan PC:n, mikä voi olla hankalaa. Jos tallennustilasta ei ole puutetta, niin säästä alkuperäiset digitaaliset "skannit", joita voi katsoa kotona ja tee käsitellyt erilliset versiot, joita voi katsoa muualla. Tämä siis jos haluaa parhaan laadun.


  Jos haluat skaalata videot suuremmalle resoluutiolle, käytä jotain laadukasta skaalainta, kuten waifu2x. Muuten on ihan sama antaa toistolaitteen skaalata video katsottaessa. Waifu2x on melko hyvä myös tavalliselle videolle, vaikka se onkin kehitetty animelle. nagadomi/waifu2x (selaa alaspäin esimerkki kuviin)
   
  kahvis tykkää tästä.
 6. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 624
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä se käytön kannalta olisi parempi olla kunnolla pakattu tiedosto, jotai voi pienehköllä vaivalla siirrellä koneelta toiselle ja vaikka pitää läppärissä mukana, jos vaikka haluaa sukulaisten luona esittää videota. Raakaversion voi pitää backupeissa, sillä levytila on halpaa.
   
 7. salamoi

  salamoi

  Viestejä:
  515
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2017
  Joo, olen toki samaa mieltä vaivattomuuden osalta. Yritin vaan tuoda esille, että parasta laatua tavoitellessa moneen kertaan pakkaus ja jälkikäsittelyn teko jollain "perus" metodeilla ei ole se paras tapa. Mutta sitten on toki itsestä ja käytöstä kiinni paljonko asialle haluaa uhrata aikaa (ja rahaa). Jos tarkoitus on vain saada kasetit digitaaliseen muotoon, niin silloin voi vaan suoraan pakata vaikka AVC:ksi käyttäen mitä tahansa kohinanpoistoa. Vaikka sitten sitä, mikä löytyy kaikista yhtään uudemmista telkkareista.
   
 8. kahvis

  kahvis

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kaappariksi olen suunnitellut Black Magic Intensity Pro 4K. Ajattelin että AD - muunnos on tälläisessä kortissa paras mahdollinen kun pyörittää videot parhaalla mahdollisella videonauhurilla. Toinen vaihtoehto olisi käyttää HDMI lähtöistä videonauhuria, mutta niiden laadusta mutulla en ole niin vakuuttunut.

  Eniten mietityttää SCART - komponentti - video muunnos. Löysin jostain laatikosta sellaisen piuhan mikä on passiivinen ilman minkäänlaista muunnosta. Sopivatko signaalit yhteen? En ole vielä sitä kerennyt koittaa, mutta sittenhän se viimeistään selviää.

  Päästiin nyt rautakeskusteluunkin :happy:
   
 9. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 171
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [mutu]VHS-nauhurista ei kai luonnostaan saa ulos muuta kuin komposiittivideon, ja saisiko jostain paremmista malleista myös S-videon. Jos joku nauhuri antaisi muuta, se olisi muuntamalla tehty, eikä laatu luultavasti paranisi yhtään.[/mutu]

  Jos Scartin kautta menee komponenttivideo, se lienee yleensä RGB-muodossa, kun taas se yleisempi "komponenttina" tunnettu on YPbPr-muodossa.


  Väliaikaiseksi koodekiksi joko häviötön koodekki tai riittävän kevyesti pakkaava häviöllinen. Esim. h.264/x264:n voi tehdä häviöttömänä tai jos tiedostokokoa tulee liikaa, niin CRF-moodissa tarpeeksi vähällä pakkauksella. CRF pitää laadun vakiona eikä ota bittivirtaan tai tiedostokokoon kantaa.

  Tai joku muu häviötön koodekki kuten Huffyuv tai joku ammattilaisten koodekki.
   
  kahvis ja salamoi tykkäävät tästä.
 10. Mikey

  Mikey

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2017
  Hei kaikki.
  Lainaan vanhaa ketjua.

  Pitäisi saada kaverin synttärelle viikon aikana digitoitua lyhyt vanha VHS videopätkä.
  Joskus on tullut hankittua hommaa varten verkkokauppa.comista Fujitech videosaver usb grabber palikka. Ohjelmalevy on yllättäen kadonnut.

  Kysyisin, millä ohjelmalla kannattaisi kaapata video koneelle ja editoida jos tarvetta???

  Videona on Panasonic F55 HiFi videot, missä on Scart ja erilliset RCA audio out ja Video komposiitti out.
  Paikallisessa kirjastossa näyttää olevan digitointi kanssa mahdollista, mutta jos aika ei riitä niin kokeilisin mielellään itse.
  Tutkin tuota digivideokameran kautta videon siirtämistä, oma Canon Md130 näyttäisi olevan karvalakkimalli, eli siinä on vain AV out liitäntä.
  (kaverilla voisi olla ehkä parempi kamera missä AV in on...?)

  Kiitos...

  -Mikey-
   
 11. Tonni Krälli

  Tonni Krälli

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  06.12.2018
  Sanoisin kyllä, että nopeampi olisi kirjastossa kaapata parhaalla laadulla ja sitten kotona editoida ja pakata.
  Siellä on vehkeet ja ohjeet kuitenkin kaikki valmiina.
  Ja ainakin omassa lähikirjastossa digitointihuoneen käyttöaste on lähellä nollaa, eli aina vapaana.
  (Riittävän iso ja windows-yhteensopiva tallennusmedia vaan mukaan).