Mikäs se tämä ötökkä on

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
540
Nyt nämä on tukkineet hyttysansan keräyssäiliön. Vissiin vähän isoja mäkäräisiksi?
Kyseessä on Rapakärpänen. Inhottava vaiva Hirvieläimille ja laiduntaville kotitalouseläimelle esim.Lehmä/hevonen. Loisivat varsinkin silmän eritteiden parissa.
Hakeutuvat hiilidioksidin perässä sinne hyttysansaan, luullen saavansa kunnon munintapaikan suuren nisäkkään silmäkulmaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
540
Sinänsä tiedän vastauksen koska se on hiiri tai myyrä, mutta kaverin kanssa tingattiin viikonloppunasaunakaljoissaan. Molemmat parhaita hortonomeja,astrologeja mutta ei mitä näitä, että olis saanu ratkasun aikaan. Minä väitin hiiri ja kaveri väitti myyrä. Odotan ratkasua täältä jos sille ees on.
Nyt laitoit hiukan hankalan, koska onko ajatuksena kenties tunnistaa laji joka tekee pyöreän reijän lumeen vai mitä kuvasta pitäisi tunnistaa.
Siinä näyttää olevan muutama Männyn neulanen ja kaarnaa kupeesta. Lisäksi pari Rauduskoivun lehteä ja maatuva paskakasa sulattamassa lämmöllä reikää.
Reijän reunat näyttävät sen verran kulumattomilta, joten tuskin hirveetä liikettä ole siitä ollut. Maatuvaa paskaa siellä on ;)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
540
Tietääkö kukaan tarkemmin mikä noita ajaa sisälle näin keväisin ja kesäisin? Silloin tällöin muutama havaittu jotka sitten heitetty vessanpönttöön jatkamaan matkaa.
Syyllinen löytyy melko varmasti sieltä koiralle annettavan kuivamuonan joukosta. Eli ne ns.papanat. Lähestulkoon kaikki koirien/kissojen kuivamuonat sisältävät Vyöihrakuoriaisen munia. Sieltä ne kulkeutuvat asuntoon. Koira taloudessa niitä ei yleensä esiinny ihan niin paljon kuin kissojen kanssa eläessä, johtuen lemmikkien erillaisista syömä tavoista. Koirat yleensä syövät kupilta melko siististi, jolloin papanat ei lentele ympäristöön ja jos pari satuu lentämään käy koira syömässä sen myöhemmin. Ei kannata pitää papanoita kupissa koko ajan varuiksi.

Kissat on siinämielessä pahimpia tapauksia, koska niillä on vittumainen tapa leikkiä naksujen kanssa ja pyöritellä niitä jos jonnekin piiloon. Juuri sinne maton/hellan/listojen koloseen jemmaan. Siellä on sitte kuoriaisille täydellinen paikka kasvaa täysi-ikäiseksi jonka huomaat siinä vaiheessa kun se lähtee etsimään lisää piilotettuja naksuja ympäristöstä jonne laskea munansa.
Ihmisen hilse/karvat harvoin riittävät ravinnoksi kuoriaisille koska ne tarvitsevat paljon proteiiniä kasvaakseen aikuiseksi.

Hyvä tapa rajoittaa kuoriaisten invaasiota on laittaa normaali lasinen juomamuki nurkkaan jossa kuoriaisia eniten näkyy esiintyvän ja tiputtaa sinne lasin pohjalle kaikki kiinnisaadut yksilöt elävänä tai kuolleena. Ne erittävät feromonia joka vetää myös muita eläviä yksilöitä puoleensa, jolloin siitä kupista tulee kuoleman ansa myös muille. Lasi on senverran liukas pinta josta kuoriainen ei pysty kiipeämään ylös, eikä ne myöskään tajua lentää pois sieltä.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
339
Meillä myös kerran pari parissa vuodessa löytyy yksi tai kaksi yksilöä. Kuulemma elelevät myös linnunpesissä ja niitä meillä löytyy kattotiilien alta ainakin 3-4 joista kaksi terassin katolla. Voi olla että jostain yläpohjastakin tulevat kun ei nyt niin tiiviiksi olla millään saatu höyrynsulkua. Väistämättä rupeaa ajattelemaan että montako tuhatta niitä onkaan rakenteissa aina kun tuollaisen näkee.
Aamulla taas keräsin sängyn vierestä lattialta taapertamasta yhden vyöihrakuoriaisen. Perkele, pitääkö tässä nyt tuikata paikat tuleen vai hommata mäyräkoira Raidia?
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 703
Aamulla taas keräsin sängyn vierestä lattialta taapertamasta yhden vyöihrakuoriaisen. Perkele, pitääkö tässä nyt tuikata paikat tuleen vai hommata mäyräkoira Raidia?
Ei toi nyt kevätaikaan mikään tavaton näky ole. Yhtenä keväänä oli aivan tajuton riesakuoriaisinvaasio kämpillä, ja toki niitä sai imuroida katosta ja lattialistoista mutta yhtäkään ei tullut sen koommin. Jostain linnunpesästä keväällä herätessään kai ryömivät sisään.

Kylmällä säällä mökillä metsätorakat saattavat tulla lämmittelemään piipun kylkeen, mutta luontoonhan ne kuuluu, että tilaa kyllä löytyy.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 343
Aamulla taas keräsin sängyn vierestä lattialta taapertamasta yhden vyöihrakuoriaisen. Perkele, pitääkö tässä nyt tuikata paikat tuleen vai hommata mäyräkoira Raidia?
Meillä noita löytyy keväisin aina yksi tai kaksi, muihin vuodenaikoihin ei lainkaan. Elelee kuitenkin Suomessa ihan luonnonvaraisena, että oletan niiden ryömivän jostain ikkunanvälistä sisään sisustusta ihmettelemään. Eivät koskaan mitään haittaa ole aiheuttaneet.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 876
Varastohämähäkki tuo ei ole. Meinasin ehdottaa kanervahämähäkkiä, mutta ei tuo kyllä sellaiseltakaan näytä. Tuossa ylempänä tuli parempikin ehdotus.
Tiesin kyllä osittain itsekin, mutta oli tarkoitus vähän säikäyttää :lol:
 
Liittynyt
24.02.2019
Viestejä
67
Moro.
Meillä jyrsittiin lauantaina pari kantoa ja nyt takapihalla aivan sikana tukkimiehentäitä. Vielä puujätettä ei ole viety pois mutta auttaako tämä hävittämään nämä kivat kaverit? Vai onko joitain myrkkyjä tähän hommaan? Ymmärtääkseni nämä tuli kun tuore puu haisi mutta lähteekö ne kun se ei enää tuoksu tuoreelta tai viety pois?
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
136
Eikös tämä pötkylä ole espanjansiruetana eikä esim kotimainen ukkoetana tms? Näitä on eri kokoisia näkynyt nyt pitkin vuotta aina vesisateen jäljiltä luikertelemassa asfaltilla
E41A907D-9DA5-47F6-AF45-D0A4BC533A15.jpeg
14148075-5087-4FAE-BBCD-F08D48539AE3.jpeg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 192
Varmaan jokin sarvijäärä, mutta mikä, niin vaikea sanoa. Suomessa on yli 80 lajia ja maailmanlaajuisesti ~27000 lajia.

Mitä puita lähistöllä on? Se auttaa rajaamaan lajia.
Ei ole jäärä eikä kirva. Joku lude tuo on.


Tuollainen kirjastosta, niin voi yrittää saada lajilleen.
jotain nuorta ludetta itse epäilin myös selkäpuolen kuvioiden perusteella, mutta muodoltaan mätsää mielestäni ötökkötiedon siivettömän koivukirvan kuvaan. eli voisiko olla sittenkin joku kirva? lähellä on iso tammi sekä jotain matalaa koristepensasmäntyä. ylöspäin ne selkeästi yrittivät kiivetä.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 703
Itse oon ton näköisiä aina kirvoiksi luullut. Kuvassa näyttää isolta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
316
Kyllä se mustalta näytti, mitä nyt aurinko heijastui aavistuksen sinertävänä. Lapset kiljui ja meinasi talloa sen paniikissa niin piti syöksyä pelastamaan :)
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
339
Mikähän kiitäjä tämä lienee? Havaitsin eilen illalla (vähän säpsähdinkin) terassin vieressä kun erottui niin hyvin. Pituutta varmaan reilu 5 cm.

EDIT: Saattaisi olla Poppelikiitäjä siipien laikkujen perusteella.

 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 641
Siltähän tuo vaikuttaisi

Tuosta näkee millä tunnistaa verrattuna ukkoetanaan.
Meinasin tulla postaamaan kuvaa samanlaisesta. Lenkillä ihmettelin että mikä ihme, noin 10cm pitkä musta pötkö keskellä polkua. Ei kai noita toistaiseksi voi paljoa olla, kun ekan kerran mokomaan törmäsin vakio reitillä. Kuiva metsä, eikä satanut muutamaan päivään.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
328
Ötökkä lähti matkoihinsa kun avasin ikkunan, mutta tämmöiset jäljet oli jättänyt:
IMG_20200614_083342.jpg
Ötökkä oli siivekäs, ehkä sentin mittainen, mutta lähinnä nylkytti tuota kasaa ja "putosi" ulos vähän sen jälkeen kun avasin ikkunan.

Onkohan tuo keltainen mönjä ötökän aikaansaannosta vai jotain ikkunan karmien välistä tursunnutta eristettä? Kun en rakentamisestakaan mitään tiedä... ja pitääkö olla huolissaan? Faija kyllä sanoi että joka kesä ikkunoita pestessä jostakin ikkunasta tuollainen tulee vastaan.
 

Liitteet

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 728
Liekkö sama joka työntää ikkunan alareunassa olevat pienet ilmastointireiät savesta umpeen?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
328
Väriltään ötökkä oli ihan savenruskea mielestäni, mutta voisihan se tuo rusomuurari olla. Googletin sen verran että ovat yksinasujia onneksi. En tahtoisi mehiläisyhteiskuntaa ikkunaan vaikka miten olisivat kesyjä. Varsinkin kun tuo "pesä" tursuaa tosiaan väärällä puolella hyönteisverkkoa.
 
Liittynyt
02.06.2017
Viestejä
374
En ole rapuspesialisti, mutta mielestäni saattaa olla. Ota videosta kuva jostain edustavasta kohtaa ja laita ilmoituksen liitteeksi, luultavasti Luken kesäduunari osaa tunnistaa lajin oikein huonommastakin kuvasta. Ja jos se on jokin muu taskurapuhenkinen otus, niin ei sekään Suomen luontoon kuulu, eli on vieraslaji.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 422
Viestejä
4 160 699
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom