400e Nokia 7 Plussasta kuulostaa ihan hullulta hinnalta. Saksan Amazonista saa Xiaomi Mi A2:n melkeen 200e:lla. Sehän on teholtaan samaa luokkaa. 400e:n hintaluokassa Poco voittaa mennen tullen.
Ehkä se raaka laskentateho ei ole puhelinten ainoa ominaisuus (eikä edes missään suhteessa tärkeä ominaisuus kuin pelaajille). Jopa se in-order A53 ARM-ydin on monille aivan riittävän nopea (siis Snapdragoneista varmaan suurin osa 400-sarjalaisista tai noin puolet 600-sarjasta).
Jos vaikka haluaa sen teleobjektiivin eikä vain ”täysin turhaa toista kameraa samalla kuvakulmalla”. (Jännä miten noita noin 50 mm kinovastaavia laseja, eli pitkiä normaaliobjektiiveja, kutsutaan puhelimissa teleobjektiiveiksi.) Jännä, miten Mi A1 sisälsi tämän – ja oli siten puhelin jota siinä kohtaa aikaa tuli suositeltua ihmisille – mutta sitten ryssivät tämän jopa tuossa ”Pocophone F1”:ssä (ja toki Mi A2:ssa).
Tai, selvästi päivänvalossa paremman näytön, jossa on myös paljon tarkempi väritoisto. (Lähde: useampi ulkomainen arvostelusivusto. Mi A2 on noissa kahdessa suhteessa keskitasoa selvästi huonompi, Nokia keskitasoa selvästi parempi. Tuo Pocophone on vain keskitasoa, ja siten selvästi huonompi kuin Nokia 7 Plus. Kaikki näistä toki häviävät selvsti noille oikeasti ulkona parhaille näytöille (joita löytyy vain niistä oikeasti lippulaivahintaisista lippulaivoista – se lähemmäs 50 euroa pelkkänään maksava näyttöpaneeli kun olisi aivan liian kallis laittaa siihen alle 500 euron luuriin).)
Tai, reilun neljänneksen isomman akun (3,8 Ah vs 3,0 Ah).
Tai, haluaa kuulokeliittimen. Tai, µSD-korttipaikain. Tai, NFC. Tai, pikalatauksen (Xiaomissa ei taida tulla mukana pikalaturia – toki tuolla hintaerolla niitä hankkii sen pinon kotiin/toimistoon/...). Tai, sitten ihan vaan pitää Nokiaa nätimpänä laitteena jossa on selvästi korkeampi ”mekaaninen laadun tuntu” (ulkonäkö on toki puhdas mielipidekysymys, mutta Nokia taitaa noista olla se jämäkämpi laite aika selvällä erolla).
Tietämätön käyttäjä on tuskin moksiskaan, vaikkei puhelin tai sovellukset päivity puoleen vuoteen. Isäukko vaihtoi jokin aika sitten meikäläisen vanhasta Galaxy S3:sta Nokia 8:iin, vaikka hyvin kuulemma toimi. Olipas pitkäikäinen puhelin ja elinkaari jatkuu vieläkin varapuhelimena. Uusi puhelin sai toki kehuja, mutta ei pelkistetyn käyttöliittymän tai nopean päivitystahdin takia. Pitääpä jouluna kysellä, että missä kuussa tuli vuoden paras päivitys ja mitä hienoja uutuuksia siihen puhtauteen tuli
Ne tietämättömät niitä tietoturvapäivityksiä enemmän tarvitsevat kuin ns. ”valveutuneet”. Se, että tietämätön käyttäjä ei tajua puhelimensa olevan pahimmillaan vaarallinen kaikelle siihen syötetylle tiedolle (ne viime syksyn Android-tietoturvapäivitysten korjaamat fataalit Bluetooth- ja WLAN-viat, vaikka näin esimerkkinä) ei suojaa niitä pankkitunnuksia (TM). Valveutunut (ja ehkä hieman vainoharhainen) käyttäjä kun tuossa välissä kytki ominaisuuksia pois suojatakseen itsensä. Tietämätön käyttäjä oli tuossa kohtaa muiden ihmisten hyvyyden varassa. (Paikattiinko S3:sta ikinä kumpaakaan noista kahdesta viasta?)
(Itse olen käyttänyt vielä 2017 jopa yhtä vuosikausia päivittämättä ollutta Windows XP-kannettavaa – töissä, mittauskäytössä. Kun tietää mitä tekee – ja pitää huolen ”ilmavälistä” – ei haittaa, että koneessa on useampi tunnettu haavoittuvuus (esimerkiksi menee ja BIOSista kytkee pois kaikki langattomat teknologiat ja jopa sen fyysisen Ethernet-portin, jotta kukaan vähemmän valveutunut käyttäjä ei vahingossakaan kytke mitään niistä päälle tai liitä laitetta vahingossakaan verkkoon). Kuinkakohan monta noita XP koneita on vieläkin aiheuttamassa IT-puolelle harmaita hiuksia esimerkiksi isommissa sairaaloissa. Eroon niistä kun ei vaan pääse luopumatta siitä edelleen toimivasta mittalaitteesta. Sitten sille koneelle laitetaan sen ja muun sisäverkon väliin oma toinen kone vahtimaan kaikkea liikennettä. Ja sallitaan vain tasan se yksi toiminto, minkä se kone tarvitsee. Puhelimen kohdalla näin ei oikein voi toimia, kun se langattomuus on aikalailla kaikki kaikessa. Puhelin ilman Bluetooth+WLAN on melko turha. Ja, vielä pahemmin jos pitäisi myös mobiilidata kytkeä pois jos olisi joku laaja-alaisempi paikkaamaton fataali bugi siellä. Kai sillä voisi silti leipiä heittää?)