Build Litrasten koneiden taisto (Lenovo M920q:n rakentamisesta ja säätämisestä)

Liittynyt
15.01.2021
Viestejä
74
Järjestettiin poikain kanssa pieni kilvoittelu, missä katsottiin kuka rakentaa tykeimmän pelikoneen Lenovon litraiseen M920q-koteloon. Kilvoittelun tuoksinassa päästiin tutustumaan mm.:

1) esoteerisiin gpu-jäähyihin
2) BIOS:in puukottamiseen RU.efi -softalla
3) alivoltittamisen jaloon taitoon

Kirjoitettiin kilpaveljien kanssa englanninkielinen postaus aiheesta Reddittiin, jotta saataisiin jaettua matkan varrella kertyneitä oppeja laajemminkin. Uskoaksemme löydettiin tästä platasta paljon juttuja, joita ei vielä ole kauhean hyvin dokumentoitu. Käykäähän tsekkaamassa reportaasimme:

The Battle of 1-litre Gaming Rigs (and tips for Lenovo Tiny builders)

___________________

EDIT: 18.4.2025: käännetty suomeksi alkuperäinen Reddit-postaus:

Kolmannessa "kuka rakentaa nopeimman tietokoneen" -kilpailussa päätimme rakentaa pienen pelikoneen, joka helpottaisi täysikokoisen ATX-pelikokoonpanon kuljettamista puolivuosittaiseen LAN-tapahtumaamme. SFF-skenen ei niin perusteellisen tutkimuksen jälkeen loimme seuraavat säännöt kilpailulle:
  • Kaikkien osallistujien kilpailukokoonpanojen tulee noudattaa seuraavia rajoituksia:
    1. Kisakone tulee rakentaa Lenovon m720q:n tai m920q:n yksittäiseen koteloon ja pohjauten tämän emolevyyn.
    2. Kisakotelon tulee olla ulkomitoiltaan alkuperäistä vastaava. Ainostaan PSU saa olla kotelon ulkopuolella. Koneen ulkokuorta saa muokata, mutta ulkonäön tulee olla ”olohuoneen kestävä”.
    3. CPU: kilpailijan päätettävissä
    4. GPU: gpu:n tulee saada virtansa pcie-väylästä. Ada Loveloce -mikroarkkitehtuurin sirut eivät ole sallittuja. Kuva tulee tuottaa rasterisaatiolla; frame generationia ei saa hyödyntää kilpailussa.
    5. PSU: enintään 300W, power brick -mallinen
    6. Kisakoneen muut komponentit, suorittimien/muistien kellotaajuudet, käyttöjärjestelmä ja budjetti ovat kilpailijoiden päätettävissä.
    7. Kukin kilpailija voi osallistua ainoastaan yhdellä kokoonpanolla.
    8. Tietokoneen tulee kokoisuudessaan olla fyysisesti paikalla kilpailutilanteessa.
    9. Testien manipulointi/muokkaaminen ei ole sallittua (poisluettuna ohjelmien asetusten tai käyttöjärjestelmän optimointi).
  • Kilpailulle asetetaan 2-3 hengen riippumaton tuomaristo. Kilpailija ei voi toimia tuomarina. Tuomaristo kokoontuu tarvittaessa antamaan lopullisen päätöksen tilanteissa, joissa sääntöjä epäillään loukatuiksi. Lisäksi tuomaristo valvoo myös pisteiden laskennan.
  • Pisteiden lasku: Kaikkia lajeja ajetaan yksi ajo kilpailijaa kohden. Lajikohtaiset pistemäärät kerrotaan yhteen (CineBench x YAAB x Heaven). Mikäli ajo keskeytyy kisakokoonpanon toimintahäiriöstä johtuvista syistä, kilpailija saa lajikohtaiseksi pistemääräkseen 1. Epäselvissä tilanteissa tuomaristo tekee päätöksen kilpailijan etua priorisoiden. Tuomaristo arvio myös kokoonpanoon olohuoneen kestävyyden: ne koneet jotka eivät läpäise tuomariston kriittistä arviointia, saavat sakkokertoimen x0,99 loppupistemäärään. Muista selkeistä sääntörikkomuksista kilpailijan kisakone diskataan. Kilpailun voittaja on se kilpailija, joka saa suurimmat kokonaispisteet
Sääntöjen keskeinen tavoite oli tasapainottaa koko (1 litra), suorituskyky (kelvollinen pelikone) ja budjetti. Edellinen kilpailumme nosti vahingossa tietokoneisiin käytetyt budjetit pilviin, joten tällä kertaa oli tarpeen ryhtyä toimiin suojellaksemme kilpailijoita itseltään; esimerkiksi Ada Lovelace GPU:t kiellettiin kilpailusta. Samoin pakottamalla kilpailijoiden kisakoneet samalle Lenovo-alustalle, kalliit custom-emolevyt suljettiin pois.

Sääntöjen julkistamisen jälkeen neljä kilpailijaa osallistui kilpailuun. Koneenpohjat hankittiin Ebaysta ja muista verkkokaupoista. Koneiden hankintakustannukset olivat 70-250 euroa riippuen koneiden sisällöstä ja kilpailijoiden silmästä (ja kärsivällisyydestä) hyville tarjouksille.
Noin neljän kuukauden valmisteluajan jälkeen neljä kilpailijaa osallistui kilpailuun tietokoneilla, joiden tekniset tiedot olivat seuraavat:


the-battle-of-1-litre-gaming-rigs-and-tips-for-lenovo-tiny-v0-nen0gfa61kue1.webp

1Pisteet kilpailussa / parhaat pisteet kilpailun ulkopuolella
2Ei tulosta / testi kaatunut
3Kilpailija sai x0,99 rangaistuskertoimen, koska tietokone ei täyttänyt paneelin olohuoneenkestävyys-kriteerejä

the-battle-of-1-litre-gaming-rigs-and-tips-for-lenovo-tiny-v0-lxy87lttujue1.webp

Kuva 1. Keimon kisakone 1, jossa P3 kansilevy and VESA-teline.

the-battle-of-1-litre-gaming-rigs-and-tips-for-lenovo-tiny-v0-qvb7qp1xujue1.webp

Kuva 2. Reintserin kisakone, jossa 3D-tulostettu kansilevy (ITG Gear Design)

the-battle-of-1-litre-gaming-rigs-and-tips-for-lenovo-tiny-v0-4tiyzo81vjue1.webp

Kuva 3. Aeses:in kisakone, jossa kansilevyyn porattu reikiä.


Mitä opimme kollektiivisesti (=vinkkejä muille, jotka rakentavat vastaavia koneita):

HUOMAA: kaikki muutokset koneeseesi ovat täysin omalla vastuullasi. Emme voi taata, että se, mikä on toiminut meillä, toimii muille. Jos jokin menee pieleen, emme ole pelastamassa päivää. Etene varovaisesti ja ole valmis vianetsintään, kun jokin menee pieleen.
  • M920q:ssa CPU:n jännitteensäätö ja ylikellotus ovat lukittuja. Nämä säädöt voidaan kuitenkin avata joko flashaamalla emolle custom-bios tai muokkaamalla UEFI-variableja RU.efi-ohjelmistolla. Valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon. Unlockaus-prosessi on melko samanlainen kuin tässä Reddit -postauksessa kuvattu. Äärimmilleen yksinkertaistettuna prosessi sisältää seuraavat vaiheet:
    • Flashaa uusin bios emolle
    • Käytä Uefitoolia (tai vastaavaa) avataksesi kyseinen biosin, etsi muuttuja (esim. cfg lock) ja tallenna Setup-kansio .bin-tiedostona
    • Käytä IFR-extractoria saadaksesi .bin-tiedoston luettavaan muotoon
    • Etsi muuttuja IFR-extractorilla tuotetusta dokumentista
    • Merkitse muistiin offsetit, joita haluat muuttaa
    • Käynnistä RU.efi USB-tikulta
    • Säädä muuttujia heksadesimaaleina
  • Jännite- ja CPU-kellotaajuussäätöjen avaamiseksi tulee muokata seuraavia muuttujia: CFG Lock, OverClocking feature ja Overclocking lock. RU.efi:ssä nämä sijaitsevat UEFI-variableissa → Setup. Huomaa, että nämä asetukset eivät näy UEFI:ssa edes arvojen muokkaamisen jälkeen; tehdyt muutokset tulee muistaa (UEFI-variableihin tehdyt muutokset voidaan palauttaa clear cmos -jumpperilla).
  • Intel Virtualization täytyy olla pois päältä UEFI:ssa, jotta jännitteensäätövaihtoehdot (FIVR) aktivoituvat ThrottleStopissa. Tämä asetus näkyy natiivina UEFI:ssa; RU.efi:ä ei tarvitse käyttää tähän.
  • CPU:t, jotka ovat virallisesti tuettujen listan ulkopuolella, toimivat itse asiassa hyvin M920q:n kanssa, olettaen, että on valmis avaamaan biosin ja alivoltittamaan CPU:ta (esim. ThrottleStopilla). Kun otetaan huomioon, että monien testattujen CPU:iden joukossa kokeilimme useita K-sarjan prosessoreita (9600K, 9700K, 9900K, 9900K ES), on erittäin todennäköistä, että jokainen (ei-xeon) Coffee Lake -prosessori toimii tällä alustalla.
  • Lämpötilat ovat todella korkeita ilman CPU:n alivoltittamista. Esimerkiksi CC150:n lämpötila -145mV alijännityksellä (core ja cache) laski noin 15 °C samalla kun saatiin noin ~200 pistettä lisää Cinebench R23 Multicore -testissä.
  • Virallisesti M920q tukee vain 35W TDP-prosessoreita. Vaihtamalla CPU-jäähdyttimen 65W-versioon (01MN631 & 01MN632; nämä ovat FRU-numeroita, Field Replaceable Unit -numeroita, joita Lenovo käyttää) – jollainen tulee mm. M920x:n mukana - CPU-lämmöille jää kuintenkin paljon suurempi headroom.
  • Huomaa, että tehdasasennetut VRM-lämpötyynyt 01MN631:ssa ovat umpisurkeita: kaikissa kilpailun aikana näkemissämme 01MN631-heatsinkeissä oli muovikalvo tyynyn ja jäähdytyselementin välillä (sic). Tyynyjen vaihtaminen on erittäin suositeltavaa (mikä tahansa laadukas 1,0-1,5 mm lämpötyyny ajanee asiansa).
  • Internetissä kiertää anekdootaalista evidenssiä siitä, että erillisen GPU ollessa asennettuna, järjestelmä rajoittaa CPU:n virrankulutuksen 35W:iin (M920x-emolevyllä raja on ilmeisesti 65W). Näin toden totta on, kun järjestelmä on täydessä kuormituksessa: kun sekä CPU että GPU ovat täydellä kuormalla GPU saa täyden 70W virtaa, mutta CPU on rajoitettu 35W:iin. Synteettisten testien ulkopuolella (esim. pelatessa) molemmat eivät kuitenkaan yleensä ole 100% kuormitettuja, joten 35W-raja ei välttämättä ole ongelma jokaisen CPU:n kanssa. Kun vain CPU on kuormitettu, ainoa virran rajoitus on PL1/PL2. Yritimme muokata näitä arvoja sekä ThrottleStopissa että BIOS:ssa, mutta näillä ei näytä olevan vaikutusta.
  • Edellä mainittu 35W CPU-raja voidaan ohittaa muokkaamalla IMON slope -varibleja (core, gt, vccin ja sa). Arvo ilmaisee prosenttiosuuden virrankulutuksesta, jonka CPU raportoi emolevylle. Jos nämä asettaa esimerkiksi 50:een, CPU:n 35W:n virran raja kaksinkertaistuu 70W:iin, koska emolevyn virransyöttö huijataan uskomaan, että CPU kuluttaa vain 35W. HUOM: IMON-arvojen säätäminen voi johtaa laitteiston rikkoutumiseen, koska kone syöttää komponentteihin paljon enemmän virtaa kuin se on suunniteltu tekemään. Koneet, joissa ajettiin muokattuja IMON-arvoja, olivat pääasiassa vakaita, mutta yhden tietokoneen emolevy kärähti arvojen muokkauksen jälkeen.
  • Virrasta puheenollen: testasimme 135W, 170W, 230W ja 300W -virtalähteitä, joista ensimmäiset kaksi toimivat moitteettomasti kaikissa kisakoneissa (virallisesti koneet tukevat virtalähteitä vain 135W:iin asti). Mielenkiintoista kyllä, sekä 230W että 300W virtalähteillä oli ongelmia yhdessä kisakoneessa, sillä ne kuristivat CPU:n virran 35W:iin (muut M920q:t kilpailussa toimivat hyvin molempien virtalähteiden kanssa). Oletamme tämän liittyvän Smart Sense -ominaisuuksiin, jotka mahdollistavat virtalähteen kommunikoida kapasiteettinsa emolle. Myös 135W:n virtalähteellä oli omat ongelmansa: kun 9900K ja RTX A2000 olivat asennettuina, virtalähteen nimellisteho ylitettiin jatkuvasti, mikä johti kärähtäneeseen virtalähteeseen. Kaiken kaikkiaan 170W virtalähde vaikuttaa olevan turvallisin ratkaisu.
  • SFF-foorumeilla näkee monia esimerkkejä, joissa M920q:n kanteen on porattu reikiä CPU-ilmanvaihdon lisäämiseksi. M920q:n CPU-jäähdytin on kuitenkin blower-tyyppinen jäähdytin, joka imee ilmaa jäähdyttimen alapuolelta. Tämä tarkoittaa, että jäähdytin imee ilmansa etupaneelin lävitse, ei yläpuolelta. Reikien poraamisella saattaa olla minimaalinen vaikutus CPU:n lämpötilaan, mutta efekti on todennäköisesti olematon.
  • GPU:n osalta ilmanvaihdon lisääminen sen sijaan on ensisijaisen tärkeää. Kannen rei’ittäminen, 3D-tulostetun kannen käyttäminen tai kannen ottaminen toisesta Tiny-mallista - kuten M920x:stä (02CW661) - ovat kelvollisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi yhdessä kisakoneessa käytettiin Lenovo P3:n kantta, johon oli kiinnitetty alkuperäinen M920q:n etupaneeli (kuvassa 1). Tämä vaati jonkin verran dremelöintiä, poraamista ja muutaman M2.5 ruuvin/mutterin etukannen kiinnittämiseksi, mutta kaiken kaikkiaan modifikaatio oli melko helposti toteutettavissa.
  • Jos aikoo asentaa erillisen GPU:n, kannattaa asentaa myös south bridge heatsink (5H40U52594) emolevyn chipsetin jäähdyttämiseksi. Heatsink ei estä GPU:n asennusta, vaan istuu mukavasti GPU:n alla.
  • M920q:ssa on 16x (8x electical) pcie-paikka, mutta se on Lenovon omaa mallia: tarvitaan siis riser, jotta GPU:n saa lisättyä. M920q:lle oikea riseri näyttäisi olevan 01AJ940. Huomaa, että monet ebay-listaukset myyvät täysin erilaisia risereita käyttäen tätä FRU:ta. Oikeassa riserissa pitäisi olla "BA7H70 REV: 1.2" etsattuna piirilevylle. Muukin riser saattaa toimia, mutta esimerkiksi riserit, joissa on "tiny 4" -etsaus, eivät ole tarkoitettu GPU:ille ja toimivat vain gen 1 / gen 2 nopeuksilla. Ilmeisesti yhteensopimattomien riserien käyttäminen voi myös käräyttää emolevyn.
  • M920q:ssa tulee käyttää matalaprofiilisia, yksipaikkaisia ja pcie:stä virtansa saavia näytönohjaimia olettaen, että kotelo halutaan pitää litraisena (voit toki 3D-tulostaa custom-kannen, joka mahdollistaa kaksipaikkaisen GPU:n). Paras vastine rahalle tätä kirjoittaessa (huhtikuu 2025) näyttää olevan joko RTX A2000 tai 6gb / matalaprofiilinen variantti RTX 3050:stä (esimerkiksi Yestonilta). Kumpi tahansa korteista antaa mukavan >60fps (1080p high/ 1440p medium) suorituskyvyn useimmissa peleissä. A2000 tarvitsee custom-jäähdyttimen N3rdwarelta mahtuakseen koteloon. A2000 käy hieman kuumempana yksipaikkaisella jäähdyttimellä, mutta kokonaisuudessaan lämpötila pysyy mukavasti alle maksimin 88 °C jopa jatkuvalla täydellä kuormalla.
  • Emolevy näyttää flippaavan mikäli GPU-kellot nousevat yli 1500/1600Mhz (ainakin A2000:n kanssa): jos järjestelmä kaatuilee tai on epävakaa, kannattaa kokeilla käyttää MSI Afterburneria rajoittaakseeen max boost clockin 1500/1600Mhz:iin. GPU:ta kannattaa anyways alivoltittaa paitsi vakauden myös suorituskyvyn parantamiseksi. Verrattuna epävakaaseen vakio-GPU:hun, jolla sai hieman yli 6000 pistettä Timespy-grafiikkatestissä, 1575Mhz:iin ja 700mV:iin kuristettu GPU sai yli 1000 pistettä enemmän samaisessa testissä.
  • Internetissä konsensus tuntuu olevan, että M920q:n emo ei kestä erillisen GPU:n virtapiikkejä. Yritimme korjata tätä säätämällä "PEG0-3 Slot Power Limit Value" UEFI-variablea. Variablen vetäminen tappiin (FF) vain pahensi tilannetta. Variablen asettaminen 70W:iin (oletusasetus on 75W) näyttää lisäävän vakautta hieman, mutta on edelleen yksittäisiä tapauksia, joissa kone sammuu yllättäen.
  • Mikä tahansa 1.2V sodimm DDR4 RAM-muisti pitäisi toimia.
  • Emme löytäneet tapaa säätää muistiajoituksia ohjelmistoilla kuten XTU:lla tai vastaavalla. Ajoituksia (kuten tcl, trcd, trp ja tras) voi kuitenkin säätää UEFI-variablejen kautta RU.efi:n avulla. Ajoitukset asetetaan suoraan heksadesimaaleina. Jotta custom ajoitukset toimivat, tulee RU.efi:ssä enabloida sekä "Realtime memory timings" että "Custom memory profile". Kokemuksemme mukaan järjestelmä muuttuu epävakaaksi jopa pienellä ajoitusten kiristämisellä.
  • Jos kone ei POSTaa RU.efi:n jälkeen – mikä on enemmän kuin todennäköistä jossain vaiheessa ajoituksia säädettäessä – voit nollata CMOS:n kumotaksesi RU.efi -muutokset ja palataksesi tehdasasetuksiin. Internetissä kuvatut menettelytavat vaihtelevat melko paljon, mutta kokemuksemme mukaan seuraava toimii:
    • Sammuta tietokone ja irrota virtajohto.
    • Paikanna emolevyssä oleva jumpperi, joka on merkitty JP35. Jumpperin pitäisi oletusarvoisesti olla pinneissä 5-6.
    • Siirrä jumpperi pinneihin 2 ja 4.
    • Liitä virtajohto ja käynnistä kone. Kun pc-speaker piippaa, paina virtapainiketta sammuttaaksesi tietokoneen.
    • Käynnistä uudelleen, odota piippauksia, ja sitten irrota virtajohto ja palauta jumpperi pinneille 5-6.
    • Liitä virtajohto ja käynnistä tietokone. (Saatat joutua käynnistämään tietokoneen kerran virtapainikkeella). CMOS on – tai pitäisi olla – tyhjennetty.
  • Voit ostaa monia osia suoraan Lenovolta. Monissa tapauksissa hinnat ovat jopa halvempia kuin Ebayssa, Amazonissa tai Aliexpressissä.
Kiitokset ETA Prime ja ITG Gear Youtube-kanaville inspiraatiosta ja Parallaxille Lenovo Thinkcentreille tarkoitetusta perusteellisesta refe-ketjusta.

Ja ennen kaikkea, kiitos Reintseri, Aeses ja Competitor 3 hienosta kisasta <3
 
Viimeksi muokattu:
Tämähän on vain mainos ulkoiselle sivustolle, eikä täällä oleva osuus sisällä oikeastaan mitään..
 
Moikka,

Joo haluttiin tehdä tämä postaus englanniksi, jotta saadaan isommalle yleisölle opit jakoon. Toisaalta ajateltiin, että myös täällä voisi olla asiasta kiinnostuneita, joten siksi linkkaus.
 
Juu, mutta sitten 4 vuoden päästä tuo linkki vanhenee, ja tänne jää vaan huonosti tehty aloitus (käytännössä mainospuhe; klikkaa seksiwaulinkkiä) ja epämääräinen viittaus englanniksi kirjoitettuun juttuun toisella alustalla.
 
Eikö tuon koko enkkutekstin voisi liittää tännekin? Ja lisäksi linkin, jos haluaa lukea Redditin kommentteja sieltä.
 
Hieno kisa ja postus, kiitos ja onnea voittajalle! Hienoa nähdä kun raudasta on puristettu viimeisetkin tehot pihalle.

Harmi kun yhden kisaajan kone kaatui Timespy:ssä, oliko kaatumisen syy paikallistettu?
 
Hieno kisa ja postus, kiitos ja onnea voittajalle! Hienoa nähdä kun raudasta on puristettu viimeisetkin tehot pihalle.

Harmi kun yhden kisaajan kone kaatui Timespy:ssä, oliko kaatumisen syy paikallistettu?
Juu tämä oli kyllä äärimmäisen hauska kisa!

Itseasiassa TimeSpy kaatui kissssa sekä Reintserillä että Competitor 3:lla. Uskoakseni ainakin Reintserillä GPU oli syypäänä kaatumiseen. Alivoltitus oli kriittisen tärkeää kaiken tehon irtisaamiseksi pcie-väylän 70w:n power budjetista, mutta toisaalta tämä saattoi aiheuttaa epävakautta. Toisaalta myös postauksessammekin mainittu epävakaus korkeiden gpu-kellojen kanssa saattoi olla osasyyllinen TimeSpy:n kaatumiseen.

Tällä platalla tuo GPU:n virittäminen oli melkoista tasapainottelua: liian vähän virtaa = epävakaa gpu; liikaa virtaa = powerbudjetin ylitys eli heikko teho (matalat boost clockit). Se sweet spot on ylllättävän kapea: omalla raudalla se tuntui olevan tuossa reilussa 700mV:ssä ja 1550mhz:ssä.
 
Viimeksi muokattu:
Juu tämä oli kyllä äärimmäisen hauska kisa!

Itseasiassa TimeSpy kaatui kissssa sekä Reintserillä että Competitor 3:lla. Uskoakseni ainakin Reintserillä GPU oli syypäänä kaatumiseen. Alivoltitus oli kriittisen tärkeää kaiken tehon irtisaamiseksi pcie-väylän 70w:n power budjetista, mutta toisaalta tämä saattoi aiheuttaa epävakautta. Toisaalta myös postauksessammekin mainittu epävakaus korkeiden gpu-kellojen kanssa saattoi olla osasyyllinen TimeSpy:n kaatumiseen.

Tällä platalla tuo GPU:n virittäminen oli melkoista tasapainottelua: liian vähän virtaa = epävakaa gpu; liikaa virtaa = powerbudjetin ylitys eli heikko teho (matalat boost clockit). Se sweet spot on ylllättävän kapea: omalla raudalla se tuntui olevan tuossa reilussa 700mV:ssä ja 1550mhz:ssä.
Jos on suojaamattomat muistikammat, voisi onnistua jopa Thaiphoonilla viiveiden ja taajuuden säätö, kun ne spd-tiedot kirjoitetaan uusiksi (kannattaa tehdä testailut kampa kerrallaan) mikäli emolevy ei mahdollista. Lisäksi AB:n curvea (curve optimizer) saa lukkoon, jolloin helpoin hakea korkein vakaa taajuus, ilman tavanomaista boost-algoa. Tässä kannattaa tehdä AB:n sisään se asetusprofiilin tallennus johonkin niistä paikoista 1-5, koska idlessä watit ovat isommat kun taajuus lukossa.

Timespy on kuitenkin aika ahnas wattien osalta, joten jääpi vakaa taajuus alas. Jos pyytää enemmän kuin mitä jännite kestää, niin suorituskyky laskee koska taajuus vatkaa suojamekanismien johdosta - jonka olittekin huomanneet.

Pelikäytössä tollasella 712mV voipi päästä 1600MHz vakaasti, mutta yleensä varmaan lähempänä juuri 1500MHz. Sellaisen 750mV kanssa 1650MHz on aikalailla vakaa kaikessa, mutta ei mahdu wattirajoihin oikein ja joutunee tinkimään taajuudesta etenkin Timespy:ssa.
 
Viimeksi muokattu:
Jos on suojaamattomat muistikammat, voisi onnistua jopa Thaiphoonilla viiveiden ja taajuuden säätö, kun ne spd-tiedot kirjoitetaan uusiksi (kannattaa tehdä testailut kampa kerrallaan) mikäli emolevy ei mahdollista. Lisäksi AB:n fancurvea saa lukkoon, jolloin helpoin hakea korkein vakaa taajuus, ilman tavanomaista boost-algoa. Tässä kannattaa tehdä AB:n sisään se asetusprofiilin tallennus johonkin niistä paikoista 1-5, koska idlessä watit ovat isommat kun taajuus lukossa.

Timespy on kuitenkin aika ahnas wattien osalta, joten jääpi vakaa taajuus alas. Jos pyytää enemmän kuin mitä jännite kestää, niin suorituskyky laskee koska taajuus vatkaa suojamekanismien johdosta - jonka olittekin huomanneet.

Pelikäytössä tollasella 712mV voipi päästä 1600MHz vakaasti, mutta yleensä varmaan lähempänä juuri 1500MHz.
Reintseri taisi tuota Thaiphoonia testaillakin?

Joo tasaiseksi pakotetulla curvella ajettiinkin Afterburneria: se curven kulma oli juurikin tuo 1550Mhz/712mV mulla kisassa (eli kortti ei buustaa koskaan tuota korkeammalle tai käytä tuota enempää virtaa).
 
Mulla (reintseri, yksi kilpailijoista) tosiaan heitti Windows blue screenin kisassa viimeisellä mahdollisella hetkellä eli kun TimeSpy latasi tulosta. Melkoista dramatiikkaa. Jälkeenpäin ajatellen oli tosiaan gpu:n asetukset aivan liian ylhäällä, olisi pitäny enemmän tuijotella todellisia kelloja mitä kortti antoi ulos. Esim. 1600Mhz ja 750mV saan TimeSpyssä nyt huomattavasti paremmat scoret.

CineBench ja Arma oli aika hyvin optimoitu, ThrottleStopista säädin 4.2ghz max kun kaikki coret käytössä ja tällä testi (CB) meni juuri ja juuri läpi ennen thermal throttlausta. Arman säädin käyttämään muistaakseni 7 corea pelin parametreistä niin siinä prossun kellot nousi hieman korkeammalle vielä.

Nyt on tuo kone TV:n alla 4.0ghz all core ja näyttis rajoitettu 1600mhz ja 750mv. FullHD pelailuun erittäin toimiva ja jopa hiljainen.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
275 418
Viestejä
4 741 348
Jäsenet
77 336
Uusin jäsen
Ryppykolo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom