Offtopic: Kuinka iso osa ohjelmista oikeasti kirjoitetaan edes pieneltä osin X86:lle / x86-64:lle tai niiden extensioille ja kuinka iso osa on 100%:sesti ohjelmointikielille kirjoitettuja, jolloin kääntäjä hoitaa sen kääntämisen.
Esim. monet linux-ohjelmistot voi imeä suoraan gitistä sellaisenaan sekä Raspberry Pi:lle tai PC:lle ja kääntää alustalle täysin välittämättä siitä, että kummalla alustalla softaa ajetaan. Väittäisin, että ainakin 99.99% ohjelmistoissa olevasta koodista on tuollaista. Ts. korkeintaan yksi koodirivi kymmenestä tuhannesta on jollain merkittävällä tavalla laitteistoriippuvaista.
Onko silloin suurtakaan merkitystä sillä, että alla on x86 tai Arm? Esim. .Net softaa ei todellakaan koodata mitään X86:sta vasten, vaan ihan vaan .net kirjastoja vasten, jotka Microsoft sitten oman harkintansa mukaan tuo eri alustoille. Meidänkin firma ajaa yhtä kriittistä .Net tuotetta Arm-Linuxin päällä ihan vaan koska se joskus muinoin koodattiin Windows CE / .NET:lle, mutta nykyisin Linux-pohjaisia laitteita on tarjolla paremmin ja ne soveltuvat em. softan ajamiseen aika hyvin sellaisenaan.
Termeistä vääntäminen on OT:ta, mutta Wikin IBM PC artikkeli kertonee tarpeeksi kaikille.
-----
The
IBM Personal Computer, commonly known as the
IBM PC, is the original version and progenitor of the
IBM PC compatible hardware
platform. It is
IBM model number
5150, and was introduced on August 12, 1981. It was created by a team of engineers and designers under the direction of
Don Estridge of the IBM Entry Systems Division in
Boca Raton, Florida.
The generic term "
personal computer" was in use before 1981, applied as early as 1972 to the
Xerox PARC's
Alto, but because of the success of the IBM Personal Computer, the term "PC" came to mean more specifically a desktop microcomputer compatible with IBM's PC products.
IBM Personal Computer - Wikipedia