- Liittynyt
- 14.10.2016
- Viestejä
- 23 372

Erilaiset televisiot ja muut medialaitteet käyttävät nykypäivänä pääosin HDMI-liitäntää, kun tietokoneista löytyy lisäksi yleensä myös DisplayPort-liitäntä. Etenkin HDMI:n maksullisuus on herättänyt toistuvasti kritiikkiä samat ominaisuudet ja ylikin tarjoavan ilmaisen DisplayPortin rinnalla, mutta se ei käytännössä vaikuttanut HDMI:n ylivaltaan.
Nyt yli 50 kiinalaisyrityksen muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on esitellyt General Purpose Media Interfacen eli GPMI:n kilpailemaan HDMI:n ja DisplayPortin kanssa. GPMI tarjoaa enemmän kaistaa kuin kilpailijansa, jonka lisäksi se tukee USB:n ja Thunderboltin tapaan myös virransyöttöä. Uusi liitäntä tulee saataville kahtena versiona, USB-C-liitäntää hyödyntävänä GPMI Type-C:nä ja uutta liitäntää käyttävänä GPMI Type-B:nä.


Siinä missä HDMI tarjoaa tällä hetketllä parhaimmillaan 48 Gbps ja DisplayPort 2.1 (UHBR20) 80 Gbps kaistaa, yltää GPMI Type-C 96 Gbps:n ja Type-B jopa 192 Gbps:n kaistaan. Type-C tarjoaa USB-C:n tapaan sen rinnalla 240 watin ja Type-B jopa 480 watin virransyötön. HDMI ja DisplayPort eivät tunnetusti tue virransyöttöä lainkaan, mutta USB:n ja Thunderboltin kautta voidaan syöttää myös DisplayPort-signaalia virransyötön rinnalla. USB4:n kaista jää kuitenkin 40 Gbps:ään ja Thunderbolt 5:kin yltää vain 80 Gbps:ään asti. Kummankin virransyöttö on maksimissaan 240 wattia.
GPMI on jaettu päälinkkiin (Main Link, ML), jossa on Type-C:n tapauksessa neljä ja Type-B:n tapauksessa kahdeksan 24 Gbps:n kanavaa, jotka voidaan konfiguroida tarpeen mukaan kumpaan tahansa suuntaan. Sen rainnalla kulkee sivulinkki (Sideband Link, SL), jolla hallitaan itse laitteita, liitäntää, miten päälinkin kanavat jaetaan ja niin edelleen. Lisäksi kaapeliin mahtuvat vielä CL- eli CableInfo Linik, joka tunnistaa laitteet ja liitännän tilan, kaksisuuntainen Power Link (PL) joko 240 tai 480 watin kaksisuuntaisella virransyötöllä sekä USB 2.0 Link (UL), joka toimii USB-protokollan mukaisesti nykyisten USB-laitteiden kanssa.

Toistaiseksi on epäselvää, aiotaanko GPMI-liitäntää tarjota myös Kiinan ulkopuolisille markkinoille vai ei. Mukana olevista yrityksistä useat toimivat kuitenkin kansainvälisillä markkinoilla. Länsimaisesta näkökulmasta tunnetuimpia laitevalmistajia lienevät Hisense, TCL, Huawei ja Sharp, joka muista poiketen on japanilainen.
Lähteet: ComputerBase, Tom’s Hardware
Viimeksi muokattu: