Korvaako älypuhelin nykyään tietokoneen?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja dask
  • Aloitettu Aloitettu
Ai niin yksi puhelimen huono puoli unohtui: sen tehokas käyttö tarkoittaa yleensä äpin asentamista ja käyttöä. Joka zattanan kauppa ja jopa lehti haluaisi että käytät niitä heidän oman äppinsä, etkä puhelimen selaimen, kautta. Esim. Hesari aina kettuilee mulle hei etsä viitsisitsä asentaa tän meidän HS äpin, lupaamme että sillä uutistemme lukeminen on kivempaa ja pystymme paremmin vakoilemaan sinunkin tekemisiäsi?

Tietokoneella nuo kaikki hoituvat yleisesti selaimen kautta täysin hyvin, ei tarvetta asentaa useita kymmeniä erillisiä "äppejä" tietokoneelle vain käyttääkseen eri palveluita ja sivustoja, tai jopa vain käydäkseen tarkistamassa jotain tietoa jostain.

Elikkäs tota noinniin, puhelin taipuu paremmin sellaisiin palveluihin joita käyttää usein ja jatkuvasti, ja sitä varten sitten ajattelee että miksei sitten asentaisi erillisiä äppejä usein käytetyille palveluille ja saiteille. Tietokoneella tuota ei tarvitse ja voi hyvin hoitaa ne kaikki samat asiat Chromella tai Firefoxilla, myös palvelut joita käyttää kerran vuodessa tai elämässään.

Tuli tuo mieleeni kun aloin käydä läpi puhelimeeni asennettuja äppejä, ai zattana siellä on jotain Autoliiton äppiä jonka avulla tilasin kaksi vuotta sitten kansainvälisen ajokortin, tai IKEAn äppi (käyn IKEAssa ehkä kerran vuodessa), Lidlistä on jopa kaksi eri äppiä (Lidl ja Lidl Plus) jota en oikein ymmärrä, eikö niitä olisi voinut edes yhdistää yhdeksi äpiksi... Lidlissä sentään käyn usein ja sinänsä tarjousten ja omien kuittien näkeminen äpistä on ihan kiva.

Jokos techbbs:llä on oma äppi jolla näiden sivustojen lukeminen sujuisi erityisen jouhevasti puhelimella?
 
Eniten ihmetyttää että miten rajoittunutta elämää viettävät ne henkilöt, joille joku paska puhelimen ruutu muka riittä kaikkeen.
Rumasti sanottu mutta tuppaan ajattelemaan samalla tavalla... Pitänee kysyä vaimolta miten hän viitsii katsella jotain TV-sarjoja puhelimensa näytöltä, kotonakin? Miksei edes telkkarista, tai tabletista jossa on selvästi isompi ruutu? Kaikkein hassuinta on että hän katsoo ko. sarjoja puhelin pystyssä eli siinä näkyy video vain puhelimen ylälaidassa pienessä ikkunassa (ehkä kolmasosa puhelimen näytöstä käytössä videolle?), ei edes laita puhelinta vaakasuoraan jotta näkyisi koko kuvaruudulla?

Tarjosin hänelle bluetooth kaiutintakin jotta edes äänet kuuluisivat paremmin, mutta ei, kuuntelee TV-sarjojaan puhelimen "kaiuttimesta", ei kai vaan jaksa laittaa BT-kaiutinta päälle tai kuljettaa sitä mukanaan edes kodin sisällä.

Vaimon puhelinkeskeisyyden huomaa siitäkin että hämmästyn aina hänen puhelimensa nähdessäni, kuinka monta (kymmentä?) äppiä hänellä tuntuu olevan jatkuvasti rinnakkain päällä. Jatkuvaa ilmoitusta tuntuu kilisevän viidestä eri some-äpistä jne. Ehkä se myös selittää sen miksi hän joutuu latailemaan puhelintaan jatkuvasti.
 
Yleisellä tasolla tietokoneet katoavat. Ja jos ajatellaan koneiden tehoja, niin harvassa on ne tarpeet mihin tietokoneiden tehoja kodeissa tarvitaan -paitsi pelaaminen, se maailman tärkein tietotekniikan sovellus!
Pelaamisen merkitys on kuitenkin tuntunut kasvavan, itse veikkaan että esim. elokuvien katsomisen vähentyminen johtuu osittain siitä että nykynuoret käyttävät aikaansa nykyisin mieluummin pelaamiseen. Pelit kilpailevat ihmisten ajasta muun viihteen rinnalla.

Omilla pojillani (ala-asteikäisiä) kuluu tosiaan tietokoneilla eli läppäreillä enemmän aikaa kuin tableteilla, mutta tähän saattaa vaikuttaa se että itsekin olen tietokonenörtti jolla on ollut tarjota heille jotkut vanhat läppärit käyttöön, niin tehokkaat kuitenkin että niissä kuitenkin joku Roblox pyörii (mihin ei paljoa vaadita). Jos joku toinen vanhempi tarjoaa lapsilleen viihdykkeeksi vain puhelinta tai tablettia, sitä ko. lapset kai sitten vain oppivat käyttämään itsensä viihdyttämiseen.
 
Meinaat että tarvitset tehokkaamman koneen ja suuremman näytönohjaimen ohjelmointiin ja taulukkolaskentaan? Tuota voisi jo sanoa itselleenvalehtelemisen jaloksi taidoksi! Milloinkohan saat koneet joka exceliin piisaisi? ;-D
PC-pelaamiseen ei sinällään kovin kummoista konetta tarvitse. Poika tuolla just nyt pelaa Robloxia jollain 7 vuotta vanhalla Acer-halpisläppärillä josta jälleenmyymällä tuskin saisi nykyisin sataakaan euroa, ehkä 50€ siitä itse maksaisin. Myös esim. Team Fortress 2 pyörii siinä hyvin, toinen peli mitä hän joskus pelaa.

Toki sillä ei Cyberpunk tai viimeisin Call of Duty pyöri, mutta eipä poika sellaisia olekaan kiinnostunut pelaamaan, ainakaan vielä. Roblox Roblox Roblox, joskus vähän Team Fortress 2 ja Minecraft.
 
Omakohtaisesti en näe miten lopettaisin tietokoneella pelaamista niin en juurikaan pääse glorifioimaan älypuhelinta laitteena.
Tähän liittyen minua alkoi kyllä kiinnostaa Winlator tjsp., jonka avulla kuulemma voi varsin hyvin pelata ainakin vanhempia Windows-pelejä Android-puhelimella tai tabletilla. Pitikin jossain välissä testata tuo.

Innostusta tosin hiukan himmentää että monia PC-pelejä haluaa ja pitää pelata näppäimistöllä ja hiirellä, ja se alkaa tuntua aika keinotekoiselta "hei pelaan pelejäni puhelimellani"... kun siihen on ensin liittänyt langattoman näppiksen ja hiiren. Menee vähän se puhelimen idea hukkaan, siirreltävyys.

Onhan noissa edelleen oikoluku ja sanakirja. Älypuhelimella kyllä taivutus tuntuu hankalemmalta kuin perinteisellä T9 systeemillä, tai sitten en ole opiskellut miten sen saisi toimivaan yhtä hyvin. T9 syötössä pystyi katkaisemaan sanan ennen taivutusta, ja kirjoittamaan taivutuksen vaikka kirjain kerrallaan.
En tiedä teenkö jotain väärin mutta oikoluvut ja autokorjaukset pistävät aina ketuttamaan minua ja tuntuvat olevan minulla enemmän esteenä ja hidasteena kuin avuksi. Jostain syystä ne tuppaavat korjaamaan aina sanojani vääriksi, varsinkin jos kirjoitan töissäni jotain teknista sanastoa käyttäen lyhenteitä tai termejä joita puhelin tai Wööördi ei tunnista. Muistan kun kerrankin laitoin vahingossa työtekstarin eteenpäin joka oli autocorrectin takia ihan täyttä puutaheinää, en ollut huomannut että puhelin oli korvannut useita sanoja aivan väärillä sanoilla.

Voi toki olla harjoituksen puutettakin. Muistan jo kultaiselta 90-luvulta vai oliko 2000-luvun alussa kuinka jo silloin sadattelin ensimmäistä Nokia-puhelintani, kuinka hidasta ja vaikeaa sillä oli kirjoittaa tekstareita muille (pelkällä numeronäppäimistöllä missä näppäintä piti painaa useita kertoja saadakseen tietty aakkonen).

Kaverini taas oli siinäkin tosi wizardi, pystyi kirjoittamaan ko. systeemillä tosi nopeasti pitkiäkin lauseita. Hän oli vaan jotenkin oppinut ulkoa mitä sanaa luuri tuppaa aina ehdottamaan jos hän kirjoittaa jonkun sanan alun, ja ilmeisesti oppi vähitellen suosimaan viestinnässään sanoja jotka luuri tunsi ja osasi ehdottaa vain pari ekaa merkkiä kirjoittamalla.

Itse en koskaan ehtinyt oppia tuota taitoa. Jossain vaiheessa luuri sitten vaihtui kosketusnäytölliseen jolla kirjoittaminen on paljon helpompaa... mutta edelleen paljon vaikeampaa kuin tietokoneen tai läppärin fyysisellä näppiksellä.

EDIT: Niin ja olihan minulla jossain vaiheessa Nokia Color Communicator! Siitä todella tykkäsin, sen fyysisellä mininäppäimistöllä pystyin kirjoittamaan pitkiäkin viestejä varsin jouhevasti.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä ketjussa nostetaan esille useasti se miten hidasta on kirjoittaa älypuhelimella. Jos käyttää puhelinta useita tunteja päivässä, niin yllättys yllätys kirjoitusnopeus kehittyy ja nopeutuu.

Kännykällä kirjoitettaessa pitää keskittyä siihen ettei tule virheitä kirjoittaessa, koska niiden korjaaminen on hitaampaa kuin fyysisellä näppäimistöllä. Sitten jos pitäisi kaivaa erikoismerkkejä niin tulos tippuisi entisestään.

Pelkässä sanoja sisältävässä kirjoitustestissä moni hämmentyisi miten nopeasti kännykällä voi kirjoittaa harjaantunut käyttäjä.
 
Tässä ketjussa nostetaan esille useasti se miten hidasta on kirjoittaa älypuhelimella. Jos käyttää puhelinta useita tunteja päivässä, niin yllättys yllätys kirjoitusnopeus kehittyy ja nopeutuu.

Kännykällä kirjoitettaessa pitää keskittyä siihen ettei tule virheitä kirjoittaessa, koska niiden korjaaminen on hitaampaa kuin fyysisellä näppäimistöllä. Sitten jos pitäisi kaivaa erikoismerkkejä niin tulos tippuisi entisestään.

Pelkässä sanoja sisältävässä kirjoitustestissä moni hämmentyisi miten nopeasti kännykällä voi kirjoittaa harjaantunut käyttäjä.
Vai eträ harjaantunut jäyttäjä? Tältä nöyttää kun ei korjaa ”kosketusnäpimistön” jatkuvia virheitä ja kirjoittaa nopeasti kahdella sormella. Oikealla näppäimistöllä käytössä kymmenen sormea ja väität ett kaksi hoitaa homman yhtä nopeasti? :) hauska ajatus, hellyttävä.

”Älypuhelimet” ovat puolivillaisia netin käyttövälineitä. Joille on joissakin käyttötapauksissa saatu tehtyä ylivertaisen hyvät käyttölogiikat erillisellä sovelluksella. Esimerkiksi pankki asiat ja maksuliikenne ovat tällaisia. Mutta kirjoittaminen tältä vehkeeltä käsin on ihan puolivillaista soopaa. Milloin on liian kuivat sormet ettei näyttö tunnista kosketusta tms. Minua ei kiinnosta mikä tekosyy siellä on takana. Kosketusnäyttö, sen pitäis toimia kosketuksesta. Kun keho aistii kosketuksen, se oli jo kosketus. Näytön pitäs osata se erottaa ja kohdistaa oikein. Mutta ei..
 
Kaikki juoksevat laskut pyrin laittamaan e-laskuiksi tai edes toistuvaksi maksuksi ettei tarvitse muistaa erikseen maksaa niitä, mutta ainakin esim. terveysasemalla ja lääkärissä käynnit tuntuvat aina tulevan paperilaskuina. kuten myös vaikkapa kun poika oli aiemmin koulun jälkeen iltapäiväkerhossa, en muista oliko siinä mahdollisuutta e-laskutukseen, mielestäni ei, paperilasku tuli joka kk eikä edes ollut viivakoodia vaan piti käsin näpytellä.

Mutta ne paperilaskut joissa on viivakoodi on mullakin helpompi ja nopeampi maksaa puhelimella, semminkin kun ei ole tietokoneeseen hankittu mitään viivakoodinlukijaa (vai voiko siihen nykyisin käyttää tietokoneen webbikameraa?).

Tuleepahan itseasiassa välillä käytettyä näiden yhdistelmääkin, eli sähköpostiini (tietokoneeseen) tulee meilissä lasku PDF jossa on viivakoodi, jonka luen monitorilta puhelimen kameralla mobiilipankkiin. Kätevää, nopeaa ja ennenkaikkea erityisen hauskaa.
Ainakin itsellä auttoi julkisiin palveluihin se että tilasi myös postista kaikki mahdolliset postit sähköisenä, eipähän tule juuri mitään enää postilaatikkoonkaan kun on ei mainoksia lappu.
 
Itsellä ei korvaa. Puhelin on vain apuväline joka on aina käden ulottuvissa, mutta eipä sillä vaativaa työtä tee.
 
Ai niin yksi puhelimen huono puoli unohtui: sen tehokas käyttö tarkoittaa yleensä äpin asentamista ja käyttöä. Joka zattanan kauppa ja jopa lehti haluaisi että käytät niitä heidän oman äppinsä, etkä puhelimen selaimen, kautta. Esim. Hesari aina kettuilee mulle hei etsä viitsisitsä asentaa tän meidän HS äpin, lupaamme että sillä uutistemme lukeminen on kivempaa ja pystymme paremmin vakoilemaan sinunkin tekemisiäsi?

Tietokoneella nuo kaikki hoituvat yleisesti selaimen kautta täysin hyvin, ei tarvetta asentaa useita kymmeniä erillisiä "äppejä" tietokoneelle vain käyttääkseen eri palveluita ja sivustoja, tai jopa vain käydäkseen tarkistamassa jotain tietoa jostain.

Elikkäs tota noinniin, puhelin taipuu paremmin sellaisiin palveluihin joita käyttää usein ja jatkuvasti, ja sitä varten sitten ajattelee että miksei sitten asentaisi erillisiä äppejä usein käytetyille palveluille ja saiteille. Tietokoneella tuota ei tarvitse ja voi hyvin hoitaa ne kaikki samat asiat Chromella tai Firefoxilla, myös palvelut joita käyttää kerran vuodessa tai elämässään.

Tuli tuo mieleeni kun aloin käydä läpi puhelimeeni asennettuja äppejä, ai zattana siellä on jotain Autoliiton äppiä jonka avulla tilasin kaksi vuotta sitten kansainvälisen ajokortin, tai IKEAn äppi (käyn IKEAssa ehkä kerran vuodessa), Lidlistä on jopa kaksi eri äppiä (Lidl ja Lidl Plus) jota en oikein ymmärrä, eikö niitä olisi voinut edes yhdistää yhdeksi äpiksi... Lidlissä sentään käyn usein ja sinänsä tarjousten ja omien kuittien näkeminen äpistä on ihan kiva.

Jokos techbbs:llä on oma äppi jolla näiden sivustojen lukeminen sujuisi erityisen jouhevasti puhelimella?
Yleensä nuo apit myös vaan syö akun paljon nopeammin, esim. iltalehden sivuille kun menet selaimella niin ei mitään ongelmaa, mutta apin kanssa puhelin kuumenee.
 
Periaatteessa joo jos ei tietokoneella pelaile, mutta onhan vaikka jo perus nettiselailu aika persiistä kännykällä jos tietokoneeseen vertaa. Jos ei oo vanhan koulukunnan ”nörtti” ja haluaa päästä nykyaikaan käsiksi niin hyvin menee pelkällä puhelimella.
 
Periaatteessa joo jos ei tietokoneella pelaile, mutta onhan vaikka jo perus nettiselailu aika persiistä kännykällä jos tietokoneeseen vertaa. Jos ei oo vanhan koulukunnan ”nörtti” ja haluaa päästä nykyaikaan käsiksi niin hyvin menee pelkällä puhelimella.
Mä yritän ymmärtää mitä nykyajan ihminen tekee jos pelkällä puhelimella onnistuu.

Mitkä ovat tälle nykyihmiselle tärkeimmät ja yleisimmin käyttämäsi palvelut ja ajanvietteet puhelimellaan? Minusta tuntuu että pystyisin tekemään vain murto-osan siitä mitä teen tietokoneella, vaikka jättäisi sen pelaamisenkin sikseen. Ja ainakin pitäisi asentaa vielä useampi kymmen lisäapplikaatio puhelimelle kun puhelimen selaimen käyttö on mitä on.

Riittääkö nykyihmiselle että on Whatsapp, TikTok ja Mobiilipankki puhelimessa asennettuna? Niillä hoituu kaikki tärkeä? Esim. kun kohta on Suomenojalla Powerin avajaiset ja he listaavat nettisivuillaan isolla PDF-näköislehdellä mitä tarjouksia siellä tulee olemaan; selailevatko kännykkäkäyttäjät samaa isoa PDF:ää puhelimen ruudulta vai miten homma toimii? Onko joku erillinen Power-applikaatio mitä he käyttävät ja sieltä nuo tulevat tarjoukset näkyvät näppärästi pieneltä näytöltä?
 
Esim. kun kohta on Suomenojalla Powerin avajaiset ja he listaavat nettisivuillaan isolla PDF-näköislehdellä mitä tarjouksia siellä tulee olemaan; selailevatko kännykkäkäyttäjät samaa isoa PDF:ää puhelimen ruudulta vai miten homma toimii?
Eivät selaa samaa pdf:ää vaan tuossahan on joku leiskatoteutus ipaper tms taustalla ja sivujen siirto on vain pyyhkäisy oikealle ja zoomaus sisään ulos kahdella sormella. Katsoin juuri tarjoukset läpi parissa minuutissa luurin näytöltä ihan ongelmitta.
 
Esim. kun kohta on Suomenojalla Powerin avajaiset ja he listaavat nettisivuillaan isolla PDF-näköislehdellä mitä tarjouksia siellä tulee olemaan; selailevatko kännykkäkäyttäjät samaa isoa PDF:ää puhelimen ruudulta vai miten homma toimii?
Eiköhän nämä tarjoukset näy ihan normaalisti myös verkkokaupassa ja sivustolla yms, jotka on mobiilioptimoitu. Joka tapauksessa nämä näköislehdet jäävät aika varmasti unholaan seuraavan 10 vuoden aikana. Jos ei jo aikaisemmin. Ja siinä vaiheessa, kun tarjouksia ei enää paineta paperille, niin ne nimenomaan ensisijaisesti optimoidaan älypuhelimille, eikä tietokoneen isoille näytöille. Näinhän on jo toimittu nettisivujenkin kanssa viimeiset 10 vuotta.

Itselle ei myöskään PDF:n selailu puhelimella ole iso ongelma. Ruokakaupan tarjoukset tulee aika usein katsottua juuri puhelimella. Joutuu toki zoomailla et näkee kilohinnat yms. Tämä on kuitenkin ihan puhtaasti taitollinen ja leiskaan liittyvä ongelma. Samat tiedot saa helposti myös puhelimelle sopivaan muotoon, jos niin halutaan. Olen myös sitä mieltä että puhdas PDF-tiedosto selaimessa on aina parempi kuin nämä turhat selailuhärpäkkeet, jossa on sivujenvaihto animaatiot yms. Ihan turhia.
 
Riittääkö nykyihmiselle että on Whatsapp, TikTok ja Mobiilipankki puhelimessa asennettuna? Niillä hoituu kaikki tärkeä? Esim. kun kohta on Suomenojalla Powerin avajaiset ja he listaavat nettisivuillaan isolla PDF-näköislehdellä mitä tarjouksia siellä tulee olemaan; selailevatko kännykkäkäyttäjät samaa isoa PDF:ää puhelimen ruudulta vai miten homma toimii? Onko joku erillinen Power-applikaatio mitä he käyttävät ja sieltä nuo tulevat tarjoukset näkyvät näppärästi pieneltä näytöltä?

Hmm PDF? Mullekin eka hakutulos antaa Uusi POWER+ jättimyymälä avataan Espoon Suomenojalle torstaina 10.10.2024 klo 7 - Power.fi

ja siitä nimenomaan avautuu jotain muuta kuin PDF, ihan tietokoneella. Mistä sä löydät sen PDF formaatissa ja miten sä päädyit juuri sitä kautta? Kokeilematta ihan hyvin tuota varmaan pystyy kännykällä selaamaan sivu kerrallaan. Tietokoneen leveältä ruudulta aukeama kerrallaan.

Jotenkin tulee mielikuva että sulla on sen verran epätavalliset säädöt selaimessa että sen takia se tarjoaa tuota tarjouslehteä suoraan PDF formaatissa, koska mä en edes erikseen löydä tuosta mahdollisuutta katsoa sitä PDF:nä. Jopa googlettamalla erikseen tuota plus pdf, löytyy vain tiedoite tuon myymälän avajaisista vuodelta 2016. Kyllä on PDF:ät tiukassa.
 
Kysyin vaimolta mihin tarvitsee tietokonetta?
Firman kirjanpito-ohjelmaan, ei muuhun, matkat, hotellit, viinit, ruokatarjoukset, kirjan lukeminen jne. kaikki hoituu kännyllä, kuten sosiaalinen elämäkin. Tosin hän on niin vanhanaikainen että hän katsoo vielä televisiota.
 
Riittääkö nykyihmiselle että on Whatsapp, TikTok ja Mobiilipankki puhelimessa asennettuna? Niillä hoituu kaikki tärkeä? Esim. kun kohta on Suomenojalla Powerin avajaiset ja he listaavat nettisivuillaan isolla PDF-näköislehdellä mitä tarjouksia siellä tulee olemaan; selailevatko kännykkäkäyttäjät samaa isoa PDF:ää puhelimen ruudulta vai miten homma toimii? Onko joku erillinen Power-applikaatio mitä he käyttävät ja sieltä nuo tulevat tarjoukset näkyvät näppärästi pieneltä näytöltä?
Riippuu kai nykyihmisestä. Onko desktop-softat, näppäimistö/hiiri ja yli 10" näyttö nykyään joku nörttien juttu.
 
Niin unohdin kysyä: kirjoititko tuon viestisikin puhelimellasi, et tietokoneella?

Tosi iso käsi jos tosiaan niin olet jaksanut tehdä. Näyttäähän tämä foorumisofta uudistuneen, liekö sitten kovin käyttökelpoinen jo kosketusnäytölläkin ja puhelimella?

Jos minä olisin kirjoittanut tämän viestin puhelimella, nöytäsi sw varmaan hjoltan tölläuseltä.
joo kirjoitin , en ole tällä forumilla koskaan käynyt tietokoneella 🤣
 
No ei kyllä korvaa omalla kohdalla. Musajuttuja kun tulee tehtyä ja tosi isoja ja raskaita sessioita niin ei varmaan 20 vuoteen vielä puhelimien tehot riitä käytettävyydestä puhumattakaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 235
Viestejä
4 549 460
Jäsenet
74 947
Uusin jäsen
Wilmeri

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom