Nyt on MSI Ventus 2X RTX 3060 koneessa. Jäähy vaikuttaisi ihan riittävältä tuolle kellotukseenkin.
2130Mhz corelle ja 2075Mhz muisteille vaikuttaisi äkkiseltään vakaalta kellotukselta. Ei mikään loistoyksilö kuitenkaan. Power Limit ei nouse yli 100%:n ja 3D Markissa hakkasi jatkuvasti sitä vasten. 9441 grafiikkapistettä tuli noilla asetuksilla Time Spy:stä. Prossun pisteet jostain syystä vähän alhaiset tuossa.
Sitten testailemaan pelejä ja Ray Tracingia. Täytyy testailla lämpöjä ja jäähyn kierroksia lisää.
Ainakin kaikki 3070 ja siitä alaspäin Ventukset ovat olleet tuon power limitin rajoittamia, siis ettei sitä voi nostaa vakioarvosta. Noita muita yleensä pystyy nostamaan, mutta ne myös ovat aina power limitin rajoittamia. Eli valmistajilla on siis hieman eri rajoja.
Noita Ventuksia ei siis käytännössä juuri tarvitse tai voi kellottaa. Jotain +50 tai korkeintaan +100 corelle, ja muisteille reippaasti enemmän, esim. +800 - +1000. Vakionakin jokainen näistä boostaa reippaasti yli niiden markkinointibuustien. Ne myyntitiedoissa olevat kaikenmaailman "Kellotaajuus: 1685 MHz (Boost)" ovat ihan hölynpölyä, niitä ei koskaan näe peleissä koska ne boostaa itsestään vakiona reippaasti yli. Strixit, pari muuta vastaavaa mallia, ja ehkä 3080 ja ylemmät, voivat olla jonkun muun kuin power limitin rajoittamia. Nää kaikki muut ovat aina sen rajoittamia.
"Nyt taitaa olla vakaat kellot +170Mhz Corelle ja +825Mhz muisteille. "
Veikkaisin että ihan liikaa corelle, omien 3070 kokemusten perusteella. Se kortti ei luultavasti ota tuota +170 kuin korkeintaan kevyemmissä kohtaa. Raskaimmissa kohdissa se on sen power limitin rajoittama. Ja nimenomaan et halua että se boostaa kevyemmissä kohdissa liikaa, koska tällöin ne yleensä kaatuilee.
Ihan hyvin tuo Ventus siis pärjää ainakin EVGA:n ja Palitin malleille. Molemmat myös samaa kokoluokkaa, mutta Palitissa 3 ja EVGA:ssa 2 lämpöputkea, kun Ventuksessa on 4. Siitä tuo ero varmaan syntyy. Lisäksi omat lämpötestit olivat vielä tappiin kellotettuina, joka nosti parilla asteella lämpöjä. Ventus siis taitaa olla budjettiluokan RTX 3060 näyttiksistä ainakin tällä hetkellä julkaistujen arvosteluiden perusteella paremmasta päästä.
Olettettavasti siinä on siis alhaisin teho, kuten tähänkin asti muissa malleissa. Toki näistä on nyt olemassa yksituulettimisia malleja, olisi aika ihme että niiden tehot eivät olisi samaa luokkaa, tai alhaisempia, kuin 2X Ventuksen.
Tuosta 3060 3DMark ajo. TimeSpy: 8627 pointsia.
Näyttis: powerlimit 105, Core clock vakio, Memory Clock +850. Ajon maksimilämmöt 79C. Prossu 3800X@4.2Ghz allcore. Muistia 32GB@3400Mhz CL18.
Se powerlimit on siis prosenttia alkuperäisestä, ei prosenttia referessistä. Mielellään näihin ne oikeat arvot.
Näkee esim. GPU-Z ohjelmalla, advanced välilehti, nvidia bios default arvo ja siinä näkee myös maksimin, watteina kummatkin. Samaten hwinfo näyttää kulloisen kulutuksen watteina, sen maksimi on tietenkin mittauksessa havaittu maksimi, ei sallittu maksimi.
Tämä tubettaja on tehnyt noista muista malleista koostevideoita joista näppäränä referenssinä pystyy näkemään monen limitit, ei tietenkään ihan kaikkien. Tosiaan kun valmistajat ja myyjät tykkäävät markkinoida noilla diipadaa boosti kelloilla, sen sijaan että kertoisivat oikeat power limit arvot, niin siinä kestää aikansa että noita saadaan kerättyä. Toki aikaisempien mallien järjestyksestä pystyy yleensä päättelemään uusien mallien järjestyksen, esim. Asuksella dual mini < dual oc< tuf <stix. 3060 Ti:llä noi Asuksella monet ovat samat, kun taas 3070:lla on järkevät erot.
Mutta tuo ei tietenkään ole vielä saanut kaivettua noita tietoja mistään.