Uudelleenjärjestäytynyt Jolla julkaisi tekoälyavustajan ja uuden Sailfish OS puhelimen

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Historiansa aikana monissa tyrskyissä seilannut kotimainen Jolla on noussut jälleen jaloilleen viimeisimmästä aallonpohjasta ja julkaissut kaksi uutta Sailfish OS laitetta. Tarkalleen ottaen paattia ohjaa nykyään Jollyboys Group, joka osti vanhan Jollan liiketoiminnan viime vuonna hankkiutuen samalla eroon aiemmasta venäläisomistuksesta. Liiketoiminnot myös pilkottiin omiin yhtiöihinsä: Jollyboys Oy vastaa yrityksen alkuperäisen tuotteen eli Sailfish OS:n kehittämisestä, kun Seafarix Oy keskittyy autoalan ohjelmistoihin AppSupportin kanssa. Viimeisin tulokas yritysryppääseen on Venho AI, joka kehittää yksityisyyden huomioivia tekoälyratkaisuja.Venho AI:n ensimmäinen luomus on Jolla Mind2 tekoälyavustaja. Mind2 on minitietokone, joka käyttää Sailfish Core käyttöjärjestelmää ja Jollan omaa Venho.ai tekoälyalustaa. Useimmista tekoälyavustajista poiketen Mind2 säilyttää tiedot itse laitteessa lähettämättä niitä pilveen, jolloin käyttäjällä on koko ajan kontrolli datastaan. Mind2 laitteen voi kuitenkin yhdistää myös haluamiinsa palveluihin.

Mind2 sisältää etukäteen ladattuja AI-agentteja, jotka kykenevät suorittamaan erilaisia tehtäviä. Agenttien avulla voi esimerkiksi analysoida sähköposteja ja asiakirjoja sekä lähettää viestejä eri alustoille tekoälyä hyödyntäen. Käyttö tapahtuu tietokoneen tai puhelimen selaimella verkkoyhteyen välityksellä. Avustajan kanssa voi keskustella kirjoittaen tai puhumalla.

Teknisesti Mind2 rakentuu Rockchip RK3588 järjestelmäpiirin ympärille. Siinä on 16 Gt muistia ja 128 Gt eMMC- sekä 1 Tt SSD-tallennustilaa. Lisäksi tallennustilaa voi laajentaa myös microSD-kortilla. Liitännöistä löytyy gigabitin verkkoliitin ja yksi USB-A- sekä kaksi USB-C-liitintä, joista toinen on käytettävissä vain lataamiseen. Langattomien yhteyksien osalta tuettuna ovat Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.2.Perinteisempi uutuustuote on puolestaan Jolla Community Phone eli tuttavallisemmin Jolla C2. Kyseessä on hieman vastaava toteutus kuin alkuperäinen Jolla C, sillä Jolla ei itse valmista puhelinta vaan valmistuttaa sen uudella lisensointikumppanilla Reederillä. Alkuun myyntiin tulee rajattu 1000 kappaleen erä mutta valmistusmääriä kasvatetaan tulevaisuudessa tarvittaessa.

Jolla C2:n kaikkia teknisiä ominaisuuksia ei kerrottu vielä tässä vaiheessa mutta laite vaikuttaa olevan uudelleenbrändätty Reeder S19 Max Pro S. Kyseessä on markkinoiden edullisempaa päätä edustava laite, josta puuttuvat muun muassa 5G yhteydet. Jolla C2 on varustettu vielä toistaiseksi julkaisemattomalla Sailfish OS 5.0 käyttöjärjestelmällä.
  • Käyttöjärjestelmä: Sailfish OS 5.0
  • Prosessori: Octa Core (2 x Arm Cortex-A75, 6 x Cortex-A55)
  • Muisti: 8 Gt RAM
  • Tallennustila: 128 Gt + muistikorttipaikka
  • Näyttö: 6,52", 1600x720
  • Akku: 4000mAh
  • Yhteydet: LTE+ (4.5G), BT 5.0, WLAN 802.11ac
  • Kamerat: 64 megapikseliä, 16 MP, 8 MP
  • Liitännät: USB-C, 3,5 mm audio
  • Mitat: 179x78x8,5 mm

Uutuustuotteiden lisäksi Jolla julkaisi Sailfish OS 4.6 Sauna version early adoptoreille ja paljasti myös Sailfish X:n saapuvan myöhemmin Syksyllä Xperia 10 IV ja V laitteille. Aiemmasta poiketen Sailfish X lisenssi ei ole enää kertamaksullinen vaan kuukausittain jatkuva tilaus 4,99 € / kk hinnalla. Sama koskee myös Jolla C2 puhelinta (sekä Mind2 laitetta hintaan 9,99 euroa per kk). Laitteita voi käyttää edelleen myös ilman lisenssiä mutta silloin lisensoitavat ominaisuudet eivät ole saatavilla.

Sekä Mind2 että Jolla C2 ovat ennakkotilattavissa välittömästi mutta tulevat saatavilla vasta myöhemmin syksyllä. Mind2 laitteen hinta on 699€ mutta 500 ensimmäiselle hinta 489€. Jolla C2:n hinta on 299€. Ennakkotilaajat saavat kaupan päälle myös 6kk (Mind2) tai 12kk (Jolla C2) kuukausimaksut.

Lähteet: Jolla Mind2, Jolla Community Phone Uutispohja on TechBBS-käyttäjä FlyingAnteron koostama ja hänen luvallaan toimituksen tarkistama ja muokkaama.

Linkki alkuperäiseen juttuun
 

Liitteet

Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
321
Hyvä että venäjäkytköksistä on viimein päästy eroon ja tekeminen voi nyt toivon mukaan jatkua puhtaalta pöydältä.

Sailfish Sonyn raudalla vaikuttaa sinänsä kiinnostavalta, mutta kuluttajanäkökulmasta kuukausimaksullinen lisensointi voi olla vaikeampi nieltävä. Pitäisi olla aika päräyttävä käyttäjäkokemus jotta siitä haluaa normiandroidin sijaan maksaa ekstraa 60eur / vuosi.

AI-boksista vielä vaikeampi sanoa oikein mitään. Periaatteessa oikea idea yksityisyydensuojan suhteen, mutta onko erilliselle boksille markkinarakoa jos Geminit ja ChatGPT:t löytyy kohta featurena jokaisesta perusluurista? Ehkä jossain terveydenhoidossa voisi olla aidosti tilausta.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
Tuskin tuosta Mind2 laitteesta mitään hittiä tulee kuluttajien suuntaan, kun puhelimet tosiaan hoitanevat vastaavia tehtäviä tarvittaessa jopa lokaalisti (kts. Layla). Lippulaivapuhelimet ovat paljon suorituskykyisempiä kuin RK3588 laite, joten kykenevät pyörittämään laajempia tekoälymalleja. Yritysten ja julkisten hallintojen suunnalta laitteelle voi olla jotain kiinnostusta, jos täytyy käsitellä todella sensitiivistä dataa. Esimerkkinä Jolla taisi mainita esityksessä terveydenhuollon mutta hankala nähdä niidenkään investoivan Jollan kaltaiseen peluriin.

Jollan isoin markkinarako taitaa olla autoteollisuudessa ja ovat saaneetkin AppSupportin Mercedes E-Class sarjaan. Tuo MBUX API for on Android on käsittääkseni tehty juurikin AppSupportin avulla ja mainitsivat Mersun yhteistyön streamissä.
A precursor to MB.OS will already be available in the new E-Class starting in 2023 with the third generation of MBUX. A new MBUX API for Android allows the installation of third-party apps, offering a better user experience compared to mirrored apps.
Henk. koht. näkisin, että Jollan pitäisi saada Venho.ai tekoälyalusta nimenomaan autoihin. Siellähän on tarvetta pyörittää tekoälymallia lokaalisti, kun verkkoyhteyttä ei ole aina saatavilla. Ja olisi näppärää pyytää avustajaa tekemään vaikka tiivistelmän työpäivän tulevista askareista ja palaverien teemoista työmatkan aikana ajaessa. Siellä olisi minusta potentiaalia.

Mitä tulee tuohon Jolla C2 puhelimeen, niin hyvähän se on, että saataville tulee ns. valmis paketti. Puhelimen rauta on kuitenkin heikompaa kuin Sonyn Xperia 10 IV ja V puhelimissa, niin itselle en näe Jolla C2:ssa järkeä. Kuulun kuitenkin siihen marginaali porukkaa joka jopa nauttii Sailfish OS:n asentamisesta Android luuriin :rofl:. 60€/vuosi ei ole itselle mahdoton mutta ymmärrän, ettei kaikki ole siihen valmiita. Itse taisin maksaa aiemmista lisensseistä 29€ Xperia X:n ja XA2:n kohdalla, kun oli tarjoukset käynnissä.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
Sailfish Sonyn raudalla vaikuttaa sinänsä kiinnostavalta, mutta kuluttajanäkökulmasta kuukausimaksullinen lisensointi voi olla vaikeampi nieltävä. Pitäisi olla aika päräyttävä käyttäjäkokemus jotta siitä haluaa normiandroidin sijaan maksaa ekstraa 60eur / vuosi.
Jolla muuten kommentoi tuota kuukausimaksua, että miten käy jos lopettaa tilauksen vaikka ensimmäisen kuukauden jälkeen. Kuulemma lisensointia vaativat ominaisuudet jatkavat toimintaansa myös tilauksen päättämisen jälkeen mutta laitteeseen ei enää tule uusia päivityksiä. Eli periaattessa voit vaikka kikkailla aina yhden kuukauden maksun päivityksen yhteyteen ja lopettaa sitten taas tilauksen. Eivät tietenkään kannusta kyseiseen toimintaan mutta periaattessa mahdollista.

Sama koskee myös tuota Jolla C2 puhelinta. Siihen kun tulee vielä vuoden kuukausimaksut kaupan päälle, niin jos sen vuoden jälkeen ei jatka tilausta, niin voi kuitenkin edelleen käyttää kaikkia siihen asti tulleita ominaisuuksia.
Additional Information

The limited edition includes 12 month Sailfish OS subscription providing you access to all releases, commercial components, features and upgrades. After the first year, you can freely choose whether to continue subscription and support Saiflish OS development further. The device will continue to work even though you wouldn’t continue to pay the subscription but you’ll be lacking future SW releases and feature upgrades to commercial components.
Ja aina pystyy käyttää ilmaiseksi pelkkää Sailfish OS:ia ilman lisenssiä vaativia ominaisuuksia (mm. AppSupport). Sitä ei ole kuitenkaan käsitelty, miten käy jos maksaa vain yhden kuukauden ja päivittää manuaalisesti uuteen versioon. Häviääkö maksulliset komponentit päivityksen yhteydessä :hmm: .
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
220
Nykyisin taskussa iPhone mutta aikoinaan tuli jollaa käytettyä ja enemmän pidin kuin androidista, en usko menestykseen mutta toivon onnea.
Redditissä mainittiin että puhelin vaikuttaisi olevan Reeder S19 MAX PRO S eri käyttiksellä vaan.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
Redditissä mainittiin että puhelin vaikuttaisi olevan Reeder S19 MAX PRO S eri käyttiksellä vaan.
Sama se on mainittu uutisessakin ;). Reederin puhelin on siis brändätty uudelleen ja toimitetaan Sailfish OS:lla. Takakuoreen tulee lisäksi Jollan logo ja kameran viereen teksti "PRIVACY FROM FINLAND". Vastaava uudelleenbrändäys tehtiin aikoinaan Jolla C puhelimen kanssa (aka Intex Aqua Fish)
Reeder on jatkossa Jollan virallinen lisensointikumppani, joka vastaa myös Mind2 laitteen valmistamisesta. Streamissä antoivat ymmärtää, että Reederiltä voisi tulla tulevaisuudessa muitakin Sailfish OS laitteita.
Screenshot_20240521_000044_YouTube.jpg
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
Tuo Jolla Oy on siis se "vanha Jolla", jolta nykyinen JollyBoys osti liiketoiminnan. Jolla Oy:ssä oli sitä venäläistä omistajapohjaa, josta haluttiin eroon. Käytännössä siis Jolla muuttui JollyBoys Groupiksi, joka jatkaa Jollan ja Sailfish OS:n tarinaa. JollyBoysiä, joka julkisti nyt puhelimen ja tekoälyavustajan, ei siis olla nyt hakemassa konkurssiin.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 321

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
Sitten veikkauksia milloin tämä on konkurssissa. 1, 2 vai 3 vuotta.
Eihän se konkurssi mikään mahdoton yhtälö ole historiaan peilaten mutta talousluvuista päätellen autopuoli on lähtenyt vetämään ihan hyvin. Vuosi 2020 oli Jolla Oy:n ensimmäisen voitollinen kalenterivuosi. Vuonna 2021 firma kääntyi taas tappiolliseksi, kun Venäjän liiketoimia alettiin ajamaan alas jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Vuonna 2022 Jolla Oy:lle ei kertynyt enää ollenkaan liikevaihtoa Venäjältä (lähde) mutta tulos oli kuitenkin positiivinen ja saivat paikattua noin 2 M€ vajeen suhteessa edelliseen vuoteen. Veikkaisin, että tuo 2 M€ liikevaihto on tullut autopuolelta, kun helmikuussa 2023 Mercedes julkisti uuden E-Class sarjan Jollan AppSupportilla höystettynä. Sitä on varmasti puuhattu vuoden 2022 aikana. Mielenkiintoista nähdä, millaiset Seafarix Oyn taloustiedot ovat, kun ne aikanaan julkistetaan.

Lisäksi on huhuiltu, että Saifish OS päätyisi vielä Feature Phoneihiin esimerkiksi HMD:n ja muiden laitteisiin (KaiOS kilpailija). Jolla demosi Sailfish OS:n sopivuutta Feature Phoneissa jo vuonna 2018 (lähde) mutta ei saanut kuitenkaan laitevalmistajia lisensoimaan käyttöjärjestelmää laajeemmin (Venäjällä oli ilmeisesti yksi INOI peruspuhelin). Jos isot Feature Phone valmistajat mm. HMD ja Jio päätyvät käyttämään Sailfish OS:iä, niin siellä voi olla kasvupotentiaalia autopuolen lisäksi.

Varsinainen kuluttajamyynti (Mind2, Jolla C2 ja Sailfish X) eivät koskaan tule kasvamaan isoksi vaan niillä on varmaan tarkoitus vaan demota Sailfishiä ja AppSupporttia.

Vuonna 2020 Jolla pääsi voitolliseen 0,55 M€ tulokseen 5,36 M€ liikevaihdolla. 2021 liikevaihto putosi hieman vajaa 2 miljoonaa ja tappiota syntyi sen 2 milj. Tuosta voisi karkeasti laskea, minkä verran Venäjän liiketoiminnan loppuminen vaikutti bisnekseen. Kesällä 2021 alkoivat sitten puhumaan automotive bisneksestä ja varmaan 2022 saivat sen rullaamaan. 2022 liikevaihto nousi vajaaseen 5 miljoonaan ja tuloskin oli voitollinen (72 000€). Kai tuosta voisi päätellä, että ovat saaneet automotive puolen rullaamaan aika nopeasti.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
Ei helvetti, luovuttaisivat jo :D
Mitä sitä lopettamaan, kun rahoitusta tuntuu löytyvän :greedy:.
Yrityssaneerausmenettelyssä toteutettiin liiketoimintakauppa, jonka seurauksena uusi yhtiö jatkaa Sailfish OS -käyttöjärjestelmän kehittämistä ja myyntiä asiakkaille ympäri maailman. Yhtiö näkee, että erityisesti tekoälyn aikakaudella Sailfish OS -käyttöjärjestelmän tarjoama suoja yksityisyydelle nousee merkittäväksi tekijäksi.

“Lähdemme yhdessä Jollan yhteisön kanssa kehittämään ja viemään Sailfish OS -käyttöjärjestelmää AI-aikakaudelle. Uusi yhtiö on jo sopinut yli 10 MEUR rahoituksesta uuden strategian toteutusta varten”, Saarnio jatkaa.
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
13
harmi kun puhelinta ei voitu tehdä yhteistyössä hmd kanssa. kiinnostaisi kovasti, jos android sovellukset toimis varsinkin pankki, niin mielellään lähtisi testaukseen
 
Liittynyt
19.08.2023
Viestejä
583
harmi kun puhelinta ei voitu tehdä yhteistyössä hmd kanssa. kiinnostaisi kovasti, jos android sovellukset toimis varsinkin pankki, niin mielellään lähtisi testaukseen
S-Pankissa on ilmeisesti jotain haasteita, mutta muuten suomalaiset pankkisovellukset toimivat käsittääkseni ongelmitta. Ainakin jos asentelee F-Droidista microG:n hämppäämään google-palveluja.


Itselläni on Sailfishia käytännössä Androidin korvikkeena käyttäessä ollut sovellusten kanssa vaikeaa vain siinä, että striimauspalveluiden sovelluksissa videot ei näy. Aivan täydelliseksi en kokemusta väitä, mutta kyllä tuo menee ihan ainoana luurina päivittäiskäytössä.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
harmi kun puhelinta ei voitu tehdä yhteistyössä hmd kanssa.
Nostalgia romantikkona olisi kyllä hauska nähdä Nokia logo Sailfish OS -laitteessa mutta HMD yhteistyössä ei taitaisi olla isommin järkeä älypuhelimissa. HMD kun ei itse valmista mitään vaan käyttää ODM kumppaneita ja näyttää muutenkin luopuneen Nokia lisensoinnista älypuhelimissa. Siinä mielessä Jollan on fiksumpi olla itse suoraan yhteydessä valmistajiin kuten Reederiin. Reeder valmistaa puhelimet myös Euroopassa ja Jolla mainosti Jolla C2 puhelinta "aitona" eurooppalaisena puhelimena, kun sekä laite että ohjelmisto tulee Euroopasta.

Mutta jospa se HMD:n, Nokian ja Sailfish OS:n yhdistelmä vielä nähtäisiin Festure Phoneissa (Meltemi project all over again :rofl:).
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 318
mutta muuten suomalaiset pankkisovellukset toimivat käsittääkseni ongelmitta.
Danske lakkasi toimimasta alkuvuodesta...

En tiedä miten tuo uusi AppSupport tulee vaikuttamaan noihin, sen näkee parin kuukauden päästä kun 5.0 versio tulee.
 
Liittynyt
19.08.2023
Viestejä
583
Danske lakkasi toimimasta alkuvuodesta...

En tiedä miten tuo uusi AppSupport tulee vaikuttamaan noihin, sen näkee parin kuukauden päästä kun 5.0 versio tulee.
Pihkura x 2. Pitääkin muistaa laittaa Xperia 10 V ajokuntoon ja kokeilla nuo välttämättömyyssovellukset ennen kuin päivittää nykyistä.

Uudistuneen MobilePayn kanssa oli ~viikon ajan inhottavaa, kunnes MP-sovelluksen korjatut päivitysversiot alkoivat toimia. Tekivätköhän Dansken varsinaiseen sovellukseen samassa yhteydessä jotain harmittavaa?
 

sushukka

Premium-jäsen
Liittynyt
16.04.2017
Viestejä
1 363
Kovasti negatiivista kommenttia täällä. Ehkä ei lähde jyrkkään nousukiitoon, mutta toisaalta taas yksityisyyden suoja voi myydä paljonkin lähitulevaisuudessa. Tuo hetki sitten Googlelta tullut sähköposti-ilmoitus bluetooth-jäljityksestä pisti taas miettimään kuinka pitkällä ollaan sen Orwell-fantasian luomisessa:
Oletuksena siis Google tulee jatkossa tietämään Android-laitteiden sijainnin vaikka ne laittaisi offlineen. Uudet Pixelit ovat nykyään jo lisäksi löydettävissä vaikka laitteessa ei olisi edes virtaa. Ja taas "kadonneen laitteen löytäminen" on se millä markkinoidaan, mutta mihinköhän kaikkeen tätäkin tullaan oikeasti käyttämään kulissien takana? Tieto on valtaa ja tämän myötä entistä järjettömämpi valta yhdellä yrityksellä/valtiolla(NSA:t yms). Tähän siis peilaten, toivoo nyt ainakin kaikkea menestystä ja hyvää Jollan kaltaiselle pelurille.
 

leripe

Ehdotuksia otetaan vastaan
Tukijäsen
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 438
Kovasti negatiivista kommenttia täällä. Ehkä ei lähde jyrkkään nousukiitoon, mutta toisaalta taas yksityisyyden suoja voi myydä paljonkin lähitulevaisuudessa. Tuo hetki sitten Googlelta tullut sähköposti-ilmoitus bluetooth-jäljityksestä pisti taas miettimään kuinka pitkällä ollaan sen Orwell-fantasian luomisessa:
Oletuksena siis Google tulee jatkossa tietämään Android-laitteiden sijainnin vaikka ne laittaisi offlineen. Uudet Pixelit ovat nykyään jo lisäksi löydettävissä vaikka laitteessa ei olisi edes virtaa. Ja taas "kadonneen laitteen löytäminen" on se millä markkinoidaan, mutta mihinköhän kaikkeen tätäkin tullaan oikeasti käyttämään kulissien takana? Tieto on valtaa ja tämän myötä entistä järjettömämpi valta yhdellä yrityksellä/valtiolla(NSA:t yms). Tähän siis peilaten, toivoo nyt ainakin kaikkea menestystä ja hyvää Jollan kaltaiselle pelurille.
Mikä yksityisyyden suoja Jollalla olisi paremmin kuin kellään muullaan, jos luottamisen taho on Orwell öyhötys?
Eikai mihinkään teknologiafirmaan tai tahoon voi sen enempää luottaa.
Open sourcekin todistettu monta kertaa epäluotettavaksi, saati sitten viimeaikojen sleeper cell keissit tuhosivat kaiken lopunkin luoton.
Mutta nykyään vaan on pakko luottaa johonkin, jos aikoo elää tai tehdä töitä.
 
Liittynyt
18.01.2023
Viestejä
411
Harmi kun Nokia lähti silloin Microsoftin kanssa pelleilemään ja lopetti Meegon kehittämisen. N9 ja Meego oli parasta mitä saivat aikaan, laatuluuri joka kilpaili hyvinkin sen ajan muiden puhelimien kanssa. Nykyajan vastine yhtä laadukkaasti toteutettuna kelpaisi.
Olinkin alkuun innoissani kun osa ex Meego jampoista perusti tuon Jollan mutta eihän sieltä mitään ihmeellistä ole tullut, "inspired by" ja "spiritual successor" custom romeja valikoituihin luureihin sekä uudelleen brändättyjä kiinaluuria, huoh.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 219
Mikä yksityisyyden suoja Jollalla olisi paremmin kuin kellään muullaan, jos luottamisen taho on Orwell öyhötys?
Eikai mihinkään teknologiafirmaan tai tahoon voi sen enempää luottaa.
Open sourcekin todistettu monta kertaa epäluotettavaksi, saati sitten viimeaikojen sleeper cell keissit tuhosivat kaiken lopunkin luoton.
Mutta nykyään vaan on pakko luottaa johonkin, jos aikoo elää tai tehdä töitä.
Itse antaisin painoarvoa sille, että Sailfish OS:ssa käyttäjätietoja ei käytetä kaupalliseen tarkoitukseen. Vaikka data muilla alustoilla anonymisoidaan, niin ongelmaksi muodostuu sen suuri määrä. Jos yksi taho kykenee hallitsemaan dataa, niin nykyään on esimerkiksi melko triviaalia tunnistaa jopa yksittäisiä henkilöitä. Kukaan ei pysty lopulta kontrolloimaan, miten datalouhijoiden keräämiä tietoja käytetään. Yksittäinen käyttäjä ei varmaan osaa olla asiasta huolissaan mutta isossa kuvassa kannattaisi pohtia, mihin tämä voi johtaa. Varsinkin kun otetaan prosessiin vielä tekoäly mukaan.

Harmi kun Nokia lähti silloin Microsoftin kanssa pelleilemään ja lopetti Meegon kehittämisen. N9 ja Meego oli parasta mitä saivat aikaan, laatuluuri joka kilpaili hyvinkin sen ajan muiden puhelimien kanssa. Nykyajan vastine yhtä laadukkaasti toteutettuna kelpaisi.
Olinkin alkuun innoissani kun osa ex Meego jampoista perusti tuon Jollan mutta eihän sieltä mitään ihmeellistä ole tullut, "inspired by" ja "spiritual successor" custom romeja valikoituihin luureihin sekä uudelleen brändättyjä kiinaluuria, huoh.
Jos nyt puhutaan Jolla C2 puhelimesta ja Reederistä, niin kyseessä on eurooppalainen valmistaja. Jolla C puhelimen valmisti puolestaan intialainen Intex. Jolla tabletti ja ensimmäisen Jolla puhelin taisi vaan olla kiinalaista tuotantoa.

Jolla yritti päästä mukaan kuluttajabisnekseen ensin omalla puhelimella osittain pakon sanelemana ja myöhemmin lisensointikumppanien avulla. Tämä ei vaan missään vaiheessa ottanut tuulta purjeisiin, niin nyt keskittyvät enemmän B2B puoleen. Minusta on kuitenkin ihan siistiä, että Maemon ja MeeGon perintö elee edelleen. Halutessaan siihen pääse myös kuluttajat käsiksi jossain muodossa (Community Phonet ja Sailfish X).
 

sushukka

Premium-jäsen
Liittynyt
16.04.2017
Viestejä
1 363
Mikä yksityisyyden suoja Jollalla olisi paremmin kuin kellään muullaan, jos luottamisen taho on Orwell öyhötys?
Eikai mihinkään teknologiafirmaan tai tahoon voi sen enempää luottaa.
Open sourcekin todistettu monta kertaa epäluotettavaksi, saati sitten viimeaikojen sleeper cell keissit tuhosivat kaiken lopunkin luoton.
Mutta nykyään vaan on pakko luottaa johonkin, jos aikoo elää tai tehdä töitä.
No, sanotaan nyt näin, ettei Jollan bisnes tietääkseni ainakaan vielä perustu siihen että profiloidaan käyttäjät mahdollisimman tehokkaasti ja myydään se tieto sitten eteenpäin. Jollan suomalaisuus nyt myös antaisi ainakin olettaa vähän enemmän yksityisyyden suojan suhteen vrt. Google. Se, että joku on epäluotettava tai joku sen hakkeroi on ihan eri asia kuin että järjestelmä rakennetaan nimenomaan käyttäjän yksityisyyden hyväksikäyttäminen mielessä. Muutenkin tuollaiset "open source on todistettu epäluotettavaksi"-väittämät ilman mitään lähteitä, vertailukohteita, lisäperusteita yms eivät ole kovin rakentavia.
 

leripe

Ehdotuksia otetaan vastaan
Tukijäsen
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 438
No, sanotaan nyt näin, ettei Jollan bisnes tietääkseni ainakaan vielä perustu siihen että profiloidaan käyttäjät mahdollisimman tehokkaasti ja myydään se tieto sitten eteenpäin. Jollan suomalaisuus nyt myös antaisi ainakin olettaa vähän enemmän yksityisyyden suojan suhteen vrt. Google. Se, että joku on epäluotettava tai joku sen hakkeroi on ihan eri asia kuin että järjestelmä rakennetaan nimenomaan käyttäjän yksityisyyden hyväksikäyttäminen mielessä. Muutenkin tuollaiset "open source on todistettu epäluotettavaksi"-väittämät ilman mitään lähteitä, vertailukohteita, lisäperusteita yms eivät ole kovin rakentavia.
Viimeisin esimerkki on esim. xz backdoor. Onhan noita muitakin, mutta jos et selkeästi seuraa näitä, niin en lähde useampia esimerkkejä nostamaan.
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
16
Danske lakkasi toimimasta alkuvuodesta...

En tiedä miten tuo uusi AppSupport tulee vaikuttamaan noihin, sen näkee parin kuukauden päästä kun 5.0 versio tulee.
Minulla on Dansken mobiilipankki toiminut ja toimii tälläkin hetkellä (SFOS 4.6.0.11 + microg). Mutta Danske ID ei suostu käynnistymään tällä hetkellä (en tiedä onko vika Danskessa vai appsupportissa), pari viikkoa sitten vielä toimi.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 318
Minulla on Dansken mobiilipankki toiminut ja toimii tälläkin hetkellä (SFOS 4.6.0.11 + microg). Mutta Danske ID ei suostu käynnistymään tällä hetkellä (en tiedä onko vika Danskessa vai appsupportissa), pari viikkoa sitten vielä toimi.
Tämäpä mielenkiintoista, minulla taasen toimii DanskeID (just hetki sitten kokeilin), muttei Mobiilipankki (vilahtaa hetken ja sulkee samantein), minulla ei ole microg asennettuna. En ole asentanut vielä tuota 4.6 versiota myöskään, en jaksa enää kikkailla Early access versioiden kanssa...
 
Liittynyt
19.08.2023
Viestejä
583
Tämäpä mielenkiintoista, minulla taasen toimii DanskeID (just hetki sitten kokeilin), muttei Mobiilipankki (vilahtaa hetken ja sulkee samantein), minulla ei ole microg asennettuna. En ole asentanut vielä tuota 4.6 versiota myöskään, en jaksa enää kikkailla Early access versioiden kanssa...
No mutta hei sullahan saattaa olla tää juttu, johon on kikkaviitosena että avaa sovelluksen Terminalin kautta lca-toolia hyödyntäen (tosin tämä taisi tulla vasta 4.6 myötä):

 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
238
Olinkin alkuun innoissani kun osa ex Meego jampoista perusti tuon Jollan mutta eihän sieltä mitään ihmeellistä ole tullut, "inspired by" ja "spiritual successor" custom romeja valikoituihin luureihin sekä uudelleen brändättyjä kiinaluuria, huoh.
Custom romeja ja uudelleenbrändättyjä kiinanluureja? Oot kyllä todella pihalla tässä asiassa.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 318
No mutta hei sullahan saattaa olla tää juttu, johon on kikkaviitosena että avaa sovelluksen Terminalin kautta lca-toolia hyödyntäen (tosin tämä taisi tulla vasta 4.6 myötä):

Kyseinen komento löytyy myös 4.5 versiosta, mutta samalla tavalla "kaatuu", pitänee odottaa tuo 4.6 version tuloa, koska siinä on tehty jotain muutoksia Android tukeen, josko alkaisi toimimaan.
 
Liittynyt
19.08.2023
Viestejä
583
Kyseinen komento löytyy myös 4.5 versiosta, mutta samalla tavalla "kaatuu", pitänee odottaa tuo 4.6 version tuloa, koska siinä on tehty jotain muutoksia Android tukeen, josko alkaisi toimimaan.
Tuota mä vähän pelkäsin, kun heti postattuani tajusin ettet ollutkaan vielä 4.6 jossa tuota on alkanut tapahtua Android-sovelluksille.

Antaako tuo journalctl --follow komento mitään osviittaa mikä siinä tilttaa käynnistyessä?
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 318
Tuota mä vähän pelkäsin, kun heti postattuani tajusin ettet ollutkaan vielä 4.6 jossa tuota on alkanut tapahtua Android-sovelluksille.

Antaako tuo journalctl --follow komento mitään osviittaa mikä siinä tilttaa käynnistyessä?
Kyl mä sitä tutkiskelin alkuvuodesta ja logeja lueskelin, joitain puuttuvia kirjastoja se valitteli. Eipä jaksa nyt alkaa enempää tutkimaan, josko tuo 4.6 tuo jotain uutta tuohon, eiköhän se kohta puoliin tule yleiseen jakeluun...
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
245 256
Viestejä
4 279 853
Jäsenet
71 635
Uusin jäsen
Fima

Hinta.fi

Ylös Bottom