Näkökulma: Taittuvat näytöt ja 5G - floppi, vaiko hitaasti kypsymässä?

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 037
nakokulma-5g-taittuvatnaytot-otsikko-190121.jpg


Juha Kokkonen kirjoitti uutisen/artikkelin:
Älypuhelinmarkkinat ovat saturoituneet viime vuosien aikana varsin voimakkaasti ja päättynyt vuosi koronan avittamana antoi viitteitä siitä, että etenkin ylimmän hintaluokan puhelimien hintatason nousu alkaisi olla saavuttaneen kipupisteensä. Monet alaa seuraavat ovat sitä mieltä, että uusissa puhelimissa nähdään liian vähän oikeasti uutta, mutta toisaalta uusien tekniikoiden kuten 5G:n ja taittuvan näytön yleistymistä ei ole otettu kaikkien osalta erityisen innostuneesti vastaan. Ottaen huomioon taittuvan näyttötekniikan potentiaali koko älypuhelimien rakenteen ja käytettävyyden muuttumisen kannalta, tai 5G:n vaikutus mobiililaitteiden tarjoamien mahdollisuuksien kehittymiseen, kritiikki kehityksen puutteesta alalla tuntuukin paikoin hieman ristiriitaiselta.

Ensimmäiset taittuvanäyttöiset puhelimet nähtiin markkinoilla jo vuoden 2019 puolella, mutta vuosi 2020 toi saataville pykälää kypsempiä teknisiä toteutuksia, vaikkakin massamarkkinoille sopivaan toteutukseen on vielä matkaa. Samsung on ollut toistaiseksi näkyvin taittuvaa näyttötekniikkaa puhelinmarkkinoille ajaneista valmistajista ja yritys onkin kertonut suunnitelmistaan tuoda tänä vuonna markkinoille enemmän ja edullisempia taittuvalla näytöllä varustettuja puhelimia. Toistaiseksi ei ole tarkempaa tietoa kuinka alas Samsung pystyy hintatason painamaan, mutta tosiasia on, että korkea hintataso on ollut toistaiseksi uuden näyttötekniikan yleistymisen suurimpia jarruja. Kunhan hintataso saadaan hilattua alemmas ja tuotua markkinoille tavallisia kuluttajia puhuttelevia vaihtoehtoja, päästään vasta näkemään onko taittuvalla näytöllä riittävästi paukkuja luomaan uuden kehityssuunnan älypuhelinmarkkinoille. Vuoden 2021 aikana taittuvanäyttöisten puhelimien merkittävää yleistymistä tuskin tullaan kuitenkaan vielä näkemään. Ennakkotietojen mukaan myös muilta suurilta valmistajilta on luvassa taittuvanäyttöisiä puhelimia tänä vuonna, joten tarjonta kuitenkin tulee varmasti lisääntymään.



Taitettavan näyttötekniikan tapaan ensimmäiset 5G-tuella varustetut älypuhelimet nähtiin jo vuoden 2019 puolella, mutta vasta viime vuonna 5G teki vahvasti tuloaan high-end-puhelimien ohella myös keskihintaluokan laitteisiin. Puhelimissa käytetty 5G-tekniikka kehittyi vuonna 2020 selvästi energiapihimmäksi, mutta sillä saralla riittää edelleen parannettavaa 4G:hen nähden. 5G-laitteet kävivät myös hyvin kaupaksi, joskaan ei välttämättä ensisijaisesti käyttäjien tarpeiden, vaan tarjonnan ja markkinoiden ohjailun myötä. Toisin sanoen varsinkin vuoden jälkimmäisellä puoliskolla yli 300 euron puhelinta ostaville kokonaisuutena parhaat vaihtoehdot olivat lähes täysin 5G-malleja, vaikka uuden sukupolven yhteydelle ei olisikaan ollut vielä tarvetta. Lisäksi etenkin keskihintaluokan 5G-mallien myynti vauhditettiin erittäin houkuttelevilla tarjouksilla. Liittymäpuolella suomalaisoperaattorit siirtyivät painottamaan 5G-liittymiä sekä hinnoittelun että valikoiman avulla. Loppuvuoteen mennessä käytännössä kaikki nopeammat liittymävaihtoehdot oli muutettu 5G:tä hyödyntäviksi ja nopeimmat 4G-liittymät hinnoiteltu niin, että 5G-liittymän valitseminen on erittäin houkuttelevaa.

Vuonna 2021 5G-tuki tulee yleistymään entistä edullisemmissa hintaluokissa ja se tullaan näkemään jo alle 200 euron puhelimissa. 5G:n yleistymistä vauhdittaa yhä edullisempiin hintaluokkiin suunnatut 5G-modeemilla varustetut järjestelmäpiirit, joita ovat tällä hetkellä Mediatekin edullisemmat Dimensity-mallit sekä Qualcommin Snapdragon 690- ja 480-mallit. Pelkillä 4G-yhteyksillä varustetusta puhelimista onkin tulossa nopeasti poikkeus ja lähinnä halvimman hintaryhmän ominaisuus.
Keskivertokäyttäjän näkökannalta 5G:n yleistyminen ei tule tarjoamaan suurta yhtäkkistä mullistusta

Keskivertokäyttäjän näkökannalta 5G:n yleistyminen ei tule tarjoamaan suurta yhtäkkistä mullistusta, vaan lähinnä parantaa mobiiliverkkojen toimintaa ja nopeutta tekniikan yleistyessä uudeksi normaaliksi. Kannattaa myös muistaa, että tällä hetkellä käynnissä on vielä eräänlainen siirtymävaihe, jossa 5G NSA (non-standalone) -verkkotekniikka hyödyntää toiminnassaan osittain myös vanhoja 4G-verkkoja. Pilvipohjaiseen 5G Core -tekniikkaan perustuvat "täysiveriset" 5G-verkot ovat Suomessa vasta testausvaiheessa ja operaattorit eivät ole kertoneet vielä tarkemmista lanseerausaikatauluistaan, mutta niitä voi io-techin tietojen mukaan odottaa valmistuvaksi 1-2 vuoden sisällä. Vasta Standalone 5G -tekniikka tuo mukanaan uuden verkkotekniikan merkittävimmät hyödyt, kuten alhaisemmat viiveet ja huomattavasti monipuolisemman liikenteen hallinnan, joka mahdollistaa mm. verkon kapasiteetin viipaloinnin käyttäjäkohtaisesti.

Otsikon kysymykseen vastatakseni, sekä 5G että taittuvat näytöt ovat vielä kypsymisvaiheessa, mutta niiden tulevaisuudennäkymät ovat varsin erilaiset. 5G:stä tulee lähivuosina uusi normaali ja vaikka mobiiliverkkojen yleinen palvelutaso tulee sen myötä paranemaan, eivät monet peruskäyttäjät tule kiinnittämään asiaan erityistä huomiota. Taittuvat näytöt ovat myös kypsymisvaiheessa, mutta niiden tulevaisuus on toistaiseksi täysi kysymysmerkki, ja alkanut vuosi tulee tuskin vielä määrittämään mitään pysyvää tekniikan tulevaisuudesta.



Muita jo viime vuonna nähtyjä, mutta entisestään yleistyviä älypuhelinominaisuuksia tulevat tänä vuonna olemaan mukautuvan korkean virkistystaajuuden näytöt sekä neljän eri polttovälin lippulaivakamerat. Viime vuoden aikana useimmista ylemmän hintaluokan puhelimista löytyi jo korkean virkistystaajuuden näyttö 90 ja 144 hertsin haarukasta. Kuitenkin vain harvassa virkistystaajuus oli sisällön mukaan mukautuvaa sorttia. Tänä vuonna vähintään 120 hertsin näytöt tuleva yleistymään kalliimman pään puhelimissa entisestään ja mukautuva virkistystaajuus on tarjolla yhä useampaan malliin. 90 ja 120 hertsin näytöt tulevat yleistymään myös keskihintaluokan malleissa.

Kamerapuolella neljän eri polttovälin takakamerakokonaisuudet olivat vielä viime vuonna varsin harvinaisia. Tänä vuonna niitä saatetaan nähdä ylimmän hintaluokan puhelimissa aiempaa enemmän. Tyypillinen neljän kameran kokonaisuus on todennäköisesti ultralaajakulman, laajakulman, lyhyen zoomin (normaali-/telekamera) ja pitkän telekameran yhdistelmä, jolla saadaan katettua jo varsin laaja polttovälialue. Tämän myötä luonnollisesti myös kamerakyhmyjen koko tulee kasvamaan entisestään. Myös kuvasensoreiden megapikselimäärä tulee kasvamaan, sillä esimerkiksi Samsungin on huhuttu julkaisevan 200 megapikselin sensorin. Entisestään lisääntyvä kuvaprosessointisuorituskyky tulee mahdollistamaan entistä suuremman kuvadatan sekä useamman eri kameran samanaikaisen datan nopean käsittelyn ja hyödyntämisen.

Akkupuolella latausnopeudet tulevat varmasti kasvamaan entisestään, mutta hyödyt kuluttajalle alkavat olla jo monin paikoin kyseenalaisia, sillä jo selvästi alhaisemmilla lataustehoilla on saatu jo nyt aikaan varsin ripeitä latausnopeuksia. Valmistajien soisikin keskittyvän enemmän akun elinikää pidentäviin ominaisuuksiin, kuten lataustehon rajoittamiseen ja varaustason ylärajan määrittämiseen, jotka löytyvät toistaiseksi vain muutaman valmistajan puhelimista. Oma mausteensa soppaan tuo laturien jättäminen pois myyntipakkauksesta, joka on Applen, Xiaomin ja Samsungin viimeisimpien lippulaivajulkaisujen perusteella yleistyvä trendi. Ratkaisu vähentää varmasti turhaa elektroniikkajätettä, mutta samalla myös lisää oheistarvikkeiden myyntiä ja tekee puhelimen täyden potentiaalin hyödyntävän laturin löytämisestä peruskuluttajalle haastavampaa.



io-techin tavoitteena on käsitellä myös vuonna 2021 kaikki Suomen markkinoille julkaistavat merkittävät älypuhelinjulkaisut ensi tilassa. Viime vuonna lanseerattuun tapaan merkittävimmät älypuhelinjulkaisut tullaan käsittelemään tuoreeltaan ensituntumavideon muodossa ja varsinainen testiartikkeli julkaistaan kirjoitettuna mahdollisimman pian sivuston puolella. Artikkelien julkaisuaikaa pyritään optimoimaan paremmin viime vuoteen nähden ennakkosuunnittelun ja lyhyemmän läpimenoajan (aika testilaitteen saapumisesta artikkelin julkaisuun) avulla.



Valitsimme myös io-techin mobiilitoimituksen kesken vuoden 2020 parhaat älypuhelimet neljässä eri hintakategoriassa. Alle 200 euron hintaluokassa valintamme oli Nokia 5.3, alle 450 euron hintaluokassa Samsung Galaxy A51 5G, alle 700 euron hintaluokassa OnePlus 8T ja yli 700 euron lippulaivaluokassa OnePlus 8 Pro. Oheiselta videolta voi katsoa tarkemman perustelut valinnoille sekä pahimmat haastajat kussakin hintaluokassa.

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Eikös noista Samsungin taittuvista näytöistä ollut jo uutisia, että eivät kestä pakkasta, vaan hajoavat herkästi?
 
Eikös noista Samsungin taittuvista näytöistä ollut jo uutisia, että eivät kestä pakkasta, vaan hajoavat herkästi?
Jotain yksittäisiä tapauksia tuossa ihan hiljattain taisi olla, mutta mitään laajempaa ei ole viimeisten 1,5 vuoden aikana raportoitu. Sitten jos/kun tulee enemmän laitteita markkinoille niin saataneen tuostakin vähän tarkempaa tietoa. Sinällään en yhtään ihmettelisi kestävyyshaasteita kovassa pakkasessa.
 
Varmaan olen väärässä, mutta jotenkin semmoinen tuntuma, että taittuvat näytöt ovat floppi. Kuitenkin aika vikaherkkä ja kallis ratkaisu siihen nähden että saa vähän isomman näytön, joka on kuitenkin suht pieni. Eli kuinka monen kuluttajan mielestä vähän isompi näyttö joka samalla kuluttaa varmasti nopeasti akkua on satojen tai lähes tuhannen euron arvoinen? Ja kun tuo sarana hässäkkäkin menee varmaan helposti rikki niin vaikea nähdä että kovin suureen suosioo nousisi koskaan.
 
Varmaan olen väärässä, mutta jotenkin semmoinen tuntuma, että taittuvat näytöt ovat floppi. Kuitenkin aika vikaherkkä ja kallis ratkaisu siihen nähden että saa vähän isomman näytön, joka on kuitenkin suht pieni. Eli kuinka monen kuluttajan mielestä vähän isompi näyttö joka samalla kuluttaa varmasti nopeasti akkua on satojen tai lähes tuhannen euron arvoinen? Ja kun tuo sarana hässäkkäkin menee varmaan helposti rikki niin vaikea nähdä että kovin suureen suosioo nousisi koskaan.
Se on hyvin mahdollista, paljon haasteita liittyy kyseiseen tekniikkaan ja sen skaalaamiseen massamarkkinoille. Sitä en vaan yleisesti oikein ymmärrä, että kun kerrankin markkinoille saadaan jotain mielenkiintoista ja uutta mahdollistavaa tekniikkaa, niin osa porukasta on heti kärkkäänä dumaamassa sitä. Potentiaalia on, joten miksei katsota ensin sitä korttia rauhassa loppuun. Ja toki jos ko. tekniikka ei itseä kiinnosta, niin eihän sitä tarvitse ostaa :geek:

Ainakin Samsungin viimeisimpien mallien sarana on todella jämäkkään tekoa ja sanoisin, ettei ole menossa kyllä ensimmäisten joukossa rikki. Vääntelytesteissäkin näiden taitettavien mallien runko on tainnut murtua ennen itse saranan hajoamista.
 
Se on hyvin mahdollista, paljon haasteita liittyy kyseiseen tekniikkaan ja sen skaalaamiseen massamarkkinoille. Sitä en vaan yleisesti oikein ymmärrä, että kun kerrankin markkinoille saadaan jotain mielenkiintoista ja uutta mahdollistavaa tekniikkaa, niin osa porukasta on heti kärkkäänä dumaamassa sitä. Potentiaalia on, joten miksei katsota ensin sitä korttia rauhassa loppuun. Ja toki jos ko. tekniikka ei itseä kiinnosta, niin eihän sitä tarvitse ostaa :geek:

Ainakin Samsungin viimeisimpien mallien sarana on todella jämäkkään tekoa ja sanoisin, ettei ole menossa kyllä ensimmäisten joukossa rikki. Vääntelytesteissäkin näiden taitettavien mallien runko on tainnut murtua ennen itse saranan hajoamista.
Itselleni kyllä siis kelpaisi hyvinkin, mutta ei toki millään järjettömällä lisähinnalla. Lähinnä siis mietin jotain massamarkkinoita, että ne jotka ostaa keskihintaisia puhelimia, joita siis varmaan menee eniten, ei ehkä lähde tuollaiseen taittuvanäyttöiseen? Ja jäänee enemmän pienen piirin hommaksi?
 
Sarana itsessään varmaan kestää, kun onhan simpukoita ja ties mitä taitettavia puhelimia ollut iät ja ajat. Se on kyllä toinen juttu mitä itse näyttö tykkää jatkuvasta taivuttelusta, mielenkiinnolla seurataan.
 
Itselleni kyllä siis kelpaisi hyvinkin, mutta ei toki millään järjettömällä lisähinnalla. Lähinnä siis mietin jotain massamarkkinoita, että ne jotka ostaa keskihintaisia puhelimia, joita siis varmaan menee eniten, ei ehkä lähde tuollaiseen taittuvanäyttöiseen? Ja jäänee enemmän pienen piirin hommaksi?
En jaksa ehkä uskoa että ainakaan ihan pian tuo tekniikka skaalautuisi keski- tai edullisen hintaluokan puhelimiin, mutta sekin olisi jo alkuun merkittävä kehitysaskel, jos tuon saisi yleistymään alle 1000 euron high-end-luokassa. Jos tuo ei onnistu, niin sitten on hankala nähdä tulevaisuutta tälle laajemmin puhelimien kehityksessä.
 
Lasinen suorakulmio ei voi enää tylsemmäksi mennä ja jokainen luuri nykyään näyttää aivan samalta eikä aiheuta mitään mielenkiintoa. Sitä vastoin odotan mielenkiinnolla näitä muita erilaisia ratkaisuja.
 
Aina kun jotain uutta tulee, niin epäillään kestääkö se. Aikoinaan kun IBM toi markkinoille läppärin, jossa oli kokoonmenevä näppäimistö, eli se levisi kun kannen aukaisi, niin samaa porua silloinkin käytiin. IBM itse sanoi testanneensa sitä samaan näppäimistöön yli 100 000 kertaa aukaisua ja kiinnitystä, varmasti Samsung on tehnyt saman ellei enemmänkin testauksia. Varmasti myös ovat tietoisia että osassa maapalloa on talvella pakkasta.
 
Sarana itsessään varmaan kestää, kun onhan simpukoita ja ties mitä taitettavia puhelimia ollut iät ja ajat. Se on kyllä toinen juttu mitä itse näyttö tykkää jatkuvasta taivuttelusta, mielenkiinnolla seurataan.

Joo minäkään en ymmärrä tätä saranan ihmettelyä oikein, mutta ehkä kommentoiva porukka ei ole simpukkapuhelimien kulta-aikaan vielä kädessä pitänyt muuta kuin helistimiä. Saranoita sun muita niveliä on kyllä tehty ammoisista ajoista lähtien, ei liene mitään syytä automaattiselle oletukselle että sarana = rikki minuutissa. Käytännön toteutuksissa on sitten toki varaa tuuhioda mekanismi sudeksi mutta se selviää kokemuksen kautta eikä kuvasta (saati sitten testeistä missä tarkoitus on nimenomaan rikkoa mekanismi).

Itse näyttökalvon kestävyys on tosiaan se varsinainen haaste, en tiedä onko siitä mitään dataa ollut esillä. Ja ei, en tarkoita sitä että avaimella raavitaan näyttöä tai että näyttöön kuuluva muovipinnoite revitään väkisin irti vaan ihan mekaanista kestävyyttä.

Toisin kuin simpukka-aikaan oli mahdollista rakenteen takia, vähän epäilyttää että toteutus jää pysyvästi sen verran kalliiksi pelkän perusnäyttöön verrattuna että mitään massahittiä näistä ei tule jatkossakaan vaikka mallien lisääntyessä yleistyvät toki.
 
Tuo taittuva näyttö on paras ja merkittävin asia mitä näihin on kymmeneen vuoteen tullut. Innolla odotan että alkaisi johonkin 1300 euron hintaan saamaan ja tosiaan ettei sitten talvella räsähdä kylmässä. Todella surullinen kehitys vain nyt vuoden aikana käynyt että Samsungikin jättänyt kuulokeliittimen ja muistikortin pois puhelimista niin on hyvin vaikea nyt lähteä luopumaan S10+:sta joka näköjään jää viimeiseksi oikeasti lippulaivamalliksi.
 
vähän OT: Kun etusivun uutinen alkaa olemaan 9000 merkkiä pitkä niin eikö olisi järkevämpi laittaa se silloin ihan omaksi artikkeliksi?
 
Aina kun jotain uutta tulee, niin epäillään kestääkö se. Aikoinaan kun IBM toi markkinoille läppärin, jossa oli kokoonmenevä näppäimistö, eli se levisi kun kannen aukaisi, niin samaa porua silloinkin käytiin. IBM itse sanoi testanneensa sitä samaan näppäimistöön yli 100 000 kertaa aukaisua ja kiinnitystä, varmasti Samsung on tehnyt saman ellei enemmänkin testauksia. Varmasti myös ovat tietoisia että osassa maapalloa on talvella pakkasta.
Jep, ja sehän on ihan tervettä olla kriittinen uuden suhteen. Toinen asia on kuitenkin tuomita uusi tekniikka suorilta epäonnistuneeksi jo aikaisessa vaiheessa. Osa tästä porukasta on vielä sitä samaa, joka valittaa että puhelimet näyttää samalta, ei tule mitään uutta, on liian isoja/pieniä/väärän mallisia yms.
vähän OT: Kun etusivun uutinen alkaa olemaan 9000 merkkiä pitkä niin eikö olisi järkevämpi laittaa se silloin ihan omaksi artikkeliksi?
Jos uutisia ei halua lukea etusivulla kokonaisuudessaan, niin sieltä löytyy myös se erillinen lyhennetty näkymä sitä varten.
 
Varmaan olen väärässä, mutta jotenkin semmoinen tuntuma, että taittuvat näytöt ovat floppi. Kuitenkin aika vikaherkkä ja kallis ratkaisu siihen nähden että saa vähän isomman näytön, joka on kuitenkin suht pieni. Eli kuinka monen kuluttajan mielestä vähän isompi näyttö joka samalla kuluttaa varmasti nopeasti akkua on satojen tai lähes tuhannen euron arvoinen? Ja kun tuo sarana hässäkkäkin menee varmaan helposti rikki niin vaikea nähdä että kovin suureen suosioo nousisi koskaan.

Kyllä ne käyttäjä kuntaa saa niistä joille se luuri on mediakeskus ja vaikka mitä. Sitten sellasiet kun minä jolle se luuri on luuri ja netinkäyttö minimaalista eli vain sillon kun olen liikenteessä ilman läppäriä ja muita työreleitä niin saatan siitä jonkun uutisen lukaista.

En tiedä ostaisinko taittuvanäyttöistä vaikka hinta premium olisi 50e .. kuitenkin yleensä tarkoittaa sitten paksumpaa kalikkaa taskuun ja helpommin särkyvää kalikkaa samalla. En vaan tykkä tehdä asioita pienellä lääpintänäytöllä (ja pidän tabletteja pieninä lääpintänäyttöinä myös).

Oma veikkaukseni on että jakaa ihmiset samalla tavalla kuin älyluuri ja feature puhelimet jakoivat, mutta jako ei ole yhtä selvä suuri massa vs. pieni osa vanhemmasta väestä jotka ei älyluuria halua.
 
Mielelläni annan valmistajille aikaa iteroida ja kehittää tuotteita rauhassa. Paksulla lompakolla varustetut betatestaajat antavat kuitenkin toivoa siitä, että joskus me tavallisetkin tallaajat näistä vielä hyödymme.

Puhelinmaailmassa kehitys on vain hyvinkin outoa. Esim. jo 8v vanha langaton lataustekniikka ei ole vieläkään arkipäivää lippulaivojen ulkopuolella, ja tosiaan kuten @LaDeX tuossa ilmaisi, ominaisuuksia tippuu joka vuosi pois. Omassa käytössä en niin välitä SD-korttipaikan poistamisesta enkä kuulokeliitännän poistumisesta mutta esim. ilmoitusledi on nyt poistumassa vääjäämättä kun Note 9:stä vaihdan mihin tahansa lippulaiva-Samsungiin.

En tiedä ostaisinko taittuvanäyttöistä vaikka hinta premium olisi 50e .. kuitenkin yleensä tarkoittaa sitten paksumpaa kalikkaa taskuun ja helpommin särkyvää kalikkaa samalla. En vaan tykkä tehdä asioita pienellä lääpintänäytöllä (ja pidän tabletteja pieninä lääpintänäyttöinä myös).

Oma veikkaukseni on että jakaa ihmiset samalla tavalla kuin älyluuri ja feature puhelimet jakoivat, mutta jako ei ole yhtä selvä suuri massa vs. pieni osa vanhemmasta väestä jotka ei älyluuria halua.

Nyt kun sanoit niin tuosta paksuudesta ei tosiaan ole ollut huolta varmaan yli 10 vuoteen, aikanaan vieroksuin kovasti kun tuli ensimmäisiä Symbian-luureja, ne olivat kovin mohloja taskussa, esim. suosittu Nokia N70/N73. Voisiko olla, että jo vuosikymmenen loppupuolella taittuvanäyttöiset luurit ovat vieneet tilanteen taas siihen, että (taskuun taitettuna) ohuempaa puhelinta joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa?
 
Ite samaa mieltä kuin Ladex, että onhan tämä merkittävin uudistus puhelimiin viimeisen 10v aikana. Tosin toisena lähes yhtä merkittävänä on suurempien hertsien tuleminen vihdoin kännyköiden näyttöihin. Olen tosin ollut aina siinä käsityksessä, että kaikkihan mieluusti kantaisi mahdollisimman pientä puhelinta mukanaan, mutta käyttäisi mahdollisimman isoa näyttöä ja tietysti heti kun teknologia sen sallii siihen siirrytään.

Samoin venaillut, että noita taittuva näyttöisiä tulisi joltain muulta valmistajalta kuin Samsungilta tai Huaweiltä. Jonkun kenen luuri on helppo rootata. Mieluiten oneplussalta vaikka oneplussakin kunnostautunut bloatwaren pakottamisessa puhelimiin ja hitaissa päivityksissä entiseen verrattuna joten markkinat kaipaisi kyllä uutta kilpailijaa ja tässä olisi sauma jollekin uudelle oneplussalle.

Akun kannalta varmaan merkittävin uudistus olisi kun vihdoin tulisi turva ominaisuudet siihen, että yön yli lataa. Ainakin oma puhelin tulee joka yö ladattua joten noi kaikki pikalaturit yms. on ihan turhia kun niitä ei ole koskaan silloin mukana kuin jossain muualla kuin kotona tarvitsisi lataa ja kotona lataa aina yön yli.
 
Todella surullinen kehitys vain nyt vuoden aikana käynyt että Samsungikin jättänyt kuulokeliittimen ja muistikortin pois puhelimista niin on hyvin vaikea nyt lähteä luopumaan S10+:sta [...]

Samanlaisia fiiliksiä, en haluaisi luopua kuulokeliittimestä ja muistikortista. Yhtäältä tuo kehitys on helppo ymmärtää, koska liittimen poistumisen myötä ainoa järkevä vaihtoehto taitavat olla langattomat bt-kuulokkeet, joita on varmaan huomattavasti helpompi myydä, jos plugireikä puuttuu. Toisaalta mobiililaitteissa myös fyysinen tila on preemiolla, joten suhteessa ison ja tilaavievän komponentin poistaminen varmasti helpottaa suunnittelua. Ja sitten taas kun miettii montako kertaa olen puhelimeni kuulokeliitintä käyttänyt sen jälkeen kun hankin langattomat bt-napit ihan vapaaehtoisesti, noh...

Valmistajien soisikin keskittyvän enemmän akun elinikää pidentäviin ominaisuuksiin [...]

Myös tästä kovasti samaa mieltä. Oikeasti harvoin on tilannetta kun akku pitäisi saada minuuteissa ladattua. Tietysti joillain on erilainen tapa käyttää puhelinta mutta kun akkua ei voi tavan pulliainen itse vaihtaa, niin minulle arvokasta olisi keskittyä sen paistamatta jättämiseen. Tässäkin saattaa tietysti raha puhua, kun puhelimia saa myytyä enemmän kun planned obsolescence iskee. Mutta olisi myös ympäristön kannalta oikeasti hyvä teko ja aivan varmasti saisi markkinoitua myös viherkuluttajia silmälläpitäen.
 
Fold 2 kiinnosti mutta tuli sitten dna tarjouksesta ostettua tonnilla viime vuonna ensimmäisen sukupolven Fold ja olen ollut hyvin tyytyväinen taskuun menevään tablettiin.

Mitään naarmuja tai muuta ei ole tullut tosin ulkona pakkasella en ole availlut vaan käyttänyt sitä pikkunäyttöä.

Itse olen pitkään aikaan taas innoissani puhelimista koska mitään isompaa parannusta ei ole tullut moneen vuoteen ja nyt saattaa taas puhelimien vaihtoväli tihentyä ja tullut paljon aktiivisemmin seurattua uutisia.

Näitä taittuvia, rullattavia yms on tulossa paljon erilaisia ja tilanne on vähän kuin koskestusnäyttöpuhelimien alkuaikoina jolloin malleissa oli eroja ja parannuksia tuli joka sukupolvessa.

Kunhan porukka luottaa että nämä kestää peruskäyttöä ja hinnat tippuvat niin massatkin löytävät tuoteryhmän.
 
Molemmat asiat jakaa vahvoja mielipiteitä molempiin suuntiin. Itse näen tulevaisuuden taittuva näyttöisissä puhelimissa kunhan ne tulevat olemaan:
-Kestävempiä
-Kaikkien saatavissa (tällä tarkoitetaan hintaa)

5G myös vähän niin ja näin. Monelta kuullut että "kyllä nämä 4G yhteyksien nopeudet minulle riittää" ja itse kuulun myös näihin että 4G nopeudet riittää puhelimessa.

Toki kaikilla ei näin ole ja tarvitsee/haluavat nopeampia yhteyksiä, joten onhan se hyvä olla vaihtoehtoja olemassa.

5G verkossa olemisesta saakin sitten pulittaa hintaa jos toista verrattuna 4G liittymiin joten monelle se on varmasti jo ratkaiseva tekiä olla ottamatta 5G liittymää.
 
5G myös vähän niin ja näin. Monelta kuullut että "kyllä nämä 4G yhteyksien nopeudet minulle riittää" ja itse kuulun myös näihin että 4G nopeudet riittää puhelimessa.

Toki kaikilla ei näin ole ja tarvitsee/haluavat nopeampia yhteyksiä, joten onhan se hyvä olla vaihtoehtoja olemassa.

5G verkossa olemisesta saakin sitten pulittaa hintaa jos toista verrattuna 4G liittymiin joten monelle se on varmasti jo ratkaiseva tekiä olla ottamatta 5G liittymää.
Tämäkin on vähän sellainen juttu, että ne käyttäjätottumukset muuttuvat hiljalleen kun se uusi verkko mahdollistaa uusia asioita. Käyttäjät eivät itse ehkä huomioi asiaa, mutta sitten kun tarkastellaan vaikka 5 tai 10 vuotta taaksepäin datankäyttöä ja palveluita joihin sitä dataa käytetään, niin muutokset ovat aika suuria. Toki yksilötasolla voi olla tähän aina poikkeuksia. Itsekään en nyt koe tarvitsevani mobiiliverkossa mitään erityisen (yli 100M) korkeita nopeuksia, varsinkin kun ne eivät ole joka tapauksessa hyödynnettävissä koko verkon alueella.

Jos on ollut aiemmin nopea 4G-liittymä, niin ne korvanneet 5G-liittymät ovat ainakin toistaiseksi olleet hinnaltaan aika samaa luokkaa.
 
Itsellä tuli havahduttua viime vuoden aikana älypuhelinten samankaltaisuuteen. Aiemmin minulla on ollut tapana käydä testaamassa liikkeessä uutuuksia paikan päällä mutta viime vuoden aikana ei oikein enää innostunut eikä koronan takia olisi ollut järkevääkään. Teknisellä puolella tapahtuu koko ajan pieniä ja suuria kehitysaskelia mutta muuten on ollut vähän matala lentoa ainakin omasta mielestä.

Onhan ne puhelimet olleet jo pitkään ohuita littanoita mutta nykyään markkinoilla tuntuu olevan vain lasilla päällystettyjä persoonattomia saippuapaloja. Joskus viisi vuotta sitten puhelimet erottuivat toisistaan paremmin pelkästään tuntumaltaan ja erilaisia materiaaleja käytettiin rohkeasti. Henk. koht. olen jäänyt kaipaamaan sellaista meininkiä käytännöllisyyden ehdoilla kuitenkin.

Toivottavasti taittuvat ja liukuvat näytöt tuovat vähän eloa tähän touhuun ja tulevaisuudessa nähdään mitä mielenkiintoisempia ratkaisuja. Valmistajat saisivat kuitenkin tekniikan kehittymistä odotellassa hieman revitellä designin suhteen.

Alla vertailuksi lippulaivapuhelimia 2014 vs. 2020. 2014 materiaalit vaihtelivat karkeasta OnePlussan Sandstone Blackistä Samsungin nahkajäljitelmään pelkästään muovin sisällä. 2020 valinnan saa tehdä oikeastaan vain matan ja kirkkaan lasin välillä.

2014
2014-back-png.524544


2020
2020-back-png.524545
 
Kyllähän puhelimet aika pitkälti on erilaisia monella tapaa ulkonäöltääkin, mutta jos tuijottaa vaan takaosaa niin tilanne voi olla eri. Materiaalit on tietenkin vähän muuttunut kun nykyään lasia takaosat enimmäkseen ja ennen oli muovinen takaosa monessa.
 
Missä ihmeessä ovat puhelimet fyysisellä QWERTY näppäimistöllä? Ominaisuutena fyysinen näppäimistö vie taittuvan näytön 100-0. Leffat telkkarista ja pelit tietokoneen näytöltä, joten ainakin itselleni tuo taittuva näyttö on täysi turhake.

Joo, onhan noita Blackberryjä, mutta missä ovat HTC Z -puhelimen kaltaiset Androidit? Joskus tuollaisen omistin ja oli kyllä aivan mahtava peli, näppäimet löytyivät katsomatta ja nopeampaa ja mukavampaa kirjoitella.

1611084677907.png
 
Kyllä ne käyttäjä kuntaa saa niistä joille se luuri on mediakeskus ja vaikka mitä. Sitten sellasiet kun minä jolle se luuri on luuri ja netinkäyttö minimaalista eli vain sillon kun olen liikenteessä ilman läppäriä ja muita työreleitä niin saatan siitä jonkun uutisen lukaista.

En tiedä ostaisinko taittuvanäyttöistä vaikka hinta premium olisi 50e .. kuitenkin yleensä tarkoittaa sitten paksumpaa kalikkaa taskuun ja helpommin särkyvää kalikkaa samalla. En vaan tykkä tehdä asioita pienellä lääpintänäytöllä (ja pidän tabletteja pieninä lääpintänäyttöinä myös).

Oma veikkaukseni on että jakaa ihmiset samalla tavalla kuin älyluuri ja feature puhelimet jakoivat, mutta jako ei ole yhtä selvä suuri massa vs. pieni osa vanhemmasta väestä jotka ei älyluuria halua.
Kyllähän puhelimet ovat aina vaan lähemmäksi tabletteja tulleet kohta kokokin on sama...raahattaviakin mokomat.. hyvä kun taskuun mahtuvat, painaviakin vielä...Ulkonäkökin on kohta samaa.
Kyllä mie niin vanhoja Nokian kämmeneen mahtuvia puhelimia kaipaan... kunhan niissä olisi se kunnon näyttö ja 4K-kamera.

Ei taida vanhoihin aikoihin enää olla paluuta. Hyvä, että tehdään noita taittuviakin. Niille on varmasti oma käyttäjäkuntansa. Se on kyllä pakko todeta, että ulkonäkö on mennyt todella tylsäksi, kun niitä vertaa vaikka Nokian 2000 alun puhelimiin, 30-luvun hienoista käsin veivattamista koristelluista lankapuhelimista puhumattakaan :)
 
Missä ihmeessä ovat puhelimet fyysisellä QWERTY näppäimistöllä? Ominaisuutena fyysinen näppäimistö vie taittuvan näytön 100-0. Leffat telkkarista ja pelit tietokoneen näytöltä, joten ainakin itselleni tuo taittuva näyttö on täysi turhake.

Joo, onhan noita Blackberryjä, mutta missä ovat HTC Z -puhelimen kaltaiset Androidit? Joskus tuollaisen omistin ja oli kyllä aivan mahtava peli, näppäimet löytyivät katsomatta ja nopeampaa ja mukavampaa kirjoitella.

1611084677907.png
@FlyingAntero on käsittääkseni jonkun verran kokemusta näistä uudemmista qwerty android puhelimista.
 
Missä ihmeessä ovat puhelimet fyysisellä QWERTY näppäimistöllä? Ominaisuutena fyysinen näppäimistö vie taittuvan näytön 100-0. Leffat telkkarista ja pelit tietokoneen näytöltä, joten ainakin itselleni tuo taittuva näyttö on täysi turhake.

Joo, onhan noita Blackberryjä, mutta missä ovat HTC Z -puhelimen kaltaiset Androidit? Joskus tuollaisen omistin ja oli kyllä aivan mahtava peli, näppäimet löytyivät katsomatta ja nopeampaa ja mukavampaa kirjoitella.

1611084677907.png
Kysyntä on aivan liian pientä, siihen ne katosivat
 
Kirjoittaako joku oikeasti "puhelinkokoisella" fyysisellä QWERTYllä nopeammin kuin kosketusnäytöllä? Tablettiluokassa fyysinen näppäimistö puoltaa jo paikkaansa, mutta sitä pienempiä fyysisiä nappeja ei ole kyllä ilo naputella, vaikka niissä kuinka olisi taktista palautetta...
 
Fyysisen näppäimistön ylivoima on mielikuva ajalta, kun näytöt olivat epätarkkoja ja pieniä

Ainakin Nokia E7:lla ero oli kuin yöllä ja päivällä QWERTYn eduksi. Myös GBA & SNES -emulaattoreita tuli tuolla pelattua ja paljon parempi tuntumahan tuollaisessa fyysisessä näppäimistössä on 2D-pelien osalta.

Varmasti ylivoimainen siihen, mutta luulisi sellaisen "peliohjain lisäosan" olevan jopa parempi, jos ei nyt halvinta mad catzia tai deltacoa osta...

Nykylaitteet ovat suunniteltu aivan liian konservatiivisesti markkinakonsensuksen mukaan. Siitä syntyy itseään ruokkiva kehä, kun data-analyytikko kertoo että tämmöisiä puhelimia myydään eniten, tehdään enemmän tämän kaltaisia. Seuravana vuonna taas se samanlainen luuri myy eniten, kun vaihtoehtoja ei ole ja kaikki menevät entistä enemmän kohti sitä markkinakonsensusta.

Yhdelläkään isolla Android-valmistajalla ei ole kuin yhtä ja samaa kikkaa tarjolla. Jos valmistajalla on perkele 20€ välein puhelimia tarjolla 100€-1000€ luokassa niin luulisi sinne mahtuvan edes pari mallia, joissa testataan JOTAIN ERILAISTA!

Vaikka sellainen sarja, jossa on korkean tason rautaa, mutta juju olisi siinä että kamerat olisivat ihan perustasoa. Yksi 20mp takakamera ja 5mp lärvikamera ja tämä säästetty tila olisi käytetty vaikkapa isompaan akkuun. Ostaisin heti, ei paljon kiinnostele ostaa puhelimia joiden hinnassa on 300€ edestä kameraa, jolla en ikinä kuvaa mitään...
 
Alkaa olla mennyt kaikki kiinnostus puhelimiin. En halua rahdata mukana isoa järkälettä. Älypuhelin on kuitenkin pakollinen nykyään, kun sen kautta hoituu pysäköinnin maksamiset jne.

Kaipaisisin pientä taskukokoista puhelinta, jossa olisi kuitenkin vanhojen Nokialaisten pitkä akkukesto ja tarpeeksi laadukas kamera. Ja tietenkin 3.5mm kuulokeliitäntä ja SD-korttipaikka pakollisia.

Vaikka kuinka puhelimien näytöt ovat kasvaneet taskukokoa isommiksi, niin ei se silti ole mikään elämys pelata sellaisella tai katsoa leffoja. En ymmärrä miten niin moni jaksaa sitä pientä näyttöä tökkiä koko päivän, oli sitten 4" tai 7". Nettisurffauskin on paljon kivempaa sohvalla läppäri sylissä, puhumattakaan pöytäkoneesta ja isosta 4K näytöstä. Kosketusnäytöllä kirjoittaminen on tuskaa. Puhelin ei vaan ole se miellyttävin tapa olla netissä, ja tuollaisista romuista pitäisi maksaa yli tonnin!

Ja sitten vituttaa tämä koko politiikka, jossa valmistajat (lähinnä Apple) päättää mitä saan puhelimellani tehdä:
Applelle vakava syyte: ahneus voitti ihmisten hädän
Sovelluskauppa on hyvä renki, mutta huono isäntä.
 
Kirjoittaako joku oikeasti "puhelinkokoisella" fyysisellä QWERTYllä nopeammin kuin kosketusnäytöllä? Tablettiluokassa fyysinen näppäimistö puoltaa jo paikkaansa, mutta sitä pienempiä fyysisiä nappeja ei ole kyllä ilo naputella, vaikka niissä kuinka olisi taktista palautetta...

Itselleni pointti ei ole nopea kirjoittaminen vaan se, että näppäimistö ei vie tilaa näytöltä. Varsinkin jos on tarve pitää kahta softaa yhtä aikaa auki ja vielä kirjoittaa jotain niin käyttämäni Pro1-puhelimen fyysinen näppäimistö on aivan välttämätön.
 
Valmistajien soisikin keskittyvän enemmän akun elinikää pidentäviin ominaisuuksiin, kuten lataustehon rajoittamiseen ja varaustason ylärajan määrittämiseen, jotka löytyvät toistaiseksi vain muutaman valmistajan puhelimista.
... akkua ei voi tavan pulliainen itse vaihtaa, niin minulle arvokasta olisi keskittyä sen paistamatta jättämiseen.
Akun kannalta varmaan merkittävin uudistus olisi kun vihdoin tulisi turva ominaisuudet siihen, että yön yli lataa.

Chargie -niminen palikka laturin ja latausjohdon väliin tekee tämän paremmin kuin esim. OnePlussan oma puolivillainen ratkaisu. Puhelin on bluetoothilla yhteydessä Chargieen ja ohjaa sen kautta lataamista. Toimii kaikilla Android-puhelimilla. Sovelluksesta voi määrittää maksimilataustason (ja montako prosenttia kyseisen tason alla pitää olla että lataus alkaa taas uudestaan) sekä akun maksimilämpötilan, jolloin lataus katkaistaan kunnes lämpötila laskee maksimin alle. Voi myös asettaa toisen, suuremman maksimilataustason ja kellonajan jolloin lataaminen siihen tasoon asti aloitetaan, jos esim. haluaa että aamulla ennen herätystä akku on täynnä tai vaikka 95 prosentissa.
Chargiesta on just tullut uudempi versio jossa on jotain lisäominaisuuksiakin. Itse hommasin pari niitä alkuperäisiä laitteita viime kesänä samalla, kun hankin uuden puhelimen. Toimii parhaiten langallisen latauksen kanssa, kun sovellus tunnistaa silloin suoraan piuhan toisessa päässä olevan Chargie -laitteen. Langattomallakin latauksella pelaa, mutta ainakin oman puhelimen (OP8Pro) kanssa on välillä vähän luotettavuusongelmia latauksen katkaisemisen kanssa kun asetettu akun varaustila saavutetaan. Viikon tai parin välein puhelin onkin latautunut täyteen (langattomalla latauksella). Joka tapauksessa tosi kätevä vehje jos haluaa pidentää puhelimen akun elinikää eikä puhelimessa itsessään ole tuollaista ominaisuutta, tai ominaisuuden toteutus on kökkö.
 
Jep, on se vähän eri asia myydä näppispuhelimia se 500miljoonaa vuodessa kuin tyyliin 1miljoona kpl.
Saa olla aika hittituote muutenkin, jos meinaa 500 miljoona kappaletta myydä vuodessa. Kaikkien aikojen myydyin puhelin taitaa olla edelleen Nokia 1100 reilulla 250 miljoonalla kappaleella mutta älypuhelimet ovat kaukana perässä.

Henk. koht. olen edelleen sitä mieltä, että näppisluurilla on oma paikkansa erikoistuotteena mutta suureen suosioon tuskin päästään. Jokin tunnetumpi valmistaja voisi kuitenkin saada aikaiseksi ihan kohtuullista myyntiä tietylle käyttäjäryhmälle.
Kysyntä on aivan liian pientä, siihen ne katosivat
Kysyntä varmasti hiipui mutta osasyynä taisi olla yksinkertaisesti valikoiman loppuminen. Mitä asioista on tullut luettua, niin esim. Motorolan Droid näppäimistöpuhelimet menestyivät ihan OK mutta ei kuitenkaan niin hyvin, että kuluttajat olisivat olleet valmiita maksamaan niistä korkeampaa hintaa tavallisiin kosketusnäyttöpuhelimiin nähden. Kustannukset ovat kuitenkin näppäimistöluureissa oletettavasti korkemmat, joten hintaa pitäisi saada nostettua tai vaihtoehtoisesti pudottaa ominaisuuksia. Valmistajat tarttuivat jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja lopulta markkinoilla ei ollut kilpailukykyisiä näppispuhelimia saatavilla. Se näivetti kysynnän lopulta kokonaan.

Taittuvilla ja liukuvilla näytöillä varustetuilla puhelimilla on edessä vähän sama ongelma. Kokevatko kuluttajat niiden hyödyt niin hyviksi, että ollaan valmiita maksamaan extraa? Toistaiseksi hinta on todella raju mutta tekniikan kypsyessä hintaero tavallisiin luureihin kapenee mutta riittääkö se lopulta?
 
5G nyt varmasti yleistyy kuten 4G ja 3G aikanaan, ei sitä nyt varmaan monet juuri tänään tarvitse, mutta jos nyt olisi vain 3G niin voisi ehkä tuntua hitaalta.
 
Uskon, että taittuva näyttö tulee olemaan normi jossain vaiheessa, patukka mallisia tulee olemaan rinnalla toki myös.

Kyllä se tekniikka tästä kehittyy, kylmyyttä kestävämmäksi myös.
 
Chargie -niminen palikka laturin ja latausjohdon väliin tekee tämän paremmin kuin esim. OnePlussan oma puolivillainen ratkaisu. Puhelin on bluetoothilla yhteydessä Chargieen ja ohjaa sen kautta lataamista. Toimii kaikilla Android-puhelimilla. Sovelluksesta voi määrittää maksimilataustason (ja montako prosenttia kyseisen tason alla pitää olla että lataus alkaa taas uudestaan) sekä akun maksimilämpötilan, jolloin lataus katkaistaan kunnes lämpötila laskee maksimin alle. Voi myös asettaa toisen, suuremman maksimilataustason ja kellonajan jolloin lataaminen siihen tasoon asti aloitetaan, jos esim. haluaa että aamulla ennen herätystä akku on täynnä tai vaikka 95 prosentissa.
Chargiesta on just tullut uudempi versio jossa on jotain lisäominaisuuksiakin. Itse hommasin pari niitä alkuperäisiä laitteita viime kesänä samalla, kun hankin uuden puhelimen. Toimii parhaiten langallisen latauksen kanssa, kun sovellus tunnistaa silloin suoraan piuhan toisessa päässä olevan Chargie -laitteen. Langattomallakin latauksella pelaa, mutta ainakin oman puhelimen (OP8Pro) kanssa on välillä vähän luotettavuusongelmia latauksen katkaisemisen kanssa kun asetettu akun varaustila saavutetaan. Viikon tai parin välein puhelin onkin latautunut täyteen (langattomalla latauksella). Joka tapauksessa tosi kätevä vehje jos haluaa pidentää puhelimen akun elinikää eikä puhelimessa itsessään ole tuollaista ominaisuutta, tai ominaisuuden toteutus on kökkö.

Lueskelin tuosta, mutta yllättävän paljon ihmisillä ollut ongelmia. Joskin samalla törmäsin Battery Charge Limit [ROOT] - Apps on Google Play "Battery Charge Limit [ROOT]" nimiseen ohjelmaan joka vaikuttaa tekevän tismalleen saman ja otinkin sen käyttöön.
 
Lueskelin tuosta, mutta yllättävän paljon ihmisillä ollut ongelmia. Joskin samalla törmäsin Battery Charge Limit [ROOT] - Apps on Google Play "Battery Charge Limit [ROOT]" nimiseen ohjelmaan joka vaikuttaa tekevän tismalleen saman ja otinkin sen käyttöön.
Sovelluksen kanssa oli kesällä jotain ongelmia langatonta latausta käyttäessä, ja siihen tuli nopealla tahdilla päivityksiä. Jossain vaiheessa ongelmat myös korjaantui kun uudelleenasensi sovelluksen. Tuntuu toimivan nykyään hyvin, paitsi tuo langattoman latauksen kanssa aika harvakseltaan ilmenevä ongelma, jolloin akku pääsee latautumaan täyteen. Softapohjaiset ratkaisut vaatii tosiaan rootin, joka taas rikkoo joitakin sovelluksia vaikka miten koittaa piilottaa sen rootin, eikä roottaaminen muutenkaan ole ihan peruskäyttäjien touhua.

Jotta ei menis ihan off-topiciksi, niin ainakin täällä on suuret toiveet 5G:n suhteen kodin netin kannalta. Kiinteitä liittymiä ei saa ja 4G on iltaisin ihan tukossa. Kunhan vielä rakentaisivat joskus tänne pikkukaupunkiinkin sen 5G-verkon.
Taittuvat näytöt taas vaikuttaa ihan mielenkiintoisilta, mutta ennen kuin itse alan edes harkita sellaisen puhelimen hankkimista, tulee näytön pinnoitteen olla yhtä naarmuuntumisenkestävä kuin nykyisissä tavallisen mallisissa puhelimissa, tai sitten niissä pitää olla itse vaihdettavissa oleva suojakerros. Nykyisen kaltaiset "naarmuuntuu kun kynnellä hipaisee" -näytöt ei oikein iske, varsinkaan kun laitteet maksaa päälle 2000€. Hintojen taas pitää tulla alas sen verran että taittuva puhelin on hintaluokasta riippuen 20-100€ kalliimpi kuin vastaava palikan mallinen puhelin.
 
Eiköhän tämä saranoitu taittuva näyttö ole vain ensimmäinen vaihe prosessissa, jossa näytöt lopulta yleistyvät erilaisissa muotoiltavissa ja taivuteltavissa esineissä, siis esim. kokonaan taittuvissa kännyköissä. Näyttöjen onkin kehityttävä suuntaan, jossa ne säilyvät pääpiirteittäin toimivina vaikka niihin tulisi sinne tänne vaurioita, ja hinnan on oltava todella halpa. Sen jälkeen esim. urheilukellon koko ranneke voi olla näyttöä ja puhki kuluneen voi vaihtaa muutamalla eurolla uuteen kuten tavallisenkin rannekkeen.
 
Itse en kyllä jaksa uskoa että taittuvat puhelimet yleistyvät massamarkkinoilla, ainakaan nopeasti, pelkästään sen takia että puhelimen paksuus kasvaa huomattavasti. Sitten kun taittuvat puhelimet ovat _taitettuna_ yhtä paksuja kun nykyluurit niin sitten voisin kuvitella että massoja alkaa kiinnostamaan.
Itseäni kiinnostaa huomattavasti enemmän tuo rullautuva näyttö tekniikka ja jos/kun noita saadaan myyntiin saakka niin luulen että massoissa on enemmän kiinnostusta tuolle kun taittuvalle näytölle.
Mutta oli sitten taittuva tai rullautuva näyttö niin hyvähän se on että jotain uutta kehitetään.
 
Omaan makuuni nykyluurit ovat ilman suojakuoria liian ohuita. Esim. oma iPhone 8+ tuntuu todella hankalalta paljaaltaan käsissä. Jos tuollaisen taittuvan saisi vaikkapa reilun sentin paksuiseksi kiinni-asennossa, niin voisi olla tässä suhteessa OK.

Itseäni eivät kyllä taittuvat näytöt tai kiinteät QWERTY-näppäimistöt kiinnosta, mutta vaihtoehtoja olisi tosiaan hyvä olla markkinoilla. Jospa se Applekin toisi taas jonkin lippulaivamallin ilman kolollista näyttöä...
 
Omaan makuuni nykyluurit ovat ilman suojakuoria liian ohuita. Esim. oma iPhone 8+ tuntuu todella hankalalta paljaaltaan käsissä. Jos tuollaisen taittuvan saisi vaikkapa reilun sentin paksuiseksi kiinni-asennossa, niin voisi olla tässä suhteessa OK.

Itseäni eivät kyllä taittuvat näytöt tai kiinteät QWERTY-näppäimistöt kiinnosta, mutta vaihtoehtoja olisi tosiaan hyvä olla markkinoilla. Jospa se Applekin toisi taas jonkin lippulaivamallin ilman kolollista näyttöä...
Juu viimeisin puhelin itsellä jota on ollut ok pitää kädessä ilman suojakuoria oli ensimmäinen Galaxy S. Juurikin sen sentin paksuinen palikka ja riittävästi bezeliä.
 
Pitäisi tulla hintojen alaspäin että voisi odottaa taittuvan näytön yleistymistä.
Jos kestävyysriskisestä puhelimesta (jossa on kiinteä akkukin ajastimena) pitää maksaa pari tonnia, niin saavat pitää tunkkinsa.


Nykylaitteet ovat suunniteltu aivan liian konservatiivisesti markkinakonsensuksen mukaan. Siitä syntyy itseään ruokkiva kehä, kun data-analyytikko kertoo että tämmöisiä puhelimia myydään eniten, tehdään enemmän tämän kaltaisia. Seuravana vuonna taas se samanlainen luuri myy eniten, kun vaihtoehtoja ei ole ja kaikki menevät entistä enemmän kohti sitä markkinakonsensusta.
Ja tuo sama ongelma on monessa muussakin.
Esim. tietokoneiden koteloissa ei oikeasti ole paljoa mitään oikeata valinnanvaraa kaikkien apinoidessa samoja pöljyyksiä.
 
Ittellä ei kovin kummosta kiinostusta ole noita taittuvanäyttöisiä puhelimia kohtaan, mutta luulen että siinäkin on lähinnä se hinta syynä. Puhelimestan kun en suostu maksamaan yli 500e millään ja puhelintakaan en vaihda kun noin 4-5 vuoden välein, pois lukien se että jos menee hajalle.

Joten sitten kun saa taittuvanäyttöisen alle 500e, niin saatan innostua kokeilemaan.
 
Itseä kiinnostaisi selaimen rullautuivat näyttö. Aukilevitettynä kunnon tabletin kokoinen. Rullalla vanhan numeronäppäimistö Noksun kokoluokkaa. Sille olis käyttöä... ehkä. Saattaisi silti tarvita tosi pienen puhelimen rinnalle.
Tällä hetkellä isoin puute taittuvaruutuisissa puhelimissa on se, että ne taitettuina ovat liian isoja mötkylöitä ja avattuna liian pieniä, käydäkseen tabletista. Mutta eiköhän ainaki. Toinen noista poistu ajan myötä!
 
Samoin venaillut, että noita taittuva näyttöisiä tulisi joltain muulta valmistajalta kuin Samsungilta tai Huaweiltä.
Huawei länsimarkkinoilta nyt vähän ulkona, eli taittuvien osalta merkittävä aukko.
Motorola löytyy länsimarkkinoilta. LGllä on tuplanäyttöä joka täyttää osan toiveita ja samalla myös tarjoaa sen lituskan, tarpeen mukaan, mutta niukasti euroopassa tarjolla ja pohjoismaista poistunut, mistä seuraa ettei tue kaikkia palveluita, vaikka muualta hankkisi.
Tuplanäyttöissä länsimaissa Microsfot, mutta ei taida olla euroopassa edes LG vertaa,

SItten jos vielä kaipaa root, custom rom tukea, niin no...

Ketjussa mainittu rullattavat, ehkä kuuluu samaan sarjaa taittavian, haasteet ja ongelman ratkaisut saman suuntaisia. (rullasta Rullattavassa jos haluaa jäykän ison näytön joka on rullattava niin paksuus haasteisiin voi olla vaika auttaa. Jos haluaa parityyppisen, niin se varmaan helpompi, mutta ongelma se että ihmiset on tottuneet kuvaltaa hyviin kulutustakestäviin näyttöihin, niin joku parimainen näyttö ei ehkä tyydytä laajasti.

Rullaus ideoita ilmeisesti käytetty nykylaitteissa kun taittevaa toteutettu.


Kirjoittaako joku oikeasti "puhelinkokoisella" fyysisellä QWERTYllä nopeammin kuin kosketusnäytöllä? Tablettiluokassa fyysinen näppäimistö puoltaa jo paikkaansa, mutta sitä pienempiä fyysisiä nappeja ei ole kyllä ilo naputella, vaikka niissä kuinka olisi taktista palautetta...
Näksin toisinpäin, puhelinkoossa se fyysinen näppis tuo lisäarvoa, sivu liukumallissa voi olla kooltaan liki näytönkokoinen, eli ei tarvi pikkukosketus näppiksellä touhuta, ja jos näppis muuten hyvä niin osalla tuntumalta parempi.
Tosin jos fyysisestä ei saa hyötyä, niin enemmän lisäarvo tupla/taitettavasta näystä, jolloin se lisäys voi olla joko näyttö tai näppis.

Qwerty ja ITU näppisekt hiippu Androidissa parista syystä, ei maksuhalukkuutta, ja softat keskitty kosketusnäytöille , jolloin se näppiskokemus oli huono.

Ja käyttäjät on sopeutuneet kosketusnäyttöihin, oppineet omat sormensa, joten sitä vanhaa tuntumaa ei kaipaa, joten eipä juuri kaivata enään.

---

Näppiskoneet aikoinaan veivät älypuhelimissa kosketusnäytöiltä markkinaosuudet, ja myöhemmin päinvastoin.



5G myös vähän niin ja näin. Monelta kuullut että "kyllä nämä 4G yhteyksien nopeudet minulle riittää" ja itse kuulun myös näihin että 4G nopeudet riittää puhelimessa.

Toki kaikilla ei näin ole ja tarvitsee/haluavat nopeampia yhteyksiä, joten onhan se hyvä olla vaihtoehtoja olemassa.

5G verkossa olemisesta saakin sitten pulittaa hintaa jos toista verrattuna 4G liittymiin joten monelle se on varmasti jo ratkaiseva tekiä olla ottamatta 5G liittymää.
Aiempiin vertaus ja tuo
4G vertaus sinänsä hyvä, jotain yhteistä, aikanaan 4G no joo, 3G riittää, eihän 4Gllä edes puhelut menee ja yhteydet pätkii jne.
3G no sillä vähän samaa, 2G GPRS oli se juttu. No datasiirto puhelun aikaan oli selkeä, ja pienemmät viiveet jne. (no jossai tuli aiempaa sukupelveen puhe/data ydhessä)

Mainitsit liittymien hinnat, GSM johdannaisissa on aiemminkin ollut 2,5G (GPRS) liittymiä, 3G liittymi, 4G liittymiä, jotka sitten myöhemmin lisätty pikkuhiljaa perusominaisuudeksi. Olisin kovasti yllättynyt jos kuluttajaliittymissä ei kävisi samoin.

Kaikki tuoneet lisää ilmakapasiteettia.

3G poikkeus, yhdessä asiassa, se ei oikein tuonut lisää peittoa, ja se on digiaikaan ensimmäinen mikä tippuu pois. 4G toi lisää peittoa (kuuluvuutta), ehkä vähän yllättäen ja 5Gllä voi käydä samoin.

5G tulee aiempia sukupolvia nopeammin ottamaan paikkansa ykköstekniikkana ja sen merkitys on suuri.
 
Jotta ei menis ihan off-topiciksi, niin ainakin täällä on suuret toiveet 5G:n suhteen kodin netin kannalta. Kiinteitä liittymiä ei saa ja 4G on iltaisin ihan tukossa. Kunhan vielä rakentaisivat joskus tänne pikkukaupunkiinkin sen 5G-verkon.
No saa nähdä. 5G juttelua threadin perusteella alkaa jo 5G tukarit olemaan ruuhkaisia ja nopeudet putoavat :) Että sellasta. No päivitetäänhän noita vielä eikä vielä olla korkeilla taajuuksilla sekä NSA vielä.

Mutta ehkä 4G:stä vapautuu kapaa niin sittehän siellä saa yksin täydet kaistat :)

Kyllä sitä itekin elättelee toiveita että tänne 5G:n saisi. 5km lähimpään asfalttitiehen niin ei tänne varmaan kuitua halvalla saa.
 
No saa nähdä. 5G juttelua threadin perusteella alkaa jo 5G tukarit olemaan ruuhkaisia ja nopeudet putoavat :) Että sellasta. No päivitetäänhän noita vielä eikä vielä olla korkeilla taajuuksilla sekä NSA vielä.

Mutta ehkä 4G:stä vapautuu kapaa niin sittehän siellä saa yksin täydet kaistat :)

Kyllä sitä itekin elättelee toiveita että tänne 5G:n saisi. 5km lähimpään asfalttitiehen niin ei tänne varmaan kuitua halvalla saa.

Tuossa on liene kaksikin ongelmaa. Pahin se, että datan siirtelymäärät kasvaa nopeammin kun tekniikoiden siirtokapasiteetti.

Sitten operaattorit toki pihistelee noiden antennimastojensa kanssa. Tässä 35000 ihmisen kylässä juuri nousi omalla alueella keskimääräiset 4G nopeudet 2-4Mbit/s -> 30-50Mbit/s kun operaattorit vihdoin kävi lätkimässä lisää rautaa tolppiin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 787
Viestejä
4 499 060
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
Maunula

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom