Langattomat mesh -verkot: kokemuksia, kysymyksiä ja keskustelua

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja Hesemonni, 24.05.2018.

 1. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Miten olet saanut toimimaan? Omat testaus ei onnistunut. Jää roikkumaan 2,4, koska se kantaa pidemmälle. Eli kytkeytyy siihen liian aikaisin. Tehojen säätö kikkailu ei sekään paljoa auttanut.
  Asiakaslaite varmaankin tekee päätöksiä, mutta miten voi siihen vaikuttaa?
  Toisaalta ei mielestäni ole paljoa tarvetta, koska 5G tarjoaa paljon paremmat nopeudet koko ajan.

  Unifi varmaan olisi toimivin ratkaisu, jos ei mene yli budjetin.

  Oletko testannut FastRoaming asetusta? Oma testi katkaisi pingin vain 1 kerran.
  Puhelun roaming jäi testaamatta.
  Vaatii tehon säätöä, jos tukiasemat on liian lähekkäin, saa vaihtamaan sopivassa kohtaa, kun vaihtaa toiseen huoneeseen. Muuten voi jäädä roikkumaan edelliseen tukiasemaan.

  D35E3017-CDA0-4B48-9035-3BD83BC84B14.jpeg
   
 2. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 266
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sellainen vaikutelma on tullut muutamasta kyselystä, että mesh on sekoitettu yhden SSID:n verkkoon.

  Meshiä näköjään kaupataan aktiivisesti paremmalla verkkokuuluvuudella.

  Kaapelilla saa varmasti kuuluvan verkon ja yhdellä SSID:llä vaikka tarvittaisiin useampi tukiasema.

  Mesh pystytetään sitten, kun sitä kaapelia ei ole käytössä ja repeater ei riitä.

  Asialliset verkot laitetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat, perkele.
   
 3. puik

  puik

  Viestejä:
  495
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Joo mulla varmaan meni termit sekaisin.

  Itselle on tosiaan epäselvää mitä vaatii, että saa useasta tukiasemasta toimivan yhden ssidn verkon aikaan. Toimiiko, jos asetan parissa laitteessa ssidn samaksi? Noissa mesh-laitteissa tuntuu usein olevan myös lan-pistoke ja verkko onnistuu myös kytkemällä laitteet piuhalla.
   
 4. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 266
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuossa Lagittaja kiteytti jo hyvin proseduurin. Sama SSID, salaus ja salasana, eri kanava. Lähetystehojen säätö sopivaksi. Voi laittaa useampia tukiasemia, jos asuu kartanossa.

  Kuuluvuuden kannalta tukiaseman sijoitus on ehkä oleellisin seikka. Keskeisellä paikalla katossa oleva tukiasema poistaa tehokkaasti tarpeen viritellä meshiä kotioloissa.
   
  Kaitzschu ja puik tykkäävät tästä.
 5. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  1 839
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Säätämällä tehot oikein ja rukoilemalla. Bandsteering (prefer 5G) toki myös käytössä. Logia ihmetellessä useimmiten meidän puhelimet yhdistää suoraan siihen 5GHz verkkoon. Roamailevat toki silloin tällöin 2G<>5G välillä mutta eipä sille mitään voi.

  Asiakaslaite tekee päätökset, tukiasema on vain orja joka tekee mitä laitteet haluaa.
  Tämä toki keskittyy enemmän tukiasemasta tukiasemaan roamaamiseen mutta selittää sen ongelman hyvin.
  WifiNigel: What Are Sticky Clients?
  Eli vaihtoehdot on
  • yritä neuvoa laitetta ja rukoile että se hyödyntää sitä informaatiota
   • = 802.11r/k/v joka vaatii tuen laitteelta + sen käyttöjärjestelmältä sekä tukiasemalta.
  • tee laitteiden elämä hieman vaikeammaksi
   • = minimi kättelynopeus/beaconit eli rajoitetaan laitteiden vaihtoehtoja eli pakotetaan laite etsimään toista vaihtoehtoa
  • kovat keinot käyttöön (jos oikeasti tiedät mitä teet)
   • = RSSI Treshold tai RSSI Treshold + de-auth paketti. Eli tukiasema työntää sormet korviin kun laitteen signaali tukiaseman näkökulmasta tippuu tietyn arvon alle (ei hyvä) tai sitten lähetetään de-auth paketti laitteelle kun RSSI tippuu tietyn arvon alle eli käytännössä potkaistaan laite verkosta ja pakotetaan etsimään toista vaihtoehtoa.
   • Ensimmäinen on erittäin huono koska laite ei tiedä tästä mitään eikä heti ala etsimään toista tukiasemaa. Jälkimmäinen on siitä huono että jos laite on siinä RSSI arvon rajamailla ja tukiasema potkaisee pois eikä ole muuta vaihtoehtoa niin sitten se yhdistää takaisin ja sitten tukiasema potkaisee taas pois ja niin edelleen..
   • Unifista löytyy tämä RSSI Treshold + de-auth "Minimum RSSI" nimellä kun ensin enabloi Advanced kikkareet ja sen jälkeen menee tukiaseman Config > Radios > 2G/5G > Advanced options
  Lähetystehojen säätö on ehdoton minimi mutta tähän kannattaa lisätä se kättelynopeuden/beaconien rajoitus.
  Itselläni on näin. Todella kevyet asetukset eli sallin laitteet aika kaukaa jne. Jos olisi enemmän laitteita ja vähän isompi asunto/talo + 2 tukaria niin sitten varmaan leikkuri heiluisi jossain 24Mbps paikkeilla joka nostaa sitä airtime hyötysuhdetta huomattavasti.
  upload_2018-12-6_18-39-20.png

  En ole kun omistan vain yhden tukiaseman.

  Stanley vastasikin jo. Vastataan uudelleen: sama SSID, sama salasana, sama salaustapa (WPA2 only + AES/CCMP only) ja eri kanava.
   
  puik tykkää tästä.
 6. karniemi

  karniemi

  Viestejä:
  47
  Rekisteröitynyt:
  12.06.2018
  Niin. Noiden mesh-laitteiden "suuri lupaus" on kai siinä, että ne tarjoavat automaattista lähetystehon hallintaa ja "siirtävät" automaattisesti clientteja parhaan tukarin alle. Clientit ovat usein olleet ihan haaranan huonoja tekemään noita roamauksia itse (android ainakin... ). Itsellä ei ole meshiä ja saan päivittäin napsutella wifiä päälle ja pois...kun galaxy S5 roikkuu ylimmän kerroksen AP:ssä, pätkii pirusti, mutta ei itse "älyä" vaihtaa kellarikerroksen APhen, joka on ihan vieressä. Yläkerran APssä ei ole tehonsäätöä, eli en saa säädettyä sitä "kuulumattomaksi" kellarikerrosta varten.

  Lisäksi noi meshit kai tarjoaa keskitettyä hallintaa ja monitorointia. Ja tietenkin vapautusta piuhanvedosta.

  Noilla lupauksilla, kiinnostun kyllä...mutta on tietysti eri asia, että täyttyykö toi lupaukset.

  (Gigantissa tarjous jensenin meshistä...3kpl 150€...sitä tuli googleteltua ja päädyin tänne.)
   
 7. puppelitupuna

  puppelitupuna

  Viestejä:
  91
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tuo WLAN roamaus on ihan sairaan huonoa joissain laitteissa. Ja ilmeisesti .ac:n mukana tuleva keilan suuntaus sekoittaa vanhempia laitteita vielä enemmän kun itse signaali tulee eri voimakkuudella kuin toisen tukiaseman broadcastit. Eli se tukiasema missä roikutaan, voi lähettää suuntauksen voimalla voimakkaammin, kuin lähempänä oleva (optimaalinen) tukiasema broadcastia. Ja huonosti roamaava laite saattaakin sekaantuessaan tehdä verkon katkaisun ja sitten vasta kätellä uusiksi lähemmän kanssa.

  EDIT: Siis beaconeita tarkoitan noilla broadcasteilla.
   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2019
 8. starbatus

  starbatus Tukijäsen

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Aloin itse perehtymään näihin Mesh-verkkoratkaisuihin noin kuukausi sitten, kun oli muutto edessä kahden kerroksen kivitaloon (100m2) ja tarve oli toimivalle verkolle koko taloon. Tämä ketju auttoi hyvin liikkeelle verkkoratkaisua pohdittaessa!

  Minulla on henkilökohtaisesti todella huonoja kokemuksia reilun kymmenen vuoden takaa kahden tukiaseman (saman SSID:n) ratkaisuista. Asiakaslaitteet olivat aina väärällä tukiasemalla ja koko viritys vaati uudelleen käynnistyksiä useasti. Joten pakettiratkaisu piti löytää.

  Tuossa tiivistyy mielestäni Mesh-verkkojen myyntivaltti: helppous. Päädyin omien selvitysten jälkeen kahteen Ubiquitin AmpliFi HD -Mesh-reitittimeen, jotka yhdistyvät asunnon ethernet-kaapeloinnilla toisiinsa. Ylä- ja alakertaan omat laitteensa. Nyt toimii nopea netti koko talossa (tai toiminut reilun viikon) ja tällä kokemuksella voin varauksetta suositella - asennus kesti n. 5 minuuttia ja suurin osa siitäkin ajasta laite päivitti vain itseään.

  Nyt 95% ajasta langattoman verkon laitteet ovat kiinni 5ghz:n verkossa ja laitteet siirtyvät huomaamattomasti lähempään tukiasemaan kerrosta vaihdettaessa. Laite sai myös kotona kehuja ulkomuodostaan ja kello-näyttötoiminnastaan ja laitteet ovatkin löytäneet tiensä näkyville paikoille! :) Saunassa yhteydet putoavat 2,4ghz:n puolelle, mutta mittaus onkin teoreettinen kun saunomisen kestävää viihdelaitetta ei vielä taloudesta löydy... ;)

  Ymmärrän, että ratkaisuni ei ole markkinoiden konfiguroitavin, reitittimet lähetysteholtaan tehokkaimmat saati kokonaishinnaltaan kohtuullinen, mutta toimivan kokonaisuuden tuolla sai aikaan. Suhtaudun kotiverkkoon kuin sähköön, eli sen pitää toimia 24/7 ilman säätämistä, varsinkin kun taloudessa asuu ei-teknissuuntautuneita kanssaeläjiä. Kun päivät pitkät säätää erilaisen järjestelmäkehityksen parissa, niin kotona en halua käyttää sekunttiakaan lähiverkon tunkkaamiseen. Kyllähän tuo investointi kirpaisi (yht. 340e), mutta toisaalta olin varautunut kustannukseen jo asunnon ostamisen yhteydessä.
   
 9. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 049
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mesh-verkot kannattaa harkita vain "jos on ihan pakko". Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa että jokainen "hyppy" tarkoittaa 50%:n kaistan (thoughputin) menettämistä. Ei siis kannata sekoittaa kaapelilla kytkettyihin tukareihin.

  Sisustajille ehdottaisin Ubiquitin nanoHD:n ja UAP-IW-HD:n
   
 10. Joonikko

  Joonikko

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  17.04.2017
  Tosin tuo ei päde kaikkiin mesh-verkkolaitteisiin. Paremmissa malleissa on oma radio ja kanava backhaul liikennettä varten, jolloin toisin kuin perinteisissä WLAN jatkajissa, nopeus ei putoa.
   
 11. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  350
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei päde kaikkiin mesh-laitteisiin, mutta ei myöskään unohdeta, että backhaul-yhteyteen vaikuttavat kaikki samat lainalaisuudet, kuin myöskin siihen asiakasyhteyteen. Backhaul-yhteys muodostetaan yleensä viiden gigahertsin taajuudella kaistanleveyden riittävyyden takia, joten se on myos pienempi kantamaltaan ja läpäisyltään, sekä myös häiriöherkempi. Siksi mesh-laitteet kannattaa kytkeä ensisijaisesti sillä kaapelilla, ja langattomasti vasta, kun mikään muu vaihtoehto ei tule kyseeseen. Jos taas mesh-solut on kytkettynä kaapelilla, koko langaton ratkaisu voi olla taloudellisesti kannattavampaa käyttämällä langattomia tukiasemia mesh-ratkaisun sijaan.
   
  Joonikko ja Stanley H. Tweedle tykkäävät tästä.
 12. escalibur

  escalibur ATK-harjoittelija Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 049
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jokainen lisäkanava, SSID yms lisää häiriöitä alkuperäiselle signaalille. En väitä etteikö asia voisi toimia ”riittävästi”, vaan totean että Meshia tosiaan kannattaa pitää viimeisenä vaihtoehtona.
   
  Stanley H. Tweedle tykkää tästä.
 13. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Itselläni menee Orbi Meshin läpi n. 500 Mbit/s. Eli päätukari on kiinni Telian gigaisessa kuidussa ja testi tehdään pöytäkoneella, joka on kaapelilla kiinni Orbin satelliitissa. Käytössä langaton backhaul.
   
 14. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Tein eilen käytännön testin Orbi Meshin kanssa.

  Nopeus mitattuna noin 1 metrin päässä tukiasemasta Iphone 7 Plus-laitteella antaa saman noin 510-516 Mbit/s kyseiseen vieressä olevaan Orbi-tukiasemaan liitettynä - siis sama lukema sekä päätukarin että satelliitin kanssa...

  Tässä esimerkissä hyppy ei siis vähennä suorituskykyä lainkaan. Latenssiin tällä on pieni vaikutus.
   
  Viimeksi muokattu: 22.01.2019
  snw tykkää tästä.
 15. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  1 955
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Ja tämän takia mielellään vedetään joka WLAN-laitteelle se ethernet-johto. Vähennetään ongelmia
   
 16. Taikaviitta

  Taikaviitta

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  15.07.2018
  Langattomassa kotiverkossa on viime aikoina ollut selittämättömiä ongelmia. Päälaitteena on Arriksen kaapelimodeemi (Elisalta) jossa 2.4 ja 5Ghz verkot samalla SSID:llä ja asetuksilla. Kuuluvuus ei riitä kunnolla koko taloon, joten samaa SSID:tä kuuluttaa myös kaksi hieman antiikkisempaa laitetta, toisessa 2.4Ghz n-verkko (10v vanha Buffalo nfiti) ja toisessa vain g (Zyxel, jolla ikää lienee 15v). Roaming vaikuttaa ihan hyvin toimivan (clientit pääsääntöisesti kiinni parhaassa vaihtoehdossa), mutta outoa pätkimistä esiintyy erityisesti ulkoverkon suuntaan ja välillä myös sisäverkossa. Kanavat on fiksattu 2.4Ghz:ssa 1, 6 ja 13 eikä tänne kuulu kuin yksi toinen verkko, sekin juuri ja juuri, mutta on kyllä kanavalla 1. Joka tapauksessa, muista verkoista ei siis pitäisi juurikaan häiriötä tulla. Joku setupissa kuitenkin mättää ja luullakseni nuo vanhat laitteet ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

  Kaikki tukiasemat ovat ethernetin päässä ja niin on tarkoitus jatkaa päivityksen jälkeenkin (ei siis tarvetta murehtia backhaul-kanavista jne). Lähinnä mietin että olisiko järkevintä mennä jonkun mesh-brändätyn tuotteen kelkkaan, esim. tämä kommentti puhutteli:
  ...vai sitten esimerkiksi Asuksen RT-AC5300 (oli tarjouksessa 250€, ei valitettavasti enää) mahdollisimman keskeiselle paikalle ja kaveriksi joku halvempi AiMeshia tukeva laite (Lyyra?) talon toiseen nurkkaan. Yhteishinta tänä päivänä menisi molemmilla suht samoihin, jos tuon Asuksen saisi alennuksella. AmpliFi HD:ta saa n. 150€/kpl.

  Konfiguroitavuus on kyllä ihan oleellinen asia allekirjoittaneelle ja se olisi kaiketi Asuksen tapauksessa parempi, mutta tärkeintä joka tapauksessa on varmatoimisuus "riittävällä" suorituskyvyllä. Riittävä tarkoittaa tässä tapauksessa että paria 4K-streamia pystyy samaan aikaan striimaamaan mistä päin taloa hyvänsä ja pihan perällä olevat wifi-plugit ym. pääsevät verkkoon kiinni. Toki varautuminen tulevaan ja vääjäämättä kasvaviin siirtomääriin on plussaa. Asuksesta jos katsoo arvosteluja ne ovat pääsääntöisesti vuoden tai puolentoista takaa ja tuolloin MU-MIMO ym. taisi olla softan puolesta vielä aika raakile. AiMeshkin oli vasta tulossa. Oletan että tilanne on nykyään siltä osin korjattu. Toisaalta, jos AiMesh ei tuo erityisiä lisähyötyjä, voisi tietysti kokeilla pitää tuo Arris edelleen käytössä ja ainoastaan korvata nuo pari vanhaan vehjettä yhdellä hyvällä uudella. Mutta hieman epäilyttää että vaikka paperilla homman pitäisi toimia, niin eri valmistajien laitteiden kanssa tulisi siitä kuitenkin jotain ylimääräistä epävarmuutta verkon toimivuuteen. Loogisesti tuntuisi varmemmalta ratkaisulta ottaa pari saman valmistajan laitetta. Ubiquitista olen kuullut kehuja muualtakin ja MB:n testissä pärjäsi ihan ok... Löytyykö suosituksia tähän tilanteeseen? :)
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2019
 17. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Luuri iPxs, UniFi AC-HD eteisen katossa. BF päällä.
  WiFi 5Ghz taajuus. Matkaa n15M (palo)seiniä välissä. Testauspiste autotallissa,
  Signaali ei ole kovin vahva, mutta silti aika vakaan oloinen.

  59E164E7-E5B5-4EC8-B6D4-3FD8890E0FA0.jpeg
   
 18. sonof

  sonof

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  13.08.2018
  Asus lyra käytössä. Makuuhuoneen ja sähkökaapin väliset nodet kytketty toisiinsa cat6 verkkokaapelilla, mutta siltikään niiden välinen yhteys ei softassa näy vihreänä. Laitteen valo näyttää vihreää eli sen mukaan verkkokaapeliyhteys olisi käytössä.

  Makuuhuoneen ja elokuvahuoneen välisten nodejen matka linnuntietä noin 7 metriä ja välissä kaksi kipsilevyseinää. Senkin olisi toivonut olevan vihreällä yhteydellä.

  Nopeustestejä en ole vielä tehnyt, mutta arkikäytössä riittävän hyvin toiminut tähän mennessä.

  [​IMG]