Mitä olet aina halunnut kysyä armeijasta?

Liittynyt
08.01.2017
Viestejä
25
Yleisketju kaikelle armeija-aiheiselle jutustelulle ja siihen liittyville kysymyksille.

Itsellä kutsuu 1/18 Tikkakoski lentoteknisellä linjalla. Onko jotain mitä kannattaa ottaa jo ensimmäisenä päivänä mukaan / jotain mitä kannattaa jättää suosiolla kotiin? Saako intissä käyttää esim. omia aluskerrastoja / alusvaatteita? Onko jotain mitä kannattaisi opiskella / tehdä ennen lähtöä?
 

E_Mustakari

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
692
Ota mukaan kartonki tai pari tupakkaa ja myy hyvään hintaan kun sotkuun pääsemistä alkuun vielä viivytellään. Näin kai useimmissa varuskunnissa tapahtuu.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
4 272
Onko jotain mitä kannattaa ottaa jo ensimmäisenä päivänä mukaan / jotain mitä kannattaa jättää suosiolla kotiin? Saako intissä käyttää esim. omia aluskerrastoja / alusvaatteita? Onko jotain mitä kannattaisi opiskella / tehdä ennen lähtöä?
Mukaan hampiharja ja tahna, puhelin, laturi, partahöylä ja lompakko tavallisine kortteineen. Kolikoita muutama euro, niin saa sotkusta munkkikahvit, vaikka olisi kortinlukijassa yhteysongelmia sitten kun sinne pääsee :)

Jos on silmälasit, niin ne tietysti myös ja säännöllisesti käytettävät lääkkeet mielellään paperisten reseptien kera. Buranaa yms ei tarvitse ottaa, vaan niitä on kyllä tarjolla 24/7 yksikön lääkintämiehellä.

Alushousuja ja (varrellisia mustia) sukkia saa ja ehkä kannattaa ottaa 2-3 paria mukaan, kun ekan päivän varustelotto saattaa tarjota vähän tai vähän enemmän epäsopivat tavarat aluksi. Yleisesti ottaen laitoksen tarjoamat sukat on helvetin hyviä, kunhan saa oikean kokoiset, mutta boksereissa on vaihteleva laatu.

Kahvinkeittimet, koko perheen viihdekeskukset, päihteet (pl. nuuska ja tupakka), viidakkoveitset ja muut ylilyönnit kannattaa jättää kotiin. Myös läppäri/tabletti-osastoa ottaisin mukaan vasta ekoilta lomilta ja ennemmin viettäisin ekat illat tutustuen oman yksikön jäbyihin, kun jotain CS:ää hinkaten. Todenäköisesti läppärillä oloa myös katsotaan ekat n. 5 päivää pahalla tai se saattaa jopa olla kokonaan bännissä ekoihin lomiin asti.
 
Liittynyt
10.01.2017
Viestejä
567
Omat kalsarit on kyllä parasta, mitä voi inttiin ottaa mukaan. Ja sääntöhän on se, että sitä voi käyttää, mikä ei näy.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
381
Mukaan hampiharja ja tahna, puhelin, laturi, partahöylä ja lompakko tavallisine kortteineen. Kolikoita muutama euro, niin saa sotkusta munkkikahvit, vaikka olisi kortinlukijassa yhteysongelmia sitten kun sinne pääsee :)

Jos on silmälasit, niin ne tietysti myös ja säännöllisesti käytettävät lääkkeet mielellään paperisten reseptien kera. Buranaa yms ei tarvitse ottaa, vaan niitä on kyllä tarjolla 24/7 yksikön lääkintämiehellä.
Hyvä lista muuten, mutta kyllä buranaa on ihan hyvä olla mielestäni myös omassa varastossa, niin saa nopeasti jos tarvetta. Itsellä oli aikoinaan purkillinen kasisatasia, niin kyllä niille oli tarvetta (myös tupakaveritkin monesti tarvitsivat).
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 477
Itse sujauttaisin myös muutaman rakkolaastarin lompakon taskuun, sen verran ikävästi tahtoivat maiharit alussa hangata. Toisaalta nykyäänhän nuo taitavat marssia ensimmäiset viikon lenkkareilla että jalat tottuvat rasitukseen.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 805
Ammennan intissä olevaa broidia. Sukan varteen rahaa, jos et pääse lomilla vanhempien kukkarolle tai ruokapöytään.

Toimeentulotukea et voi saada, koska voit viettää lomat kasarmilla (näin olen olettanut syy-seuraus suhteen). Ansiosi koostuvat lähtökohtaisesti siten peruspäivärahasta, joka ei tainnut alussa edes viitenä päivänä viikossa ostettuun tupakka-askiin riittää. Jotainhan sinunkin on syötävä. Siispä kuivamuonaa ja nötköttiä varastoon, suosittelisin.

Pidän näitä sukupuoltasyrjivänä natsistisena perinteenä ja kannatan ainoastaan palkallista armeijaa
 

Laquel

This is where I get off.
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 564
Nuuska on myös kovaa kauppatavaraa varsinki leireillä! 362/362 johtajatason kokemuksella II/11 KaartJR 1JK nevö föget.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 102
Pikkuvinkkinä että sotilasarvot on hyvä opetella kattomalla pari kertaa Körmyt ja Uuno armeijan leivissä läpi. Jää paremmin mieleen :)
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 477
Pikkuvinkkinä että sotilasarvot on hyvä opetella kattomalla pari kertaa Körmyt ja Uuno armeijan leivissä läpi. Jää paremmin mieleen :)
Nuo tulee opeteltua kyllä palveluksessakin, ensimmäisten iltojen aikana. Sotilasarvoista ja niiden opettelusta on turha stressata.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 102
Nuo tulee opeteltua kyllä palveluksessakin, ensimmäisten iltojen aikana. Sotilasarvoista ja niiden opettelusta on turha stressata.
Ei, mutta helpottaa kummasti kun voi yhdistää jonkun tutun naaman tiettyyn arvoon. Mulla olis ollu ainakin ihan mahotonta muistaa arvoja vaikka kuinka niitä olis päntänny kun ei ole mitään muistisääntöä.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
317
Disclaimer: Koska henkilökohtaisesta sotaretkestäni on jo lähemmäs 15 vuotta, kannattaa kirjoittamaani suhtautua sillä varauksella että varusteet vaihtuvat, käytännöt muuttuvat ja eri yksiköissä on muutenkin aina hieman eri meininki. YMMV. Suurin osa kuitenkin lienee vielä jollain tapaa relevanttia tietoa.

Mitä mukaan? Seuraavassa lista tavaroista, joita itse tuli vuoden aikana koettua tarpeelliseksi, karkeasti ottaen tärkeimmästä turhimpaan. Kaikkea ei kannata roudata heti ekana päivänä kasarmille, eikä listalla ole kännykänlatureita tai silmälaseja tms. itsestäänselvyyksiä.

  • Käteistä rahaa.
Ei tonnikaupalla, mutta sen verran että sotilaskotiin pääsee kahville ja siellä saa muutkin pikkuhankinnat tehtyä. Muista että visaelektroonit saattaa toimia, käteinen käy aina.
  • Luotettava rannekello.
Suosittelisin jotain vedenpitävää sporttimallia ei-metallisella rannekkeella. Hälytys ja taustavalo kannattaa olla myös, hintaluokka mielellään sellainen ettei vituta liikaa jos hajoaa tai hukkuu metsään.
  • Riippulukko.
Protip no 1: Yksiköissä on varmaan edelleen kuivaushuoneet, joista jokainen käy varaamassa itselleen kuivauskaapin (oma lukko oveen) ja tässä yleensä nopein käsi voittaa. Jos pidät kuivista varusteista niin peliliike on varata kaappi mahdollisimman läheltä kuivauskonetta.
  • Taskulamppu, LED.
Melkoinen itsestäänselvyys, mutta vesitiiviys ja pieni koko plussaa.
  • Kynsileikkurit.
Tärkein varuste jota kukaan ei näissä listoissa koskaan mainitse. Intin olosuhteissa kynnet kannattaa opetella pitämään lyhyenä ja kalusto on syytä olla omasta takaa.

Pitemmän tähtäimen varustuksena suosittelisin myös näitä:
  • Leatherman.
Perusmorakin on tyhjää parempi, mutta monitoimityökalusta on kertaluokkaa enemmän iloa koska pihdit ja purkinavaaja jne.
  • Lämpökerrasto.
Jotkut moittii intin alusvaatteita, mutta ei niissä omasta mielestäni mitään isompaa vikaa ollut. Itse käytin kuitenkin talvikauden metsäleireillä myös omaa lämpökerrastoa, jonka havaitsin sikäli toimivaksi että hikoillessa se poistaa kosteuden iholta intin varusteita paremmin.
  • Hanskat.
Mulla oli aikanaan intin sammakkohanskojen ja työjarrujen lisäksi omat Thinsulate-vuorella olevat kynsikkäät jotka toimi mainiosti lisälämmikkeenä sorminäppäryyttä vaativissa tilanteissa talvisaikaan. Nykyään hanskatilannekin voi olla jo muuttunut, joten ekoilla lomilla hankkisin ehkä jotkut passelit mustat taktiset hanskat kun tietää mitä sieltä jakotavaroista puuttuu.
  • Jätesäkki+muovipusseja.
Protip no 2: Metsäleirille ihan ehdoton juttu on pakata reppu niin että tavarat on kosteussuojattu. Toimivaksi havaittu resepti on musta jätesäkki repun sisään, jonne yksittäisiin muovikasseihin sitten erikseen alusvaatteet, hygieniatarvikkeet ja niin poispäin. Tuplasuojaus takaa että kalsarit on kuivat silloinkin kun reppu on maannut tuntikaupalla räntäsateessa kuusen juurella.
  • Vessapaperi.
Leirille kannattaa aina itse varmistaa henkilökohtainen tuliannos paskapaperia, esim. kevennetty rulla muovipussissa tetsarin takataskuun.
  • Eristysnauha, valkoinen.
Protip no 3: Omien tavaroiden merkkailua ei kaikissa yksiköissä ehkä katsota hyvällä, mutta itse otin tavaksi leirille lähtiessä vetää vaalealla teipillä merkkiviivan sekä repun viilekkeisiin että rynkyn perän ympäri. Helpottaa jälleen kummasti pimeässä metsässä kun kahdenkymmenen repun kasasta tunnistaa omansa suoraan.

Muita mahdollisesti hyödyllisiä havaintoja ensimmäisen ja tulevien päivien varalle:

Jos menet omalla kyydillä, ole perillä mieluumin hyvissä ajoin kuin juuri ennen annettua määräaikaa. Tämä siksi että varhain saapuvat pääsee yleensä keräämään varusteensa kaikessa rauhassa, valkkaamaan tuvasta parhaat punkat ja kaapit sekä ehtivät vielä hyvin syömään kun taas mattimyöhäisille voi tulla ns. vitunmoinen kiire.

Meille jaettiin ainakin aikanaan firman puolesta partahöylät, en muista tuliko hammasharjat myös. Yleensä ottaen välttämättömät tavarat tulee kyllä firman puolesta.

Mahdollisille tyttö/poikaystäville kannattaa hyvissä ajoin informoida, että intistä ei sitten vastailla tekstareihin tai puheluihin 24/7. Voi itse asiassa olla hyvinkin niin että ensimmäiseen kahteen viikkoon ei kuulu yhtään mitään. On myös täysin mahdollista että raskaamman viikon jälkeen viikonloppulomille kotiutuva soturi ei välttämättä jaksa paljon muuta tehdä kuin nukkua pois univajettaan.

Muutenkin asiat kannattaa järjestellä siihen malliin ettei ole pakottavaa tarvetta päästä internetsiin ensimmäisen kahden viikon aikana.

Jos tupakka, kahvi tai muut nautintoaineet ovat kovin iso osa elämää, niistä kannattanee vieroittautua hyvissä ajoin. Vaihtoehtoisesti pölliä voi tietysti varata pari askia mukaan, mutta muita huumehia tuskin kannattaa varuskunnan portista roudata.

Arvomerkeistä tai niiden opettelusta ei tarvitse stressata, mutta saattaa toki helpottaa elämää jos niitä on jo vähän ennakkoon opetellut (lue: pääset nopeammin sodeen jos osaat vastata päivystäjän arvomerkkivisaan oikein). Ja nyrkkisääntönä kannattaa mieluumin arvata ylös- kuin alaspäin :)

Lopuksi paras neuvo jonka aikanaan sain isäukolta: vaikka miten vituttaisi, älä hermostu äläkä ala väittelemään vastaan. Vaikka olisit joka asiassa porukan hitain tai paskin, mitään pahaa ei tapahdu jos kuitenkin yrität suoriutua annetuista tehtävistä. Sen sijaan käskyistä kieltäytymällä saa hyvin äkkiä poltettua lomansa tai hankittua itselleen pekkaa ja penalttia. Armeija on historiallisista syistä hyvin hierarkinen laitos, joten tämä kannattaa pitää mielessä.

Ylipäätään lähtiessä kannattaa omaksua asenne, että kyseessä on vuoden mittainen elämysloma josta kannattaa ottaa kaikki irti. Ainakin pääsee näkemään ja kokeilemaan asioita joihin tuskin tulee enää koskaan elämässä tilaisuutta (nimim. kova kertasinko, kova käsikranaatti ja muut aku ankan parhaat).
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
649
Ihan pätevältä kuulostava lista MMXVI:ltä, lisähuomiona sanon että omien ostovarusteiden hinta todellakin kannattaa olla sellainen, ettei harmita kun(jos) se rikkoutuu, kuluu tai katoaa reissun aikana. Lisäksi eristysnauhalla(/maalarinteipillä) pystyy lukitsemaan löysät villasukat yms. paikoilleen pyörittelemällä muutaman kierroksen teippiä sukkien päälle nilkkaluiden yläpuolelle. Pakkausteippiä en tähän suosittele, itsellä iho ärsyyntyi sen käytöstä.
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
957
Hyviä juttuja jo mainittu, mutta yhden voisin lisätä vielä. Powerbank on näppärä jos löytyy, niin voi ladata puhelinta reissuilla ja vaikka kaapissa jos tulee tarvetta.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
4 272
Nykyään tosiaan puhelinta saa käyttää jopa palvelusaikana (yleensä 06:00 - 18:00), ellei ole erikseen määrättyä tehtävää. Eli siis aina kun rötvätään tuvassa. Yksikön päällikkö voi tämän oikeuden evätä, eli käytännössä varmaan ennen ekoja lomia ei pääse snäppäilemään päivällä, mutta illalla kyllä pystyy aivan varmasti laittamaan chättiä kotiin

Tämä ei siis ole mikään ihan juttu edes, vaan tuli kokeiluun syksyllä 2013 ja taitaa nykyään lukea ihan ylpalvossa
 

DädiFinn

Слава Україно!
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 211
Lopuksi paras neuvo jonka aikanaan sain isäukolta: vaikka miten vituttaisi, älä hermostu äläkä ala väittelemään vastaan. Vaikka olisit joka asiassa porukan hitain tai paskin, mitään pahaa ei tapahdu jos kuitenkin yrität suoriutua annetuista tehtävistä. Sen sijaan käskyistä kieltäytymällä saa hyvin äkkiä poltettua lomansa tai hankittua itselleen pekkaa ja penalttia. Armeija on historiallisista syistä hyvin hierarkinen laitos, joten tämä kannattaa pitää mielessä.

Ylipäätään lähtiessä kannattaa omaksua asenne, että kyseessä on vuoden mittainen elämysloma josta kannattaa ottaa kaikki irti. Ainakin pääsee näkemään ja kokeilemaan asioita joihin tuskin tulee enää koskaan elämässä tilaisuutta (nimim. kova kertasinko, kova käsikranaatti ja muut aku ankan parhaat).
Tämä niin vitusti. Hyvä asenne ja tehtävien hoitaminen vitkuttelematta helpottaa kaikkien elämää
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 468
Suklaata. Ota mukaan suklaata.
Jaa itse taas olen kuullut, että koko armeija on nykyaikana niin suklaata että tuo ohje on käynyt jo turhaksi, mutta vastapainona tälle lyhyin palvelusaika alkaen 1/18 on sitten se vuosi, koska muuten tarvittavia asioita ei enää ehditä vain opettamaan. Kyseisen jutun kuulin kaverin kaverilta, joka kuulemma työskentelee suoraan ylipäällikön esikunnassa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.03.2017
Viestejä
1 392
Nykyään ilmeisesti kannattaa tuoda omat pohjalliset mukaan armeijaan, meille ei nimittäin jaettu kertauksissa maihareihin ollenkaan :D (oli kyllä jalkapohjat kipeät, huhuh).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 325
Kuten yllä on jo moneen kertaan todettu; mukaan kannattaa ottaa hyvä ja nöyrä asenne. Kaikki muu opetetaan paikan päällä, jopa itsestäänselvyydet. :rofl: Leireille makkaraa ja suklaata mukaan, joita voi nakella kylmänä turpaansa, kun ei kerkiä/jaksa laittaa trangiaa tulille. Pari ensimmäistä viikkoa menee ihmetellessä, mutta alkuhärdelin jälkeen loppu sujuu rutiinilla. Hyvästä peruskunnosta ei ole haittaa. Mukavia ja antoisia inttipäiviä ketjun aloittajalle!
 
Viimeksi muokattu:

Laquel

This is where I get off.
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 564
Meille jaettiin ainakin aikanaan firman puolesta partahöylät, en muista tuliko hammasharjat myös. Yleensä ottaen välttämättömät tavarat tulee kyllä firman puolesta.
Me ainakin jouduttiin omat hygieniatarvikkeet tuomaan. Joku firma kyllä jakeli gilletet mutta en tiä onko joka saapumiserälle sama homma.

Mulla oli aikanaan intin sammakkohanskojen ja työjarrujen lisäksi omat Thinsulate-vuorella olevat kynsikkäät jotka toimi mainiosti lisälämmikkeenä sorminäppäryyttä vaativissa tilanteissa talvisaikaan. Nykyään hanskatilannekin voi olla jo muuttunut, joten ekoilla lomilla hankkisin ehkä jotkut passelit mustat taktiset hanskat kun tietää mitä sieltä jakotavaroista puuttuu.
Ehdottoman kannatettavaa edelleen omat hanskat.

Protip no 1: Yksiköissä on varmaan edelleen kuivaushuoneet, joista jokainen käy varaamassa itselleen kuivauskaapin (oma lukko oveen) ja tässä yleensä nopein käsi voittaa. Jos pidät kuivista varusteista niin peliliike on varata kaappi mahdollisimman läheltä kuivauskonetta.
Lukkoja jaettiin meille parit niin sai kaappiin ja kuivauskaappiin omat.
 

copter

Last Man Standing
Liittynyt
05.12.2016
Viestejä
3 303
Leirillä teltassa valmistui kaminan päällä näppärästi nuudelit pakissa. Kevyttä tavaraa kantaa mukana. Samoin jos tiedossa on pitkiä leirejä, niin energiajuomien sijaan pelkää tauriinijauhetta mukaan, jota voi sitten sekottaa veteen tarvittaessa.

Ja kuten varmaan kaikki muutkin tässä ketjussa on sanonut, niin omat alusvaatteet, sukat, pohjalliset jne. On aika paljon mukavempaa hommaa liikkua kasarmilla, metsässä jne. Tosin en tiedä millaisia tamineita ne nykyään jakaa, mutta ei kyllä niitä "pikkumustia" tullut käytettyä varmaan kertaakaan mitä sieltä jaettiin.
 
Liittynyt
01.08.2017
Viestejä
2 748
Digitaalinen rannekello (mitä laadukkaampi, sen parempi), kyllä yks tukipilareista.

I/13 I-SVP 1VK
 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
245
Ehkä tärkeimmäksi asiaksi ainakin pimeimpään vuodenaikaan koin oman lampun. Pilkkopimeässä metsässä tai teltassa käsikopelolla toimiminen on aika hankalaa, tai kuten täälläkin todettiin niin oman repun löytämisestä jos ei näe pimeässä nimikylttejä.
 
Liittynyt
25.05.2017
Viestejä
21
Mikä tämä rannekellojuttu on? Toki siitä on jo pitkä aika, mutta en ottanut tai kaivannut mitään omia tavaroita paitsi jonkun verran oli vaatteita ja tietysti ruokaa.
 

copter

Last Man Standing
Liittynyt
05.12.2016
Viestejä
3 303
Puukko oli itellä kätevä pitää mukana myös, että ota puukko mukaan.
Joo, taikka Leatherman tms josta löytyy myös joku sahalaitainen veitsi ja pihdit tms. Muistan että oli aikoinaan hyötyä kun jotain telttaa parsittiin pystyyn ja piti jotain pieniä oksia tms katkoa ja rautalangalla viritellä jotain kiinnityksiä.
 
Liittynyt
24.02.2017
Viestejä
300
Pakkipussit oli aika kova juttu leireillä. (Pakastepussi, jolla kenttäpakin (astia, josta syödään) sisäpinta vuorataan.) Niitä nyt tuskin ekana päivänä tosin tarvitsee... :D

Kyllä niillä armeijan vaatteilla pärjää. Tai ainakin pärjäsi I/09. Nykyään ne bokseritkin vissiin jopa näyttää ja tuntuu ihan boksereilta. Meillä oli vielä 91:siä tuolloin.
Aika hyvin muistaakseni niissä ohjelappusissa kerrottiin mitä kaikkea kannattaa ottaa mukaan. Jotain lukemista taisin itse napata mukaan. Se jo mainittu suklaa on kanssa ihan hyvä idea.

Arvomerkkejä ei koskaan tule liikoja opeteltua. Eipä niitä nyt niin montaa olekaan.
Mutta niin hyvin tarttee osata, että yön pikkutunteina, kun vartiopäällikkö paukkaa susikoirineen komppanian etuovesta niin se päivystäjän vartiohjeiden tenttaaminen ottaa jo melkoisen alamäen siinä, kun ei nollat taulussa muista Herran sotilasarvoa. Voi olla varma, että ne ohjeet selvitetään ihan perusteellisesti tämän jälkeen. :lol:
Tuohon virkaan nimittäin PV:ssä pääsee ainoastaan, jos ei ole huumorintajua.

Muuten kyllä huumorintaju ja maalaisjärki kannattaa kyllä ottaa mukaan, mutta mielipiteet ja asennevammat kannattaa jättää kotiin.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
4 272
Kun aikaa on kulunut omasta varusmiespalveluksesta jo 22 vuotta (saapumiserä II/95) niin kyselisin hieman nykyisistä varusteista.
- onko enää käytössä vanha sanomalaite Sanla (jostain 80-luvulta)?
- onko venttiseiska (kenttäradio) käytössä?
- onko kevyt konekivääri kuusikymmenluvulta vielä jääkäriryhmän varuste?

Ja jos muitakin muutoksia tiedätte verrattuna 90-lukuun niin ilmoitelkaa.
No varsinaisen sanlan on korvannut läppäri, mutta LV 217 oli vielä ainakin 2/13 se, jonka kautta viesti siiirryi (lentokentällä ei siirtynyt kiitos tutkien...). Sanlana siitä kokonaisuudesta puhuttiin kyllä edelleen.
Neukuilta ostettiin hirveä kasa PKM:iä hirveä kasa kymmenisen vuotta sitten (?) ja se on korvannut kevyen konekiväärin, mutta kai niitäkin on vielä jossain käytössä jonkin verran.
Eiköhän 20 vuodessa ole muuttunut melkein kaikki. Varusmiesten käytössä olevat teltat, rynkyt, kessi ja radiot ovat edelleen samaa kamaa, mutta muutoin on varmaan kaikki kalusto päivittynyt tuosta ajasta. Eikä pelkästään kalusto, vaan myös sodankäynti ja nykyään onkin ihan eri doktriini suomella ja tätä myötä koulutuskin on täysin erilainen kuin ennen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 305
Jees kiitoksia vaan tiedoista.
Yksi asia vielä tässä tuli mieleen koskien venttiseiskaa.

Muistanko oikein että venttiseiskat toimivat niillä suurilla 1,5voltin paristoilla? Ja niitä menee aika monta yhteen radioon.
Onko tietoa siitä että voiko noissa venttiseiskoissa käyttää ladattavia paristoja? Eli käytännössähän tällaisen ladattavan Ni-Mh pariston jännite on noin 1,3 volttia täytenä. Ja jos niitä laittaa monta niin jännite on jonkin verran pienempi kuin 1,5voltin kertakäyttöparistoilla.
Tuli vaan mieleen kun jotkut mun laitteet kuten matkalaukkuvaaka ei toimi ladattavilla paristoilla vaan piti hankkia 1,5 kertakäyttöparistoja.
Muistaakseni jossain vanhan mallisessa kenttäradiossa (LV217 kai?) oli akkupaketti, joka oli varmaankin koottu D-kokoisista kennoista.

Sotilaan käsikirjan (2010) mukaan LV217:ssä on virtalähteenä joko 12V akkulipas, 14.4V litiumparisto (ei mainita onko ladattava vai ei) tai verkkomuunnin.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
4 272
Mitä hittoa? Onko se muka jotenkin kätevämpi, toimintavarmuudesta puhumattakaan? Minkälainen käyttöjärjestelmä on sotaläppärissä?
No sillä läppärillä pystyy lähettämään aika paljon sellaista, mitä sanelulaitteella ei. Siis esimerkiksi on mahdollista kartalle merkata vihollisen havaitut asemat/joukot ja lähettää ne ylemälle tasolle. Tykistön tulenjohto myös toimii tuon kautta. Ja ties mitä muuta voidaan tehdä, mutta mitään edistyneitä toimintoja ei kylläkään koulutettu meille, kun niille ei ollut siinä tehtävässä mitään käyttöä. Itse niitä sain opetella kylläkin. Toimintavarmuudessa ongelman aiheutti liitin, ei läppäri. Käyttiksenä oli W7

@teho75 oli ihan irrotettavat akut muistaakseni niissä ja niitä sitten latailtiin telakassa. Tämän kyllä voin muistaa väärinkin.
 

Rebel

Rumihin veli
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
145
Juma tzukka, on kyllä hommat menneet eteen päin sitten 70-luvun alun!
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
461
Mikä tämä rannekellojuttu on? Toki siitä on jo pitkä aika, mutta en ottanut tai kaivannut mitään omia tavaroita paitsi jonkun verran oli vaatteita ja tietysti ruokaa.
On se nyt esim. vartiossa ollessa ihan kätevä. Talvella lämpöisestä teltasta ei takuuvarmasti lähde yksikään ukko sua sieltä vartiosta pois hakemaan keskellä yötä, eikä se nyt muutenkaan kovin mukavaa tai järkevää ole ylimääräistä olla vartiossa. Oma kelloni ainakin kiersi about jokaisella tyypillä kun leireillä oltiin ja on se kellonaika nyt muutenkin ihan kiva tietää, vaikka sillä ei kummempaa merkitystäkään olisi.
 

copter

Last Man Standing
Liittynyt
05.12.2016
Viestejä
3 303
On se nyt esim. vartiossa ollessa ihan kätevä. Talvella lämpöisestä teltasta ei takuuvarmasti lähde yksikään ukko sua sieltä vartiosta pois hakemaan keskellä yötä, eikä se nyt muutenkaan kovin mukavaa tai järkevää ole ylimääräistä olla vartiossa. Oma kelloni ainakin kiersi about jokaisella tyypillä kun leireillä oltiin ja on se kellonaika nyt muutenkin ihan kiva tietää, vaikka sillä ei kummempaa merkitystäkään olisi.
Niin siis eikö nykyään uusi vartija tule vapauttamaan edellistä? Eihän vartiopaikalta ainakaan aikoinaan saanut poistua ennen kuin toinen tuli tilalle?
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
461
Niin siis eikö nykyään uusi vartija tule vapauttamaan edellistä? Eihän vartiopaikalta ainakaan aikoinaan saanut poistua ennen kuin toinen tuli tilalle?
Meillä oli parivartiot, joista toinen siirtyi etuvartioon kun itse lähti herättelemään seuraavaa takavartioon. Sitten piti vielä olla kipinässä kunnes se sun jälkeinen etuvartio tuli herättelemään taas uutta takavartijaa jne. Tuossa se kello kiersikin niin helvetisti, että porukka osasi suunnilleen ajoissa lähteä sieltä etuvartiosta herättelemään uutta ukkoa tilalle ja pysyi kaikkien vartio- ja kipinävuorot suunnilleen yhtä pitkinä.

Edit: siis parivartiot niin, että toinen ukko oli etuvartiossa ja toinen vähän taaempana takavartiossa.
 

KovaDekki

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
05.11.2017
Viestejä
277
Suurin osa eurooppaa on käytössä palkka armeija, pakollisesta palvelusta on luovuttu.

Onko venäjä uhka niin "merkittävä"

Olen asevelvollisuudesta vapautettu, rauhan aikana.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Suurin osa eurooppaa on käytössä palkka armeija, pakollisesta palvelusta on luovuttu.

Onko venäjä uhka niin "merkittävä"

Olen asevelvollisuudesta vapautettu, rauhan aikana.
Tämä on tosiaan merkillistä, että Suomen yksistään pitäisi hoidella tuo Venäjä. Naapurimaatkin on tuohon asiaan tuudittautunut, kun ei niillä joukkoja juurikaan ole. Armeijan pakollisuus viittaa enemmänkin siihen, että täällä on vaan kasetit rikki sotimisen suhteen.
Tietysti tässäkin asiassa pitäisi käyttää taakanjakomekanismia, että esim. Ruotsista ja monesta muusta EU-maasta lähetettäisiin tietty määrä siviilejä linjoille, kun ei niitä sotilaita ole ja se kompensoidaan suuremmalla määrällä siviilejä.

Adolf Ehrnrooth myöskin suositteli tälläistä isompaa kansainvälistä porukkaa, että yksin ei ole hyvä olla.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
514
Juoksutetaanko kertausharjoituksissa? Kelpaako varusmiespalvelusta varten hankittu rynnäkkökiväärin kantolupa vielä kertauksissakin?

Vajaa kaksikymmentävuotta armeijasta ja kertauksistakin taitaa olla yli 15 vuotta ja nyt sitten heti perään taas..
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
467
Ei se sanla+venttiseiska mitenkään hyvä ollu enää 2000-luvulla. Kyllä sen kuuluvuus kainuulaisessa vaaramaisemissa oli perin surkea. Hemmetin kömpelö härpäke vielä ja aina pakkasella akut tyhjät. Paremman laitoksen ois jo 15 vuotta sitten vuotta sitten pakata kännykän kokoiseen vehkeeseen. Mikäli oli isoja poikia uskominen. Oli kyllä jo silloin parempiakin vehkeitä liikkeellä, mutta eipä niitä ainakaan meillä näkyny. Kaipa ne varusmiesten peruskoulutuksessa menee. Juu, kivoja muistoja siitä. 30-asteen pakkasessa kyhjöttää hangessa, ja koittaa kuunnella siitä suhinan seasta, puhuuko siellä joku ja millä kielellä(Itä-rajalla meinaa niistä joskus kuulu venäjänkielistä jutustelua).
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
242 701
Viestejä
4 238 271
Jäsenet
71 242
Uusin jäsen
Marmelooni

Hinta.fi

Ylös Bottom