• Hyvät tarjoukset -alueen ohjeet ja säännöt

    • Uuden tarjouksen kohdalla valmispohjan ja etuliitteen käyttö on pakollista!
    • Otsikkomuotoilu: Tuote, kauppa, tarjoushinta
    • Ainoastaan tarjouksia, jotka toimitetaan Suomeen
    • Ei ref-linkkejä
    • Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan huolimatta jotkut yritykset jatkavat Venäjällä liiketoimintaa. Tälläisissä tapauksissa tarjousketjuissa voi kertaalleen linkittää tähän viestiketjuun ja jatkaa keskustelua aiheesta siellä.

Tekniikka Kitchenaid Artisan kahvimylly 49,90€ Rusta

Sellainen tyhmä kysymys, kun luin kahvihifistelyfoorumeilla muuta, ettei papuja suositella säilytettävän myllyssä, koska happanevat silloin nopeammin? Itse olen kiltisti annostellut suoraan pavuista oikean määrän säiliöön ja jauhanut sitten heti keitettävän määrän. Toki oma kahvinkulutus sen verran verkkaista, että tuo happanemiskysymys olisi varmaan itsellä relevantti seikka.
Niin mikä oli kysymys? Kahvi pitäisi säilyttää suojassa hapelta, kosteudelta, lämmöltä ja auringonvalolta. Eli ei ole hyvä ratkaisu säilöä tuossa myllyssä papuja.
 
Tuli tilattua mylly sekä espressokone jo maanantai illalla, ja tiistaista lähtien ollut "Lähetetty" tilassa. Mikäköhän homma... onko muille tullut ketkä tilasi verkkokaupasta?
 
Kiitos paljon tarjouksen postanneelle! Mylly ja espressokone olleet nyt pari päivää käytössä ja oikein tyytyväinen olen ollut HINTAAN NÄHDEN (120e koko setti). Tässä muutamia omia huomioita / löydöksiä parin päivän kokemuksella millä olen saanut parhaimmat tulokset:

-Myllyyn säädöksi 60-karkeus espressoa varten, 1 shot / 2 shot asetus vaikuttaa olevan tarkka tässä niin olen mennyt niiden osalta vakioasetuksilla.
-Kannattaa ehdottomasti käyttää kaksi seinäistä filtteriä, tulee paljon parempi crema / lopputulos.
-Lämpötilan säätö taisi olla pienimmällä asetuksella vakiona, säädin sen maksimiin ja tulee mielestäni nyt sopivalla lämpötilalla.
-Veden kovuuden säätö oli vakiona maksimiasetuksella, säädin tämän minimiasetukselle ihan oman alueen veden kovuuden googlettelun perusteella. Suomessa on noin yleisesti pehmeää vettä.
-Kun höyrystät maitoa niin pidä siitä kannun pohjasta kiinni, lopeta kun se alkaa olla liian kuuma pitää kädessä. Tärkeää ettei vedä liian kuumaksi.
-Parhaan creman noin yleisesti saa kun käyttää hyvin tuoreita papuja (max 1kk sisään paahdettu).
 
Kiitos paljon tarjouksen postanneelle! Mylly ja espressokone olleet nyt pari päivää käytössä ja oikein tyytyväinen olen ollut HINTAAN NÄHDEN (120e koko setti). Tässä muutamia omia huomioita / löydöksiä parin päivän kokemuksella millä olen saanut parhaimmat tulokset:

-Myllyyn säädöksi 60-karkeus espressoa varten, 1 shot / 2 shot asetus vaikuttaa olevan tarkka tässä niin olen mennyt niiden osalta vakioasetuksilla.
-Kannattaa ehdottomasti käyttää kaksi seinäistä filtteriä, tulee paljon parempi crema / lopputulos.
-Lämpötilan säätö taisi olla pienimmällä asetuksella vakiona, säädin sen maksimiin ja tulee mielestäni nyt sopivalla lämpötilalla.
-Veden kovuuden säätö oli vakiona maksimiasetuksella, säädin tämän minimiasetukselle ihan oman alueen veden kovuuden googlettelun perusteella. Suomessa on noin yleisesti pehmeää vettä.
-Kun höyrystät maitoa niin pidä siitä kannun pohjasta kiinni, lopeta kun se alkaa olla liian kuuma pitää kädessä. Tärkeää ettei vedä liian kuumaksi.
-Parhaan creman noin yleisesti saa kun käyttää hyvin tuoreita papuja (max 1kk sisään paahdettu).
Kaksiseinäisen filtterin pointti on että sillä saa creman aikaiseksi 6kk sitten paahdetuilla pavuilla jotka on jauhettu karkealla jauhatuksella mitä ei voi espresso-karkeudeksi kutsua.
Yksiseinäinen sitten vastapaahdetuille pavuille mitkä jauhaa espresso-karkeudelle. Käytännössä jos mylly ei saa jauhettua papuja niin hienoksi että se tukkii espresso-keittimen, niin silloin ei kyseisellä myllyllä pysty järkevää espresso-jauhatusta tekemään jolloin on parempi tosiaan tyytyä käyttämään kaksiseinäistä filtteriä.

Ja juuri tämän takia on olemassa suositus että on parempi hankkia kallis mylly ja halpa keitin kuin kallis keitin ja halpa mylly.

Lisäksi jos haluaa muuttaa 1:3 uuttamis suhdetta 1:2 suuntaan niin sen voi tehdä ohjelmoimalla käytetyn veden määrän uudelleen mistä on maininta edellisellä sivulla. Vakiona uutto-suhde on 20g papuja / 60g valmista kahvia.
 
Viimeksi muokattu:
-Parhaan creman noin yleisesti saa kun käyttää hyvin tuoreita papuja (max 1kk sisään paahdettu).
Ei kai niitä alle 2 vk ikäisiä saisi edes käyttää kun pavuissa oleva hiilidioksiidi pilaa kahvin maun.

Vaikeaksi menee löytää tuohon 2vk aikaikkunaan osuva kahvipapu joka aamulle. :hammer: :rofl2:
 
Sellainen tyhmä kysymys, kun luin kahvihifistelyfoorumeilla muuta, ettei papuja suositella säilytettävän myllyssä, koska happanevat silloin nopeammin? Itse olen kiltisti annostellut suoraan pavuista oikean määrän säiliöön ja jauhanut sitten heti keitettävän määrän. Toki oma kahvinkulutus sen verran verkkaista, että tuo happanemiskysymys olisi varmaan itsellä relevantti seikka.
Huh, onneksi en itse ole hifisti, niin ei ole saanut slaagia kun keittiöön astellut (toivottavasti joku hifisti ei meikäläisen laittamasta kuvasta päivystykseen joutunut)
:swhew:
Papukahvi on minulle vain "pientä arjen luksusta" ja itse papujakin yleensä hamstraan enemmän kilohinta tai tarjoukset edellä kuin että etsisin jonkin täydellisen lähipaahtimon papulaadun, jota kävisin sitten aina tuoreeltaan 200g pussin kerrallaan hakemassa ettei happane.

Linkkiä sitten tännekin / YV:tä - tuollaista itsekin mietin omaan Moccamasteriin (myös auto)... :D
Muutaman iteraation jälkeen sain itseä tyydyttävän mallin valmiiksi:

Kuten kuvaukseenkin laitoin, niin mallin kanssa kävi jotain hassua, että joutui etureunan pyöristyksiä tekemään jälkikäteen negative parts -palikoilla, joten en tiedä mitä tapahtuu jos lataa järjestelmän generoiman STL fileen jollekin ei-Bambu laitteelle tulostettavaksi.
Uskoisin että esim. OrcaSlicerissa toimisi sellaisenaan, kun kerta samaa sukua Bambu Studion kanssa on.
 
Kuten kuvaukseenkin laitoin, niin mallin kanssa kävi jotain hassua, että joutui etureunan pyöristyksiä tekemään jälkikäteen negative parts -palikoilla, joten en tiedä mitä tapahtuu jos lataa järjestelmän generoiman STL fileen jollekin ei-Bambu laitteelle tulostettavaksi.
Uskoisin että esim. OrcaSlicerissa toimisi sellaisenaan, kun kerta samaa sukua Bambu Studion kanssa on.
Itsellä iänikuinen Flashforgen tulostin joka kaipaisi STL:ää joka tuolta ei ainakaan vielä auennut. Tarvitsee tutkia tarkemmin...

Kiitos kuitenkin vaivasta ja ideasta. :D
 
Kiitos tarjouksen postaajalle. En tiennyt tarvitsevani, mutta niin vain tänään tuli haettua kahvimylly. Onhan se nyt hieno laite ja tuli testattua Löfsbergin pavuilla ja maukasta on!
 

Osaisko joku heittää asiallista vertailua tuohon Melitta Calibraan?

Ilmeisesti Calibralla pystyy jauhamaan grammojen perusteella ja Artisanilla ajan perusteella. Onko näin?

Suurin ongelma nykyisessä Wilfa WSCG-2:ssa on se, että samalla aika-asetuksella se jauhaa ensin esim 40% yhdestä kupillisesta ja toisella painalluksella 140%. Tilanne on siis se, että kanisteriin jää jokaisen jauhantakerran jälkeen jauhettuja puruja, kun mittaan Moccamasterin mitalla sieltä sopivan määrän suodatinpussiin.

Oma tarve olisi siis saada jauhettua tavaraa Moccamasteriin yleensä 2 tai 4 kupillisen verran yhdellä napin painalluksella ja tottakai se helpottaisi jos jotenkin pystyisi jauhamaan suoraan suodatinpussiin tai jopa suppilossa olevaan suodatinpussiin. Kuitenkin tuo tasainen määrä jauhatusta yhdellä painalluksella olisi tärkein, koska nykymalli on aivan perseestä.
 
Syy
tuo tasainen määrä jauhatusta yhdellä painalluksella olisi tärkein, koska nykymalli on aivan perseestä.
Eikö helpointa olisi punnita haluttu määrä papuja myllyyn ja jauhaa ne kaikki? Tulee juuri se määrä kuin sinne laitat.
 
Eikö helpointa olisi punnita haluttu määrä papuja myllyyn ja jauhaa ne kaikki? Tulee juuri se määrä kuin sinne laitat.

Ei tuo kyllä helpointa ole joka kerta lisäillä erikseen papuja ja vielä punnitakin ne aina erikseen. Lähtisin siitä liikkeelle, että mylly saa olla täynnä papuja ja myllyn tehtävä on jauhaa niitä oikea määrä. Mikäli/kun tuo ei onnistu niin on syytä vaihtaa myllyä.
 
Pitää kyllä käydä hakemassa paikallisesta pienpaahtimosta tuoreita papuja seuraavan kerran kun asioi Ikeassa mikä on paahtimon vieressä.
Ainakin ulkonäön puolesta ihan hyvät shotit saa 7kk vanhoilla Africa Espresso pavuilla aikaiseksi:

IMG_20241221_134956.jpg
En tiedä kuinka hyvin Kitchenaidin mylly suoriutuisi samasta, mutta keittimeen olen kyllä todella tyytyväinen. James Hoffmanin ohjeiden kera maidonkin vaahdotus onnistuu erinomaisesti.

Iso suositus tötterön hankkimiseen portafiltterin täyttöön, itse tulostin PETG muovista sopivan tötterön:
 
Viimeksi muokattu:
Tässä on huomattavasti "ilmatiiviimpi" tuo säiliö kuin Wilfassa jossa ei ole yhtään kumitiivistettä, jne.

Eli luultavasti parempi säilyvyys kuin laittaisit pussin johonkin peltipurkkiin, tms ilman pussin sulkijaa.
Ainakin näissä kahville tehdyissä peltipurkeissa usein tiiviste ja näihin ei pääse valoa. Valo ei taida olla hyväksi kahville, niin tuo myllyn säiliö siinä mielessä huono, jos pitkään säilyttää. Toki myös helpompi saada oikea määrä kahvia, jos mittaa pavut säiliöön ja jauhaa kaiken kerralla.
 

Osaisko joku heittää asiallista vertailua tuohon Melitta Calibraan?

Ilmeisesti Calibralla pystyy jauhamaan grammojen perusteella ja Artisanilla ajan perusteella. Onko näin?

Ei ole tuota melittaa ollut itsellä, mutta siinä on tosiaan sisäänrakennettu vaaitus jauhaukselle. Tässä laitteessa ei sellaista ole.

Kohtalaisen tasaista satsia tuo nyt silmämääräisesti on tuntunut tuottavan, mutta pientä variaatiota siinä pakosta esiintyy riippuen kuinka hyvin pavut valuvat myllyyn.
 
Laitoin kahvimyllyn myös tilaukseen. Mietin papujen säilytystä tuossa yläastiassa. Siihen mahtuu ehkä viikon pavut. Mahtaako valo tuossa ajassa tehdä paljoa damagea. Ja jossain spekseissä oli, että tuossa olisi "- Irrotettava UV-suodattimella varustettu yläsäiliö". Markkinapuhetta, mutta kai tuo UV-suodatus estää pahimman valosaasteen?
 
Laitoin kahvimyllyn myös tilaukseen. Mietin papujen säilytystä tuossa yläastiassa. Siihen mahtuu ehkä viikon pavut. Mahtaako valo tuossa ajassa tehdä paljoa damagea. Ja jossain spekseissä oli, että tuossa olisi "- Irrotettava UV-suodattimella varustettu yläsäiliö". Markkinapuhetta, mutta kai tuo UV-suodatus estää pahimman valosaasteen?
Normaali kahvinkuluttaja (kuten itse) tuskin huomaa mitään eroa onko pavut seisseet siellä päivän vai viikon vaikka laite suoraan auringonvalossa jatkuvasti olisi. Hieman epäilen osaisiko ammattilainenkaan sokkotestissä eroa tehdä.
Lisäksi laitteen sijoituksellahan tuohon voi vaikuttaa, oma keittiön nurkka on ainakin poissa auringonvalolta tai halutessaanhan tuohon voi lätkäistä kerroksen UV-suojakalvoa vielä päälle.
Kulinan sivuilla tosiaan mainitaan että olisi UV-suojattu kippo, mutta tiedä sitten mikä on totuus.
 
Normaali kahvinkuluttaja (kuten itse) tuskin huomaa mitään eroa onko pavut seisseet siellä päivän vai viikon vaikka laite suoraan auringonvalossa jatkuvasti olisi. Hieman epäilen osaisiko ammattilainenkaan sokkotestissä eroa tehdä.
Lisäksi laitteen sijoituksellahan tuohon voi vaikuttaa, oma keittiön nurkka on ainakin poissa auringonvalolta tai halutessaanhan tuohon voi lätkäistä kerroksen UV-suojakalvoa vielä päälle.
Kulinan sivuilla tosiaan mainitaan että olisi UV-suojattu kippo, mutta tiedä sitten mikä on totuus.
Joo tiedän, että itse en ainakaan viikon seisomista tule huomaamaan. Vähän luulen, että en tule huomaamaan eroa edes tähän asti käyttämäni valmiiksi jauhetun kahvin ja näiden tuoreeltaan murskattujen papujen välillä. :) Mutta testataan nyt.
 
Tuli tilattua mylly sekä espressokone jo maanantai illalla, ja tiistaista lähtien ollut "Lähetetty" tilassa. Mikäköhän homma... onko muille tullut ketkä tilasi verkkokaupasta?
Täälläkään ei vielä saapunut, tilasin 16.12., lähetetty 17.12. Siinä tilassa edelleen. Odottavan aika on pitkä 😌
 
Laitoin kahvimyllyn myös tilaukseen. Mietin papujen säilytystä tuossa yläastiassa. Siihen mahtuu ehkä viikon pavut. Mahtaako valo tuossa ajassa tehdä paljoa damagea. Ja jossain spekseissä oli, että tuossa olisi "- Irrotettava UV-suodattimella varustettu yläsäiliö". Markkinapuhetta, mutta kai tuo UV-suodatus estää pahimman valosaasteen?
Minä en ainakaan huomaa mitään eroa - laitoin pavut ostoa seuraavana aamuna ja tänään keittelin samasta satsista. Riittää ehkä vielä huomiseksi...
 
Aiemmin ollut käytössä liki kymmenen vuotta Nivona CafeGrano 130 joka on alkeellinen, äänekäs ja karu mutta varmatoiminen ja hyvin jauhava perusmylly antistaattisella jauhetun kahvin astialla. Ostin KitchenAidin nyt kun tuolla hinnalla oli melkein "pakko" ja halusin kyllä vähän modernimman laitteen jolla saisi jauhettua vain ja ainoastaan halutun määrän kerrallaan. Nivonan yksinkertaisella mekaanisella ajastimella edes viitteellisen tarkasti mitoittaminen on täysin arpomista ja siksi on tullut vaan jauhettua aina vähintään riittävästi ja siten aina liikaa. Toki oma makuaistini ei ole niin hienostunut kaikkiin finesseihin, että huomaisin jos kahvi onkin valmistettu osaksi edellispäivänä jauhetusta kahvista, mutta on se helpompaa kun saa juuri oikean määrän kerralla valmiiksi eikä tarvitse annostella mittalusikalla. Ei varmastikaan ole yksittäisten papujen tarkkuudella 100% tarkka jauhatusautomatiikka, mutta tarpeeksi tarkka luulen sen olevan eikä kahvin valmistuksessa mitkään olosuhteetkaan yleensä täydellisen vakioituja muutenkaan ole.

Vielä on tutkimista että saa optimoitua KitchenAidin jauhatusajat ja -karkeudet juuri passeleiksi. KitchenAid on kyllä älykkäästi suunniteltu laite kun kaiken olennaisen pystyy hienosäätämään halutessaan ja vielä helposti oikeilla mekaanisilla kytkimillä, papusäiliön pohja sulkeutuu automaattisesti kun säiliön lukituksen avaa irrottamista varten, jne. Tosin jauhatusmäärän/-ajan säätörullassa saisi olla joku lukitussysteemi, että ei tule vahingossa sitä liikuteltua konetta siirtäessä.

Nivona on kyllä rakenteeltaan vankka ja varaosiakin sai, uusi papusäiliö piti kerran hankkia rikkoutuneen tilalle ja se löytyi kohtuuhintaan varaosana. Teknisemmän ja ehkä hieman heppoisemman oloisen KitchenAidin kestävyys jää nyt sitten nähtäväksi.

Nivonallekin on jo uusi käyttöpaikka tiedossa niin ei mene hyvä kone hukkaan.
 
Normaali kahvinkuluttaja (kuten itse) tuskin huomaa mitään eroa onko pavut seisseet siellä päivän vai viikon vaikka laite suoraan auringonvalossa jatkuvasti olisi. Hieman epäilen osaisiko ammattilainenkaan sokkotestissä eroa tehdä.
Lisäksi laitteen sijoituksellahan tuohon voi vaikuttaa, oma keittiön nurkka on ainakin poissa auringonvalolta tai halutessaanhan tuohon voi lätkäistä kerroksen UV-suojakalvoa vielä päälle.
Kulinan sivuilla tosiaan mainitaan että olisi UV-suojattu kippo, mutta tiedä sitten mikä on totuus.
Asunnoissahan on melko hämärää sisällä yleensä muutenkin muualla kuin aivan ikkunan lähellä tai ikkunasta tulevan auringonvalon paisteessa. Ihminen voi kokea sisällä olevan oikeinkin valoisaa kun valo riittää arkisiin askareisiin, mutta todellisuudessa luxeja on asuintiloissa kumminkin yleensä melko vähän vaikka ulkona olisi kirkas päivä.

Säiliössä olevista pavuista myös vain pienehkö osa altistuu sillekin vähälle valolla jota keittiössä/muussa myllyn sijaintipaikassa on loppujen papujen ollessa siellä säiliön syövereissä varjossa. Ja valolle altistuvista pavuistakin valoa saa vain papujen ulkopinta ja sekin vain siltä osin kuin on valoon päin. Tälleen mutu/perstuntumalta sanoisin, että papusäiliön läpinäkyvyydestä ei tarvitse olla yhtään huolissaan.

Happi on pidemmällä ajalla pahempi tuholainen kahvin säilyvyydelle ja papuina kahvi kestää hapenkin vaikutusta paremmin pienemmän reaktiopinta-alan ansiosta kuin jauhettuna ja sen jopa huomaa maussakin. Ja ilmatiivishän tuonkin myllyn säiliön pitäisi olla.
 
Keravalta hain ja yksi näytti vielä jäävän hyllyyn.

Saakohan tuohon säiliöön laitettua suoraan suodatinpussin johon jauhettu kahvi tippuu automaaattisesti?
 
Keravalta hain ja yksi näytti vielä jäävän hyllyyn.

Saakohan tuohon säiliöön laitettua suoraan suodatinpussin johon jauhettu kahvi tippuu automaaattisesti?
Hieman huonosti tykkää suodatinpussi tuossa mukana tulleessa kipossa pysyä, mutta kyllä se varmaan mahdollista on.
Jos keitin on Moccamaster suorakaiteisella suodatinkipolla (Automatic/Optio ainakin) ja 3D-tulostin löytyy, niin tein tosiaan tuon adapterin: https://makerworld.com/en/models/897997
Moccamasterin suodatinkipon tosin saa taitettua siihen alkuperäisen kipon tilalle myös ilman adapteria.
 
Tuli kyseinen mylly ja samaa sarjaa oleva espressokone hankittua. Mistähän voisi johtua, että 70 karkeudella valuu kahvit liian nopeasti edelleen läpi. Käytössä yksiseinäinen filtteri ja yritetty mitata 17-18g kahvia kahvaan. Käytössä Löfbergin Kharisma pavut. Kahvi jää liian märäksi kahvaan, eli ei nätisti kopauttamalla irtoa kahvit roskiin kahvasta…
 
Mittasin itse, että mylly antaa aika tarkalleen 3g liian paljon puruja siitä mitä näyttö väittää.
Kone myöskin pumppaa oletuksena aika reilusti vettä, miten Tiihokattikin ekat mittaustuloksensa ilmoitti.

Tuohon vetisyys ongelmaan mitä luultavimmin propleemina kuitenkin se, että liikaa puruja tuohon koriin.
 
Mittasin itse, että mylly antaa aika tarkalleen 3g liian paljon puruja siitä mitä näyttö väittää.
Kone myöskin pumppaa oletuksena aika reilusti vettä, miten Tiihokattikin ekat mittaustuloksensa ilmoitti.

Tuohon vetisyys ongelmaan mitä luultavimmin propleemina kuitenkin se, että liikaa puruja tuohon koriin.
Ai tuo karkeusasteen viereinen luku on g-määrä eikö aika tms. Nyt 12,2 oli tuossa asetus, mutta yleinen keittiövaaka mainitsee 15-16g väliin tuon (tarkkuusvaaka tilauksessa).
Painatko liian kevyesti tampparilla? Kakku pitää saada tasaiseksi ja tiiviiksi. Muuten lirahtaa jostain kohtaa läpi helposti.
Yritin kahvan sisällön tasoittaa koputtamalla ja tämän jälkeen tampperilla n.7kg voimalla tamppaus.
 
Ai tuo karkeusasteen viereinen luku on g-määrä eikö aika tms. Nyt 12,2 oli tuossa asetus, mutta yleinen keittiövaaka mainitsee 15-16g väliin tuon (tarkkuusvaaka tilauksessa).
Kyllä se aika on, onhan siinä jopa tiimalasi kuvakkeena.
Ohjekirjasta luntattuna numerot ovat: jauhatuskoko | kahviannos | jauhatusaika

Näemmä jokin jauhatuksen mikrosäätökin löytyy mistä en olisi tiennyt ilman ohjekirjan selaamista, eli sivulta 133 löytyy.
 
Tuli kyseinen mylly ja samaa sarjaa oleva espressokone hankittua. Mistähän voisi johtua, että 70 karkeudella valuu kahvit liian nopeasti edelleen läpi. Käytössä yksiseinäinen filtteri ja yritetty mitata 17-18g kahvia kahvaan. Käytössä Löfbergin Kharisma pavut. Kahvi jää liian märäksi kahvaan, eli ei nätisti kopauttamalla irtoa kahvit roskiin kahvasta…
Mitenkäs papujen tuoreus? Pari kk paahdosta alkaa olemaan jo vaikeampi saada espressoa.
 
Papujen iällä ei ole mitään tekemistä dialing inin kanssa mistä nyt on kyse. Yllä löytyy kuva 7kk vanhoista roska-pavuista tehdystä espressosta missä dialing in on tehty oikea oppisesti Kingrinder P2 myllyllä.

1. Tee myllyllä niin hienoa jauhatusta kuin voit, tai käytä suositeltua espresso-jauhatus asetusta riippuen myllystä.
2. Käytä 18g jauhettuja papuja tupla-shotti yksiseinäisellä filtterillä.
3. Sekoita jauhot filtterikupissa jotenkuten tasaiseksi ettei siellä olisi liikaa kokkareita.
4. Tamppaa kiekko noin 13kg voimalla tasaiseksi ja "kiillota" lopuksi sen pinta pyörittämällä tampperia akselinsa ympäri.
5. Tee espresso.

Jos menee yli 30 sekuntia napin painalluksesta siihen että pumppu sammuu, tee astetta karkeampaa jauhatusta. Jos menee reilusti alle niin tee astetta hienompaa jauhatusta. Koneessa on esi-uuttaminen minkä takia ajan laskeminen kannattaa aloittaa napin painalluksesta.
Jos mylly ei kykene hienompaan jauhatukseen ja valmistusaika on reilusti alle 30 sekuntia, täytyy oikeasti miettiä että tyytyy käyttämään kaksiseinäisiä filttereitä.
 
Viimeksi muokattu:
Niin varmaan jollain hifistin laitteella saa vanhoistakin pavuista hienonnettua sellaista, että espresso valuu oikeassa ajassa. Saako tällaisella perusmyllyllä on toinen juttu. Kolmas juttu on tarvitseeko 7kk vanhoista roskapavuista saada "espressoa".
 
Niin varmaan jollain hifistin laitteella saa vanhoistakin pavuista hienonnettua sellaista, että espresso valuu oikeassa ajassa. Saako tällaisella perusmyllyllä on toinen juttu. Kolmas juttu on tarvitseeko 7kk vanhoista roskapavuista saada "espressoa".
Dialing in tarkoittaa sitä että säädät jauhatuksen ja kahvin määrän kohdilleen (kun valmiin kahvin määrä pysyy vakiona). Ne ovat ne parametrit mitkä määräävät sen kuinka hyvin kahvin puruista tehty "kiekko" estää veden pääsyä lasiin asti, eli kuinka kauan espresso koneella menee valmistaa kahvia (aka. uutto aika).
Eli edelleen, kahvin iällä ei ole tässä kontekstissa mitään tekemistä, sillä on tekemistä vain creman määrässä mikä tulee hiilidioksidista mitä papuihin muodostuu paahtamisen yhteydessä ja se vähenee mitä pidemmän aikaa kuluu paahtamisesta.
 
Viimeksi muokattu:
Ohjeissa lukee ettei jauhatusyksikköä saa pestä vedellä. Onko tuohon syynä lämpölaajeneminen?

Nyt on kokeiltu ja on toimivan oloinen vekotin. Ihmeen kauan nuo valot pysyvät laitteessa käytön jälkeen ennenkuin sammuvat.
Täytyy hakea jostakin tarkkuusvaaka niin näkee miten hyvin nuo laitteen ilmoittamat kupit pitävät paikkansa.
 
Viimeksi muokattu:
Taitaa myllyn espresso jauhatus olla huonosti kalibroitu tehtaalla. Redditin syövereistä löytyy juttua miten ilman modausta mylly ei hienoimmallakaan jauhatuksella saa järkevää espressoa aikaiseksi kun samalla löytyy tapauksia missä saakin järkevää espressoa aikaiseksi:
 
Dialing in tarkoittaa sitä että säädät jauhatuksen ja kahvin määrän kohdilleen (kun valmiin kahvin määrä pysyy vakiona). Ne ovat ne parametrit mitkä määräävät sen kuinka hyvin kahvin puruista tehty "kiekko" estää veden pääsyä lasiin asti, eli kuinka kauan espresso koneella menee valmistaa kahvia (aka. uutto aika).
Eli edelleen, kahvin iällä ei ole tässä kontekstissa mitään tekemistä, sillä on tekemistä vain creman määrässä mikä tulee hiilidioksidista mitä papuihin muodostuu paahtamisen yhteydessä ja se vähenee mitä pidemmän aikaa kuluu paahtamisesta.
Sä nyt väität, että papujen ikä ei vaikuta vaadittuun jauhatusasteeseen. Se ei yksinkertaisesti ole totta. Vanhempi papu vaatii yleensä aina hienomman jauhatuksen. Voit vaikka googlata aiheesta, jos se ei ole ennestään tuttu.

Alkuperäinen kysyjä ihmetteli miksi tämän myllyn hienoimmalla jauhatuksella tulee lirut läpi liian nopeasti. Yksi hyvin mahdollinen syy on papujen ikä. Marketista ostettu markettipapu (Löfsberg) on usein jo kaupan hyllyllä melko vanha mikä tässä kontekstissa tarkoittaa enemmän kuin pari kuukautta.
 
Sä nyt väität, että papujen ikä ei vaikuta vaadittuun jauhatusasteeseen. Se ei yksinkertaisesti ole totta. Vanhempi papu vaatii yleensä aina hienomman jauhatuksen. Voit vaikka googlata aiheesta, jos se ei ole ennestään tuttu.

Alkuperäinen kysyjä ihmetteli miksi tämän myllyn hienoimmalla jauhatuksella tulee lirut läpi liian nopeasti. Yksi hyvin mahdollinen syy on papujen ikä. Marketista ostettu markettipapu (Löfsberg) on usein jo kaupan hyllyllä melko vanha mikä tässä kontekstissa tarkoittaa enemmän kuin pari kuukautta.
Ole jo hiljaa kun et selvästi ymmärrä mistä puhut. Jos vesi tulee läpi liian nopeasti oikealla määrällä papuja ja hienoimmalla jauhatuksella niin ongelma on siinä ettei mylly saa tarpeeksi hienoa jauhatusta aikaiseksi.
Itsellä oli ihan sama jauhatus aste käytössä 7kk vanhoilla pavuilla ja kymmenen PÄIVÄÄ vanhoilla pavuilla, erittäin pieni ero uutto ajassa.
 
Viimeksi muokattu:
Mikäli tosiaan myllyssä jokin ongelma (yritän vielä hioa prosessin oppikirjan mukaiseksi prikulleen), saakohan tuon vietyä takuuseen vai onko kyseessä takuun alainen ”vika”? Minkälaisilla jauhatusasteilla on muut saaneet myllystä sopivaa jauhetta aikaiseksi?

Edit: Ilmeisesti muillakin ollut samaa ongelmaa kyseisen myllyn kanssa, manuaalin mukaan pystyy jauhatusta muuttamaan ottamalla terän irti myllystä ja siirtämällä jauhatus karkeutta 1-8 välillä, tämä siis kanssa kokeiluun, jos muu ei auta.

IMG_8040.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Ole jo hiljaa kun et selvästi ymmärrä mistä puhut. Jos vesi tulee läpi liian nopeasti oikealla määrällä papuja ja hienoimmalla jauhatuksella niin ongelma on siinä ettei mylly saa tarpeeksi hienoa jauhatusta aikaiseksi.
Itsellä oli ihan sama jauhatus aste käytössä 7kk vanhoilla pavuilla ja kymmenen PÄIVÄÄ vanhoilla pavuilla, erittäin pieni ero uutto ajassa.
Omat kokemukseni ja kahviaiheiset keskustelut ei tue sun väitettä, että papujen iällä ei ole mitään vaikutusta vaadittuun jauhatusasteeseen.

Grind size and Bean Age

The freshness of the coffee beans will also affect the grind setting that you use. You will experience that the grind setting which seemed perfect for a batch of beans a few weeks ago is now either under- or over-extracting your brew. This is especially true for espresso which is the most precise brewing method. You will need to tweak your grind setting as the beans age, the “older” the coffee, the finer you must grind.

Sun yksittäinen anekdootti vs. yleinen aiheesta käyty keskustelu. Kenenköhän täällä pitäisi olla hiljaa?
 
Omat kokemukseni ja kahviaiheiset keskustelut ei tue sun väitettä, että papujen iällä ei ole mitään vaikutusta vaadittuun jauhatusasteeseen.



Sun yksittäinen anekdootti vs. yleinen aiheesta käyty keskustelu. Kenenköhän täällä pitäisi olla hiljaa?
Sanoihan @Tiihokatti , että vanhoilla pavuilla on pieni muutos.

Luin sinun linkeistä reddit keskustelua ja niiden perusteella isoin muutos tapahtuu vasta paahdetuilla ja säätöjä joutuu tekemään alussa muutaman päivän välein. Suomessa jos kaupasta ostat niin eivät varmasti kovin usein ihan tuoreita ole eli varmaan isoimmat muutokset jo tapahtuneet. Toinen vaikuttava tekiä siellä oli papujen säilytys myllyssä (joka ei ole ilmatiivis) ja silloin jauhatusasetusta joutui myös säätämään.

Näistä voisi tehdä johtopäätöksen, että jos pavut eivät ole vasta paahdettuja ja niitä säilyttää ilmatiiviisti (eikä myllyssä tms), niin muutokset ovat varsin pieniä.
 
Omat kokemukseni ja kahviaiheiset keskustelut ei tue sun väitettä, että papujen iällä ei ole mitään vaikutusta vaadittuun jauhatusasteeseen.



Sun yksittäinen anekdootti vs. yleinen aiheesta käyty keskustelu. Kenenköhän täällä pitäisi olla hiljaa?
Minähän sanoin että sillä oli vaikutus, mutta hyvin pieni eikä mikään 15 sekuntia vastaan 30 sekuntia mikä on alkuperäisen kyselijän ongelma:

Ilmeisesti sinulla ei ole mitään kokemusta espresso keittimistä ja niiden toimintalogiikasta. Suurempi vaikutus on kahvin paahtoasteella missä kahvin tiheys on eri paahdosta riippuen (eli 18g papuja tuottaa eri tilavuuden kahvin puruja).
 
Viimeksi muokattu:
Mikäli tosiaan myllyssä jokin ongelma (yritän vielä hioa prosessin oppikirjan mukaiseksi prikulleen), saakohan tuon vietyä takuuseen vai onko kyseessä takuun alainen ”vika”? Minkälaisilla jauhatusasteilla on muut saaneet myllystä sopivaa jauhetta aikaiseksi?

Edit: Ilmeisesti muillakin ollut samaa ongelmaa kyseisen myllyn kanssa, manuaalin mukaan pystyy jauhatusta muuttamaan ottamalla terän irti myllystä ja siirtämällä jauhatus karkeutta 1-8 välillä, tämä siis kanssa kokeiluun, jos muu ei auta.

IMG_8040.jpeg
Tämä kokeiltu ja heti huomattava ero! Oletusasetuksena nuoli osoitti lukua 8, säädin tämän suoraan 1:seen ja ero on silminnähden selkeä, oli jo 66 asetuksella niin hienoa, että kesti kahvin valumisella yli 30s (säätöä siis luvassa). Jos jollain siis samaa ongelmaa niin tästä löytänee ratkaisun.
 
Kiitos tarjouksen linkittämisestä. Pelkkä mylly oli hakusessa pressopannulle, mutta tuli tuo espressokonekin hankittua, kun näin halvalla pakettiratkaisun sai ja nyt on vihdoin ekat sumpit keitetty. Hyvin teki kauppansa aamupalapöydässä! Yksi- ja kaksiseinäiset filtterit ovat sanastona ihan hepreaa, mutta aika hifistelyharrastuksen tästäkin selvästi saa innostuessaan.

Otetaan topikki seurantaan, jos ylläolevan tapaisia vinkkejä koneen käyttöön tulee. Ihmettelinkin ohjekirjaa, että miksei kerrota, tuleeko säädön pienellä vai suurella numerolla hienompaa. 👍
 
Ajattelin ostaa nakukahvan tuohon keittimeen, 58mm ja kolme korvaa, suoraan ei Aliexpressin valikoimasta KitchenAid sopivaa löytynyt, mutta tuntuisi, että tämä olisi samoilla spekseillä ulkonäön puolesta. Mitä mieltä, uskaltaakohan tilata? Saa toki ehdottaa muita sopivia kanssa samaan hintaluokkaan.


Edit: Tuli tilattua tuo 58mm-Barsetto-A3 malli näistä, josko istuisi väriteemaan hyvin. Ainakin lisätiedoissa oli listattuna "Kitchenaid KES6403", luulisi siis sopivan. Sormet ristissä.
 
Viimeksi muokattu:
Onko muilla jäänyt kahvikiekot märäksi kahvin tekemisen jälkeen. Hieman ärsyttävä ominaisuus koneessa, en tiedä puuttuuko tästä 3-tie venttiili, kun tiputtaa kahvia vielä reilusti uuton jälkeen.

Kahvin määrä mitattu tarkasti 18g, käytössä yksiseinäinen sihti, joka 18-20g mitoitettu kahvin osalta. Pienpaahtimosta haettu 2-3 viikkoa vanhoja papuja, jauhatusaste on kunnossa n.30 sekunnin uutolla tulee 36g kahvia (tiputtelun jälkeen nousee 46-49g). Jauhatuksen jälkeen prepattu kunnolla wdt, tasoitus ja tamppaus.

Onko muilla samaa ongelmaa, onko ominaisuus vai vika?
 
Onko muilla jäänyt kahvikiekot märäksi kahvin tekemisen jälkeen. Hieman ärsyttävä ominaisuus koneessa, en tiedä puuttuuko tästä 3-tie venttiili, kun tiputtaa kahvia vielä reilusti uuton jälkeen.

Kahvin määrä mitattu tarkasti 18g, käytössä yksiseinäinen sihti, joka 18-20g mitoitettu kahvin osalta. Pienpaahtimosta haettu 2-3 viikkoa vanhoja papuja, jauhatusaste on kunnossa n.30 sekunnin uutolla tulee 36g kahvia (tiputtelun jälkeen nousee 46-49g). Jauhatuksen jälkeen prepattu kunnolla wdt, tasoitus ja tamppaus.

Onko muilla samaa ongelmaa, onko ominaisuus vai vika?
Pari kertaa on jäänyt kakku ihan koneeseen kiinni kahvan irrotuksen jälkeen. Olen ajatellut, että johtuisi joko vajaasta kahvasta ja/tai liian tiukasta tamppauksesta.

Kahvin määrä on vedetty täällä silmämääräisesti ja myllyn ajastimen kanssa kikkaillen, kun ei vaakaa löydy.
 
Onko muilla jäänyt kahvikiekot märäksi kahvin tekemisen jälkeen. Hieman ärsyttävä ominaisuus koneessa, en tiedä puuttuuko tästä 3-tie venttiili, kun tiputtaa kahvia vielä reilusti uuton jälkeen.

Kahvin määrä mitattu tarkasti 18g, käytössä yksiseinäinen sihti, joka 18-20g mitoitettu kahvin osalta. Pienpaahtimosta haettu 2-3 viikkoa vanhoja papuja, jauhatusaste on kunnossa n.30 sekunnin uutolla tulee 36g kahvia (tiputtelun jälkeen nousee 46-49g). Jauhatuksen jälkeen prepattu kunnolla wdt, tasoitus ja tamppaus.

Onko muilla samaa ongelmaa, onko ominaisuus vai vika?

Samansuuntaista vikaa mutta vieläkin huonompaan suuntaan, kone jaksaa välillä työntää vain 1/3 vedestä läpi ja vesinappi alkaa välkkymään. Kokeiltu eri jauhatuksilla ja eri tamppauspaineella, karkeampi jauhatus auttaa mutta ei se siltikään tunnu osaavan työntää kaikkea vettä läpi.

Googlettelu kertoi että 'Priming' saattausi auttaa: Water Light is Blinking - Espresso . Seurasin mukana tulleita priimausohjeita mutta ei tuntunut auttavan. Kohta menee varmaan takuuseen.
 
Ajattelin ostaa nakukahvan tuohon keittimeen, 58mm ja kolme korvaa, suoraan ei Aliexpressin valikoimasta KitchenAid sopivaa löytynyt, mutta tuntuisi, että tämä olisi samoilla spekseillä ulkonäön puolesta. Mitä mieltä, uskaltaakohan tilata? Saa toki ehdottaa muita sopivia kanssa samaan hintaluokkaan.


Edit: Tuli tilattua tuo 58mm-Barsetto-A3 malli näistä, josko istuisi väriteemaan hyvin. Ainakin lisätiedoissa oli listattuna "Kitchenaid KES6403", luulisi siis sopivan. Sormet ristissä.
Eilen saapui kyseinen nakukahva ja ero alkuperäiseen kahvaan on huomattava kaikin puolin. Kakku on huomattavasti kuivempi, lähtee yhdellä iskulla kaikki knock boxiin, crema ja kahvin maku myös huomattavasti parempi, tuon mukana oleva sihti on selvästi parempi, enemmän reikiä jne. Huomasin, että joutui jauhatusastetta muuttamaan tuon kahvan kanssa hienompaan suuntaan, tämäkin lienee lopulta hyvä asia.

Jos haluaa hieman panostaa niin tuota kahvaa voi ainakin suositella, hieman tiukka aluksi, mutta kuluu varmasti ajan myötä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 578
Viestejä
4 589 967
Jäsenet
75 452
Uusin jäsen
Jurp0

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom