Se, että sarjassa on mustia (tai muita ei-valkoisia) näyttelijöitä ei toki itsessään haittaa mitään, eikä sekään että sarjassa on seksuaali- tai muita vähemmistöjä. Wokea siitä tekee se, kun näitä ryhmiä laitetaan ihan selvästi sarjaan vain siksi, että niitä täytyy siinä kiintiömielessä olla. Tähän samaan kategoriaan menee myös tuo Oscar-uudistus, jonka mukaan parhaan elokuvan Oscaria ei enää voi voittaa, jos pääosissa ja keskeisissä sivuosissa on vain valkoisia näyttelijöitä.
Sex Education on itseasiassa esimerkki sarjasta, jossa tämä diversiteetti ym. oli toteutettu oikein. Näyttelijät edustivat aika sellaista jakaumaa mitä Briteissä on oikeastikin, ja homoseksuaalisuuden sekä siihen liittyvien ennakkoluulojen ym. käsittely oli olennainen osa tarinaa, ei päälleliimattu kiintiöjuttu. Ei diversiteetti ole huono asia, mutta jos se tehdään immersion rikkovalla tavalla vain koska sitä täytyy olla, se on häiritsevää wokea.
Sen sijaan mitä voi olla mieltä siitä, että Cursed-sarjassa King Arthur on mustaihoinen? Tai Bridgertonissa aristokraatti-Englannin kuningatar on musta? Tai Irregularsissa Sherlock Holmesin sidekick Watson on musta? Tai Warrior Nun sarjan kaveriporukassa valkoinen, aasialainen, tumma ja transnainen (jonka transtaustaan kukaan ei koskaan viittaa sanallakaan), ihan näin vaan sattumalta? Tai vaikkapa The Old Guard-leffassa siitä että leffan sankari on musta nuori nainen, joka on ollut female-only osastossa sotilaana Irakissa ja jaellut siellä karkkia lapsille ja joka välissä muistuttanut, miten nyt pitää olla sensitiivinen toisten (muslimien) kulttuuria vastaan ja kohdella heitä arvostavasti sekä auttaa naisia joita pahat miehet piinaavat. Ja toki myös hyvisten päähenkilö on nainen ja pääpahis mies. Ja hyvisten porukassa yksi hahmo on mies, jonka koko hahmonkehitys on vain sitä, että tuo yhä enemmän esiin kuinka rakastaa miehiä eikä häpeile sitä. Altered Carbon myös sukelsi aika lujaa sinne woken päätyyn toisella kaudellaan, ja ykköskauden aitous oli ihan tiessään.
Tämä wokeilu näkyy ehkä selkeämmin, jos miettii jotain vanhempia suosittuja sarjoja, ja voisiko saman tehdä uudestaan nykyään. Voisiko esim Netflix mitenkään tehdä sellaista sarjaa kuin Friendit nyt? Kuusi etuoikeutettua ja kaunista vaaleaihoista ihmistä arkisessa sitcomissa, jossa ei oteta mitään kantaa vähemmistöjen oikeuksiin tai muuhun poliittisesti juuri trendaavaan aiheeseen? Jos Netflix tekisi Frendit nyt, yksi hahmoista olisi musta, yksi aasialainen tai ruskea, yksi ylipainoinen ja joku olisi ehdottomasti kiintiöhomo ja/tai trans. Ja mistään näistä asioista ei tehtäisi ainuttakaan vitsiä, vaan kyseessä olisi maailman luonnollisin ja normaalein asia.
Toki tämä wokeilu on selvästi eniten pinnalla juuri teinisarjoissa, mutta siitä palataankin tuohon alkuperäiseen valituksen aiheeseeni, kun Netflixiltä puskee ihan kohtuuttoman paljon juuri näitä teinisarjoja ulos.
Ja loppuun esimerkki sarjasta, jossa kaikenlainen diversiteetti on toteutettu erinomaisesti ja ilman, että se tuntuu millään tavalla poliittiselta tai päälleliimatulta. Game of Thrones. Tai vaikka Expanse. Kummassakaan ei castaus tai muukaan rikkonut immersiota. Ei Tyrionkaan ollut mikään "kiintiövammainen" jota kohdellaan silkkihansikkain, vaan yksi sarjan parhaista hahmoista. Myös Amazonin The Boys hoitaa homman kotiin hienosti olemalla samaan aikaan woke mutta myös itseironinen aiheesta. Konsultit heti kertomassa seitsikolle, että pakko saada nyt joku vammainen tai muuhun vähemmistöön kuuluva sankari mukaan porukkaan, tai muuten ei olla enää in yms. Ja toinen sankari leivotaan seksuaalivähemmistön edustajaksi julkisuuskuvassaan vaikka väkisin, koska sillä saa niin paljon nostetta.