• Hyvät tarjoukset -alueen ohjeet ja säännöt

    • Uuden tarjouksen kohdalla valmispohjan ja etuliitteen käyttö on pakollista!
    • Otsikkomuotoilu: Tuote, kauppa, tarjoushinta
    • Ainoastaan tarjouksia, jotka toimitetaan Suomeen
    • Ei ref-linkkejä
    • Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan huolimatta jotkut yritykset jatkavat Venäjällä liiketoimintaa. Tälläisissä tapauksissa tarjousketjuissa voi kertaalleen linkittää tähän viestiketjuun ja jatkaa keskustelua aiheesta siellä.

Tekniikka Kitchenaid Artisan kahvimylly 49,90€ Rusta

Kaksi kuppia kun jauhoin 42 karkeuasteella (8.5sek) niin jauhoi vain vähän vajaa 12g Lögbergsin papuja eli aika reilusti alakanttiin mikäli kupillisella tarkoitetaan 1.25dl.
 
Kaksi kuppia kun jauhoin 42 karkeuasteella (8.5sek) niin jauhoi vain vähän vajaa 12g Lögbergsin papuja eli aika reilusti alakanttiin mikäli kupillisella tarkoitetaan 1.25dl.
Tämän mukaan tosiaan 7g per 1,25dl kuuluisi annostella:

Voit hienosäätää tuota aikaa sillä vaakasuuntaisella rullalla ja painamalla "program" nappia tallentaa siihen kahden mitallisen/kupillisen oletus 8,6sek tilalle.

Ihan hyvin on omaan makuun toiminut 43 karkeus, 5 mitallista/kupillista, 21.5sek oletusasetus ja Moccamasteriin lataa 6 viivaan asti vettä.
 
Tämän mukaan tosiaan 7g per 1,25dl kuuluisi annostella:

Voit hienosäätää tuota aikaa sillä vaakasuuntaisella rullalla ja painamalla "program" nappia tallentaa siihen kahden mitallisen/kupillisen oletus 8,6sek tilalle.

Ihan hyvin on omaan makuun toiminut 43 karkeus, 5 mitallista/kupillista, 21.5sek oletusasetus ja Moccamasteriin lataa 6 viivaan asti vettä.
Täytyy kokeilla lisätä määrää hieman ja kokeilla miltä maistuu. Vaikuttavatkohan eri pavut miten paljon tuohon jauhettuun määrään mikäli aika pysyy samana? Aluksi oli Löfbergsin Kharismaa jota en punninnut ja nyt on pykälän vaaleampaa (olikohan Magnifika).
 
Täytyy kokeilla lisätä määrää hieman ja kokeilla miltä maistuu. Vaikuttavatkohan eri pavut miten paljon tuohon jauhettuun määrään mikäli aika pysyy samana? Aluksi oli Löfbergsin Kharismaa jota en punninnut ja nyt on pykälän vaaleampaa (olikohan Magnifika).
Voihan sitä esim. pavun kosteudella olla vaikutusta paljonko jauhetta sitten grammoina tulee pihalle.
Kone kun mittaa vain aikaa, niin joka kerralla myllyn läpi voi mennä hieman eri määrä papuja.

Ja mitä tulee itse kahvin annosteluun, niin monesti ainakin tummapaahtojen kohdalla huomannut, että riittää vähempikin määrä kuin vaaleammilla.
Mieluummin täten luotan enemmän omaan makuaistiin ja mieltymyksiin kuin jonkin kahvihifistin bloggaamiin arvoihin.
 
Ajattelin ostaa nakukahvan tuohon keittimeen, 58mm ja kolme korvaa, suoraan ei Aliexpressin valikoimasta KitchenAid sopivaa löytynyt, mutta tuntuisi, että tämä olisi samoilla spekseillä ulkonäön puolesta. Mitä mieltä, uskaltaakohan tilata? Saa toki ehdottaa muita sopivia kanssa samaan hintaluokkaan.


Edit: Tuli tilattua tuo 58mm-Barsetto-A3 malli näistä, josko istuisi väriteemaan hyvin. Ainakin lisätiedoissa oli listattuna "Kitchenaid KES6403", luulisi siis sopivan. Sormet ristissä.

Kai noista kaikki mallit kävi tuohon? Kun ei mitään selitystä annettu mitä nuo kirjaimet tuossa meinaa perässä (A3 jne.) Itse tilasin vähän eri mallin. Tuliko sulle muuten miten nopeasti tuo kahva? Menikö perinteinen 3-4vk?

Tämähän on muuten taas rustassa tarjouksessa. EN OLE MIKÄÄN ASIANTUNTIJA, mutta mutulla sanoisin, että mylly voisi olla parempikin. Lisäksi maidonhöyrystin omasta mielestäni huonompi kuin delonghissa. Harmi kun tuli myytyä liian hätäiseen vanha keitin pois. Olisi voinut vertailla, että kumpi oikeasti parempi. Tuleekin aika usein mikrossa lämmitettyä maito ja vaahdotettua ikean 3 euron vatkaimella.

No, pitää tilailla vähän tarvikkeita ja yrittää parantaa prosessia. Ainakin teräsfiltteri (puck screen) ja sekoitusneulat. (tarkempi vaaka?)

Jos joku osaa sanoa mitä tamperi kannattaisi tilata temusta niin olisin kiitollinen tiedosta. Tai suositella jotakin muuta tamperia, kuhan ei ihan älyttömiä maksais.
 
Kai noista kaikki mallit kävi tuohon? Kun ei mitään selitystä annettu mitä nuo kirjaimet tuossa meinaa perässä (A3 jne.) Itse tilasin vähän eri mallin. Tuliko sulle muuten miten nopeasti tuo kahva? Menikö perinteinen 3-4vk?

Tämähän on muuten taas rustassa tarjouksessa. EN OLE MIKÄÄN ASIANTUNTIJA, mutta mutulla sanoisin, että mylly voisi olla parempikin. Lisäksi maidonhöyrystin omasta mielestäni huonompi kuin delonghissa. Harmi kun tuli myytyä liian hätäiseen vanha keitin pois. Olisi voinut vertailla, että kumpi oikeasti parempi. Tuleekin aika usein mikrossa lämmitettyä maito ja vaahdotettua ikean 3 euron vatkaimella.

No, pitää tilailla vähän tarvikkeita ja yrittää parantaa prosessia. Ainakin teräsfiltteri (puck screen) ja sekoitusneulat. (tarkempi vaaka?)

Jos joku osaa sanoa mitä tamperi kannattaisi tilata temusta niin olisin kiitollinen tiedosta. Tai suositella jotakin muuta tamperia, kuhan ei ihan älyttömiä maksais.
Kyllä, kaikki mallit ilmeisesti tuosta sopii tähän. Kirjaimet taitaa lähinnä olla vain tunniste eri kahvojen kanssa. Saapui noudettavaksi n. viikossa. Huomionarvoisena seikkana, että edelleen tiukahko kahva, sillä korvat on hieman alkuperäistä korkeammat, eli on hiukan tiukempi, mutta istuu.

Höyrysuutin on kieltämättä hieman onneton, mutta oppii ainakin tuon kanssa tekemään maitoa, jos jollain.
 
Onko Moccamasterilla keittäjät löytäneet myllyyn parhaat säädöt? Itse jauhoin ensimmäisen pussin Segafredon Pausaa jauhatusasetuksella 46, eli ilmeisesti aika hienoksi. Aamukahvit vain itselleni keitin reseptillä 3,5 dl vettä ja masiinan säädöistä 3 kuppia jauhoja. Ensimmäisellä kerralla punnitsin keittiövaa'alla ja jauheen määrä taisi aparaatilla jäädä muutaman gramman liian pieneksi suositeltuun 7 g/1,25 dl verraten.

Mutta siis, mitenköhän lähtisi optimoimaan? Suosituksia parhaista markettipavuista myös kuulisin. Nimenomaan tällaiseen muutaman kupin suodatinkahviin tummapaahtoisesta pitävälle. Mitkä säädöt olisi hyvät?
 
Tuli tilattua IMS filtteri keittimeen: Suodatinkori E&B LAB by IMS Competition, 16/18 g
Ihmettelin miksi orkkis single-shot filtteri tuotti paljon parempaa kahvia kuin orkkis double-shot filtteri samoilla pavuilla. Kun tarkastelin filttereitä ja vertailin niitä IMS filtteri-oppaaseen niin huomasin että orkkis double-shot filtteri käyttää jostain kumman syystä täsmälleen samoja suodatin reikiä kuin orkkis single-shot filtteri. Ei näin...
Orkkis portafilterin muovinen sisus pitää poistaa että IMS filtteri mahtuu siihen kiinni, joten aiemmin mainittu "naked" portafilter kannattaa pistää sen kaveriksi tilaukseen.

Kannattaa sitten ajoittain muistaa puhdistaa keittimen shower screen. Sitä ei missään ohjeissa mainita mutta se kuuluu espresso keittimien huolto rutiiniin.

Ja kannattaa sitten papujen paahtoasteesta riippuen testata keittimen lämpötilasäätöjen räpläämistä. Löfbergin 10/10 paahtoasteen pavut eivät maistuneet kovin herkulliselta kun keittimen lämpötila oli säädetty korkeimmalle asetukselle (tummapaahto suosii matalampia lämpötiloja kuin vaaleapaahto).
 
Viimeksi muokattu:
Ajattelin ostaa nakukahvan tuohon keittimeen, 58mm ja kolme korvaa, suoraan ei Aliexpressin valikoimasta KitchenAid sopivaa löytynyt, mutta tuntuisi, että tämä olisi samoilla spekseillä ulkonäön puolesta. Mitä mieltä, uskaltaakohan tilata? Saa toki ehdottaa muita sopivia kanssa samaan hintaluokkaan.


Edit: Tuli tilattua tuo 58mm-Barsetto-A3 malli näistä, josko istuisi väriteemaan hyvin. Ainakin lisätiedoissa oli listattuna "Kitchenaid KES6403", luulisi siis sopivan. Sormet ristissä.
Tämä tuli juuri noudettua postista ja ensimmäinen testiajo ajettu.
Huomioita:
- Mukana tuleva filter basket on suoraan yhteensopiva alkuperäisen portafiltterin kanssa, eli ei tarvitse ottaa muovihärpäkettä sen sisältä pois (jolloin se ruikkii kahvia miten sattuu).
- Tiukkuudeltaan ei portafilter ainakaan itsellä ollut mitenkään erilainen orkkikseen verrattuna.
- IMS filter basket sujahti sisään mukisematta.

Eli alkuperäistä portafiltteriä voi käyttää mukana tulevan paremman filter basketin kanssa kun haluaa tehdä kaksi erillistä shottia espressoa.
 
Viimeksi muokattu:
Tänään sain viimein aikaiseksi testata kahvimyllyä ja konetta. Voisin ottaa neuvoja vastaan, kun kahvi tulee läpi alle 15 sekunnissa. Kokeilin myllyllä tehdä mahdollisimman hienoa jauhatusta ja säädin myös aikaisemmin mainitun asetuksen terälle kohdasta 8 kohtaan 1. Käytin 18g jauhettua kahvia ja kokeilin useammalla eri tamppausvoimalla, mutta lopputuloksena oli aina, että kahvi tulee portafilterin läpi alle 15 sekunnissa. Multa löytyy laitteen alkuperäinen ja aliexpressin portafilter ja molemmilla sama homma.
 
Tänään sain viimein aikaiseksi testata kahvimyllyä ja konetta. Voisin ottaa neuvoja vastaan, kun kahvi tulee läpi alle 15 sekunnissa. Kokeilin myllyllä tehdä mahdollisimman hienoa jauhatusta ja säädin myös aikaisemmin mainitun asetuksen terälle kohdasta 8 kohtaan 1. Käytin 18g jauhettua kahvia ja kokeilin useammalla eri tamppausvoimalla, mutta lopputuloksena oli aina, että kahvi tulee portafilterin läpi alle 15 sekunnissa. Multa löytyy laitteen alkuperäinen ja aliexpressin portafilter ja molemmilla sama homma.
Tuossa Hoffmanin (barista maailmanmestari) ohjeet aloittelijan espresso koneen käyttöönottoon:




Eli:
1. Varmista että jauhatus on oikeasti asetettu hienoimmalle mahdolliselle.
2. Varmista että jauhetun kahvin määrä on oikeasti se 18g.
3. Varmista että espressoon käytetyn veden määrä on oikea (eli valmiin kahvin määrä grammoina, millilitroilla ei tee mitään).
4. Tamppaa niin perkeleesti.

Hienoin mahdollinen jauhatus pitäisi saada keittimen tukkoon ja anomaan armoa oli käytössä ihan mitkä pavut tahansa. Jos se ei onnistu niin myllyssä on vikaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa Hoffmanin (barista maailmanmestari) ohjeet aloittelijan espresso koneen käyttöönottoon:




Eli:
1. Varmista että jauhatus on oikeasti asetettu hienoimmalle mahdolliselle.
2. Varmista että jauhetun kahvin määrä on oikeasti se 18g.
3. Varmista että espressoon käytetyn veden määrä on oikea (eli valmiin kahvin määrä grammoina, millilitroilla ei tee mitään).
4. Tamppaa niin perkeleesti.

Hienoin mahdollinen jauhatus pitäisi saada keittimen tukkoon ja anomaan armoa oli käytössä ihan mitkä pavut tahansa. Jos se ei onnistu niin myllyssä on vikaa.


Tuo video olikin entuudestaan katsottu ja katsoin sen nyt vielä uudelleen. Tänään aamulla jauhoin 18g kahvia, jonka mittasin kahvivaakaa hyödyntäen. Mylly oli säädetty hienoimmalle mahdolliselle säädölle (70 ja terän asetin kohtaan 1 laitteen sisältä). Käytin tuplashotti dual-layer filtteriä ja tällöin sain aikaiseksi onnistuneen espresson, jolloin valmistusaika oli 28 sekuntia sekä maku ainakin omaan suuhun miellyttävä. Pitää kokeilla vielä tuota naked portafilteriä, mutta pahoin pelkään, että mylly ei jauha tarpeeksi hienoa jauhetta pavuista. Saakohan tuota jotenkin vielä säädettyä, että onnistuisi tehdä jatkossa myös tuolla naked portafilterillä?

Olen käyttänyt Löfbergin Mellanrost-papuja, vaikka sillä ei pitäisi olla väliä tuohon valmistusaikaan. Voisi toki käydä paikallisesta paahtimosta tuoreita papuja ja kokeilla niillä.
 
Täällä ainakin papujen laatu vaihtoi espressokoneen lopputuloksen täysin. Ensimmäinen satsi valahti koneesta läpi turhan nopeasti, mutta nyt tuoreena paahdetut pavut uutta paikallista merkkiä taas laittoivat samoilla asetuksilla masiinan tukkoon ja kahvaan jäi kiinni vain täysin umpikova savikiekko. En ole vaa'an kanssa mitannut vaan mennyt myllyn aika-asetuksilla.
 
Tuo video olikin entuudestaan katsottu ja katsoin sen nyt vielä uudelleen. Tänään aamulla jauhoin 18g kahvia, jonka mittasin kahvivaakaa hyödyntäen. Mylly oli säädetty hienoimmalle mahdolliselle säädölle (70 ja terän asetin kohtaan 1 laitteen sisältä). Käytin tuplashotti dual-layer filtteriä ja tällöin sain aikaiseksi onnistuneen espresson, jolloin valmistusaika oli 28 sekuntia sekä maku ainakin omaan suuhun miellyttävä. Pitää kokeilla vielä tuota naked portafilteriä, mutta pahoin pelkään, että mylly ei jauha tarpeeksi hienoa jauhetta pavuista. Saakohan tuota jotenkin vielä säädettyä, että onnistuisi tehdä jatkossa myös tuolla naked portafilterillä?

Olen käyttänyt Löfbergin Mellanrost-papuja, vaikka sillä ei pitäisi olla väliä tuohon valmistusaikaan. Voisi toki käydä paikallisesta paahtimosta tuoreita papuja ja kokeilla niillä.
Eli 28 sekunnin uuttoaika on mahdollista vain tupla-seinäisellä filtterillä?
Se kertoo suoraan sen että mylly ei saa jauhettua tarpeeksi hienoa jauhatusta.

Myllyä on kuitenkin mahdollista kalibroida tekemään hienompaa jauhatusta asentamalla shimmi:
Kannattaa pitää maalaisjärki mukana shimmien lisäyksessä. Jos laitat liian paksut shimmit ja sitten säädät myllyn hienoimmalle laadulle tarkistamatta että pyöriikö terä sillä säädöllä ollenkaan niin voit rikkoa myllyn.

Käsikäyttöiset Kingrinder myllyt esimerkiksi on tehty siten että siinä ei ole estoa miten hienoksi jauhatuksen voi säätää, eli voit kiristää myllyn terät toisiinsa kiinni siten että rikot koko myllyn jos alat apinan raivolla vääntämään kampea.

EDIT: Huomioi myös se että channelling voi saada aikaan sen että shotti menee läpi liian nopeasti. Eli kahvi ei ole jakautunut tasaisesti kun olet tehnyt tamppauksen, ongelmaan auttaa purujen sekoittaminen siten että klimpit hajoavat ja kahvi jakautuu tasaisesti portafiltterissä ennen tamppausta. WDT työkalu on halvin ja helpoin työkalu sekoittamiseen, voit tehdä työkalun itse tai ostaa aliexpressistä muutamalla eurolla.

 
Viimeksi muokattu:
Meillä välkyttelee vähän väliä veden symbolia ja kahvi ei tule kunnolla läpi. Muita kohtalon tovereita ja miten ratkesi?
 
Meillä välkyttelee vähän väliä veden symbolia ja kahvi ei tule kunnolla läpi. Muita kohtalon tovereita ja miten ratkesi?
Sama, "ratkesi" vähentämällä kahvin karkeutta kunnes alkoi tulemaan paremmin läpi, vaikutti tosin espresson makuun. Lainausmerkit koska silmämääräisesti purujen karkeus ei ollut liian hienoa ja muiden puheesta päätellen myllyn ongelmana olisi enemmän että puruja ei saa tarpeeksi hienoksi.

PS: tyhjensitkö drip trayn vedestä?
 
Viimeksi muokattu:
Kahvikone on edelleen rustassa tarjouksessa. Myllyjä näkyy olevan vähän heikommin enää myymälöissä ilmeisesti?

Oma nakukahva tuli tänään alista. Nyt pitäisi opetella vielä konetta käyttämään kunnolla. Itsellä tuntuisi, että kaksiseinäisellä saan paremman makuiset kahvit aikaiseksi ja en alin mukana tulleella saanut sellaista. Oma kahva ainakin tiukkuudeltaan normaali, ehkä jopa aavistuksen löysempi mitä koneen mukana tullut. No, temusta tulee jotakin vermeitä vielä. Mm. terässuodatin kakun päälle, nuppineulahässäkkä, millä kahvia saa portafilterissä sekoitettua, magneettikehikko, ettei sotkut leviäisi kun sekoittelee/tamppaa kahvin. Puisia kahvinsekoitustikkuja, ja h....tin hieno barista vintage juliste seinälle. :lol: Joku hieno mittalasi kahdella kaatonokalla. Varmaan mr.tokmanni vetää pultit, kun kehtasin kiinasta tilata halvemmalla.
 
Mitkäs kokemukset koneesta? myllyn kävin jo viime kerralla hakemassa poies vanhan wilfan tilalle mutta kyllä konekkin houkuttelee eli onko ihan menevä peli?
 
Meidän taloudessa ensimmäisenä espressokoneena ihan hyvin toiminut sunnuntai-cappuccinojen tekemiseen. Ei varmaan alle maksamani 80 €:n kauheasti laadukkaampaa ainakaan voi olla tarjolla, vaikkei itsellä kilpailevista koneista kokemusta olekaan?
 
Sellanen vinkki vitonen jos joltain jäi hankkimatta tuo espressokone niin ainakin paikallisessa rustassa oli yksi kappale hyllyssä hintaan 49.99e. oli siirretty siitä keittökapistus osastolta johonkin jämä hyllyyn lähemmäs kassoja. Sain vielä 10e pois kun laatikko oli ottanut hieman damagea, 40e hintaan varmaan ihan passeli laitos. Netin mukaan näytti olevan vielä joissain myymälöissä jäljellä eli voi hyvinkin olla muuallakin tohon 49.99e hintaan
 
Viimeksi muokattu:
sain nyt tämän myllynkin käsiini. Joku vois auttaa tyhmempää. Tuossa yrittänyt säätää asetuksia, koneesta vesi pehmeäksi ja kuumaksi, sen puolesta ok. Aloitin testaamaan myllyä hienoimmalla jauhatuksella 70 ja mitään ei tule läpi, siitä sitten pikkuhiljaa alemmas ja 50 kohdalla alkoi tulla jo ihan ok näköistä ja makuista kamaa (mulle joka ei kahvista niin tiedä). Jotain häikkää tossa vieläkin vaan on, pienen cremankin saan nyt tuohon syntymään mutta huomaa selkeästi että keiton aluksi ja lopuksi tulee epäkuranttia kamaa, keskivaiheilla ainakin ulkonäön perusteella oikeanlaista. Aluksi ja lopuksi tiputtelee ihan aika pienellä virtauksella ihan mustaa myrkkyä mistä varmaan johtuu pieni kitkeryys loppu tuotteessa. Kiekkokin jää aika märäksi. Ei niin märäksi kuin tuolla 60-70 alueen jauhatuksella. Onko edelleen liian hienoksi jauhettu? Liian vähän kahvia portafilterissä (mitattu 18g)? Väärin tampattu (liian lujaa/liian vähän?)
 
sain nyt tämän myllynkin käsiini. Joku vois auttaa tyhmempää. Tuossa yrittänyt säätää asetuksia, koneesta vesi pehmeäksi ja kuumaksi, sen puolesta ok. Aloitin testaamaan myllyä hienoimmalla jauhatuksella 70 ja mitään ei tule läpi, siitä sitten pikkuhiljaa alemmas ja 50 kohdalla alkoi tulla jo ihan ok näköistä ja makuista kamaa (mulle joka ei kahvista niin tiedä). Jotain häikkää tossa vieläkin vaan on, pienen cremankin saan nyt tuohon syntymään mutta huomaa selkeästi että keiton aluksi ja lopuksi tulee epäkuranttia kamaa, keskivaiheilla ainakin ulkonäön perusteella oikeanlaista. Aluksi ja lopuksi tiputtelee ihan aika pienellä virtauksella ihan mustaa myrkkyä mistä varmaan johtuu pieni kitkeryys loppu tuotteessa. Kiekkokin jää aika märäksi. Ei niin märäksi kuin tuolla 60-70 alueen jauhatuksella. Onko edelleen liian hienoksi jauhettu? Liian vähän kahvia portafilterissä (mitattu 18g)? Väärin tampattu (liian lujaa/liian vähän?)
Kumpi filtteri käytössä, paineistettu vai paineistamaton?
Paineistetussa on pohjassa vain yksi pieni reikä, ja sitä on tarkoitus käyttää vain hyvin karkean jauhatuksen kanssa. Ja kahvi mitä sillä tuotetaan on "feikki" espressoa.

Kuinka monta sekuntia kuluu siitä kun painat käynnistys nappia ja pumppu lopulta sammuu?
Tavoite aika on 25-30 sekuntia, mikä on lähtökohta sille että onko espresson valmistus edes jotenkuten onnistunut.
 
Kumpi filtteri käytössä, paineistettu vai paineistamaton?
Paineistetussa on pohjassa vain yksi pieni reikä, ja sitä on tarkoitus käyttää vain hyvin karkean jauhatuksen kanssa. Ja kahvi mitä sillä tuotetaan on "feikki" espressoa.

Kuinka monta sekuntia kuluu siitä kun painat käynnistys nappia ja pumppu lopulta sammuu?
Tavoite aika on 25-30 sekuntia, mikä on lähtökohta sille että onko espresson valmistus edes jotenkuten onnistunut.
Paineistamatonta käytän. En mitannut aikaa. Täytyypä mitata. Mitä tosta ajasta ja muista oireista voidäs päätellä jos menee kovasti yli tai alle?
 
Paineistamatonta käytän. En mitannut aikaa. Täytyypä mitata. Mitä tosta ajasta ja muista oireista voidäs päätellä jos menee kovasti yli tai alle?
Hoffmanin Espresso dial-in videosarjan ensimmäinen jakso käy läpi asian aika hyvin askel askeleelta:




TL;DW: Espresson valmistuksessa on kolme pää muuttujaa mitkä määrää uutto-ajan:
1. Valmiin kahvin määrä, eli käytetyn veden määrä grammoina.
2. Jauhettujen kahvipapujen määrä grammoina.
3. Jauhatus taso.

Muuta vain yhtä muuttujaa kerrallaan, eli pidä esimerkiksi 1 ja 2 vakiona muuttaen pelkästään jauhatuksen tasoa hienompaa tai karkeampaan.
Perinteinen lähtökohta on (2) 18g jauhettuja papuja ja (1) 36g valmista kahvia.
 
Viimeksi muokattu:
Hoffmanin Espresso dial-in videosarjan ensimmäinen jakso käy läpi asian aika hyvin askel askeleelta:




TL;DW: Espresson valmistuksessa on kolme pää muuttujaa mitkä määrää uutto-ajan:
1. Valmiin kahvin määrä, eli käytetyn veden määrä grammoina.
2. Jauhettujen kahvipapujen määrä grammoina.
3. Jauhatus taso.

Muuta vain yhtä muuttujaa kerrallaan, eli pidä esimerkiksi 1 ja 2 vakiona muuttaen pelkästään jauhatuksen tasoa hienompaa tai karkeampaan.
Perinteinen lähtökohta on (2) 18g jauhettuja papuja ja (1) 36g valmista kahvia.


Tällä päästiin jo lähelle. Pumpun käynnistymisestä sammumiseen 30s ja pihalle 36g kahvia. Ongelmana edelleen se että kiekko jää märäksi ja kahvia liruttelee pihalle vielä n. 20g sen jälkeen kun pumppu on jo sammunut. Onko tämä joku näiden halpojen laitteiden ominaisuus vai haluaisko toi kone tehdä mieluummin 1:3 suhteella kahvia ja jauhatus edelleen pielessä?

Edit: jaa tästähän voi ton veden määrän säätää. Pitääpä vetää vaa'alla tohon 36g tienoille ja yrittää uusiksi
 
Viimeksi muokattu:
Tällä päästiin jo lähelle. Pumpun käynnistymisestä sammumiseen 30s ja pihalle 36g kahvia. Ongelmana edelleen se että kiekko jää märäksi ja kahvia liruttelee pihalle vielä n. 20g sen jälkeen kun pumppu on jo sammunut. Onko tämä joku näiden halpojen laitteiden ominaisuus vai haluaisko toi kone tehdä mieluummin 1:3 suhteella kahvia ja jauhatus edelleen pielessä?
Koneessa ei ole solenoidiventtiiliä paineen vapauttamiseen mikä imaisee ylimääräiset vedet tippa-astiaan kun espresso on valmista. Surinasta päätellen mitä kone päästää pumpun sammumisen jälkeen siellä on solenoidiventtiilejä jopa kaksin kappalein, mutta se on toteutustavaltaan samanlainen kuin Delonghi EC950 (450€ kone) mikä myöskin tiputtelee iäisyyden sitä kahvia tippa-astiaan.



Tekniseltä toteutukseltaan Kitchenaid taitaa olla identtinen EC950 kanssa. PID lämpötilan ohjaus, solenoidiventtiili toteutus mitä käytetään vain höyrystämiseen, jne löytyy kummastakin laitteesta.
 
Viimeksi muokattu:
Koneessa ei ole solenoidiventtiiliä paineen vapauttamiseen mikä imaisee ylimääräiset vedet tippa-astiaan kun espresso on valmista. Surinasta päätellen mitä kone päästää pumpun sammumisen jälkeen siellä on solenoidiventtiilejä jopa kaksin kappalein, mutta se on toteutustavaltaan samanlainen kuin Delonghi EC950 (450€ kone) mikä myöskin tiputtelee iäisyyden sitä kahvia tippa-astiaan.



Näin vähän ajattelinkin. Noh, täytyy säätää tuo veden määrä varmaan kuitenkin oikeammaksi. Sääditkö itse tasan 36g? Tää varmaan tehdään ilman portafilteriä välissä?
 
Näin vähän ajattelinkin. Noh, täytyy säätää tuo veden määrä varmaan kuitenkin oikeammaksi. Sääditkö itse tasan 36g? Tää varmaan tehdään ilman portafilteriä välissä?
Koska kone tiputtaa iäisyyden sitä kahvia niin otin kiintopisteeksi veden mittaukseen sen kun koneen valot lakkaavat vilkkumasta pumpun sammumisen jälkeen. Silloin kahvi on vasta "valmista".
Eli kun ohjelmoit sitä käytettävän veden määrää niin lopeta pumppaus noin 10g ennen tavoite painoa, ja tee ohjelmointi normaalin espresson teon aikana.

Delonghin vehkeet ohjelmoidaan täsmälleen samalla tavalla, joten sieltä suunnalta voi etsiä ohjeita miten veden määrät ynnä muut kannattaa säätää kuntoon.
 
Koska kone tiputtaa iäisyyden sitä kahvia niin otin kiintopisteeksi veden mittaukseen sen kun koneen valot lakkaavat vilkkumasta pumpun sammumisen jälkeen. Silloin kahvi on vasta "valmista".
Eli kun ohjelmoit sitä käytettävän veden määrää niin lopeta pumppaus noin 10g ennen tavoite painoa, ja tee ohjelmointi normaalin espresson teon aikana.

Delonghin vehkeet ohjelmoidaan täsmälleen samalla tavalla, joten sieltä suunnalta voi etsiä ohjeita miten veden määrät ynnä muut kannattaa säätää kuntoon.
Jeps kiitokset tästä. Nyt ollaan jo aika lähellä. Ei ole ollenkaan niin kitkerän makuista kuin aiemmin. Tuntuu vähän takaperoiselta ohjelmoida tota vedenmä määrää, vedin jauhatuksen suurinpiirtein kondikseen, ohjelmoin sen kanssa veden määrän että ulos tulee n. 38g jonka jälkeen säädin vielä jauhatusta parilla klikillä. Noh, onneksi on halpoja papuja millä harjoitella, noista ei varmaan tän parempaa juuri edes sais irti vaikka kuin yrittäis.

Edit: tai siis, tolla logiikallahan saa periatteessa millä tahansa jauhatuksella säädettyä lopputuloksen mihin tahansa gramma määrään.
 
Jeps kiitokset tästä. Nyt ollaan jo aika lähellä. Ei ole ollenkaan niin kitkerän makuista kuin aiemmin. Tuntuu vähän takaperoiselta ohjelmoida tota vedenmä määrää, vedin jauhatuksen suurinpiirtein kondikseen, ohjelmoin sen kanssa veden määrän että ulos tulee n. 38g jonka jälkeen säädin vielä jauhatusta parilla klikillä. Noh, onneksi on halpoja papuja millä harjoitella, noista ei varmaan tän parempaa juuri edes sais irti vaikka kuin yrittäis.

Edit: tai siis, tolla logiikallahan saa periatteessa millä tahansa jauhatuksella säädettyä lopputuloksen mihin tahansa gramma määrään.
Käytännössä se veden määrä on vaan tarkoitus saada siihen haluttuun uutto-suhde tasoon ja jätetään siihen.
Uuttosuhteet eri kahvi tyypeille on suurinpiirtein:
Ristretto 1:1 uuttosuhteella
Espresso 1:2 uuttosuhteella
Lungo 1:3 uuttosuhteella

Kun uutto-suhde on veden puolesta se mitä haluaa niin kaikki espresson valmistuksen hienosäätö tapahtuu jauheen määrällä ja karkeusasteella.
 
Käytännössä se veden määrä on vaan tarkoitus saada siihen haluttuun uutto-suhde tasoon ja jätetään siihen.
Uuttosuhteet eri kahvi tyypeille on suurinpiirtein:
Ristretto 1:1 uuttosuhteella
Espresso 1:2 uuttosuhteella
Lungo 1:3 uuttosuhteella

Kun uutto-suhde on veden puolesta se mitä haluaa niin kaikki espresson valmistuksen hienosäätö tapahtuu jauheen määrällä ja karkeusasteella.

Aivan joo, ei vaan mennyt omaan kalloon toi logiikka mutta pari youtube videota ja reddit ketjua niin alkoi sujumaan. Hienosäätöä vielä jauhatuksen osalta, täytyy varmaan hakea jotain laadukkaanpaa papuakin testiin. Toi portafilterin muovi insertti on melkoinen creman tappaja, ainakin omani kun purkaa käytön jälkeen huomaa että kerännyt creman talteen. Pitää varmaan tilata toi alin bottomless ja testaiola sitä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
271 140
Viestejä
4 684 724
Jäsenet
76 711
Uusin jäsen
Antony

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom