Pari itselleni tärkeää asiaa läppäriä valitessa on tullut mieleen, joita ei välttämättä heti tule ajatelleeksi:
1. USB-C portti löytynee kaikista nykyläppäreistä... mutta voiko sillä ladata läppäriä tarvittaessa? Ainakin mulle tuo on mahtiominaisuus työläppärin kanssa jos sen akku alkaa olla tyhjä niin voi vaikka automatkan aikana ladata läppäriä USB C-kaapelilla autossa, samalla kaapelilla millä normaalisti lataisi puhelintaan. Tietty USB-C kautta ei silloin tule yleensä tarpeeksi poweria tehokäyttöä varten, mutta voi silti latailla läppäriä jos se on sammutettu, tai hidastaa akun tyhjenemistä.
Ehkä tämä on jo peruskauraa kaikissa nykyläppäreissä, mutta ainakin yksi vanhempi halpa-Acer läppäri mulla on mitä ei kai voi ladata USB-C kautta, vaikka USB-C siinä on.
2. Myös se, voiko USB-C käyttää esim. DisplayPort-monitoriin kiinnittämistä varten? Mulla on töistä saatu DP-monitori ja halvin ja järkevin tapa liittää työläppärini siihen on käyttää halpaa USB-C -> DisplayPort johtoa. Yllämainittu Acer ei samaa osaa myöskään. Tietty jos aina käyttää erillistä HDMI-kaapelia HDMI-monitoriin tms., sitten tällä ominaisuudella ei liene merkitystä...
3. Pystyykö rajoittamaan akun latausta esim. vain tietylle tasolle, vai latautuuko akku aina 100% täyteen kun on sähköpiuhassa kiinni?
Tuolla voi olla merkitystä jos käyttää läppäriään paljon ja jopa pääasiassa pöytäkoneen korvikkeena sähköissä kiinni (ikäänkuin helposti liikuteltava pöytäkone joka yleensä on piuhassa kiinni), ja vain silloin tällöin käyttää sitä ilman piuhaa. Jos akku on pääosin 100% ladattuna, laskee akun elinikä varsin nopeasti, siihen verrattuna jos sitä yleensä pitäisi esim. 80% tai jopa 60% lataustasolla.
Tätä ei valitettavasti helposti näe ennalta läppäriä valitessaan vaan se valkenee sitten kun läppäriä käyttää. Esim. pari vanhempaa Acer-halpisläppäriä, jotka muuten ovat edelleen täysin toimintakuntoisia Linux-läppäreinä, niiden akkujen kunto on kyllä selvästi romahtanut kun ne ovat yleensä aina olleet sähköissä kiinni ja 100% asti ladattuina, niissä ei ole voinut rajoittaa lataustasoa. Toisessa muistaakseni akun kapasiteetti on 40% alkuperäisestä tms.
Jossakin HP:n halvemmassa peliläppärissä minkä ostin oli BIOSissa ainoat vaihtoehdot joko ladata aina täyteen, tai käyttää "adaptive"-moodia joka muka haistelee miten konetta käytetään ja arvioi lataustarpeen sen mukaan. Minusta se kuitenkin latasi akun aina 100% täyteen, en ihan ymmärrä mitä lisäarvoa "adaptive" siinä tuo... Jossain puhelimissa se kuulemma arvioi mihin mennessä (esim. seuraava aamu) akun voi ladata täyteen, eikä aloita latailua turhan aikaisin.
Lenovo Legion Pro 5 peliläppärissäni puolestaan voi valita muistaakseni kahdesta vaihtoehdosta, eli joko ladataan aina täyteen tai vain n. 60% täyteen. Tämä on sikäli outo tapaus että aiemmin tuon valinnan pystyi mielestäni tekemään BIOS/UEFI asetuksissa, mutta jonkun BIOS-päivityksen yhteydessä tuo valinta katosi, ja ainoa tapa muttaa tuota latauskäyttäytymistä on käyttää Windowsissa esim. Lenovo Vantage apuohjelmaa, jolla tuon valinnan voi tehdä.
Sitten eräässä ASUS peliläppärissä pystyi valitsemaan kolmesta eri vaihtoehdosta, 100% tai 80% tai 60%.
Kaikkein paras on käyttämässäni vanhassa Dell Precision 3530 yritysläppärissä, jossa voi valita monesta vaihtoehdosta, myös itse tarkkaan määritellä rajat mihin asti ladataan ja miten alas akun pitää mennä ennenkuin aletaan ladata. Voi myös kai tehdä ajastuksia jos haluaa että vain tiettyinä aikoina ladataan (tosin en tiedä kuka sellaista tarvitsee, mutta eniveis.). Tuo kuva on Dellin Power Manager softasta, nuo viritykset voi tehdä joko Windowsissa tai sitten UEFI asetuksissa (jos vaikka ei käytä Windowsia vaan Linuxia).