• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Orpon hallituksen "kasettimaksu"

Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
1 011
aiheena tämä valmistelu: Yksi Suomen vihatuimmista veroluonteisista maksuista voi tehdä pian paluun

Yksi Suomen vihatuimmista veroluonteisista maksuista voi tehdä pian paluun​

Hallituksen uudessa lausuntopyynnössä suunnitellaan vuonna 2015 käytöstä poistuneen maksun paluuta.
Yksi Suomen historian vihatuin veroa muistuttava maksu saattaa tehdä paluun. Kyseessä on yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu, joka tunnetaan paremmin nimellä kasettimaksu. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat
.

Hyvitysmaksua joutui aiemmin maksamaan esimerkiksi tyhjien c-kasettien, tyhjien cdr-levyjen, tyhjien dvd-levyjen ja tallentavien digiboksien kovalevyjen hinnasta. Maksu lisättiin tuotteiden hintaan jälleenmyyjien toimesta, jotka maksoivat sen lopulta valtiolle.

Valtion kassasta rahat siirtyivät lopulta tekijänoikeusjärjestöille. Maksun oli tarkoitus korvata kuluttajien kopioimaa tekijänoikeussuojattua sisältöä.

Maksusta johtuen esimerkiksi tyhjät dvd-levyt olivat merkittävästi kalliimpia Suomessa kuin esimerkiksi Saksassa. Tästä johtuen monet tilasivat aikoinaan ulkomailta maksun kattamia tuotteita.

Kasettimaksu on ollut kuitenkin historiaa jo lähes 10 vuotta, sillä se poistettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksesta vuonna 2015. Maksu on hoidettu siitä eteenpäin suoraan valtion budjetista.

Hyvitysmaksua on perusteltu sillä, että kuluttajat ovat tallentaneet muun muassa musiikkia ja videoita omaa käyttöä varten. Kyseinen ilmiö ei ole kuitenkaan enää yhtä yleistä, sillä sisältö on saatavilla suoraan netissä sijaitsevissa suoratoistopalveluissa. Aihe on kuitenkin nyt noussut uudestaan esille ja valtio pohtii hyvitysmaksun tuomista takaisin.

Hallituksen uudessa lausuntopyynnössä ehdotetaan hyvitysmaksun tuomista takaisin. Uusi maksu koskisi ainakin kännyköitä, tietokoneita, ulkoisia kovalevyjä, muistitikkuja ja mp3-soittimia. Viimeisimmän lisääminen listalle on aika yllättävä valinta, sillä niitä myydään tänä päivänä vain lähes olemattomia määriä.

Lausuntopyynnössä käsitellään myös mahdollisuutta, että laitteiden lisäksi hyvitysmaksua joutuisi maksamaan myös tallennukseen käytettävistä pilvipalveluista.

Hallituksen lausuntopyynnössä kysytään myös mielipiteitä siitä, että kaikki nettiliittymät siirrettäisiin hyvitysmaksun piiriin. Ehdotuksessa ei kerrota miltä maksut näyttäisivät, vaan ainoastaan pyydetään mielipiteitä siitä miltä maksujen periminen näyttäisi niiden kohdalla.

Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan mitään varmuutta siitä, että hyvitysmaksu olisi todella tulossa ehdotetussa muodossa takaisin. Lausuntoehdotuksessa käsitellään myös sitä, että pitäisikö pysyä nykyisessä mallissa, jossa valtio maksaa hyvitysmaksun suoraan budjetista. Hyvitysmaksun määrä on tällä hetkellä 11 miljoonaa euroa, mikä on luovien alan järjestöjen mukaan liian vähäinen.


Toisessa ketjussa tästä on kommentoitu näin:
Lausuntopalvelu


Ongelma ilmeisesti se että maksu pitäisi kohdistua heihin jotka kopioivat, jos valtio maksaa suoraan omistaan niin ei mene ihan tontille. Tuolla oli myös rahastomalli kyselyssä, viestintärahasto.

Laite, mediasta perittävä maksu on sinänsä kohdentuva, mutta aiempaa ongelmallisempi kun rajojen yli tavarat liikkuu entistä helpommin. varsinkin nettiyhtyksien yhteydessä maksu olisi lähemmäksi osuva ja ei voi niin helposti kiertää. Jos painopiste olisi ns mediamaksussa, yle verossa, niin menee taasen samaan ongelmaan kuin nykyinen malli.

Tilanteesta näennnäisesti pääsi eroon jos kielletään yksityinen kopiointi kokonaan, jolla sitten kuitataan se ettei ole mitään tarvetta periämaksuja. Ei se kielto tietenkään kopiointia lopettaisi...


Edit:
Onko tämä nyt ihan oikeassa ketjussa? siis tarkoituksella vai vahinko ?
 
MP3 soittimien erittäin rankan verotuksen vielä ymmärrän ja kannatan :) , mutta kaikki muu on ihme puuhastelua. Kenellä ei nykyään ole nettiyhteyttä, puhelinta, kovalevyä tai tietokonetta ? "Yleisverohan" tästä tulisi. Olisivat vaivihkaa nostaneet jotain muuta veroa hitusen, niin tämäkin älämölö ja typeryyden osoittaminen olisi jäänyt tekemättä.

Lähden ostamaan huomenna gramofonin, kirjoituskoneen ja lankapuhelimen. Orpo saatana ei vie multa enään yhtään lanttia enenpää, perkele!

Seuravaksi on varman vuorossa bittivero sähköveron tyyliin. Suomi nousuun.
 
Onko jossakin ollut tietoa miten tekijänoikeusmafia on saanut tällaisen prosessin käyntiin?
Tuossa Talouselämän jutussa puhutaan 11 miljoonasta eurosta per vuosi. Tämän summan korottamisen takia koko tämä show? Ei ymmärrä.

Tekijänoikeuksissa pitäisi tehdä iso remontti. Esimerkiksi lääkkeiden patentti on 20 vuotta. Sama raja pitäisi olla tekijänoikeuksissa. Toiveeni ei tule toteutumaan.
On aivan hullua, että esimerkiksi Sibeliuksen tuotanto vapautuu yleiseen käyttöön vasta vuonna 2027. Äijä kuoli vuonna 1957 ja oli varaton vuoteen 1927 saakka. Silloin muutettiin tekijänoikeuslakeja ja Sibbe eli tämän jälkeen mukavasti.
 
Kenen luulette niitä puolueiden vaalikassoja täydentävän?
Nykyhallituksenkin aikana toimii vanha sääntö 'Kukahan heille maksaa moisesta?' Tai suoremmin 'Follow the Money'. Kokoomuksen hallitus-aikana tämähän on väistämätöntä. Mutta Suomessahan ei ole Korruptiota... :love:
 
Ei voi enää järjellä näitä käsittää. Entä jos ostaa kännykän ja käyttää sitä vain (omien valokuvien) kuvaamiseen, Netflixin katseluun ja vaikkapa Spotifyhin, sitten Signal/Whatsup siihen päälle ja ajoittaista pelaamista + joitain puheluja. Tämänkaltainen käyttö taitaa kuitenkin kattaa 96% puhelimien käytöstä nykypäivänä.
 
Tässä näkee miksi Teostolla on ’kummeja’ eduskunnassa. Kuka helvetti edes kopioi jotain mp3:sia vuonna 2024? Tyyliin jokainen käyttää musiikkipalveluita netistä. Kuulostaa jo ajatustasolla niin köyhältä, että pitäisi warettaa musiikkia netistä. :D
 
Seuravaksi on varman vuorossa bittivero sähköveron tyyliin. Suomi nousuun.
No, tuohonhan on suunnitteilla se nettiyhteyskin samaan aivopieruun, bittiveroksihan tuon voisi lukea kun kaikista nettiyhteyksistäkin maksettaisiin jotain kasettimaksua.

Tavallinen tallaaja ei varmaan nykypäivänä paljon wareta kun oikeastaan kaiken kuulee ja näkee nettiradioista, suoratoistopalveluista, Youtubesta, Spotifysta, ElisaViihteestä sun muista vastaavista kohtalaisen helposti.

Itsellänikin on jokunen CD-levy ja jonkinlainen MP3-kokoelma mutta eipä niitäkään ole tullut kuunneltua varmaan moneen vuoteen, käytännössä nettiradiot ovat korvanneet nuo itselläni täysin. Samoin leffapuolella, en ole mikään leffafriikki eli ei ole pakkomiellettä nähdä uusimpia leffoja ja sarjoja, joten olen pistänyt ElisaViihteestä reippaasti tallennukseen sekalaisia leffoja ja silloin joskus kun jotain leffaa tekee mieli katsoa niin sieltä tallenteista sitten pistän jonkun pyörimään. Vastaavasti varmaan suurimmalla osalla tuntemistani ihmisistä on Spotify (tai joku vastaava musiikkipalvelu) ja joku suoratoistopalvelu käytössä.

Ihan hirveästi ei tule mieleen itsellä ja lähipiirillä sellaista tallennemateriaalia mikä osuisi tuon "kasettimaksun" tarkoittaman tekijänoikeuden alaiseen materiaaliin. Käytännössä kaikki teosto-kama tulee livenä tai striimattuna ja sitä tallennetaan korkeintaan operaattorin viihde-palvelun tallennustoiminnolla. Kyllä tässä taas vaan yritetään rahaa väkisin jollakin tekosyyllä lypsää kansalta.
 
Kenen luulette niitä puolueiden vaalikassoja täydentävän?
Nykyhallituksenkin aikana toimii vanha sääntö 'Kukahan heille maksaa moisesta?' Tai suoremmin 'Follow the Money'. Kokoomuksen hallitus-aikana tämähän on väistämätöntä. Mutta Suomessahan ei ole Korruptiota... :love:
Suomeen tuli kasettimaksu vuonna 1984. SDP:n Kalevi Sorsa oli pääministeri (Sorsan IV hallitus).
Vuonna 2005 tuli voimaan Lex Karpela (kepulainen Matti Vanhanen oli pääministeri), jossa oli kaikenlaista kansalaisten oikeuksien rajoittamista tässä asiayhteydessä.
Tekijänoikeusmafia oli saanut vaatimuksensa EU-tasolle. Sen takia tuo Lex Karpela säädettiin. Suomalaisten maksut olivat Tanja Karpelan lain jälkeen järjettömän korkeita. Olisi ollut mahdollista säätää pienemmät maksut.
Jokainen suomalainen puolue on ollut lammas tässä asiassa.

Löysin mielenkiintoisen artikkelin vuodelta 2001 (päivitetty vuonna 2018). Jo siinä suomalaiset tekijänoikeusihmiset odottavat internet-veroa:
"On luonnollista, että jatkossa näitä maksuja on perittävä myös kaikista niistä laitteista, joilla henkistä omaisuutta yksityiseen käyttöön kopioidaan. Mahdollisesti maksujen aluetta on syytä laajentaa myös esimerkiksi internetin käyttömaksuihin."

Ahneudella ei ole rajaa näissä asioissa.
 
Jos warettaminen yritettäisiin siirtää verotettavaksi käytetyn kaistan mukaan niin toivotan onnea. 90-luvulla siirrettiin tavaraa ensin HD-korpuilla, sen jälkeen CD- ja DVD-levyillä. Joskos jälleen joku idiootti luulee verottavansa siirrettävää tavaraa netissä siirrettyjen bittien mukaan? Moisista ehdotuksista huomaa kuinka heikkolahjaista porukkaa poliitikkoihin on jälleen päätynyt, joka ei ketään yllättäne :facepalm:
Ainoa syy tähän uuteen "ehdotukseen" on jokin poliitikkojen sidosryhmä joka haluaa jollain keinolla oman siivunsa kaikesta nettiliikenteestä koska "siellä varmaan waretetaan!".
 
Suomeen tuli kasettimaksu vuonna 1984. SDP:n Kalevi Sorsa oli pääministeri (Sorsan IV hallitus).
Vuonna 2005 tuli voimaan Lex Karpela (kepulainen Matti Vanhanen oli pääministeri), jossa oli kaikenlaista kansalaisten oikeuksien rajoittamista tässä asiayhteydessä.
Tekijänoikeusmafia oli saanut vaatimuksensa EU-tasolle. Sen takia tuo Lex Karpela säädettiin. Suomalaisten maksut olivat Tanja Karpelan lain jälkeen järjettömän korkeita. Olisi ollut mahdollista säätää pienemmät maksut.
Jokainen suomalainen puolue on ollut lammas tässä asiassa.

Löysin mielenkiintoisen artikkelin vuodelta 2001 (päivitetty vuonna 2018). Jo siinä suomalaiset tekijänoikeusihmiset odottavat internet-veroa:
"On luonnollista, että jatkossa näitä maksuja on perittävä myös kaikista niistä laitteista, joilla henkistä omaisuutta yksityiseen käyttöön kopioidaan. Mahdollisesti maksujen aluetta on syytä laajentaa myös esimerkiksi internetin käyttömaksuihin."

Ahneudella ei ole rajaa näissä asioissa.
Kun tekijänoikeusmaksu-lisät aikanaan tulivat DVD/CD-levyihin niin moisiahan tilattiin määrissä tuttujen firmojen kautta jotka saivat niitä ilman tekijänoikeus-lisiä. Paljon. Useampia satoja oli ihan normaalia alkuun, isoin järjestämäni setti oli muistaakseni liki lavallinen? Lienee ollut vähintään 1200-1500 levyä? Kaikki säästivät paitsi teosto-mafia. Kysyntää oli eli kaikki oli maksettu jo ennen toimitusta.
 
Kun tekijänoikeusmaksu-lisät aikanaan tulivat DVD/CD-levyihin niin moisiahan tilattiin määrissä tuttujen firmojen kautta jotka saivat niitä ilman tekijänoikeus-lisiä. Paljon. Useampia satoja oli ihan normaalia alkuun, isoin järjestämäni setti oli muistaakseni liki lavallinen? Lienee ollut vähintään 1200-1500 levyä? Kaikki säästivät paitsi teosto-mafia. Kysyntää oli eli kaikki oli maksettu jo ennen toimitusta.
Totuus oli erilainen esimerkiksi Verkkokauppa.comille. Se maksoi kalliit oppirahat:


Maksettavaa kertyi noin 3,5 miljoonaa euroa.
 
Tämä keskustelu on todella tarpeen. Otsikko ikävä kyllä rajaa keskustelua. Otsikko voisi olla "Tekijänoikeusmafian loputon ahneus". Oikea otsikko voisi olla jostakin tuosta välistä. Mielestäni nykyinen hallitus ei ole syyllinen siihen, että kaikenlaiset teostot pääsevät suoraan vaikuttamaan lakeihin. Oletus siitä, että tekijänoikeusjärjestöjen takana olisi joku kokoomuslainen salaliitto, ei ole totta.

Teostoon kuuluvat musiikintekijät, joiden yleisesti oletetaan suurimmalta osaltaan olevan vihervasemmistoa, ovat jo vuodesta 2009 alkaen henkilökohtaisesti lobanneet kansanedustajia. Lobbaus on siis tapahtunut naamatusten ja varmaan vasuri on tavannut kommarin ja ei-niin-vasuri on ottanut yhteyttä oikeistolaiseen kansanedustajaan. Niitä oikeistolaisia musiikintekijöitä ei taida olla isoa porukkaa:


Tämä on ollut nerokas veto. Teoston propaganda ujutetaan eduskuntaan joka puolueeseen ja kuluttaja maksaa kukkarostaan koko sirkuksen.

EU pidensi äänitteiden suoja-aikaa 50 vuodesta 70 vuoteen vuonna 2011:
Täällä tietysti Teosto ja Gramex taputtivat käsiään.
Tämä oli hyvä esimerkki kuluttajien oikeuksien polkemisesta. Lääkkeiden patentti kestää 20 vuotta, mutta The Beatlesin ensimmäinen LP on suojattu vuoden 2034 alkuun.
 
No, lääkkeitä joku saattaa tarvita oikeasti. Mutta kenen oikeus on piirtää Mikkihiirisarjakuvia ja minkä vuoden jälkeen omaan tienestiin?
 
Totuus oli erilainen esimerkiksi Verkkokauppa.comille. Se maksoi kalliit oppirahat:


Maksettavaa kertyi noin 3,5 miljoonaa euroa.
Tuolloinhan porukka tilasi Nierlestä ja sittemmin verkkiksestä (Tallinnan varastolta).

Näyttökuva 2024-10-25 215151.png

Omistakin tilauksista Verkkis sitten korvauksista maksanut :/
Tosin noita kiekkoja on vieläkin jäljellä ihan riittävästi, mitään käyttöä en noille ole enää reiluun 10 vuoteen löytänyt. Aikansa kutakin.
 
Tuolloinhan porukka tilasi Nierlestä ja sittemmin verkkiksestä (Tallinnan varastolta).

Näyttökuva 2024-10-25 215151.png

Omistakin tilauksista Verkkis sitten korvauksista maksanut :/
Tosin noita kiekkoja on vieläkin jäljellä ihan riittävästi, mitään käyttöä en noille ole enää reiluun 10 vuoteen löytänyt. Aikansa kutakin.
Itsellänikin on edelleen vissiin yksi täysi spindle sekä CD- että DVD-levyjä jäljellä, tuohon aikaan tosiaan esim Nierlestä tilailtiin aika hurjia määriä kimppatilauksena noita levyjä ja samalla kaikkea muurakin. Muistan kun noissa isommissa tilauksissa tuli viinapulloja kylkiäisenä kun teki riittävän ison tilauksen kerralla.

Olen koittanut noita tyhjiä levyjä tyrkyttää tutuille mutta kun kukaan ei enää polttele levyjä (varmaan juuri kellään ei edes ole polttavia asemia, saati sitten ylipäätään optisia asemia) niin ei ole oikein mennyt kaupaksi. Ei sen puoleen, en edes muista koska olisin viimeksi jonkun levyn poltellut. Varmaan jotain varmuuskopioita olen joskus about 5v sitten vielä jollekin DVD:lle paistellut.
 
  • Tykkää
Reactions: a-p
Muistan kun noissa isommissa tilauksissa tuli viinapulloja kylkiäisenä kun teki riittävän ison tilauksen kerralla.
Näin tuli juu. Se oli kyllä tälläiseen kekkosslovakialaiseen ihmisten paapomiseen tottuneelle melkoista ihmetystä :D Luultavasti joillekin nuo pullot (vaikka pieniä olikin) meni ihan hyötykäyttöön äiskän tietämättä ;)
 
  • Tykkää
Reactions: a-p
Jos työnantaja maksaa sulle 13k palkkaa, siitä menee ensin työnantajan veroluonteisiin kuluihin 3k ja loput 10k työntekijälle, josta työntekijä maksaa 50% tuloveroa, 5k käteen jäävästä osuudesta arvonlisäveroa menee 25,5%., parin tonnin kuukausikulutuksella, valtio nettoaa kuukaudessa 9275€.

Tulonsiirtojen kautta yritetään saada talous kasvuun ja koska tuo verotus ei vielä riitä, niin keksitään lisää jotta kaveritkin saisi lisää rahaa kun muuten kansa ei osta taiteilijoiden hengenluomuksia.
 
Tavallinen tallaaja ei varmaan nykypäivänä paljon wareta kun oikeastaan kaiken kuulee ja näkee nettiradioista, suoratoistopalveluista, Youtubesta, Spotifysta, ElisaViihteestä sun muista vastaavista kohtalaisen helposti.
En osaa sanoa kokonaisuudesta, mutta itse olen ainakin huomannut selvän siirtymän takaisin waretukseen omassa kaveripiirissäni kun striimauksen hinnat on kiskottu ylös ja valikoiman laatu ja määrä alas. Ei musiikin kohdalla, mutta leffojen ja tv-sarjojen. Monet ovat laittaneet muutamalla eurolla kk VPN joka ei (ainakaan väitetysti) pidä logeja ja siten ei voi avustaa viranomaisia.

Kasettimaksu on ollut ja on edelleen yksi suomalaisen yhteiskunnan suurimmista vääryyksistä.
Jos kyse on oman tuotteen yksityisestä kopioinnista niin se on täysin laillista eikä kuulu pätkääkään tekijänoikeusjärjestöille puhumattakaan että pitäisi maksaa jotain korvausta.
Jos kyse on warettamisesta niin ei sitä saatana voi kollektiivisesti periä jokaiselta joka ostaa jonkun asiaan epäsuorasti liittyvän tuotteen? Pitäisikö veitsissä ja vasaroissa olla murhavero? Sorkkaraudoissa murtautumisvero? Tietokoneissa hakkeroitumis/tietomurtovero?

Jos tällainen vero kuitenkin asetetaan niin mitä sitten jos waretan ja jään kiinni? Onko se sitten täysin laillista tai voinko ainakin oikeudessa todeta että korvaukset on jo maksettu kasettiveron muodossa? Vai onko kyseessä täysin perusteeton lisävarkaus näille rikollisjärjestöille?
 
Oikeistohallitus haluaa taas toteuttaa vasemmistolaista politiikkaa :facepalm:
Tätä kasettimaksua vasurit ovat puskeneet aikaisemminkin uudestaan, mikä ei toki yllätä, koska heilläpäin agenda on juurikin tuottamattomasta työstä maksaminen kulttuuriväelle.
 
En osaa sanoa kokonaisuudesta, mutta itse olen ainakin huomannut selvän siirtymän takaisin waretukseen omassa kaveripiirissäni kun striimauksen hinnat on kiskottu ylös ja valikoiman laatu ja määrä alas. Ei musiikin kohdalla, mutta leffojen ja tv-sarjojen. Monet ovat laittaneet muutamalla eurolla kk VPN joka ei (ainakaan väitetysti) pidä logeja ja siten ei voi avustaa viranomaisia.

Kasettimaksu on ollut ja on edelleen yksi suomalaisen yhteiskunnan suurimmista vääryyksistä.
Jos kyse on oman tuotteen yksityisestä kopioinnista niin se on täysin laillista eikä kuulu pätkääkään tekijänoikeusjärjestöille puhumattakaan että pitäisi maksaa jotain korvausta.
Jos kyse on warettamisesta niin ei sitä saatana voi kollektiivisesti periä jokaiselta joka ostaa jonkun asiaan epäsuorasti liittyvän tuotteen? Pitäisikö veitsissä ja vasaroissa olla murhavero? Sorkkaraudoissa murtautumisvero? Tietokoneissa hakkeroitumis/tietomurtovero?

Jos tällainen vero kuitenkin asetetaan niin mitä sitten jos waretan ja jään kiinni? Onko se sitten täysin laillista tai voinko ainakin oikeudessa todeta että korvaukset on jo maksettu kasettiveron muodossa? Vai onko kyseessä täysin perusteeton lisävarkaus näille rikollisjärjestöille?
Tuo on kyllä totta että nuo striimauspalvelut ovat lähteneet vähän lapasesta, kohta on varmaan jokaiselle sarjalle oma kuukausimaksullinen palvelu. Tuota on kyllä kaverit kommentoineet että nykyään jos vähänkään useampaa sarjaa haluaa seurata niin pitää olla ties kuin monta palvelua käytössä kun jokainen sarja on eri palvelussa, eli sinänsä kyllä ymmärrän jos waretus alkaa pikkuhiljaa lisääntymään. Toki noihin palveluihin on kohtalaisesti ilmaiskuukausi -koodeja jaossa ja ne jotka noita palveluita enemmän käyttävät, osaavat varmaan aika hyvin noita koodeja hyödyntää.

Hyvä pointti tuo että entäs jos jää kiinni waretuksesta kun on jo kasettimaksut maksanut, siinähän tavallaan on jo korvauksen siitä maksanut (no, asia ei ole ihan noin suoraviivainen mutta kuitenkin) eli sittenhän tuon warettajien kyttäämisen voisi lopettaa, periaatteessa sehän tuolla kasettimaksulla on muka ideana.
 
Ymmärtäisin kasettimaksun jos warettaminen olisi laillista. Nythän kaikki maksaisi tavallaan pikku sakon siltä varalta että sattuisit warettamaan. Täytyy kravatti olla melko tiukalla että tuo kuulostaa järkevältä.
 
Ymmärtäisin kasettimaksun jos warettaminen olisi laillista. Nythän kaikki maksaisi tavallaan pikku sakon siltä varalta että sattuisit warettamaan. Täytyy kravatti olla melko tiukalla että tuo kuulostaa järkevältä.
Se olisi silti kollektiivinen rangaistus ihmisille jotka ostaa elektronisia tuotteita/palveluja ilman että he koskaan warettaisivat yhtään mitään.

Oikeistohallitus haluaa taas toteuttaa vasemmistolaista politiikkaa :facepalm:
Tätä kasettimaksua vasurit ovat puskeneet aikaisemminkin uudestaan, mikä ei toki yllätä, koska heilläpäin agenda on juurikin tuottamattomasta työstä maksaminen kulttuuriväelle.
Niin paljon kuin tekisikin mieli kaataa kuraa vasemmiston niskaan niin omasta mielestäni tässä on kyse vain ihan klassisesta järjestö/yhdistys-korruptiosta. Toki se että tämä varastettu raha pumpataan tekijänoikeusjärjestöille jotka ensisijaisesti palvelee taide/kulttuuri-alaa voidaan nähdä rahansiirtona vasemmiston eturyhmille, mutta tämä tekijänoikeusmätä on Euroopassa levinnyt kritiikittä vuosikymmeniä kaikkien poliittisten ryhmien ja tahojen vallan alla. Asiaan ei ole puututtu eikä asiasta juuri puhuta mediassa.

Tekijänoikeuslait ja regulaatiot kyllä vaatii täysremontin kaikkialla, mutta ihan eri suuntaan minne nyt ollaan menossa. Meillä on aivan valtavasti vääryyksiä nykysysteemissä. Esim:
  • Heti ensialkuun tämä edellä mainittu kasettimaksu
  • Historiallisesti väitettyjen tekijänoikeusrikkomusten kohdalla ihmisiä on tuomittu ilman että mitään todellista vahinkoa on pystytty todistamaan
  • Jenkeissä ihmisiä jatkuvasti sensuroidaan ja vaiennetaan laittomasti poistattamalla videoita tekijänoikeuksiin vedoten vaikka videot täyttävät "Fair use"-pykälän ehdot
  • YouTube:ssa monet korporaatiot laittomasti käyttävät "copyright strike"-ominaisuutta videoiden poistoon jotka eivät ole heidän omaisuutta. Esim. Nintendo poistattaa ihmisten itse tallentamia pelivideoita. Räikeimmät häiriköt jopa varastavat videon alunperäiseltä tekijältä ja sitten asettavat copyright striken tuotoksen alkuperäiselle tekijälle. Tässä esimerkissä kiinalainen levy-yhtiö varastaa ruotsalaisen metallikitaristi-tuubaajan musiikin ja sen jälkeen lyö copyright striken hänen niskaansa:

Menee vähän ohi aiheen, mutta imo tämän ketjun voisi muuttaa muotoon "Tekijänoikeuslainsäädäntö ja siihen liittyvä politiikka". Aihe on hyvä ja siitä on paljon keskusteltavaa.
 
Tekijänoikeusmafia hallitsee alan lainsäädäntöä Suomessa, tämä uusin lakiesitys ei ihmetytä yhtään.
To-mafia sai suuren voiton aikanaan, kun kasettimaksusta luovuttiin ja valtio ryhtyi maksamaan suojelurahaa yksittäisten kansalaisten sijaan.

Nyt raha ei enää riitä vaan lisää pitää saada eli ryhdytään jälleen keräämään koko kansalta mahdollisimman suuria määriä suojelurahaa mahdollisimman mielikuvituksellisilla perusteluilla. Valtio on ilmeisesti kieltäytynyt nostamasta maksujaan, joten hyökkäävät taas kansan kimppuun. Ja varmaan on laskettu, että tällä tavoin ulottamalla maksu nykymaailman välttämättömiin kulutushyödykkeisiin kuten liittymiin ja puhelimiin, saadaan kerättyä huomattavasti paremmin rahaa.

To-mafia on kyllästänyt alaan liittyvän kulttuuri- ja opetusminjisteriön omilla edustaillaan ja nämä mafiajärjestöt voivat käytännössä päättää minkälaisia lakeja asiasta säädetään. Kierrättävät edustajiaan julkisten virkojen ja järjestöpestien välillä. Vaikutusvalta on suurta ja eduskunta toimii lähinnä kumileimasimena.
 
Tekijänoikeusmafia hallitsee alan lainsäädäntöä Suomessa, tämä uusin lakiesitys ei ihmetytä yhtään.
To-mafia sai suuren voiton aikanaan, kun kasettimaksusta luovuttiin ja valtio ryhtyi maksamaan suojelurahaa yksittäisten kansalaisten sijaan.

Nyt raha ei enää riitä vaan lisää pitää saada eli ryhdytään jälleen keräämään koko kansalta mahdollisimman suuria määriä suojelurahaa mahdollisimman mielikuvituksellisilla perusteluilla. Valtio on ilmeisesti kieltäytynyt nostamasta maksujaan, joten hyökkäävät taas kansan kimppuun. Ja varmaan on laskettu, että tällä tavoin ulottamalla maksu nykymaailman välttämättömiin kulutushyödykkeisiin kuten liittymiin ja puhelimiin, saadaan kerättyä huomattavasti paremmin rahaa.

To-mafia on kyllästänyt alaan liittyvän kulttuuri- ja opetusminjisteriön omilla edustaillaan ja nämä mafiajärjestöt voivat käytännössä päättää minkälaisia lakeja asiasta säädetään. Kierrättävät edustajiaan julkisten virkojen ja järjestöpestien välillä. Vaikutusvalta on suurta ja eduskunta toimii lähinnä kumileimasimena.
Ilmeisesti tuo tukiaissumma on nyt ensi vuodeksi puolittumassa niin kyllähän se pistää mafian miettimään mistä saadaan lisää rahaa. Ainakin tuon lausuntopalvelun kysymyksen 16 perusteella voisi päätellä että rahoitus puolittuu.
"Kysymys 16: Onko Suomen hyvitysmaksutaso kokonaisuutena (vuonna 2024: 11 miljoonaa euroa, vuonna 2025: 5,5 miljoonaa euroa) oikea suhteessa oikeudenhaltijoille aiheutuvaan vahinkoon?"
 
Taloudellisessakin mielessä aivan kertakaikkisen järjetöntä lähteä nykymaailmassa miettimään "kasettimaksun" kaltaista veroa. Tapaus todistaa ainoastaan, millaisella järjellä (järjettömyydellä) tätä maata johdetaan.

Mietinnön mukaan kasettimaksu voisi koskea ulkoisia kovalevyjä, muistitikkuja, tietokoneita, tabletteja, kännyköitä, tulostimia, pilvi-ja tallennuspalveluita, "suojaamattomia sisältötuotteita", sekä jopa nettiliittymiä.

Jos kaikelle tälle nyt lanseerataan "kasettimaksu", ymmärtää maalaisjärjelläkin että veron keräämis-ja valvontakustannukset tulevat olemaan valtavat. Jossakin luki, että kasettimaksun lopettamisesta 2015 lähtien valtio on maksanut budjetistaan tekijänoikeusjärjestöille ~11 miljoonaa euroa vuodessa. Jotta saataisiin vastaava määrä tuloutettua TO-järjestöille, pitäisi itse keräysjärjestelmään käyttää vuosittain moninkertainen määrä rahaa, kun huomioidaan kauppaketjujen, suoratoistupalveluiden yms järjestelmiin vaadittavat muutokset.

Mutta kuluttajahan sen kaiken loppukädessä maksaa.
 
Se olisi silti kollektiivinen rangaistus ihmisille jotka ostaa elektronisia tuotteita/palveluja ilman että he koskaan warettaisivat yhtään mitään.
Nythän kasettimaksu olisi kollektiivinen rangaistus mahdollisuudesta laittomaan toimintaan. Jos waretus olisi laillista maksun voisi nähdä kirjaston kulujen kaltaisena yleishyvä maksuna olisi jotenkin järjellisesti perusteltavissa.

Tekijänoikeusjärjestöt eivät millään järjellisellä summalla suostuisi tuohon waretuksen laillistamiseen joten kasettimaksu on järjellisesti kuollut.
 
Jos kaikelle tälle nyt lanseerataan "kasettimaksu", ymmärtää maalaisjärjelläkin että veron keräämis-ja valvontakustannukset tulevat olemaan valtavat.
Miten niin? Eikös tämä totetettaisi verona joka on tuotteiden hinnassa. Eli kun vero on määrätty, kassa alkaa kilisemään eikä mitään tarvitse tehdä.
 
Jos kaikelle tälle nyt lanseerataan "kasettimaksu", ymmärtää maalaisjärjelläkin että veron keräämis-ja valvontakustannukset tulevat olemaan valtavat. Jossakin luki, että kasettimaksun lopettamisesta 2015 lähtien valtio on maksanut budjetistaan tekijänoikeusjärjestöille ~11 miljoonaa euroa vuodessa. Jotta saataisiin vastaava määrä tuloutettua TO-järjestöille, pitäisi itse keräysjärjestelmään käyttää vuosittain moninkertainen määrä rahaa, kun huomioidaan kauppaketjujen, suoratoistupalveluiden yms järjestelmiin vaadittavat muutokset.
Excuse my French, mutta miten h*lvetin v*tussa tällainen täysin aiheeton 11 miljoonan euron vuosikorvaus asiasta jossa ei ole mitenkään korvattavaa on koskaan voinut mennä läpi? Kyllähän Suomessa on kaikenlaista epädemokraattista ja aivan järjetöntä paskaa kuten pakkoruotsin ikuinen pysyvä asema, floppaavien woke-elokuvien rahoittaminen 0.5 miljoonalla eurolla, pillupäiväkirjoja YLE:llä jne. mutta kaikissa näissä on kuitenkin sentään joku selvä looginen ketju. Pakkoruotsilla on kustannukset joten se tarvitsee rahaa ja leffa tai TV-sarja, oli kuinka paska tahansa, tarvitsee sekin rahoitusta. Ehkä näihin ei pitäisi laittaa senttiäkään mutta jos on päätetty että niihin laitetaan niin silloin rahalle on tarvetta.

Nyt kuitenkin tekijänoikeusjärjestöt ovat jotenkin saaneet myytyä ajatuksen että olisi olemassa jokin mystinen abstrakti asia joka vain valtion tulisi jostain syystä "korvata" heille koska "syyt"? Tämä olisi verrannollista siihen jos minä huomenna perustaisin vaikka "Kansallisen kikkelin heiluttelu seuran", alan tekemään jotain dickpick-taidetta ja yhtäkkiä vaadinkin valtiolta 10 miljoonaa euroa vuodessa siitä teoreettisesta syystä että on olemassa mahdollisuus siihen että ihmiset laittomasti kopioivat taideteoksiani.

Tämä on niin mielttömän typerä ja epäoikeudenmukainen idea että on kait tämän pakko tulla jostain EU-tasolta?

Nythän kasettimaksu olisi kollektiivinen rangaistus mahdollisuudesta laittomaan toimintaan. Jos waretus olisi laillista maksun voisi nähdä kirjaston kulujen kaltaisena yleishyvä maksuna olisi jotenkin järjellisesti perusteltavissa.

Tekijänoikeusjärjestöt eivät millään järjellisellä summalla suostuisi tuohon waretuksen laillistamiseen joten kasettimaksu on järjellisesti kuollut.
Ei kaikki ihmiset halua warettaa eivätkä wareta koskaan elämässään kuten esimerkiksi isäni, äitini ja monet muut boomer sukulaiseni joten heillä pitää olla oikeus ostaa internet-yhteys, älypuhelin tai vaikka USB-tikku ilman että siihen tulee päälle joku tekijänoikeussikojen kusetus-"korvaus".

Jonkinlainen vapaaehtoinen "kasettimaksu" sen sijaan voisi toimia eli sovitaan vaikka jokin vuosimaksu ja jos henkilö maksaa sen niin häntä ei voi enää Suomen lainsäädännön piirissä viedä oikeuteen warettamiseen liittyvistä tekijänoikeusrikkomuksista tai teknisesti ottaen hänen kohdalla ne eivät enää olisi rikkomuksia vaan kasettimaksun suomien oikeuksien laillinen lunastus.
 
Ei kaikki ihmiset halua warettaa eivätkä wareta koskaan elämässään kuten esimerkiksi isäni, äitini ja monet muut boomer sukulaiseni joten heillä pitää olla oikeus ostaa internet-yhteys, älypuhelin tai vaikka USB-tikku ilman että siihen tulee päälle joku tekijänoikeussikojen kusetus-"korvaus".

Jonkinlainen vapaaehtoinen "kasettimaksu" sen sijaan voisi toimia eli sovitaan vaikka jokin vuosimaksu ja jos henkilö maksaa sen niin häntä ei voi enää Suomen lainsäädännön piirissä viedä oikeuteen warettamiseen liittyvistä tekijänoikeusrikkomuksista tai teknisesti ottaen hänen kohdalla ne eivät enää olisi rikkomuksia vaan kasettimaksun suomien oikeuksien laillinen lunastus.
Kaikki ihmiset eivät tosiaan wareta, eivät ole koskaan warettaneet eivätkä tule koskaan warettamaankaan, samalla tavalla esimerkkinä vaikka oma isäni, joka ei ole oikeastaan koskaan tietokonetta käyttänytkään (mitän nyt joskus aikoja sitten pelannut Commodore 64:lla minun kanssani). Tuollaisia henkilöitä kohtaan tuo "kasettimaksu" on kyllä ihan pelkkää rahan lypsämistä.

Tuo vuosimaksu olisi kyllä hyvä idea, kunhan se olisi joku järkevä summa. Tosin mitäs Hedman Partners sun muut tekijänoikeuskusettajat sitten tekisivät :D
 
Kyllä waretus on vuosikymmenet ollut vähän alakulttuuria ja nykyään erityisesti. Ei mitään mainstreamia todellakaan. Takavuosina kopioitiin innoissaan tietokonepelejä, C-kasetteja ja VHS-elokuvia, silloin se oli aika valtavirtaa. Mutta nykyään ei ole juurikaan tarvetta, intressejä tai mahdollisuuttakaan sellaiseen. Aika nihkeää on jollain piraattipelillä päästä pelaamaan muita vastaan tai hyödyntää pilvipalveluja, jos ylipäätään toimii ollenkaan.

Itse en juurikaan käytä streamauspalveluja (paitsi Youtube), mutta en myöskään wareta, koska ei yksinkertaisesti kiinnosta mikään fiktiivinen paska enää. Tosielämä on niin paljon tarua ihmeellisempää, ja joka päivä katson tosielämän kuvaa siitä kun esimerkiksi ryssiä tapetaan.

Nythän kasettimaksu olisi kollektiivinen rangaistus mahdollisuudesta laittomaan toimintaan. Jos waretus olisi laillista maksun voisi nähdä kirjaston kulujen kaltaisena yleishyvä maksuna olisi jotenkin järjellisesti perusteltavissa.

Tekijänoikeusjärjestöt eivät millään järjellisellä summalla suostuisi tuohon waretuksen laillistamiseen joten kasettimaksu on järjellisesti kuollut.
Kollektiivisesti sitä kasettimaksua maksetaan jo nyt suoraan valtion budjetista, joten tavallaan voisi ajatella, että nyt "meillä on oikeus"..
 
Kyllä waretus on vuosikymmenet ollut vähän alakulttuuria ja nykyään erityisesti. Ei mitään mainstreamia todellakaan. Takavuosina kopioitiin innoissaan tietokonepelejä, C-kasetteja ja VHS-elokuvia, silloin se oli aika valtavirtaa. Mutta nykyään ei ole juurikaan tarvetta, intressejä tai mahdollisuuttakaan sellaiseen. Aika nihkeää on jollain piraattipelillä päästä pelaamaan muita vastaan tai hyödyntää pilvipalveluja, jos ylipäätään toimii ollenkaan.
Warescene kyllä voi ja elää erittäin hyvin nykyään. Ehkä jopa paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Crack-ryhmiä on runsaasti ja peleistä tulee ware-releaset monesti julkaisupäivänä tai jo ennen sitä. (en luonnollisesti niiden nimiä jaa täällä) Nettipelaaminen ei ole varsinaisesti ikinä ollut mahdollista ware-versioilla joten siinä ei ole mitään uutta.
Varmaan Netflixin kultakaudella länsimaissa warettaminen hiukan rahoittui, mutta nyt kun jokainen sovellus on kuukausimaksullinen "tilaus" ja videopalvelut on siirtyneet maantierosvoukseen, on suunta ainakin joidenkin kohdalla takaisin kohti piraattilahtea.
Kollektiivisesti sitä kasettimaksua maksetaan jo nyt suoraan valtion budjetista, joten tavallaan voisi ajatella, että nyt "meillä on oikeus"..
Tuo oikeus vaan ei tunnu oikein pitävän siinä vaiheessa kun Hedman Partners vie sinut oikeuteen.
 
Warescene kyllä voi ja elää erittäin hyvin nykyään. Ehkä jopa paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Crack-ryhmiä on runsaasti ja peleistä tulee ware-releaset monesti julkaisupäivänä tai jo ennen sitä. (en luonnollisesti niiden nimiä jaa täällä) Nettipelaaminen ei ole varsinaisesti ikinä ollut mahdollista ware-versioilla joten siinä ei ole mitään uutta.
Sen verta kommentoin mitä tiedän: Denuvon taitaa tehdä mahdottomaksi ainakin AAA-pelien waretuksen, taitaa nykyään reilusti suurin osa "big release" peleistä olla Denuvon takana. Tasan yksi skene (en mainitse myöskään nimeä ja ei taida ihan kaikki ruuvit olla siellä kotona) näitä crakkasi mutta taitaa sekin olla eläköitynyt(?)

Meikäläinen ainakin Xbox Game Pass ja Ea Play pro -tilaukset omistaa ja olisi melko absurdia ajatella, että aina kun testaat sieltä peliä x niin verottaja vie tästä siivun.
 
Miten niin? Eikös tämä totetettaisi verona joka on tuotteiden hinnassa. Eli kun vero on määrätty, kassa alkaa kilisemään eikä mitään tarvitse tehdä.
Joo, noinhan se menee Suurten Johtajien (TM) visioissa. Kun päätös on tehty, homma alkaa välittömästi toimimaan, ilman että juuri kenenkään tarvitsee tehdä oikeastaan yhtään mitään. Ja sitten kahville ja kampaviinerille...:coffee:
 
Excuse my French, mutta miten h*lvetin v*tussa tällainen täysin aiheeton 11 miljoonan euron vuosikorvaus asiasta jossa ei ole mitenkään korvattavaa on koskaan voinut mennä läpi? Kyllähän Suomessa on kaikenlaista epädemokraattista ja aivan järjetöntä paskaa kuten pakkoruotsin ikuinen pysyvä asema, floppaavien woke-elokuvien rahoittaminen 0.5 miljoonalla eurolla, pillupäiväkirjoja YLE:llä jne. mutta kaikissa näissä on kuitenkin sentään joku selvä looginen ketju. Pakkoruotsilla on kustannukset joten se tarvitsee rahaa ja leffa tai TV-sarja, oli kuinka paska tahansa, tarvitsee sekin rahoitusta. Ehkä näihin ei pitäisi laittaa senttiäkään mutta jos on päätetty että niihin laitetaan niin silloin rahalle on tarvetta.

Nyt kuitenkin tekijänoikeusjärjestöt ovat jotenkin saaneet myytyä ajatuksen että olisi olemassa jokin mystinen abstrakti asia joka vain valtion tulisi jostain syystä "korvata" heille koska "syyt"? Tämä olisi verrannollista siihen jos minä huomenna perustaisin vaikka "Kansallisen kikkelin heiluttelu seuran", alan tekemään jotain dickpick-taidetta ja yhtäkkiä vaadinkin valtiolta 10 miljoonaa euroa vuodessa siitä teoreettisesta syystä että on olemassa mahdollisuus siihen että ihmiset laittomasti kopioivat taideteoksiani.

Tämä on niin mielttömän typerä ja epäoikeudenmukainen idea että on kait tämän pakko tulla jostain EU-tasolta?


Ei kaikki ihmiset halua warettaa eivätkä wareta koskaan elämässään kuten esimerkiksi isäni, äitini ja monet muut boomer sukulaiseni joten heillä pitää olla oikeus ostaa internet-yhteys, älypuhelin tai vaikka USB-tikku ilman että siihen tulee päälle joku tekijänoikeussikojen kusetus-"korvaus".

Jonkinlainen vapaaehtoinen "kasettimaksu" sen sijaan voisi toimia eli sovitaan vaikka jokin vuosimaksu ja jos henkilö maksaa sen niin häntä ei voi enää Suomen lainsäädännön piirissä viedä oikeuteen warettamiseen liittyvistä tekijänoikeusrikkomuksista tai teknisesti ottaen hänen kohdalla ne eivät enää olisi rikkomuksia vaan kasettimaksun suomien oikeuksien laillinen lunastus.
Tuo ~11 miljoonan euron vuosikorvaus valtion budjetista suoraan TO-järjestöille sovittiin ilmeisesti kompensaationa siitä, että vuonna 2015 "kasettimaksu" poistettiin. Ja tämän hienon päätöksen teki Kokoomuksen ja Demarien vetämä sateenkaarihallitus vuonna 2014.

Samaa mieltä siitä, että korvaus valtion budjetista TO-järjestöille on järjetön. En minäkään saa insinöörinä korvauksia, kun ihmiset käyttävät innovaatioitani ja suunnittelemiani tuotteita.

Mutta paluu eri tuotteista veroluonteisesti kerättävään "kasettimaksuun" on vieläkin järjettömämpi, koska verosysteemin käynnistäminen ja ylläpito tuleee viemään kokonaisuudessaan paljon enemmän rahaa kun tuo 11 miljoonaa.
 
Ei suomi ainoa ole näiden kanssa. Espanjassa ollaan oltu nykyajassa jo vuosia ”Digital canon” maksujen/verojen kanssa. Älykelloista lähtien pieni vero menee.
 
Tuolloinhan porukka tilasi Nierlestä ja sittemmin verkkiksestä (Tallinnan varastolta).

Näyttökuva 2024-10-25 215151.png

Omistakin tilauksista Verkkis sitten korvauksista maksanut :/
Tosin noita kiekkoja on vieläkin jäljellä ihan riittävästi, mitään käyttöä en noille ole enää reiluun 10 vuoteen löytänyt. Aikansa kutakin.
Varoituksena jotta ainakin CDR-levyt ilmeisesti happanevat polttamatta hyllyssä? DVD-R/+R levyistä en tiedä. Eikä ole vitsi. En tiedä miten pitkään polttamatta säilyvät, löytämäni väite oli max 7-8 vuotta? Mutta happanevat itsekseen omallakin kokemuksella. Hyllyssä oli kasa vuosituhannen vaihteessa saatuja jotka olivat unohtuneet. 2010 paikkeilla yritin useammille liki 10v ikäisille polttaa ja hylsyjä tuli liki kaikista, ainakin jos niille yritti polttaa yli 500MT. Säilytettykin ok joten olivat hapantuneet ihan itsekseen.
Sikäli kuin muistan niin nämä olivat vieläpä ihan asiallisia eivätkä edes sikahalpiksia.
 
Varoituksena jotta ainakin CDR-levyt ilmeisesti happanevat polttamatta hyllyssä? DVD-R/+R levyistä en tiedä. Eikä ole vitsi. En tiedä miten pitkään polttamatta säilyvät, löytämäni väite oli max 7-8 vuotta? Mutta happanevat itsekseen omallakin kokemuksella. Hyllyssä oli kasa vuosituhannen vaihteessa saatuja jotka olivat unohtuneet. 2010 paikkeilla yritin useammille liki 10v ikäisille polttaa ja hylsyjä tuli liki kaikista, ainakin jos niille yritti polttaa yli 500MT. Säilytettykin ok joten olivat hapantuneet ihan itsekseen.
Sikäli kuin muistan niin nämä olivat vieläpä ihan asiallisia eivätkä edes sikahalpiksia.
Tuo tuntuu riippuvan aika monesta asiasta, esimerkiksi levyn merkistä, säilytyksestä jne. Itse vielä muutama vuosi sitten polttelin jotain asennuslevyjä yli 10v vanhoille aihioille ja tuntuivat toimivan. Samoin viitisen vuotta sitten kävin kaikki vanhat CD-R ja DVD-R -levyni läpi (vanhimmat poltettu joskus 1998-1999) ja suurin osa niistä toimi vielä ihan moitteettomasti. Osassa oli vähän alkavaa vikaa kun asema ruksutteli aika pitkään lukiessaan levyä joten aika rajoilla taidettiin olla. Toisaalta taas joukossa oli muutama ihan 5-6 vuotta vanhakin levy ja ne olivat lähes lukukelvottomia. Tuossa samalla kopioin kaiken säilyttämisen arvoisen muualle talteen, tuhosin poltetut levyt lukukelvottomiksi ja heitin roskiin.

Nykyään ei taida olla CD/DVD-asemaakaan enää kuin yhdessä koneessa eikä ole kyllä muutenkaan liiemmin CD-levyjä tullut käytettyä. Ihan varma en ole onko nykyisessä autossakaan enää CD-soitinta kun on USB- ja BT-mahdollisuus, edellisessä autossa oli mutta en muista että olisin ensimmäistäkään levyä siinäkään soittanut.

Jos tuo "kasettimaksu" tulee takaisin niin nykypäivänä kun on vielä helpompi tilailla kaikenlaista netistä ulkomailta, tulee kyllä sellainen hässäkkä kun suuri osa alkaa tilailemaan kiintolevyjä, USB-tikkuja sun muita tallennusvälineitä ulkomailta. Ja taas herrat ja kauppiaat ihmettelevät miksi kaikki ostavat entistä enemmän ulkomaisista verkkokaupasta eikä kotimaisista liikkeistä. Onhan tämä nähty jo aiemman kasettimaksun aikana, alkoholin ulkomaantilauksien kohdalla ja monessa muussakin asiassa että jos muualta saa (riittävän paljon) halvemmalla niin markkina siirtyy sinne.
 
Terveisiä täältä perussuomalaisten piirikokouksesta. Tänään yhdessä tuumin päätimme että jokaiseen pilvipalveluun pitäisi laittaa kahden euron kuukausimaksu, sillä eihän niitä käytä kukaan muu kuin vihervasemmisto ja laittomat maahanmuuttajat. Täällä Karviassa ei yksikään perussuomalainen ole koskaan käyttänyt pilvipalvelua. Täällä ei mitään huumeita käytetä.
 
Varoituksena jotta ainakin CDR-levyt ilmeisesti happanevat polttamatta hyllyssä? DVD-R/+R levyistä en tiedä. Eikä ole vitsi. En tiedä miten pitkään polttamatta säilyvät, löytämäni väite oli max 7-8 vuotta? Mutta happanevat itsekseen omallakin kokemuksella. Hyllyssä oli kasa vuosituhannen vaihteessa saatuja jotka olivat unohtuneet. 2010 paikkeilla yritin useammille liki 10v ikäisille polttaa ja hylsyjä tuli liki kaikista, ainakin jos niille yritti polttaa yli 500MT. Säilytettykin ok joten olivat hapantuneet ihan itsekseen.
Sikäli kuin muistan niin nämä olivat vieläpä ihan asiallisia eivätkä edes sikahalpiksia.
No jos noin on niin nuo viimeisimmätkin tornit on siis 15 vuotta vanhoja ja mahdollisesti käyttökelvottomia. Menetys ei liene kovin suuri, lintujenkarkottimiksi kelvannevat ainakin ;)

Edit: Pitihän sitä testata, ainakin ihan audio-levynä soi täysin puhtaasti, yli 78 minuuttia poltin musiikkia tuolle Verbatim-kiekolle joka verkkokaupan tilaushistorina perusteella on ostettu vuonna 2005.
Tosin ensin piti ettiä polttava asema ja kytkeä cd-soitin toimintaan olkkariin, jossa nyt poppi soi :D

Edit2.

Nyt kun kerta testailemaan alettiin niin 20 vuotta sitten poltettu levy tuntuu pelittävän ihan täysin.
Näyttökuva 2024-10-26 234048.png

Ja tämä levy on vielä niitä ns halpiksia, joita ensin saksasta tilailin. Commodoren brändillä varustettu. Ei toki ollut kaikkein paskinta laatua nämä silloin kumminkaan. Myöhemmät ostokset pelkkää Verbatim-laatua.

Edit3:
Tainnut olla paskapuhetta silloin aikoinaan kun peljäteltiin ettei poltettu data säily levyillä, alla vuonna 2002/2003 jollekin Traxdatan cd-levylle poltettuja musavideoita, jotka nätisti sieltä kovolle siirtyivät testissä.
Näyttökuva 2024-10-27 020901.png

Edit taas kerran:
Menee oikein nostalgiatripiksi kun noita komeronkätköjä selailee, paluu aikaan kun ei ollut dsl:llää, ei polttavaa dvd-asemaa niin ketjun aiheeseen liittyen yksityistä kopiointia harrastettiin vuokraamalla leffat r-kioskilta, levyltä kovolle rippaus ja duron 600mhz louskutti jotain 12 tuntia niin sai cd-levylle menevän divx:n pukattua ulos:

Näyttökuva 2024-10-27 024836.png

Tuossa olin näköjään oppinut jo käyttämään 2-passia, mutta tekstit eivät vielä olleet subripillä .srt muotoon nakattuina vaan dvd:n .bmp kuvina.
 
Viimeksi muokattu:
Kasettimaksuhan ei ole koskaan ollut korvaus warettamisesta vaan korvaus laillisesta lähteestä hankitun median kopioinnista. Esimerkiksi kirjastosta tai kaverilta lainatusta mediasta on saanut ihan laillisesti ottaa kopion omaan yksityiseen käyttöön kunhan ei ole purkanut mahdollista medialla ollutta "vahvaa tietoteknistä salausta". Omaan käyttöön tehtyä kopiota ei myöskään saa lainata tai myydä edelleen.

Ohjelmistot ja pelit eivät ole kuuluneet kasettimaksun piiriin joten niiden kopioiminen kaverilta ei ole ollut sallittua.
Mielestäni kasettimaksun periminen on ollut kyseenalaista siitä asti kun cd ja dvd levyihin alkoi tulla erilaisia salauksia tai muita levyjen toistamista haittaavia temppuja.
 
Sen verta kommentoin mitä tiedän: Denuvon taitaa tehdä mahdottomaksi ainakin AAA-pelien waretuksen, taitaa nykyään reilusti suurin osa "big release" peleistä olla Denuvon takana. Tasan yksi skene (en mainitse myöskään nimeä ja ei taida ihan kaikki ruuvit olla siellä kotona) näitä crakkasi mutta taitaa sekin olla eläköitynyt(?)
En ole asiasta varma, mutta pikaisella vilkaisulla seuraavat uudet (n. pari viikkoa sitten julkaistut) AAA-pelit on saatavilla toimivina ware versioina samantien:
- God of War Ragnarok
- Silent Hill 2

...ja samoten n. 99% viime vuosien peleistä on saatavilla. Ei toki 100% kattavuutta ole, mutta ei sellaista ole koskaan ollutkaan.

Kasettimaksuhan ei ole koskaan ollut korvaus warettamisesta vaan korvaus laillisesta lähteestä hankitun median kopioinnista. Esimerkiksi kirjastosta tai kaverilta lainatusta mediasta on saanut ihan laillisesti ottaa kopion omaan yksityiseen käyttöön kunhan ei ole purkanut mahdollista medialla ollutta "vahvaa tietoteknistä salausta". Omaan käyttöön tehtyä kopiota ei myöskään saa lainata tai myydä edelleen.

Ohjelmistot ja pelit eivät ole kuuluneet kasettimaksun piiriin joten niiden kopioiminen kaverilta ei ole ollut sallittua.
Mielestäni kasettimaksun periminen on ollut kyseenalaista siitä asti kun cd ja dvd levyihin alkoi tulla erilaisia salauksia tai muita levyjen toistamista haittaavia temppuja.
Muistelin itseasiassa jotain tällaista, mutta tämä on edelleen yhtä paha ellei vielä pahempi vääryys kuin korvaus warettamisesta jota ei pystytä todistamaan. Pelkkä teknologian olemassaolo ja sellaisen myynti kuluttajille ei oikeuta rahan siirtoihin TO-järjestöille ihan vain sen takia että on teoreettisesti mahdollista että joku kopioi kaverilta digitaalisen tuotteen. Puhumattakaan siitä että nykyään kun kaikki on striimipalveluiden takana niin mitään laillisesta kopioitavaa alkuperäisdataa ei varsinaisesti edes ole olemassa kun musiikki ja/tai videomateriaali ei ole enää kuluttajan omistuksessa.

Hassuinta on että vaikka yksityinen kopiointi oli jonkun "tutkimuksen" mukaan laskenut vuosien 2013-2018 välillä lähes kymmenykseen niin maksu on silti pysynyt samana:
Korvaus on säilynyt ennallaan 11 miljoonassa eurossa vuosia. Opetus- ja kulttuuriministeriön Taloustutkimukselta tilaamien tutkimusten perusteella korvattava yksityinen kopiointi on vähentynyt 328 miljoonasta 39 miljoonaan tiedostoon vuosina 2013—2018.


Omasta mielestäni tämä kasettiveron uudelleenharkinnan alas ampuminen ja tuon valtion budjettiin lisätyn 11 miljoonan maksun poistaminen ei edes riitä, koska maksu on kautta historian ollut aiheeton. Valtion pitäisi takautuvasti periä jokainen maksettu euro takaisin teostolta ja muilta mahdollisesti tätä maksua vastaanottaneilta tahoilta. Jos maksua ei suoriteta niin ko. järjestöjen suojaamat teokset siirtyy pysyvästi julkiseen domainiin.
Täällä Karviassa ei yksikään perussuomalainen ole koskaan käyttänyt pilvipalvelua. Täällä ei mitään huumeita käytetä.
Kerrankin hyvää persuihin kodistuvaa poliittista huumoria. Toivottavasti liipasinherkkä ylläpito ei anna banneja tästä.
 
Viimeksi muokattu:
Kuten muutkin todenneet niin aivan järjetön suunnitelma lisäveroksi. Vielä järjettömämpi kuin aikoinaan lanseerattu kasettimaksu. Suurella pensselillä mahdollisimman monelta, jotta varmasti saadaan rahaa kerättyä. Kun yleisiä veroja ei voi korottaa (ja yleistä kulttuuritukea leikataan) niin keksitään uusi kohdistettu vero, joka on helpompi saada lävitse, kun se ei nopeasti ajatellen koske kaikkia...

Sillä onhan se tietenkin niin, että kun kerran taideteos on tehty ja sitä *voidaan*, jossain muodossa jakaa muille (tai siitä *saatetaan* nauttia muuten) pitää alkuperäisen tekijän *aina* saada oma osuutensa myös hypoteettisestä työstä ja kuvitteellisesta arvonlisästä. (Tosin suurimman osan tästä korvauksesta saakin tietenkin tekijänoikeudet hankkinut osakeyhtiö, joka on maksanut tekijälle kertakorvauksen.)

Tämä ajattelumaailma on aivan samaa sarjaa, kuin taideteoksista maksettava 'jälleenmyyntikorvaus'. Ensin taiteilija tekee maalauksen, joka myydään ateljeesta ostajalle. Taiteilija saa silloin taulustaan itse määrittelemänsä hinnan. Sitten, kun tämä maalaus myydään edelleen niin taas taiteilija saa 'jälleenmyyntikorvauksen', joka on prosenttiosuus myyntihinnasta erillisen Kuvaston ylläpitämän taulukon mukaan. Ja tätä sitten jatkuu 70 vuotta senkin jälkeen, kun taiteilija on kuollut.

"Jälleenmyyntikorvaus koskee kaikkia kuvataiteen teoksia. Teoksiksi katsotaan taiteilijan itsensä tekemät teokset ja taiteilijan tai hänen luvallaan tehdyt kopiot, kuten vedokset ja sarjat. Kopioiden osalta edellytetään kuitenkin, että niitä on valmistettu rajoitettu määrä."

Eli samalla analogialla, kun Ferrari myy auton ensimmäiselle ostajalle ja saa rahansa ei pitäisi siihen tyytyä. Vaan sitten, kun tuota taideteokseksi verrattavaa autoa myydään eteenpäin niin jokaisella kerralla Ferrarille pitäisi maksaa osuus kauppahinnasta... Varmaan kelpaisi kaikille autonsuunnittelijoille tai huonekalusuunnittelijoille tai ....

Taidettahan voi olla ihan mitä vaan. Kuvataiteen määrittää Kuvasto. Taiteen määrittelee taiteilija itse.

Mutta miksi tyytyä tähän ? Taiteen (kaikissa mahdollisissa muodoissaan) omistajia/potentiaalisia käyttäjiä voisi hyvin verottaa kuukausittain kerättävällä "arvonnousu/mielihyvän tuotto"-verolla. Se voisi olla vaikka 0,7% jokaisen kyseisen tuotteen markkina-arvosta, jota määrittelemään voitaisiin perustaa jokin rekisteröity yhdistys, joka samalla sitten voisi kerätä rahat. Näillä voitaisiin kätevästi korvata kaikki valtion maksamat tuet kulttuurille. (Tämä on sarkasmia).

Ahneudella ei ole rajaa, kun "taiteilijoiden" asiaa ajaa. Teosto, Kuvasto ja muutama muu rekisteröity yhdistys pyörittää oikein kannattavaa "valvontabisnestä" eli ulkoistettua verotusoikeutta, jonka tuotot on suojattu lailla. Parasvaihtoehto monopolille on verotusoikeus.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 722
Viestejä
4 459 137
Jäsenet
73 822
Uusin jäsen
divinephos

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom