Moi,
Tekemisen puutteesta tämä postaus lähti, kuten myös sen aihe. Tavoitteena oli siis rakennella omaan käyttöön kone, kun kipinä koneiden kasaukseen ja pelaamiseen heräsi lasten koneiden kasaamisen kautta.
Useampia koneita on pyörähtänyt pöydän kautta reilun vuoden aikana, mutta tämän nyt pyrin pitämäänkin tässä. Jospa rahapula ei komponentteja alkais verottamaan :-D
Pieni kaksio ja 4 skidiä rajoittavat omaa sijoittumista kämpässä aika paljon ja ainoiksi tiloiksi on valikoitunut etätöiden ohella joko sängyssä läppärillä tai keittiön pöydän ääressä. Peliläppäriin ei rahalliset rahkeet riittänyt kertahankintana, joten pöytäkonetta kasaamaan ja sitä kun ei oikein sänkyyn saa raahattua, niin keittiön pöydän ääreen istumaan ja tuumailemaan.
Edellinen kone hävisi hieman yllättäen rahapulan ja yllättävän ostopyynnön jäljiltä. i3 9100f h-emolla ja gtx770 näyttiksellä oli ollut ihan kelpo omaan käyttöön. Ostajalle ei kuitenkaan näytönohjaimen tehot ihan riittänyt, joten sovitusti hankkivat rx580 8gb:n sen tilalle ja pöydän täyttönä oli enää gtx770 2gb näyttis. Kaverilla sattui samoihin aikoihin suunnitelmat muuttumaan ja häneltä vapautui markkinoille i5 6600k prossu sopivalla hinnalla ja maksuajalla.
Emolevyn metsästys alkoi ja epätoivoinenkin fiilis ehti välillä tulla, kun irrallista matx emoa ei tahtonut löytyä mistään ja vielä sopivalla hinnalla. Kuitenkin z-sarjalaista metsästin prossun kellotettavuuden takia.
Emoa etsiessä katselin myös muita kamppeita ja edellisen kopan kanssa tuli jo modattua, niin sama ajatelma jatkui tämän kanssa. Ainoat kriteerit oikeastaan oli 120mm takatuuletin ja mielellään matx koko. Lähistöltä löytyi kuitenkin käyttämätön Coolermaster Elite 310 -koppa usb2 aikakaudelta ja kun myyjän kanssa päästiin sopuun kohtuullisesta korvauksesta, atx-kokoinen midikoppa löysi tiensä pöydälle.
Kopan atx-koon takia emolevy valikoima hieman helpottui ja sopivasti toriin tupsahti myyntiin Asus Strix Z270F Gaming emo hakumatkan päähän. Ei muuta kuin äkkiä kumipolle matkaan ja hakemaan, ennenkuin muut ehtii. Samalla yrittäen selata samalle hakumatkalle muisteja, kun ddr4:sia ei varastonpohjilla lojunut. Jouduin tyytymään muistien osalta ei-oo-tai-sikakallis linjaan, joten hieman harmitti. Emolevyn myyjän kanssa jutellessa selvisi, että olisi perusmallin 8gb ddr4-2400 kampa ylimääräisenä myös. Ei kun sekin emon kanssa kainaloon ja takaisin kotia kohti.
Virtalähteeksi tilasin uutena SilentiumPc Vero L3 650w, prossujäähyksi Coolermaster Hyper 212 ja SSD:ksi tuli 480gb Kingston A400 2,5" versiona.
Koneen kasaus ja testiä kehiin. No äkkiseltään tuntui, että pelaahan tällä silloin tällöin, mutta kyllähän se gtx770 rajoitti jokseenkin grafiikat medium tasolle tai alle. Ihmettelin myös hieman fire strike tuloksia, jotka jäivät edellisestä i3 9100f prossuisesta huomattavasti, vaikka periaatteessa 6600k samaa luokkaa tehoissa onkin. Syypääksi selvisi singlechannelissa yksinään oleva 8gb muistitikku. Pari kymppiä tilillä ylimääräistä ja ostopaikkoja selailemaan. Lähistöltä ei löytynyt (yllättäen, kun 100km joka suuntaan suota) muisteja järkeviin hintoihin, joten uskaltauduin luottamaan pc-raudan osto- ja myynti ryhmään ja löysin sieltä 8gb Gskill 3200mhz kamman yksinäisenä myynnissä juuri sopivaan hintaan. Vähän jännäsin, että miten erilaiset muistit pelaisivat yhteen, mutta kun muisti saapui postissa, meni se heittämällä ilman XMP:tä vanhan muistin kanssa päälle.
Firestrike tulokset alkoi olla nyt linjassa edellisen koneen kanssa ja taas muutaman viikon pärjäsin suorituskyvyn kanssa rauhassa.
Emolevyn myyjän kanssa oli ollut puhetta rx570 näyttiksestä, joka ois tulossa ehkä myyntiin. Siitä pariin otteeseen keskusteltiin, mutta sitten oli löytynyt sille uusi omistaja, jolla oli sillä hetkellä massit kourassa. Erään Oulun reissun yhteydessä otin sitten hetken mielijohteesta häneen yhteyttä vielä ja kysäisin GTX 1070 näyttiksestä, jonka myymisestä hän oli puhunut. Hetken tuumittua ja pankkitilini tyhjennyttyä kotimatkalla oli takapenkillä EVGA GTX 1070 SC 2 matkalla kotiin.
Nyt alkoi olla suorituskyky itselle siedettävällä tasolla ja peleissa high/ultra asetukset pyörivät nätisti.
Samaan aikaan laitteiden hankinnan kanssa tuli pyöriteltyä ajatuksia tuon musta-oranssi möhkäleen kanssa pöydällä. Jäähdytysteho oli aika heikohkoa aika umpinaisen etupaneelin kanssa. Tuulettimet oli edessä alhaalla, takana ja sivussa (se gtx770 lämpeni ihan sikana omaan mieleen, 77-80 astetta vaikka miten säädin). Etupaneeli irti ja vähän aikaa tuumailtua purin etupaneelin osiin. 120mm peitelevyn kokoinen reikä porakonetta, rautasahaa ja viilaa käyttäen paneelin alaosaan syntyi kohtuullisen kivutta.
Etupaneelin yläosassa oli neljä 5.25" peitelevyä ja niiden takaa suora tyhjä tila kohti prosessoria ja virtalähdettä. Hieman tuumailua ja päädyin piirtelemään palikoihin ympyrähkön reiän 140mm tuulettimelle, kun yksi noctuan nurkissa pyöri turhan panttina. Rautasahaa, pikaliimaa ja kiroilua apuna käyttäen sain palikat kasaan ja koe asennettua ja näytti kohtuulliselta.
Musta kotelon möhkäle keittiön pöydällä valkeaa seinää vasten oli hieman häiritsevän erottuva. Edellisen kopan kanssa olin jo kokeillut maalausta samalla teemalla ja kun se miellytti kummasti omaa silmää, niin päätin samalla tekniikalla jatkaa tämänkin kanssa. Tokmannilta kilikalin pulloja kainaloon, mustaa pohjamaalia ja valkoista mattaa sekä uutena kokeiluna kirkasta mattaa lakkaa.
Sivu- ja kattopaneelien kanssa laiskottelin hieman ja luotin hiukan liikaa Jayztwocentsin kokemuksiin pulverimaalatun päällemaalaukseen. Tein vain kevyen pintahionnan pinnalle, pohjalle mustaa ja sitten väkertämäni metsämaisema paperisapluuna seinän alaosan peitoksi. Valkoisella maalilla eri vahvuuksin maalia pintaan, hetki odottelua ja sapluuna vex ja odottelin että kuivaa. Sen jälkeen kevyesti puuston kohdalle vielä muutama suihkaus pehmentämään varjoja ja luomaan sumuista tunnelmaa. Sen jälkeen kolmeen kertaan lakkaa päälle ja sormet ristissä odottelin, että mikä on lopputulos. Tulos oli muuten minulle kelpaava, mutta maksoin laiskuuden hinnan kasausvaiheessa, kun paneeli osui hieman näyttöön ja yhdestä kohti lähti hieman kilikalia pois ja pulverimaali näkyy siinä kohti. Eli ei se pohjamaali saanut tarpeeksi kiinni pulveriin.
Etupaneeli oli kiiltävää muovipintaa, joten siihen käytin aikaa enempi ja hioin osat 240 karkeuksisella hiomapaperilla, jonka jälkeen maalasin mustalla pohjalla. Sen kuivuttua sievästi suihkutellen valkoisella taas sumuefektit. Vaikka silmämääräisesti yritin vedellä vaaleat ja tummat kohdat kohdilleen sivu- ja kattopeltien kanssa, ei niiden kohdistus nyt ihan onnistunut. Sumuisa tyyli kuitenkin jonkin verran antaa anteeksi. Lakkaa laitoin näihinkin osiin kolme kerrosta. Haastavinta oli yrittää saada oranssi rimpula muovikehys maalattua hyvin, mutta ei liian paksusti, jotta sen saisi nätisti vielä takaisinkin. Etupaneelin maalauksesta täytyy sanoa sen verran vielä, että jännästi lakan kanssa tuli hieman vihreään taittava väri valkoisella maalattuihin kohtiin. Metalliosien kanssa ei vastaavaa tapahtunut.
Sivupaneelissa olevaan tuuletinritilään käytin sapluunaa myös kaverina, jotta saisi metsän jatkumaan siinä loogisesti, mutta lakan jätin ritilöihin laittamatta. Haastavaa oli tässä tuuletinritilän vinoasennus paneelissa. Lisäksi tuuletin ei mahtunut prossujäähyn takia oikeaan kohtaan, vaan on vain kahdella ruuvilla ylhäältä kiinni.
Alunperin oli tarkoitus tehdä ihan perus ei-rgb rakennelma, mutta niinpä sekin lähti lapasesta. Pojan koneeseen tuli hankittua kolmen rgb-tuulettimen setti, jotta saatiin siitä yksi 3-pin sininen corsair tuuletin pois huutamasta, kun Gigabyten emo ei älynnyt kuin pwm-tuulettimien päälle. Vapautuneen sinisen tuulettimen nakkasin omaan koneeseen takatuulettimeksi ja alkoi vaivaamaan, kun etuosa oli pimeänä ja sivusta valoa näkyi. Verkkokaupasta kävin hakemassa taas ohikulkumatkalla Corsair ML120 pro rgb tuulettimen, kun ML-tuulettimien kanssa olen tullut toimeen aikaisemmin hyvin. Tarkempi tutkimus olisi ollut parempi, kuin heräteostos, kun selvisi, että Corsairissa on kyllä 4-pin rgb liitin, mutta ei normaali 12v rgb, vaan heidän omaa argb systeemiä. No ML pyöri nätisti jonkin päivän ilman valoja ja tutkittuani asiaa mielestäni hyvin, tilasin corsairin led hubin ja jimssillä oli sopivasti yksi SP120 pro rgb b-stockissa, niin löysivät tiensä hiljalleen koneen luokse. Ja EDELLEENKÄÄN ne pirun ledit ei syttyny. Lukemaan vielä kerran uusiksi sen hubin kuvauksen ja nyt ymmärsin, että se ei toimi ilman node pro:ta tai suoraa kytkentää emolle. En tiedä miten en tajunnut aiemmin tilatessa sitä lausetta oikein...
Sopiva v-tutus päällä tilasin sitten 3-packin Corsair SP120 pro rgb setin, jossa tuli mukana node pro ohjainkin. Foorumeiden perusteella ML120 pro toimisi nodessa SP120 pro tuulettimien kanssa. Eipä sekään mennyt sitten niinkuin strömssöössä, vaan ML pysyi pimeänä vaikka mitä kokeilin. Raskas huokaisu ja toteamus, että se ei edes yksin toiminut node prossa, joten DOA ledien suhteen. Vielä kun löytäis jostain sen kuitin, että sais alettua palautusta tekemään.
ML löysi tiensä siis pois kotelosta ja koko 3-pack plus jimssin b-stock löysivät paikkansa kotelosta. Olin ajatellut, että prossussa oleva rgb valaisisi tarpeeksi noctuaankin päin, mutta niin vain pimeänä se tunneli pysyi. Koppaa tuijotellen syttyi idea laittaa vanha sininen SP120 tuuletin sinne noctuan taakse. Hyötyä siitä ei todennäköisesti ole minkään vertaa, ehkä saattaa noctuan ilmavirtaa sotkeakin, mutta hieman reikäpantaa taivutellen sain taivuteltua kiinnikkeet 5.25" tunneliin ja kiinni tukevasti. Lopultakin kajoa alkoi tulla yläreiästäkin ja sillee sopivasti.
SP120 pro rgb tuulettimet ja emolevyn rgb vaihtelevat nyt rauhalliseen tahtiin valkoisen ja sinisen välillä ja tasainen sini kajastaa noctuan takaa. Lisäksi noctuan taakse jos kurkkaa, niin kaksi eri nopeuksilla pyörivää tuuletinta aiheuttaa erittäin hypnotisoivan pyörremäisen efektin :-D
Kellottelua sen verran pyöritelty, että prossu pyörii nyt vakaasti 4.6ghz turboilla, eripari muistit kellotettuna 2666mhz@CL16, näyttiksessä 75mhz core/250 mhz memory kellot päällä.
Lämmöt n. 60 astetta sekä näyttiksellä että prossulla täydessä pelikuormassa ja tuulettimet n. 50-60% kuormassa (paitsi noctua tasaisessa 40%)
Virtalähde vaihtui vielä takuulliseen Seasonic Focus GX-550 puolimodulaariseen, jotta sai piuhahässäkkää vähemmäksi ja sopivasti oli vero3 virtalähteelle muutakin käyttöä.
Piuhojahan kotelossa kulkee ristiinrastiin vaikka kuinka ja tahtoivat keräytyä pohjalle rumaksi kasaksi. Hoksasin napsaista tarrakiinnitteistä johtokourua ja niistä värkäten sain johtoja aika paljon piiloon kouruihin.
Näppiksenä tällä hetkellä vesivahinkoinen G710+, jonka sain korjattua toimivaksi muuten, mutta muuan valo on vielä pimeänä ja yksi kytkin on murtunut ja hattu kadonnut. Ledit saaneet toimiviksi, kun jaksaisi käyttää irti ja puhdistaa ruosteen/hapettuman niistä ja kolvata uusiksi kiinni. Näppäimiin se toimi osaan ainakin, tosin joutui myös yhden hyppylangan laittamaan, että sai numpadin toimivaksi.
Kokoonpanon yhteenveto vielä:
Prossessori Intel i5 6600k @4.6ghz
Muistit Gskill 3200mhz@cl16 8gb + Crucial 2400mhz@cl17 8gb kellotettuna 2666@cl16
Emolevy Asus Strix Z270F Gaming
Prosessorijäähy Coolermaster Hyper 212
SSD Kingston A400 480gb
Näytönohjain EVGA GTX 1070 SC 2
Kotelo Coolermaster Elite 310 modattuna
Virtalähde 550w Seasonic Focus GX-550 Gold
Jäähdytys 4 x 120mm Corsair SP120 Pro Rgb, 1 x Noctua NFP-14s Redux 140mm, 1 x 120mm Corsair AF120 Blue
Näyttö 24" Dell 60hz
Näppäimistö Logitech G710+
Hiiri Endgame Gear XM1
Tekemisen puutteesta tämä postaus lähti, kuten myös sen aihe. Tavoitteena oli siis rakennella omaan käyttöön kone, kun kipinä koneiden kasaukseen ja pelaamiseen heräsi lasten koneiden kasaamisen kautta.
Useampia koneita on pyörähtänyt pöydän kautta reilun vuoden aikana, mutta tämän nyt pyrin pitämäänkin tässä. Jospa rahapula ei komponentteja alkais verottamaan :-D
Pieni kaksio ja 4 skidiä rajoittavat omaa sijoittumista kämpässä aika paljon ja ainoiksi tiloiksi on valikoitunut etätöiden ohella joko sängyssä läppärillä tai keittiön pöydän ääressä. Peliläppäriin ei rahalliset rahkeet riittänyt kertahankintana, joten pöytäkonetta kasaamaan ja sitä kun ei oikein sänkyyn saa raahattua, niin keittiön pöydän ääreen istumaan ja tuumailemaan.
Edellinen kone hävisi hieman yllättäen rahapulan ja yllättävän ostopyynnön jäljiltä. i3 9100f h-emolla ja gtx770 näyttiksellä oli ollut ihan kelpo omaan käyttöön. Ostajalle ei kuitenkaan näytönohjaimen tehot ihan riittänyt, joten sovitusti hankkivat rx580 8gb:n sen tilalle ja pöydän täyttönä oli enää gtx770 2gb näyttis. Kaverilla sattui samoihin aikoihin suunnitelmat muuttumaan ja häneltä vapautui markkinoille i5 6600k prossu sopivalla hinnalla ja maksuajalla.
Emolevyn metsästys alkoi ja epätoivoinenkin fiilis ehti välillä tulla, kun irrallista matx emoa ei tahtonut löytyä mistään ja vielä sopivalla hinnalla. Kuitenkin z-sarjalaista metsästin prossun kellotettavuuden takia.
Emoa etsiessä katselin myös muita kamppeita ja edellisen kopan kanssa tuli jo modattua, niin sama ajatelma jatkui tämän kanssa. Ainoat kriteerit oikeastaan oli 120mm takatuuletin ja mielellään matx koko. Lähistöltä löytyi kuitenkin käyttämätön Coolermaster Elite 310 -koppa usb2 aikakaudelta ja kun myyjän kanssa päästiin sopuun kohtuullisesta korvauksesta, atx-kokoinen midikoppa löysi tiensä pöydälle.
Kopan atx-koon takia emolevy valikoima hieman helpottui ja sopivasti toriin tupsahti myyntiin Asus Strix Z270F Gaming emo hakumatkan päähän. Ei muuta kuin äkkiä kumipolle matkaan ja hakemaan, ennenkuin muut ehtii. Samalla yrittäen selata samalle hakumatkalle muisteja, kun ddr4:sia ei varastonpohjilla lojunut. Jouduin tyytymään muistien osalta ei-oo-tai-sikakallis linjaan, joten hieman harmitti. Emolevyn myyjän kanssa jutellessa selvisi, että olisi perusmallin 8gb ddr4-2400 kampa ylimääräisenä myös. Ei kun sekin emon kanssa kainaloon ja takaisin kotia kohti.
Virtalähteeksi tilasin uutena SilentiumPc Vero L3 650w, prossujäähyksi Coolermaster Hyper 212 ja SSD:ksi tuli 480gb Kingston A400 2,5" versiona.
Koneen kasaus ja testiä kehiin. No äkkiseltään tuntui, että pelaahan tällä silloin tällöin, mutta kyllähän se gtx770 rajoitti jokseenkin grafiikat medium tasolle tai alle. Ihmettelin myös hieman fire strike tuloksia, jotka jäivät edellisestä i3 9100f prossuisesta huomattavasti, vaikka periaatteessa 6600k samaa luokkaa tehoissa onkin. Syypääksi selvisi singlechannelissa yksinään oleva 8gb muistitikku. Pari kymppiä tilillä ylimääräistä ja ostopaikkoja selailemaan. Lähistöltä ei löytynyt (yllättäen, kun 100km joka suuntaan suota) muisteja järkeviin hintoihin, joten uskaltauduin luottamaan pc-raudan osto- ja myynti ryhmään ja löysin sieltä 8gb Gskill 3200mhz kamman yksinäisenä myynnissä juuri sopivaan hintaan. Vähän jännäsin, että miten erilaiset muistit pelaisivat yhteen, mutta kun muisti saapui postissa, meni se heittämällä ilman XMP:tä vanhan muistin kanssa päälle.
Firestrike tulokset alkoi olla nyt linjassa edellisen koneen kanssa ja taas muutaman viikon pärjäsin suorituskyvyn kanssa rauhassa.
Emolevyn myyjän kanssa oli ollut puhetta rx570 näyttiksestä, joka ois tulossa ehkä myyntiin. Siitä pariin otteeseen keskusteltiin, mutta sitten oli löytynyt sille uusi omistaja, jolla oli sillä hetkellä massit kourassa. Erään Oulun reissun yhteydessä otin sitten hetken mielijohteesta häneen yhteyttä vielä ja kysäisin GTX 1070 näyttiksestä, jonka myymisestä hän oli puhunut. Hetken tuumittua ja pankkitilini tyhjennyttyä kotimatkalla oli takapenkillä EVGA GTX 1070 SC 2 matkalla kotiin.
Nyt alkoi olla suorituskyky itselle siedettävällä tasolla ja peleissa high/ultra asetukset pyörivät nätisti.
Samaan aikaan laitteiden hankinnan kanssa tuli pyöriteltyä ajatuksia tuon musta-oranssi möhkäleen kanssa pöydällä. Jäähdytysteho oli aika heikohkoa aika umpinaisen etupaneelin kanssa. Tuulettimet oli edessä alhaalla, takana ja sivussa (se gtx770 lämpeni ihan sikana omaan mieleen, 77-80 astetta vaikka miten säädin). Etupaneeli irti ja vähän aikaa tuumailtua purin etupaneelin osiin. 120mm peitelevyn kokoinen reikä porakonetta, rautasahaa ja viilaa käyttäen paneelin alaosaan syntyi kohtuullisen kivutta.
Etupaneelin yläosassa oli neljä 5.25" peitelevyä ja niiden takaa suora tyhjä tila kohti prosessoria ja virtalähdettä. Hieman tuumailua ja päädyin piirtelemään palikoihin ympyrähkön reiän 140mm tuulettimelle, kun yksi noctuan nurkissa pyöri turhan panttina. Rautasahaa, pikaliimaa ja kiroilua apuna käyttäen sain palikat kasaan ja koe asennettua ja näytti kohtuulliselta.
Musta kotelon möhkäle keittiön pöydällä valkeaa seinää vasten oli hieman häiritsevän erottuva. Edellisen kopan kanssa olin jo kokeillut maalausta samalla teemalla ja kun se miellytti kummasti omaa silmää, niin päätin samalla tekniikalla jatkaa tämänkin kanssa. Tokmannilta kilikalin pulloja kainaloon, mustaa pohjamaalia ja valkoista mattaa sekä uutena kokeiluna kirkasta mattaa lakkaa.
Sivu- ja kattopaneelien kanssa laiskottelin hieman ja luotin hiukan liikaa Jayztwocentsin kokemuksiin pulverimaalatun päällemaalaukseen. Tein vain kevyen pintahionnan pinnalle, pohjalle mustaa ja sitten väkertämäni metsämaisema paperisapluuna seinän alaosan peitoksi. Valkoisella maalilla eri vahvuuksin maalia pintaan, hetki odottelua ja sapluuna vex ja odottelin että kuivaa. Sen jälkeen kevyesti puuston kohdalle vielä muutama suihkaus pehmentämään varjoja ja luomaan sumuista tunnelmaa. Sen jälkeen kolmeen kertaan lakkaa päälle ja sormet ristissä odottelin, että mikä on lopputulos. Tulos oli muuten minulle kelpaava, mutta maksoin laiskuuden hinnan kasausvaiheessa, kun paneeli osui hieman näyttöön ja yhdestä kohti lähti hieman kilikalia pois ja pulverimaali näkyy siinä kohti. Eli ei se pohjamaali saanut tarpeeksi kiinni pulveriin.
Etupaneeli oli kiiltävää muovipintaa, joten siihen käytin aikaa enempi ja hioin osat 240 karkeuksisella hiomapaperilla, jonka jälkeen maalasin mustalla pohjalla. Sen kuivuttua sievästi suihkutellen valkoisella taas sumuefektit. Vaikka silmämääräisesti yritin vedellä vaaleat ja tummat kohdat kohdilleen sivu- ja kattopeltien kanssa, ei niiden kohdistus nyt ihan onnistunut. Sumuisa tyyli kuitenkin jonkin verran antaa anteeksi. Lakkaa laitoin näihinkin osiin kolme kerrosta. Haastavinta oli yrittää saada oranssi rimpula muovikehys maalattua hyvin, mutta ei liian paksusti, jotta sen saisi nätisti vielä takaisinkin. Etupaneelin maalauksesta täytyy sanoa sen verran vielä, että jännästi lakan kanssa tuli hieman vihreään taittava väri valkoisella maalattuihin kohtiin. Metalliosien kanssa ei vastaavaa tapahtunut.
Sivupaneelissa olevaan tuuletinritilään käytin sapluunaa myös kaverina, jotta saisi metsän jatkumaan siinä loogisesti, mutta lakan jätin ritilöihin laittamatta. Haastavaa oli tässä tuuletinritilän vinoasennus paneelissa. Lisäksi tuuletin ei mahtunut prossujäähyn takia oikeaan kohtaan, vaan on vain kahdella ruuvilla ylhäältä kiinni.
Alunperin oli tarkoitus tehdä ihan perus ei-rgb rakennelma, mutta niinpä sekin lähti lapasesta. Pojan koneeseen tuli hankittua kolmen rgb-tuulettimen setti, jotta saatiin siitä yksi 3-pin sininen corsair tuuletin pois huutamasta, kun Gigabyten emo ei älynnyt kuin pwm-tuulettimien päälle. Vapautuneen sinisen tuulettimen nakkasin omaan koneeseen takatuulettimeksi ja alkoi vaivaamaan, kun etuosa oli pimeänä ja sivusta valoa näkyi. Verkkokaupasta kävin hakemassa taas ohikulkumatkalla Corsair ML120 pro rgb tuulettimen, kun ML-tuulettimien kanssa olen tullut toimeen aikaisemmin hyvin. Tarkempi tutkimus olisi ollut parempi, kuin heräteostos, kun selvisi, että Corsairissa on kyllä 4-pin rgb liitin, mutta ei normaali 12v rgb, vaan heidän omaa argb systeemiä. No ML pyöri nätisti jonkin päivän ilman valoja ja tutkittuani asiaa mielestäni hyvin, tilasin corsairin led hubin ja jimssillä oli sopivasti yksi SP120 pro rgb b-stockissa, niin löysivät tiensä hiljalleen koneen luokse. Ja EDELLEENKÄÄN ne pirun ledit ei syttyny. Lukemaan vielä kerran uusiksi sen hubin kuvauksen ja nyt ymmärsin, että se ei toimi ilman node pro:ta tai suoraa kytkentää emolle. En tiedä miten en tajunnut aiemmin tilatessa sitä lausetta oikein...
Sopiva v-tutus päällä tilasin sitten 3-packin Corsair SP120 pro rgb setin, jossa tuli mukana node pro ohjainkin. Foorumeiden perusteella ML120 pro toimisi nodessa SP120 pro tuulettimien kanssa. Eipä sekään mennyt sitten niinkuin strömssöössä, vaan ML pysyi pimeänä vaikka mitä kokeilin. Raskas huokaisu ja toteamus, että se ei edes yksin toiminut node prossa, joten DOA ledien suhteen. Vielä kun löytäis jostain sen kuitin, että sais alettua palautusta tekemään.
ML löysi tiensä siis pois kotelosta ja koko 3-pack plus jimssin b-stock löysivät paikkansa kotelosta. Olin ajatellut, että prossussa oleva rgb valaisisi tarpeeksi noctuaankin päin, mutta niin vain pimeänä se tunneli pysyi. Koppaa tuijotellen syttyi idea laittaa vanha sininen SP120 tuuletin sinne noctuan taakse. Hyötyä siitä ei todennäköisesti ole minkään vertaa, ehkä saattaa noctuan ilmavirtaa sotkeakin, mutta hieman reikäpantaa taivutellen sain taivuteltua kiinnikkeet 5.25" tunneliin ja kiinni tukevasti. Lopultakin kajoa alkoi tulla yläreiästäkin ja sillee sopivasti.
SP120 pro rgb tuulettimet ja emolevyn rgb vaihtelevat nyt rauhalliseen tahtiin valkoisen ja sinisen välillä ja tasainen sini kajastaa noctuan takaa. Lisäksi noctuan taakse jos kurkkaa, niin kaksi eri nopeuksilla pyörivää tuuletinta aiheuttaa erittäin hypnotisoivan pyörremäisen efektin :-D
Kellottelua sen verran pyöritelty, että prossu pyörii nyt vakaasti 4.6ghz turboilla, eripari muistit kellotettuna 2666mhz@CL16, näyttiksessä 75mhz core/250 mhz memory kellot päällä.
Lämmöt n. 60 astetta sekä näyttiksellä että prossulla täydessä pelikuormassa ja tuulettimet n. 50-60% kuormassa (paitsi noctua tasaisessa 40%)
Virtalähde vaihtui vielä takuulliseen Seasonic Focus GX-550 puolimodulaariseen, jotta sai piuhahässäkkää vähemmäksi ja sopivasti oli vero3 virtalähteelle muutakin käyttöä.
Piuhojahan kotelossa kulkee ristiinrastiin vaikka kuinka ja tahtoivat keräytyä pohjalle rumaksi kasaksi. Hoksasin napsaista tarrakiinnitteistä johtokourua ja niistä värkäten sain johtoja aika paljon piiloon kouruihin.
Näppiksenä tällä hetkellä vesivahinkoinen G710+, jonka sain korjattua toimivaksi muuten, mutta muuan valo on vielä pimeänä ja yksi kytkin on murtunut ja hattu kadonnut. Ledit saaneet toimiviksi, kun jaksaisi käyttää irti ja puhdistaa ruosteen/hapettuman niistä ja kolvata uusiksi kiinni. Näppäimiin se toimi osaan ainakin, tosin joutui myös yhden hyppylangan laittamaan, että sai numpadin toimivaksi.
Kokoonpanon yhteenveto vielä:
Prossessori Intel i5 6600k @4.6ghz
Muistit Gskill 3200mhz@cl16 8gb + Crucial 2400mhz@cl17 8gb kellotettuna 2666@cl16
Emolevy Asus Strix Z270F Gaming
Prosessorijäähy Coolermaster Hyper 212
SSD Kingston A400 480gb
Näytönohjain EVGA GTX 1070 SC 2
Kotelo Coolermaster Elite 310 modattuna
Virtalähde 550w Seasonic Focus GX-550 Gold
Jäähdytys 4 x 120mm Corsair SP120 Pro Rgb, 1 x Noctua NFP-14s Redux 140mm, 1 x 120mm Corsair AF120 Blue
Näyttö 24" Dell 60hz
Näppäimistö Logitech G710+
Hiiri Endgame Gear XM1