Linux kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja nanob, 17.10.2016.

 1. Wapaaherra

  Wapaaherra

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pölyn puhaltaminen paineilmalla sata-liittimistä voi myös auttaa.
   
 2. juzu

  juzu

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Mulla on alkanut koneet tekemään tuota kun levy alkaa tehdä bad sectoreita. Ikävä vaan hoitaa jos kone on headlessina ja jää tuohon kesken bootin niin ei pääse edes näkemään, että mitäs se kiukuttelee.
   
 3. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 243
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
 4. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 243
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
  Lutris v0.5.0 päivitys :eek:

  Etenkin nämä 2 kohtaa kävi silmiin, woop.
  Eiköhän Steam kohta pistä uutta protonia myös ulos.
   
  dominik tykkää tästä.
 5. VoNpo

  VoNpo

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  22.08.2017
  Asentelin eilen illalla KDE Manjaron Ubuntun tilalle.
  Kovin syvällisesti en ehtinyt perehtymään, mutta en löytänyt samanlaista tiedostojen "massanimeämis" ominaisuutta, kuten Ubuntussa.

  Kyseisellä ominaisuudella saa kerralla lisättyä tekstiä kaikkiin valittuihin tiedostonimiin, tai korvattua/poistettua osia tiedostonimistä.

  Onko Manjarossa samaa ominaisuutta, tai onko se mahdollista lisätä?
   
 6. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Kyllähän siihen tarkoitukseen olevia ohjelmia on vaikka kuinka. En nyt pysty yhtään nimeämään, mutta eiköhän niitä haulla löydy.
   
 7. VoNpo

  VoNpo

  Viestejä:
  44
  Rekisteröitynyt:
  22.08.2017
  Varmasti on.
  Erillinen ohjelma on vain huomattavasti kankeampi, kuin "maalaa halutut tiedostot -> F2 -> haluttu muutos -> enter" :wtf:
   
 8. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  313
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Asenna se sama tiedostonhallintakikkare mikä on Ubuntussakin, ja aseta se KDE:n default file manageriksi?
  Vai onko se taas näitä Canonicalin NIH viritelmiä?
   
 9. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 379
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kyseessä vissiin oli Nautiluksen (file manager) ominaisuus kun sanoit vaan Ubuntu ja KDE:n omassa Dolphinissa ei vissiin ole kuin tämä (Dolphin/Batch Rename - KDE UserBase Wiki) yksinkertainen jossa ei voi kuin massanumeroida.

  Thunarissa (sekin file manager) tulee mukana hyvä bulk rename tool jota voi käyttää yksistäänkin.

  Tämä ohje on kde v4:lle mutta kai tuota voi 5:eenkin soveltaa: HowTo: Use Thunar's Bulk Rename with Dolphin / Applications & Desktop Environments / Arch Linux Forums
   
 10. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Muutamaa eri Linux-jakelua kokeillut aikasemmin, mut ensimmäistä kertaa nyt pari viikkoa ollut Linux Mint käytössä koneella. Aloin miettimään et pitäiskö vaihtaa Mint Ubuntuun.

  Onko Mintillä ja Ubuntulla suurta eroa? Ubuntulla vissiin enemmän käyttäjiä ja käyttäjäystävällisempi?
   
 11. apek

  apek

  Viestejä:
  570
  Rekisteröitynyt:
  02.04.2017
  Käytä Minttiä. En näe mitään syytä miksi pitäisi vaihtaa Ubuntuun. Mint on kevyempi toimimaan. Pääpiirteittään toimii aivan samoin kuin Ubuntu, joten jos jokin asia askarruttaa, niin Ubuntun ohjeet toimivat yleensä Mintissä suoraan.
   
 12. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 379
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mint on alta Ubuntu. Suurin ero taitaa olla siinä että Mintin päivitys isosta versiosta toiseen taitaa olla edelleen manuaalinen toimenpide eikä vaan next next klikkaus. Joitain pieniä eroja siellä täällä mitä paketteja tai kirjastoja käytetään mutta uudelle käyttäjälle kuten sulle niillä ei ole mitään merkitystä.

  Suurin näkyvä ero taas tulee työpöytäympäristöstä (Desktop Environment) eli se koko UI, joita voi asentaa ja vaihtaa riippumatta mikä jakelu on käytössä. Mintin oletus on Cinnamon ja Ubuntussa Gnome ja ne on aika erilaisia... Tämä kannattaa huomioida aina kun tulee puhetta että toinen on kevyempi kuin toinen kun tuo käytännössä riippuu vain siitä DE:stä.

  Eli ei syytä vaihtaa. Asenna Gnome siihen nykyiseen jos sitä haluat kokeilla.
   
  apoiuyt tykkää tästä.
 13. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Mielipideasioita. Itse vihaan Ubuntun nykyistä työpöytää yli kaiken. Minusta käyttäjäystävällisyys siitä työpöydästä on kaukana. Mint Cinnamon ja Kubuntu on oikein mainiot.
   
 14. aiwan

  aiwan

  Viestejä:
  208
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Itse taas näen että Mint on paluu windows 98 aikaan.. Ei näitä DE kysymyksiä kannata kysyä täällä, eikä missään muuallakaan.

  Pakko vain itse kokeilla ja löytää oma suosikki. Tämä onnistuu varsin helposti vaikka asentamalla virtualboxiin, vmwareen tai siihen kakkosläppäriin eri distroja, ja sitten kun löytyy suosikki niin ei kun eteenpäin.
   
 15. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Kakkoskoneeseen oon tuon Mintin tunkenutkin, mut kiinnostaa jos oisin sittenkin tykännyt esim. Ubuntusta enemmän.

  Miksi Mint on paluu Windows 98 aikaan ja mitä jakelua käytät itse (jos käytät)?
   
 16. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Enemmänhän tuo Mint Cinnamon muistuttaa W10:ä.

  Jotkut pöljät karsastaa minttiä, kun valikko aukeaa vasemmasta alareunasta, kuten windowsissa. Muuta samaa siinä ei sitten olekaan. Se on minun mielestäni paras paikka sille.

  Asenna vain se Ubuntu ja vaihda parin päivän päästä pois, kun huomaat, ettei siitä löydä yhtään mitään ilman jatkuvaa kirjoittelua ja ohjelmien nimien muistamista.
   
 17. aiwan

  aiwan

  Viestejä:
  208
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tässä mennään vaarallisille vesille, koska porukoilla on niin vahvat mielipiteet ja syyt suosia ja kehua sitä omaa desktop environmenttia, niillä on kaikilla puolensa... joten tyydyn vaan vastaamaan @Eli4s kysymykseen lyhyesti että läppärissä (vm. 2013 i5 Ivy Bridge) on ajossa Solus Budgie ja desktopissa Ubuntu Budgie.

  Joo tykkään Budgiesta, koska se on kevyt, nopea ja sallii kuitenkin kustomointia omiin tarpeisiin riittävästi (ja nopeampi kuin GNOME eli nyky-Ubuntu, ja nätimpi ja toiminnallisempi(?) kuin Cinnamon eli Mint.)

  MUTTA älköön kukaan nyt alkako tästä vänkäämään, eikä edes vastaamaan tähän, nämä ovat omia mielipiteitä ja kaikkia tärkeimpiä DE ympäristöjä on jossain vaiheessa tullut koitettua ja niin suosittelen kaikkien muidenkin tekevän. Miettikää mikä etuoikeus tämä valintojen maailma oikeastaan on, voit valita kourallisesta vaihtoehdoista itsellesi parhaan.
   
 18. lxmo

  lxmo

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Päivitystä tähän: ongelmia ei ole ilmennyt viimeisen viikon aikana, eli oletettavasti jokin päivitys fiksasi jotakin, jonka vuoksi bugeja ei enää (ainakaan toistaiseksi) ole esiintynyt.
   
 19. apoiuyt

  apoiuyt

  Viestejä:
  213
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  Toistelen tässä edellisten sanomaa mutta haluan painottaa, että sillä ei ole oikeastaan mitään väliä mikä linux-jakelu alla on, kunhan sen tuki on kohdallaan. Ja suosituissa distroissa se yleensä on.

  Mulla on ollut monenlaista distroa ja DE:ia aikojen saatossa. Joskus ehkä 2010-2011 vaihdoin helppokäyttöisyyden perässä Openboxista XFCE:n ja se on pysynyt, vaikka distro alla on välillä vaihtunut.

  Distron vaihtaminen ei mielestäni sinun tapauksessasi ole välttämätöntä mutta jos kiinnostaa niin mikä ettei. Ei siitä haittaakaan ole ja samalla opit hieman mitkä asiat on Linuxista, mitkä distrosta ja mitkä työpöytäympäristöstä (tai ikkunamanagerista) johtuvia.
   
 20. Eli4s

  Eli4s

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  Tämä taitaa olla juurikin se mitä en vielä kovin hyvin tunne, ja sen takia kiinnostaisi kokeilla eri jakeluita.
   
 21. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 136
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kuten tuossa joku jo aiemmin laittoi niin itse sillä jakelulla ei ole niin väliä vaan DE:llä jota käytät. Se on kuitenkin se mitä sä tuijotat päivät (jos nyt ei puhuta servereistä jne).

  Mutta on sillä distrollakin väliä ja sitten omasta halusta riippuen kannattaa ottaa mieleen seuraavat:
  - Ubuntu-pohjaisissa on yleisesti ottaen vanhimmat versiot paketeista, niissä on harvoin mitään tuoretta, saattaa että menee vuosi tai ylikin että saat saman version sovelluksesta kuin joissain muissa distroissa
  - Ubuntu-pohjaisille löytyy yleensä aina se kehittäjän itse paketoima versio, jos kehittäjä tarjoaa Linux tukea. Viimeistään joku käyttäjä on tuonut tarjolle PPA:n
  - Rolling release distrot ovat sitten toinen maailma, jossa kaikki on sitä uusinta uutta (Arch Linux). Tässä on tosin se vaara, että sinne välillä eksyy jotain päivityksiä jotka saatavat rikkoa boottauksen yms pientä, näihin kuitenkin tulee päivitys yleensä todella nopeasti, tai sitten bugiraportteja tutkimalla korjausohjeet. Mutta vaatii huomattavasti enemmän "ylläpitoa" jos jotain tapahtuu. Yleensä ovat myös huomattavasti sulavampia ja nopeampia esim Ubuntupohjaisiin verrattuna, kun paketteihin ei ole tehty muutoksia yms
  - Noiden lisäksi on sitten vielä Fedora, joka sijoittuu sitten vähän kuin Rolling Release (Arch yms) ja static release (Ubuntu/Mint jne) väliin. Fedora päivittelee omia pakettejaan varsin aktiivisesti, esim. kerneliä päivittävät aina uusimpaan myös 6kk julkaisusyklin välissä. Gnome/KDE/DE saa aina (vähintään) yhden isomman päivityksen versionumeropäivitysten välissä.

  Jos nyt on Mint ollu pitkään käytössä ja haluaa testailla jotain uutta, niin kannattaa ehkä Fedoraa kokeilla. Se kuitenkin eroaa tuosta Ubuntu-maailmasta, jossa sillä distrolla ei juuri ole väliä kun paketit tulevat pitkälti Canonicalilta. Toinen vaihtoehto helppokäyttöisistä on OpenSuse Tumbleweed joka on sitten jo hyvin lähellä rolling releasea (vaikkei nyt suoraan sellainen täysin olekaan).

  EDIT: Tuli vähän pitkä ja sekava selostus ja varmasti vähän oiottu polkuja, mutta kai tuosta pääpiirteittäin saa selkoa :)
   
  Humanoid ja Elvis Jagger tykkäävät tästä.
 22. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 648
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsekin testailin useampaa distroa työasemakäyttöön ja oikeastaan jokaisessa oli joitakin puutteita. Testattuja distroja: Mint 19.2, Fedora 29, pop_OS!, Solus ja Deepin.

  - Yksi käsittämätön puute oli hiiren scrollaussteppien säätö ilman conffien tolkutonta puukottamista.
  - Solus buuttasi mustaan ruutuun (Intel HD 530 GPU) eikä siihen auttanut grubin editointikaan. Googlella löytyy useampi tulos liittyen "black screen"-ongelmaan.
  - Microsoft Officen puute. Kyllä LibreOffice on olemassa, mutta nyt tarkoitan ihan työkäyttöön tarkoitettua Officea jolla pitäisi editoida jo luotuja työdokkareita ja toivoa ettei toinen Office-tuote sekoita niiden formaattia.
  - Microsoft OneDrive clientin puute (sinänsä ei Linuxin vika, mutta kuitenkin)
  - Remmina on ihan jees RDP-client ja siitä suurta plussaa

  Olisi mielenkiintoista kuulla onko joku muu löytänyt / saanut toimivaa distroa aikaiseksi Microsoft-painotteisessa työympäristössä.
   
 23. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 136
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eipä ole. MS Office ja Adoben työkalut on itselle ne suurin ongelma minkä takia ei oikein Linux toimi pääkäyttiksenä. Muutoin ei oikein ole löytynyt ongelmallisia kohtia.

  Adoben PS:lle ja Lightroomille löytyy kyllä vaihtoehtoja, jos vaan jaksaa opetella hieman erillaiset toimintatavat, mutta MS Officelle ei kyllä ole vastinetta. LibreOffice ei omassa käytössä toimi, ei sitten yhtään. Kaikki käyttämäni Excel sheetit menee ihan mössöksi jos niitä yrittää LibreOfficella avata. OnlyOffice tuntuu olevan ainoa joka osaa nuo esittää oikeassa muodossa, mutta niiden Excelien editointi ei sitten oikein onnistukkaan. Esimerkiksi taulukoiden tai kuvaajien sisällä olevien elementtien värien muutto näyttää olevan täysin tekemätön paikka.
   
 24. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  onedrivelle on tulossa clientti. OneDrive is Coming to Linux

  Libre ei ole ainut toimistosofta Linuxille. Sen M$ officenkin saa kylla Winella toimimaan.

  FreeOffice 2018 Released with "Complete Support" For Microsoft Office Files - OMG! Ubuntu!
   
 25. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 648
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onhan noita Office-ohjelmistoja vaikka mitä, mutta minua kiinnostaisi mikä niistä on todistetusti toimiva. Se että valmistaja itse väittää asian olevan täydellisesti kunnossa ei välttämättä kerro koko totuutta. Winekin on tiedossa, mutta sekin on lähinnä "leikkaa-liimaa"-purkka.
   
 26. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Ei siina auta, kuin testata. microsoft tekee kaikkensa hankaloittaakse3en yhteensopivuutta. Mina en kylla ole ms officea tarvinnut vuosikymmeneen ja saanut kaikki dokumentit ongelmitta auki.
   
 27. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 243
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
  Ja minä yritän parhaani mukaan päästä microsoftin kahleista irti, tällä viikolla siihen tulikin aika iso askel kun asensin Xubuntu 18.10, Windows 10 tilalle.

  Pari päivää ollut tuunaamista ja vähän pelailua (World of Tanks), omaan silmään ainakaan mitään huonoa sanottavaa ei ole (tosiaan en yritä edes käyttää mitään MS tuotteita, tiedän että aika toivotonta sellainen), selaimeksi vain vaihdon vivaldin, firefox lähti pois alta.

  Nvidia ajureiden (+prime setit) asennus oli kyllä niin yksinkertainen homma, joskus 2010 käytin ubuntua, niin oli kyllä niin sekavaa silloin. Tällä ohjeella vedin:
  GUIDE: Hybrid graphics on Linux ( Nvidia Optimus - Intel / AMD hybrid graphics) : linux_gaming

  Sitten Wine + lutris, niin World of Tanks ainakin pyörii aivan täydestä (1080p, keskitason grafiikoil, Vsync, 60fps "vielä se hauska yksityiskohta, että fps ei tipu alle 59, voi tietysti johtua myös WoT 1.4 päivityksen multicore jutuista, muistan vain kun samoilla grafiikka-asetuksilla Windows pudotti fps joskus luokkaan 55-56"), varmaa tässä viikonloppuna pistän enemmän pelei testiin.
   
 28. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  944
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joskus vajaa 10 vuotta sitten oli vielä työpaikkojen työkoneet täynnä kaiken maailman client softia, joilla otettiin yhteyttä palvelimilla oleviin palveluihin. Nykyään suurin osa palveluista toimii selaimella niin Linux distrotkin toimii varmaan ihan ok.
  Ongelmallisia just nuo MS Office, Adobe jne. softat jos niitä tarvitsee.
   
 29. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Onko ubuntu linuxia asennettaessa ssdlle otettava muista levyistä virta pois niinkuin windowsin asennuksessa?. Ajattelin näin 8 vuoden tauon jälkeen tutustua linuxiin uudelleen.
   
 30. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Ei tarvitse, kunhan ei osioinnissa ja alkulatausaseman valinnassa töpeksi.
   
  Markok tykkää tästä.
 31. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 236
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja silloin on aika tärkeää ymmärtää sellainen yksityiskohta, että levyasemien tunnukset voivat vaihtaa paikkaa boottausten välillä. Itsellä kun oli kaksi samanlaista asemaa suhteellisen samankaltaisilla osiotauluilla, niin meinasin mennä sekaisin ja tuhota väärän aseman osiot, kun olin asentamassa Linuxia uudelleen vanhan päälle. Windowsia asentaessani toiselle levylle menin tekemään saman virheen, ja koska Windowsin osiotyökalu kirjoittaa muutokset välittömästi, niin myös onnistuin tuhoamaan osiotaulun...
   
 32. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Mitenkä minusta tuntuu että silloin vuonna miekka ja kilpi ubuntu osasi asentaa itsensä automaattisesti levyn vapaalle tilalle, nyt näköjään pitää värkätä vaikka mitä. Taidan luovuttaa.
   
 33. aiwan

  aiwan

  Viestejä:
  208
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei kyllä kannata luovuttaa. Ubuntun installeri on kyllä aivan idioottivarma, graafinen ja selkeä. Jos kaikki levyt on salaamattomia niin voit sillä live usb:llä täysin ongelmitta vapauttaa tilaa siltä windows partitiolta käyttäen gparted:ia, luoda uuden osion ubuntulle, ja asentaa ubuntun just niin kuin haluat ja installeri kyllä asentaa grubin oikein sata kertaa varmemmin kuin vuonna miekka ja kivi.

  Tottakai on syytä olla backupit kunnossa, tämä pätee mihin tahansa atk juttuun ihan yhtä paljon kuin normaaliin käyttöön.
   
 34. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nyt kyllä tein jotain väärin Linux ei tunnista Windowsia, eikä toisin päin. Ubuntu asentui kun noudatin erään sivun ohjeita, mutta konetta bootatessa kone menee suoraan Windowsiin eikä tule sitä valikkoa mistä valitaan käyttöjärjestelmä.
  Sitten kun menen biosiin niin sieltä kun valitsen sen levyn tai osion johon Ubuntun asensin, niin sen jäkeen boottaa siihen valikkoon, mutta siellä näkyy vain Ubuntu. Sitten kun valitsen ubuntun niin ruudulle ilmestyy pahaenteinen herja, kuva alla. Enpä taida sotkea enempää ettei koko masiina sekoa.:facepalm: IMG_20190217_184306.jpg
   
 35. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Onhan biosista secure boot pois päältä?
   
 36. Kaarnavene

  Kaarnavene

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  17.02.2019
  Itellä ei oo koskaan ollu suurempia ongelmia, kun oon laittanu molemmat käyttikset omille kovalevyilleen. Meni ihan täysin ilman ongelmia noin puoli vuotta, kunnes joku windowsin päivitys sotki jotain ja bootti järjestys muuttui. Alunperin siis Ubuntuun boottasi oletuksena ja F11 kautta menin Windowsiin. Windowsin päivitykset teki tuon niin, että oletuksena boottaa Winukan. Ei haittaa käyttöä, vaikka Windows on käytössä noin 1/10 tietokoneen käyttökerroista.
   
 37. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 136
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Windowsin päivitykset, varsinkin nämä noin puolivuosittain tulevat isommat versiopäivitykset muokkaavat tuota bootloaderia, joka sitten saattaa sotkea boottijärjestyksen tai joissain tapauksissa ylikirjoittaa Grubin (jos ovat asennettu esim samalle EFI-osiolle.

  Noista yleensä selviää kun käy sitten Linuxin puolella asentamassa Grubin uudestaan tai luomassa uuden grub loaderin ja sen konffin.
   
  Kaarnavene tykkää tästä.
 38. apoiuyt

  apoiuyt

  Viestejä:
  213
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  @Junaski jos sulla on Windowsin varmuuskopiot kunnossa niin voit koittaa uudelleen asentaa Linuxin, ehkä jotain asetusta pitää vaan muuttaa. Suosittelisin virallista ohjeistusta WindowsDualBoot - Community Help Wiki

  Mä luovuin dualbootista Win10:n myötä kun se kerran sotki Grubin päivityksen jälkeen. Sain sen helposti kuntoon mutta jos en olisi ollut kotona ja rouvan olisi pitänyt päästä Linuxiin hoitelemaan asioitaan niin ei olisi hyvä ollut. Käyttö kun on lähinnä muutaman Windows only ohjelman käyttöä (ei pelejä eikä raskaita muutenkaan) niin virtualisointi riittää mun tarkoituksiin hyvin.
   
 39. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 379
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kuulostaa siltä että se on vaan sotkenut grub menua, sitä on helppo muokata joko manuaalisesti:

  sudo nano /etc/default/grub
  sudo update-grub

  tai graafisella grub-customizer ohjelmalla, joka löytyy PPA:sta (ppa:danielrichter2007/grub-customizer).

  Tai voi olla että tuo pelkkä sudo update-grub jo korjaa järjestyksen takaisin.
   
  Viimeksi muokattu: 18.02.2019 klo 03:13
 40. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 236
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minä luovuin Grubista, koska se on nykykoneissa turha muutenkin. Käytän Systemd:hen integroitua bootloaderia Linuxin lataamiseen ja sille olen konffannut entryn suoraan uefiin. Koneen käynnistyessä painan vain F11-näppäintä – tai mikä nappi boottivalikon aukaiseekaan – ja valitsen sieltä Windowsin ne harvat kerrat, kun sille puolelle haluan päästä. Windowskaan ei ryssi silloin asetuksia itsestään ja ne on joka tapauksessa helppo fiksata emolevyn valikoista eikä tarvitse miettiä live-cd:n käyttöä koneen korjaamiseen.
   
  apoiuyt tykkää tästä.
 41. apoiuyt

  apoiuyt

  Viestejä:
  213
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  Tämä olikin uusi tuttavuus. Jos tulee tarvetta dual bootille niin pistän testiin. Kiitos vinkistä.
   
 42. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Antaakos systemd samanlaiset debuggausominaisuudet, kuin Grub?
   
 43. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 236
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No nyt en kyllä tiedä, mistä puhut. Eihän bootloaderia tarvitse debugata? Jos tarkoitat jotain Linux-ytimelle annettavia parametreja, niin ne todellakin ovat kernelin omia parametreja eikä bootloader vaikuta siihen.
   
 44. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  No pääseekö sillä systemd:llä antamaan niitä komentoja vai ei?
   
 45. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  313
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Luetaan vaikka sitä man pagea: systemd-boot
   
  Kidov tykkää tästä.
 46. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Eli ajaa saman asian?
   
 47. Kidov

  Kidov

  Viestejä:
  79
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Vastaus löytyi Systemd-boot sivun aivan ensimmäisistä virkkeistä. Tässä suora lainaus:

  "systemd-boot (short: sd-boot) is a simple UEFI boot manager. It provides a graphical menu to select the entry to boot and an editor for the kernel command line."
   
 48. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nyt on kokeiltu sekä Ubuntun ja Lubuntun asennusta. Ubuntu ei tunnista Windowsia mutta Lubuntu tunnistaa, ja Ubuntu yrittää asennuksessa aina tunkea Windowsin päälle, kun taas Lubuntu ei tunnista muita levyjä kuin varasto ssdn jolla sijaitsevat kaikki pelini jolle se asentuu mielellään ilman vippaskonsteja.

  Nyt on ihan pakko luovuttaa ettei mene hermot.

  PS. Ei löytynyt biosista secure boot optiota.
   
 49. dominik

  dominik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Oliko sinulla valmiiksi sille osio tehtynä mihin sen halusit asentaa vai mitä ihmettä oikein yritit?
   
 50. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Oli Windowsin kanssa samalla levyllä tyhjä osio, ja sinne yritin sen Ubuntun asentaa, näköjään en vain onnistu.