Lihavuusepidemia

Höpön pöpön. Todista ettei meillä ole muuta käytettävissä kuin seurantatutkimuksia, niin palataan sitten asiaan.
Montako kertaa olet tehnyt omasta elämästäsi omalla geeniperimälläsi toistokokeen vakioimalla muut asiat ja syöden vain eri tavalla? Tutkiminen on aika hankalaa hommaa ainakin minun mielestäni, helpompaa on huudella netissä siitä kuinka syntiset saa syövän. Esim. väestötasolta yksilötasolle yleistäminen on juuri huutelua. Ei varmaan kannata lääkäriinkään mennä hakemaan yksilöllistä hoitoa mistään kun etenkin vakavat sairaudet ovat väestötasolla harvinaisia.

Olisikohan nyt tässä sitä todistusta tarpeeksi, miten tollaset X aiheuttaa syövän- tyyppisten asioiden tutkiminen on vaikeaa ellei jopa mahdotonta yksilötasolla.
 
Kaloreista kiinni. Määrittele "oikea ruoka". Lisäksi sadoin, tuhansin tutukimuksin todistettu että mitä kasvisperäisempää sitä terveellisempää.
Oikeaa ruoka on liha, juurekset, kasvikset yms. Kaikki sellainen mikä ei tule paketissa marketista kotiin.

Ei ole kaloreista kiinni. Kirjoitin jo aikaisemmin näistä kaloreista. Ihmisen keho on monimutkainen hormonaalisesti säädetty järjestelmä, jossa tasapainoinen hormoonitoiminta on elintärkeä hyvinvoinnille ja terveydelle.
Tähän nyt esimerkki: Tyypin 1 diabeetikko voi syödä vaikka 20 000 "kaloria" vuorokaudessa. Silti tyypin 1 diabeetikko kuolee nälkään, mikäli ei saa insuliinia pistoksena.

Sinulla, minulla ja kenelläkään muulla ei ole olemassa yhtään sellaista tutkimusta, millä voidaan osoittaa, että jokin ruokavalio on "terveellisempi" kuin jokin toinen. Seurantatutkimukset eivät siihen yksinkertaisesti pysty. Jokainen voi toki kohdallaan uskoa näitä epidemiologeja ja heidän tilastollisia regressiomalleja, että ylipainoisesta tupakoivasta, paljon alkoholia käyttävästä 60v naisesta saadaan vertailukelpoinen tilasto nuorelle urheilulliselle kasvissyöjälle, niin uskoa pitää riittää. EDIT: Unohtamatta sitä, että aineisto kertään kyselylomakkeilla, missä pitää muistella montako kertaa viikossa keskimäärin olet jotain ravintoainetta nauttinut. Siis kertoja. Tutkijoilla ei ole edes tiedossa tarkkoja määriä siitä mitä "tutkittavat" syövät. Tämä kysely toistetaan vuoden tai pahimmillaan 4 vuoden välein, riippuen "tutkimuksesta".
 
Viimeksi muokattu:
Tähän nyt esimerkki: Tyypin 1 diabeetikko voi syödä vaikka 20 000 "kaloria" vuorokaudessa. Silti tyypin 1 diabeetikko kuolee nälkään, mikäli ei saa insuliinia pistoksena.
Diapeetikko kuolee happomyrkytykseen, jos ei saa insuliinia.

Sinulla, minulla ja kenelläkään muulla ei ole olemassa yhtään sellaista tutkimusta, millä voidaan osoittaa, että jokin ruokavalio on "terveellisempi" kuin jokin toinen.
Hyvä tieteellinen konsensus löytyy siitä, että kasvipohjaisia ruokia, terveellisiä rasvoja ja prosessoitujen elintarvikkeiden rajoittamista korostavat ruokavaliot ovat johdonmukaisesti parempia. Esim välimeren ruokavalio on yksi sellainen.

Yksilötasolla asiaan vaikuttaa taas esim. onko kohdennettuja terveysvaatimuksia kuten sydän -ja verisuomitautia, jolloin kiinnitetään huomiota erityisesti rasvoihin, suolaan ja höttöhiilareihin ja geneettiseltä puolelta voidaan huomioida taipumus kolestrolin imeytymiseen ruoasta.

Lopuksi kun otetaan huomioon yksilölliset maut, elämäntavat ja aikataulut, niin saadaan joustavampi ja kestävämpi ruokavalio pitkällä aikavälillä, jolla suotuisia vaikutuksia yksilön terveyteen ja jota kyetään myös noudattamaan.
 
Tutkittua tietoa siitä minkälainen tahti isolle hädälle on se terveellisin. Tutkimuksessa mainitaan myös tavaran ulkonäkö sekä eri värit ja mitä siitä voi päätellä, mutta nyrkkisääntönä ihanteellinen taso kokonaisterveyden kannalta näyttäsi olevan 1-2 kertaa päivässä. Tämä kertoo että suolistomikrobisto on saanut nähtävästi optimimäärän ihmisen kokonaisterveyden kannalta tärkeitä kuituja.


Harvemmin suoliston toimintaa harjoittavien ihmisten ulostenäytteissä oli enemmän proteiinien käymiseen liittyviä bakteereja. Tämä on tunnettu ummetuksen aiheuttama vaara.

”Jos uloste pysyy liian kauan suolistossa, mikrobit kuluttavat kaiken saatavilla olevan ravintokuidun, jonka ne fermentoivat hyödyllisiksi lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi. Sen jälkeen ekosysteemi siirtyy proteiinien fermentointiin, joka tuottaa useita toksiineja, jotka voivat päästä verenkiertoon”, sanoo ISB:n biotekniikan insinööri
Johannes Johnson-Martinez.

Translated with DeepL.com (free version)

Noin periaatteessa, yksi asia mihin laihduttaja voisi siis myös kiinnittää huomiota on päivittäinen ulostustarve, ja tässäkään ei ole hyvä markkeri se että mikäli tarve on täysin olematon. Tällöin todennäköisesti ollaan sellaisella tiellä joka ei ole ns. kestävää kehitystä ja nähtävästi päivän- parin (lähes) täyspaastolla takapotku tulee olemaan melkoinen eli riski painon jojoiluun on ihan realistinen.
 
Siitä oli jossain paremmissakin piireissä äskettäin puhetta, että psyllium-jauhe on näppärä kuidun lähde ja tehostaa kyllä suoliston toimintaa (ja täyttää vatsaa).. Pieni määrä riittää veteen sekoitettuna.
 
Diapeetikko kuolee happomyrkytykseen, jos ei saa insuliinia.
Joka johtuu mistä? No siitä, että insuliini on välttämätön glukoosin siirtymiseen verestä soluihin samoin rasvan varastointiin rasvasoluihin. Ilman insuliiniä elimistö ei pysty käyttämään glukoosia energian tuotantoon. Energiapuutteen vuoksi ellimistö alkaa käyttämään rasvavarastojaan ja lihasproteiinejä, joiden loppuessa tulee ketoasidoosi, mikä vie sitten lopulta hengen.

Hyvä tieteellinen konsensus löytyy siitä, että kasvipohjaisia ruokia, terveellisiä rasvoja ja prosessoitujen elintarvikkeiden rajoittamista korostavat ruokavaliot ovat johdonmukaisesti parempia. Esim välimeren ruokavalio on yksi sellainen.
On hyvä tietää, mistä tämä tieteellinen "konsensus" tulee. Nämä expertit yms ravintoterapeutit mielipiteensä juurikin tälläisiin laajoihin väestötutkimuksiin, millä ei pystytä osoittamaan mitään. Kaikissa laajoissa seurantatutkimuksissa on healty user bias. Kaikissa tutkimusryhmissä havaitaan tautitapauksia. Terveimmässä ryhmässä vähiten. Mikäli sinä haluat, että sinulla on pienienmpi mahdollisuus saada tautitapaus, niin siitä vaan muuttamaan koko elämän tapa samanlaiseksi kuin tuolla ryhmällä on keskimäärin. Se, että sinä lisäät ravintoosi kuitua tai porkkanaa ei tee sinusta tervettä. EDIT: tai nosta tai laske sinun "riskiä" yhtään mihinkään.

Yksilötasolla asiaan vaikuttaa taas esim. onko kohdennettuja terveysvaatimuksia kuten sydän -ja verisuomitautia, jolloin kiinnitetään huomiota erityisesti rasvoihin, suolaan ja höttöhiilareihin ja geneettiseltä puolelta voidaan huomioida taipumus kolestrolin imeytymiseen ruoasta.
No mistä nämä sydän- ja verisuonitaudit tulevat: huonoilla elintavoilla. Alkoholi, tupakka, ylipaino, korkea verenpaine. Rasvoilla ja sinun veren lipoproteineillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Terve endoteelikalvo ei ala yhtäkkiä keräämään plakkia pelkän korkean kolesterolin seurauksena. Tupakointi heikentää verisuonien seimäniä. Hiilihydraattinen ruokavalio nostaa verenpainetta. Alkoholi on myrkky, joka supistaa verisuonia. Sydän- ja verisuonitaudit on monisyinen tauti. Siihen ei ole yhtä syytä.

Eläinperäistä rasvaa pidetään siksi "epäterveellisenä" koska se monella ihmisellä juurikin nostaa LDL:ää. Kasvisrasvat ja muut siemenöljyt laskevat sitä. Normaalia kehon toimintaa. Ne ihmiset joilla tuo korkea kolesteroli on sattuvat nyt keskimäärin vain harrastamaan kaikennäköistä muutakin epäterveellistä toimintaa. Ja ne jotka jo ovat tehneet muutoksia oman terveytensä parantamisen eteen, käyttävät näitä kasvislevitteitä yms.

Lopuksi kun otetaan huomioon yksilölliset maut, elämäntavat ja aikataulut, niin saadaan joustavampi ja kestävämpi ruokavalio pitkällä aikavälillä, jolla suotuisia vaikutuksia yksilön terveyteen ja jota kyetään myös noudattamaan.
Juurikin näin.
 
Viimeksi muokattu:
Diapeetikko kuolee happomyrkytykseen, jos ei saa insuliinia.


Hyvä tieteellinen konsensus löytyy siitä, että kasvipohjaisia ruokia, terveellisiä rasvoja ja prosessoitujen elintarvikkeiden rajoittamista korostavat ruokavaliot ovat johdonmukaisesti parempia. Esim välimeren ruokavalio on yksi sellainen.

Yksilötasolla asiaan vaikuttaa taas esim. onko kohdennettuja terveysvaatimuksia kuten sydän -ja verisuomitautia, jolloin kiinnitetään huomiota erityisesti rasvoihin, suolaan ja höttöhiilareihin ja geneettiseltä puolelta voidaan huomioida taipumus kolestrolin imeytymiseen ruoasta.

Lopuksi kun otetaan huomioon yksilölliset maut, elämäntavat ja aikataulut, niin saadaan joustavampi ja kestävämpi ruokavalio pitkällä aikavälillä, jolla suotuisia vaikutuksia yksilön terveyteen ja jota kyetään myös noudattamaan.
Näistä ultraprosessoiduista ruuista on tullut ihan tuorettakin tutkimusta, ja vaikka tällä kyseisellä tutkimuksella on heikkoutensa ne käydään kyllä läpi ja selitetaan tieteen tuloksista kiinnostuneille seikkakohtaisesti.

Kyseessä siis amerikkalainen massiivinen 70 tutkimuksen koontitutkimus joka vahvistaa prosessoidun ruuan vähemmän hyviä vaikutuksia terveydelle. Etenkin laihduttajan tulee kiinnittää huomioita näihin asioihin, mutta myös siihen että ultraprosessoitu ei välttämättä tarkoita epäterveellistä - esimerkiksi tietyt ruisleivät saattavat olla ultraprosessoituja mutta silti todella terveellisiä. Kuitenkin, tutkimuksessa keskityttiin nimenomaan ultraprosessoitujen ruokien ja 3 yleisen terveysongelman välisiin yhteyksiin: 2. tyypin diabetekseen, iskeemiseen sydänsairauteen sekä nykyisin vauhdilla yleistyvään paksusuolen syöpään.

Tutkimuksessa keskityttiin prosessoidun lihan, sokeroitujen juomien sekä transrasvahappojen yhteyksiin. Prosessoitu liha sai huonoimmat tulokset, vaikka sen määrät olisivat olleet todella pieniä. Moni voisi laihduttaa kiloja pois jo pelkästään kiinnittämällä huomiota siihen mitä syö, vaikka varsinainen päivittäinen kilokalorimäärä pysyisikin samana. Myös siis kakkostyypin diabetes on vahvasti liitetty juuri ihmisen omiin elintapoihin, ja ylipaino valitettavasti nähtävästi siis myös epäterveiden ruokatottumusten kautta linkittyy siihen.

Massive Review Finds No 'Safe' Level of Processed Meat Consumption


”Terveysriskin kasvu jalostetun lihan kulutuksen lisääntyessä viittaa siihen, että jalostetun lihan kulutuksessa ei ole ‘turvallista’ määrää diabeteksen tai paksusuolen syövän riskin kannalta”, kirjoittaa Seattlen Washingtonin yliopiston tutkimusryhmä julkaistussa artikkelissaan.

On tärkeää tarkastella tutkimusta asiayhteydessään. Löydetyt yhteydet ovat suhteellisen heikkoja, ne eivät todista suoraa syy-seuraussuhdetta, ja analysoidut tutkimukset perustuivat itse ilmoitettuihin ruokailutottumuksiin (jotka eivät välttämättä ole täysin tarkkoja).

Tutkimuksella on kuitenkin myös useita vahvuuksia – siinä käytetään todistustaakan menetelmää, joka on konservatiivisempi arvioitaessa terveysvaikutuksia. Tulokset ovat yleensä vähimmäisarvoja, mikä tarkoittaa, että ne todennäköisesti aliarvioivat todellisen terveysriskin.

Erityisen huomionarvoista tässä on se, että jo vähäinen kulutuksen kasvu nosti riskitasoa.

”Jopa pienien määrien jalostetun lihan, sokeripitoisten juomien ja transrasvahappojen säännöllinen kulutus on yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, iskeemiseen sydänsairauteen ja paksusuolen syöpään”, Washingtonin yliopiston ravitsemusbiologi Demewoz Haile kertoi CNN:lle.


Translated with DeepL.com (free version)
 
On hyvä teitää, mistä tämä tieteellinen "konsensus" tulee. Nämä expertit yms ravintoterapeutit mielipiteensä juurikin tälläisiin laajoihin väestötutkimuksiin, millä ei pystytä osoittamaan mitään.

Katsotaan sitten pienempiä kohderyhmiä. Esim tässä on perhe missä yhdeksän sisaruksen yhteisikä on 861 vuotta vuonna 2012:

Tai sitten tutkitaan ihan yleisesti mitä syövät maailman pitkäikäisimmät ihmiset:
Ettei jää ihan yhteen artikkeliin, mikä ei ole edes terveys lehdistä tms vaan MTV:n uutisista lisätään muutama:

- Näissä maissa eletään pisimpään – taustalla ruokavalio ja aktiivinen elämä | Terve.fi
"Monissa maissa eletään nykyään pitkään. Asiantuntijoiden mukaan pitkään ikään vaikuttavat hyvä ruokavalio, aktiivinen elämä sekä maan hyvä taloudellinen tilanne."

- Tässä ovat pitkän elämän salaisuudet | Terve.fi
" Ruokavalio on pitkän elämän tärkein osatekijä. Mutta myös seksi, päiväunet, viini ja ystävät ja asuinpaikka ovat tärkeitä."

Sitten kysytään minkälainen ruokavalio antaa pitkän elämän sekä pitää terveenä:
"
Koska Blue Zone -alueet sijaitsevat kaukana toisistaan, ei pitkän elämän salaisuus voi liittyä mihinkään tiettyihin ruoka-aineisiin.

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että pitkä elämä johtuu paljon muustakin kuin ruokavaliosta, kuten geeneistä, fyysisestä aktiivisuudesta, elintapojen kokonaisuudesta ja terveydenhuollon tasosta. Siitä huolimatta pitkän iän kansojen ruokavalioissa on yhteinen punainen lanka riippumatta siitä, ollaanko Costa Ricassa vai Okinawalla.

"
Tärkeimmät kohdat:
- Syö kohtuudella
- Proteiinia monipuolisesti
- Lähiruokaa
- Hiilihydraatteja tarvitaan
- Enimmäkseen kasviksia
- Maltilla makeaa

Eli miettien juuri tätä ketjua tuossa "tärkeimmät kohdat" jutussa on aika hyvin tiivistetty asia.

- Ihmisellä kestää muistaakseni noin 20 minuuttia että vatsa ehtii lähettää signaalin aivoille kertoen että olet täynnä. Syö siis kohtuudella äläkä ahmi "kun on niin hyvää" tunkien kaksin käsin ruokaa suuhun buffetissa "all you can eat" mentaliteetilla. Syöt sen verran kuin kulutat, uskallat kokeilla myös erilaisia uusia ruokia etkä aina syö sitä samaa jolloin ruokavalio on myös monipuolisempi.

- Proteiinia saa ilman pelkkää järjetöntä punaisella lihalla mässäilyä esim. kalasta / muista meren elävistä, pavuista, maissista, soijasta, tofusta, täysjyväviljasta, kanasta

- Lähiruokaa, ei prosessoitua, ei "mäkkäristä annos" vaan mieluusti itse tehtyä, lähellä kasvatettua, ei täynnä erilaisia säilöntäaineita tai purkista "säilyy vuosikymmeniä".

- Koska ja kun liikut myös hiilihydraatteja on hyvä olla, oli se sitten pastaa, riisiä, täysjyvä viljaa, leipää, bataatteja jne

- Jos mahdollista lähiruokaan kuuluu myös ehkä jopa itse kasvatetut (tai ostetut ja tuttujen keräämät) marjat, vihannekset, hedelmät, villi / kasvatetut yrtit. Jos tuntuu ettei jaksa / ehdi / ole aikaa osta se blenderi ja valmista smoothie. Pakastimia voi ostaa useampiakin ja niihin voi laittaa talteen aineksia. Itse saan helposti ehkä kolmanneksen päivän tarpeesta aamulla tehdyn smoothien avulla. Ottaa vaikka omenan ja mandariinin töihin mukaan jos tuntuu siltä ettei muuten riitä. Toki jos toimii esim. asfaltin levittäjänä sitä ravintoa tarvitaan enempi ja hiilihydraatteja olisi hyvä saada myös päivästä.

- Erilaisten karkkien, limonaadien, energiajuomien, jäätelöiden, suklaan, kakkujen ja muiden vastaavien syöminen on räjähtänyt käsiin. Ennen "karkkipäivä" saattoi olla kerran viikossa tai jopa harvemmin eikä joka päivä vedetty limsoja, sipsejä, suklaita ja muita niiden ollessa jopa ns. pääruokaa ja moni nuori/lapsi jopa kouluissa jättää väliin sen ruuan mitä tarjoillaan ja ostaa jotain muuta kaupasta / syö herkkuja.
 
Katsotaan sitten pienempiä kohderyhmiä. Esim tässä on perhe missä yhdeksän sisaruksen yhteisikä on 861 vuotta vuonna 2012:
Tai sitten tutkitaan ihan yleisesti mitä syövät maailman pitkäikäisimmät ihmiset:
Ettei jää ihan yhteen artikkeliin, mikä ei ole edes terveys lehdistä tms vaan MTV:n uutisista lisätään muutama:

- Näissä maissa eletään pisimpään – taustalla ruokavalio ja aktiivinen elämä | Terve.fi
"Monissa maissa eletään nykyään pitkään. Asiantuntijoiden mukaan pitkään ikään vaikuttavat hyvä ruokavalio, aktiivinen elämä sekä maan hyvä taloudellinen tilanne."
Anekdootteja. Näitä minä rakastan. Dan Buettnerin mukaan, siis miehen joka kirjoittu blue zones kirjat ja jotka on debunkattu jo ajat sitten. Ja kyllä, olen lukenut kirjan.
Esim. vuonna 2012 Okinawan yli 100 vuotiaista 82% oli jo kuollut, mutta kuolemaa ei oltu rekisteröity, mutta mitä pienistä.

EDIT: toinen lähde. Vaihdoin vielä parempaan.


- Tässä ovat pitkän elämän salaisuudet | Terve.fi
" Ruokavalio on pitkän elämän tärkein osatekijä. Mutta myös seksi, päiväunet, viini ja ystävät ja asuinpaikka ovat tärkeitä."
Niin ja ne muutkin terveelliset elämäntavat. Elä polta, älä juo alkoholia, älä ole ylipainoinen, elä hanki tyypin 2 diabetestä jne... ja taas samaa blue zones propagandaa.


Sitten kysytään minkälainen ruokavalio antaa pitkän elämän sekä pitää terveenä:
"
Koska Blue Zone -alueet sijaitsevat kaukana toisistaan, ei pitkän elämän salaisuus voi liittyä mihinkään tiettyihin ruoka-aineisiin.

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että pitkä elämä johtuu paljon muustakin kuin ruokavaliosta, kuten geeneistä, fyysisestä aktiivisuudesta, elintapojen kokonaisuudesta ja terveydenhuollon tasosta. Siitä huolimatta pitkän iän kansojen ruokavalioissa on yhteinen punainen lanka riippumatta siitä, ollaanko Costa Ricassa vai Okinawalla.

"
Tärkeimmät kohdat:
- Syö kohtuudella
- Proteiinia monipuolisesti
- Lähiruokaa
- Hiilihydraatteja tarvitaan
- Enimmäkseen kasviksia
- Maltilla makeaa

Eli miettien juuri tätä ketjua tuossa "tärkeimmät kohdat" jutussa on aika hyvin tiivistetty asia.

- Ihmisellä kestää muistaakseni noin 20 minuuttia että vatsa ehtii lähettää signaalin aivoille kertoen että olet täynnä. Syö siis kohtuudella äläkä ahmi "kun on niin hyvää" tunkien kaksin käsin ruokaa suuhun buffetissa "all you can eat" mentaliteetilla. Syöt sen verran kuin kulutat, uskallat kokeilla myös erilaisia uusia ruokia etkä aina syö sitä samaa jolloin ruokavalio on myös monipuolisempi.

- Proteiinia saa ilman pelkkää järjetöntä punaisella lihalla mässäilyä esim. kalasta / muista meren elävistä, pavuista, maissista, soijasta, tofusta, täysjyväviljasta, kanasta

- Lähiruokaa, ei prosessoitua, ei "mäkkäristä annos" vaan mieluusti itse tehtyä, lähellä kasvatettua, ei täynnä erilaisia säilöntäaineita tai purkista "säilyy vuosikymmeniä".

- Koska ja kun liikut myös hiilihydraatteja on hyvä olla, oli se sitten pastaa, riisiä, täysjyvä viljaa, leipää, bataatteja jne

- Jos mahdollista lähiruokaan kuuluu myös ehkä jopa itse kasvatetut (tai ostetut ja tuttujen keräämät) marjat, vihannekset, hedelmät, villi / kasvatetut yrtit. Jos tuntuu ettei jaksa / ehdi / ole aikaa osta se blenderi ja valmista smoothie. Pakastimia voi ostaa useampiakin ja niihin voi laittaa talteen aineksia. Itse saan helposti ehkä kolmanneksen päivän tarpeesta aamulla tehdyn smoothien avulla. Ottaa vaikka omenan ja mandariinin töihin mukaan jos tuntuu siltä ettei muuten riitä. Toki jos toimii esim. asfaltin levittäjänä sitä ravintoa tarvitaan enempi ja hiilihydraatteja olisi hyvä saada myös päivästä.

- Erilaisten karkkien, limonaadien, energiajuomien, jäätelöiden, suklaan, kakkujen ja muiden vastaavien syöminen on räjähtänyt käsiin. Ennen "karkkipäivä" saattoi olla kerran viikossa tai jopa harvemmin eikä joka päivä vedetty limsoja, sipsejä, suklaita ja muita niiden ollessa jopa ns. pääruokaa ja moni nuori/lapsi jopa kouluissa jättää väliin sen ruuan mitä tarjoillaan ja ostaa jotain muuta kaupasta / syö herkkuja.'
Sama kaava toistuu. Blue zones, blue zones, blue zones. Alueet, mitä ei oikeasti ole olemassa.

Tuo lista on hyvä. Sen pohjalta on hyvä miettiä mitä suustansa alas laittaa. Itse muokkaisin sen näin:

Tärkeimmät kohdat:
- Syö kohtuudella
- Paljon proteiiniä
- Lähiruokaa
- Hiilihydraatteja mahdollisimman vähän
- Enimmäkseen lihaa, lisäksi kasviksia, mikäli näin haluaa.
- Todella vähän makeaa

EDIT: Missä maassa on tällä hetkellä pisin elinajanodote: Hong Kongissa. Missä maassa syödään eniten lihaa per capita: Hong Kongissa. Huom. korrelaatio ei tarkoita kausaliteettiä.
 
Viimeksi muokattu:
Anekdootteja. Näitä minä rakastan. Dan Buettnerin mukaan, siis miehen joka kirjoittu blue zones kirjat ja jotka on debunkattu jo ajat sitten. Ja kyllä, olen lukenut kirjan.
Esim. vuonna 2012 Okinawan yli 100 vuotiaista 82% oli jo kuollut, mutta kuolemaa ei oltu rekisteröity, mutta mitä pienistä.

EDIT: toinen lähde. Vaihdoin vielä parempaan.



Niin ja ne muutkin terveelliset elämäntavat. Elä polta, älä juo alkoholia, älä ole ylipainoinen, elä hanki tyypin 2 diabetestä jne... ja taas samaa blue zones propagandaa.



Sama kaava toistuu. Blue zones, blue zones, blue zones. Alueet, mitä ei oikeasti ole olemassa.

Tuo lista on hyvä. Sen pohjalta on hyvä miettiä mitä suustansa alas laittaa. Itse muokkaisin sen näin:

Tärkeimmät kohdat:
- Syö kohtuudella
- Paljon proteiiniä
- Lähiruokaa
- Hiilihydraatteja mahdollisimman vähän
- Enimmäkseen lihaa, lisäksi kasviksia, mikäli näin haluaa.
- Todella vähän makeaa

EDIT: Missä maassa on tällä hetkellä pisin elinajanodote: Hong Kongissa. Missä maassa syödään eniten lihaa per capita: Hong Kongissa. Huom. korrelaatio ei tarkoita kausaliteettiä.
Kannattaa katsoa kokonaiskuvaa- Hong Kongissa todellakin on maailman korkein elinajanodote, ja siellä syödään lihaa eniten per henkilö. Tässä yhteydessä ei kannata unohtaa mainita, että siellä syödään myös kasviksia lähes eniten koko maailmassa - 179kg per ihminen. Suomessa tuo luku on vain vähän reilu 100kg. Tämä on tärkeää huomioida, ja kasvikset tuovat elintärkeitä kuituja, vitamiineja sekä laajan kirjon makroravinteita heidän ruokavalioon. Eli Hong Kongin tilannetta ei voi mainostaa esimerkkinä siitä, että lihansyönti itsessään olisi äärimmäisen terveellistä, sillä lukujen valossa kasvisten kulutus on siellä paljon reilumpaa. Sanalla sanoen, Hong Kongin ruokavalio viittaa monipuoliseen ruokavalioon.

Vegetable Consumption by Country 2025 - worldpopulationreview

 
Kannattaa katsoa kokonaiskuvaa- Hong Kongissa todellakin on maailman korkein elinajanodote, ja siellä syödään lihaa eniten per henkilö. Tässä yhteydessä ei kannata unohtaa mainita, että siellä syödään myös kasviksia lähes eniten koko maailmassa - 179kg per ihminen. Suomessa tuo luku on vain vähän reilu 100kg. Tämä on tärkeää huomioida, ja kasvikset tuovat elintärkeitä kuituja, vitamiineja sekä laajan kirjon makroravinteita heidän ruokavalioon. Eli Hong Kongin tilannetta ei voi mainostaa esimerkkinä siitä, että lihansyönti itsessään olisi äärimmäisen terveellistä, sillä lukujen valossa kasvisten kulutus on siellä paljon reilumpaa. Sanalla sanoen, Hong Kongin ruokavalio viittaa monipuoliseen ruokavalioon.

Vegetable Consumption by Country 2025 - worldpopulationreview

Totta, että kasviksiakin siellä syödään, mutta että lähes eniten koko maailmassa ei pidä paikkaansa. Ei taida mahtua edes top 20. Parempi se on, että ne ravinteet otetaan kasviksista, kuin ultraprosessoiduista valmisruuista, mitä täällä suomessakin ruhtinaallisesti käytetään.

Kasviksista saa kyllä kuituja, vitamiineja ja makrorinteita, mutta niin saa eläinperäisistäkin tuotteista poislukien kuidun. Tähän nyt voit laittaa meta-analyysin, tai paremminkin sateenvarjotutkimuksen, mikä on meta-analyysi meta-analyyseistä. Niin paljon meillä on epidemiologiaa siitä miten kuitu on terveellistä ihmiselle. Tässäkin vaan ilmenee se terveen käyttäjän vinouma. Kuidun syönti ei tee sinua terveeksi. Terveitä elämäntapoja noudattavat ihmiset vain yleensä syövät omasta mielestään terveellisemmin, eli kuitupitoista ruokaa. Kuidun hyödyistäkään ei ole olemassa yhtään pitkäkestoista RCT-tutkimusta.

Monipuolisesta ruokavaliosta voi olla montaa, eri mieltä, mutta fakta on se, että ihminen tarvitsee ravinnosta vain ne oleelliset ravintoaineet.
EDIT: Ja kuitu ei ole millään tavalla oleellinen.
 
Viimeksi muokattu:
Totta, että kasviksiakin siellä syödään, mutta että lähes eniten koko maailmassa ei pidä paikkaansa. Ei taida mahtua edes top 20. Parempi se on, että ne ravinteet otetaan kasviksista, kuin ultraprosessoiduista valmisruuista, mitä täällä suomessakin ruhtinaallisesti käytetään.

Kasviksista saa kyllä kuituja, vitamiineja ja makrorinteita, mutta niin saa eläinperäisistäkin tuotteista poislukien kuidun. Tähän nyt voit laittaa meta-analyysin, tai paremminkin sateenvarjotutkimuksen, mikä on meta-analyysi meta-analyyseistä. Niin paljon meillä on epidemiologiaa siitä miten kuitu on terveellistä ihmiselle. Tässäkin vaan ilmenee se terveen käyttäjän vinouma. Kuidun syönti ei tee sinua terveeksi. Terveitä elämäntapoja noudattavat ihmiset vain yleensä syövät omasta mielestään terveellisemmin, eli kuitupitoista ruokaa. Kuidun hyödyistäkään ei ole olemassa yhtään pitkäkestoista RCT-tutkimusta.

Monipuolisesta ruokavaliosta voi olla montaa, eri mieltä, mutta fakta on se, että ihminen tarvitsee ravinnosta vain ne oleelliset ravintoaineet.
EDIT: Ja kuitu ei ole millään tavalla oleellinen.

Näyttö ravintokuidun hyödyistä on nykyisin jo täysin murskaavan varmaa. Tämä siis ihan todistettu tutkimuksin, terveyshyödyt ovat laajat ja moninaiset. Kannattaa tutustua vaikkapa Tiede 4/25 lehteen ( saatavilla myös diginä tilaajille ) jossa kerrotaan 185 tutkimuksesta jotka on koottu 58 kliinisen kokeen perusteella.

Yhteenveto paljasti mm. että eniten kuitua syöneillä oli 15-30% pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, myös paksusuolensyöpää ja tyypin 2 diabetesta oli vähemmän. Hyödyt olivat sitä suurempia mitä enemmän ruokavaliosta sai ravintokuituja.

Lisäksi kerrotaan lukuisista satunnaistetuista vertailukokeista – näistä siis saadaan se kaikista luotettavin näyttö – joiden mukaan runsas kuidunsaanti johtaa mm. matalampaan verenpaineeseen ja kolesterolitasoon.

Tuolla myös laaja artikkeli mm. ns. hormonidieeteistä ( joista voi olla hyötyä, mutta eri syistä kuin laajasti kuvitellaan ) sekä perehdytään tulehduksen hillitsemiseen ruokavalion avulla. Tuoreet tutkimuset kertovat tässäkin että ruokavaliolla todellakin on merkitystä. Lehti on lukemisen arvoinen, suosittelen kaikille ravitsemuksesta kiinnostuneille.

Ja tottakai kuitupitoisesta ravinnosta on apua myös painonhallinnassa.
 
Viimeksi muokattu:
Kannattaa katsoa kokonaiskuvaa- Hong Kongissa todellakin on maailman korkein elinajanodote, ja siellä syödään lihaa eniten per henkilö.
Siellä on myös helvetin hyvin toimiva julkinen & yksityinen yhdistetty sairaanhoito. Siellä pidetään ikäihmisistä todella hyvää huolta esim. oman perheen tiimoilta.

Siellä myös liikutaan aika paljon arjessa. Toki näillähän ei varmaan ole mitään vaikutusta, vaan nimenomaan se pitkä elinikä on vaan lihan ansiota, ei minkään muun. Agendaan kun ei mahdu muu kun liha.
 
.

Massive Review Finds No 'Safe' Level of Processed Meat Consumption


”Terveysriskin kasvu jalostetun lihan kulutuksen lisääntyessä viittaa siihen, että jalostetun lihan kulutuksessa ei ole ‘turvallista’ määrää diabeteksen tai paksusuolen syövän riskin kannalta”, kirjoittaa Seattlen Washingtonin yliopiston tutkimusryhmä julkaistussa artikkelissaan.

On tärkeää tarkastella tutkimusta asiayhteydessään. Löydetyt yhteydet ovat suhteellisen heikkoja, ne eivät todista suoraa syy-seuraussuhdetta, ja analysoidut tutkimukset perustuivat itse ilmoitettuihin ruokailutottumuksiin (jotka eivät välttämättä ole täysin tarkkoja).

Tutkimuksella on kuitenkin myös useita vahvuuksia – siinä käytetään todistustaakan menetelmää, joka on konservatiivisempi arvioitaessa terveysvaikutuksia. Tulokset ovat yleensä vähimmäisarvoja, mikä tarkoittaa, että ne todennäköisesti aliarvioivat todellisen terveysriskin.

Erityisen huomionarvoista tässä on se, että jo vähäinen kulutuksen kasvu nosti riskitasoa.

”Jopa pienien määrien jalostetun lihan, sokeripitoisten juomien ja transrasvahappojen säännöllinen kulutus on yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, iskeemiseen sydänsairauteen ja paksusuolen syöpään”, Washingtonin yliopiston ravitsemusbiologi Demewoz Haile kertoi CNN:lle.


Translated with DeepL.com (free version)


Siinä kanssa oikeen uunopakan alin kortti uutisointi, mikä myös aika kaukana tieteestä. Ei ole olemassa myöskään pienintä turvallista kävelyetäisyyttä. Ei taida monessa muussakaan asiassa mahdollista pienintä turvallista dosea määrittää. "kotiinsakin voi kuolla" on vanha sanonta.

Nyt siis otsikoihin "jo ensimmäinen kävelyaskel voi tappaa"
 

Statistiikka

Viestiketjuista
282 859
Viestejä
4 859 934
Jäsenet
78 470
Uusin jäsen
nka88

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom