Mekaanista TKL -näppäimistöä olen hankkimassa ja haluaisin päästä helpolla, eli en jaksa itse lähteä kasaamaan. Vaihtoehdoiksi nyt todennäköisesti joko Ducky One 3 TKL tai Keychronicin Q3. Ducky on selkeästi halvempi ja aiempi näppis myös Duckyn, joka on yli 10 vuotta kestänyt moitteetta. Jotain heikkouksia tuossa One 3:ssa, miksi pitäisi hankkia tuo Keychronic? Tosiaan nordin layout oltava ja swapattavat kytkimet.
Riippuu vähän mitä itse kaipaa tai näkee rahan arvoiseksi.
Duckyn näppiksessä on monelle tutut OEM-profiilin näppäinhatut PBT-muovilla, kun taas Keyhcronin valmis seteissä on OSA-profiilin ABS-muovin hatut. Eli Keychronillä on hieman halvemmat hatut erikoisemmalla profiililla, tietenkin nämäkin saa kyllä vaihdettua helposti jälkikäteen jos siltä tuntuu. Sen kuitenkin haluaisin huomauttaa että pelkästään se että Keychronin hatut on ABS-muovia ei tarkoita että olisi huono. Hyviä ja laadukkaitaki ABS-hattuja löytyy mitä itselläkin monessa custom laudassa kiinni, mutta huonot PBT-hatut on paremmat kuin huonot ABS-hatut.
Tähän hieman liittyen Duckyn hotswap PCB:llä kytkimet käyttävät north-facing orientaatiota, eli ledit on kytkien yläosassa toisin kuin Keychronilla alaosassa. Tässä on pari vaikuttavaa tekijää. Perus shine-through hatuilla mitkä päästää valoa läpi legendien kohdalta, näyttää paremmalta north-facing ledien kanssa kun ledi on suoraan kirjaimen alla. Tästä syystä Keychronin omissa hatuissa legendit on hattujen alareunassa. North-facing kuitenkin aiheuttaa sen ongelman että joillakin kytkimillä kytkimen yläosa osuu näppäinhatun pohjaan esim. yhden käytetyimmän hattuprofiilin, eli Cherryn kanssa. Tämä voi aiheuttaa inhottavaa tuntumaa kirjoittaessa sekä ylimääräistä epämiellyttävää ääntä.
Sitten on myös näppiksen materiaalit. Duckyn kotelo on muovinen kun Keychronin kotelo on alumiinia. Molemmissa on omat puolensa, muovinen on kevyempi liikuttaa jos tarvetta siirtää näppistä paikasta toiseen kun taas alumiininen tuo enemmän "premium" fiilistä. Tämä kotelon materiaali myös vaikuttaa miltä näppis kuulostaa. Sanoisin että kumpikaan näistä ei kuitenkaan ole mitenkään loistavia suoraan laatikosta, mutta Keychron on ainakin helppo ja halpa "korjata". Laittamalla pelkästään pienet palat sähköteippiä kotelon ylä- ja alaosan väliin lähelle ruuvipisteitä, niin tämä tekee jo ihmeitä ja poistaa hyvin paljon näppiksen pingaavaa ääntä. Ylipäätään modauksien mahdollisuudet Keychronilla on paljon paremmat kuin Duckyllä, jos sille linjalle koskaan haluaa lähteä.
Kustomoitavuuteen liittyen, on Keychron tässä selvästi softapuolellakin voittaja. Tämä johtuen siitä että Keychronin PCB:ssa on QMK/VIA tuki, eli sinulla on aikalailla vapaat kädet päättää miten näppis toimii, mitä mikäkin painike tekee, omat hotkeyt ja macrot yms. Mitään ohjelmaa ei myöskään tarvii pitää taustalla pyörimässä jotta omat asetukset on voimassa ja käytettävissä. Duckyllä ei myöskään ole mitään ohjelmaa taustalla, mutta ei ole myöskään käytettävissä. Vaikka Duckyn näppiksellä pystyykin paljon määrittämään pelkillä pikanäppäinkomennoilla, on VIA paljon helpompi ja monipuolisempi.
Eli hieman nyt riippuu siis siitä mitä näppikseltä haluat.
Jos haluat vain perus mekaanisen näppiksen mistä voit halutessasi vaihtaa vain kytkimiä ja hattuja. Niin Ducky on tähän hyvä, kunhan pidät mielessä että esim. Cherry-profiilin näppäinhatut ei välttämättä toimi nätisti kaikkien kytkimien kanssa.
Jos taas haluat hieman enemmän kustomoitavuuden varaa siltä varalta että joskus haluatkin kokeilla muutakin kuin vain hattujen ja kytkimien vaihtoa, niin Keyhcron on tällöin paljon parempi.