Lenovo Legion 5 / 7 / 5 PRO kannettavien käyttökokemukset

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja AAtte
  • Aloitettu Aloitettu
Mielestäni tuolla laptop 3070 Ti tulisi Superposition 1080P Extremessä saada 8000pts rikki, sillä se on identtinen desktop 3070 kanssa, molemmissa 5888 cudacorea. Pöytäkoneella 3070 saa tuommoista 8500pts.

En lähtisi vertaamaan tolleen laptop 3070ti vs desktop 3070.

Desktoppi versio 3070 haukkaa kuitenkin sen 50-60w enemmän tehoa, vähintäänkin, kun laptop 3070ti. Prosenttuaalisesti aika paljon enemmän. Plus desktopeissa on nopeammat muistit GDDR6 vs GDDR6X. Jos haluu verrata desktoppeihin, niin mun mielestä kannattaa jollain pelien benchmarkeilla vertailla. Tommosissa synteettisissä on aika kova etumatka desktopeilla valmiiks... Valitettavasti.
 
Se että valmistajat laittaa aika rutkasti varmuuskerrointa, on valmistajan näkemys asiaan.
Tuo johtuu ihan vain siitä, että esim. kaikki piirit eivät ole tasalaatuisia, eivätkä myöskään virransyötön komponentit ja piirilevyn layoutkin vaikuttaa nopeilla piireillä aika paljon käyttöjännitteisiin (jos ei tarpeeksi plane capacitancea, niin kyykkää helpommin) . Lisäksi erilaisia kuormia on loputtomasti ja sen piirin täytyy toimia niissä kaikissa moitteettomasti. Epäilen, että näillä käyttäjien rankasti alivoltittamilla piireillä voi löytyä joku kuorma, jolla piiri kippaa, mutta käyttäjä ei ole vain sellaiseen vielä törmännyt. Piirivalmistajalla ei tuohon ole varaa, vaan piirin täytyy toimia kaikilla kuormilla vakaasti, joten turvamarginaalia löytyy ja ihan aiheesta.
 
Kauankos tällaiselta voi odottaa akunkestoa peruskäytössä, kuten vaikka office ja miksei vaikka joku videokin taustalla? LENOVO LEGION 5 15ACH6H R5 15,6" KANNETTAVA TIETOKONE - Power.fi

Näyttökuva 2023-01-20 172828.png


Jotain tuota luokkaa

https://www.notebookcheck.net/Lenov...ming-laptop-with-a-lot-of-power.559368.0.html
 
Tuuletinprofiili muistaakseni agressiivisempi performance modessa. CPU:n turboboostin voi laittaa windowssin virranhallinta-asetuksista pois päältä niin ottaa pelikäytössä sen <25W ja lämmöt pysyy alhaisempana. Toki pelistä ja resoluutiosta riippuen voi muutaman FPS:n menettää.

Yritin etsiä tätä asetusta mutta en löydä mistään ?

Mielestäni tuolla laptop 3070 Ti tulisi Superposition 1080P Extremessä saada 8000pts rikki, sillä se on identtinen desktop 3070 kanssa, molemmissa 5888 cudacorea. Pöytäkoneella 3070 saa tuommoista 8500pts.
Jos mulla nyt olisi 3070 pöytäkoneessa, ajaisin 1750MHz kera tän testin, lähtisin väittämään että pinnat eivät laske alle 8000pts. Testaan parin tutun koneella joilla on tuo. @Vklnuppi Laitoitko +1000MHz muisteille? Lisäksi vastaus ehkä vois löytyä sieltä AB:n kellotaajuuskäppyröistä jonka mainitsit, tosin S'pos oikeasta ylänurkastahan näkee että pysyykö taajuus oikeasti suunnilleen halutussa, vai pyöritäänko esim 1500MHz.

Olet ihan oikeassa että kyllä tässä jotain on vinossa. Niinkuin aiemmin sanoin niin vaatii useamman ajon Superpositionia että core kellot nousee 1785Mhz asti. Päivällä kokeilin pikaisesti nostaa gpu muistien kelloja +1000Mhz niin löi jumiin kesken Superpositionin. Joka tapauksessa noita graafeja en ole seuraillut ennenkuin asiasta sanoit. Aamupäivällä ajoin kerran Superpositionin samalla hertzejä kyttäillen niin 1500-1600Mhz välissä näytti pyörivän. Eilen ei tullut seurattua sen tarkemmin vaan pistin Superpositionin pyörimään, puuhailin muuta, säädin asetuksia, uudestaan pyörimään jne.

Nyt 1.5-2h pelisession (Fortnite) ajaksi laitoin Afterburnerin piirtämään graafia. GPU1 näyttäisi heiluvan 1400-1600Hz välillä ihan sahalaitaa ja saattaa ihan hetkellisesti käydä +1700Mhz lukemissa. Kaikki asetukset täysillä, V-Sync pois, limitteri 120fps ja performance mode käytössä.
 
Hmm, tarviskohan se tahnat uusiksi vai mitenhän saatais taajuudet nousemaan :think: Yks vois olla et laita kaikki vakioks ja kattele mihin asti HWinfon mukaan GPU jännite nousee, lämmöt (gpu+hotspot) ja siitä jatkoja miettien.

Mutta luulempa samal et ne on kunnossa ja syy siinä kun 3070ti laptop boostit on 1485MHz asti spekseissä (todellisuus voi olla muuta), jolloin jännitettä alentamalla vapautetaan watteja* ja taajuutta ylöspäin - tai sitten suoraan nykyisellä vakiojännitteellä kellottaen ilman curvea, esim +150MHz asetuksella koskematta MEM slideriin, katselemaan että saako taajuuksia nousemaan. Voi olla mahdollista että johtuen alhaisista "nvidian spekseistä" ynnä muista muuttujista, niin voi ottaa jopa +300MHz tuohon slideriin ja silloin päästään sinne 1800MHz. Pöytäkoneen kortilla tuohon PCB:n maksimiwatteihin liittyy myös muistien kulutus, jos board max wattage on kovin rajoitettu; Jättämällä muistit vakioksi, saa watteja GPU:lle. Tai sitten jakaen "wattikattoa" tarpeen mukaan.

3070 laptop on 1620MHz paperilla boostikellot. Muistien pitäisi olla samat 3070&3070ti läppärivarianteissa kun tarkastelin näin jälkeenpäin.

*TGP (150w koneessasi?) voi hangata hieman vastaan kun enemmän cudacoreja myös. Vähemmän cudacoreja, vähemmät watit riittävät korkeammille taajuuksille. Joten näkemykseni mukaan voisi ollakin ihan hyvä lähteä testailemaan sieltä 0.800V alkaen, että saisiko 1700MHz - 1750MHz - 1800MHz.


Mulla ei myöskään millään vehkeellä ole tarvinnut pyörittää useampaa kertaa tuota Superpositionia, vaan välittömästi kellot halutulla asetuksella.

Paha sanoa, mutta jos on ideoita niin otan mielelläni vastaan. Eikö huonot tahnat tarkottaisi lämmön nousua ? Tässä kun nekään ei nouse ja toinen kierros putkeen antaa paremman tuloksen. Pakotin Vantagen kautta käyttämään vain 3070Ti:tä ja ajoin uudestaan niin ihan sama juttu. Ekalla kierroksella pienemmät kellot ja huonompi tulos kuin toisella.

Liitteenä kuva AB:n graafeista lämpöjen ja kellojen osalta. Tuossa siis ajettu 2x Superposition putkeen. Koitan seuraavaksi mitä Vantagen "GPU overclock" tekee asialle.
 

Liitteet

  • ab.png
    ab.png
    27,3 KB · Luettu: 10
Yritin etsiä tätä asetusta mutta en löydä mistään ?

Voi olla että olikin piilotettu. En ole itse manuaalisesti rekisteriin noita kohtia laittanut joten pakko olla, että asentamani Lenovo Toolkit softa on tehnyt sen. Sillä pääsee muuttamaan noita kohdasta settings -> CPU boost modes tai ohjelman asennuksen jälkeen windowssin virranhallinnasta Muuta suunnitelman asetuksia -> Muuta suunnitelman lisäasetuksia -> Suorittimen virranhallinta -> Suorittimen suorituskyvyn tehostustila
 
Nyt sanoit muuten hyvän pointin pisteisiin liittyen, jos on hybrid-tila käytössä niin sehän vaikuttaa muistaakseni aina? Sillä nvidian tuottama kuva ajetaan pölhösti APU:n kautta...? Hybrid tila on offilla itellä. Sekä on/off vaatii aina bootin.

Tässä 2022 mallissa advanced mux switch eli ei vaadi enää uudelleenkäynnistämistä. NVIDIA control paneelin kohdasta näyttötilan valinta tjsp. kannattaa valita se automaattinen. Jos vaihtaa näyttötilan manuaalisesti NVIDIA control paneelin kautta niin jonkun Lenovon bugin takia näytön kirkkaus ja asetettava maksimikirkkaus laskee huomattavasti ¯\(°_o)/¯
 
Viimeksi muokattu:
@Vklnuppi päivitin nyt siihen pitkään postaukseen jossa tuloksia ja lämpötiloja, 15'C on ero GPU lämmössä 40% ja 100% tilojen välillä. Lämpöjen ollessa 70'C ja 85'C.

Jos sulla kesken Superpositionin pätkii tuo wattilinja kovasti, kyykäten alle 100W esim, niin kielii lämpöongelmista/vakausongelmista. Mutta veikkaampa et sulla näyttää täysin samalta, kun ei noissa lämmöissäkään ihmeempiä sulla. 3DMarkeissa testien välillä heiluu toki watit rutkasti.


Käppyrä siis se "Power, W" ilmaistu
katso liitettä 1033693

Täytyy lisätä tuo wattilinjan tarkkailu afterburneriin. Semmoinen hauska juttu tähän väliin, että päätin kokeilla 4K Superpositionia niin antaa paremman tuloksen ja paremman fps:n mitä tuo 1080p extreme (?). Tämä näyttöhän ei ole 1080 eikä 4K enkä ole ammattilainen niin en osaa sen enempää sanoa syy/seuraus-suhteesta.
 
Siksi se 1080p extreme presetti on ns. maailmalla vakiintunut käytännöksi, keskitieksi. On raskas myös ja saa tolkun hajontaa pisteisiin. Ja kun ei jokainen ajele ja postaile mitä lystää, niin helpoin vertailla kansainvälisesti erilaisten kokoonpanojen suoriutumista. :kahvi:

Tuli kokeiltua kaikenlaisia säätöjä aina 800mV lähtien, mutta en kyllä saa mitään eroja minnekään. Muistien tajuutta nostin about 500Mhz. Aivan kuin jokin ohjelma taustalla määräisi tahdin. Kulutus on aina sen tasaisen 150W näyttiksen osalta ja coren kellot boostaa aina lopussa ja alussa, muuten pyörivät siellä 1500-1600Mhz välissä. Alivoltittamalla toki sai kellot nousemaan ylemmäs, mutta kulutus ei laskenut ja Superposition näyttää about samaa lopputulosta :facepalm:

Ei kyllä voi kuin nostaa kädet pystöön.
 
1.038v sanoo maksimijännitteeksi mitä saa kun testailin. :kahvi: Mutta silti ei pääse tuosta 1800MHz yli, kuin korkeintaan alivoltittamalla. Ei vaan wattiraja riitä, vaikka lämpöjen puolesta oiskin varaa jopa hidastetuin tuulettimin. :beye:


Koititko esim 0.75V jos teet allaolevan näköiseksi tuon v/f-curven?

shift pohjaan, nosta palluraa 0.75V kohdilta ylöspäin, vapauta mouse 1 jolla nostat palluraa ylöspäin ja yhä shifti pohjassa paina L, jolloin keltainen lukitusviiva ilmestyy - hyväksyminen Afterburnerin pääikkunnassa. :tup: Jos nyt lähettäis edes tuosta ~1650MHz tienoolta.

katso liitettä 1033749

AB pääikkunassa tulisi näkyä työpöydälläkin taajuutena tuo ~1650MHz hyväksymis-napin klikkaamisen jälkeen, jolla siis tarkotan tuota tossa disketti-ikonin oikealla puolen. :)

katso liitettä 1033751

Pitääkö tuon Afterburnerin käyrän olla tuollainen jatkuvasti kasvava ? Ohjeissa mitkä netistä ongin käskettiin silittää käyrä tasaiseksi sen halutun pisteen jälkeen (?) Eli säädetään se yksi piste sopivaksi ja sen jälkeen "maalataan" siitä eteenpäin loppu. Sitten muistaakseni shift+enteriä kaksi kertaa putkeen niin tulee tasaiseksi loppupätkä.
 
Kiitos, tuo oli havainnollinen video.

Tästä nyt herääkin kysymys, mitä sen FPS:sän sitten pitäisi olla. Pojan koneeseen tätä olen katsonut, enkä näistä paljoakaan ymmärrä, mutta mitä ollaan vaikkapa Fortnitessä testailtu niin aika paljon saa grafiikka-asetuksia ruuvata alaspäin että pääsee edes lähelle koneen oman näytön 165FPS arvoon 1080p:llä.
Eli taitaa käytännössä olla saavuttamattomissa 1440p/165FPS vaikka näyttö siihen pystyisi?
 
Mitenhän tän muotoilisi ymmärrettävästi, en tiedä mistä tullut tämä "pakotus" että näytön hertsien (Hz) ja pelin FPS:n tulisi olla 1:1, en näe sille mitään syytä. Ainoa mitä rivakammasta näytöstä hyötyy, on liiketoiston sulavuus ruudulla (jo työpöytäkäytössä), valitsen joka tilanteessa mieluummin 60FPS & 165Hz kuin 60FPS 60Hz.

Nähnyt vain lukuisia postauksia aiheesta ja samalla logiikallahan sitten liialliset FPS:t olisivat ongelma suhteessa näytön hertseihin...? :confused: Sujuvuuden "tuntumassa" on muutakin olennaista, kuten GtG viive ja inputlagi kokonaisuudessaan. Voin sanoa että kun on 165Hz ruudut, niin tällä wanhalla PG279Q on paljon sulavampaa kuin läppärin näytöltä pelaten, vaikka asetukset olisivat vuorostaan täysin identtiset.


Joo, tosiaan näistä paljoa ymmärrä, ja siksi kyselenkin tyhmiä. Mitä olen yrittänyt perehtyä "hyviin" FPS-lukuihin, niin aika useasti suositus olisi päästä esimerkiksi 140-160 lukemaan, en sitten tiedä onko ihan höpöjuttuja. Kuitenkin 1080p näytöllä tällaisiin lukuihin on ilmeisesti selvästi helpompi päästä kuin 1440p näytöllä.
Missään tilanteessa 165Hz näyttö ei varmasti ole huonompi kuin 60Hz, paitsi hintalapussa.

Eiköhän tuo QHD näyttö ole hyvä ratkaisu, jos tarkoitit että sellaisella pelit joka tapauksessa pyörivät smoothimmin kuin läppärin omalla FHD näytöllä samoilla asetuksilla.
 
Jep, homma etenee 1440p sunnitelman mukaan. Täsmennetään kuitenkin että meidän hinnat alkaen Legion 5 oma näyttö on siis 1080p, 165Hz
 
Ja kannattaa muistaa Gsyncin ja Freesyncin olemassaolo, eli näyttöä ajetaan juuri niillä hertseillä mitä näytönohjain sillä hetkellä antaa. Jo 60fps -> 90fps hyppy parantaa elämänlaatua huomattavasti, ja itse pyrin ruuvaamaan asetukset niin että päästään reiluun 100fps. Tuo samaan fps ja hertseihin pyrkiminen johtuu siitä että jos näissä on eroa niin näytöllä alkaa esiintymään repeilyä, eli osa kuvasta päivittyy eri aikaan. Gsync ja Freesync puuttuu juuri tähän.

Halvimmissa ja lisäksi va-paneelin näytöissä tuon toteutus voi olla hyvinkin surkea, itsellä yksi näyttö vilkkui aina kun fps vaihtui. Tosin joissain samsungin va-paneelillisissa tuo ongelma oltiin saatu ratkaistua, joten kannattaa perehtyä ja lukea arvosteluja ennen ostamista. Displayportin saat ulos molemmista usb-c liittimistä adapterilla, hdmi on rajattu toteutuksen vuoksi 120fps 1440p resolla.
 
Eikö HDMI 2.1 (30xx kortit) pitäisi saada 1440p 240hz? 4K:lla 120/144hz
Pitäisi, mutta näissä on jostain syystä vain puolet hdmi:n datalinjoista vedetty liittimelle asti.

Mulla ainakin USB-PD ei kertonut mitään, mutta kuva tuli ulos sivun USB-C liittimestä->PD
Molemmat toimii itsellä, tosin takana oleva häröili aiemmin kun windows hukkasi amd:n näytönohjaimen ajurit. Takana olevan liittimen kautta voi tosiaan myös ladata tarpeeksi tehokkaalla USB-PD laturilla.
 
Displayport menee jokatapauksessa käyttöön, kun näyttää järjestäen keskihintaluokankin näytöissä HDMI rajoittavan nopeuden 144Hz
 
Ilmeisesti ovat Kiinassa korjanneet tuon HDMI toteutuksen 2022 versioon sillä omalla L5iP:llä saan HDMI:n kautta 4K@144hz eli kaiken järjen mukaan pitäisi saada 2K@240hz
 
Tosiaan kuten aiemmat maininneetkin niin ei ole viisas ostos, ainakaan kannettavaan. Pöytäkoneessa pelilevynä ja käy todella kuumana (49 astetta IDLE). En usko, että toimisi heikommin tuuletetussa kannettavassa erityisen hyvin saatika pitkäikäisesti.
 
Hyvä homma, että tuli kysyttyä. Ilmeisesti tässä koneessa on tosiaan kaksi paikkaa, mutta pitää vielä avata ja varmistaa. Minkälainen kovalevy näille läppäreille on suositeltava?
 
Toisekseen kaikista NV2 revikoista ei voi vetää johtopäätöksiä, Kingston vaihtanut sisuskalut TLC->QLC ja ohjainpiirin throttlailevaan. Samalla TBW 320Tb kun muissa (kuin QLC) se on tuplat, sekä muissa esim 5v takuita eikä juuri kalliimpia. Se on halpa levy ihan syystäkin.

Lottoahan se NV2:n ostaminen on, mutta edelleen niitä on kauppojen hyllyillä TLC-muisteilla ja Phisonin ohjaimella. Esim. eilen näkyi data-systems.fi noutopisteen hyllyissä noita 1TB malleja Phisonin ohjaimella, taisivat olla kaikki sellaisia. 2TB mallit oli kaikki sillä huonommalla ohjaimella, mutta niistäkin löytyi sitten TLC-muisteilla olevia.
 
Onko muita i7/3070Ti koneen omistajia ? Jos on niin miten twiikkaukset on sujuneet ? Omalla kohdallani näyttää siltä että nämä ovat yksinkertaisesti niin optimoituja jo tehtaalta ettei tarvitse säätää.
 
Löytyy ainoastaan PCIe 3.0 tuki, mutta kaikki ne toimii vaikka ois PCIe 5.0. Sellaista jossa hinta sopiva ja teknisesti ok, niin ostoon vaan.

SN570 varastolevykäyttöösi enemmän kuin hyvä, mutta on niitä samanlaisia vähän joka valmistajalta tossa 55-70e hintaluokassa.

Sitten kaikki ns. paremman seppälän levythän on ymmärtääkseni DRAMillisia, esim. tuon WD:n valikoimasta SN850/850x. Sen 700-sarjan speksejä en o vilkuillut.
Tulipa hommattua Jimmsilta SN570 ja vaikuttaa ensitestien perusteella täysin riittävältä. Kiitokset avusta.
 
Koneena Legion 7 vuodelta 2021 juuri hankittu. Saiskohan tässä näppäimistön valot toimimaan pimeässä, että kun painaa jotain näppäintä -> valasee kaikki näppäimet hetkeksi ("normaalisti"). Kaiken näköistä valoshowta kyllä on valittavana, muttei tollasta...Jollain softalla noita kai pystyy tekemään, mutta en jaksanut alkaa opiskelemaan sitä...
 
Tuli nyt sit hommattua tarjouksesta Legion 5i Pro (12700H/3070) vaikka vuosi takaperin kirosin lenovon syvimpään helvettiin Gen 6 legion 7 osalta surkean takuuhuollon takia :)

Onko näihin alder lake pohjaisiin koneisiin vieläkään mitään järkevää tapaa alivoltittaa prossua? Aika älyttömät tehorajat tässä nimittäin näyttää olevan vakiona. Esim CB R23 käyttää 135-110w kaikkien ytimien rasituksessa ja lämmöt menee helposti yli 90c (peak 96c coret 3 & 5). Pelikäytössä lämmöt pysyy suurimmaksi osaksi ihan järkevän rajoissa (70-85c) mutta kyllä peleissäkin hetkellinen/peak menee yli 90c kun käyttää noissakin kokoajan luokkaa 65-80w. Mulla kävi testissä joskus kesällä MSI läpyskä samalla prossulla ja siinä oli vähän järjellisemmät nuo virtarajat = lämmöt oli selvästi alhaisemmat, käytti aikalailla aina peleissä noin 45w max ja virtarajat skaalautui lämpökuorman mukaan, esim cinepelissä tasaantui noin 65w. Tällä koneella ei näytä olevan mitään väliä vaikka lämmöt on kuinka korkeat, imasee silti minimissään tuon 110w cinebenchissä. Kyllähän nää prossut tietysti on suunniteltu kestämään noita lämpöjä, mutta ei tuo nyt pidemmän päälle hyvä ole että lämmöt noin korkeat rasituksessa.
 
Viimeksi muokattu:
12***H prossut on käsittääkseni kaikki lukittuja joten ei voi alivoltittaa. HX versiot taas ei taida olla. Niitä tehorajoja voi manuaalisesti asettaa Throttlestopilla tai Intel XTU:lla. Suorittimen turbo boostin voi ottaa pois päältä. Näyttistä alivoltittamalla tippuu epäsuorasti myös prossun lämmöt vähän. Tuuletinprofiilia voi säätää LegionFanControl softalla. Vaatii vähän omaa säätöä mutta kyllä ne prossun lämmöt ja tuulettimien melut saa miellyttävämmäksi pelikäytössä.
 
Ei taida juuri merkitystä olla näyttiksen alivoltituksella. Tuntuu että tässä lenovossa vakio säädöt on niin että pitää prossupainotteisissa sovelluksissa prossulle niin korkeaa virtarajaa kun mahdollista niin kauan että lämmöt saavuttaa tuon 95c rajan.

Taitaa olla parempi vaan antaa olla. Sillä msi koneella kun xtu:lla virtarajoja asetin ni prossun kellot tippui sitten turhankin alas, taisi 45w rajotettuna olla all core kuormalla kellot jossain 1.9-2ghz tuntumassa sitten kaikessa käytössä.
 
Viimeksi muokattu:
Näyttiksen alivoltituksella jos sulla tuo normi 3070 siinä, vois olla se merkitys että kellotaajuuksia saa ylemmäksi? Onko tossa muuten jo isompi kuin 140W TGP?
150W on virtaraja ja lämmöt asettuu pidemmässä käytössä 78-80c pelistä riippuen. Kellot tasaantuu vakiona +-1800mhz, alussa toki jopa yli 2000mhz mutta tuolla nyt ei juuri merkitystä ole kun lämpöjä ei niin alhaalla saa kuitenkaan pidettyä mitenkään.
 
Eiköhän kaikilla RTX3000 sarjan GPU:lla tule ensin virtarajat vastaan, mutta näissä läppärimalleissa on kyllä omasta kokemuksesta aika tiukat rajat ja älyttömiä ei ole varaa alivoltittaa.Voltit ei kuitenkaan vakionakaan ole lähellekään samaa luokkaa kun desktop verrokeilla. Jos nyt esim 0.95-0.90v saisikin samoilla kelloilla tiputettu esim 0.9-0.85v ni tuo ei käytännön suorituskykyyn vaikuta juuri mitään, ehkä kone pikkasen voisi hiljentyä. Tosin peliläppäriksi tässä on jo muutenkin ehkä vähän turhankin konservatiivinen tuuletinprofiili korkeampien lämpöjen kustannuksella. Huomattavasti hilhaisempi tämä on kun samalla prossulla varustettu msi gp66.
 
Viimeksi muokattu:
Hei, ostin Lenovo Legion 5 Pro 16IAH7H kannettavan, ja asensin käyttöjärjestelmän uusiksi, tarvitsin pro version, ja laitoin windows 10. Olen saanut kaikki toimimaan hyvin, paitsi hiiren. Eli se on laitehallinnassa "HID yhteensopiva hiiri". Tästä johtuen ei esimerkiksi toimi hiiren nopeuden määrittely. Lenovo tuessa on hiiren ajureissa vain "lenovo FN and fuction keys" ohjelma, joka ei auttanut. Eli tietääkö kukaan mikä on touchpad valmistaja ja onko siihen mitkä sopivat ajurit? Näkyykö se muilla laitehallinnassa myös samoin(hid yhteensopiva hiiri) jos on alkuperäinen käyttöjärjestelmä, joka tuli tehtaalta?
 
Hei, ostin Lenovo Legion 5 Pro 16IAH7H kannettavan, ja asensin käyttöjärjestelmän uusiksi, tarvitsin pro version, ja laitoin windows 10. Olen saanut kaikki toimimaan hyvin, paitsi hiiren. Eli se on laitehallinnassa "HID yhteensopiva hiiri". Tästä johtuen ei esimerkiksi toimi hiiren nopeuden määrittely. Lenovo tuessa on hiiren ajureissa vain "lenovo FN and fuction keys" ohjelma, joka ei auttanut. Eli tietääkö kukaan mikä on touchpad valmistaja ja onko siihen mitkä sopivat ajurit? Näkyykö se muilla laitehallinnassa myös samoin(hid yhteensopiva hiiri) jos on alkuperäinen käyttöjärjestelmä, joka tuli tehtaalta?

Oletko kokeillut hakea touchpadin ajureita Lenovon sivuilta Official Lenovo Laptop, Accessories & PC Support - Lenovo Support FI? Syötät hakukenttään vain kannettavasi sarjanumeron.
 
Sarjanumerolla vie samaan paikkaan, tuotteen tukisivuille, joissa sama "lenovo FN and function keys" eli ei ole varsinaisia hiiren ajureita tarjolla. Ei vaikuta tuloksiin minkä käyttöjärjestelmäversion valitsee.
 
Aika erikoinen tilanne. Vuoden 2021 Legion 5 Pro:n kanssa touchpad näkyy laitehallinnassa minullakin HID yhteensopivana hiirenä, mutta asetuksissa pääsee kyllä säätämään kaikkea touchpadiin liittyvää. En valitettavasti keksi äkkiseltään toista vaihtoehtoa ongelman korjaamiseksi.
 
Mikähän tähän nyt iski; eilen kaikki toimi normaalisti, tänään kun aukaisin koneen niin käynnistys kesti, Lenovo vantagen käynnistys kesti ja nyt kaikki toimii ikään kuin "viiveellä" eli lagittamalla ? Buuttia kokeiltu, task managerista ei löydy mitään cpu:ta tai muistia syövää :oops:
 
latencymonia ja lämpöjä hwinfolla ihmettelemään, josko sieltä löytyisi syytä. Sekä vaikka crystaldiskmarkilla jotain levyn nopeustestiä ja -infolla levyn kuntoa.

Mikä on latencymon ? Lämmöt normaalit ja itseasiassa normaalia alemmat koska työtilan lämmöt tippui 7 astetta :D Crystaldiskiä ei ole mutta täytyy asentaa. Softa-ongelmalta tämä vaikuttaa, mutta en tiedä mikä.

Kaikki niinkuin tapahtuu viiveellä. Esim youtube videot pyörii hyvin, mutta jos yrittää kelata niin efekti on sama kuin bufferoisi mutta ilman että
oikeasti bufferoi. Välissä ei tosiaan ollut kuin koneen sammutus ja käynnistys. Ei päivityksiä eikä mitään. Speedtestillä jo kokeilin ja nettiyhteys normaali.

Täytyy jatkaa selvitystä huomenna. Toivon että itsestään korjaantuisi :D Virrankäyttöprofiilin laitoin maksimiin eli että virta ei säästellä ja samoin performance moden päälle. Ei vaikutusta.
 
Mikähän tähän nyt iski; eilen kaikki toimi normaalisti, tänään kun aukaisin koneen niin käynnistys kesti, Lenovo vantagen käynnistys kesti ja nyt kaikki toimii ikään kuin "viiveellä" eli lagittamalla ? Buuttia kokeiltu, task managerista ei löydy mitään cpu:ta tai muistia syövää :oops:
Löytyisiköhän Tapahtumienvalvonnan virhekirjauksista jotain vihjettä? Esimerkiksi joku aikakatkaisu, kun jonkun palvelun käynnistäminen ei onnistunut. Sellainen pidentää koneen käynnistymisaikaa tyypillisesti puoli minuuttia, jonka jälkeen tehdään time-out-kirjaus, josta ilmenee, mitä ei saatu käyntiin.
 
Löytyisiköhän Tapahtumienvalvonnan virhekirjauksista jotain vihjettä? Esimerkiksi joku aikakatkaisu, kun jonkun palvelun käynnistäminen ei onnistunut. Sellainen pidentää koneen käynnistymisaikaa tyypillisesti puoli minuuttia, jonka jälkeen tehdään time-out-kirjaus, josta ilmenee, mitä ei saatu käyntiin.

Löysin "event viewerin" ja jopa virheitä tms. mutta sitten se tyhmä kysymys; ei mitään hajua mitä tuolta pitäisi etsiä ja mitä sitten tehdä kun tieto löytyy ? :D
 
Löysin "event viewerin" ja jopa virheitä tms. mutta sitten se tyhmä kysymys; ei mitään hajua mitä tuolta pitäisi etsiä ja mitä sitten tehdä kun tieto löytyy ? :D
Se on tosiaan ongelmallista, koska tietoa on niin paljon. Kannattaa keskittyä virheisiin, jotka näkyvät korostettuna. Valitaan vaikka ensin Windows-lokit ja Järjestelmä. Jos käynnistys kestää edelleen kauan, on hyvä lähtökohta keskittyä viimeiseen käynnistyshetkeen ja kyseiseen kellonaikaan esiintyneisiin virheisiin. Klikkaamalla virheriviä saa esille tarkemmat tiedot tapahtumasta. Kannattaa siis keskittyä pelkästään virheisiin. Pääosa on ilmoituksia, jotka voi jättää huomiotta, eikä monet varoituksetkaan ole merkittäviä.

Jatko riippuu sitten siitä, mitä löytyy. Jos esimerkiksi arvasin oikein viivästyksen syyn, sieltä löytyy virheitä, joiden lähteenä on Service Control Manager ja tietona, että Palvelua XYZ ei voitu käynnistää, ja lopuksi ilmoitus käynnistysyrityksen aikakatkaisusta.

Toki esimerkki pohjautuu arvaukseen, ja arvaus harvoin osuu kohdalleen, mutta tuohon tapaan voisi aloittaa. Jos ilmeinen virhetapahtuma löytyy, niin sitten googlaaman kohteen nimellä.
 
Se on tosiaan ongelmallista, koska tietoa on niin paljon. Kannattaa keskittyä virheisiin, jotka näkyvät korostettuna. Valitaan vaikka ensin Windows-lokit ja Järjestelmä. Jos käynnistys kestää edelleen kauan, on hyvä lähtökohta keskittyä viimeiseen käynnistyshetkeen ja kyseiseen kellonaikaan esiintyneisiin virheisiin. Klikkaamalla virheriviä saa esille tarkemmat tiedot tapahtumasta. Kannattaa siis keskittyä pelkästään virheisiin. Pääosa on ilmoituksia, jotka voi jättää huomiotta, eikä monet varoituksetkaan ole merkittäviä.

Jatko riippuu sitten siitä, mitä löytyy. Jos esimerkiksi arvasin oikein viivästyksen syyn, sieltä löytyy virheitä, joiden lähteenä on Service Control Manager ja tietona, että Palvelua XYZ ei voitu käynnistää, ja lopuksi ilmoitus käynnistysyrityksen aikakatkaisusta.

Toki esimerkki pohjautuu arvaukseen, ja arvaus harvoin osuu kohdalleen, mutta tuohon tapaan voisi aloittaa. Jos ilmeinen virhetapahtuma löytyy, niin sitten googlaaman kohteen nimellä.

2-3h tämän kanssa taistellut. Nyt tehty näillä ohjeilla;

How to Perform a Clean Boot on Windows 11 (makeuseof.com)

ja käynnistys nopeutui, mutta yhä edelleen muuten kaikki lagittaa ja Lenovo Vantagen joutui asentamaan uudestaan. Kokeilin 3dmark timespytä niin nykii kunnolla ja läppärin tuulettimet eivät ala huutaa peruskäyttöä enempää, samoin myöskään lämmöt eivät nouse juuri ollenkaan ainakaan kädellä ulostuloilmaa kokeiltuna.

Yritän perehtyä noihin ohjeisiisi vielä tänään.
 
Voisit myös tehdä järjestelmätiedostojen tarkistuksen suorittamalla järjestelmänvalvojan oikeuksin (klikkaa komentokehotetta oikealla ja valitse Suorita järjestelmänvalvojana) komennon sfc /scannow. Tuolla on Microsoftin ohjeet järjestelmätiedostojen tarkistukseen:
Vioittuneiden tai puuttuvien järjestelmätiedostojen korjaaminen Järjestelmätiedostojen tarkistustyökalun avulla - Microsoft-tuki

Tämä antoi puhtaat paperit. Alkaa vaikuttaa että tehdas-resetti on ainut vaihtoehto :( Hirveä homma vaan taas siirtää kaikki tiedostot ja asentaa ohjelmat. Eihän tämä ole ollut kuin 1-1.5kk käytössä mulla.
 
Olikos tämä joku ominaisuus että tuon Lenovo Vantagen mukaan takuu on alkunut jo viime vuoden elokuussa, vaikka laite on ostettu edellispäivänä?
 
Olikos tämä joku ominaisuus että tuon Lenovo Vantagen mukaan takuu on alkunut jo viime vuoden elokuussa, vaikka laite on ostettu edellispäivänä?
Takuu alkaa noin kuukauden kuluttua valmistuspäivästä, sen verran oletetaan että menee kuljetukseen ja koneen myyntiin normaalisti.
Ei ole sellaista kristallipalloa, millä voisi tietää että juuri tämä yksilö lojuukin 5kk kaupan varastossa :)

Kuittikopio jpg tai pdf muodossa lenovolle tarpeen vaatiessa korjaa tilanteen.
 
Olikos tämä joku ominaisuus että tuon Lenovo Vantagen mukaan takuu on alkunut jo viime vuoden elokuussa, vaikka laite on ostettu edellispäivänä?
Joo, siihen löytyy suoraan lomake:
1642923566223.png


1642923662852.png


1642923731575.png




Edit: tuo virheellinen takuuaika tulee kaiketi silloin kun läppäri on rekisteröity muualla kuin siinä maassa minne Lenovo läppärin alkujaan lähettänyt - Gigantin kohdalla takuu lähtenee juoksemaan siitä kun kone saapunut Ruotsin keskusvarastoon ja Proshopista tilatessa kun se on saapunut Tanskaan. Tilasin ekan 5 Pron DNA:lta ja siinä takuu suoraan oikein (Suomeen lähetetty ja Suomessa rekisteröity), mutta Proshopista tilattu oli ihan väärin.
 
Mulla ei ole mitään hajua mitä crystaldiskmarkin tuloksiin pitäisi saada, joten onko nämä normaaleja;

crystaldisk.png
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 813
Viestejä
4 569 019
Jäsenet
75 301
Uusin jäsen
Jokkegui

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom