32GB on RAM jonka luulisin riittävän. Ainoa syy miksi swap-tiedoston sinne edelleen tekisin on että muistan lukeneeni ettei swapin poistaminen kokonaan ole hyvä idea, vaikka omasta mielestä fyysistä RAMia olisi enemmän kuin tarpeeksi. Kai Linuxikin tai sen ohjelmat sitten odottavat aina että edes joku pieni 2GB swap siellä on, vaikka muistia olisi tuhat gigaa.
Ainut mihin swappia pakosti tarvii on jos haluaa suspend-tilan ja tallentaa muistin talteen levylle niin että voi katkaista virrat. Linuxissa varsinkin oletuksena swappiness on sellainen, että monella riittävästi rammia koneeseen asentaneella swapin käyttö on pyöreä nolla tai pari megaa jokapäiväisessä käytössä.
Toinen mihin jotkut swappia käyttää on se, että se on "hidasta" muistia ja se auttaa huomaamaan koska muisti on vähissä kun kaikki alkaa tahmaamaan, niin ehtii ajoissa sulkea jotain. Jos ei ole swappia, ohjelmat leikkaa kiinni välittömästi. Toki nykyään voi cgroupseilla hallita, paljonko muistia jakaa eri prosessiryhmille, niin sellaista katastrofia ei synny, jos ei halua. Ja oomiin ja "muistipaineeseen" on edistyneempiä työkaluja. Esimerkiksi sellainen politiikka, että tapetaan se muistia vuotava appsi eikä satunnaisesti vaikkapa ikkunamanageria.
Tekoaälykin äsken luetteli useita syitä miksi swapin poisto Linuxissa ei ole hyvä idea, vaikka muistia olisikin paljon.
Tekoäly voi hourailla mitä lystää. Jotkuthan suosittelee swapiksi 2x fyysisen muistin kokoa. Eli jos vaikka koneessa on 2 gigaa muistia niin riittäisi 4 gigan swappi, mutta jos uuteen tehotyöasemaan pistää 192 gigaa muistia, niin tarviikin 384 gigan ssd:n swapiksi. Tässähän ei ole mitään järkeä. Koska veikkaan että 99% kotikäyttäjistä ei edes keksi miten saisi 192 gigaa rammia täyteen, swapista puhumattakaan. Kaikki tällaiset suositukset pohjautuvat valistuneeseen arvaukseen siitä, mitä käyttäjä voisi tehdä koneella. Yksi esimerkki laitteista, joissa on Linux ja ei swappia, ovat vaikkapa wlan-reitittimet. Laitteissa on vain rajallisesti tallennuskertoja kestävä flash ja vielä pieni kapasiteetti, joten levyn kirjoituskerrat tulisivat todella nopeasti täyteen. No, onhan noita laitteita sitten markkinoilla, joista flash kuluu "puhki". Varmaan siksi, että joku pisti swapin päälle kun tekoäly suositteli.
Itsellä ei ole fyysistä swappia ollut lähes 20 vuoteen. Miksei? No siksi että olen täysin ylimitoittanut muistitikkujen määrän omaan tarpeeseen. 2017 hankin 32 gigaa muistia ja 2021 laitoin 64 gigaa. Ihan pian voisi olla jo 128 gigaa. Nytkin selain ja pari pikkuohjelmaa syövät luokkaa 30 gigaa, joten 64 ei ole ihan älyttömästi liikaa.
Pari kertaa ON muisti loppunut kesken bugisten ohjelmien takia, mutta tuplasti isompikin määrä olisi loppunut kesken. Jos ohjelma jumittaa luuppiin jossa varaa satoja megoja sekunnissa ilman takarajaa, niin ei mikään määrä riitä.