Kuu kannattaisi laskea. Paljon lähempänä ja helpommin hyödynnettävä kuin Mars.
Matkalla tässä on väliä lähinnä matka-ajan näkökulmasta. Marsin pinnalle pääseminen vaatii jopa vähemmän delta-v:tä moottoreilta kuin kuun pinnalle pääseminen, koska kuussa kaikki hidastaminen laskeutuessa pitää tehdä moottoreilla, Marsissa voidaan käyttää ilmajarrutusta:
Marsiin vievälle hohmannin siirtoradalle taitaa päästä LEOlta 3.55km/s impulssilla. Suurin osa laskeutumisesta menee ilmajarrulla, mutta hiukan pitää käyttää lopussa moottoreita. Kokonaisuudessaan jäänee kuitenkin alle 4km/s.
Kuuhun vievälle siirtoradalle taidetaan tarvia LEOlta 3.07 km/s, MUTTA kuuhun laskeutumiseen menee sitten 2.54km/s lisää, eli kokonais-delta-v menomatkalle n. 5.61 km/s.
Elon Muskin suunnnitelma miehitetyille lennoille tosin on ilmeisesti haaskata hiukan enemmän polttoainetta kuin Hohmannin siirtorata käyttäisi, ja käyttää luokkaa 5km/s siihen että marsiin päästään nopeammi
Ja Marsissa on todella paljon helpompi tuottaa rakettipolttoainetta paikallisista materiaaleista kuin kuussa, koska siellä on esim. ilmakehässä hiilidioksidia helposti saatavilla, ja vettäkin siellä arvellaan olevan paremmin kuin kuussa.
Tämä tekee kaksisuuntaisen matkan Marsiin helposti jopa paljon halvemmaksi kuin kaksisuuntaisen matkan kuuhun samalla payloadilla(silloin kun payload on iso, eikä ole mihinkään kiire), jos marsissa voidaan paluumatkan polttoaine tuottaa paikallisesti, mutta kuuhun paluumatkan polttoaine joudutaan tuomaan maasta.
Kuusta takaisin maahan pääseminen taitaa vaatia delta-v:tä 2.54 km/s.
Tämä on sitä suuruusluokkaa, että polttoainetta paluumatkaan tarvitaan melkein yhtä paljon kuin paluumatkalle lähtevän aluksen muu massa, eli siis kuuhun laskeutuva massa pitää melkein tuplata paluumatkan polttoaineen takia.
(Sen suurempaa muuttoaaltoa sinne ei tietenkään tulisi, mutta eipä tule kovin todennäköisesti Marsiinkaan. Jos joku toivoo, että ylikansoitusongelma ratkaistaan Maan ulkopuolisilla siirtokunnilla, niin pettyy varmasti.)
Mutta ihmiskunnan muualle levittäytymiseen on parempikin vaihtoehto, joko muille planeetoille menemisen sijasta, tai ainakin sen lisäksi:
Paljon järkevämpää on mennä asteroidivyöhykkeelle saman tien. Miksi lähteä suurella vaivalla yhdestä painovoimakaivosta vain mennäkseen toiseen?
Esimerkiksi sen takia, että ihmiskroppa tarvii painovoimakaivoa pysyäkseen pitkän päälle terveenä ja kyetäkseen liikkumaan helposti. Toki ihminen selviää sen vuoden tai joitain vuosia ilman painovoimaa, mutta kyllä se luu- ja lihasmassaa syö.
Ja esimerkiksi sen takia, että avaruudessa on aika paljon säteilyä, jolta tarvii suojautua.
Ja asteroidit on keskimäärien hyvin kaukana ja hyvin harvassa. Matka niiden välillä vasta hidasta onkin.
Paljon fiksumpaa on pysyä avaruudessa, kun sinne on päästy. Roboteilla voi kaivaa asteroideista metalleja ja vettä, ja rakentaa asutusta varten avaruusasemia tai tehdä asemia itse asteroideista.
Millaisilla roboteilla?
Ja miten 0-painovoimassa rakentelet asioita pelkistä malmeista? Aika moni niistä valmistusprosesseista, joilla siitä malmista tuotetaan vaikka lopullista metallia, on helpompaa painovoimakaivossa. Toki kyllähän niihinkin ehkä sentrifugeja voidaan käyttää, mutta hankalammaksi menee selvästi.
Painovoima tekee aika monista asioista aika paljon helpompaa.
Ja teet nyt tässä oletuksen, että niiltä asteroideilta löytyy sitä vettä.
Pyörimisliikkeellä saa sisälle Maata vastaavan painovoiman, ja liikenne vaatii minimaalisesti polttoainetta verrattuna planeetalta nousemiseen tai sinne laskeutumiseen.
Asteroidin kiihdyttäminen pyörimisliikkeeseen on esitetty monessa scifi-kirjassa tms. mutta se on ERITTÄIN ongelmallista.
Suurin ongelma on, että ne asteroidit eivät yksinkertaisesti kestäisi sitä, vaan hajoaisivat, kun keskipakoisvoima käy asteroidin omaa painovoimaa suuremmaksi. Ja sen pitäisi olla selvästi sitä asteroidin omaa painovoimaa suurempi, jotta siitä olisi ihmisasutukselle mitään hyötyä.