Kokemukseni pohjautuu nimenomaan noihin puhelimiin. Android 6 tökkii ainakin 2gb muistilla. Tällä hetkellä on android 5, 3gb muistilla, joka toimii oikein hyvin. Alle tuon 3GB en ottaisi androidia. Kun taas iPhone 6, jossa 1GB ramia, ei takunnut läheskään yhtä paljoa kuin tuo 2GB ramin android.
Android-versio tosiaan vaikuttaa paljon. Kasissa Googlen perusohjelmat taustalla kuluttavat jo gigan tai ehkä ylikin, jos on wear-palveluita yms. Kahden gigan yhteismäärä on kasin kanssa jo melko vähän, kolme gigaa menettelee.
Kannettava hoitaa nuo kaikki asiat selvästi nopeammin ja helpommin. Eli tabletin käytölle ei ole muuta syytä kuin että se on "cool". Juuri tuon takia tablettien myynti on laskenut kunnolla. Porukka huomasi ettei niillä oikeasti tee mitään muuta kuin katselee kuvia tai lukee tekstiä.
Varmasti moni näin ajatteleekin, varsinkin jos käytön vaatimukset ja osaamistaso ovat nousseet. Itse koen, että tabletin yksinkertaisempi käyttöliittymä sopii joihinkin askareisiin. Esim. e-kirjojen luku, fläppitaulutyyliset muistiinpanot ja alleviivaukset, videot, laadukkaiden kuvien ihastelu, netin plärääminen. Tai jos menee lomamatkalle eikä halua ottaa töitä ja isoa konetta mukaan, vaan jotain kevyempää. Vähän sellainen luksustuote, jota ilman pärjäisi, mutta joka on ihan kiva olla. Eikä kohtuuttoman kallis. Suorastaan halpa jos vaan hakee tarkkaa näyttöä.
Itsellä ei ole ollut vähään aikaan tablettia käytössä ja esim. kirjojen luku läppäriltä pdf-ohjelmassa sivu 90° käännettynä tuntui ihan rautanaulojen hakkaamiselta kynsien alle. Läppärin näytön resoluutio myös surkea verrattuna tablettien korkeaan dpi:hin. Toki läppäriin saisi irrotettavan näppiksen ja "retina-näytön" lisärahalla, mutta menee budjetissa reippaasti tabletin ohi. Jos nyt miettii, että laadukkaan näytön saa jo entry level iPadiin.
Puhelimella voisi kirjoja lukea, mutta ehkä kuitenkin vain epub/mobi-kirjoja ja ne pdf:t voi sitten jättää isompaa näyttöä varten. Varsinkin jotkut komponenttien datalehdet jne. Puhelimissa näytöt suurenevat koko ajan paikkaamaan tablettien tarvetta. Silti minusta puhelinten käyttökelpoisuus alkaa jo laskea, jos näytön takia laite on valtava halko. Nyt näyttää silti siltä, että moni on valmis panostamaan puhelimeen jatkuvastikin, mutta tabletti on ylimääräinen kakkoslaite, ei ikinä se läheisin.
Ehkä isoimpana miinuksena itse pidän Androideissa perävalotakuu-tyylistä jälkimarkkinatukea. iPadissa tämä puoli on parempi, mutta silti iOS:n hiekkalaatikkomalli on vähän liikaa omaan makuun
Kaikki nykytabletithan tuntuu olevan mitoitettu silläajatuksella että ne on jotain halpaa jonka vanhemmat antaa lapsille rikottaviksi.
Ja jos kyseessä on kalliimmanpään tabletti niin se on jotain edellisen sukupolven raudasta kokoon kursittua ei sitä parasta mahdollista jota älykännykät on.
Kysyntä on laskusuuntainen ja tosiaan tabletti
voisi maksaa paljonkin, mutta jos esim. Android-valmistaja ei tarjoa yhtään päivitystä oston jälkeen laitteeseen, tuntuu olo vähän kusetetulta tonnin+ taulutietokoneen kanssa. Läppäri periaatteessa riittäisi 7-10 vuottakin jos ei hajoa matkalla. Tabletti ei ole niin elintärkeä kuin puhelin ja harvalle päätoiminen mobiililaite (ehkä jotkut erikoisryhmät, yritykset ja pelaavat lapset voisivat kokea tabletin ykkösleluksi). Nyt kun puhelimiin on integroitu paljon tablettien ominaisuuksia (näytöt kasvaneet yms.), niin tableteilla on liian vähän etuja tarjottavaksi. Vaikea paikka.
Juuri näin ei tabletteja tappanut se etteikö niillä tekisi mitään vaan se että niiden teho yms ominaisuudet vs hinta on ollut ihan metsässä ja tehokkaita tabletteja ei ole ollut ollenkaan markkinoilla tai sammalla hinalla on saanut tehokaan Ultarbook PC:n.
Eli tabletit kuoli siihen että tehoa ja laatua ei olllut markkinoilla järkevällä hintatasolla,
tai ei olenkaan esim. ei ole tabletteja jotka olisivat yhtä tehokaita kuin tehokkaimmat älypuhelimet ovat.
Riippuu vähän mitä katsotaan. Joihinkin tabletteihin saa uutena 128-256 gigaa levytilaa ja toiset samanlaiset SD-kortilla. Muistia olisi 8 gigaa ja näyttö 2560x1600. Bluetoothit ja wifit uusinta. 10+ tunnin akkukesto. Business-läppäri menee minusta ohi lähinnä prosessorin nopeudessa. Muuten speksit voivat olla aika samaa tasoa. Eivät kaikki osta peliläppäriä tehokkaalla näytönohjaimella, vaan usein Intelin iGPU:lla, joka vastannee mobiililaitteita tai on alle niiden suorituskyvyn.
Näkisin, että puhelimia ostetaan enemmän statuksen ja hyvän markkinoinnin kuin oikeasti tehojen tarpeen takia. Puhelimissa on ihan poskettomia speksejä jo ängetty pieniin kuoriin. Esim. harva hyötyy 1440p-näytöstä tai 4k:sta puhelimessa, selfie-kameran resoluutio on ihan tähtitieteellinen kun ottaa huomioon, että some-palveluihin kuvat yleensä kutistetaan alle 2 megapikselin kokoon, jopa alle yhden megapikselin (ja filtteröidään suttuiseksi). Puhelimen ruutukin voi olla pari megapikseliä, kun kenno on 20-40 MP. 8 gigan muisti on jo aika hillitön. Harva pelaa kaikkein vaativimpia pelejä. En sano etteikö joku tarvi, mutta paljon hype-junan mukana mennään. Varsinkin jos puhelinta pitää upgreidata vuosittain.