Tässäpä omat ensimaut tuosta Roccat Vulcan Aimo 120 näppiksestä mikä oli gigantissa tarjouksessa 60€ hinnalla. Näppäimien heiluminen ei ole mielestäni ongelma tässä. Ainakin verrattuna omaan aikaisempaa tesoroon, on tässä näppäimien sivuttaisheiluminen vähäisempää.
Oma näppis on tactile-kytkimillä, ja verrattuna aikaisemman näppiksen ruskeisiin kailh-kytkimiin, on näissä selkeämpi tuntuma tai porrastus. Tosin kovin paljoa ei minun näppäintuntumakommentteihin kannata lukea, kun aika vähän erilaisilla mekaanisilla näppiksillä olen kirjoitellut. Keveydestä ja varmaan erilaisista kytkimistäkin johtuen näppäinääni on tesoroon verrattuna muovisempi ja terävämpi, mutta ei mitenkään negatiivinen. Kirjoitusääni tuntuu olevan äänen tyypiltään lähempänä klikkaavia kytkimiä, mutta ei niin äänekäs. Aikaisempi tesoro oli klikkausääneltään matalampi mutta kovaäänisempi. Joissakin näppäimistöissä saa ääntä vähennettu laittamalla näppäimistön vaikka lehden päälle, jolla voi estää pohjan resonoinnin. Toki aimossa pohja myös hieman resonoi ja tämä "kikka" toimii, mutta efekti ei ole mitenkään voimakas.
Näppis on myös yllättävän kevyt ja ihan jämäkän tuntuinen eikä taivu oman painonsa alla esimerkiksi kulmasta nostaessa. Nappien pinnoite tuntuu minulle ihan ok. Tosin ovat pinnoitettua abs-muovia. Ainakin itselle sormien pito aimon abs-materiaalisilla näppäimillä tuntuu hieman paremmalta verrattuna tesoron abs-materiaalisiin nappeihin. Pinnoite on tietenkin eri, mistä se erokin tulee. Pinnoitteen kestosta en vielä voi sanoa mitään.
Välilyönti vähän helisee, mikä on itselle suurin laatuhaitta, tuntuma välilyönnissä on aika halvan oloinen ja erottuu haitakseen muista napeista. Tosin ei se kirjoittamista haittaa, se ei fleksaa tai tahmaa mitenkään, mitä nyt helisee. Tosin niinhän ne aina helisevät jonkun verran Muut napit ovat laatuvaikutelmalta ok, paitsi kolme näppäimistön omaa lisänappia oikeassa yläkulmassa (mute, fx ja kaiutin), jotka ovat tuntumaltaan aivan karmeat. Halvin mahdollinen kuminappityyppi lässähtävästi naksahtavalla mikrokytkimellä. Tosin eipä noita tarvitse useammin painella, joten ei se haittaa käytännössä ollenkaan, ehkä ihan oikea paikka säästää se 20 senttia kustannuksissa... Eivätkä nuo lisänapit noudata rgb-valoefektivalintoja, eli loistavat aina valkoisina. Myös silloin kun näppäimistön muut valot on pois käytöstä. Eli ihan valottomaksikaan tätä ei saa.
Äänenvoimakkuuden säätöknobi on ihan hyvän tuntoinen, selvät pykälät mutta sitä saa pyöritellä aika reilusti että efekti realisoituu tosimaailmaan, toki tämä myös mahdollistaa tarkan säädön. Tuota knobia voi käyttää kahdella tapaa, joko äänenvoimakkuuden tai näppiksen valon kirkkauden säätöön, valinta tapahtuu painamalla noita aikaisemmin haukuttuja näppiksen fx tai kaiutinkuvallisia nappeja, joilla tuon knobin moodi vaihtuu.
Näppäimistön jotkut napit on merkattu vähän eri tavoin mitä olen tottunut. Shift-napeissa ei lue shift vaan omanlaisensa nuoli ylöspäin. Erikoismerkit on aika pienellä fontilla ja normaalista poikkeavasti esitety napeilla, esim = -merkkiä ei nollanapista näe helposti. Samaten merkkien asettelu napeilla on tehty siten, että erikoisnapit ovat aina ns. napin toisella rivillä. Esim 5-napissa 5 on valaistu ja ylhäällä keskellä, kun taas %€ -merkit ovat sen alapuolella, valaisemattomina, eli ovat harmaina koko ajan. Tämä on hieman pettymys ja tekee kirjoittamisesta vähäisessä valossa vähän vaikeampaa, jos on näppäimistön valoon tottunut nappeja hakiessaan. Littanoiden näppäimistöhattujen takia näppäinten pinnat ovat myös normaalia enemmän poispäin näkölinjasta, joten harvemmin käytettyjä nappeja voi joutua vähän hakemaan. Itse olisin toivonut voimakkaampaa fonttia, eli hieman enemmän boldausta nappien fonttiin.
Roccatin jokainen näppäinhattu on korkeudeltaan ja kulmaltaan identtinen, toisin kuin normaalinäppiksessä, missä näppäinten pituus vaihtelee eri riveillä, yleensähän funktionappien näppäinhatut ovat korkeimmat kun taas asd-rivi on matalin, ja tällä saadaan normaaliin näppäimistöön kourumainen näppisrivistö. Joten normaalin näppiksen näppäinhatun korkeus ja kulma on joka nappirivilla hieman erilainen, Aimossa siis jokainen nappi on identtinen ja kaikki napit ovat näppäinpinnaltaan samassa tasossa.
Näppäinhattuja voi kuitenkin vaihdella, tosin roccatin sivuilla sanotaankin, kutanka:
Can I use custom key caps?
The Vulcan's key caps have a unique, optimized design. We therefore cannot guarantee compatibility with other key caps, although some should still fit.
Kokeilin tesoron näppäinhattuja Aimoon ja ne sopivat ihan kivutta. Jos näppäinhattuja sekoittaa toisiin tarkoittaa se myös että näppäinten korkeus vaihtelee. Ero on noin 3mm ehkä suurimmillaan, millin pienimmillään, toki riippuu mihin vertaa. Näppäinhattuja vaihtamalla saa tuon kourumaisen fiiliksen Aimoonkin niin halutessaan. Aimon näppäinhatut saa myös helposti sormin irti, koska näppäinhatut ovat littanoita, joten niistä saa helposti reunoista hyvän otteen kun sormet saa littanan pohjan alapuolelle. Mitään erityisestä fleksausta en napeissa huomannut, vaikka niissä onkin vähemmän materiaalia vrt. normaaleihin sivuseinäisiin näppäinhattuihin. Pitää katsoa miten tykkään ja totun noihin littanoihin ja samankorkeuksisiin nappeihin, vai joudunko päivittämään näppäinhatut.
Näppäimistön pohjassa on etupuolella mukavan isot kumitassut, takana taas pienemmät. Jos tykkää liu'uttaa näppäimistö pöydällä niin ainakana nuo isot etummaiset kumit eivät tule irtoamaan liimauksistaan, eli pysynevät pohjassa kiinni. Nuo taaemmat taas saattavat irrota. Ainakin itsellä on jokaisessa aikaisemmassa näppiksessä jossain vaiheessa nuo pohjan kumit irronneet ja ne on joutunut korvaamaan jollain muulla.
Rgb-efekteistä vielä sen verran että vain kaksi moodia (
The Vulcan stores the Wave and Continuous illumination modes) suostuu kokonaisena tallentumaan näppäimistön omaan muistiin. Muuten taustalla joutuu pitämään päällä roccatin swarm-ohjelmistoa, jotta haluttu valaistusefekti saadaan näppäimistölle. Muuten näppäimistö menee default-tilaan, missä se on muistaakseni keltaisen sininen.