Mitä jos avaruusasemia Mars kolonian sijaan? Tuntuu Marssissa olevan liian paljon haasteita ja liian vähän hyötyjä suureen kolonisaatioon.
Jossain panssaroidussa kuplassa asumista se Marsissa asuminen muutenkin olisi, mutta avaruusasemalla asuessa on se etu, että sielä on helpompi rakennella ja ylläpitää juttuja, kun on painottomassa tilassa, ei tarvitse hiekkamyrskyistä, tulivuorista ja maanjäristyksistä välittää,
Rakentaminen voi oikeasti olla selvästi vaikeampaa siinä painottomuudessa.
Kaikki pitää sitoa paikalleen ettei ne vahingossa leijaile pois, painovoimaa ei voi käyttää hyödyksi siinä että asiat "putoavat paikoilleen" yms.
Moni todella yksinkertainen perusasia onkin painottomuudessa paljon vaikeampaa. Esim. se, että kun suihkuttaa vaikka vettä jonnekin, siitä vedestä ei pääsekään eroon siten että se valuu alas viemäriin, vaan se jää siihen leijumaan. Tai jos leikkaa jotain, se leikkauspuru jää siihen ilmaan leijumaan. Ja jollain imurilla kun alkaa imemään jotain leikkauspurua tai jotain liimoja siitä ilmasta, se imuri menee aika nopeasti tukkoon.
Ja sitten se eläminen:
Säteilysuojauksesta tarvii välittää, ja se säteilyltä suojautuminen tulee tyhjässä avaruudessa kalliimmaksi kuin Marsissa.
Ihmiselle tarvii järjestää keinotekoinen painovoima, ja vaikka idea pyörivästä asemasta kuulostaa yksinkertaiselta, on siinäkin aika paljon käytännön haasteita, esim. miten toteuttaa telakointiportit siihen keinopainovoimalla varustettuun asemaan.
Ja ne raaka-aineet. Tyhjässä avaruudessa ei ole saatavilla MITÄÄN vaan kaikki pitää tuoda jostain muualta.
Ja ne marsinjäristystykset ei oikeasti ole mikään ongelma eikä hiekkamyrskyt ole suuri ongelma
247 auringonpaiste valopaneleille ja logistiikka Maapallon ja aseman välillä toimii helpommin, kun Maapallon ja Marsin välillä, koska säästyy polttoainetta, kun ei tarvitse Marsin pinnalta lähteä takas avaruuteen; tarvitsee ainoastaan polttoainetta jarruttamiseen. Mars koloniassakin asuessa kaikki sinne päin tulevat raketit joutuvat jarruttamaan, koska ei Marsin olematon ilmakehä mitään juuri hidasta.
Mihin sen asemasi oikein ajattelit sijottaa?
Maapallon kiertoradalla auringonpaiste ei ole 24/7 koska maa tulee välillä tielle (matalalla kiertoralla melkein puolet ajasta).
Ja mitä korkeampi kiertorata, sitä enemmän sinne pääsemiseen tarvitaan polttoainetta. Geostationääriselle kiertoradalla pääsemiseen tarvitaan jo sama määrä delta-v:tä kuin Marsiin vievälle radalle pääsemiseen, koska se radan pyöristäminen pyöreäksi maksaa yllättävän paljon.
Hyvin suuri osa hidastamisesta Marsissa pystytään tekemään Marsin ilmakehän avulla, vain käytännössä ihan laskeutumisen loppuvaihe tarvii tehdä moottorien avulla.
Itse avaruusasemahan on sitten itsensä ympäri pyörivä sylinteri ja ihmiset asuu sen sisäreunoilla ja käyttövesi on varastoitu ulkoseinien sisään. Täten toimii hyvänä säteilysuojanakin samalla. Asemalla myös voit simuloida sitä 1G painovoimaa pyörimällä, johon ihmiskehokin on tottunut. Marssissa tuota painovoimaa ei ole kuin 0.3G, joten pinnalla vuosikymmeniä asuvat saattavat kehitellä vaikka mitä sairauksia tämän takia.
O'Neil Cylinder siis.
Marsin painovoima on 0.38g, ei 0.3G.
Pyörivällä asemalla tulee selvä Coriolisvoima, ellei säde oli todella iso. Tämä voi aiheuttaa ihmisille ongelmia.
Lisäksi tuossa O'Neil Cylinderissä on vähän liian iso avoin tila keskellä jonka täyttäminen vaatii suuren määrän ilmaa, mutta jos tulee joku onnettomuus ja se meinaa karata, se on vaikea sulkea.
Tämän takia vakavammin nykyään yleensä ehdotetaan "Standford torus"-tyyppisiä asemia kuin "O'Neil Cylindereitä"
Ja käytännössä tuo O'Neil Cylinder vaatisi todella valtavat aurinkopaneelit sekä lämmönsäteilijät.
Mars kolonian etu avaruusasemaan on se että rakennusmateriaalia on helpommin tarjolla. Marssin painovoima kyllä aika pieni vrt maapallon ja Kuun vielä pienempi, että Marssiin jonkun avaruushissin vois rakentaa ilman mielettömiä hyppyjä teknologiassa.
Eikä voisi.
Ensinnäkin, Phobos tulee tielle.
Toisekseen, jos nykyinen teknologiataso on sitä luokkaa että pystyttäisiin maassa pääsemään kymmenesosaan siitä tornikorkeudesta jonka avaruushissi maassa vaatisi, se, että homma helpottuu 2.5-kertaisesti ei vielä mahdollista sitä, se on senkin jälkeen vielä 4 kertaa liian vaikeaa.
Kuuhunhan voisi rakentaa vaikka tänään, jos vaan rahaa ja halua riittäis. Täten saisi asemallekkin aika helposti kärrättyä tonnikaupalla läheltä rakennusmateriaaleja.
Kuun avaruushissi veisi maan ja kuun väliselle lagrangen pisteelle, joko L1lle tai L2lle. Täältä on vielä matkaa(tai siis delta-v:tä) muualle.
Ja kuuhunkin sen avaruushissin tekeminen tulisi todella, todella kalliiksi, vaikka sinne se on mahdollinen nykyisellä materiaalitekniikalla.