Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Ei ole ollut. Maksimit tyyliin 1/3 tuosta.Tallentavien digiboksien kasettimaksu oli naurettavan suuri (tyyliin sata euroa per laite tai jotain?) ja noita myytiin hetkellisesti paljon.
No joo, Wikipedia tietää kertoa että oli kolmenkympin luokkaa, kovalevyn koosta riippuen. Mutta tuohon tuli ALV vielä päälle. Joten käytännössä puhutaan 40 eurosta.Ei ole ollut. Maksimit tyyliin 1/3 tuosta.
Millä kaavalla sen määrittelet nauretavan suureksi.Tallentavien digiboksien kasettimaksu oli naurettavan suuri (tyyliin sata euroa per laite tai jotain?) ja noita myytiin hetkellisesti paljon.
Laillisen yksityisen kopioinnin piiriin kuuluvaa musiikkia kopioi tutkimuksen mukaan 130 000 ja videoaineistoa 616 000 15–79-vuotiasta Suomessa asuvaa. Musiikki- ja videoaineiston 15-79-vuotiaita kopioijia on kaiken kaikkiaan noin 709 000. Kopioijien määrä 15-79-vuotiaiden keskuudessa on alhaisempi kuin vuonna 2023, jolloin kopioijien kokonaismäärä oli 755 000. Kun mukaan lasketaan 12-14-vuotiaat, on musiikkia kopioinut 133 000 ja videoaineistoa 638 000 Suomessa asuvaa 12-79-vuotiasta. Kaiken kaikkiaan musiikki- tai videoaineistoa on kopioinut 732 000 Suomessa asuvaa 12-79-vuotiaista (Vuonna 2020: 941 000).
Laillisten yksityisten musiikki- ja videotiedostojen kopioiden määrä vuoden aikana Suomessa on kaiken kaikkiaan arviolta 156–183 miljoonaa tiedostoa 15–79-vuotiaiden keskuudessa ja 162-191 miljoonaa tiedostoa 12-79-vuotiaiden keskuudessa*. Vuosina 2013–2017 yksityisen kopioinnin kokonaismäärä (15-79-vuotiaiden keskuudessa) aleni 725 miljoonasta n. 260 miljoonaan kopioon ja on sen jälkeen (2018–2023) ollut 210–297 miljoonan kopion välillä.
*YKSITYISEN KOPIOINNIN MÄÄRITELMÄ:
Tallennukset seuraavista alkuperäislähteistä:
MUSIIKKITIEDOSTOT:
alkuperäiset CD-levyt kokonaan, Kirjastoista lainatut CD-levyt, CD-r ja DVD-r –levyiltä, Bluraylevyiltä kopioitu musiikki osaksi, Kavereilta/perheenjäseniltä kopioitu materiaali osaksi
VIDEOTIEDOSTOT:
televisio, kavereilta ja perheenjäseniltä kopioitu materiaalin osaksi
Musiikkia kopioineista puolet olisi hankkinut kopioidun aineiston jotenkin muuten, jos kopiointimahdollisuutta ei olisi ollut. Kolmannes musiikkia kopioineista olisi käyttänyt musiikin hankintaan maksullista lähdettä. Videotiedostoja kopioineista kolmannes olisi hankkinut kopioidun videoaineiston jotenkin muuten, jos kopiointimahdollisuutta ei olisi ollut. Maksullista lähdettä olisi käyttänyt vajaa viidennes.
Ei kai sitä ole noin rajattu, vaan kaverilta kopiointi on yleisesti laillista yksityistä kopiointia.Monennenko kaverin kohdalla se muuttuu laittomaksi waretukseksi?
Pointti ei edes ollut digiboksien kasettimaksun suuruus sinänsä, vaan se, että se ajoittui hyvin lyhyelle ajan hetkelle ja tilapäisesti paisutti vuosittaisia kasettimaksutuottoja. Ja sitten tämä nykyinen budjettirahoitus laskettiin tämän paisutetun summan pohjalta.Millä kaavalla sen määrittelet nauretavan suureksi.
Tallentava digiboxi oli nimenomaan laite mitä käytettiin yksinomaan niiden kopioiden tekemiseen ja todella paljon. Jotkin DVD-R levevyille tehtii vain muutama kopio, usein vain yksi kopio yhdestä teoksesta , Digiboxiin elinkaaren aikana satoja, tuhansia teoskopioita. ja hyvin pieni osuus oli jotain muuta käyttöä. (saa jo keksiä mihin muuhun marketti boxi olisi käytetty)
Jos lukisit tuon minun kirjoittaman viestin niin saattaisit huomata kuinka väärässä olet.Pointti ei edes ollut digiboksien kasettimaksun suuruus sinänsä, vaan se, että se ajoittui hyvin lyhyelle ajan hetkelle ja tilapäisesti paisutti vuosittaisia kasettimaksutuottoja. Ja sitten tämä nykyinen budjettirahoitus laskettiin tämän paisutetun summan pohjalta.
Eli nykyinen 11 miljoonaakin on "liikaa" suhteessa siihen, mikä on ollut kasettimaksun tarkoitus ja tuotto alunperin.
Ja jos nykyaikaa mietitään, niin kaikenlainen kopiointi on niin marginaalissa, ettei mitenkään ole perusteltua, että kasettimaksu olisi jokin merkittävä tulonlähde artisteille edes sen vertaa kuin takavuosina. Kyllä artistien pitää ihan muilla keinoin leipänsä tienata kuin tällä. Ja jossei onnistu niin etsikööt muita töitä. Laillinen varastaminen ei ole hyväksyttävä tulonlähde, vaikka korruption ansiosta se laillista olisikin.
Jutussasi sanotaan, että kopiointi on vähentynyt noin kolmasosaan kymmenessä vuodessa, joten trendi on selvä, ja on naurettavaa, että tähän väliin yritettäisiin vielä jotain kasettimaksuja tuoda takaisin.Jos lukisit tuon minun kirjoittaman viestin niin saattaisit huomata kuinka väärässä olet.
Ennen postaustasi oli ilmeisesti johonkin lähteisiin perustuvaa arviota,.Pointti ei edes ollut digiboksien kasettimaksun suuruus sinänsä, vaan se, että se ajoittui hyvin lyhyelle ajan hetkelle ja tilapäisesti paisutti vuosittaisia kasettimaksutuottoja. Ja sitten tämä nykyinen budjettirahoitus laskettiin tämän paisutetun summan pohjalta.
Eli nykyinen 11 miljoonaakin on "liikaa" suhteessa siihen, mikä on ollut kasettimaksun tarkoitus ja tuotto alunperin.
Jos ei ole kopiointia niin sitten ei ole hyvitysmaksuja, eli kyllä sen täytyy siitä todellisesta lähteä. Ymmärtääkseni tämä oli peruslähtökohta touhussa. ja pohja maksujen suuruuteen.Ja jos nykyaikaa mietitään, niin kaikenlainen kopiointi on niin marginaalissa, ettei mitenkään ole perusteltua, että kasettimaksu olisi jokin merkittävä tulonlähde artisteille edes sen vertaa kuin takavuosina. Kyllä artistien pitää ihan muilla keinoin leipänsä tienata kuin tällä. Ja jossei onnistu niin etsikööt muita töitä. Laillinen varastaminen ei ole hyväksyttävä tulonlähde, vaikka korruption ansiosta se laillista olisikin.
Jutussa oli myös luvut ja laskutoimitukset kerrottu miten esitetyt korvaussummat on laskettu eikä siinä mielestäni ollut mitään ihmeellistä tai täysin absurdia. Tuo sinun mielipiteesi ei taas perustu mihinkään faktaan tai tutkimustietoon.Jutussasi sanotaan, että kopiointi on vähentynyt noin kolmasosaan kymmenessä vuodessa, joten trendi on selvä, ja on naurettavaa, että tähän väliin yritettäisiin vielä jotain kasettimaksuja tuoda takaisin.
Mutta ajatus on tietenkin se, että nyt on kiire saada raha-automaatti luotua, kun joku vielä vähän kopioi. Ja sitten tietenkin maksut säilyy ennallaan tai nousee jatkossa, vaikka kopiointi vaan vähenee.
Nykyisestä budjettirahoituksestakin voisi leikata 2/3 pois, niin oltaisiin lähempänä totuutta.
Ja jos suomalaisista noin kymmenesosa harrastaa tällaista kopiointia, niin onko reilua että kaikki siitä maksaa vaikka nettiliittymissä? Ei. Budjettirahoitus on sentään paljon helpompi byrokraattisesti eikä aiheuta mitään negatiivisia kannustimia tekniikan käyttöön.
@sarge 'n lainaamassa tekstissä sanotaan, että kopiointi on vähentynyt kolmasosaan kymmenessä vuodessa.Ennen postaustasi oli ilmeisesti johonkin lähteisiin perustuvaa arviota,.
En tiedä mikä on tätäpäivää, mutta en usko että kopiontin on loppunut, mutta ymmärtääkseni tuota on tutkittu useasti digiboxi kiiman jälkeenkin.
Jos ei ole kopiointia niin sitten ei ole hyvitysmaksuja, eli kyllä sen täytyy siitä todellisesta lähteä. Ymmärtääkseni tämä oli peruslähtökohta touhussa. ja pohja maksujen suuruuteen.
Ja tämän ketjun aihe on se että maksu kohdistuisi nykyistä paremmin kopioihiin eli kustannuksen aiheuttajiin.
Tarkoitus ei ole olla sellainen että kohdistuu kopiontarkkuudella, vaan se ettei se pelkästään verotettavan tulon mukaan kohdistuisi.
Ymmärsin että ajatus on se että kulu kohdistuu nykyistä paremmin, ja että sen suuruus vastaa vaikutusta.Jutussasi sanotaan, että kopiointi on vähentynyt noin kolmasosaan kymmenessä vuodessa, joten trendi on selvä, ja on naurettavaa, että tähän väliin yritettäisiin vielä jotain kasettimaksuja tuoda takaisin.
Mutta ajatus on tietenkin se, että nyt on kiire saada raha-automaatti luotua, kun joku vielä vähän kopioi. Ja sitten tietenkin maksut säilyy ennallaan tai nousee jatkossa, vaikka kopiointi vaan vähenee.
Nykyisestä budjettirahoituksestakin voisi leikata 2/3 pois, niin oltaisiin lähempänä totuutta.
Ja jos suomalaisista noin kymmenesosa harrastaa tällaista kopiointia, niin onko reilua että kaikki siitä maksaa vaikka nettiliittymissä? Ei. Budjettirahoitus on sentään paljon helpompi byrokraattisesti eikä aiheuta mitään negatiivisia kannustimia tekniikan käyttöön.
Kopiointi on nykyään pienen piirin puuhaa ja yhä pienenee. Ei kopioinnille ole mitään tarvetta.
Mahdotonta, elleivät vapaaehtoisesti maksa.Pienenevä piiri toki olisi perustelu viedä sitä maksua lähemmäksi aiheuttajia.
Verovaroista se on rahoitettu viimeiset 10 vuotta, ja jos tähän rahoitusmalliin liittyy jotain erityisiä ongelmia, olisi niitä varmaan kannattanut pohtia 10 vuotta sitten. Juna menee kovaa vauhtia jo kauas horisonttiin.Yksi valmisvaihetoeho on se että se rahoitetaan puhtaasti verovaroin, se on vähän ongelmallinen, joten jos veikaan enemmän jotain sen tapaista, enemmän siihen mediamaksuun/Yleveroon naitettua mallia.
Voisi sitä kontrafaktuaalia ajatella toisinkinpäin ja miettiä paranisiko yhteinen hyvä jos kaikki haluavat saisivat kopion eikä siitä joutuisi maksamaan. Kopion käyttö kun ei vähennä kenenkään mahdollisuuksia käyttää kopioita vaikka vuoskymmenet onkin muuta aivopesty. Kyseessä on lähinnä tulonsiirto ja mikä lienee kopioijien tulojakauma vs. tuottajat.Tutkimuksessa oli myös otettu huomioon kopioijan halukkuus maksaa tuotteesta jos kopiointi ei olisi ollut mahdollist
Eli nyt pohdit sitä että valtio tarjoaisi kaikille halukkailla kopion ilman että siitä joutuisi maksamaan ?Voisi sitä kontrafaktuaalia ajatella toisinkinpäin ja miettiä paranisiko yhteinen hyvä jos kaikki haluavat saisivat kopion eikä siitä joutuisi maksamaan. Kopion käyttö kun ei vähennä kenenkään mahdollisuuksia käyttää kopioita vaikka vuoskymmenet onkin muuta aivopesty. Kyseessä on lähinnä tulonsiirto ja mikä lienee kopioijien tulojakauma vs. tuottajat.
Tarkoitin, ku on sallittua kavereille ja kavereilta kopioida, niin kai se on ok sit kaveri-ringissä tota harrastaa. Hommaa helpottaakseen kaveripiiri rippaa cd:t ja perustaa privaattitrackerin kans. Ko. privaattimestaan saa kutsua muita kavereitaan myös. Toi mielletään waretukseksi, mut missä kohtaa meni laittomaksi? Kaverin kavereiden kohdalla? Et saa suoraan tehdä kopiota kaverin kaverille, vaan kaverin pitää kopioida se sille hänen kaverilleen? Entä, jos tulevat yhdessä kylään, saako silloin tehdä kopion molemmille?Ei kai sitä ole noin rajattu, vaan kaverilta kopiointi on yleisesti laillista yksityistä kopiointia.
Aivan täyttä paskaa. Olisi taas kirveelle töitä.
Kun laillisen, yksityisen kopioinnin trendi on ja on ollut laskeva, kasettimaksun tarpeen pitäisi noudattaa samaa linjaa, eli kuihtua pois. Sen sijaan luodaan taas joku hillotolppa ja pysyvä veronkaltainen maksu tekijänoikeusjärjestöille. Jos nuo loiset (=järjestöt) kaipaavat rahaa, niin hankkikoot ne järjestöt sitä vapailta markkinoilta ja edustamaltaan teollisuuden alalta. Ei julkiselta sektorilta.
Yksityisenkopioinnin kieltäminen ja sen kiellon kohtuullinen pitäminen ilmeisesti olisi tekijöille taloudellisesti parempi, ja jakautuisi joillain tapaa oikeudenmukaisemmin.Jos nuo loiset (=järjestöt) kaipaavat rahaa, niin hankkikoot ne järjestöt sitä vapailta markkinoilta ja edustamaltaan teollisuuden alalta. Ei julkiselta sektorilta.
Tässähän nimenomaan yritetään löytää ratkaisu jokaAivan täyttä paskaa. Olisi taas kirveelle töitä.
Kun laillisen, yksityisen kopioinnin trendi on ja on ollut laskeva, kasettimaksun tarpeen pitäisi noudattaa samaa linjaa, eli kuihtua pois. Sen sijaan luodaan taas joku hillotolppa ja pysyvä veronkaltainen maksu tekijänoikeusjärjestöille. Jos nuo loiset (=järjestöt) kaipaavat rahaa, niin hankkikoot ne järjestöt sitä vapailta markkinoilta ja edustamaltaan teollisuuden alalta. Ei julkiselta sektorilta.
Pitää muistaa että jokainen kopionti ei ole tulonmenetys, koska jos ei voisi kopioida ilmaiseksi, niin ei kaikki niistä olisi maksanut kuitenkaan.Laskeva ollut, mutta edelleen kopioita tehdään vajaa 200 miljonaa video ja äänitteistä, useita satojamiljoonia kuva, lomake jne, eli kappale/sivumäärissä ollaan lähempänä miljardia kopiota.
Yksityisenkopioinnin kieltäminen ja sen kiellon kohtuullinen pitäminen ilmeisesti olisi tekijöille taloudellisesti parempi, ja jakautuisi joillain tapaa oikeudenmukaisemmin.
Nyky malli varsinkin pienituloisille edullinen, Yle-verosta otettuna edelleen suosisi pienituloisia, mutta ei niin pahasti kohdistuisi suurituloisiin.
Teoriassahan tähän lasketaan ajansiirtokin mukaan. Eli kun tallentavalla digiboksilla nauhoitetaan YLE:n TV-uutiset, jotka on rahoitettu kalliilla YLE-verolla, niin sekin on nyt sitten "kopiointia", josta Teosto muka ansaitsee omansa.Pitää muistaa että jokainen kopionti ei ole tulonmenetys, koska jos ei voisi kopioida ilmaiseksi, niin ei kaikki niistä olisi maksanut kuitenkaan.
Ja tätä voi sitten suhteuttaa siihen, että hyvitysmaksu on nykyään 2 euroa vuodessa per suomalainen. Ja kopiointi jyrkässä laskussa.Joo ja unohdin mainita, että tässähän on mainio monikerroksinen "vero" esityksessä.
Ensin maksat tallennusvälineestä eli esim puhelin, missä on oma muisti, jos puhelimessa on muistikorttipaikka ja hankit muistikortin niin siitäkin maksat extraa. Kun sulla on liittymä niin siitäkin maksat. Oho sulla on myös kotona netti liittymä.. maksat myös siitä.
Jos taloudessasi on esim. 5 henkilöä niin maksat 5+1 teostomaksua jne.
Tämä on otettu huomioon laskelmissa.Pitää muistaa että jokainen kopionti ei ole tulonmenetys, koska jos ei voisi kopioida ilmaiseksi, niin ei kaikki niistä olisi maksanut kuitenkaan.
Tämä taas ei ole yksityistä kopiointia eikä ole laskelmissa mukana.Taii kun maksat Spotifystä ja tallennat sieltä musiikkia offline-käyttöön.
Eikö? Siinähän tallennetaan kopio sun massamuistilaitteelle. Ihan samalla tavalla kuin ankarasti raippakasettimaksutetut tallentavat digiboksitkin tekee.Tämä taas ei ole yksityistä kopiointia eikä ole laskelmissa mukana.
Ei, siinä minun aiemmassa viestissä oli myös lainauksessa se yksityisen kopioinnin määritelmä.Eikö? Siinähän tallennetaan kopio sun massamuistilaitteelle. Ihan samalla tavalla kuin ankarasti raippakasettimaksutetut tallentavat digiboksitkin tekee.
Pitäisikö kaikkien keittiöveitsien ostajienkin maksaa murha/väkivaltahyvitystä sen takia että joku nisti-pate vetää kaveriaan lapin leu'ulla? Pitäisikö skannerin tai kameran ostajan maksaa vero kirjailijoille ja kustantajille?En sinänsä puolustele tätä nykyistä hyvitysmaksua tai sen suuruutta, mutta mielestäni se ajatus tuossa taustalla on kuitenkin ihan reilu. Jos laki antaa sinulle mahdollisuuden ostaa cd-levyn ja tehdä siitä kopioita ja jakaa kavereille, niin kyllähän siitä koituu tulonmenetystä tekijöille silloin kun joku jättää tuotteen ostamatta sen takia että saikin siitä ilmaiseksi kopion. Siinä mielessä hyvitysmaksu tekijöille on kyllä minusta moraalisesti hyväksyttävä.
Itseasiassa kyseessä taitaa olla täysin sama asia. Warettaminen on loppupeleissä yksityisen kopion teko ja ellei laki ole muuttunut nii warettamisen on Suomessa laillista kunhan ei osallistu jakamiseen.Tässäkin keskustelussa useampi on sekoittanut tämän hyvitysmaksun laittomaan warettamiseen millä ei ole asian kanssa mitään tekemistä.
Tämä on tekijänoikeusjärjestöjen ja eturyhmien luoma synteettinen "ongelma" joka ei kuulu kansalaisille tai julkiselle sektorille.Hyvitysmaksun kohdistaminen niille henkilöille jotka sitä yksityistä kopiontia harrastavat on tässä se ongelma jota kai nyt tässä yritetään ratkaista.
Jos nyt oletetaan se äärimmäisen pieni todennäköisyys että nuo ei ole TO-järjestön manipuloimia valetutkimuksia niin kyseessä on silti loppupeleissä kyselyihin pohjautuva tutkimus ja mikään ei takaa annetun informaation paikkansa pitävyyttä. Jos ollaan vielä ylianteliaita ja puolletaan tätä TO-mafian kantaa entisestään ja oletetaan että nuo kyselyt täysin 100% vastaisivat yhteiskunnan tilaa niin se ei silti todista että yhtään ainoaa laillisesti tehtyä kopiota olisi Suomessa tehty eikä poista sitä ongelmaa että ihmiset jotka eivät tee näitä kopioita joutuvat maksamaan siitä.Myöskään nuo summat joista tässä yhteydessä puhutaan eivät ole tuulesta temmattu vaan perustuvat kyselytutkimuksiin:
Tässä pätee sama pointti kuin edellisessäkin. Mikään edes ei-valetutkimus ei todista että yhtään yksittäistä kopiota olisi tapahtunut. Myöskään mikään ei todista sitä että tämä ko. potentiaalinen tuotteen/palvelun osto 1) olisi tapahtunut Suomessa 2) olisi kohdistunut uuteen tuotteeseen eikä käytettyn tuotteen ostoon.Tutkimuksessa oli myös otettu huomioon kopioijan halukkuus maksaa tuotteesta jos kopiointi ei olisi ollut mahdollista:
Luvut ovat joko täysin valheellisia tai sitten näillä kopioilla viitataan warettamiseen. Ei kukaan ole kopinut jotain musiikki CD-levyä vuosikausiin.Täytyy kyllä myöntää että nuo luvut ovat itsellenikin aikamoinen yllätys, sillä luulin tosiaan ettei kukaan enää tuollaista kopiointia harrasta.
Ei ole julkisen sektorin tehtävä hoitaa jotain teknologian luomaa "ongelmaa" yksityiselle järjestölle tai yritykselle. Ratkaisu on joko poistaa tuo yksityisen kopioinnin laillisuus tai sitten teosto voi avata vaikka http://www.maksahyvitysmaksu.fi ja laittaa sinne verkkokaupan pystyyn. On aivan käsittämätöntä että kaikki muut alat, yhdistykset, yritykset ja järjestöt joutuvat itse elämään todellisuuden kanssa ja mukautumaan ympäröivään maailmaan, mutta juuri spesiifisti tekijänoikeuksien valvojille on Suomessa valtion oma VIP-käsittely jossa voidaan ylittää kaikki mahdolliset moraalin ja oikeudenmukaisuuden rajat näiden paskajärjestöjen rahoittamiseksi.Mutta kuitenkin näiden lukujen valossa näyttää siltä että jonkinlainen hyvitysmaksu voisikin olla ihan aiheellinen kunhan se saataisiin kohdistettua niille henkilöille jotka tuota kopiointia harrastavat.
Ei kai tämä nyt ihan sama asia ole? Yksityisessä kopioinnissa omistat itse alkuperäisen ja teet siitä kopion, mikäli en missannut jotain. Warettamisessa harvoin omistat alkuperäistä...Itseasiassa kyseessä taitaa olla täysin sama asia. Warettaminen on loppupeleissä yksityisen kopion teko ja ellei laki ole muuttunut nii warettamisen on Suomessa laillista kunhan ei osallistu jakamiseen.
Tässä oli niin paljon asiavirheitä ja mitätöit kymmenen vuotta putkeen tehdyn tutkimuksen tulokset omalla mutullasi joten en edes jaksa vastata tähän.Pitäisikö kaikkien keittiöveitsien ostajienkin maksaa murha/väkivaltahyvitystä sen takia että joku nisti-pate vetää kaveriaan lapin leu'ulla? Pitäisikö skannerin tai kameran ostajan maksaa vero kirjailijoille ja kustantajille?
Lain antama mahdollisuus tehdä kopioita digitaalisesta sisällöstä ei mitenkään liity CD-levyihin tai muihinkaan tallennusmedioihin. Ainoa moraalisesti hyväksyttävä kustanne olisi se että laillisen kopion tekevät henkilöt ilmoittavat tehdessään kopion jonnekin valtion virastoon tai suoraan teostolle ja suorittavat maksun. Muita asia ei koske eikä sen tule koskea.
Itseasiassa kyseessä taitaa olla täysin sama asia. Warettaminen on loppupeleissä yksityisen kopion teko ja ellei laki ole muuttunut nii warettamisen on Suomessa laillista kunhan ei osallistu jakamiseen.
Tämä on tekijänoikeusjärjestöjen ja eturyhmien luoma synteettinen "ongelma" joka ei kuulu kansalaisille tai julkiselle sektorille.
Jos nyt oletetaan se äärimmäisen pieni todennäköisyys että nuo ei ole TO-järjestön manipuloimia valetutkimuksia niin kyseessä on silti loppupeleissä kyselyihin pohjautuva tutkimus ja mikään ei takaa annetun informaation paikkansa pitävyyttä. Jos ollaan vielä ylianteliaita ja puolletaan tätä TO-mafian kantaa entisestään ja oletetaan että nuo kyselyt täysin 100% vastaisivat yhteiskunnan tilaa niin se ei silti todista että yhtään ainoaa laillisesti tehtyä kopiota olisi Suomessa tehty eikä poista sitä ongelmaa että ihmiset jotka eivät tee näitä kopioita joutuvat maksamaan siitä.
Tässä pätee sama pointti kuin edellisessäkin. Mikään edes ei-valetutkimus ei todista että yhtään yksittäistä kopiota olisi tapahtunut. Myöskään mikään ei todista sitä että tämä ko. potentiaalinen tuotteen/palvelun osto 1) olisi tapahtunut Suomessa 2) olisi kohdistunut uuteen tuotteeseen eikä käytettyn tuotteen ostoon.
Luvut ovat joko täysin valheellisia tai sitten näillä kopioilla viitataan warettamiseen. Ei kukaan ole kopinut jotain musiikki CD-levyä vuosikausiin.
Ei ole julkisen sektorin tehtävä hoitaa jotain teknologian luomaa "ongelmaa" yksityiselle järjestölle tai yritykselle. Ratkaisu on joko poistaa tuo yksityisen kopioinnin laillisuus tai sitten teosto voi avata vaikka http://www.maksahyvitysmaksu.fi ja laittaa sinne verkkokaupan pystyyn. On aivan käsittämätöntä että kaikki muut alat, yhdistykset, yritykset ja järjestöt joutuvat itse elämään todellisuuden kanssa ja mukautumaan ympäröivään maailmaan, mutta juuri spesiifisti tekijänoikeuksien valvojille on Suomessa valtion oma VIP-käsittely jossa voidaan ylittää kaikki mahdolliset moraalin ja oikeudenmukaisuuden rajat näiden paskajärjestöjen rahoittamiseksi.
maksetaanhan tässä kehitysmaa suomessa rikosuhrimaksukin uhrittomista rikoksista.Pitäisikö kaikkien keittiöveitsien ostajienkin maksaa murha/väkivaltahyvitystä sen takia että joku nisti-pate vetää kaveriaan lapin leu'ulla? Pitäisikö skannerin tai kameran ostajan maksaa vero kirjailijoille ja kustantajille?
Pitää muistaa että jokainen kopionti ei ole tulonmenetys, koska jos ei voisi kopioida ilmaiseksi, niin ei kaikki niistä olisi maksanut kuitenkaan.
En nyt ihan noin ymmärtänyt, voit toki ehdottaa tuota mallia, jos järkevästi mutoilet niin et siinä moninkertaista maksua maksa, vaan jyvität sen maksun puhelimeen, muistikorttiin, ja nettiyhteyksiin. Eli tuolla saat kohdistettu niin tyypillisiin medioihin millä kopioita tehdään.Joo ja unohdin mainita, että tässähän on mainio monikerroksinen "vero" esityksessä.
Ensin maksat tallennusvälineestä eli esim puhelin, missä on oma muisti, jos puhelimessa on muistikorttipaikka ja hankit muistikortin niin siitäkin maksat extraa. Kun sulla on liittymä niin siitäkin maksat. Oho sulla on myös kotona netti liittymä.. maksat myös siitä.
Jos taloudessasi on esim. 5 henkilöä niin maksat 5+1 teostomaksua jne.
Vähän huono vertaus, puukottaminen ei ole laillista ja muutenkin ei mitään yhteyttä.Pitäisikö kaikkien keittiöveitsien ostajienkin maksaa murha/väkivaltahyvitystä sen takia että joku nisti-pate vetää kaveriaan lapin leu'ulla?
Skannereita käytetään lain tarkoittamaan kopiointiin, eli kyllä tuon pystyisit perusteleen, jos haluat jakaa maksun leveästi niin joo. Skanneriin et kuitenkaan sitä kopioita tyypillisesti tallenna. Mutta jos perustelet että skanneraita käytetään nimenomaan niiden kopioiden tekemiseen, niin voisi olla hyvin kohdistetu. (valokuva, lomake yms)Pitäisikö skannerin tai kameran ostajan maksaa vero kirjailijoille ja kustantajille?
Yksi vaihtoehto on se että yksityinen kopiointi ilman lupaa kielletään ja luodaan luvanmyöntämis järjestelmä. Samalla sitten varmistetaan että luvatonkopiointi pysyy kurissa. Olis vähän tehoton ja kallis.. Ainoa moraalisesti hyväksyttävä kustanne olisi se että laillisen kopion tekevät henkilöt ilmoittavat tehdessään kopion jonnekin valtion virastoon tai suoraan teostolle ja suorittavat maksun. Muita asia ei koske eikä sen tule koskea.
Itseasiassa kyseessä taitaa olla täysin sama asia. Warettaminen on loppupeleissä yksityisen kopion teko ja ellei laki ole muuttunut nii warettamisen on Suomessa laillista kunhan ei osallistu jakamiseen.
Joku onneton vertaus voisi olla se että joku marjastaa ja siennestää jokaisen oikeudella ja maanomistajalle maksettaisiin hyvitysmaksu. Ämpäreiden hinnassa olisi sitten pieni "kasettimaksu"Pitäisikö kaikkien keittiöveitsien ostajienkin maksaa murha/väkivaltahyvitystä sen takia että joku nisti-pate vetää kaveriaan lapin leu'ulla?