Kuulokevahvistimet - yleisketju

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 687
Keskustelua, kokemuksia ja suosituksia hyvistä kuulokevahvistimista.

-------------------
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
278
Ollut: Lehmann BCL ja Little Dot MK4.
On: Lehmann Rhinelander, SPL Auditor, Violectric V200 ja Linearin kinkkikopio (jossain kaapin perällä, niin en viitsi tarkistaa, mutta Lovely Cube taisi olla?).
Sennheiser HD600, 650 ja 800, Beyer DT990 ja T1, German Maestro GMP400 ja GMP450 Pro sekä AKG K701 (pannan hirveät nypyt teurastettu) kuulokkeita näillä kaikilla ajeltu.

Rhinelander (sarjanumero kakssataajotain eli alkupään tuotantoa. Mainitsen, koska ulkoisesti näissä on ainakin tullut jotain muutoksia) on näistä ehdottomasti paras.
Kanavatasapaino täydellinen, ajaa kaikkia mainittuja luureja hyvin, myös matalan impedanssin K701:stä, ei kohinaa volyymin ollessa tapissa (sama juttu muuten kaikilla mainituilla vahvistimilla, paitsi Linearin kiinakopiolla ja Little Dotilla).
Korostaa hieman joitain korkeita taajuuksia, mutta kyllä tämä silti aika neutraali on. Laaja äänikenttä HD800:ssa ja T1:ssä. Jos vikaa etsimällä etsitään, niin ulkoinen vaihtovirtamuuntaja voisi olla sellainen.
Taitaa olla kaikista mainituista halvin? Käytetty nyt jo useampi vuosi, joten ominaisuuksista voin antaa uskoakseni aika rehellisen kuvan.

Tuon Rhinelanderin jälkeen odotin tietysti Black Cube Linearin olevan vähintään yhtä hyvä, mutta eipä vaan parin vuoden käytön jälkeenkään mieli muuttunut: joku desibelin korostus ylä- ja alabassossa, 'mutaiset' keskiäänet ja diskantti, siis äänen yksityiskohdat häviää jonnekin matkalle. Sama juttu kaikilla gain-asetuksilla. Ääni on lämmin, mutta huonolla tavalla. Äänikenttä pysyy leveänä noissa kahdessa eli T1:ssä ja HD800:ssa. Äänestä irralliset, ulkoiset ominaisuudet paremmat kuin Rhinelanderissa eli sisäinen virtalähde ja -kytkin löytyy, sekä gain-asetukset dip-kytkimillä pohjassa.

SPL Auditor on neutraali. Kuten kirjoitin, niin Rhinelander tuntuu hieman korostavan joitain korkeita taajuuksia, mutta muuten nämä ovat kuin kaksi marjaa ääneltään, kaikilla kuuntelemillani luureilla (jälleen myös K701:llä, vaikka speksit ei povaa hyvää matalan impedanssin luureille). Laaja äänikenttä. Hyvä Alps -potikka. Vain XLR-liitännät (myös ulostulo, kiertää muuttumattomana), mutta ottaa myös balansoimatonta signaalia vastaan näiden kautta. Korkeat jalat, jotka estävät laittamisen matalaan tilaan, mutta ne saa ruuvattua irti. Uutena 'liian kallis' (ostin käytettynä). Tämä ollut vasta vuoden, mutta ei varmasti lähde kiertoon.

Violectric V200:sta olisin halunnut pitää, jo yksistään erittäin laadukkaalta tuntuvien komponenttien - jotka on piirilevylläkin erittäin nätisti - takia, mutta kun ei: täysin tuhnulta kuulostavat keskiäänet ja diskantit, äänen yksityiskohdat loistaa poissaolollaan. Tässäkin pieni korostus bassossa, jossa siinäkään ei ylä- ja alabasso erotu kovinkaan hyvin. Vaikutelmat on siis melko samanlaiset kuin Linearissa, mutta tässä lisäksi äänikenttä on kapea kuin tikku noilla kahdella 'leveän äänikentän' luurilla. Ei neutraali, vaan lämmin, mutta ei sellaisella mukavan säröisellä, putkimaisella tavalla. Gain-asetuksella ei näyttäyisi olevan suurempaa vaikutusta ääneen (paitsi volyymiin samalla potikan asennolla tietysti).
Käyttelin tätä vahvaria vuoden, puolitoista yksistään, jotta kaikki ensivaikutelmat ja lume-efektit häviäisi ja mitä pidempään olen kuunnellut, niin sitä vähemmän olen pitänyt. Kallis verkonpaino, mutta onpahan ainakin kasattu vanhalla mantereella, eikä punaisessa valtiossa.

Linearin kinkkikopio: kohinaa jo melko matalalla volyymillä, ääni varmaankin aika lähellä esikuvaansa, mutta en mene takuuseen, kun en ole tätä muutamaa tuntia enempää käyttänyt.

Little Dot MK4 kuulosti vakioputkilla aika kivalta, lämpimältä, ääni muuttui jokseenkin v-käyräiseksi kaikilla luureilla. Yksityiskohdat keskellä ja korkealla ei ollut ihan niin hyvin esillä, kuin Rhinelanderilla tai Auditorilla, mutta eivät tyystin myöskään kadonneet. Kanavatasapaino ei ollut ihan kohdillaan uutena, mutta tuntui 'itsestään korjaantuvan' vuorokauden jälkeen, ehkäpä seuraavaksi sadaksi tunniksi, jonka jälkeen taas päinvastainen kanava rupesi hiljenemään ja lopulta ero oli monta desibeliä. No, tuo ei ole ennenkuulumatonta putkilla, joten luulin niiden vain kusahtaneen ja ostin muutamia vaihtoehtoisia ryssäputkia tilalle, mutta kaikilla kanavaepätasapaino säilyi. Takuuvaihto Kiinaan ja sieltä tuli uusi yksikkö tilalle ja se toimi ainakin puoli vuotta. Putkivehkeet yleensä käy kuumana, mutta nämä Kiinan ihmeet erityisesti ja rupesi vaikuttamaan melko palovaaralliselta vehkeeltä, joten siitä luovuin. Tässäkin vähän kaventunut äänikenttä, mutta ei sellainen tikku kuin V200:ssa.

D/A -muuntimena Violectric V800. Neutraali, kuten valtaosa integroiduista (CD-soittimissa, PC:n äänikorteissa) muuntimista, eipä valittamista. Osaa vastaanottaa Pre-emphasis -lipukkeet (sekä toslinkin että koaksiaalin kautta) CD-soittimelta ja suorittaa sen poiston (uudelleensamplaus pitää olla x1 tai korkeammassa asennossa. Off-asennossa ei suorita myöskään tuota korostuksen poistoa). Onhan tämä naurettavan kallis suhteessa siihen mitä se tekee, enkä olisi tätä uuden hinnalla kyllä ostanut.

Sanalla sanoen, olen parin vehkeen, nimittäin tuon Linearin ja V200:sen kohdalla tehnyt virheen: lukenut ylistäviä arvioita ja ostanut sian säkissä ja pettynyt. Äänen kohdalla ei voi luottaa kuin omiin korviinsa ja kalliimpi ei suinkaan ole aina parempi. Tosiaankin, tuo Rhinelander taitaa olla halvin näistä ja ainakin omaan korvaan se on myös ääneltään paras, kaikkien käyttämieni luurien kanssa.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
278
Täällä liputetaan idän ihmeen puolesta: Laconic Lab Night Blues Mini. Putkivahvistin erittäin maukkaalla soundilla. Pehmentää hienosti kirkkaamman puoleisia kuulokkeita, kuten HD800.

+erinomainen hinta/laatu
+lämmin ja erinomaisen erotteleva soundi
+bassoissa potkua
+läsnäolon tunne ja foot tapping factor katossa
+miehekkään askeettinen rakenne ja ulkonäkö
-superkehno saatavuus, takuuasiat täysi kysymysmerkki

Selkeästi paras amp minkä olen koskaan omistanut.

Duunipaikalle ajattelin poistaa Schiitin pikkuputkarin, eli Vali 2:n. Onko kellään iiootekkiläisellä omakohtaisia kokemuksia?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 196
Voin vahvasti suositella Objective2 kuulokevahvaria. Jaksaa ajaa järeämmälläkin impedanssilla olevia kuulokkeita. Euroopastakin pitäisi löytyä valmiiksi kasattuna, hintaluokka 200-300 välillä.
Halusin täydellisen neutraalin USB-DAC ja sellaisen myös sain, mahtava laite :tup:
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
441
Itsekin ostin suoraan täydellisesti läpinäkyvän eli hifimielessä täydellisen Objective2 + ODAC kombon. Ei tarvitse miettiä vahvarin hommaamista niin kauan kuin tuo kestää ehjänä. Reilu pari sataa on mielestäni kohtuu kova hinta kuulokevahvistimesta mutta tuolla ajelee melkein mitä tahansa eli riittää myös tulevaisuudessa.
 

Hessu

Tukijäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 420
Itse en niin hirveän tarkkaan näistä tiedä, joten kysellääs. Itsellä Sennheiserin HD599 kuulottimet+itse värkkäilty creativen mikki modmiciksi. Koneen sisällä tällä hetkellä Asus DGX ja tuosta tuntuu välillä tenku loppuvan näille kuulottimille. Lisäksi tuosta pitäisi eroon päästä ja tarkoitus vaihtaa ulkoiseen äänikorttiin/kuulokevahvistimeen. Halvalla ei saa hyvää, näin kuulee sanottavan, mutta mitään studiolaatua tässä ei haetakaan, vaan sellainen värkki, joka kestää pitempään, kuin takuuajan loppuun ja josta löytyisi mikille ja kuulokeille liitännät. Hinta saisi olla alta 50e, kun en kehtaa panostaa nyt valtavasti.

Tuollaista olen katsellut ja arvostelujen mukaan vaikuttais sopivalta värkiltä minun käyttöön: https://www.thomann.de/fi/behringer_u_phoria_umc22.htm

Vinkkejä otan vastaan ja jos sinulta löytyy hyvä kuntoinen kampe ylimääräisenä niin sellaista saa tarjota. :)
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
852
Onkos missään dacissa/kuulokevahvistimessä mitään läpivientiä mikille? PC:llä kun tarvitsee headsettiä, niin tuntuu hankalalta idealta viedä toinen plugi koneen taakse mikkiliittimeen ja toinen dacin perään.
 

Hessu

Tukijäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 420
Onkos missään dacissa/kuulokevahvistimessä mitään läpivientiä mikille? PC:llä kun tarvitsee headsettiä, niin tuntuu hankalalta idealta viedä toinen plugi koneen taakse mikkiliittimeen ja toinen dacin perään.
Em. linkissäni ainakin sellainen löytyy. :)
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
Onkos missään dacissa/kuulokevahvistimessä mitään läpivientiä mikille? PC:llä kun tarvitsee headsettiä, niin tuntuu hankalalta idealta viedä toinen plugi koneen taakse mikkiliittimeen ja toinen dacin perään.
Jatkojohto. Eikä niitä kuulokkeita välttämättä tarvitse irroitella koko ajan. Mullakin luurit ovat jatkuvasti kytkettynä vaikka kuuntelisin kaiuttimien kautta.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
852
Tarkoitus olisi nimenomaan minimoida johtohelvetti ja jatkojohdot ei tule kyseeseen sen takia. Tarvisi olla siis dac johon menee koneesta usb ja siihen suoraan 3,5mm plugilla vierekkäisiin liitäntöihin headsetin johdot. Tietenkin sen voisi tunkea piiloon koneen taakse tms, mutta säädöt ovat sitten vähän hankalammat.

Tuossa thomanin linkissä olevaa mikrofoniliitintä en tunnistanut, mutta ilmeisesti joku astetta ammattilaisempi liitäntä.
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
Tarkoitus olisi nimenomaan minimoida johtohelvetti ja jatkojohdot ei tule kyseeseen sen takia.
Mä en tajua, mikä ero sillä on, että meneekö se jatkojohto irrallisena vai pultattuna kiinni siihen kuulokevahvistimen koteloon. Sama johto joka tapauksessa.

Edit: no siinä tapauksessa voi voittaa yhden johdon, jos haluaa kytkeä dacin usb-liitännällä. Omat mututestini ovat kuitenkin osoittaneet, että optista liitäntää käyttämällä äänenlaatu on parempi.
 
Liittynyt
05.12.2016
Viestejä
32
DAC tekee vain digitaali-analogi muunnoksen, eli tarvitset ADAC laitteen. Käytännössä tuollainen USB audiointerfase tai ulkoinen USB äänikortti esim. Asus Ux sarjalaiset, tai Creative Sound Blaster Ex tai Sound Blasterx G5.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
627
Olisko jotain sopivaa USB dac amp, joka tukisi myös Bluetooth kuulokkeita?
 
Liittynyt
05.12.2016
Viestejä
32
Mitä iloa siitä DACista siinä välissä enää on, Bluetooth kuulokkeiden kanssa, joissa on oma sisäänrakennettu DAC. Kaiken lisäksi yhtälössä on vielä Bluetoothin kodekkien käyttämät pakkaukset huonontamassa ääntä. Monissakin DAC/Amp yhdistelmissä on kyllä bluetooth mukana helpottamassa liitettävyyttä.

Creative Sound Blaster E5 tai X7 ovat ehkä inhimillisimmässä hinnassa olevia USB laitteita joissa on ADAC, kuulokevahvistin ja Bluetooth, sekä vähintään kohtuullinen äänen laatu.
 

copter

Last Man Standing
Liittynyt
05.12.2016
Viestejä
3 299
Tarkoitus olisi nimenomaan minimoida johtohelvetti ja jatkojohdot ei tule kyseeseen sen takia. Tarvisi olla siis dac johon menee koneesta usb ja siihen suoraan 3,5mm plugilla vierekkäisiin liitäntöihin headsetin johdot. Tietenkin sen voisi tunkea piiloon koneen taakse tms, mutta säädöt ovat sitten vähän hankalammat.
Sound BlasterX G5 ja Xonar U7 soveltuu tuohon hyvin. Näistä ensimmäinen on parempi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
846
Onkos muilla kokemuksia Sennheiser GSX 1000 -ulkoisesta 7.1 äänikortista? Tuli tuollainen hankittua muutama päivä sitten. Tykkään kyllä kovasti ja tuottaa mahtavan äänen sekä 2.0 että 7.1.
Tuossa on ilmeisesti mahdollista saada 2.0HD äänikin ulos mutta en kyllä keksi miten. Ilmeisesti jostain windowsin asetuksista?
Toinen juttu mikä askarruttaa on että saako tuota "näytön" himmennystä säädettyä mistään? Omasta mielestäni himmenee liian nopeaan kun ei kosketa näyttöä.
 
Liittynyt
02.01.2017
Viestejä
17
Voin vahvasti suositella Objective2 kuulokevahvaria. Jaksaa ajaa järeämmälläkin impedanssilla olevia kuulokkeita. Euroopastakin pitäisi löytyä valmiiksi kasattuna, hintaluokka 200-300 välillä.
Halusin täydellisen neutraalin USB-DAC ja sellaisen myös sain, mahtava laite :tup:
Vähän hentohan se ääni on objectivessa. aloittelevalle hifistille.
 

Mustaherukka

GSX-R 600cc :(
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
58
Morjesta kaikille!

Foorumien kauhu tuli taas kyselemään suosituksia herroilta. Eli tuossa hieman taaksepäin kyselin ehdotuksia laadukkaille kuulokkeille ja päädyin hankkimaan AKG K-712. Kuulokkeet tulivat ns. pelaamista, mixailua ja nauhoittamista varten. Ne ovat nyt viikon verran olleet käytössä ja olen ollut tyytyväinen. Olen lueskellut netistä kaikkea mahdollista DAC/AMP arvosteluja ja millaisia setuppeja löytyy keneltäkin, mutta en vain osaa päättää mikä olisi laadukas ja omiin tarpeisiin sopiva.

Luin vielä jossain vaiheessa, että kaikenlainen virtual surround on pois laskelmista näillä dac/amp seteillä? Toiset taas sanovat, että oikeilla kamoilla saadaan luotua näitä virtuaalisia surroundeja parempi äänimaailma?? Tämä lähinnä siksi, että kaikki mitä kuuntelen koneella ollessani, tulee kuulokkeista ulos. (leffat, pelit, musiikki, tv-ohjelmat yms.) Äänikorteissa kuulemma näihin virtuaalisiin ääniin on keskitytty enemmän ja joitakin kortteja kehutaan, mutta toiset taas kiroavat ne sinne alimpaan hel****iin.

Lyhyehkösti, en ole satsaamassa pelkästään täydelliseen äänenlaatuun, vaan myös siihen niin kutsuttuun "fun factoryyn". :/
dac/amp seteistä tuo Magni/Modi vaikuttaisi olevan ihan perus, hyvä, yleinen, setti?? Äänikorteista en osaa sanoa, kenties joku muu osaa?

Nyt alkaa oleen viesti sen verran pitkä, että heitän pallon teille, jotka tiedättä näistä asioista paljon minua paremmin.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
627
Toi schiit stack varmasti hyvä valinta. Tais euroopasta kans saada?
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
"Virtual surroundissa" ei ole mitään muuta ideaa kuin huijata ihminen luulemaan, että ääni on jotenkin nautinnollisempi, koska hänellä on käytössään virtual surround -efektit. Ilman lisäefektejä tilavaikutelma riippuu tietysti alkuperäisestä materiaalista. Kuulokkeesi eivät kaipaa mitään superhifiä eikä hintaluokassa ylöspäin kiipeäminen juurikaan taida tuoda ääneen mitään lisää.

Itse aloittelin vakavampaa hifiharrastusta hankkimalla kuulokkeiksi AKG K601:t ja niille kaveriksi Fubar IV -dac-ampin. Tuon Fubarin päivitin kuusi vuotta myöhemmin Denon DA-300USB:hen eikä ääni muuttunut juuri mihinkään. Veikkaan, että laadukkaalla äänikortilla saisi saman äänenlaadun, mutta vahvistuksessa joutuisi tinkimään.
 

Mustaherukka

GSX-R 600cc :(
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
58
"Virtual surroundissa" ei ole mitään muuta ideaa kuin huijata ihminen luulemaan, että ääni on jotenkin nautinnollisempi, koska hänellä on käytössään virtual surround -efektit. Ilman lisäefektejä tilavaikutelma riippuu tietysti alkuperäisestä materiaalista. Kuulokkeesi eivät kaipaa mitään superhifiä eikä hintaluokassa ylöspäin kiipeäminen juurikaan taida tuoda ääneen mitään lisää.

Itse aloittelin vakavampaa hifiharrastusta hankkimalla kuulokkeiksi AKG K601:t ja niille kaveriksi Fubar IV -dac-ampin. Tuon Fubarin päivitin kuusi vuotta myöhemmin Denon DA-300USB:hen eikä ääni muuttunut juuri mihinkään. Veikkaan, että laadukkaalla äänikortilla saisi saman äänenlaadun, mutta vahvistuksessa joutuisi tinkimään.
Eli tarkoitatko, että pelkällä emon omalla integroidulla pärjään noiden k712 kanssa? amp, dac, amp+dac pois laskelmista ja rahat muualle? ^^
Tiedän toki, että virtual surround on ns. bluffia. Tarkoitin lähinnä, että jos jollakin on kokemusta esim. sen vaikutuksesta leffoja katsellessa yms. :)
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
Eli tarkoitatko, että pelkällä emon omalla integroidulla pärjään noiden k712 kanssa? amp, dac, amp+dac pois laskelmista ja rahat muualle?
No sehän on sun päätettävissäsi, millä mielestäsi pärjäät. Minä en emolle integroituihin äänipiireihin koskisi ollenkaan, muuten kuin digitaalisen signaalin siirtämiseksi ulkoiselle äänikortille eli dacille. Ehkä nekin sitten ovat kehittyneet siihen malliin, että äänenlaatu on ihan ok, mutta ainakin omat kuulokkeeni ovat jo niin hyvät / tarkat, että vanhan emoni tuottaman äänen rosoisuus paistaa läpi. Toisaalta, jos olisiin tyytyväinen siihen laatuun, niin kuulokehankinnan kulujen tuplaaminen dac-ampiin investoimiseksi saattaisi jopa tuntua pettymykseltä, kun ero äänenlaadussa jääkin kohtalaisen pieneksi.
 

copter

Last Man Standing
Liittynyt
05.12.2016
Viestejä
3 299
@Mustaherukka, Suosittelen kokeilemaan Sound BlasterX G5. Siinä on yllättävän hyvä ääni ja kuulokevahvistin. Laitteessa on fyysinen katkaisija josta tilaäänet tms efektit saa pois päältä. Itselläni toimii omien AKG kuulokkeiden kanssa koistavasti. Lisäksi laitteen perässä on tube pre amp ja siinä aktiivikaiuttimet lisäksi kiinni, eli hyvä liitettävyys muutenkin.
 

Mustaherukka

GSX-R 600cc :(
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
58
@Mustaherukka, Suosittelen kokeilemaan Sound BlasterX G5. Siinä on yllättävän hyvä ääni ja kuulokevahvistin. Laitteessa on fyysinen katkaisija josta tilaäänet tms efektit saa pois päältä. Itselläni toimii omien AKG kuulokkeiden kanssa koistavasti. Lisäksi laitteen perässä on tube pre amp ja siinä aktiivikaiuttimet lisäksi kiinni, eli hyvä liitettävyys muutenkin.
Kiitos ehdotuksesta :) Katselen vielä hieman arvosteluja tuosta sbx:stä ja vertailen sitä muihin samassa hintaluokassa pyöriviin vahvistimiin.
 
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
178
Tässä itsekin miettinyt tuota Dragonfly red/black päivitystä tai sidegradea pöytäkoneeseen. Tällä hetkellä palvellut kohtalaisesti udac2, joka nyt näyttäisi olevan hajoamassa kun useasti päivässä kuuluu vain vasemmasta kanavasta ääni suhinan kera ja pitää käyttää virrat pois että korjaantuu.

Ajatellut että jos tuollainen Dragonfly välttäisi kun kaikki kuulokkeet on helposti ajettavia ja alle 56ohmin (Fidelio/Superlux/Grado).
Potikkaa mieluilin ennen voluuminsäätöön, mutta taitaa näissä halvemmissa ja pienissä dac/ampeissa olla lähes hyödytön, kuten tässä udac2:ssa, kun pienillä voluumeilla channel imbalance vaivaa ja yli klo 11-asennon on jo liian kovalla omaan makuun. Mitään isompaa laitosta erillisillä virtalähteillä ei myöskään ole kiinnostusta pistää kun pöytä jo täynnä vempaimia modeemista piirtopöytään.

Tuntuu että Audioquest myy Dragonflyta enemmän mobiilikäyttöön ja keskustelut pörrää sen ympärillä, mutta oletettavasti se on myös ihan ok pöytäkoneessa perus dac/amppina kuulokkeille? Haittaako myöskään joku puolen metrin usb-jatkopiuha tällaisen käyttöä, kun tikku olisi hieman epäkäytännöllinen törröttämässä koneen takaa?
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
627
Maksat ylimääräistä kannettavuudesta, jos sellaista et tarvi.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
112
Itsellä ollut Fiio E10K käytössä DT990 Pro 250 ohm kuulokkeiden kanssa, tekee tehtävänsä todella hyvin.

Vahvistin on kuitenkin tehonsa puolesta (ainakin laskelmien mukaan) hiukan rajoilla, joten on tulossa hiukan tehokkaampaa vahvistinta tilalle lähiaikoina.
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
Vahvistin on kuitenkin tehonsa puolesta (ainakin laskelmien mukaan) hiukan rajoilla, joten on tulossa hiukan tehokkaampaa vahvistinta tilalle lähiaikoina.
Eikös sen näe siitä, kuinka paljon joudut vääntämään potikkaa saadaksesi luurit soimaan hyvin?
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
112
Näinhän sen näkee juu. Tästäkin tuntuu olevan useampaa koulukuntaa, jotkut on sitä mieltä että niin kauan kun volumee saa vaan tarpeeksi niin ei tarvitse enempää tehoa. Toiset sitten taas sitä mieltä että aukee jotkut taajuudet enemmän ku tehoa lisää.

Itselle tuli nyt kuitenkin tilattua tehokkaampi peli, saa nähdä oliko turha ostos.
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
Näinhän sen näkee juu. Tästäkin tuntuu olevan useampaa koulukuntaa, jotkut on sitä mieltä että niin kauan kun volumee saa vaan tarpeeksi niin ei tarvitse enempää tehoa. Toiset sitten taas sitä mieltä että aukee jotkut taajuudet enemmän ku tehoa lisää.
Teho on jännitteen ja sähkövirran tulo (P = UI) ja määrittää kuulokkeiden äänenvoimakkuuden. Tehoa kasvatetaan vääntämällä potikkaa suuremmalle. Jos teho loppuu kesken, niin se tarkoittaa sitä, että olet jo kääntänyt nupin kaakkoon.

Joskus olen tosin miettinyt sitä, että voiko sillä olla vaikutusta, kuinka paljon virtaa kuulokevahvistin antaa. Nimittäin nuo vahvistimet toimivat niin, että nuppia kääntämällä annetaan laitteelle enemmän jännitettä virran ilmeisesti pysyessä liki vakiona. Kuitenkin puhutaan aivan mitättömistä virta- ja tehomääristä, joten en lopulta usko erojen olevan eri laitteiden välillä mitenkään merkityksellisiä. Lukemani mukaan kuulokkeetkin on suunniteltu toimimaan näiden ns. jännitelähteiden kanssa eli eivät ole riippuvaisia virran määrästä.

Kun puhutaan kuulokevahvistimien eroista, niin aika usein keskustelu pyörii vaivihkaa putkivahvistimien välillä. Putkivahvistimet värittävät ääntä ja puhtaasti nettikeskusteluiden perusteella olen tullut siihen tulokseen, että ne tekevät aina äänestä huonomman. Vanhan koulukunnan hifistit eivät suvaitse equjen käyttöä mutta sitten käyttävät ääntä samalla tavalla värittäviä putkivahvistimia...

Putkettomat puolijohdevahvistimet ovat ilmeisesti aidosti neutraaleja eikä eri mallien välillä ole samanlaista kuilua kuin putkivahvistimissa. Mullakin on ollut pari eri dac-ampia ja vaikka ne ovatkin hintatasoltaan alempaa keskiluokkaa, niin äänen puolesta niissä ei kyllä ole mitään muuta eroa kuin uudemman laitteen minimaalisesti parempi ääni yläpäässä. (Sekin varmaan menee paremman dac-piirin piikkiin eikä liity vahvistinpuoleen.)

Mutta tosiaan, en ole mitään tonnin kuulokevahvistinta koskaan kuullut enkä myöskään 600 ohmin kuulokkeita kokeillut.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
112
No joo olen itsekin sitä sähköalan ammattilaisena miettinyt, että voiko tästä se ääni enää parantua vain tehoa lisäämällä.

Kysymys on varmaankin siitä että jonkin kappaleen aikana äänentaso vaihtelee sen verran, että vaadittu teho vahvistimelta voi ylittää joillakin taajuuksilla sen mitä vahvistin pystyy ulos antamaan.

Tähän ilmeisesti vaikuttaa se että kuulokkeiden impedanssi vaihtelee eri taajuusalueilla, etenkin bassotaajuuksilla impedanssi käyrissä tuntuu olevan aika isojakin piikkejä vastuksissa.

Periaatteessa tuo Fiio jaksaa DT990 pro 250 ohm kuulokkeisiin ajaa noin 26mw jolla päästään noin 110db ääneen, päteekö tämä noihin impedanssi piikkeihin sitä en itse tiedä. Tämäkin sillä olettamuksella että se jaksaa tuohon kuormaan antaa saman jännitteen kuin mitä Fiio:n ilmoittamaan 32 ohmin kuormaan.

Suurin syy itselläni kuitenkin vahvistimen vaihtoon oli se että halusin sellaisen pelin johon saa myös analogisen inputin, samalla pistin sitten vähän tehokkaampaa (Schiit Magni 2).

Mutta enhän minä näistä sen kummemmin mitään tiedä, sillä mennään mitä netistä tulee luettua sekä mitä amiksen kursseilta muistaa. Voi olla että ei mitään eroa ole havaittavissa, tulen siitä vaikka sitten tarkemmin kertomaan kun uuden laitteen saan tilalle.
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
Ainakin tuosta Fiio'sta taitaa puuttua tuki asynkroniselle usb:lle, mikä saattoi olla myös syynä siihen, että oma Fubarini kuulosti huonolta usb-liitäntää käyttäessä. (Tai koska synkroninen usb on herkkä myös huonon usb-kaapelin aiheuttamille häiriöille.) Nykyisen Denonin vahvistimen kanssa en huomaa mitään eroa optiseen. Vanha Fubarini oli kyllä "tehokkaampi" aiemman keskustelun kontekstissa, nimittäin sen kanssa ei tarvinnut ollenkaan niin paljon pykäliä. Tämä Denon DA-300USB on speksattu antamaan 50 mW 32 ohmin impedanssilla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 115
No joo olen itsekin sitä sähköalan ammattilaisena miettinyt, että voiko tästä se ääni enää parantua vain tehoa lisäämällä.

Kysymys on varmaankin siitä että jonkin kappaleen aikana äänentaso vaihtelee sen verran, että vaadittu teho vahvistimelta voi ylittää joillakin taajuuksilla sen mitä vahvistin pystyy ulos antamaan.

Tähän ilmeisesti vaikuttaa se että kuulokkeiden impedanssi vaihtelee eri taajuusalueilla, etenkin bassotaajuuksilla impedanssi käyrissä tuntuu olevan aika isojakin piikkejä vastuksissa.

Periaatteessa tuo Fiio jaksaa DT990 pro 250 ohm kuulokkeisiin ajaa noin 26mw jolla päästään noin 110db ääneen, päteekö tämä noihin impedanssi piikkeihin sitä en itse tiedä. Tämäkin sillä olettamuksella että se jaksaa tuohon kuormaan antaa saman jännitteen kuin mitä Fiio:n ilmoittamaan 32 ohmin kuormaan.

Suurin syy itselläni kuitenkin vahvistimen vaihtoon oli se että halusin sellaisen pelin johon saa myös analogisen inputin, samalla pistin sitten vähän tehokkaampaa (Schiit Magni 2).

Mutta enhän minä näistä sen kummemmin mitään tiedä, sillä mennään mitä netistä tulee luettua sekä mitä amiksen kursseilta muistaa. Voi olla että ei mitään eroa ole havaittavissa, tulen siitä vaikka sitten tarkemmin kertomaan kun uuden laitteen saan tilalle.
Minulla on paljon kokemusta halvemman hintaluokan vehkeistä. Mielestäni se on paljon parempaa, kuin kokemus tonnin vehkeistä. Ne tonnin vehkeet ovat varmasti kaikki tarpeeksi hyviä, niin ei oikeastaan osaa yhtään kaivata niitä ominaisuuksia.

Paras settini on Superluxit ja SMSL:n halpa usb-dac-kuulokevahvistin. Nämä maksoi noin 60-70€ yhteensä ja ääni on tuossa hintaluokassa loistava. Ovat kuitenkin töissä. Näyttävätkin niin halvoilta, ettei kukaan käy vohkimassa avokonttorissa.

Nyt on vähän yli satasen AKG K550:n kuulokeliitännässä, kun uusin tietokoneeni äänentoistoa. Minulla on myös pari 100-200€ Sennheiseriä, jotka eivät kuulosta ihan yhtä hyvältä emolevyn integroidulla, mutta ne on tarkoitus ottaa taas käyttöön kuulokevahvistimen(+dacin) kanssa.

Tulin vaan sanomaan, että ne kaksi kultaista ominaisuutta ovat:
1) Kohina (noise)
2) Erottelukyky
(kun lähdetään siitä, että riittää virta ajamaan sinun kuulokkeitasi)

Halvoissa kuulokevahvistimissa on sitä kohinaa. Se tulee huonoista komponenteista tai huonosta suunnittelusta ja se häiritsee kyllä omaa kuuntelua.

Hyvällä kuulokevahvistimella on myös hyvä erottelukyky ja erotat äänestä yksityiskohtia. Tässä on myös se, että se ei vahvista myös säröä ja sen THD on alhainen. Lisäksi sitä ei tarvitse käyttää vahvistamaan ääntä hirveästi, koska pienemmilläkin äänenvoimakkuuksilla erottaa, mitä esim. elokuvassa tai pelissä sanotaan tai musiikissa yksittäisiä instrumetteja.

Mitäs hyviä vaihtoehtoja suosittelette alle 100€ hintaluokassa
Mites tällänen toimis? Amazon.com: SMSL SD793-II PCM1793 DIR9001 DAC Digital Audio Decoder Amplifier, Black: Home Audio & Theater ?
Aikeissa tilata joko tuo ylhäällä oleva SMSL-SD793ii tai Fiio E10K. Kumpi?
Käytössä Beyerin DT 770(80 ohm), bassotoisto kaipais eniten lisämuhkeutta, korkeat toistuu jo nyt tarpeeksi kirkkaasti.
Minulla oli tuommoinen SMSL-SD793ii. Minulla taisi olla siinä väärennetty opari, kun se kuulosti todella huonolta (rahisi volyymiä säädettäessä, kohinaa oli peittämässä ääntä). Vaihdoin sen muistaakseni 7 euron varmasti aitoon osaan, jonka ostin Partcolta. Sen jälkeen toimi erittäin hyvin. Veikkaisin, että olisi parantunut jopa tällä:
MIKROPIIRI OPAMPD NE5532 - PARTCO verkkokauppa

En tiedä suosittelenko, juuri tästä omasta kokemuksesta viisastuneena.
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
4 662
No joo olen itsekin sitä sähköalan ammattilaisena miettinyt, että voiko tästä se ääni enää parantua vain tehoa lisäämällä.

Kysymys on varmaankin siitä että jonkin kappaleen aikana äänentaso vaihtelee sen verran, että vaadittu teho vahvistimelta voi ylittää joillakin taajuuksilla sen mitä vahvistin pystyy ulos antamaan.

Tähän ilmeisesti vaikuttaa se että kuulokkeiden impedanssi vaihtelee eri taajuusalueilla, etenkin bassotaajuuksilla impedanssi käyrissä tuntuu olevan aika isojakin piikkejä vastuksissa.

Periaatteessa tuo Fiio jaksaa DT990 pro 250 ohm kuulokkeisiin ajaa noin 26mw jolla päästään noin 110db ääneen, päteekö tämä noihin impedanssi piikkeihin sitä en itse tiedä. Tämäkin sillä olettamuksella että se jaksaa tuohon kuormaan antaa saman jännitteen kuin mitä Fiio:n ilmoittamaan 32 ohmin kuormaan.

Suurin syy itselläni kuitenkin vahvistimen vaihtoon oli se että halusin sellaisen pelin johon saa myös analogisen inputin, samalla pistin sitten vähän tehokkaampaa (Schiit Magni 2).

Mutta enhän minä näistä sen kummemmin mitään tiedä, sillä mennään mitä netistä tulee luettua sekä mitä amiksen kursseilta muistaa. Voi olla että ei mitään eroa ole havaittavissa, tulen siitä vaikka sitten tarkemmin kertomaan kun uuden laitteen saan tilalle.
Headphone Amps/DACs Explained
Headphone & Amp Impedance
Yliopistotason fysiikan opintojen jälkeen alkaa jo tajuamaan jotain vahvareiden logiikasta :hammer:
Suurin ongelma mikä on halpis vehkeiden kanssa tullut vastaan on taustasuhina herkkien kuulokkeiden/nappien kanssa. O2 vahvarin heitti suhisevan äänikortin jatkeeksi niin ei suhissut napit. Ja O2 oli aivan järkyttävän helppo korjata itse, yleismittarilla kun vain mittasi mikä osa on rikki (karvalakki diagnoosi oppaita netti täynä kun opensource vahvistin kyseessä) ja tilasi parin euron posteilla varaosat Sveitsistä. Eikä tarvinnut edes kolvia kun kyseessä oli rikkinäinen operaatiovahvistin.
 

greenlight

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 635
Itse teen ihan yläastetason fysiikalla ja kyynisellä maailmankatsomuksella näitä arvioitani.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
112
Headphone Amps/DACs Explained
Headphone & Amp Impedance
Yliopistotason fysiikan opintojen jälkeen alkaa jo tajuamaan jotain vahvareiden logiikasta :hammer:
Suurin ongelma mikä on halpis vehkeiden kanssa tullut vastaan on taustasuhina herkkien kuulokkeiden/nappien kanssa. O2 vahvarin heitti suhisevan äänikortin jatkeeksi niin ei suhissut napit. Ja O2 oli aivan järkyttävän helppo korjata itse, yleismittarilla kun vain mittasi mikä osa on rikki (karvalakki diagnoosi oppaita netti täynä kun opensource vahvistin kyseessä) ja tilasi parin euron posteilla varaosat Sveitsistä. Eikä tarvinnut edes kolvia kun kyseessä oli rikkinäinen operaatiovahvistin.
Juuri itsekin lukenut/silmäillyt tuota nwavguy blogia ja on kyllä mielenkiintoista luettavaa. Melkein tuli tilattua tuollainen O2 sveitsistä, mutta esteettiset syyt/hinta kallisti minut tuon Schiit Magni 2:sen puoleen.

Sen kyllä uskon että kun tästä muutaman satasen maksavien vahvistimien luokasta mennään ylöspäin niin varmasti hintaerot on suuria ja käytännön erot pieniä.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Tarvitsisin AMP/DAC yhdistelmä purkin.
Vaatimuksina S/PDIF input.
RCA out olisi kiva muttei pakollinen.

Tämä korvaisi sisäisen 7.1 kortin joka on surkea kuulokkeiden kanssa. Toki voisin tuon nykyisen vaihtaa paremmin kuulokkeille sopivaan sisäiseen korttiin mutta mieluummin ottaisin sen PCI-e paikan parempaan käyttöön.
Tällä tultaisiin ajamaan Superlux HD-330:jä, tulevaisuudessa ehkä K612 Pro. Näillä näkymin ei ole tulossa mitään HD800 tjsp jeesus kannuja.

Mitä muita vaihtoehtoja olisi kuin ketjussa jo aiemmin mainittu SD-793ii?
Hintaluokka voisi olla ~ sama kuin tuolla SMSL:llä.

SD-793ii:tä näyttäisi halvimmillaan saavan vähän päälle 50€ mutta tiedä sitten kannattaisiko tuossa maksaa vähän enemmän vai onko vain samaa tavaraa eri hinnalla.
Jos siellä nyt feikki opamp on niin ei se maailma siihen kaadu, eipä ne aidot paljoa maksa..

Speksit ja kokemukset vaikutti kuitenkin ihan hyviltä. Ilmeisesti myös todella matala output impedance.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 115
Tarvitsisin AMP/DAC yhdistelmä purkin.
Vaatimuksina S/PDIF input.
RCA out olisi kiva muttei pakollinen.

Tämä korvaisi sisäisen 7.1 kortin joka on surkea kuulokkeiden kanssa. Toki voisin tuon nykyisen vaihtaa paremmin kuulokkeille sopivaan sisäiseen korttiin mutta mieluummin ottaisin sen PCI-e paikan parempaan käyttöön.
Tällä tultaisiin ajamaan Superlux HD-330:jä, tulevaisuudessa ehkä K612 Pro. Näillä näkymin ei ole tulossa mitään HD800 tjsp jeesus kannuja.

Mitä muita vaihtoehtoja olisi kuin ketjussa jo aiemmin mainittu SD-793ii?
Hintaluokka voisi olla ~ sama kuin tuolla SMSL:llä.

SD-793ii:tä näyttäisi halvimmillaan saavan vähän päälle 50€ mutta tiedä sitten kannattaisiko tuossa maksaa vähän enemmän vai onko vain samaa tavaraa eri hinnalla.
Jos siellä nyt feikki opamp on niin ei se maailma siihen kaadu, eipä ne aidot paljoa maksa..

Speksit ja kokemukset vaikutti kuitenkin ihan hyviltä. Ilmeisesti myös todella matala output impedance.
Tuollainen on ainakin paperilla ihan hyvä:
fx audio feixiang DAC X6 fever HiFi amp USB Fiber Coaxial Digital Audio Decoder DAC 16BIT / 192 amplifier TPA6120 Free shipping-in Amplifier from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group

On myös mahdollista, että sain vain viallisen SMSL:n, ehkä muut on saaneet parempia. Ja SD-793ii oli loistava, kun vaihdoin oparin. Täällä oli pieni maalenkki (tai muu sähköongelma), niin USB-DAC toi hurinaa aina välillä, siksi käytin optical dac:ia. HD598 minulla ajoi.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Kiitokset, näyttää kyllä mielenkiintoiselta tuokin.
Olisihan se USB sisääntulokin ihan kätevä, varsinkin tuon OTG tuki jos jossain tilanteessa haluaisin esimerkiksi puhelimesta äänet pihalle USB:n kautta. En kyllä osaa sanoa mikä skenaario se olisi mutta...
Toisaalta taas se on yksi asia monimutkaistamassa laitetta ja yksi asia lisää mikä voi hajota. Ja yksi sinällään turha asia josta maksan kun todennäköisesti sitä en tule tarvitsemaan.

Täytynee jatkaa tutkimista.

Itselläni juurikin tuo on yksi niistä syistä minkä vuoksi haluan käyttää optista sen USB:n sijaan, sitähän nyt voi USBia pitkin mennä jos jonkinlaista häiriötä kun taas optisella sen äänen saa siirrettyä ilman pelkoa maaloopeista tai rf häiriöistä.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Maanantaina tilasin SD-793ii:n saksan sademetsästä (glück-express, fulfilled by amazon) ja tänään tuli. Hyvinhän tuo pelittää.
Tiedä sitten onko placeboa mutta tuntuisi bassot soivan vähän luontevammin näillä HD-330:eillä. Oliskohan tuo nyt sitten osittain output impedancesta ja osittain puhtaasta tehoreservistä riippuvaa.
Muuten en sen kummempia "eroja" osaa kertoa, vertailukohtina on muutaman vuoden kuuntelut Xonar DX:n DAC:sta ja viimeksi eilen on kuunneltu tuolla emolevyn integroidulla ritsalla.
Musiikki kuulostaa hyvältä. Karvat nousee pystyyn liikuttavien biisien kanssa. Jne.

@hsalonen mainitsemaa rahinaa äänenvoimakkuudessa tai taustakohinaa en havaitse että taisi olla se sinun omasi viallinen tjsp. Loin audacityyn "hiljaisuutta" ja nuppi kaakossa en kuule yhtään mitään saatikka sitten mitään rahinaa äänenvoimakkuutta säädettäessä.
Kanava balanssi on korvakuulolla OK, mitä nyt ihan nollasta lähdettäessä oikea kanava herää ensin ja vasen tulee mukaan kun on nuppia vääntänyt sen asteen verran lisää mutta eipä tuo nyt niin haittaa kun normaalit kuunteluvoimakkuudet alkaa sieltä jostain klo kahdeksan paikkeilta....
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 115
Maanantaina tilasin SD-793ii:n saksan sademetsästä (glück-express, fulfilled by amazon) ja tänään tuli. Hyvinhän tuo pelittää.
Tiedä sitten onko placeboa mutta tuntuisi bassot soivan vähän luontevammin näillä HD-330:eillä. Oliskohan tuo nyt sitten osittain output impedancesta ja osittain puhtaasta tehoreservistä riippuvaa.
Muuten minun korvat ei sen kummempia eroja huomaa, vertailukohtina on muutaman vuoden kuuntelut Xonar DX:n DAC:sta ja viimeksi eilen on kuunneltu tuolla emolevyn integroidulla ritsalla. Musiikki kuulostaa hyvältä.

@hsalonen mainitsemaa rahinaa äänenvoimakkuudessa tai taustakohinaa en havaitse että taisi olla se sinun omasi viallinen tjsp. Loin audacityyn "hiljaisuutta" ja nuppi kaakossa en kuule yhtään mitään saatikka sitten mitään rahinaa äänenvoimakkuutta säädettäessä.
Kanava balanssi on korvakuulolla OK, mitä nyt ihan nollasta lähdettäessä oikea kanava herää ensin ja vasen tulee mukaan kun on nuppia vääntänyt sen asteen verran lisää mutta eipä tuo nyt niin haittaa kun normaalit kuunteluvoimakkuudet alkaa sieltä jostain klo kahdeksan paikkeilta....
Kaikki integroidut eivät jaksa ajaa kuulokkeita ja niissä voi olla filtteri, joka suodattaa 50Hz pois, että vältytään sähköverkon häiriöiltä.

Tuossa tykkään erityisesti optisesta liitännästä. Ei ole häiriöitä sen kautta.

Minun DAC korjaantui, kun avasin sen ja vaihdoin op-ampin. Sain varmaan risan yksilön tai se kärsi kuljetuksessa. Melkein voisi ottaa sen takaisin käyttöön, kun pöytätila on vähentynyt, se oli mukavan pieni ja äänessä ei ollut korjauksen jälkeen mitään moittimista.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
138
Onko arvon tekkiläiset tilailleet Audio-gd:ltä tavaraa? Pelaako toimitus, onko takuu vain paperia? NFB 28.38 vaikuttaa mielenkiintoiselta päivityskierrelääkkeeltä.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 261
Itse teen ihan yläastetason fysiikalla ja kyynisellä maailmankatsomuksella näitä arvioitani.
Taisi jäädä sähkötekniikka kuitenkin vähemmälle.

Teho on jännitteen ja sähkövirran tulo (P = UI) ja määrittää kuulokkeiden äänenvoimakkuuden. Tehoa kasvatetaan vääntämällä potikkaa suuremmalle. Jos teho loppuu kesken, niin se tarkoittaa sitä, että olet jo kääntänyt nupin kaakkoon.

Joskus olen tosin miettinyt sitä, että voiko sillä olla vaikutusta, kuinka paljon virtaa kuulokevahvistin antaa. Nimittäin nuo vahvistimet toimivat niin, että nuppia kääntämällä annetaan laitteelle enemmän jännitettä virran ilmeisesti pysyessä liki vakiona. Kuitenkin puhutaan aivan mitättömistä virta- ja tehomääristä, joten en lopulta usko erojen olevan eri laitteiden välillä mitenkään merkityksellisiä. Lukemani mukaan kuulokkeetkin on suunniteltu toimimaan näiden ns. jännitelähteiden kanssa eli eivät ole riippuvaisia virran määrästä.
Eivät lähdöt anna mitään automaattista virtaa, ne antavat volume-säädön mukaisen jännitteen.
Kuulokkeet sitten impedanssista riippuen päättävät, kuinka paljon otetaan virtaa.
Ja koska P = UI niin matalan impedanssin luureilla signaalijännitteen on oltava alempi samalle teholle.

Ja mikäli puhutaan saman "hyötysuhteen" kuulokkeista (milliwattia kohden yhtä paljon desibelejä) matala ohmiset vaativat alhaisemman jännitteen vastineeksi enemmän virtaa.
Tehon kaava kun voidaan muuttaa muotoon P = U^2/R ja siitä PR = U^2 muotoon, josta seuraavassa vaiheessa päästään käsiksi tarvittavaan jännitteeseen. (ja sitä kautta virtaan)

Esimerkiksi oletetaan että halutun äänenvoimakkuuden saavuttaminen vaatii 10 mW tehon.
(todennäköisesti selvästi kuulovaarallinen)
Ja yksinkertaisuuden vuoksi kuulokkeet A olkoot 10 ohmin ja kuulokkeet B 100 ohmin impedanssilla.

Kuulokkeilla A 10 mW teho saavutetaan ~316 mV:n signaalijännitteellä.
B:llä 10 mW teho saavutetaan 1 V signaalilla.

Mutta yleisestä matalaohmisuuden automaattisen helppouden harhaluulosta poiketen A-luurit ottavatkin lähdöstä 31,6 mA:n virran. (I=U/R)
Siinä missä B:t tyytyvät selvästi vaatimattomampaan 10 mA virtaan.
Ja virta on nimenomaan se joka päättää lähdön rasitustason.

Kaikista pahin tilanne on, jos sekä luurien impedanssi että hyötysuhde ovat alhaiset nostaen vaadittavaa virtaa vielä korkeammalle.
Tällöin lähdöltä voi loppua virranantokyky kesken ja se ylikuormittua, vaikka volume-säätöä ei olisikaan käännetty pitkälle.
Korkeilla ohmeilla ylikuormittumisen riski on paljon pienempi ja todennäköisesti äänenvoimakkuuden säätövara vain loppuu kesken.


Matalista ohmeista on myös toinen seuraus:
Jos oletetaan että kytkennän komponenti itse ja ulkoiset häiriöt tuottavat lähtöön vaikkapa 10 mV:n edestä häiriötä (kohinaa/transientteja) 10 ohmin kuorma ottaa siitä kymmenkertaisen virran (1 mA) ja siis tehon verrattuna 100 ohmisiin. (0,1 mA)
Joka tarkoittaa häiriötason kasvamista kymmenkertaiseksi.
Eli matalaohmiset luurit vaativat lähdöltä parempaa teknistä laatua/suorituskykyä häiriöiden pysymiseksi kuulumattomissa.

Samoin käyttöjännitteen ja signaalijännitteen erotus (virralla kerrottuna) joudutaan aina lähtöpuskurissa hukkaamaan lämmöksi.
Ja tietenkin mahdolliseen lähtöimpedanssiinkin hukkuu I^2R:n mukainen teho.
Eli akku/paristokäyttöä ajatellen tarpeettoman alhaisen impedanssin kuulokkeilla lähtöpuskuri kuormittaa akkua/paristoa suuremmalla virralla/teholla, josta vielä pienempi osuus menee itse kuormana oleviin kuulokkeisiin äänen tuottamiseen.


Oikeita impedanssiarvoja käyttäen signaalijännite ja virta 10 mW teholle olisivat seuraavat:
32 ohm : ~566 mV : ~18 mA
250 ohm : ~1,58 V : ~6,3 mA
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
569
Värittämättömästä äänestä pitävälle voin suositella Benchmark DAC1 USB:ta.
 
Liittynyt
18.02.2017
Viestejä
73
Vuonna 2011 tilasin ensimmäisen kuulokevahvistimen, Meier-Audion Corda Swing ja sillä olen pärjännyt reilut kuusi vuotta. En muista mitkä olivat ensimmäiset kuulokkeet, joita käytin vahvistimen kanssa mutta nykyiset Sennheiser HD595 ovat olleet käytössä viitisen vuotta ja olen tykännyt yhdistelmästä. Vahvistimen Crossfeed on myös ollut koko ajan käytössä, enkä ole kokenut tarvetta ottaa sitä pois käytöstä.

Vahvistin on täysin analoginen, joten tällä hetkellä dacin virkaa ajaa melko perinteinen Focusriten-usb interface. Saa nähdä milloin tulee hurahdettua tuohon maailmaan.

Muutaman kerran on messuilla tullut kuunneltua eri kuulokkeita ja vahvistimia, mutta vielä en ole kokenut tarvetta vaihtaa laitteita. En tiedä johtuuko asia yleisestä messuhälinästä tms. mutta mitään säväyttäviä kokemuksia ei ole tullut. Tosin ei ole ollut omia musikkejakaan noilla kerroilla mukana joten hankala on ollut arvioida laitteiden toistoa.

Meier-Audio_CordaSwing.jpg
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 354
Viestejä
4 199 117
Jäsenet
70 893
Uusin jäsen
JapPro

Hinta.fi

Ylös Bottom