LTS taajuudet ja mitä sitten ja miten kysyy Nasse-setä Jyväskylästä

Liittynyt
30.10.2019
Viestejä
23
Jes, vanha höppänä siirtyi näihin mobiilinetteihin asunnon vaihdon takia, aiemmin oli 50M valokuitu joka toimi kyllä sillä nopeudella mitä luvattiin ja sitä ennen ADSL 24Mbit.

Nyt olen hiukan sekaisin näiden eri 4G ja 5G juttujen kanssa, kohta viiskymppinen insinörtti kun olen niin olen mobiiliteknologiasta hiukan jo ulkona.

En suoraan löytänyt asiasta ketjua joten vanhana kersanttina tein uuden. Toivottavasti tästä on hyötyä kaikille, olen huomannut (melko uutena jäsenenä) että täällä on immeisiä jotka tietävät näistä asioista. Niin ja vaikka laitoinkin otsikkoon "Nasse-setä" niin mulla ei ole punaista nenää kuitenkaan! :)

Ostin n. viikko sitten tuon Huawein B715 modeemin koska tarvitsen myös Ethernet-liittymät monelle laitteelle kotonani. Nyt se on asetettu "4G Only" ja Band mode on "Auto". Se valitsee 1800Mhz.

Asun tässä Jyväskylän Seppälän alueella jossa on 5G ok ja 4G kuuluvuus täysillä tässä osoitteessa ja pitäisi operaattorini Elisan mukaan 300Mbit/s olla täysillä tähdillä kuuluvuudessa. Toki tiedän että kaista jaetaan tukiasemasta kaikkien kanssa mutta mitä sanotte että tulee alas se 60Mbit/s ja ylös 50Mbit/s. Ei noi mitään hävettäviä lukemia ole, ne on aivan jotain muuta kuin aikoinaan 90-luvun alussa pyöritettiin HTS 9600bps motulla purkkia :p. Mutta. Mulla on myös kännykässä 4G-verkko ja sekin on Elisan, 150Mbit/s, se antaa kymmeniä megoja nopeamman latausnopeuden kuin tämä Huawei. Jossain siis on vikaa.

Mulla on motu sijoitettu sille ikkunalle missä tukiaseman (näkyvä) antenni on. Molemmat ulkoiset viikset käytössä. Tulee seuraavat lukemat:

Device name B715s-23c
RSRQ -20dB
RSRP -84dBm
SINR -16dB
PLMN 24405
Band LTE 1800MHz

Luonnollisesti sensuroin tuolta monta juttua pois.

Olen viimeksi käynyt matkapuhelintekniikkaan liittyvät inssikoulutukset 90-luvun lopulla joten paikattavaa on :) Eli noi numerot ei mulle paljoa kerro ainakaan heti.

Tämä modeemi tarjoaa vaihtoehtoja taajuuslukituksille. Mitä suurempi taajuus sitä lyhyempi kantomatka ja pienempi keila ja tukiaseman täytyy myös tukea sitä taajuutta. Mutta mitä noi muut vaihtoehdot tarkoittaa? (Lyhensin listaa). Laitteelle EI LÖYDY ohjekirjaa missä asiat selitettäisiin. Siksi täällä utelen.

B1-B3
...
B1-B7-B20
...
B3-B7-B20
...
B1-B3-B7-B20

Käsittääkseni tämän modeemin pitäisi pystyä käyttämään useampaa 4G LTE taajuutta yhtäaikaa että saavuttaa sen 450MBit/s nopeuden. Ja nuo valinnat liittunee siihen?



Voisiko joku avata ihan selkesästi, insinörttikielellä mitä kannattaa yrittää?

Voiko tässä Huawein vermeessä olla NÄIN paskat antennit että vanha OnePlus 5T päihittää LTE nopeuksissa?

Kiitti, ja sori pitkästä viestistä <3

elisa_kangasvuorentie6.png
 
Viimeksi muokattu:
Ainiin, täytyy sanoa että kyllä tällä aplikaatiot/pelit/netflixit ja muut pyörii loistavasti, voi katsoa netflixiä ja latailla vaikka peliä samaan aikaan. Etätyöt toimii loistavasti. Olisi vaan hyvä nopeus paremmaksi, ihminen on ahne jo syntyessään (nänniä suuhun aina kuin mahdollista:). Mutta taidan kuitenkin olla sen verran kaukana mastosta että pitää ostaa isommat korvat!
 
OnePlus 5T on kategorian 12 LTE-modeemi ja B715 on Cat 9 -laite, eli OnePlussassa on parempi modeemi, joka voi selittää tuon eron. Isomman kategorian modeemi voi esim. käyttää suurempaa modulaatiota, jolloin samaan taajuuskaistaan saa pakattua enemmän nopeutta. Isompi kategoria myös tukee useamman taajuuden käyttöä yhtä aikaa.
 
Ei se nyt siitä voi olla kiinni koska tuo Cat9 laite tarjoaa sen 450Mbit/s nopeuden. Nyt on kyse jostain muusta selkeästi. Mutta kaikki ideat otetaan vastaan. Kuten sanoin, kyllä 60M+ nopeuksilla pärjää loistavasti. :)

Selviteltiin Elisan vikatuen kanssa asiaa noin pari tuntia ja hänkään ei tajunnut asiaa. Koska modeemin pitäisi pystyä noihin nopeuksiin ja hän katsoi ettei alueella ole ruuhkaa ja kuuluvuus on hyvä niin mietittiin noita taajuuslukkoja. Mutta eipä vielä saatu toimimaan korkeilla nopeuksilla.

Akateemista ja kokeellista tutkimusta (Oluen kera! :)
 
Ei se nyt siitä voi olla kiinni koska tuo Cat9 laite tarjoaa sen 450Mbit/s nopeuden. Nyt on kyse jostain muusta selkeästi. Mutta kaikki ideat otetaan vastaan. Kuten sanoin, kyllä 60M+ nopeuksilla pärjää loistavasti. :)

Selviteltiin Elisan vikatuen kanssa asiaa noin pari tuntia ja hänkään ei tajunnut asiaa. Koska modeemin pitäisi pystyä noihin nopeuksiin ja hän katsoi ettei alueella ole ruuhkaa ja kuuluvuus on hyvä niin mietittiin noita taajuuslukkoja. Mutta eipä vielä saatu toimimaan korkeilla nopeuksilla.

Akateemista ja kokeellista tutkimusta (Oluen kera! :)
Tuo 450Mbps on vain teoreettinen huippunopeus, joka saavutetaan kaikkia ominaisuuksia hyödyntämällä. Samalla tavalla suurempi kategoria nostaa niitä alempiakin nopeuksia.
 
Kannattaa ensin selvittää mihin tukiasemaan Huawei on yhteydessä Cellmapperin avulla. Seppälän alueella näkyi olevan 2CA-4CA tukiasemia, joten on mahdollista, että laitteet ovat kiinni välillä jopa eri tukiasemissa ja nopeudet voivat jo senkin takia vaihdella, riippuen esimerkiksi missä päin asuntoa laite on sijoitettu. Laitteen sijoittelemista kotona kannattaa kokeilla, ikkuna on yleensä paras paikka. Hetkeksi jos pystyy laitetta pitämään ulkona esim. parvekkeella/terassilla tms. voi kokeilla kuinka paljon rakenteet vaikuttavat nopeuteen.

Oneplus 5T tukee tosiaan 256QAM modulaatiota, joka antaa nopeusetua Huawei 4G-laitteisiin verrattuna, maksimissaan 30%. 450Mbit/s nopeus on teoreettinen ja sitä tuollaisella laitteella ei tule ikinä saamaan. Kannattaa myös varmistaa, että kytkee modeemin ethernet-johdolla tietokoneeseen kiinni kun tekee nopeustestejä tai ihan minimissään 5GHz WLANia. Jos tekee nopeustestejä 2.4GHz Wifillä niin se jo todennäköisesti voi aiheuttaa nopeustuloksien vääristymisen.

Kerroit, että puhelimessa sinulla on 150M-liittymä, mutta minkä nopeuksinen liittymä sinulla on Huaweissa?

RSRP on ihan hyvä ja SINR arvokin ihan kohtuullinen, RSRQ ei varmaan pidä paikkaansa, koska on luvattoman heikko. Kannattaa varmaan katsoa uudestaan se arvo. Auto-moodi on todennäköisesti paras vaihtoehto käytössä, mikäli et tiedä mihin tukiasemaan se on yhteydessä. Voit toki myös kokeilla taajuuslukkoja ja katsoa paraneenko nopeudet. Käytännössä kannattaa valita aina kolmen eri taajuuslukon kombo ja verrata niiden nopeuksia keskenään. Eli esim. B1+B3+B20 jne jne.
 
Viimeksi muokattu:
Tästä Huaweista on lukemani perusteella ollut paljon juttua että se ottaa hitaampaan tukiasemaan yhteyttä välillä. Tämä Seppälän alue pitäisi kuitenkin olla ihan huippuluokkaa osoitteen perusteella ja teknisen tuen mukaan, modeemi ei vaan sitä tee. Mutta pistän sen nyt kuorman piikkiin.
Modeemi on tosiaan nyt sillä ikkunalla missä antenni (näkyvä) on, en tiedä virallista sijaintia, katsoin silmillä vain lähimmän näkyvän antennin.
Huaweissa on 300Mbit/s liittymä ja kännyssä siis 150Mbit/s.
Katostaas noi arvot uudestaan.
Harjottelua vanhalle nördelle taas, siitä mie tykkään :)
 
LTEWatchilla seuraavat just äsken:

Paskat edelleen?

uusin_lte.png

Tuota -20dB näyttää. Mistähän johtuu? Antenneista?
 
Mulla oli sisäiset antennit käytössä, vahdoin ulkoisiin ja nyt vaihtelee arvot aika paljon, viimeisin tämä:

vaihtelee_paljon.png

Mutta RSRQ pääasiassa alle -10. Ja huomaan että pudotti verkon siihen 800Mhz tuon aikaisemman sijaan.
 
LTEWatchilla seuraavat just äsken:

Paskat edelleen?

uusin_lte.png

Tuota -20dB näyttää. Mistähän johtuu? Antenneista?

SINR arvo on huono (ja RSRQ kanssa vaihtelee, tosin jos laitetta kuormittaa niin se on luonnollista) ja se vaikuttaa nopeuksiin. Voi olla, että olet juuri kahden tukiaseman välissä ja on häiriöitä sen takia. Verkossa voi myös olla paljon kuormaa klo 20 aikoihin illasta. Kannattaa myös testata onko nopeuksissa eroja eri kellonaikoihin. Kokeilisin myös sijoittaa laitetta toiseen kohtaan taloa ja katsoa auttaako. RSRP tarkoittaa signaalin voimakkuutta ja se on ihan riittävä hyviin nopeuksiin. Muut arvot ovat sitten heikkoja. Jälkimmäisessä kuvassa arvot ovat paremmat. Arvot kannattaa katsoa ilman kuormitusta eli ei käytä nettiä sillä hetkellä kun ottaa kuvakaappauksen, koska muuten eivät ole vertailukelpoisia.

Kokeiles saatko muuten lukittua laitetta B7 2600MHz taajuudella ja sen jälkeen B1 2100MHz. Toimiiko netti kummallakaan taajuuslukolla? Taajuuslukon voi tehdä tuossa ltewatchissakin.

Jos katsot arvoja selaimen kautta:
http://192.168.1.1/api/device/signal (tai vaihda ip-osoite jos se on jotain muuta laitteen hallintaan kirjauduttaessa) ja jos laitat tänne ritirimpsun niin siitä voidaan kanssa saada vähän lisää tietoa.
 
Jes, mitä noi taajuuslukot tarkoittaa oikeasti siis jos siis valitse vaikka B3-B7-B20? Mulla ei hajuakaan ja ei ollut Elisan teknisellä tuellakaan. Ihmeteteltiin pitkään ja sitten siirryttiin juttelemaan oluista <3. Ajateltiin yhdessä sitä että koska tämä on monitaajuusboxi ja kykenee vastaanottamaan sen 3 taajuutta kerralla saavuttaakseen sen 450Mbit/s, niin kai noilla yhdistelmillä olisi jotain tekemistä asian kanssa.

Testaan tuota 2600:sta mutta kokemuksen mukaan lukitus 1800 toimii parhaiten. Nyt tää ottaa jostain syystä ton 800. Tämän boxin antennit on vaan ihan perseestä, seuraava sijoitus on ostaa uudet antennit vissiin.

Kai, vielä olisi aikaa vaihtaa gigantissa tämä boxi.
 
Nah, just testasin tolla mun OnePlussalla (150mbit/s liittymä) ja antoi 12.8Mbit/s alas ja 46Mbit/s ylös. Tämä 300Mbit/s mobiilikaista antaa 25.5Mbit/s ja 46Mbit/s. Kaippa täällä on joku kaistahäiriö tällähetkelle. Porukka katsoo pornoa tai jotain täysillä <3
 
Jos valitset Huawein hallinnassa esim. B3+B7+B20 niin silloin laite käyttää vain noita taajuuksia. Jos Elisan tukiasemasta ei löydy esim. B7 (2600MHz) taajuutta niin sitten tuolla valinnalla sinulla on B3 1800Mhz + B20 800MHz käytössä. Tuo LTEwatch näyttää vain primary taajuuden, eli laite voi käyttää kuormituksessa 3CA:ta eli esim. B3+B7+B20, mutta se näyttää tuossa ikkunassa vain B3 1800MHz joka on primary taajuus. Eli tuo ltewatch ei kerro koko totuutta. Ulkoisia antenneja voi tietysti kokeilla, mutta niistä ei välttämättä ole apua kun signaalin voimakkuus on noinkin hyvä. Vaikka näkisit operaattorin antennin niin sehän voi olla myös Telian tai DNAn....

Tuo B715 on kyllä yksi parhaista tuon hintaluokan laitteista. Sitten melkein pitäisi sijoittaa enemmän esim. Netgear MR1100 laitteeseen, jos haluaa parannusta nopeuksiin.

Antamasi nopeuslukemat kuulostaa siltä, että verkossa on myös kovaa kuormaa. Tuo 300M liittymä saa ruuhkatilanteessa hieman enemmän kaistaa kuin 150M liittymä, joten tuossa tilanteessa tuo on ihan normaalia.

Hyvä upload-nopeus viittaa myös siihen, että signaalissa ei muuten ole juurikaan vikaa.
 
Juu, nyt ei OnePlussakaan anna kovia nopeuksia. Kyllä tällä työt, pelit ja Netflixin hoitaa. Halusin vaan aloitaa tän keskustelun että kaikki saa infoa asiasta. Jatketaan keskustelua. Down-kaista on nyt käytössä, kaikki katsoo porntubea tai jotain ilmeiseisti vaikka ei olekaan perjantai <3. Lähinnä halusin tietää noista taajuuslukoista mitä noi B1-B3 jne tarkoittaa. Ja paljon selvisikin jo. Mulla on nyt B3, 1800Mhz. Toimii parhaiten tässä. Ostelen isommat antennit kunhan saan rahoa taas.

Ja en ole nyt töitä tekemässä. Netflix toimii alle 10Mbit nopeuksilla varsin hyvin myös. Ja pelaan lähinnä WoWia edelleen vaikka olen karvaa alle 50.

Ei panikoida, mutta kysyä ja ihmetellä saa, sitä vartenhan meille on oma äly annettu. Ratkaisemaan ongelmia.

Tosiaan juttelin Elisan teknisen tuen henkilön kanssa lähes 2 tuntia asiasta ja opeteltiin noita teknologioita yhdessä molemmat :) Niin, ei ollut OmaGuru, olis tullut kalliiksi.

Pistän motun Auto-moodille 4G-Only ja sillä mennään loppupäivä. <3

Jatketaan keskustelua ja jaetaan kaikki info. Ei pelkästään tämän Huawein motun kanssa.
 
En tänään, pistän muistiin. En rupea säätämään modeemin kerneliä oluiden jälkeen. Tiedän kokemuksesta, LINUX-kerneliä kännissä kääntäneenä joskus 90-luvulla että siitä sattuu vaan Juhaa leukaan :-P Kiitti vinkistä. Tänään riittää tämä nopeus. Mutta jatkakaa keskustelua koska kaikki tieto tallentuu tänne pilveen ja tästä on ehkä jotain hyötyä muillekin. En aloittanut tätä keskustelua pelkästään itseni takia, kuten ehkä luitte alkuperäisestä viestistäni. Vaan hakuteokseksi millä joku oikeasti voisi selittää nämä LTE-taajuudet ja mitä niillä oikeasti tehdään ja miten pärjätään!

Vanhus kuittaa hetkeksi.
 
Juu mun pointti onkin se, että missään ei ole selitetty että mitä noi Bx+Bx tarkoitaa, mitä taajuuksia. Jouduimme teknisen tuen kanssa setvimään googlen kanssa tänään kaikki. Hänkään ei tienny, siis Elisalta. Ja molemmat on asiantuntijoita ja minäkin inssi ja kohta 50v. Mutta ei sillä väliä, sitä varten minä tämän ketjun perustin, että jatkossa joku asiaa tarvitseva löytää tietoa.
 
Ahaa, täällä on selitetty: LTE frequency band

Eli oleellisimmat Suomessa:
B1 2100Mhz
B3 1800Mhz
B7 2600Mhz
B8 900Mhz
B20 800Mhz
B28 700Mhz

Ei noita tule ajateltua edes, kun itselle ollut jo vuosia melkein jokapäiväistä asiaa niin muistaa ulkoa. Syy, miksi B-ilmaisu on taajuutta parempi, on siinä että samalle taajuusalueelle voi olla useita toisistaan eroavia bandeja määritelty eri maiden taajuusjakojen mukaan.
 
Jep, ja itelläni on lähimastossa tarjolla B1+B3+B7(Elisa), mutta tuota kombon päälläoloa ei voinut verifioida LTEWatchilla, onneksi LTEInspecteur auttoi.
 
Tarkoittaako se siis että jos sanotaan että B1+B3+B7 tarkoittaa että se käyttää kolmea taajuutta yhtäaikaa vai vaan sitä mikä on paras? Siis sitä mietin kun tämän Huawein roskan pitäisi pystyä moneen taajuuteen yhtäaikaa.
Roska: siltä se vaikuttaa.
 
Tätä varten perustin tämän ketjun, eli että selitettäisiin porukalle mitä nämä jutut on. Koska esim tuon Huawein käyttöohje ei selitä mitä noi B1--- jutut tarkoittaa. Eli porukka näkisi tästä ketjusta mistä on kyse. Ja olette auttaneet enemmän kuin tarpeeksi. Jopa se Elisan tekninen henkilö tänänään ei tiennyt noista asetuksista mitään. Ja nyt tiedän jo paljon enemmän. Kiitoksia kaikesta tiedosta. Ei mua kaduta tämän purkin ostaminen, hommat kuitenkin toimii tasaisesti ja hyvin.

Olisihan tässä toivottavaakin ja paljon, mutta se on elämää. <3
 
Tarkoittaako se siis että jos sanotaan että B1+B3+B7 tarkoittaa että se käyttää kolmea taajuutta yhtäaikaa vai vaan sitä mikä on paras? Siis sitä mietin kun tämän Huawein roskan pitäisi pystyä moneen taajuuteen yhtäaikaa.
Roska: siltä se vaikuttaa.
Tarkoittaa, että voi ainoastaan käyttää noita taajuuksia. Se, että käyttääkö niitä yhtä aikaa riippuu mm. tukiasemasta.
 
niin suunnilleen tuossa plussataan B1(=2100MHz)+B3(=1800MHz)+B7(=2600MHz) latausnopeudet, jos ne kaikki ovat päällä. Motun hallintasivulla taitaa lukea milloin ne ovat päällä, siis vaikka tuo kombo olisi valittuna niin ei se aina ole käytössä, vaan joku osa siitä. Ei varmaan Huawein valikosta voi tuota kys. komboa edes valita vaan se kolmas taajuus on aina 800MHz tms. joku hitaampi, josta ei paljon lisäystä tule nopeuteen.
Testaa joskus öisin paljonko ne nopeudet on ilman ruuhkia. Noi 4g:t on melkosen tukkosia nykyään joka ilta kun jengi on oppinut käyttämään Netflixejä ja muita striimipalveluita.
 
Jos tuo Kangasvuorentie 6 on sun osoite, niin Cellmapper näyttää, et lähin tukari Elisalla on vain muutaman kymmenen metrin päässä koilliseen. Tosin siinä tukarissa toimii vain B3(1800MHz) ja B20(800MHz). Prisman katolla on sitten tukari jossa on B1(2100MHz) myös. Pupuhuhdassa tukari jossa on B1, B3, B7, B20..

Laita motu Puparin puolen ikkunanlaudalle ja lukitse motusta taajuuskombo, missä on tuo B1 mukana. Esim. B1+B3+B7, tai B1+B3+B20. Se Puparin tukari saattaa kyllä olla maaston muotojen takia huonosti ku jossain siellä mäen päällä, mut jos on kinnostusta kokeilla. Tuo B1 on kuitenki omien kokemusten mukaan se Elisan nopein taajuus yleensä, niin se olis kiva saada käyttöön.

Elisa (Finland) Cell Tower Map
 
Soitin just tonne tekniseen tukeen ja sain viestin että taajuudet tässä Kangasvuorentie 6 osoitteessa on:

2600 (b7)
2100 (b1)
1800 (b3)
800 (b20)

Mulla on motu tossa ikkunalaudalla, en ole pariin viikkoon jaksanut säätää koska ihan riittävä tämä nopeus kuitenkin on. Mutta kun saan noi monitaajuudet futaamaan niin eiköhän tämä tästä. Antenni on tosiaan ihan lähellä.

Suosittelivat suuntaavaa antennia. Olen lukenut netistä tämän Huawein ongelmista, mutta toimii kyllä ihan hyvin nyt kuitenkin. Säädän kunhan ehdin, nyt on työhaastattelujen kanssa tekemistä :)

Kiitoksia avusta kaikille, toivottavasti tästä ketjusta jää jotain osviittaa tuleville polville jotka etsivät LTE-vastauksia kysymyksiinsä. Jatketaan keskustelua :-)

Nyt avaan olusen ja menen WoWiin.

Kiitos ja kumarus! <3
 
  • Tykkää
Reactions: T0m
Lainataanpa tätä ketjua, kun otsikon alle sopinee, eli katselen tällä hetkellä uutta luuria ja tähän mennessä listalle ovat päässeet Vivo X100 Pro 5G ja Nubia Z60 Ultra, joista ensinmainittu kiinnostaisi enemmän kehutun kamerapuolen takia.
Vivo tukee 4G FDD-LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B26/B28A; 5G: n1/n3/n5/n8/n28A/n38/n40/n41/n77/n78/n79, eli äkkiseltään pienellä perehtymisellä B20 ja n28 Suomessa käytössä olevista taajuuksista puuttuu, kun taas Nubiasta nuo löytyvät.
Kysymys onkin, kuinka tärkeät nämä kanavat ovat käytännössä? Enimmäkseen tulee PK-seudulla pyörittyä, ja mökillä kesäisin Lappeenrannan perämettissä, jossa nyt lähtökohtaisesti ei kummoisia yhteyksiä olekaan. Liittymä DNA:lta, mutta sitä voi tarvittaessa vaihtaa.
Yritin Cellmapperia tulkita, mutta en siitä oikeen tullut hullua hurskaammaksi. :lol:
 
Lainataanpa tätä ketjua, kun otsikon alle sopinee, eli katselen tällä hetkellä uutta luuria ja tähän mennessä listalle ovat päässeet Vivo X100 Pro 5G ja Nubia Z60 Ultra, joista ensinmainittu kiinnostaisi enemmän kehutun kamerapuolen takia.
Vivo tukee 4G FDD-LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B26/B28A; 5G: n1/n3/n5/n8/n28A/n38/n40/n41/n77/n78/n79, eli äkkiseltään pienellä perehtymisellä B20 ja n28 Suomessa käytössä olevista taajuuksista puuttuu, kun taas Nubiasta nuo löytyvät.
Kysymys onkin, kuinka tärkeät nämä kanavat ovat käytännössä? Enimmäkseen tulee PK-seudulla pyörittyä, ja mökillä kesäisin Lappeenrannan perämettissä, jossa nyt lähtökohtaisesti ei kummoisia yhteyksiä olekaan. Liittymä DNA:lta, mutta sitä voi tarvittaessa vaihtaa.
Yritin Cellmapperia tulkita, mutta en siitä oikeen tullut hullua hurskaammaksi. :lol:

B20 (800Mhz) on hyvin tärkeä. Yleisin ja kauaskantoisin 4G taajuus mitä käytössä on. Jollain mökkipaikkakunnalla ei pakosti ole mitään muuta datakäytössä. Isommissa taajamoissa sen sijaan löytyy kaikenlaista muutakin.
 
Lainataanpa tätä ketjua, kun otsikon alle sopinee, eli katselen tällä hetkellä uutta luuria ja tähän mennessä listalle ovat päässeet Vivo X100 Pro 5G ja Nubia Z60 Ultra, joista ensinmainittu kiinnostaisi enemmän kehutun kamerapuolen takia.
Vivo tukee 4G FDD-LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B26/B28A; 5G: n1/n3/n5/n8/n28A/n38/n40/n41/n77/n78/n79, eli äkkiseltään pienellä perehtymisellä B20 ja n28 Suomessa käytössä olevista taajuuksista puuttuu, kun taas Nubiasta nuo löytyvät.
Kysymys onkin, kuinka tärkeät nämä kanavat ovat käytännössä? Enimmäkseen tulee PK-seudulla pyörittyä, ja mökillä kesäisin Lappeenrannan perämettissä, jossa nyt lähtökohtaisesti ei kummoisia yhteyksiä olekaan. Liittymä DNA:lta, mutta sitä voi tarvittaessa vaihtaa.
Yritin Cellmapperia tulkita, mutta en siitä oikeen tullut hullua hurskaammaksi. :lol:

Miksi tuollaisia eksoottisia luureja pohdit? Noiden kanssa tulee varmasti ongelmia. B20 tuki on tosiaan pakko olla, jos meinaat laitetta käyttää Suomessa järkevästi. Muuten tulet näkemään paljon EDGE logoa. VoLTEn toimivuus voi olla ihan arpapeliä. Unohtaisin tuollaiset lelut samantien.
 
Miksi tuollaisia eksoottisia luureja pohdit? Noiden kanssa tulee varmasti ongelmia. B20 tuki on tosiaan pakko olla, jos meinaat laitetta käyttää Suomessa järkevästi. Muuten tulet näkemään paljon EDGE logoa. VoLTEn toimivuus voi olla ihan arpapeliä. Unohtaisin tuollaiset lelut samantien.
Kameran ja hinnan takia ensisijaisesti. Alle 800€ vaikea löytää toista luuria, joka kuvanlaadussa hakkaa muiden valmistajien lippulaivapuhelimet. Myös IP68, 100W lataus ja normikäytössä parin päivän akkukesto aika isoja plussia itelle. Tossa Nubiassa myös houkuttelisi reiätön näyttö, jota ei monesta länkkäripuhelimesta tunnu löytyvän.
Kuten jo mainitsin, enimmäkseen pyörin PK-seudulla, jossa tuo B20 ei ilmeisesti niin kriittinen ole? Mökillä tai reissussa voi taas jakaa netin muista laitteista. VoLTE tuossa väitetysti toimii, miten se on arpapeliä? Jotain operaattoreiden omaa säätöä?
Näkeekö jostain esim. tuon B20 kattavuutta vs. muut taajuudet? Aika hukassa näiden kanssa käytännön osalta, kun vissiin aika maakohtasta, niin vaikka esim. Redditistä löytyy vaikka kuinka kommentteja siitä, miten toimii täysin ongelmitta monessa EU-maassa, se ei välttämättä tarkoita samaa Suomessa..?

Onhan se kyllä aika noloa jollekin Applelle, Samsungille, ym. jos "tuollainen lelu" hakkaa niiden 2x kalliimmat laitteet kameroiden je muidenkin ominaisuuksien osalta. :lol:

Edit. Jännästi Matkapuhelinfoorumilla väitetään, että B20 taajuutta ei juuri tarvitse; Vivo X100 / X100 Pro
 
Viimeksi muokattu:
Kameran ja hinnan takia ensisijaisesti. Alle 800€ vaikea löytää toista luuria, joka kuvanlaadussa hakkaa muiden valmistajien lippulaivapuhelimet. Myös IP68, 100W lataus ja normikäytössä parin päivän akkukesto aika isoja plussia itelle. Tossa Nubiassa myös houkuttelisi reiätön näyttö, jota ei monesta länkkäripuhelimesta tunnu löytyvän.
Kuten jo mainitsin, enimmäkseen pyörin PK-seudulla, jossa tuo B20 ei ilmeisesti niin kriittinen ole? Mökillä tai reissussa voi taas jakaa netin muista laitteista. VoLTE tuossa väitetysti toimii, miten se on arpapeliä? Jotain operaattoreiden omaa säätöä?
Näkeekö jostain esim. tuon B20 kattavuutta vs. muut taajuudet? Aika hukassa näiden kanssa käytännön osalta, kun vissiin aika maakohtasta, niin vaikka esim. Redditistä löytyy vaikka kuinka kommentteja siitä, miten toimii täysin ongelmitta monessa EU-maassa, se ei välttämättä tarkoita samaa Suomessa..?

Onhan se kyllä aika noloa jollekin Applelle, Samsungille, ym. jos "tuollainen lelu" hakkaa niiden 2x kalliimmat laitteet kameroiden je muidenkin ominaisuuksien osalta. :lol:

Edit. Jännästi Matkapuhelinfoorumilla väitetään, että B20 taajuutta ei juuri tarvitse; Vivo X100 / X100 Pro

Kyllä se iso puute on, jos B20 tukea ei ole. En ostaisi missään tapauksessa sellaista luuria, jossa LTE800 ei tuettu, jos sillä haluaa puheluita hoitaa tai dataa käyttää 4G:llä. Sisäkuuluvuus voi monissa paikoissa olla sitten olematon. VoLTE-tukea ei välttämättä myöskään löydy Suomi-operaattoreille ollenkaan. Ainahan voi testata toimiiko vai saatko pelkät 2G-puhelut. Puhelun aikana sitten data ei myöskään toimi ollenkaan. Jos noista nyt pakko on valita niin mieluummin kai sitten Nubia, jossa lienee B20 tuki. Silti ottaisin lähes saman hintaisen Samsungin S24:n anyday.
 
Kameran ja hinnan takia ensisijaisesti. Alle 800€ vaikea löytää toista luuria, joka kuvanlaadussa hakkaa muiden valmistajien lippulaivapuhelimet. Myös IP68, 100W lataus ja normikäytössä parin päivän akkukesto aika isoja plussia itelle. Tossa Nubiassa myös houkuttelisi reiätön näyttö, jota ei monesta länkkäripuhelimesta tunnu löytyvän.
Kuten jo mainitsin, enimmäkseen pyörin PK-seudulla, jossa tuo B20 ei ilmeisesti niin kriittinen ole? Mökillä tai reissussa voi taas jakaa netin muista laitteista. VoLTE tuossa väitetysti toimii, miten se on arpapeliä? Jotain operaattoreiden omaa säätöä?
Näkeekö jostain esim. tuon B20 kattavuutta vs. muut taajuudet? Aika hukassa näiden kanssa käytännön osalta, kun vissiin aika maakohtasta, niin vaikka esim. Redditistä löytyy vaikka kuinka kommentteja siitä, miten toimii täysin ongelmitta monessa EU-maassa, se ei välttämättä tarkoita samaa Suomessa..?

Onhan se kyllä aika noloa jollekin Applelle, Samsungille, ym. jos "tuollainen lelu" hakkaa niiden 2x kalliimmat laitteet kameroiden je muidenkin ominaisuuksien osalta. :lol:

Edit. Jännästi Matkapuhelinfoorumilla väitetään, että B20 taajuutta ei juuri tarvitse; Vivo X100 / X100 Pro
Ainakin omasta mielestä hassua harkita puhelinta, jolla tietää, että maantieteellinen 4G-kuuluvuus on suurimmassa osassa Suomea (ja todennäköisesti Eurooppaa) todella rajallinen/olematon. VoLTE/VoWIFI on täysin arpapeliä myöskin, joten jos ne eivät toimi, on puheluiden äänenlaatu täyttä kuraa. Ajattelisn, että sisäkuuluvuus rakennuksissa ja eritoten pääkaupunkiseudulla maan alla ovat B20 osalta ne, joissa haasteita todennäköisesti esiintyy.

Toisena asiana on suomalaisten varmennesovellusten (pankit yms.) toimivuus nyt ja/tai tulevaisuudessa, joka näissä kiinakapuloissa on kysymysmerkki. Samaa voisin olettaa päivitystuesta, josta tosin en tämän mallin osalla tarkkaa tilannetta tiedä. Puhumattakaan näiden valmistajien omien Android-versioiden tietoturvasta lähdemaata ajatellen, jos tälle itse antaa painoarvoa.

Kaikilla toki on omat prioriteettinsa. Itse mieluusti maksan pari sataa enemmän, että saan kaikilla osa-alueilla toimivan huippuluurin.
 
Ainakin omasta mielestä hassua harkita puhelinta, jolla tietää, että maantieteellinen 4G-kuuluvuus on suurimmassa osassa Suomea (ja todennäköisesti Eurooppaa) todella rajallinen/olematon. VoLTE/VoWIFI on täysin arpapeliä myöskin, joten jos ne eivät toimi, on puheluiden äänenlaatu täyttä kuraa. Ajattelisn, että sisäkuuluvuus rakennuksissa ja eritoten pääkaupunkiseudulla maan alla ovat B20 osalta ne, joissa haasteita todennäköisesti esiintyy.

Toisena asiana on suomalaisten varmennesovellusten (pankit yms.) toimivuus nyt ja/tai tulevaisuudessa, joka näissä kiinakapuloissa on kysymysmerkki. Samaa voisin olettaa päivitystuesta, josta tosin en tämän mallin osalla tarkkaa tilannetta tiedä. Puhumattakaan näiden valmistajien omien Android-versioiden tietoturvasta lähdemaata ajatellen, jos tälle itse antaa painoarvoa.

Kaikilla toki on omat prioriteettinsa. Itse mieluusti maksan pari sataa enemmän, että saan kaikilla osa-alueilla toimivan huippuluurin.
No, pari sataa ja pari sataa.. Ton X100 Pron Kiina ja Global -versioitten välillä on ~400€, joka siis on +50% hintaa lisää ja pelkän B20 taajuuden, Android Auton (jolla en tee mitään) ja ilmeisesti huonomman käyttiksen saadakseen se jotenkin tuntuu rapsakalta. Sen takia täällä kyselenkin näiden perään, mutta aika heikosti tähän mennessä tuntuu löytyvän käytännön kokemuksia tuon B20 taajuuden puutteesta.

Suomalaiset pankkisoftat testatusti toimii ja valmistajan mukaan 3 vuotta OS-päivityksiä taattu. Kiinaluureissa toki oma aspektinsa on tietoturva/vakoilut, mutta sille on oma ketjusa; Vakoilevat kiinalaiset puhelimet (Xiaomi, Oneplus?, Huawei?)

Edit. Niin ja Samsung S24 ei ole vaihtoehto itselle selvästi huonomman kameransa takia. Jos 24 Ultra olis ton 800€, niin sitten voisi sitäkin miettiä.
 
Kun 3g verkot sammuivat mä huomasin että VoLTE on paljon tärkeämpi ominaisuus kuin osasin odottaa. Yllättävän usein sitä tulee kuitenkin puheluiden aikana jotain datan siirtoa tarvittua. Onneksi tähän LG puhelimeen sen pystyi piilovalikoiden kautta konffimaan päälle.
 
Soitin just tonne tekniseen tukeen ja sain viestin että taajuudet tässä Kangasvuorentie 6 osoitteessa on:

2600 (b7)
2100 (b1)
1800 (b3)
800 (b20)

Mulla on motu tossa ikkunalaudalla, en ole pariin viikkoon jaksanut säätää koska ihan riittävä tämä nopeus kuitenkin on. Mutta kun saan noi monitaajuudet futaamaan niin eiköhän tämä tästä. Antenni on tosiaan ihan lähellä.

  • Tekninen tuki on Elisalla hyvin mielenkiintoinen, mutta pääasiassa saanut hyvää palvelua, kun on tajuttu että asiakas jotain ymmärtää asioista / osaa vaatia...
  • Kartat ovat ylioptimisia aina, eivätkä esimerkiksi tajua "ylikuuluvuuden"/häiriöiden päälle mitään. Meilläkin on pari tukiasemaa lähellä ja aikanaan kun mobiililla kikkailin, oli LTE-modeemin oikea paikka ikkunalla ihan senttipeliä. Rakas vaimoni ei oikein tykännyt tästä aspektista :lol:.
  • Huomaa myös se, että Elisa sammuttelee osan taajuuksista öiksi (jotain noin. 01.00–07.00 tai 06.00), säästävät rahaa ja lisenssejä. Tämä pitää osata pyytää poistamaan siitä lähitukiasemasta, mun Huaweista aina katkesi yhteys kun B7 2600 Mhz sammui, eikä purkki enää ilman reboottia osannut yhdistää siihen taajuuteen uudestaan.. Joutui perustelemaan tekniselle puolelle miksi pitää ottaa virransäästö pois. No parin vuoden jälkeen se on taas kytketty päälle. Tavallaan vähän kyseenalaista ettei öisin voi edes teoriassa saavuttaa myytyä nopeutta.

Tosiaan SINR olisi hyvä olla +10 ja RSRQ lähempänä 10 kuin 20. Itse sain satoja megoja (liittymän maximit 300 Mb), vaikka SINR pomppi 10–25 edestakaisin ja RSRQ oli 12–13. Nykylaitteet lienevät parempia.​

Lisäksi suomessa on käytännössä vain "täysiä" taajuusalueita, selittäisin sen ehkä näin: operaattorit käyttävät vain 10 (B20) tai 20 Mhz alueita, muualla euroopassa/maailmalla saattaa olla esim. 2 eri tukiasemaa ja molemmat lähettävät B7 alueelta kahta eri 10 Mhz kaistaa. Suomessa taas molemmat tukarit lähettävät samaa 20 Mhz kaistaa ja ne saattavat häiritä toisiaan, koskee myös tukarin sektoreita. Eli jos asuu ikävästi kahden sektorin ristitulessa, ei oikein voi saada kunnollista ja nopeaa yhteyttä. Tuli tuossa käytyä Amsterdamissa ja siellä oli esim. 5 Mhz "viipaleita", jotka yhdistetään sitten intra CA:lla yhteen.

Onnea matkaan säädöissä. Täytyy vielä sanoa, että ainakin se joku DNA:n myymä ZTE 5G "sylinteri" on aika hemmetin hyvä 4G käytössäkin, myy sitä toki muutkin operaattorit. Veljellä oli sellainen ennen kuin valokuitu kytkettiin ja nyt se meni isälle käyttöön. Toimii huonossakin signaalissa. Kalliitahan ne toki on..
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 179
Viestejä
4 531 305
Jäsenet
74 771
Uusin jäsen
Salaliittoteoreetikko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom