Ostinpa tämän Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14" läpyskän:
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14" -kannettava, Win 10 Pro 1 349,90
Ideana oli sama kuin edellisessäkin läppärihankinnassa (aikansa "legenda" eli Toshiba Satellite Z30-A-1E9) vuonna 2015, eli ostaa ns. best "bang for the buck" -kannettava, mikä olisi tarpeeksi kevyt ajoittaisiin kotimaanmatkoihin ja/tai kahvilareissuihin, mutta kuitenkin tarpeeksi tehokas ainoaksi koneeksi aika kasuaaliin selailuun, striimaamiseen ja ajoittaisiin webbidevausräpellyksiin mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen.
Tämän uuden koneen speksit ovat siis Ryzen 5900HX / 16 GB RAM / 2.8K IPS 16:10 / 1TB SSD.
Aikani koklailin Windowsia ekan vuorokauden verran, ja sitten lähdin asentamaan Fedoraa (Fedora 34) vetäen ensin kovon tyhjäksi eli ei dual-boottia. Fedorassa ei toiminut out-of-the-box touchpad, wifi, eikä bluetooth, mutta kännykkä-USB-tetherillä päivitykset komentoriviltä sisään ja johan pelitti touchpad. Enää en jaksa muistaa millä keplottelin wifin ja bluetoothin toimimaan; ainakin jompaankumpaan jollei molempiin tarvittiin muitakin loitsuja kuin
sudo dnf upgrade
.
En ole hirveästi benchmarkkaillut tms, vaan aika peruskäytössä käytellyt. Näyttö on kyllä vakuuttava,
mutta ilmeisesti toimii 60Hz-moodissa kuitenkin nyt Fedoralla ja toimii 90 Hz -moodissa Fedorallakin. Olen käyttänyt konetta pääosin Dell 31,5" näytön ja muiden ulkoisten periferaalien kanssa (USB-C:llä kuva ja virta, näytössä kiinni USB-A:lla ulkoinen näppis, bluetoothilla ulkoinen hiiri), joten aika vähän olen käyttänyt läppärin omaa näppäimistöä ja touchpadia. Sen vähän mitä olen käyttänyt, niin näppis on mukiinmenevä ja touchpad vaikuttaa todella kivalta (paras käyttämäni touchpad ikinä jollei Macceja lasketa). Fyysisesti vanhan 13,3" Toshiban kanssa likipitäen aivan saman kokoinen, eli menee kivasti Toshiban suojataskuun.
Hauskin detsku: kun läppäri on kokonaan virta pois, kansi suljettuna, ja avaan kannen, läppäri käynnistyy automaagisesti painamatta virtanappia.
Kajarit riittävät ihan kivasti perus Netflixin katsomiseen vähän kauempaakin, volyymi siis kelpaa, tietysti basso voisi olla vähän jytympää mutta varmaan erilliset kajarit olisivat poikaa joka tapauksessa.
16:10 -näyttö on kyllä todella miellyttävä, ja kirkkaus riittää vaikka mihin. Hyvä näyttö on ehkä omassa käytössäni vähän "helmiä sioille" ulkoisen näytön myötä.
Olen kuitenkin miettinyt vähän, pitäisikö puraista omppua ja joko ostaa M1 MBA tai odottaa tänä vuonna julkaistavaa 14-tuumaista MBP:tä. Päällimmäisiä syitä tähän ovat
1) Akkukesto on ainakin Fedoralla, TLP-softa asennettuna, omasta mielestäni melko vaatimaton 6-7 tuntia. Tuntuu, että vuonna 2021 yli tonnin läppärillä pitäisi saada parempi akkukesto. En tiedä, onko edes tod.näk. yli 7 tunnin käyttötapauksia itselläni montaa koko laitteen elinkaaren aikana, mutta otaksun, että homma on vähän sama kuin auton tai kännykän kanssa; kun olet siihen tottunut niin elämäntyyli muuttuu uusien mahdollisuuksien myötä.
2) Single-core performance olisi jo ekan sukupolven Apple Silicon (M1) Maceissa parempi, ja tulevassa Macissa (M1X/M2?) myös multi-core perffi olisi varmaankin parempi. En tajunnut benchmarkkeja tuijotellessa ja ostopäätöstä tehdessä, että näin kasuaalille käyttäjälle single-core perffi on kuitenkin multi-corea tärkeämpää. Tajusin tämän asian myötä, että eihän Intel olekaan niin pahasti lirissä, kun Tiger Laken single-core perffi on aika samoilla viivoilla mobiili-Ryzenien kanssa. Single-core näkyy ilmeisesti esim. siinä, että välillä nettiselailu on "hitaampaa kuin olettaisin" (Firefox 90 / Fedora), vaikka kytkettynä 200 Mbps Wifiin. Tuntui, että ainakin kaupassa kokeillessa Safari ja Mac oli sutjakampi.
Onko palstalla muita Lenovo Yoga Slim 7 Pro -läppärin hommanneita? Onko teillä jotain vinkkejä tuohon akkukestoasiaan, jos teillä on Linux käytössä? Screen brightness on säädetty aika alas ja silti on tuo mitä on. Onko jotain softapohjaista CPU-tehojen rajoittamista, jotain Linux-softaa siihen mitä suositella (varmaan löytyy TLP:stä jos jaksaisin kaivella dokumentaatiota)?
En ole vielä varma palautanko tämän läppärin, joten jos haluatte kysyä jotain tai että testaan jotain benchmarkkeja postaillakseni tänne tms., niin antakaa palaa. Windowsia en kyllä viittis enää tähän asennella.