Kokkiveitset

Tossa CM:n lastassa on 600/1000.
Onko toi 1000 niin hieno että kelpaa ylläpitoon ja korvaamaan esim hahloteroittimen viimeistelyn (itsellä keraaminen)? Nehän ei tyypillisesti juuri mitään ota mutta on hyviä pyyhkäistä muutaman kerran viikottain. Vähän kuten keraaminen puikkokin mutta pitää paremmin kulmansa.
 
Meillä on kaksi damaskiteräistä ja varsinkin puolison terä on niin tiukkaa kamaa, että kivellä hinkatessa menee maitohapoille. En oikein tiedä tuosta pilaamisesta, kun se oikean kulman pitäminen on huomattavasti helpompaa kuin kiven kanssa. Ero tulee siitä, että lastalla hinkatessa veitsi tuetaan paksuun leikkuulautaan ja se pysyy melko helposti paikoillaan. Käyttää juuri niin vähän voimaa kuin tarvitsee tai niin paljon kuin haluaa. Mikä tuossa on terän pilaamisen riski?

Ostin tuon muuten Chez Mariuksesta ja menin nimenomaan hakemaan puikkoa. Mut puhuttiin aika nopeasti ympäri ja annettin pieni tekniikkakoulutus teroitukseen. Juuri tuon kulman pitämisen helppous sai mut vakuuttumaan sen eduista.
Jos kivellä joutuu hinkkaamaan niin, että on maitohapoilla on yleensä kyllä syy tekniikassa tai kivi on yksinkertaisesti huono. Yleisin virhe taitaa olla liian loiva kulma tai kulma muuttuu jatkuvasti jolloin et saa kierrettä aikaan.

Damaskikuvio ei ole muuta kuin kuori ytimen päällä ja tarkoitus tehdä veitsestä kauniimpi ja suojata ydintä. Se kerrostettu osuus veitsessä on pehmeämpää kuin itse ydin mikä karkaistuu enemmän kuin pehmeämpi kuori.

Hyvä jos lasta toimii ja teroittaminen sillä onnistuu :tup: Itse en vain käytä lastoja, puikkoja tai timantteja. Lastalla teroittaessa pienempi osa ottaa kiinni kerrallaan veitseen jolloin sillä on myös helpompi saada terän geometria pieleen ja timanttilasta on myös aina agressiivisempi kuin kivi. Itse teen ylläpidon pääasiassa 3000-5000 karkeuden kivillä ja harvemmin poistan vähän enemmän terästä karkeammalla kivellä.
 
Tuli tilattua usean vuoden kuolauksen jälkeen Yu Kurosakin veitsi. 24cm, R2/SG2 terästä, lisäksi hieman uusia hiomakamppeita, 1000/3000/6000 kivet, uusi keraaminen puikko (vanha tippui ja meni rikki) sekä nahkastroppi.

Oli muuten todella nopeaa ja hyvää palvelua Sharpedgeshop Sloveniasta tuli paketti kolmessa päivässä perille.

IMG_5245.jpeg
 
Tuli tilattua usean vuoden kuolauksen jälkeen Yu Kurosakin veitsi. 24cm, R2/SG2 terästä, lisäksi hieman uusia hiomakamppeita, 1000/3000/6000 kivet, uusi keraaminen puikko (vanha tippui ja meni rikki) sekä nahkastroppi.

Oli muuten todella nopeaa ja hyvää palvelua Sharpedgeshop Sloveniasta tuli paketti kolmessa päivässä perille.

IMG_5245.jpeg
Hyvännäköinen leikkuulauta sulla. Veitsi on omaan makuun turhan pitkä, mut en varsinaisesti mitään vikaa siitä keksi. Onko ruostuvaa?
 
Mainion näköinen veitsi! Itsellä tilailu, varsinkaan kalliimpaan vetseen riskaabelia, kun käyttö on niin hirveästi kahvasta kiinni. Jos ei tunnu kivalta, käyttö jää vähemmäksi. Tässä tapauksessa itseäni pohdituttaisi onko kahva liukas märkänä ja onko se liian ohut.
Ottamatta huomioon ettei minulla olisi moiseen veitseen varaa ;-)
 
Hyvännäköinen leikkuulauta sulla. Veitsi on omaan makuun turhan pitkä, mut en varsinaisesti mitään vikaa siitä keksi. Onko ruostuvaa?
Ruostumaton on. Omasta valikoimasta löytyy jo ennestään 8cm, 13.5cm, 16.5cm ja 20cm japsiveitset siksi tämä koko tälle. Ei tunnu ollenkaan liian isolta nyt kun testaillut. Lauta on palvellut jo vuosia, kaipaisi öljyämistä.

Mainion näköinen veitsi! Itsellä tilailu, varsinkaan kalliimpaan vetseen riskaabelia, kun käyttö on niin hirveästi kahvasta kiinni. Jos ei tunnu kivalta, käyttö jää vähemmäksi. Tässä tapauksessa itseäni pohdituttaisi onko kahva liukas märkänä ja onko se liian ohut.
Ottamatta huomioon ettei minulla olisi moiseen veitseen varaa ;-)

Olen todennut omaan käteen parhaiksi juurikin nämä Japanilaiset Wa-kahvat. Ei lipeä eikä tule myöskään rakkoja vaikka kuinka työstäisi.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli tilattua usean vuoden kuolauksen jälkeen Yu Kurosakin veitsi. 24cm, R2/SG2 terästä, lisäksi hieman uusia hiomakamppeita, 1000/3000/6000 kivet, uusi keraaminen puikko (vanha tippui ja meni rikki) sekä nahkastroppi.

Oli muuten todella nopeaa ja hyvää palvelua Sharpedgeshop Sloveniasta tuli paketti kolmessa päivässä perille.

IMG_5245.jpeg
Mistä olet ostanut tuon laudan? En ole Euroopasta löytänyt oikein valmistajaa josta saisi tilattua kunnon laudan. Hasegawa ja Asahi lautoja käyttänyt nyt mutta haluaisin kunnollisen pähkinästä tehdyn laudan. Miettinyt jo, että tilaan ison laudan Board Smithiltä mutta kun tulee postikuluineen ja veroineen hintaa varmaan noin 700€ tai enemmän niin alkaa mennä aika kalliiksi.
 
Mistä olet ostanut tuon laudan? En ole Euroopasta löytänyt oikein valmistajaa josta saisi tilattua kunnon laudan. Hasegawa ja Asahi lautoja käyttänyt nyt mutta haluaisin kunnollisen pähkinästä tehdyn laudan. Miettinyt jo, että tilaan ison laudan Board Smithiltä mutta kun tulee postikuluineen ja veroineen hintaa varmaan noin 700€ tai enemmän niin alkaa mennä aika kalliiksi.
Itse ostin vastaavan 3,5cm paksun laudan Ikeasta vuosia sitten. Pohja ja päällinen on laminoitu pituussuuntaan ja sydän poikittain ja veikkaan että on bambua, on edullinen ja pitkäikäinen.

Edit taitaa olla tämä: APTITLIG Leikkuulauta, bambu, 45x36 cm - IKEA

Käytän sitä ylösalaisin koska en tykkää tuosta urasta.
 
Mistä olet ostanut tuon laudan? En ole Euroopasta löytänyt oikein valmistajaa josta saisi tilattua kunnon laudan. Hasegawa ja Asahi lautoja käyttänyt nyt mutta haluaisin kunnollisen pähkinästä tehdyn laudan. Miettinyt jo, että tilaan ison laudan Board Smithiltä mutta kun tulee postikuluineen ja veroineen hintaa varmaan noin 700€ tai enemmän niin alkaa mennä aika kalliiksi.

Yritin muistella ja etsiä mutta en nyt löytänyt. Tuo on ollut mulla tyyliin 12 vuotta. Akaasiaa taisi olla.
 
Mainion näköinen veitsi! Itsellä tilailu, varsinkaan kalliimpaan vetseen riskaabelia, kun käyttö on niin hirveästi kahvasta kiinni. Jos ei tunnu kivalta, käyttö jää vähemmäksi. Tässä tapauksessa itseäni pohdituttaisi onko kahva liukas märkänä ja onko se liian ohut.
Ottamatta huomioon ettei minulla olisi moiseen veitseen varaa ;-)
Jos käyttää pinch grip otetta, niin kahvalla ei ole niin suurta merkitystä. Olisi tietenkin hienoa, jos pääsisi testaamaan paikanpäällä veitsen tasapainoa yms. Ei taida olla Suomessa kovin montaa myymälää, jossa olisi mahdollista testailla noita parempia japanilaisia veitsiä. Ja onhan sitä myös palautusoikeus, jos ei ole tyytyväinen tuotteeseen.
 
Jos käyttää pinch grip otetta, niin kahvalla ei ole niin suurta merkitystä. Olisi tietenkin hienoa, jos pääsisi testaamaan paikanpäällä veitsen tasapainoa yms. Ei taida olla Suomessa kovin montaa myymälää, jossa olisi mahdollista testailla noita parempia japanilaisia veitsiä. Ja onhan sitä myös palautusoikeus, jos ei ole tyytyväinen tuotteeseen.

Mygoodknife

Tällä Lappeenrannassa liike, olisi joskus kiva käydä katsomassa.
 
Olisi tietenkin hienoa, jos pääsisi testaamaan paikanpäällä veitsen tasapainoa yms. Ei taida olla Suomessa kovin montaa myymälää, jossa olisi mahdollista testailla noita parempia japanilaisia veitsiä.
Stadissa on Chez Marius, missä saa hyvää palvelua. Hyllysaatavuus ei sivustolta taida selvitä, mutta kyllä sitä valikoimaa myymälässäkin muistaakseni aika hyvin on.

 
Keittiöveitsiin kehittynyt fiksaatio on kyllä varsin vammaista touhua mutta mukavahan kunnon veitsillä on ruokaa laittaa :lol:
IMG_4771.jpeg

Ylhäältä alas:
Yoshimi Echizen stainless clad blue super 210mm
Ikazuchi 240mm stainless clad blue super
Masamoto KS 240mm Shirogami #2
Shibata Koutetsu gyuto SG2 240mm
 
Tulipas moukka olo yaxell veitsien käyttäjänä. Seuraavassa elämässä sitten paremmat setit.
Yaxelin veitset on ihan hyviä, itelläkin on pari niitä ja sit on pari japanista tuliaisena ostettua käsintaottua veistä. Kun se terä on lähtökohtaisesti riittävän kova tollaseen japsiveitsen teräkulmaan niin lopulta kyse on käyttöfiiliksestä veitsen terän ja kahvan muotoilun yms seikkojen kautta. Kannattaa siis unohtaa kateellisuus, koska oli se sun panostus vähän parempaan tai paljon parempaan tuotteeseen missä tahansa kategoriassa niin se on takuuvarma että aina joku pistää paremmaksi :D
 
Omalla kohdalla suurin todellinen parannus veitsissä oli kun päivitin ne elämän alkutaipaleella ostetut Fiskarsit ja muut "markettiveitset" Victorinoxiin. Niitä on lajitelma eri käyttöön ja varmasti olisi riittävän hyvät, mutta kiinnostus japanilaisiin kerrostaottuihin tuli joku vuosi sitten ja uteliaisuuttani ostin Yaxell Zen 20cm kokkiveitsen; ei liian kallis, omaan käteen sopiva ja onhan se terä hieno. Sen verran mieleinen veitsi, että nyt tilasin 16.5cm Zen-santokun, kun nuo pidemmät kokkiveitset jää monesti veitsitukkiin, kun vieressä on valittavissa myös santoku. Sillä mennään mikä parhaalta tuntuu...
 
Jos vielä löytyy jostain Obh Oden sarjan veitsiä niin kannattaa nappasta mukaan, ite ostin noita aikoinaan useamman. Hls oli ihan lyömätön. Profiili tais olla pitkälti Wusthofia vastaava, mutta hinta huomattavasti halvempi.

OBH-Nordica-Oden-Kokkiveitsi-20-cm-8401.jpg
 
Jos vielä löytyy jostain Obh Oden sarjan veitsiä niin kannattaa nappasta mukaan, ite ostin noita aikoinaan useamman. Hls oli ihan lyömätön. Profiili tais olla pitkälti Wusthofia vastaava, mutta hinta huomattavasti halvempi.

OBH-Nordica-Oden-Kokkiveitsi-20-cm-8401.jpg
Ja löytyy se tässäkin ketjussa joskus tituleerattu saksanklöntti. Omaan makuun lähinnä tiellä leikkuu- ja teroirushommissa eikä niitä löydy kuin ranskalaisista ja saksalaisista perinteisistä veitsistä nykyään.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 474
Viestejä
4 539 058
Jäsenet
74 803
Uusin jäsen
Mäntyvirta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom