Tässä nykyrakentamisen taso ja hinta:
Jätkäsaaren Pitsitalon kosteusvauriot eivät ole poikkeus – Rakennustarkastajat: "Asenteen pitää muuttua"
Eduskuntatalo peruskorjattiin 30-luvun loistoonsa: Katso kuvat Kustannus 273 miljoonaa.
Olkiluoto 3 vanhenee jo ennen käynnistämistään - Länsi-Suomi: Vesivaurioita, halkeamia ja rakennusvirheitä
Tässä nyt näyttää siltä että nuo rakennukset tehtiin n.vuodessa
Centennial Exhibition of 1876 records, 1871-1881
"The grounds to be used by the International Exhibition were recently acquired by the City of Philadelphia as part of Fairmount Park (Record Group 149). On July 4, 1873, a tract of approximately 450 acres overseeing the west bank of the Schuylkill River, was formally transferred to the United States Centennial Commission for use as the exhibition grounds, with great ceremonies. Exactly one year later, the ground was formally broken for the Exhibition buildings. At the request of Congress, the President invited foreign nations to participate in the Exhibition on June 5, 1874."
Mitenkään nyt vähättelemättä nykyrakentamista tämänkaltaiset
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/HABS_PA,51-PHILA,265B-20.jpg
yksityiskohdat jäisivät tekemättä nykyisin. Ja tuollaista jälkeä siis tehtiin ilmeisesti käsityökaluilla,vuoden projektissa.Miten?
Eli kysymyksenä jokaiselle loogisesti ajattelevalle miten nuo organisoitiin 1874,mistä työntekijät,mistä ja miten kivet louhittiin,leikattiin,maansiirtotyöt,teräsrakenteet? kuljetus hevosilla ja kärryillä,paikalle ei mennyt lähelle rautatietä. Ei ollut puhelinta,sähköä,dieselmoottoreita etc.
Mielestäni sinulla ei ole kritiikkiä lainkaan.
Kun et ymmärrä niin et ymmärrä. Vertaat täysin erilaisia asioita ja lauot suoranaisia valheita etkä huomioi muiden esittämiä pointteja. Keskustelu on silloin mielekästä ja järkevää kun pyritään löytämään uusia näkökulmia. Se johtaa yleensä uuden oppimiseen.
En tosiaan väitä, etteikö nykypäivänä mokailtaisi. Sen sijaan väitän, että on sitä aiemminkin mokailtu. Et vain ole tietoinen niistä tapauksista. Ja sitten taas siihen paperilennokkien ja panssarivaunujen vertailuun: ydinvoimala on hivenen erilainen yksikkö kuin jokin näyttelyä varten pykätty iso koriste. Korjausrakentaminen taasen tulisi erottaa uudisrakentamisesta, niin paljon sekin eroaa uudistuotannosta. Pitsitalon suhteen on paha sanoa näiden tietojen pohjalta missä on mokattu - suunnittelussa vaiko toteutuksessa. Väitänpä kuitenkin, että oli niitä kosteusongelmia jo 200 vuotta sitten. Niistä ei vain välitetty ihan samalla antaumuksella.
Tuo maailmannäyttely pykättiin pääosin periaatteella "äkkiä pystyyn ja suurin osa matalaksi bileiden jälkeen". Hekumoit kestävän rakentamisen perään ja käytät esimerkkinä pääosin kertakäyttörakentamista. Sanalla sanoen tyhmää. Esittelemäsi yksityiskohdat jäävät tekemättä, koska kukaan ei halua maksaa niistä. Toisaalta sitä tehdään erilaisia arkkitehtonisia ratkaisuja, joita ei ole aiemmin voitu teknologian puutteen vuoksi tehdä. Ja sitten on tietty keskuslämmitys, ilmastointi, vesivessa, suihku ja jopa sisäsauna. Oliko näitä tuolla maailmannäyttelyssä?
Minäpä kerron vastauksia kysymyksiisi:
ihan on varmaan organisoitu kuten nykyäänkin: on päällikkö, jolla on apupäällikköjä, joilla on omia päällikköjä, joilla on nokkamiehiä, joilla on oma työryhmänsä johdettavana. Aika simppeliä.
Orjuus oltiin virallisesti lakkautettu joskus 1820. Eivät nämä tietenkään porhaltaneet ryysyistä rikkauksiin, vaan jäivät "palvelijoiksi" tai torppareiksi. Mitä näitä orjia nyt oli ollut jotain 50.000 tuossa osavaltiossa. Olisiko näiden työpanos ja lähiosavaltioiden työkykyiset sitten olleet vaikka hommissa - ei ollut ainakaan Kelaa, joka olisi tarjonnut päivittäisen leivän. Muutenkin jenkeissä oli tuohon aikaan 40+ miljoonaa asukasta. Ehkä sieltä joku irtosi rakennustyömaalle, kun aika ei mennyt työkkärin jonoissa.
Kivien sahaus on tehty sahalla, ehkä nyt jollain kiilaustekniikalla avustettuna. Millä voimin? Lihas (ihminen, eläin), höyry- ja/tai vesivoima oletettavasti. Työvoimaa on oletettavasti ollut moninkertainen määrä nykypäivään nähden, kun koneet olivat alkeellisia. Toisaalta on voitu hyödyntää purettuja (näyttely)rakennuksia.
Maansiirto hoidettiin varmaan lapiolla ja hevoskärrein, sikäli kun sitä tehtiin ensinkään. En usko että kummemmin ajateltiin kapillaarikatkoja, routaeristyksiä tai pohjanvahvistuksia. Saati putkikanaaleja tai maalämpökenttiä. Tai kunnallistekniikkaa. Korkeintaan jokin viemärilinja ehkä toteutettu. Ei ole oikeastaan ollut tarvetta isoille maanrakennustoimenpiteille, kun ei ole ollut ymmärrystä tai käyttötarkoituksen kannalta olennaista tehdä näitä työvaiheita.
Konepajateollisuus oli jo tuolloin hyvässä vauhdissa, vaikka kaukana nykyajan tuotannosta. Teräsrakenteiden liitokset toteutettiin oletettavasti kuumennetuin pultein.
Sähköttimet oltiin keksitty, niillä saattoi täydentää tiedonkulkua resurssihankintaa ajatellen. Ja itse asiassa toisin kuin väitit, niin junalla kyllä pääsi ja tuonne pykättiin väliaikainenkin juna-asema vierailijoita varten.
Kiva, että sulla on mielipiteitä. Olisi tietty eduksi, jos ne pohjautuvaisivat todellisuuteen, eikä omaan fiilikseesi - mä en muuta teekään kuin kritisoi, ja sä tulet pokkana sanomaan ihan jotain päinvastaista.