OLED-TV

Joo, laitoinki B9:n varaukseen Powerista. Löyty sopivasti muutama lahjakorttiki ni ei tartte kuvetta kaivella...
 
Minä tuosta passthrough ja automatic hommasta taisin horista taannoin, voi olla, että joku muukin on siitä maininnut, on tuo sen verran selvä, jos vähänkään kriittisemmin kiinnittää huomiota lip synciin.

Tosiaan Automatic asennossa lip syncci on 100% kohdallaan Netflixissä ja myös Atmos toimii kuten pitää.
Passthroughilla on pieni viive ja jotain vaikutusta on, jos laittaa av-synkronoinnin päälle ja sieltä vielä bypass käyttöön mutta vähän jäljessä ääni silti on.

Mutta se missä homma menee oudoksi on, että vaikka Netlixissä katsot matskua, jossa onkin vain stereoäänet niin automaticilla ne tuleekin 5.1-ääninä, eli se tekeekin jonkin pakko upskaalauksen niille.
Kuvittelin, että tuo automatic olisi vain jokin fiksu toiminto, jolla se myös automaattisesti päästää läpi äänet muokkaamattomana formaatin mukaan ehkä tunnistaen eARC vastaanottopään tukemat tilat automaagisesti mutta näin ei ole, enkä ole nyt varma, että onko nuo oikeasti 5.1 tai Atmos äänetkään tuolla tavalla sitten kuitenkaan muokkaamattomia???
Huomasin tuon stereoäänien muokkauksen 5.1:een, kun vaihtelin Netflixiä Apple tv laitteen ja tv:n apin välillä ja kummastelin miksi katsomani ohjelma oli vain stereona Apple tv:n kautta, kunnes huomasin syyn. Ja kuulosti äänet myös jotenkin oudolle tv apin kautta. Muistaakseni Double Jeopardy oli elokuva, jolla sen huomasin.
Niin ja mielestäni tuolla stereoäänisellä leffalla se passthrough, av-synkronointi ja bypass valinta ei pilannut lip synciä.
Jotain tässä Webos käyttiksessä on päin helvettiä. Mitään ei ole tehty oikein kunnolla.


Voi olla jokin tuollainen ehkä syynä, jokin webosin hienous. Tosin nyt illalla katsoin yhden elokuvan Netflixistä eARC kautta äänet vahvarille eikä äänet pätkineet, vaikka vaihtelin kyllä alussa myös tuota passthrough ja automatic valintaa sekä sitä av-synkronointijuttua. Edelleen vain automaticIlla lip sync oli kohdallaan 5.1 äänisen matskun kanssa.
Tosiaan olin sulkenut nyt käsin kaikki apit alta ennen Netflixin käyttöä. Liekö tuo auttoi tai sitten vain kuu ja tähdet oli oikeassa asennossa LG:n mielestä sillä hetkellä... :)

Näihin tuskin on mitään ihmeempää korjausta tulossa, kun on jo vanha malli ja webosin versioita ei vanhoihin päivitetä tietääkseni ylöspäin uusiin versioihin, vaan tulee jotain pikkuvirityksiä kuten tuo monikanava PCM, joka käsittäkseni käytännössä vain muokkasi edid infosta paria bittiä eri asentoon. Tuo lip sync ongelma mahtaa olla melko syvällä käyttiksessä... miten lie kärsiikö CX samasta, kun eikös se ole uudemmalla webosilla?

edit: itse itselleni vastaten, kyllä samaa vaivaa näyttäisi olevan myös CX:ssä, tuossa linkissä kuvaillaan täsmälleen samaa mitä omassa C9:ssä on Question - CX eARC sound glitch
Tässä on vain se outos, kun itselläni se toimi 5kk pätkimättä... En ole edes päivittänyt uusinta firmistä, joten siitäkään ei voi johtua Tuon takia vähän rautavikaakin olen veikkaillut syyksi.

Hyvää havannointia. Tosiaan itse myös pohdin tuota, että mitähän tuo auto -asetus varsinaisesti tekee. Aika vähän mitään stereoääniraidoilla on tullut katsottua, mutta vähän hirvittää tuo, että se tekisi jonkun pakotetun upscalen 5.1:seen, sillä oma soundbar tekee dolby surround upscalen kaikille dolby raidoille, eli tulee myös ylä-ääniä mukaan. Että tuossahan pahimmassa tapauksessa menee jo kahden myllyn läpi tuo muunnos. 5.1 äänet ja atmos mielestäni kuulosti samalta, miinus tietysti se, että lipsync ongelmaa ei enää ollut noissa 5.1 raidoissa.

Voihan tuo äänten pätkäily myös johtua jostain uudesta webOS:in Netflix versiosta. Tai jotain väliaikaista häröilyä niiden streameista.
 
Saa nähdä miten Samsungin ensi vuoden mallit suoriutuu tuosta kiinni palamisesta, siirtyvät käytännössä kokonaan Oled-paneeleihin QD-kalvolla höystettynä:

"The first iteration of Samsung Display's mass-produced QD displays will use OLED displays and quantum dot as a film."

 
Nyt kun Samsung tulee isosti Oled-markkinoille ensi vuonna ja LG tuplaa tuotantonsa, niin kyllähän hintojen pitäisi alkaa joustaa enemmän. Ensi vuonna tuon sitten näkee miten markkinat kehittyy ja jatkaako joku vielä LCD-tuotantoa.
 
Eikös tuossa ollut enemmänkin kyse siitä, että Samsung lopettaa karvalakki-lcd -paneelien valmistuksen ja keskittyy qled-paneeleiden valmistukseen joita nykyisissäkin paremmissa Samsung-telkkareissa käytetään. Eli ei Samsung Oled-paneeleihin ole siirtymässä?
 
Joo, laitoinki B9:n varaukseen Powerista. Löyty sopivasti muutama lahjakorttiki ni ei tartte kuvetta kaivella...
Huonosti on kyllä kyseistä televisiota saatavilla, taitaa mennä toimitukset parin kolmen viikon päähän. Piti itse kanssa hakea suoraan liikkeestä samanlainen.
 
Eikös tuossa ollut enemmänkin kyse siitä, että Samsung lopettaa karvalakki-lcd -paneelien valmistuksen ja keskittyy qled-paneeleiden valmistukseen joita nykyisissäkin paremmissa Samsung-telkkareissa käytetään. Eli ei Samsung Oled-paneeleihin ole siirtymässä?

Zdnetin juttuhan kertoo toisin, eli siirtyvät Oled-paneeleihin. Samsungin nykyinen qled on käytännössä LCD.
 
Zdnetin juttuhan kertoo toisin, eli siirtyvät Oled-paneeleihin. Samsungin nykyinen qled on käytännössä LCD.
Olisiko jotain ZDNetin omia päätelmiä sen vuoksi, että Samsung markkinoinnillisista syistä ei käytä QLED-televisioista termiä LCD. Pitäisin aika hämmästyttävänä, että maailman suurimmalla (?) televisiovalmistajalla joka mainostaa QLED-tekniikan ylivertaisuutta OLEDiin ja jolla ei ole yhtään OLED-tekniikkaan pohjautuvaa televisiota julkaistuna, myynnissä tai edes demottuna suoltaisi tehtaistaan 5kk päästä pelkästään OLED-tekniikkaan perustuvia televisiota kaikissa hintaluokissa.
 
Niin se nykyisen qledin kuvanlaadun kehuminenhan on perusmarkkinointijargonia. Yrittävät kehua omia vanhoja LCD-viritelmiään, harva niitä on uskonut.

Kyllä tästä on muissakin medioissa uutisoitu jo vuosi sitten, eli ainakin Samsungin omilla Korean tehtaillaan LCD-tuotantolinjat muutetaan valmistamaan Oled-paneelia. Noissa halvemmissa hintaluokissa saattaa olla vielä LCD:tä, mutta ne tuotetaan Kiinassa olevilla tehtailla:

"Samsung’s reported OLED operation, which according to industry sources is called ‘C Project’, will eventually see Samsung secure the LCD panels it needs for its LCD and QLED TVs in China only, with production on its home soil focused purely on OLED."

 
Samsunghan ei tietenkään asiasta ole paljon tiedottanut, koska vielä pitäisi loppuvuosi saada myytyä vanhaa tekniikkaa kovaan hintaan. Ensi vuonna sitten tulee hyppy kuvanlaadussa ylöspäin. Harmi tietysti jos nyt on erehtynyt ostaa qledin, rahat menneet hukkaan.
 
No enpä usko, että Samsung puskee uutta tekniikka heti halvimpiin malleihinsa, joten hintaero jää nähtäväksi. Maksaahan nytkin "paremmat" (lue kalliimmat) Qled mallit 75" hintaluokassa samaa tasoa kuin LG OLEDit halvimmillaan...

Toisaalta mielenkiintoista myös nähdä kuinka "ylivoimaista" tuo Sampan viritys on.
Sinänsä tuossa on hyvä, että värit tehdään RGB:llä eikä sotkesta sitä neljättä valkoista LG:n tapaan joukkoon haalistamamaan värejä kirkkaammassa kuvassa. Tuo ei varmaan ole samaan tapaan haaleahkon näköinen mitä OLEDit tuppaa toisinaan näyttämään, jos niitä pusketaan maksimille.
Mutta huonoa tuossa taas on se, että RGB pikselin takana on vain yksi ledi tuottamassa valoa, eli tuo QD-filtteri sinisen oledin päällä tuskin pystyy täysin blokkaamaan valovuotoa kaikissa tilanteissa, vaikka oletettavasti ne "taustavalona" toimivat oledit voidaankin yksittäin sammuttaa.
Mutta varmaan palamista tuossa ei ihan samalla tapaa esiintyne, kun valon tuottaa yksi ledi mutta periaatteessa voihan tuotakin kuluttaa epätasaisesti jostain kohdista mutta tosiaan ei silloin himmene jokin tietty väri, vaan koko pikseli, eli palaminen (jos sitä esiintyy) ei oletettavasti näy niin pahasti kuin OLEDissa.

Mutta en tuota odotellessa jättäisi ostamatta OLEDia tällä hetkellä, jos hyvän television tarvetta sattuu olemaan.
 
Kyllä varmasti ottavat parhaan hinnan mitä joku suostuu maksamaan. Hyvä että kilpailua kuitenkin syntyy, LG on hallinnut Oled-paneelien ilmatilaa täysin suvereenisti.

Ensi vuoden CES-messuillahan nuo Samsungin uutuudet sitten nähdään, jos sellaiset järjestetään. Suomeen tulee ensimmäiset kappaleet sitten joskus ensi vuoden keväällä.
 
Päivitys kuvanpalamiskeissiin. Valmistaja ja jälleenmyyjä väittävät kivenkovaan että user error, ei korjata. Tai no, Verkkokauppa sanoo että lähetä takuuhuoltoon heille mutta aivan varmasti se tulisi bumerangina takaisin laskun kera. Sain kuitenkin television kotivakuutukseen (Lähitapiola) kun selitin heille ko. keissin juurta jaksain. ~800€ tulee ikävähennyksien ja omavastuun jälkeen lapaan. Nyt kysymys kuuluukin: ostanko uuden töllön vai korjautanko vanhan? Uuteen töllöön pitää laittaa melkoinen kasa malmia lisää jos haluaa vastaavan. Ja mitä maksaa uusi oled-paneeli vaihtoineen?
SInuna nostaisin tuosta silti kunnon metelin, ei ole iso vaiva tehdä tuosta reklamaatiota kuluttuja-asiamiehen kautta eikä vedota siihen, että jos laite on normaalikäytössä palanut pohjaan. Saitko laitteen mukana kirjalliset ohjeet aikanaan, että sillä ei saisi jotain televisiolle normaalisti kuuluvaa asiaa tehdä tai käyttää? Jos, et niin tuossa on jo hyvä pohja reklamaatiolle, ja jos sait nyt vasta palamisesta valitettuasi jonkin tiedon vältettävistä asiosta, niin eipä nuo sinua voi silloin velvoittaa, ainakaan ohjeen saantia edeltävältä ajalta. Niin ja onhan näitä kanavia mistä asiaa voi myös ehkä edesauttaa.
 
Lueskelin asiasta tarkemmin ja kyse on siis Etelä-koreassa olevista Samsungin omien tehtaiden sulkemisista. Samsung ostaa jatkossa LCD-paneelit kiinalaisilta toimijoilta. Etelä-korean tehtaita on tarkoitus pikkuhiljaa varustaa QD-televisoiden valmistusta varten:

The South Korean tech giant will create a new line, dubbed Q1, that will be built at its existing display factory in Asan, located in South Korea's South Chungcheong Province.

Production for the Q1 line will begin in 2021, which will consist of producing 65-inch QD displays with a monthly capacity of 30,000 8.5th generation substrates.

Eli tällä hetkellä Samsung valmistaa 2 miljoonaa televisiota kuukaudessa ja tarkoitus on jossain vaiheessa ensi vuonna valmistaa 30000 QD-pohjaista paneelia kuukaudessa. Eli ei, Samsung ei tule siirtymään pelkkien OLED-televisioiden valmistukseen ensi vuonna, vaan alkaa rakentamaan tehtaita tulevaisuuden QD-OLED-pohjaisia televisioita varten. Ja siirtymään tulee menemään vuosia. LCD-televisioita tulee Samsungilta pihalle jatkossakin.

According to company insiders, the development of QD-OLED technology is still in progress. Development for QD-OLED technology will proceed concurrently with the construction of the facilities and production equipment that will be used for its eventual commercialisation. Production for the technology is expected to begin in 2021, and commercial products using the display will likely enter the market in 2022.

Samsung told The Verge that it does not expect the shutdown to affect its LCD-based QLED TV lineup. So for the near-term, nothing changes.
 
Tuossa se todetaankin, Samsungin oli pakko tehdä jotain kun pelkkä markkinointihöpinä ei enää mene kuluttajille läpi:

"In October 2019, Samsung Display announced that it will invest $11 billion dollars to transition from LCD to next-generation display technologies over the next 5-6 years. The company also said that it expects to start mass production of QD-OLED displays in 2021."

 
Eli tällä hetkellä Samsung valmistaa 2 miljoonaa televisiota kuukaudessa ja tarkoitus on jossain vaiheessa ensi vuonna valmistaa 30000 QD-pohjaista paneelia kuukaudessa. Eli ei, Samsung ei tule siirtymään pelkkien OLED-televisioiden valmistukseen ensi vuonna, vaan alkaa rakentamaan tehtaita tulevaisuuden QD-OLED-pohjaisia televisioita varten.

Sinulla on termit ihan sekaisin. Ei rakenna mitään uusia tehtaita, vaan nykyiset Koreassa olevat LCD-tuotantolinjat muutetaan valmistamaan Oled-paneeleja, joihin sitten tämä heidän oma QD-kalvo lyödään lisäksi. Eli käytännössä Samsung tulee Oled-markkinoille.

Halpamallit sitten Kiinasta, jotka on samaa vanhaa LCD:tä.
 
Stereoäänestä saa Dobly Surroundin (takakanavat monona).
Tiedetään ja vahvari kyllä tämän raportoi ihan oikein, eli näkyy se monokanavakin mutta tuota siis Netflix nimittää stereoraidaksi eikä sen siis kuuluisi vahvistimelle ohjattavassa signaalissa muuttua 5.1:een, kuten nyt tuo "Automatic" asetus jostain ihmeen syystä tekee, ja huonosti (alla tarkemmin).


Hyvää havannointia. Tosiaan itse myös pohdin tuota, että mitähän tuo auto -asetus varsinaisesti tekee. Aika vähän mitään stereoääniraidoilla on tullut katsottua, mutta vähän hirvittää tuo, että se tekisi jonkun pakotetun upscalen 5.1:seen, sillä oma soundbar tekee dolby surround upscalen kaikille dolby raidoille, eli tulee myös ylä-ääniä mukaan. Että tuossahan pahimmassa tapauksessa menee jo kahden myllyn läpi tuo muunnos. 5.1 äänet ja atmos mielestäni kuulosti samalta, miinus tietysti se, että lipsync ongelmaa ei enää ollut noissa 5.1 raidoissa.
Joo, en itsekään ole huomannut eroa automaticilla oikeasti 5.1 äänille olevan elokuvan kanssa Netflixissä, että se havaittavasti huonontuisi ja vahvistin tosiaan tekee halutessani ne "Atmos-ylääänet" sinne keinotekoisesti.

Mutta tuo stereoraidan muokkaus kyllä kuului korviin, kiinnitin huomiota juuri siihen, että äänissä oli sellainen ihmeellinen kaiku, ja tosiaan sitten "Passtgroughilla" vahvarille ja vahvarin "upskaalatessa" kaikkiin kajareihin, kuulosti ihan luonnolliselle.

Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mitä tuo "Automatic" asetus oikeastaan tekee ja tuleeko edes nuo oikeasti 5.1 äänet sellaisenaan läpi, vai tehdäänkö niillekin jotain, vaikkakaan se ei nyt helposti korvinhavaittavaa olekaan?
Koska jotain outoa tuossa on, miksi oikeasti 5.1 materiaalin kanssa "Passtthoughilla" on lip sync pielessä mutta "Automaticilla" ei, ja tosiaan edes ne av-synkroinointiasetukset yhdistettynä bypassilla tai ilman, ei tuota 100% lip syncciä kuten "Automatic" tekee, niin jotain ihmeellistä signaalille tapahtuu tällöin...

Voihan tuo äänten pätkäily myös johtua jostain uudesta webOS:in Netflix versiosta. Tai jotain väliaikaista häröilyä niiden streameista.
Samaa on myös Viaplayn kautta, joten enemmän se tuonne WebOS:in tai raudan puolelle viittaa.

Tässä tämä "yksi laite kaikki toiminnot samassa" huonous juuri kiteytyy. Tuollaisten mediantoisto-ominaisuuksien loppuun hiominen ja käyttöliittymän teko vaatii hirveästi resursseja, perehtymistä ja päivittämistä, joten tällaisella juosten kusemisella homma ei vain toimi. No, enpä odottanutkaan, että ne toimisi, ja tätä varten on erilliset soittimet. Olisivat silti voineet tuon perustelevisiokanavapuolen edes tehdä kunnolla tallennuksen osalta, kun ei erillisiä laitteita enää viitsisi laittaa sitä varten, kun tuota tarvii niin harvoin enää, eikä laitteitakaan hääppöisesti sitä varten ole enää markkinoilla.

Ja tosiaan tuo lip sync mielestäni ihan tv-kanavilla välillä näyttää, että ei ole kyllä ihan 100% kohdallaan edes telkkarin omien kajareiden kautta. Liittynee jotenkin siihen, että telkkari "defaulttaa" HDMI eARC:n käytön jälkeen TV:n kaiuttimet + optinen tilaan, vaikka sen käsin laittaisi pelkkään TV:n kaiutin.
Tekeekö tuo kaikilla sen noin C9:ssä? Muistan, ehkä väärin, että se olisi toiminut eri tavalla aluksi? Tosiaan sen muistan, että alussa käyttäessäni vanhalle vahvarilleni optisia ääniä, niin silloin lip syncin saamiseksi vahvarilta vaadittiin sitä, että ulostuloksi laittoi pelkästään optisen, eikä vain mykistänyt television ääniä tuoksi ajaksi...
En tiedä mikä tässäkin on ihan suunnittelusta asti mennyt mönkään. Villi arvaus, harrastaneeko ne tämänkin valmistajan kotimaassa päälledubbausta, niissähän ei lip syncci koskaan ole kohdallaan, niin onko unohtunut koko asian testaaminen, kun äänet tulee suunnilleen kulloinkin puhuvan hahmon kohdalla sentään ettei ole sekuntikaupalla pielessä...?
 
Viimeksi muokattu:
Ei rakenna mitään uusia tehtaita, vaan nykyiset Koreassa olevat LCD-tuotantolinjat muutetaan valmistamaan Oled-paneeleja, joihin sitten tämä heidän oma QD-kalvo lyödään lisäksi.
Eli ei räjäytetä vanhoja tehdasrakennuksia ja rakenneta niitä uudelleen kivijalasta alkaen, vaan vaihdetaan/muokataan olemassa olevien rakennusten sisällä olevia laitteita uuden tekniikan valmistamisen vaatimuksiin? :)
 
Tuo QD-OLED voi jopa olla tuon kalvonsa ansiosta ylivertainen LG:n OLEDiin verrattuna, nykyisissä OLEDeissa kun on tosiaan todella huono color volume, siinä nykyiset QLEDit hakkaa OLEDin 100/0. CX:ää tässä haaveillut jo tovin, mutta ei ole vielä muuta kuin henkistä painetta hankkia, joten saattaa olla että odottelen rauhassa nuo Samsungin tekeleet.
 
Tuo QD-OLED voi jopa olla tuon kalvonsa ansiosta ylivertainen LG:n OLEDiin verrattuna, nykyisissä OLEDeissa kun on tosiaan todella huono color volume, siinä nykyiset QLEDit hakkaa OLEDin 100/0. CX:ää tässä haaveillut jo tovin, mutta ei ole vielä muuta kuin henkistä painetta hankkia, joten saattaa olla että odottelen rauhassa nuo Samsungin tekeleet.
Juuri tuohon luulen, että Samsungin tekniikka varmaan tuo merkittävän parannuksen. Tuon valkoisen ledin sotkeminen hommaan tekee käytännössä kait suunnileen saman asian kuin DLP-tykeissä usein käytetty Brilliant Color kirkkaan väripyöräsegmentin avulla. Saadaan kyllä näennäisesti paljon piikkikirkkautta mutta se tulee kovalla hinnalla. Onneksi itse nautin OLEDistani niin pienellä OLED-valon asetuksella, että tuo ei pahemmin haittaa mutta kyllä kuva tietyissä tilanteissa on jossain määrin hailakampi kuin plasmassa, jollain tavalla LCDmäisempi.
 
Rupesin vielä miettimään tuota äänien pätkimishommaa, että juontaisikohan tuo juurensa sille wifi-modulin kontaktien hapettumisongelmalle, vai mitä nimitystä siitä nyt käytetäänkään. Siitä näkyy valituksia ajoittain vanhempien mallien osalta, joten liekö tuossa mitään muutoksia tehty vielä edes uusimmissa. Vähän tuo 5kk viive "ominaisuuden" ilmenemiseen kyllä voisi viitata. Wifi ei tosin ole herjaillut mitään tai katkonut yhteyttä mutta jos siellä jotain droppeja sitten olisi, jotka tuollaisen tekee.

Miten muilla kaukosäätimet toimii, joilla tuota pätkimistä? Nehän menee ilmeisesti saman Wifi-moduulin kautta. Itse huomannut muutaman kerran, että reagoi ajoittain vähän huonosti kaukosäätimeen, varsinkin rullan pyöritys joskus ei rekisteröidy ja pari kertaa joutunut kaukosäädintä nostamaan käsinojalta. Minulla kyllä edelleen eka paristot kaukossa sisällä (laitoin kyllä ihan oikeat Vartat heti uutena), joten voivat ehkä olla jo vähissä, eipä tuo ole kyllä paristosta valittanut, käsittääkseni tässäkin pitäisi varoitus tulla näytölle?
 
Tuo QD-OLED voi jopa olla tuon kalvonsa ansiosta ylivertainen LG:n OLEDiin verrattuna, nykyisissä OLEDeissa kun on tosiaan todella huono color volume, siinä nykyiset QLEDit hakkaa OLEDin 100/0. CX:ää tässä haaveillut jo tovin, mutta ei ole vielä muuta kuin henkistä painetta hankkia, joten saattaa olla että odottelen rauhassa nuo Samsungin tekeleet.
Ei ne kyllä 100-0 hakkaa sentään. Cx 7.1, C9 7.3, b9 7.6 ja q90t 7.8 rtingsin pisteinä.
 
Ei ne kyllä 100-0 hakkaa sentään. Cx 7.1, C9 7.3, b9 7.6 ja q90t 7.8 rtingsin pisteinä.
Eihän tuossa ole uutta QD-OLEDia ja OLEDia verrattu, eli ei liity tähän mitenkään!
Enkä nyt pitäisi tuota yhtä julkaisua ihan jumalana, vaikka siellä kyllä perusteellisia mittauksia sentään tehdäänkin.
 
Eihän tuossa ole uutta QD-OLEDia ja OLEDia verrattu, eli ei liity tähän mitenkään!
Enkä nyt pitäisi tuota yhtä julkaisua ihan jumalana, vaikka siellä kyllä perusteellisia mittauksia sentään tehdäänkin.
Väite oli surkea color volume oledissa verrattuna qlediin.
Millaisia kirkkauksia mahtaa noihin uusiin tulla, kun ei ole ylimääräistä lediå...
 
Juuri tuohon luulen, että Samsungin tekniikka varmaan tuo merkittävän parannuksen. Tuon valkoisen ledin sotkeminen hommaan tekee käytännössä kait suunnileen saman asian kuin DLP-tykeissä usein käytetty Brilliant Color kirkkaan väripyöräsegmentin avulla. Saadaan kyllä näennäisesti paljon piikkikirkkautta mutta se tulee kovalla hinnalla. Onneksi itse nautin OLEDistani niin pienellä OLED-valon asetuksella, että tuo ei pahemmin haittaa mutta kyllä kuva tietyissä tilanteissa on jossain määrin hailakampi kuin plasmassa, jollain tavalla LCDmäisempi.

Mitä ikinä eroa näetkin tuskin johtuu tuosta. OLED pystyy plasman kirkkauksilla rutkasti laajempaan väriavaruuteen kuin plasma, joku REC709 täyttyy ihan heittämällä.
 
Väite oli surkea color volume oledissa verrattuna qlediin.
Millaisia kirkkauksia mahtaa noihin uusiin tulla, kun ei ole ylimääräistä lediå...
Tuo kirkkaus onkin hyvä kysymys, ja voi olla yksi akilleksen kantapää tässäkin.
Flatpanelsissa muistaakseni puhuttiin jotain esidemomallista, joka olisi ollut luokkaa 150 nittiä, mutta oli kyllä taas käsittääkseni tarkoitus, että ne tulisi paljon korkeammalla markkinoille. Luultavasti ei merkittävästi kirkkaampaa kuin LG, jos sitten edes samaa mutta pointti tuossa, että se tehdään puhtaaksi RGB:llä eikä tuolla valkoinen ledikikkailulla, joka syö color volumea, joten maksimilla ajettuna väreistä ei tarvitse tinkiä, eikä oletettavasti pala niin helposti/jos lainkaan täysillä ajettaessa.

Mitä ikinä eroa näetkin tuskin johtuu tuosta. OLED pystyy plasman kirkkauksilla rutkasti laajempaan väriavaruuteen kuin plasma, joku REC709 täyttyy ihan heittämällä.
Kyllä sen muutkin näkisi, jos tuollaista vertausta tekisi. Nimeonmaan viittaan tuolla kirkkaammissa kohdissa näkyväksi.
Käytän etupäässä matalaa oled-valon asetusta, mutta en olisi täysin varma etteikö valkoista lediä silloinkin käytetä jossain tilanteissa.
Yllättävän korkealle se valkoisia tai vaaleita detaileja ampuu tuolloinkin. Veikkaisin, että ABL tuossa käytännössä sen tekee, kuten plasmassakin, eli kirkkaus ei ole aivan yksiselitteinen kontrasti tai oled-valo+kontrasti (tässä tapauksessa) säätimen asennosta riippuen.
 
Väite oli surkea color volume oledissa verrattuna qlediin.
Millaisia kirkkauksia mahtaa noihin uusiin tulla, kun ei ole ylimääräistä lediå...
CX 7,1 ja C9 7,3 on melko heikkoja tuloksia vs esim. Q9FN 8,2, uudemmissa QLED-malleissa tuo kuvakulmia parantava kalvo taitaa heikentää tuloksia. Mutta joo, pointti siis että tuo QD-kalvo voisi teoriassa korjata tuon OLEDin "akilleen kantapään".
 
Eli ei räjäytetä vanhoja tehdasrakennuksia ja rakenneta niitä uudelleen kivijalasta alkaen, vaan vaihdetaan/muokataan olemassa olevien rakennusten sisällä olevia laitteita uuden tekniikan valmistamisen vaatimuksiin? :)

Onhan se nyt ihan eri luokan investointi ja eri asia rakentaa uusia tehtaita kun muokata vanhojen tuotantolaitteita. Uuden tehtaan rakentaminen vie vuosia ja kun taas olemassa olevan tuotantolinjan muokkaaminen kestää joitakin kuukausia. Autotehtaissa tuota muokkausta tehdään vähän väliä, uusia malleja kun tulee ja menee.
 
Voi olla jokin tuollainen ehkä syynä, jokin webosin hienous. Tosin nyt illalla katsoin yhden elokuvan Netflixistä eARC kautta äänet vahvarille eikä äänet pätkineet, vaikka vaihtelin kyllä alussa myös tuota passthrough ja automatic valintaa sekä sitä av-synkronointijuttua. Edelleen vain automaticIlla lip sync oli kohdallaan 5.1 äänisen matskun kanssa.
Tosiaan olin sulkenut nyt käsin kaikki apit alta ennen Netflixin käyttöä. Liekö tuo auttoi tai sitten vain kuu ja tähdet oli oikeassa asennossa LG:n mielestä sillä hetkellä... :)
Tuohon appien käsin sulkemiseen liittyen mielenkiintoinen havainto - laite ilmeisesti jollain sumealla logiikalla jotain appeja ajelee taustalla käyntiin siitä huolimatta. Olen nimittäin varma, että eilen ennen telkkarin sulkemista olin sulkenut Netflixin vielä erikseen käsin, mutta tänään telkkarin käynnistettyäni Netflix-napin hipaisu vei suoraan käyttäjäprofiilin valintaan, eikä käynnistynyt siis pitkän kaavan mukaan isoa Netflix logoa hetken keskellä näyttöä esittäen ensiksi. Eli jotain esilatausta siellä kai tehdään, mutta millä logiikalla?
Minulla on telkkarin valikosta se nopea käynnistyminen (mikä se nyt on viralliselta nimeltään) valittuna ollut aina mutta oletin, että se nyt vain pitäisi ne auki mitä siellä on ollut, eikä ampuisi jo suljettuja itsekseen käyntiin jollain logiikalla. Pitää yrittää vielä muistaa katsoa seuraavilla kerroilla, että näkyykö ne myös tuossa tapauksessa ennen sovelluksen eka käynnistystä tuolloin jo siinä pitkään kotinäppäintä painettaessa taustalla olevien listallakin...
 
CX 7,1 ja C9 7,3 on melko heikkoja tuloksia vs esim. Q9FN 8,2, uudemmissa QLED-malleissa tuo kuvakulmia parantava kalvo taitaa heikentää tuloksia. Mutta joo, pointti siis että tuo QD-kalvo voisi teoriassa korjata tuon OLEDin "akilleen kantapään".
Eikö tuo color volume ole huonompi vain korkeilla kirkkauksilla valkoista lediä käytettäessä? Aika näyttää millaisia sampan mallit tulevat olemaan.
 
Onhan se nyt ihan eri luokan investointi ja eri asia rakentaa uusia tehtaita kun muokata vanhojen tuotantolaitteita. Uuden tehtaan rakentaminen vie vuosia ja kun taas olemassa olevan tuotantolinjan muokkaaminen kestää joitakin kuukausia. Autotehtaissa tuota muokkausta tehdään vähän väliä, uusia malleja kun tulee ja menee.
Juuri näin. Ja epäilemättä siellä on paljon mitä voi edelleen hyödyntää, vaikka nyt jotain liukuhihnoja tuotantolinjalla mutta pointtini oli se, että tuo nyt ei suinkaan ole mikään PIKKUmuutos vanhoihin linjoihin, tyyliin - päivitettiin koneisiin uusi softa ja niillä tehdään nyt OLEDeja jatkossa, juuei näin. Kyllä sinne paljon uutta joutunee vaihtamaan mutta tyhmäähän se olisi kivijalasta asti hommaan alkaa, kun se vanhojen tuotanto oletettavasti myös on tarkoitus ajaa alas ja tilat tuskin kokonaisuutena ovat elinkaarensa päässä vielä aikoihin.
 
Eikö tuo color volume ole huonompi vain korkeilla kirkkauksilla valkoista lediä käytettäessä? Aika näyttää millaisia sampan mallit tulevat olemaan.
Etenkin HDR:llä korkeilla kirkkauksilla värit haalistuu, tuossa se heikko color volume tulee kai parhaiten esille.
 
Eikö tuo color volume ole huonompi vain korkeilla kirkkauksilla valkoista lediä käytettäessä?
Helvetin hyvä kysymys. Olettaisin, että ehkä ei se kokonaan pois ole käytöstä, tai jos on niin sitten ehkä voisi palaa helpommin kiinni matalalla OLED-valon asetuksella sopivassa tilanteessa (juuri tuotahan spekuloin taannoin, että voisiko sekin olla mahdollista, kun monet tuntuu kehuvan ajavansa paneeleja täysillä kirkkauksilla huoletta ilman palamista ja toistaalta löytyy valituksia palamisesta hyvinkin maltillisilla OLED-valo lukemilla).

Kyllä luulen silti, että se valkoinen ledi on käytössä muulloinkin, tuohon tietynlaiseen LCDmaiseen kuvaan viitaten mutta ei ihan samaan tapaan kuin maksimeilla ajettaessa.

Aika näyttää millaisia sampan mallit tulevat olemaan.
Hyvä kysymys. Täydellistä näyttötekniikka ei ole ennenkään ollut, niin olisiko jatkossakaan. Homma pitää kuitenkin tehdä kustannustehokkaasti (lue maksimoida voitot, kunhan tavara kelpaa suurimmalle osalle edes)...
 
Etenkin HDR:llä korkeilla kirkkauksilla värit haalistuu, tuossa se heikko color volume tulee kai parhaiten esille.
Juuri näin ja tosiaan miten tuon valkoisen ledin käyttö muissa tilanteissa on määritelty, epäilen tuonkin kanssa jotain silti tehdään ABL:n liittyen (siis ABL periaatteessa vain leikkaa maksimia eri asioihin liittyen, siis kokoruudun valkoinen himmeämpi kuin pieni pala jne.., mutta sitä miten tuo kokonaisuuteen valkoisen ledin kanssa on leivottu sinne olisi kiva tietää, kuten se, että onko valkoinen ledi jollain asetuksella kokonaan pois käytöstä vai ei(?)).
 
Kyllä sen muutkin näkisi, jos tuollaista vertausta tekisi. Nimeonmaan viittaan tuolla kirkkaammissa kohdissa näkyväksi.
Käytän etupäässä matalaa oled-valon asetusta, mutta en olisi täysin varma etteikö valkoista lediä silloinkin käytetä jossain tilanteissa.
Yllättävän korkealle se valkoisia tai vaaleita detaileja ampuu tuolloinkin. Veikkaisin, että ABL tuossa käytännössä sen tekee, kuten plasmassakin, eli kirkkaus ei ole aivan yksiselitteinen kontrasti tai oled-valo+kontrasti (tässä tapauksessa) säätimen asennosta riippuen.

Se koko REC709-väriavaruus täyttyy helposti kun kirkkaus on vaikkapa 100cd/m2. Ihan sama mitä sisältöä telkkari näyttää. ABL ei edes aktivoidu tuolla kirkkaudella OLEDilla. Ei se ammu mitään "yllättävän korkealle" vaan noudattaa ihan siihen säädettyä gammaa, jota voit itsekin säätää. Onko sulla molemmat telkkarit kalibroitu? Tässähän voi olla niinkin yksinkertainen juttu, että käyttämilläsi asetuksilla plasmasi ylisaturoi värejä tai OLEDisi alisaturoi.
 
Se koko REC709-väriavaruus täyttyy helposti kun kirkkaus on vaikkapa 100cd/m2. Ihan sama mitä sisältöä telkkari näyttää. ABL ei edes aktivoidu tuolla kirkkaudella OLEDilla. Ei se ammu mitään "yllättävän korkealle" vaan noudattaa ihan siihen säädettyä gammaa, jota voit itsekin säätää.
Väitätkö siis, että valkoinen ledi ei ole tuollaisella kirkkaudella koskaan käytössä? Koska eihän se muuten voi noin toimia, vaan se valkoinen aina jotain sieltä "huuhtoo" pois, ei se voi muuten toimia. Eikä tuo OLED-valon asetus käsittääkseni demppaa kirkkautta johonkin tiettyyn arvoon kaikissa tilanteissa, vaikka siis sitä kyllä laskee, kun alas mennään, tietysti.

Onko sulla molemmat telkkarit kalibroitu? Tässähän voi olla niinkin yksinkertainen juttu, että käyttämilläsi asetuksilla plasmasi ylisaturoi värejä tai OLEDisi alisaturoi.
Plasma kalibroitu mittarilla, tämä OLED ihan perusjutut vain tehty, ei tuo ole pelkästä saturaatio asetuksista vain kiinni. Tuota on vaikea kuvailla, mutta jos molemmat (joku kunnollinen viimeisten mallivuosien plasma) on nähtävissä kotona, tuon voi itse kukanenkin todeta.
 
Väitätkö siis, että valkoinen ledi ei ole tuollaisella kirkkaudella koskaan käytössä? Koska eihän se muuten voi noin toimia, vaan se valkoinen aina jotain sieltä "huuhtoo" pois, ei se voi muuten toimia. Eikä tuo OLED-valon asetus käsittääkseni demppaa kirkkautta johonkin tiettyyn arvoon kaikissa tilanteissa, vaikka siis sitä kyllä laskee, kun alas mennään, tietysti.

Kun kalibroin omia OLEDeja 100-120cd/m2 kirkkaudelle, niin mittari lukee valkoisesta saman kirkkausarvon, oli se sitten 5x5cm alue mustalla taustalla, tai koko kuvan valkoinen. Heittoa rupeaa tulemaan vasta kun ABL astuu kuvioon korkeammilla kirkkauksilla. Saturaatiomittausten perusteella valkoinen ledi ei huuhdo yhtään mitään pois.

Plasmalla ALB oli paljon aggressiivisempi, ja sillä koko ruudun valkoinen olikin jossain 60cd/m2 tienoilla tms vaikka pienellä testikuvalla kirkkauden saikin 140cd/m2+.
 
Oletettavasti se silloin on kokonaan pois käytöstä noin matalilla kirkkauksissa, vai miten mielestäsi sitä voidaan käyttää tuossa "seassa" vaikuttamatta color volumeen?

Käsittääkseni se valkoinen tulee päälle aika nopeasti kirkkauden lisääntyessä. Siitähän se mustien välkkymisongelmakin johtui, jota firmis korjasi niin, että tumman pään värejä toistetaan pidemmälle pelkästään rgb:llä, ja se valkoinen tulee vasta myöhemmin mukaan.

En tiedä miten sitä voidaan käyttää vaikuttamatta, mutta mittaustulokset ovat kiistattomat. Volyymiä piisaa reilusti yli plasmojen.
 
Samsunghan ei tietenkään asiasta ole paljon tiedottanut, koska vielä pitäisi loppuvuosi saada myytyä vanhaa tekniikkaa kovaan hintaan. Ensi vuonna sitten tulee hyppy kuvanlaadussa ylöspäin. Harmi tietysti jos nyt on erehtynyt ostaa qledin, rahat menneet hukkaan.
Luulenpa, että rahat eivät ole menneet hukkaan ostaessa 65-75" qled-television hinnalla, joka on 30-50% vastaavan oledin hinnasta. Kyllä siinä taitaa saada rahalle vastinetta, eikös? Toisaalta taas uuden huippumallin (vaikkapa 8K hömpötys) ostaminen miltei oledin hinnalla ellei kalliimmalla lähentelee typeryyttä ellei välttämättä halua tuijottaa kymmeniä (ellei satoja) tunteja kerrallaan yhtä ja samaa kuvaa.

Ja nämä hypyt kuvanlaadussa on mielenkiintoista nähdä. Taitaa koko ajan erot olla yhä pienempiä. Mitenköhän oled kuvanlaadullisesti kehittyy vai onko fokus applikaatioissa ja palveluissa?

EDIT: ja tarkoitan oled kuvanlaadun kehittymisellä perinteistä oledia eli LG:n paneeleita.
 
Viimeksi muokattu:
Ja nämä hypyt kuvanlaadussa on mielenkiintoista nähdä. Taitaa koko ajan erot olla yhä pienempiä. Mitenköhän oled kuvanlaadullisesti kehittyy vai onko fokus applikaatioissa ja palveluissa?

ja tarkoitan oled kuvanlaadun kehittymisellä perinteistä oledia eli LG:n paneeleita.

Oled-paneeleissa varmaan on jo rajat nähty, vertasin Samsungin qled-tuotteisiin, jotka on näitä perinteisiä LCD-viritelmiä. Sitten joskus kun saavat MicroLED-tuotteita ulos niin voidaan nähdä jotain uutta.
 
Käsittääkseni se valkoinen tulee päälle aika nopeasti kirkkauden lisääntyessä. Siitähän se mustien välkkymisongelmakin johtui, jota firmis korjasi niin, että tumman pään värejä toistetaan pidemmälle pelkästään rgb:llä, ja se valkoinen tulee vasta myöhemmin mukaan.
Siinä tapauksessa pakko sen käytöllä on olla jotain sivuvaikutuksia, jos sekoitat kirkasta värilliseen, niin jotain se tekee sille.

En tiedä miten sitä voidaan käyttää vaikuttamatta, mutta mittaustulokset ovat kiistattomat. Volyymiä piisaa reilusti yli plasmojen.
Siis tuohan (color volume) ei ole täysin sama kuin Gamut, ja tosiaan, jos tuo valkoinen ledi sitten olisi kokonaan pois käytöstä matalalla oled-valolla, voisi tehdä sen ettei vaikuta color volumeen. Tyypillisesti gamut taidetaan mitata 75% saturaatiotestikuvista.
Mutta aika harvapa näitä tuntuu tuollaisilla 120 cd/m kirkkauksilla edes ajavan, että koskettaa sinänsä varmaan suurinta osaa, ja siksi joku tekniikka joka mahdollistaa huippukirkkauden ilman tuota efektiä, on tietysti ylivoimainen silloin.

Edelleen olisi hienoa löytää detaileja miten ja missä tilanteissa valkoista lediä käytetään. Tosiaan, jos se olisi tarpeeksi matalalla OLED-valolla kokonaan pois käytöstä, niin tuolla saattaa ollakin jotain olennaista vaikutusta myös kuvan palamiseen ns. maltillisillakin asetuksilla...
 
Viimeksi muokattu:
Ja nämä hypyt kuvanlaadussa on mielenkiintoista nähdä. Taitaa koko ajan erot olla yhä pienempiä. Mitenköhän oled kuvanlaadullisesti kehittyy vai onko fokus applikaatioissa ja palveluissa?

EDIT: ja tarkoitan oled kuvanlaadun kehittymisellä perinteistä oledia eli LG:n paneeleita.
Varmaan fokus on apeissa sun muussa toissijaisessa, niin ja tuotantomäärien lisäämisessä. Tuollaisenaan tekniikka lienee aika tapissa, ellei LG tee jotain olennaisia muutoksia sen rakenteeseen, vaikka tuon valkoisen ledin osalta ja keksi päästä korkeisiin kirkkauksiin ilman sitä.
 
Siinä tapauksessa pakko sen käytöllä on olla jotain sivuvaikutuksia, jos sekoitat kirkasta värilliseen, niin jotain se tekee sille.
Eihän sen valkoisen ledin käyttäminen tarkoita että sillä olisi mitään vaikutusta värikylläisyyteen. Jos pikselin rgb-kirkkaus olisi vaikka (10%,10%, 20%), lopputulos on identtinen valkoista lediä käyttettäessä wrgb-kirkkaudella (10%, 0%, 0%, 10%) (jos tuossa tuo valkoisen ledin 10% kirkkaus vastaa rgb-ledien (10%,10%,10%)-kirkkautta)
 
Eihän sen valkoisen ledin käyttäminen tarkoita että sillä olisi mitään vaikutusta värikylläisyyteen. Jos pikselin rgb-kirkkaus olisi vaikka (10%,10%, 20%), lopputulos on identtinen valkoista lediä käyttettäessä wrgb-kirkkaudella (10%, 0%, 0%, 10%) (jos tuossa tuo valkoisen ledin 10% kirkkaus vastaa rgb-ledien (10%,10%,10%)-kirkkautta)
Enpä usko, että se ihan noin yksinkertaisesti menee.
Silloinhan myös vaikka RGB 100%, 0, 0 pitäisi olla yhtä värikylläinen kuin WRGB 100%, 100%, 0, 0 mutta jälkimmäinen 2x kirkkaampi (karkeasti, jos vastaisivat toinen toisiaan kirkkaudessa mitä ne eivät tee muutenkaan)? Eli ei voine olla sama asia...
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 480
Viestejä
4 558 186
Jäsenet
74 972
Uusin jäsen
Nagi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom