Palkka ainoastaan tehdystä työstä

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
42
On tuo jotenkin outoa kun kävelet työterkkarille niin se automaattisesti ojentamassa sitä kolmen päivän lappua. Toki on ääritilanteita missä ennaltaehkäisevä toiminta on täysin järkeenkäypää. Kukaan ei varmaan kiistä sitä, että systeemiä käytetään liian paljon hyväksi. Tämä hyväksikäyttö on myrkkyä etenkin pienyrittäjille.

Mielestäni ensimmäinen päivä voisi olla palkaton ja seuraavat sitten esim 80% palkasta.
Kyllä mä väitän että systeemiä ei käytetä liian paljon hyväksi, sillä mitään evidenssiä siitä ei ole tarjottu. Konttorihommissa 20% duunista vastaa 80% tuloksesta ja tasaisen tuottavuuden liukuhihnaduuneissa movettaminen on ihan inhimillistä.

Vajaa sata vuotta sitten Amerikan presidentti joutui puuttumaan erään yritysjohtajan toimintaan, kun hän käveli sekkari kädessä ympäri tehdasta vaihdellen työntekijöiden lapioita maksimoidakseen työtuloksen. Nykyään siivoojillakin on askelmittarit.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
286
On tuo jotenkin outoa kun kävelet työterkkarille niin se automaattisesti ojentamassa sitä kolmen päivän lappua. Toki on ääritilanteita missä ennaltaehkäisevä toiminta on täysin järkeenkäypää. Kukaan ei varmaan kiistä sitä, että systeemiä käytetään liian paljon hyväksi. Tämä hyväksikäyttö on myrkkyä etenkin pienyrittäjille.

Mielestäni ensimmäinen päivä voisi olla palkaton ja seuraavat sitten esim 80% palkasta.
Onko tästä ihan faktaa, että väärinkäyttöä on älyttömän paljon? Ainakin omat kokemukset väittävät päinvastaista. Aika vähissä ne väärinkäyttäjä ovat, ja tuppaavat yt:ssä viimeistään pääsevän niille pidemmille "saikuille".

http://www.talouselama.fi/uutiset/k...aivan-poissaolo-lyhenee-lahes-puoleen-3470758

tuossa nyt joku linkki. Osoittaa selvästi, että lintsareitahan ne työläiset on.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
80
Saikkuilu on yksi syy miksi yritykset käyttävät työntekijöiden vuokrausyrityksiä..

Emännän työpaikalla sairauspoissaolot väheni 90% esimiehen vaihtamisen jälkeen. kyllä siinä on saanut työnantaja maksaa turhasta saikkuilusta..

Yrittäjän ja työntekijöiden välillä tässä on tietenkin kaksi eri näkemystä.
Itse olen toiminut yrittäjänä ja työntekijöiden kanssa sovittiin että tehdystä työstä saa palkan. Olin ainoa joka saikkua joutui käyttämään, 2 viikkoa tuli sormien silpomisesta. viikon kuluttua menin kuitenkin jo töihin.

Pitkä aikaiset saikut eivät ole työnantajalle ongelma vaan ne lyhyet.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
42
Ihmiset puhuvat vuokrafirmoista ihan kuin ne olisivat jotenkin huono asia. Täällä metropolialueella vuokratyö on oikeastaan ihan hyvä juttu, kun ei minun temperamentilla kauaa jaksa tehdä samaa hommaa, kun kuitenkin on tapana vääntää hiki hatussa aina siihen asti kunnes ollaan saavutettu zeniitti suorituksessa. Sen jälkeen se on pelkkää alamäkeä, joten onkin parempi vaan vaihtaa firmaa, kun ei ne palkat nouse vaikka hajoittaisit itsesi. Matalapalkka-aloilta kun on ihan turha edes hakea mitään ihmissuhteita, kun puheenaiheet ovat poikkeuksetta viina, naiset ja autot, kaiken maailman törttöilijöitä unohtamatta, joista puhuminen muodostaa sen 90% päivän saldosta hierarkian pohjalla.
 

kibe

Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 905
Miten itse toimit asiakkaana? Tilaat remonttimiehen päiväksi, hän sairastuu eikä pääse paikalle, pyydätkö kuitenkin, että lähettäkää lasku päivän töistä? Koska eihän se remppamiehen vika ole, että hän sairastui, voit asiakkaana aivan hyvin hoitaa laskun.
Remonttifirma laskuttaa sinua sen 50€ tunti. Siitä kyllä riittää sairaslomiin (joista yrittäjä saa vielä osan takaisin veroista)
https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Maksut_ja_palautukset/Sairausvakuutusmaksu

ja 15€ tuntipalkkoihin. Yksityisyrittäjä taasen voi pitää alempaa tuntipalkkaa jos ei sairastele ja silti tienaa enemmän kuin tuntityöläinen. Elämä on valintoja täynnä, Suomessa tosin yhteiskunta on tehnyt osan valinnoista puolestasi.
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
1 901
Suuri otanta vaan ei valitettavasti merkitse mitään pienemmälle yrittäjälle jonka liikevaihto on 200-300k luokkaa vuodessa, ja varaa palkata max 2 työntekijää. Jos toinen niistä menee äitiyslomalle, ja toinen pitää yli keskimääräisen määrän saikkua vuodessa firman pussiin, firman omistaja itse joutuu tekemään sen 14h/pv töitä, eikä siltikään enää pysty pitämään firmaansa enää pystyssä.
Newsflash: Kela korvaa työnantajalle saikut ja äippärit. Ei nyt ihan 100%, mutta aika vähän firmalle jää niistä maksettavaa
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 170
Nämä sairaslomapäivät on yks sellainen osa tätä hyvinvointivaltiota, jossa ajatuksena on se, ettei ihmiseltä menisi elämä perssiilleen sairastumisen takia. Tapoja toimia tässä asiassa on monta, kuten muualle maailmaan katsomalla voi todeta, mutta suurimmaksi ongelmaksi Suomessa näkisin sen, että lainsäädäntö ja maksuvelvollisuus on sama yrittäjävetoisessa kolmen henkilön firmassa kuin parin tuhannen työntekijän suuryrityksessä.

Silloin kun pikkufirmassa on 33% työvoimasta saikkarilla, aiheuttaa se aika paljon enemmän ongelmia kuin vaikkapa 20 hengen tiimissä pari kolmekin sairaslomaa.
Puhumattakaan kustannusvaikutuksesta työnantajalle. Pikkufirmassa liksan maksaminen työntekijälle ja samalla hänen hommiensa tekeminen muiden voimin on vähän ikävämpi rasti kuin em. suuremmassa yksikössä, jossa tehtävät voi jakaa suuremmalle porukalle tehtäväksi. Puhumattakaan siitä, jos liikevaihto lasketaan sadoissa miljoonissa versus kolmen naisen kotisiivousfirma, niin se lovi lompakossa on aika paljon syvempi kuin jos Sol-palvelun siivooja on saikkarilla pari päivää.

Mutta, kuten täällä on aiemminkin mainittu, on sairaspoissaolot yksi muuttuja joka liiketoiminnanharjoittajan täytyy muistaa huomioida jo alkuvaiheessa toimintaansa. Suurimmalla osalla porukkaa sairaspäivien määrä on aikalailla vakio vuodesta toiseen, ihan oikeassa elämässä niitä koskaan sairastamattomia supermiehiä on pienen pieni vähemmistö ihmisistä. Viimeistään siinä vaiheessa kun ikää kertyy enemmän mittariin alkaa luultavasti saikkaripäivä kertymään näille supermiehillekin, voi se mieli muuttua palkattomista sairaspäivistä sitten kun niitä itsekin tarvitsee ja eräpäivät juoksee vaikka mies makaa...

Jos meinaa poistaa sairasloma-ajan palkan ja mennä "liksa vain tehtyjen tuntien mukaan" mentaliteettiin, niin poistetaan sitten samalla palkka myös vuosilomilta ja äitiys/vanhempainvapailta (niiltä osin kuin KELA ei niistä huolehdi), siinähän sitten lomailet omalla rahalla jos ei työnteko kiinnosta.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 318
Vaikka kela maksaisikin sen sairaana olevan henkilön palkan, otetaan firmassani tuohon tilalle joku ylitöihin. Eli esim toisessa vuorossa oleva työkaveri x sairastuu ja minä paikkaan häntä tekemällä esim. tuplavuoron. Tulee firman maksaa minulle ylityökorvaus + mahdolliset hälytysrahat jne. Näihin ei varmaan tule kelalta tukea.

Tottahan se on, että mielelläni olen palkallisesti saikulla kuin sairaana töissä. Mutta valitettavasti noita systeemin hyödyntäjiä on varmasti paljon. Niinkun joka asiassa... esim. kelan tuet, verovähennykset ym.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
598
Jos palkka saataisiin ainoastaan tehdystä työstä..

Kaikkihan työssäkävijät tietävät että työpaikalla on aina joku joka on ihan ulalla/ulkona
tehdyistä työtehtävistä. Joko se on asiakas, oma pomo, tai joku toinen työntekijä.

Jotain työtehtävää ymmärtämätön useimmin luulee että jokin työtehtävä on aina
joko vaikeampi tai helpompi kuin se on, ja vie enemmän tai vähemmän aikaa kuin se vie.

Jolloin kuva työn todellisesta suorituksesta aina muuttuu sen mukaan keneltä kysytään,
samalla muuttuu sen hintaarvio.

Omista hommista esimerkkinä voisi pistää: kittaan kitillä/pakkelilla kymmenien neliöiden edestä
reikästä seinää sisätiloissa. Asiakas saapuu paikalle ja katsoo että seinässä on harmaita läiskiä.
Käyn tässä välissä syömässä että hiomispöly ei tartu uusimpaan kittipintaan.
Aloitan sen jälkeen kitattujen paikkojen hiomisen alkupäästä, koko hiomiseen menee 5 tuntia,
imurointien ja siivoamisen kanssa. Asiakas tulee paikalle ja katsoo että:seinässä on harmaita läiskiä.

Urakkahommissa tällä ei ole mitään väliä, mutta entäs jos asiakas on vanukasaivo joka ei tiedä
mitään hommista mitä teet ja katsoo että mitään ei ole tapahtunut 6:een tuntiin.
Niin siis tuntilaskutuksella voisi tulla ongelmia tässä vaiheessa.

Lisää rautalankaa, olet ohjelmointihommissa ja pähkäilet 7 tuntia jotain ongelmaa.
Keksit siihen ratkaisun ja kirjoitat (tämä on muka koodipätkä W#%S&¤¤BNN68n8nSEB&)

Ja joku Zinotirehtööripomo saapuu paikalle ja kysyy että mitä olet saanut aikaan?
Näytät että W#%S&¤¤BNN68n8nSEB&. Pomo kysyy että: ja tuohon meni 8tuntia!?

Seuraavana päivänä huomaat että koodissa on bugi, korjaat sen ja pomo kysyy että mitäs sait tänään aikaiseksi? Vastaat että W#%S&¤¤n8nSEB&.

Spede sanoisi tähän väliin että: voi rähmä.

Kaikesta tästä voisi päätellä että työnteosta tulisi jatkuvaa riitelyä jokapäivä palkasta että ollaanko se ansaittu vai ei?

Yhtähyvin voisi kysyä että miksei kaikki vain rupeaisi suoraan yrittäjiksi?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
310
Jos palkka maksettaisiin tehdystä työstä niin aika monen työssäkin käyvän palkan maksun voisi varmaan lopettaa saman tien. Tänään taas olin vetelemässä leukoja (työttömänä joutaa roikkumaan tangossa vaikka 8h päivässä, tuntuu vaan että jänteet irtoaa jo vajaan tunnin jälkeen :) ) ja ISS:n huoltoauto tuli ulkoilualueelle muka tekemään jotakin. Siinä se seisoi leikkipuiston keskellä keltaiset vilkut päällä n. 20min ja sitten lähti pois. Ketään ei autosta noussut. Joitakin päiviä sitten kun loputkin lumet olivat häviämässä samalla alueella kävi kaupungin lumitraktori ajamassa 30min rinkiä hiekkapohjaisella jalkapallokentällä, jossa oli siis jäljellä vähän sohjoa. Lunta se ei ainakaan aurannut...
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
1 901
Ei todellakaan ihan 100%. Kyllä ne sairaslomat menee yleensä 30päivään asti työnantajan pussista.
Ton yllä olevan linkin mukaan omavastuuajan pitäisi olla 9 päivää. Tämän jälkeen työnantajalle jää maksettavaksi vain tessipalkan ja kelan laskeman palkan erotus.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
598
Monessa tehtaassa on kunnossapidossa ainakin aikaisemmin ollut päivystämässä työntekijöitä jotka
ovat paikalla heti korjaamassa jos jotain menee vikaan, samaahan voisi sanoa noista lumenauraajista.

Entäs jos saatkin jonkin ihmekohtauksen ja kutsut ambulanssin paikalle, pitäisikö heillekkin maksaa
vain tehdystä työstä? Koska heillä olisi aikaa vetää kunnon perskännit tai viedä perhe lomalle espanjaan? Jotakin saattaisi jopa kiinnostaa pelata golfia vaikka golfosakkeet ovatkin idiotismia.

Sori pojat, nyt pitää lopettaa tämä golfin pelaaminen-> pitää mennä auraan lunta siperiaan.

Piti sanoa että, jos tehtaassa on porukkaa joka ei tee töitä. Se ei ole heidän vikansa, se on työnjohdon vika. Joko työntekijät opastetaan paremmin tai vahdetaan toisiin.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
310
Monessa tehtaassa on kunnossapidossa ainakin aikaisemmin ollut päivystämässä työntekijöitä jotka
ovat paikalla heti korjaamassa jos jotain menee vikaan, samaahan voisi sanoa noista lumenauraajista.
Päivystämisen totta kai ymmärtää, mutta sille ei oikein riitä ymmärrystä, että ajetaan paikkaan X vain tekemään renkaan jälkiä sohjoon kuten tuossa edellisen postaukseni jutussa. Toki takana voi olla jotain sellaista, että vähäjärkinen pomo on käskenyt auraamaan ja työntekijä ei ole uskaltanut tulla pois tekemättä jotain näkyvää. Vaikka sitten niitä renkaan jälkiä. Typerää ja surullista silti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
111
Olen nähnyt kuule sellaisia vipeltäjiä, että välillä vituttaa. Keski-ikäiset ämmät ovat tässä pahimpia. Ei kukaan ole joka toinen viikko flunssassa ja joka toinen viikko taas vatsataudissa. Ja maanantait ja perjantait ovat sellaisia päiviä, jolloin usein ollaan "sairaana".
Kenenkään rehellisen talous ei siihen kaadu, että ensimmäiset 3 päivää olisivat palkattomia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
111
Onks tää taas sarjassamme "eikai kukaan suomalainen tienaa alle 3000e kuussa".
Ei ole. Jos talous on niin tiukalla, että 3 päivän palkattomuus kaataa sen, on homma hoidettu päin vittua. Kannattaisi katsoa ne tulot ja menot niin, ettei tili ole aina nollilla ennen palkkapäivää, vaan säästöönkin jäisi jotain pahan päivän varalle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
856
Ei ole. Jos talous on niin tiukalla, että 3 päivän palkattomuus kaataa sen, on homma hoidettu päin vittua. Kannattaisi katsoa ne tulot ja menot niin, ettei tili ole aina nollilla ennen palkkapäivää, vaan säästöönkin jäisi jotain pahan päivän varalle.
Onhan tämä nyt taas semmoista hevonpaskaa, ettei paremmasta väliä. Tai onhan tuossa totuudensiemen siellä tortun seasta nähtävissä, mutta silti.

Ihmisten elämäntilanteet muuttuu, puolisot voivat joutua työtömiksi tai vaikka sairastua vakavasti. Siinä sitten toinen perheen puolikas yrittää pitää perhettä pinnalla siivoojan/lähihoitajan taikka muun pienipalkkaisen palkalla ja yhtäkkiä tuleekin kolmen päivän palkaton saikku.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 318
Onhan tämä nyt taas semmoista hevonpaskaa, ettei paremmasta väliä. Tai onhan tuossa totuudensiemen siellä tortun seasta nähtävissä, mutta silti.

Ihmisten elämäntilanteet muuttuu, puolisot voivat joutua työtömiksi tai vaikka sairastua vakavasti. Siinä sitten toinen perheen puolikas yrittää pitää perhettä pinnalla siivoojan/lähihoitajan taikka muun pienipalkkaisen palkalla ja yhtäkkiä tuleekin kolmen päivän palkaton saikku.
Menee otn puolelle, mutta kummasti sitä opiskelijat pärjää 500e/kk, josta 300 menee vuokraan melkein minimissä. Työttömyyskorvauksesta en niinkään tiedä, mutta eikös se ole enemmän kuin tuo? Lisäksi saa toimeentulotukea jne jos oikeasti rahat loppuu. Mutta opiskelijana jos tulee rahapula, joutuu mennä töihin tai ottamaan opintolainaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
856
Opiskelijalla tuskin on autolainaa, asuntolainaa, lapsia yms. Myöskään harva pystyy asumaan ihan "aikuisena" 300 eurolla kuussa. Opiskelijasolussa tuo vielä saattaa onnistua.
Opiskelija rahapulassa menee töihin, mutta työntekijä rahapulassa ei saa töistä rahaa, jos joutuu saikulle.
Mut joo. Ainahan se työntekijä voi saikun palkattoman osuuden korvata lainalla. Pikavippiä kehiin vaan ja tässähän ei ole mitään hätää!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 923
Ei ole. Jos talous on niin tiukalla, että 3 päivän palkattomuus kaataa sen, on homma hoidettu päin vittua. Kannattaisi katsoa ne tulot ja menot niin, ettei tili ole aina nollilla ennen palkkapäivää, vaan säästöönkin jäisi jotain pahan päivän varalle.
Tänkin voisi kääntää niin päin että mikäli työnataja menee konkurssiin työntekijän 3 päivän saikun takia ni jotain on hoidettu päin vittua jos työnantajalla ei ole varattu rahaa sen varalta että joku sairastuu. Kannattaisi sen työnatajan laskuttaa hommista niin että ei firma kaadun muutaman sairausloman takia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
111
Onhan tämä nyt taas semmoista hevonpaskaa, ettei paremmasta väliä. Tai onhan tuossa totuudensiemen siellä tortun seasta nähtävissä, mutta silti.

Ihmisten elämäntilanteet muuttuu, puolisot voivat joutua työtömiksi tai vaikka sairastua vakavasti. Siinä sitten toinen perheen puolikas yrittää pitää perhettä pinnalla siivoojan/lähihoitajan taikka muun pienipalkkaisen palkalla ja yhtäkkiä tuleekin kolmen päivän palkaton saikku.
Minähän kirjoitinkin, että pitää säästää pahan päivän varalle, eli juuri tällaisia tilanteita varten. Ei esim. ole pakko ottaa niin suurta asuntolainaa, kun sen hetkisillä tuloilla saa. Sitten, kun tulee kenkää tms. niin ei riitäkään rahat lyhennyksiin. Nämä pitäisi ottaa ajoissa huomioon. Ihan turha luottaa siihen, että töitä riittää, eikä mitään yllättävää satu elämän varrella.
Itsekin olen ollut välillä työttömänä, mutta elintasosta ei ole silloinkaan tarvinnut tinkiä, koska säästöt.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
856
Minähän kirjoitinkin, että pitää säästää pahan päivän varalle, eli juuri tällaisia tilanteita varten. Ei esim. ole pakko ottaa niin suurta asuntolainaa, kun sen hetkisillä tuloilla saa. Sitten, kun tulee kenkää tms. niin ei riitäkään rahat lyhennyksiin. Nämä pitäisi ottaa ajoissa huomioon. Ihan turha luottaa siihen, että töitä riittää, eikä mitään yllättävää satu elämän varrella.
Itsekin olen ollut välillä työttömänä, mutta elintasosta ei ole silloinkaan tarvinnut tinkiä, koska säästöt.
Kuten jo sanoin, niin kyllä asiaakin kirjoitit.

Se, että minä maksan omakotitalostani lyhennystä 262 euroa kuukaudessa, ei tarkoita sitä että joku muu pystyy tekemään saman. Samalla tavalla se, että sinä saat rahaa säästöön ei tarkoita sitä, että joku muu saisi.

Jollain perusperheellä asunto, auto ja harrastukset saattavat syödä jo kokonaan toisen palkan. Toisen kontoille jää laskut, ruoka yms, niin ei siinä jollain lähihoitajan palkalla juhlita. Tuommoinen perhe ei kuitenkaan pysty missään yksiössä asumaan, vaan kolmio on jo lähes pakollinen.

Kyllä monet varmana ottaiai huomioon työttömyydet ja sairastumiset yms.
Jos yksin asuu, niin helposti saa säästettyä. Omasta itsestään silloin on vain vastuussa ja jos sitä makaroonia vetää viikon putkeen, niin ainoastaan itselleen siinä tarvii kiukkuilla.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 170
Olen nähnyt kuule sellaisia vipeltäjiä, että välillä vituttaa. Keski-ikäiset ämmät ovat tässä pahimpia. Ei kukaan ole joka toinen viikko flunssassa ja joka toinen viikko taas vatsataudissa. Ja maanantait ja perjantait ovat sellaisia päiviä, jolloin usein ollaan "sairaana".
Kenenkään rehellisen talous ei siihen kaadu, että ensimmäiset 3 päivää olisivat palkattomia.
Eräässä aiemmassa työpaikassani oli näitä "movettajia" muutamia, mutta suurin osa porukasta piti saikkaria vain silloin kun oikeasti olivat kipeänä. Kyllä noita saikkari == lomapäivä mul*uttajia on onneksi aika pieni osa ihmisistä kun suurella skaalalla katsotaan. Se, että kaikkia rankaistaan muutaman movettajan poistamiseksi taas on ihan perseestä meidän kaikkien muiden kannalta.

Ei se meidänkään perheen talous kaatuisi palkattomiin sairaslomapäiviin, mutta kyllä se perhananmoisen kolon tekisi budjettiin. Tilanne lienee sama suurimmassa osassa "ruuhkavuosia" elävistä perheistä. Eiköhän meillä ole tällä vaalikaudella tehty jo ihan riittävästi tulonsiirtoja työnantajaportaalle palkanmaksajien taskusta, niin voitaisiin jättää ne sairaslomapäivät palkallisiksi, niin saa ihminen olla budjettia miettimättä saikkarilla jos on kipeä. Ja tosiaan jos ihmisellä on omaisuutta/varallisuutta, niin sossusta saa tasan 0 euroa jos tili on tyhjä eräpäivänä. Jos asuntolaina erääntyy käsiin niin vastaus on "myy asuntosi ja maksa laina pois", tai "myy autosi ja maksa laskusi". Vasta kun olet varaton ja vuokralla asuva saat sossusta rahaa jos olet palkattomalla saikkarilla eikä budjetti kestä.

Tässähän on kaikenlaisia mukavia kerrannaisvaikutuksiakin, jotka taas nollaavat mahdolliset säästöt mitä noilla palkattomilla saikkaripäivillä saavutetaan. Sitten tullaan helpommin töihin kipeänä ja tartutetaan muita, tullaan töihin sähläämään puolikuntoisena 50% teholla, ja koska ei voi levätä ja parantua rauhassa niin tauti kestää parin päivän sijasta muutaman viikon jne.... Sitten äkkiä menetetään vähän isompikin osa työpanosta kuin parin päivää pois hommista kun flunssainen työntekijä yrittää vääntää hommia vaikkei mistään meinaa mitään tulla.

Syy siihen miksi aika monessa firmassa on käytössä omailmoituskäytäntö, ja sen pituus on useimmiten 2-4 päivää on se, että suurin lyhyiden poissaolojen aiheuttaja eli "akuutti määrittämätön ylähengitystieinfektio" eli kausiflunssa, eli lenssu, eli nuhakuume menee tyypillisesti muutamassa päivässä ohi. Perusterveen ihmisen sairaspoissaolot johtuvat lähes 100%:sti näistä, ja ovat kestoltaan juuri muutaman päivän, eli 3 päivän palkaton karenssi sairaslomaan käytännössä katsoen muuttaisi saikkarin omakustanteiseksi aika isolta osalta palkansaajia.

Sairaspoissaoloista tehtyjen tutkimusten tulokset aikalailla säännönmukaisesti kertovat meille, että omailmoitusaika, eli helppo saikkarille jääminen itseasiassa vähentää sairaspoissaolojen määrää. Mitä kankeampi järjestelmä, sen enemmän sairaspoissaoloja tulee, mitä joustavampi järjestelmä, sitä vähemmän niitä tulee. Kuten naapurimaassamme Ruotsissa on havaittu, sairasloman alun muuttaminen palkattomaksi ei ole vähentänyt sairaslomien kokonaismäärää ollenkaan, Ruotsissa tuli 1993 käytäntö, että ensimmäinen päivä on palkaton ja seuraavat 2 viikkoa 80% palkalla, ja muutos on vuosivaihtelut huomioiden ollut pyöreä nolla. Lakimuutoksen ainoa vaikutus on ollut tulonsiirto palkansaajilta palkanmaksajille.

Mutta toisaalta, esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungin sairaspoissaolot ovat vähentyneet 2012-2013 aikana noin 11% kun käyttöön otettiin ensin 5 päivän ja sitten 7 päivän omailmoituskäytäntö.

Mitäpä luulette, että tapahtuisi jos Ruotsin mallin mukaisesti ensimmäinen päivä olisi palkaton, montako yhden päivän poissaoloa tulisi sen jälkeen? Tuskin ollenkaan, kaikki saikkaisivat sitten herkästi sen kolme päivää ainakin että saa "paremmin vastinetta menetetylle palkalle"...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
856
Helpompaahan se säästäminen on, jos ei asu yksin, kun asumiskulut ym. puolittuu.
Nyt pari vuotta "yksin" asuneena en yhdy tähän.

Tietenkin "tuplapalkka" kuulostaa hienolle, mutta käytännössä siinä on muita kuluja. Isompi asunto, toinen auto, isommat ruokakulut, isompi sähkölasku yms yms.
Yksin sun pitää huoleshtia just itestäs ja jos vaikka nyt päätät syödä budjetilla viikon, ei toiselle osapuolelle tartte sitä erikseen perustella ja kuunnella sen kiukkuilua asiasta.

Ellei sit itse tienaa sitä 1500 euroa/kk ja puoliso jotain 3000 euroa/kk. Silloinhan kimpassa säästäminen on helppoa, kun säästää "toisen rahoja" :cigar:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
111
Nyt pari vuotta "yksin" asuneena en yhdy tähän.

Tietenkin "tuplapalkka" kuulostaa hienolle, mutta käytännössä siinä on muita kuluja. Isompi asunto, toinen auto, isommat ruokakulut, isompi sähkölasku yms yms.
Yksin sun pitää huoleshtia just itestäs ja jos vaikka nyt päätät syödä budjetilla viikon, ei toiselle osapuolelle tartte sitä erikseen perustella ja kuunnella sen kiukkuilua asiasta.

Ellei sit itse tienaa sitä 1500 euroa/kk ja puoliso jotain 3000 euroa/kk. Silloinhan kimpassa säästäminen on helppoa, kun säästää "toisen rahoja" :cigar:
Suurin menoerä täällä pk-seudulla on asuminen. Jos kaksio on esim. 1000€/kk ja yksiö 800€/kk, niin kahdestaan kaksiossa asumisella molemmat säästävät jo 300€/kk.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
856
Suurin menoerä täällä pk-seudulla on asuminen. Jos kaksio on esim. 1000€/kk ja yksiö 800€/kk, niin kahdestaan kaksiossa asumisella molemmat säästää jo 300€/kk.
Joo. Tässä nyt taitaa tulla meidän laskujen erot. Mä puhuin lapsiperheestä ja sä kahdesta aikuisesta. Muuta sama asuntolaina 1500 euroa vs yksiö 800 euroa, niin voisi olla lähempänä.
Sit siihen tosiaan omakotitalon kaikki muut juoksevat kulut päälle.

E: Ja kokonaan sen takia lapsiperhe, koska itselläni on siitä eniten kokemusta.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 170
Joo. Tässä nyt taitaa tulla meidän laskujen erot. Mä puhuin lapsiperheestä ja sä kahdesta aikuisesta. Muuta sama asuntolaina 1500 euroa vs yksiö 800 euroa, niin voisi olla lähempänä.
Sit siihen tosiaan omakotitalon kaikki muut juoksevat kulut päälle.

E: Ja kokonaan sen takia lapsiperhe, koska itselläni on siitä eniten kokemusta.
Kokemusta on sekä pariskuntana asumisesta kaksiossa, että lapsiperheen todellisuudesta omakotitalossa kuten Welmarilla, ja voin sanoa, että lapsiperheenä omakotitalossa asuminen on aivan pirun paljon kalliimpaa kuin kahdella palkalla kerrostalokaksiossa (tai vaikka kolmiossa) asuminen kahden aikuisen voimin. Kulujen jakaantuminen toimii vielä silloin kun asutaan kahdestaan, ja löysää rahaa on käytettäväksi kaikkeen hauskaan, mutta jos kahdella työssäkäyvällä aikuisella on lapsi(a), menee kaikki yhteiskunnan maksut korkeimman mukaan ja maksat kyllä kohtuullista korvausta elämisestä.

Rahanmeno ei lopu pelkkään asuntolainaan, vaan sitten siellä on ne lasten päivähoitomaksut jotka lähentelee jo 300 euroa ensimmäiseltä ja vähän vähemmän toiselta jos on pikkuisia, muutaman kuukauden välein uusittavat vaatekerrat kakaroille, pari autoa (ellet asu hyvien julkisten lähellä joita voi käyttää) joista ainakin toinen iso perheauto, muut asumiskulut kuten kiinteistövakuutukset, sähköt/lämmitykset jotka omakotitalossa on kyllä aivan eri luokkaa kuin pienessä kerrostalokämpässä.

Joo, toki aina voi asua halvemmalla ja pienemmässä ja kerrostalossa ja ja ja.. Tosin nykymaailmassa tuntuu kerrostalokolmiot maksavan saman kuin sadan neliön omakotitalo, joten ei siinäkään kyllä paljoa säästöä tule. Loppupeleissähän kyse on mieltymyksistä ja valinnoista. Onneks meillä on sairasloma vielä tässä maassa palkallista, niin voin asua omakotitalossa pelkäämättä talouden korttitalon romahdusta jos joudun vaikka influenssan tai muun taudin takia makaamaan viikon pari kotona kipeänä. Kuten aiemmin mainittu, ei se meidänkään talous yhdestä sairaslomakarenssista kaatuisi, mutta kyllä se pahan aukon budjettiin tekisi. Eiköhän kaikki meistä kuitenkin laske elämisensä niin, että yrittävät maksimoida elämisen laadun käytettävissä olevalla pääomalla. Palkaton sairasloma vain toisi yhden ikävän muuttujan tähän lisää työntekijän kannalta, ja vaikeuttaisi tilannetta vain entisestään jos satut sairastumaan joskus.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
165
Näinhän sitä on tapana toimia. Soitat putkarille että meni Lego viemäriin. Hommaan menee 10 minuuttia ja maksat 1,5 tunnista.
Ai matkoihin ja muuhun valmisteluun ei mene mitään aikaa? Laskutus menee normaalisti sen mukaan, kun työntekijä lähtee firmastaan, tekee työn ja palaa takaisin. Ei suinkaan siitä, mitä sen on siellä paikalla ollut.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
430
Näinhän sitä on tapana toimia. Soitat putkarille että meni Lego viemäriin. Hommaan menee 10 minuuttia ja maksat 1,5 tunnista.
No tässä voi miettiä että putkari lähtee kotoaan tai toiselta työmaalta tulemaan, eli matkaa on tässä tapauksessa 40min. Se on vielä hyväksyttävää. Tuntuu vain että yleensä laskutus muodostuu seuraavista:
  1. Matka kohteeseen (aika + matkakulu)
  2. Vian havaitseminen (ahaa, lego on selvästi siellä)
  3. Tukkureissu (tähän uppoaa 2-4h helposti, pitäähän sitä hakea joku osa tai työkalu millä legon saa pois, matkat tottakai erillinen kustannus)
  4. Lounas (jos ilta niin "en ole ehtinyt lounasta vielä pitämään")
  5. Paluu kohteeseen (aika + matkakulu)
  6. Työ kohteessa (alkavan tunnin mukaan, eli 10min = 1 tunti)
  7. Matka kotiin (tai kotimatkan ollessa lyhyt niin toisella työmaalla tulee käydä pyörähtämässä, aika + matka).
Veloitus: 427e
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
856
Mä löysin putkimiehen, jolle aion jatkossakin soittaa. Kun tuli tontille, niin toikin mukana jonkun työntekijänsä. Aloin jo laskeskelemaan päässä, että nyt kävi kalliiksi.
Loppujen lopuksi laskutti 1,5h työstä 3h mukaan, MUTTA ei laskuttanut kilometrejä ollenkaan (25km suuntaansa matkaa, aikalailla lähin putkari mitä löytyy). Profit mulle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
555
Mysteeri on että mistä työnantajat edes löytää noin paskoja työntekijöitä? Tietenkin jos tuonantaja on joku mulkku kellokortti natsi joka ei jousta mihinkään suuntaan, niin turhapa sitä työntekijänkään on joustaa.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
391
Sairauspoissaolot johtuu usein siitä, että ihmisen motivaatio tai uskallus ei riitä hommaamaan vaativampia töitä, jolloin laiskuuttaan jää helppoihin hommiin. Tämä tulisi esimiesten huomata ja osata ohjata vaikka vaivihkaa vaativimpiin töihin. Näin ollen työntekijän on vaikeampi piiloutua massaan. Sitten kun pää riittäisi muuhunkin niin itseään toistava helppo työ ottaa päähän ja alkaa saikuttaminen kun ei kiinnosta robotoida. Tullut nähtyä että heikompilahjainen ei saikuta kuin syystä ja päästään fiksu jää helpommin kotiin esim. kun aamulla olo tuntuu viluiselta ja saa tiristettyä nessuun pienen kosten tipan. Ja siitä alkaa kierre jota on vaikea katkaista. Sama on kun ihminen on ns. taiteilijaluonne, jolloin tehdastyö jne ei tuota inspiraatioita päivittäin, jolloin ihmisen motivaatio laskee ja "nuha iskee" helpommin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 072
Nämä sairaslomapäivät on yks sellainen osa tätä hyvinvointivaltiota, jossa ajatuksena on se, ettei ihmiseltä menisi elämä perssiilleen sairastumisen takia.
Mutta meneehän se. Pienyrittäjältä jaa palkka saamatta, kun työtekijä saikuttaa.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 170
Mutta meneehän se. Pienyrittäjältä jaa palkka saamatta, kun työtekijä saikuttaa.
Tässä puhutaan sellaisesta konseptista kuin yrittäjäriski, joka kertoo siitä, että yritystoimintaa pyörittävä ottaa tietynsuuruisen riskin työllistäessään itsensä (ja mahdollisesti muita) tavoitteenaan saavuttaa parempi elintaso itselleen. Tämä riski kuuluu nimenomaan yrityksen perustajalle/omistajalle/pyörittäjälle, joka myöskin kaikkein suurimman hyödyn yrityksen mahdollisesta menestymisestä korjaa.

Työntekijöiden puolella taas puhutaan erilaisista turvista, jotka työntekijälle kuuluvat työsuhteessa esimerkiksi työsuhteen irtisanomiseen/purkuun, palkanmaksuun, etuihin, sairaslomaoikeuksiin sun muihin liittyen. Lähtökohta tässä on se, että meikäläinen oikeusjärjestelmä näkee työllistävän osapuolen vahvempana ja työtä vastaanottavan osapuolen heikompana neuvotteluasetelmassa.

Se idiotismi tässä asiassa kuitenkin on, että säännökset on samat yrittäjävetoisessa pikkufirmassa kuin tuhansia työllistävässä pörssiyhtiössä.
Tietenkin yrittäjien kannalta olis kauhean kiva jos saikkarit olis palkattomia. Myös pörssiyhtiöiden omistajat ja osinkoja korjaavat sijoitusyhtiöt kiittäisivät tätä muutosta.

Mutta oisko massiivasta tulonsiirtoa työntekijöiltä työnantajille parempi vaihtoehto vaikka se, että pienyrityksien työntekijöiden sairaspäivärahat menis aikaisemmin KELAn maksettavaksi kuin nykyisin? Raja voisi olla vaikka jossain muutamassa työntekijässä / x00 tuhannen euron liikevaihdossa, jonka alapuolella olevilla firmoilla olis kevyemmät velvoitteet sairaslomien rahoittamisesta ja firma/yrittäjä joutuisi maksamaan saikkarikorvaukset vaikkapa vain x päivältä kerralla ja maksimissaan xx päivää vuoden aikana, lopuista huolehtisi sitten KELA (järjestelmän rahoitukseen en tässä vaiheessa ota kantaa).

Tämä nyt ainakin helpottaisi pienten firmojen tuntemaa pelkoa palkkaamisesta kummasti, ja voisi ihan oikeasti madaltaa palkkaamiskynnystä pienissä yrittäjävetoisissa firmoissa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 072
Tässä puhutaan sellaisesta konseptista kuin yrittäjäriski, joka kertoo siitä, että yritystoimintaa pyörittävä ottaa tietynsuuruisen riskin työllistäessään itsensä (ja mahdollisesti muita) tavoitteenaan saavuttaa parempi elintaso itselleen.
Niin. Valitettavan moni yrittäjä onkin tullut siihen tulokseen, että muiden työllistäminen ei ole siitä aiheutuvan riskin arvoista. Tämä näkyy nyt suoraan Suomen kansantalouluvuissa. Jotain tarttis tehdä.

En oikein lämpene keskustelulle suuryritykset/pienyritykset, keskeinen ero toki on, että suuryrityksessä puree vakuutusmatematiikka, joka tasaa riskin hallittavaksi ~vakiokustannukseksi. Mutta se on niinkin, että suuryrityksillä jos maassa X ei kannatta työllistää on täysin realistinen vaihtoehto siirtää toiminta maahan Y. Siksi myös suurten yritysten toimintaedellytyksitä tulisi pitää huolta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
968
Omassa työssä ihmetyttää että jokaiselta päivältä pitää maksaa vähintään 4h 45min ajalta palkkaa vaikka töissä käytäisiin 15minuuttia. Ihmekään kun suomessa kaikki niin kallista.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 170
En oikein lämpene keskustelulle suuryritykset/pienyritykset, keskeinen ero toki on, että suuryrityksessä puree vakuutusmatematiikka, joka tasaa riskin hallittavaksi ~vakiokustannukseksi. Mutta se on niinkin, että suuryrityksillä jos maassa X ei kannatta työllistää on täysin realistinen vaihtoehto siirtää toiminta maahan Y. Siksi myös suurten yritysten toimintaedellytyksitä tulisi pitää huolta.
Useat tutkimukset aiheesta ovat osoittaneet, ettei Suomessa työn tekeminen ole mitenkään sen kalliimpaa kuin muissakaan kehittyneissä korkean koulutus/sivistystason (= kustannustason) maissa, kustannustaso ei poikkea kauheasti vaikkapa Saksasta tai Ruotsista. Ongelma on ehkä enemmänkin se, ettei Suomessa osata tehdä tuotteita jotka kiinnostaisivat maailmalla, tai ne jotka osaa, eivät osaa markkinoida niitä.

Bulkkituotannossa missä määräävänä tekijänä on työtä suorittavan yksikön tuntihinta ei Suomi tai mikään mukaan kehittynyt maa pysty kilpailemaan kaukoidän ja Itä-Euroopan halpamaiden kanssa. Siellä on liksat sellaisella asteella, että Suomessa saa enemmän rahaa tukina viikossa kuin ne kaverit saavat palkkaa kuukaudessa. Tosin onpa ne asumis- ja muut kulutkin vähän eri luokkaa siellä kuin Suomessa. Suomessa ei kannata tehdä muuta kuin sellaista tuotantoa, jossa korkeammasta koulutus/osaamistasosta, ja yleisesti korkeammasta luotettavuudesta ja tasalaatuisuudesta saadaan hyötyä, esim. vaativat erikoisrakenteet ja kokoopanotyöt.

Yksi suuri ero Suomessa ja monessa muussa kehittyneessä maassa on se, että meillä on todella korkean tulotason takaava sosiaaliturvajärjestelmä, joka tekee matalapalkkaisen työn vastaanottamisen taloudellisesti järjettömäksi, ellei nyt välttämättä halua saada saman verran rahaa käteen täyttä työpäivää tekemällä kuin saisi kotona olemalla.

Pienten ja suurten yritysten erottelu tulee järkeväksi sen takia, että suurissa yrityksissä voidaan hyödyntää suuruuden ekonomiaa. 19 henkeä pystyy tekemään väliaikaisesti ilman suuria tappioita 20 hengen työn, mutta 2 ihmistä ei enää niin helposti teekään kolmen töitä. Tilastollisen hajonnan perusteella suuressa yrityksessä on myös keskiarvoinen määrä esim. sairaspoissaoloja, mutta parin kolmen henkilön firmassa sattuma alkaa jo näyttelemään osaansa, ja kustannusvaikutus kasvaa kovasti jos palkkalistoille sattuu osumaan henkilö jolle tulee keskiarvoa enemmän sairaspoissaoloja.

Edit: Myös sellainen pointti, että tällä hetkellä Suomessa suurin työllistämispotentiaali on juurikin P/K-sektorin firmoissa, kun taas suuremmat firmat pyörittävät YT-karuselliä jossa löysät on otettu pois ajat sitten ja laitetaan vanhatkin pihalle, joten työllistämisen riman alentaminen nimenomaan pienempien firmojen kohdalta luultavasti toisi suurimman työllistämisvaikutuksen pienimmällä kululla.
 
Viimeksi muokattu:

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 913
Niin. Valitettavan moni yrittäjä onkin tullut siihen tulokseen, että muiden työllistäminen ei ole siitä aiheutuvan riskin arvoista. Tämä näkyy nyt suoraan Suomen kansantalouluvuissa. Jotain tarttis tehdä.
Ja samaan aikaan moni matalapalkka alalla on tullus siihen tulokseen, että työn vastaanottaminen ole enää sen arvoista. Tämäkin näkyy suoraan Suomen kansantalousluvuissa. Jotain tarttis todellakin tehdä.

Se että palkka on samaan aikaan liian pieniä ja liian suuria johtuu siitä, että se mitä työntekijä saa tililleen on ihan eri summa kuin mitä työnantaja maksaa. Eli verot ja sivukulut.
Se että sairasajan palkkaa siirreltäisiin edes takas työantajan välillä ei muuta tätä mihinkään. Isossa mittakaavassa, kansantalouden tasolla, se on vain nollasummapeliä luontaisedun ja rahapalkan välillä. Työnantaja sen rahan alkuperäinen lähde on joka tapauksessa, eli työntekijä sairasajan sitten säästöistään tai sairasajan palkasta. Ero on vaan siinä tasataanko satunnaisvaihteluja työntekijöiden ja työnantajien välillä vai ei.

Eli tässä tullaan taas siihen julkisen sektorin kokoon.

"Syyllisen" etsiminen sairausksiin nyt ei ole niin yksiselitteistä kuin moni täällä tuntuu ajattelevan. Tottakai siihen vaikuttaa sekä työntekijän, että työnantajan kontrollissa olevan tekijät. Työntekijän osalta täällä on niistä puhuttukin. Mutta kyllä työnantajalla on myös suuri rooli, eikä se koske vain tautiepidemioiden pysäyttämistä vaan esim. ergonomia, työturvallisuus yms. vaikuttaa selvästi saikkujen määrään, toki alasta riippuen. On meilläkin panostettu esim. ergonomiaan ihan vain siksi että maksaa saikuista itsensä pois, ja viimekässä on win-win.

Itse voisin kannattaa esim. 80% (tai 60% tai jotain, määrästä voidaana tapella, mutta noin periaatteena) palkkaa sairasajalta, mutta en palkattomia sairaslomia. Tuo voisi esim. olla sillä ehdolla, että työantaja ei vaadi todistusta ensimmäisistä sairaslomapäivistä: Saataisiin samalla pois turhia lääkärikäyntejä systeemiä rasittamasta, ja todennäköisesti tämäkin jopa vähentäisi sairaspoissaoloja.

Entinen työnantaja siirtyi todistuksen vaatimisesta pois niin sairaspoissaolot väheni: Kas kun jos todistus vaaditaan niin sitä saikkua kirjoitetaan yleensä ainakin se kolme päivää kerrasta, kun lääkäri (tai terveydenhoitaja) ei halua että olet seuraavana päivänä jonossa uudestaan. Ja kun sitä on kirjoitettu niin moni sen käyttää loppuun vaikkei tarvetta olisikaan. Aika harva kuitenkaan movettelee muuten vaan. Ja jos movettaa niin sitten luultavasti moraali kestää sanoa myös lääkärille tai terkalle että on kipeä. Ei ne lääkäristään mitään muutaman päivän saikkua kirjoittamatta jätä jos sellaista hakee.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 607
Mutta kyllä työnantajalla on myös suuri rooli, eikä se koske vain tautiepidemioiden pysäyttämistä vaan esim. ergonomia, työturvallisuus yms. vaikuttaa selvästi saikkujen määrään, toki alasta riippuen. On meilläkin panostettu esim. ergonomiaan ihan vain siksi että maksaa saikuista itsensä pois, ja viimekässä on win-win.
Tosta tulee mieleen Turun pääkirjaston, tai ainakin sen uuden puolen, ergonomia eli sen puute. Kaikki on arkkitehdin aikoinaan päättämiä, ihan sama miten epäergonomisia tuolit ja pöydät ovat työntekijöille jne, saman pöydän ja tuolien ääressä istuu se 2 metrinen jannu ja 1,5m lyhyt toinen, tekee epäilemättä hyvää selälle. Pöytätaso on sen verran matala että 170-ja-risat mitallakin tuolia olisi tehnyt mieli nostaa mutta pöytälevy tuli vastaan.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 970
Viestejä
4 215 842
Jäsenet
70 985
Uusin jäsen
retuilyllairmoraa

Hinta.fi

Ylös Bottom