• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua Suomen maahanmuutosta, maahanmuuttopolitiikasta ja niihin liittyvistä ilmiöistä (KR 2.0)

Liittynyt
15.07.2022
Viestejä
379
Tummat hiukset ja hoikkarakenteinen.. Mikä vittu siinä on ettei sitä ihonväriä voida sanoa tuntomerkiksi? Ilman kuvaa jäisi tuostakin epäselväksi oliko kyseessä pottunokka vai maahanmuuttaja :facepalm:
Tämä ei lakkaa hämmästyttämästä. Perusteena on esitetty, ettei haluta leimata mitään ryhmää, varsinkaan jos rikollinen on jo kiinni ja ehkä tuomittukin. Mutta tällaisessakin tilanteessa kun haku on vielä päällä. Ei ymmärrä.

Sen sijaan journalisteilla ei ole mitään estoja kirjoittaa lööppitasollekaan minkä merkkisen auton kuljettaja on törppöillyt. Eikä leimata esimerkiksi koko poliisikuntaa, papistoa tai lääkäreitä, jos joku ammatin edustaja on jäänyt kiinni rattijuopumuksesta tai törkeästä ylinopeudesta. Ei vaikka rikollinen on jo tuomittu ja sakotettu, eikä ammatilla tai auton merkillä ole mitään tekemistä itse asian kanssa.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
2 128
Ei varmasti kovin helppoa toimia ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikollisten terapeuttina.

"Seksuaalirikokset ovat vaikea ja poliittisesti tulenarka aihe, saati sitten ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikokset.
Aiheesta puhuminen koetaan helposti myös leimaavaksi. Alakärppä on saanut kuulla alan tutkijoiltakin, että hänen ei pitäisi puhua ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikoksista vaan tulisi käyttää muita sanoja."

"Alakärpän asiakkaina on miehiä ympäri maailmaa, Euroopasta, Lähi-idästä, Aasiasta ja Afrikasta. Erityisesti painottuu Lähi-itä.
Nuorten tuomittujen joukossa on 18–29-vuotiaita, joista monet ovat tulleet Suomeen yksin vuoden 2015 aikaan. Silloin Eurooppaan saapui paljon siirtolaisia Lähi-idästä."

Tuomittujen terapeutti
Seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä kohtaa työssään ulkomaalaistaustaisia seksuaalirikollisia. Jerome istuu vankilassa toistamiseen. Hän on käynyt terapiassa läpi seksuaalirikoksiaan.
3.10. 15:26•Päivitetty 3.10. 22:05
MARIA MANNER
Kun ihmiset kysyvät Tiina Alakärpältä, mitä hän tekee työkseen, hän miettii toisinaan hetken, kertoako totuuden vai ainoastaan osan siitä.
Ihmisten reaktiot hänen työhönsä kun vaihtelevat.
Joidenkin mielestä se on turhaa. Toisten mielestä tärkeää.
– Aika monet ovat kommentoineet siihen tapaan, että tämä kohderyhmä pitäisi viedä saunan taakse eikä heitä tulisi auttaa, Alakärppä sanoo.
Alakärppä on seksuaaliterapeutti ja projektipäällikkö hankkeessa, jossa tarjotaan seksuaaliterapiaa ja -kasvatusta ulkomaalaistaustaisille seksuaalirikollisille. Hän kohtaa työssään esimerkiksi raiskauksesta tuomittuja ihmisiä.
Hankkeen tavoitteena on seksuaalirikosten ehkäisy. Mukana on kuusi vankilaa eri puolilta Suomea.
Nyt Alakärppä istuu Keravan vankilan toimistohuoneen harmaalla sohvalla.
Hän päätyi tänne töihin, sillä noin kaksi vuotta sitten Keravan vankilassa havaittiin, että ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikosvankien määrä alkoi kasvaa.
Tilastoista on uutisoitu paljon: ulkomaalaistaustaiset ovat seksuaalirikoksissa yliedustettuina. Esimerkiksi viime vuonna julkaistun, seksuaalirikoksia koskevan tutkimuksen(siirryt toiseen palveluun) mukaan vuosina 2011–2020 raiskauksesta epäillyistä 27 prosenttia oli ulkomailla syntyneitä. Osuus on ollut kasvussa.
Keravan vankilan apulaisjohtaja Markku Kuikka sanoo, että vankilassa on saattanut olla yhtä aikaa 10–20 ulkomaalaistaustaista seksuaalirikosvankia. Yhteensä paikkoja on 130.
Jo pitkään Suomen vankiloissa on ollut tarjolla kuntoutusohjelmia seksuaalirikollisille. Keravan vankilan työntekijät kuitenkin sanoivat, että heidän keinonsa eivät tuntuneet riittäviltä ulkomaalaistaustaisten vankien kanssa, kertoo Kuikka.
– Oli kieliongelmia ja kulttuurista vaikeutta. Siellä oli paljon vipuja, joita piti osata kääntää arjen työskentelyssä. Tarvittiin lisää apua, hän sanoo.
Avuksi löytyi Silta-Valmennusyhdistyksen käynnistämä ulkomaalaistaustaisille seksuaalirikollisille tarkoitettu Road-hanke, jolle oikeusministeriö on myöntänyt rahoitusta. Rahoituspäätöksen taustalla oli hallitusohjelman tavoite vähentää uusintarikollisuutta ja vahvistaa kuntoutusta.
Markku Kuikka istuu pingispöydän reunalla.

Keravan vankilan apulaisjohtaja Markku Kuikka istuu pingispöydän reunalla. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Tällä haavaa hankkeeseen osallistuu 60 seksuaalirikoksesta tuomittua tai tutkintavankia.
Heille tarjotaan elämäntilanteesta riippuen seksuaaliterapiaa, seksuaalikasvatusta sekä apua asunnon, työn tai vaikka velkaneuvonnan löytämiseksi. Osa käy läpi vankiloissa käytössä olevan seksuaalirikollisten kuntoutusohjelman. Työntekijöitä hankkeessa on kolme.
Alakärppä sanoo, että ulkomaalaistaustaisten kanssa työskentely pitää usein aloittaa takamatkalta valtaväestön seksuaalirikollisiin verrattuna. Monesti tarvitaan tulkkia, eikä rankkojen asioiden tulkkaaminen ole välttämättä helppoa.
Käytännössä kaikki Alakärpän asiakkaina olevat miehet ovat syyllistyneet raiskaukseen. Koska hän ei ole viranomainen, hän saa tietää taustoista vain sen, mitä ihminen tai tämän luvalla asianajaja tai joku muu kertoo. Virallinen rikosnimike voi siten olla jokin muu kuin raiskaus.
Osa miehistä on jo vapautunut vankilasta ehdonalaiseen tai suorittaa yhdyskuntapalvelua.
Alakärppä sanoo tietävänsä hyvin, että suuri osa ihmisistä ei haluaisi olla hänen asiakkaidensa kanssa missään tekemisissä. Vankien hierarkiassakin he ovat usein pohjasakkaa.
Hän muistuttaa, että jokaisen seksuaalirikoksen takana on vähintään yksi uhri ja että seksuaalirikokset ovat usein syvän traumatisoivia.
Siksi yhteiskunnassa pitäisi hänestä miettiä, miten näitä rikoksia voitaisiin paremmin ehkäistä. Sitä varten pitää kuitenkin ensin tietää, mitä ilmiöiden taustalla on. Seksuaalirikollisuuden ehkäisyä käsittelevässä krimonologisessa tutkimuksessakin painotetaan toiminnan taustojen tuntemisen tärkeyttä.
Alakärppä sanoo, että hankkeen yksi tavoite on ymmärtää ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikollisuuden piirteitä.
– Jos meillä on tällaiset tilastot, on tärkeä paneutua siihen, miksi näin on. Meidän työmme tavoite on suojella lapsia ja naisia, miksei kaikkia muitakin.
Markku Kuikka avaa oven, jossa lukee näytteenotto, erilläänpito.

Vankilan apulaisjohtaja Markku Kuikka johdattaa eteenpäin vankilan käytävillä. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Seksuaalirikokset ovat vaikea ja poliittisesti tulenarka aihe, saati sitten ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikokset.
Aiheesta puhuminen koetaan helposti myös leimaavaksi. Alakärppä on saanut kuulla alan tutkijoiltakin, että hänen ei pitäisi puhua ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikoksista vaan tulisi käyttää muita sanoja.
– Mutta kun parempia sanoja tälle asialle ja meidän kohderyhmälle ei oikein ole.
Hankkeessa ulkomaalaistaustaiseksi määritellään ihminen, joka on syntynyt ulkomailla tai jonka vanhemmista vähintään toinen on syntynyt ulkomailla. Käytännössä Alakärpän ja kollegoiden asiakkaiksi ohjataan ihmisiä, joiden kanssa työskentely vaatii erityistä tukea kieli- ja kulttuurierojen vuoksi.
Riippuu rikostilastoista, tarkastellaanko niissä ulkomailla syntyneitä, ulkomaan kansalaisia vai ulkomaalaistaustaisia ihmisiä.
Toisen polven maahanmuuttajat, siis Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset, ovat harvoin epäiltyjen joukossa. Se voi tutkijoiden mukaan(siirryt toiseen palveluun) tosin johtua osittain siitä, että suuri osa tähän ryhmään kuuluvista ihmisistä on vielä lapsia. Vasta myöhemmin tiedetään, poikkeaako heidän riskinsä tehdä seksuaalirikoksia valtaväestöön kuuluvista.
Alakärpän asiakkaina on miehiä ympäri maailmaa, Euroopasta, Lähi-idästä, Aasiasta ja Afrikasta. Erityisesti painottuu Lähi-itä.
Nuorten tuomittujen joukossa on 18–29-vuotiaita, joista monet ovat tulleet Suomeen yksin vuoden 2015 aikaan. Silloin Eurooppaan saapui paljon siirtolaisia Lähi-idästä.
Näillä vankilaan joutuneilla nuorilla huomaa Alakärpän mukaan rikollisen elämäntavan ihailua; elämyshakuisuutta, bileitä, huumeita ja halua rikastua nopeasti.
– Heillä korostuu sellainen elän hetkessä -mentaliteetti, eikä hyvässä mielessä. He tietävät elävänsä riskialtista elämää.
Hetkessä elämistä vahvistaa, että moni tietää, että karkotus voi tulla milloin vaan.
Vanhemmilla rikollisilla taas näkyy halu saada elämä kuntoon. Mitä iäkkäämpi tekijä, sitä tiukemmassa istuu Alakärpän mukaan kunnia-ajattelu, käsitys miehen ja suvun kunniasta, jota nainen ei saa teoillaan loukata. Heidän uhrinsa ovat myös useammin puolisoita tai entisiä puolisoita.
Henkilöllä on kädessään seurantalaite.

Jerome on käynyt vankila-aikana terapiassa läpi seksuaalirikoksiaan. Hän näyttää seurantalaitetta, joka hänellä pitää olla aina mukanaan. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Jerome istahtaa Keravan vankilan toimistohuoneen sohvalle. Hänellä on yllään musta verkkariasu ja lippalakki, nilkassaan jalkapanta ja taskussaan siihen kytketty seurantalaite.
Keravan vankila on avovankila. Vangeilla on omat avaimet ja heitä kulkee vapaasti vankilan yleisissä tiloissa. Ensinäkemältä paikka muistuttaa enemmän leirikeskusta tai seurakunnan monitoimitaloa. Vankien liikkeitä kuitenkin valvotaan.
Jerome on syntynyt Afrikassa ja muuttanut Suomeen pienenä. Hän on vajaa kolmekymppinen. Jerome ei ole hänen oikea nimensä. Hänen oikea nimensä on Ylen tiedossa, mutta aiheen arkaluontoisuuden vuoksi sitä ei julkaista tässä.
Jerome istuu Keravalla tuomiota väkivaltarikoksista ja huumausainerikoksesta.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun hän on vankilassa. Alle kymmenen vuotta sitten hänet tuomittiin lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä törkeästä raiskauksesta. Molemmat uhrit olivat alaikäisiä, toinen vain 12-vuotias.
Kun hänet tuomittiin aikoinaan seksuaalirikoksista, hän joutui Riihimäen suljettuun vankilaan. Siellä tarjottiin kuntoutusta seksuaalirikosvangeille, mutta se ei kiinnostanut häntä.
– Silloin mua ei huvittanut puhua näistä, olin katkera oikeudelle.
Hän sanoo, että seksuaalirikostuomiota seurasi “vahva häpeä”.
Viimeisen puolen vuoden ajan hän on käynyt Road-hankkeen kautta terapiassa läpi elämäänsä ja tuomioitaan. Keskustelut ovat koskeneet omien elämänvaiheiden lisäksi esimerkiksi sitä, mikä on johtanut hänen tuomioonsa tai mitä seksuaalirikoksen uhriksi joutuminen voi ihmiselle tarkoittaa.
Jerome arvioi, että ulkomaalaistaustaiset ovat seksuaalirikoksissa yliedustettuina ainakin erilaisten kulttuuristen syiden vuoksi.
– Mutta ei voi sanoa, että kaikilla on samat syyt, kun kaikki ovat eri maista. Joidenkin maissa lapsiavioliitot ovat sallittuja, on erilaiset suojaikärajat. Jotkut ovat tulleet maista, joissa naiset pukeutuvat peittävästi, ja täällä näkevät että pukeutuvat näkyvästi. Kaikki tuollaiset vaikuttavat paljon.
Hänen omalla kohdallaan tällaisia syitä ei kuitenkaan ollut, Jerome sanoo.
Hän sanoo, että hänen nuoruutensa oli kaoottista ja levotonta. Hän vietti aikaa kavereiden kanssa ja käytti päihteitä pienestä alkaen. Koulunkäynti jäi vähälle.
– En ollut itse silloin niin kiinnostuvainen elämästä tai siitä, miten asiat menee.
Nykyään hän sanoo ajattelevansa, että toisesta seksuaalirikoksesta saatu tuomio oli oikein.
– Olisi pitänyt olla vastuullisempi, kun se oli tosi nuori.
Toista seksuaalirikostaan hän ei edelleenkään pidä rikoksena. Hän myöntää ainoastaan “suostutelleensa ja ylipuhuneensa” uhria. Oikeuden asiakirjat tapauksesta ovat salattuja, joten tapahtumien kulkua ei voi varmistaa. Muista tuomioista käy ilmi, että hän on myös käyttänyt suoraa väkivaltaa alaikäiseen uhriin.
Tiina Alakärppä.

Seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä Keravan vankilan toimistohuoneessa. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Seksuaalirikoksissa on asiantuntijoiden mukaan tavallista, että tekijä kiistää koko rikoksen. Se, että rikos myönnetään edes osittain, on Alakärpän mukaan jo myönteinen merkki.
– Me tietysti lähdemme siitä, että henkilö on saanut tuomion ja asiat on prosessissa selvitetty perusteellisesti.
Kuten Jeromen tapauksessa, Alakärpän mukaan hänen asiakkaitaan yhdistää usein kaoottinen elämä. Heillä ei ole välttämättä asuntoa tai toimeentuloa. Taustalla on monesti muitakin rikoksia, impulsiivisuutta, huumeita ja väkivaltaa.
Puolen vuoden terapia on lyhyt aika, jos takana on 30 vuotta risaista elämää, Alakärppä sanoo.
Iso osa hänen vastaanotolleen päätyvistä miehistä on luku- ja kirjoitustaidottomia, siitä huolimatta, että he ehkä ovatkin käyneet synnyinmaassaan koulua. Vain pari on käynyt lukion tai ammattikoulun.
Monet ovat tulleet Suomeen epärealististen odotusten perässä. He ovat ehkä kuulleet hyvästä koulutuksesta, ajatelleet pääsevänsä hyväpalkkaisiin töihin ja auttavansa perhettä lähtömaassaan. Todellisuus on sitten toinen.
Samaan aikaa Suomi näyttäytyy rajattomana paikkana, Alakärppä kuvailee. Useat tuomitut ovat lähtöisin suljetuista yhteisöistä ja hyvin konservatiivisista yhteiskunnista, joissa miesten ja naisten kanssakäyminen on vähäistä. Kokemus vastakkaisesta sukupuolesta saattaa perustua pornoon.
– Monet ovat sanoneet ajatelleensa, että tämähän on paratiisi, on päihteitä ja bileitä, tytöt ja naiset vähissä vaatteissa. He eivät ole nähneet sellaista kotimaassaan.


Seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä tapaa seksuaalirikollisia muun muassa Keravan vankilassa. Apulaisjohtaja Markku Kuikan mukaan hanke on ollut vankilalle kuin lahja.
Alakärppä puhuu ajatusvääristymistä, joita asiakkailla saattaa olla. Monet niistä ovat tavallisia seksuaalirikollisille taustasta riippumatta.
Rikos kiistetään ja sitä vähätellään. Uhri ei huutanut, ei juossut pakoon, ei riuhtonut, ei mennyt heti ilmoittamaan poliisille. Uhri halusi seksiä.
Toisinaan miehet sanovat, että heidän kotimaassaan näin ei tapahtuisi, pitäisi olla silminnäkijä tai fyysistä väkivaltaa. Jotkut ovat ihmetelleet, miten dna-jälki muka voi todistaa jotain.
– Ylipäätään seksuaalirikoksiin syyllistyneiden joukossa on hyvin yleistä, että he kieltävät teon häpeän ja syyllisyyden vuoksi, mutta meillä on asiakkaita, joista oikeasti tulee olo, että he eivät ymmärrä tehneensä vääriin, Alakärppä sanoo.
Rikoksesta ei yleensä kuitenkaan aleta puhua vastaanotolla välittömästi. Usein ihmisen elämää käydään läpi lapsuudesta alkaen.
Alakärppä saattaa kysyä, mikä on ensimmäinen asia, jonka ihminen muistaa elämästään, millaisia aikuisia hänen lapsuudessaan oli ja millaisia hetkiä hän ylipäätään menneisyydestään muistaa.
– Pyrimme kuitenkin kaikessa toiminnassa pääsemään seksuaalirikoksen taustalle. Siinä mielessä työtä ohjaa se, että asiakas ymmärtäisi, mitä on tapahtunut ja mikä siihen on johtanut.
Se tarkoittaa keskusteluja suostumuksesta, rajoista, seksuaalioikeuksista ja esimerkiksi siitä, miten ottaa vastaan torjutuksi tuleminen.
– Käydään läpi vaikka tilanteita, että jos olet kotona ja sanot vaimolle, että haluat seksiä ja toinen ei halua, miten reagoit. Mitä vaihtoehtoja on, pystyisitkö puhumaan ja käydä läpi sitä avoimemmin. Eiväthän ihmiset ole tottuneet puhumaan tällaisista parisuhteissakaan.
Sisäpuhelin vankilan erilläänpitohuoneessa.

Sisäpuhelin vankilan erilläänpitohuoneessa. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Yksi asia, joka seksuaaliterapeutin on yllättänyt, on se, miten paljon hänen asiakkaidensa uhreina on ollut lastensuojelulaitoksissa asuvia nuoria.
– Paljon on sellaista, että meidän kohderyhmään kuuluva kohtaa kadulla olevan 15-vuotiaan, aletaan seurustella. Nuori tyttö on ikään kuin kiitollisuudenvelassa ja taloudellisesti riippuvainen miehestä, Alakärppä sanoo.
Usein mies on tavannut tytön ensi kertaa sosiaalisen median kautta, kuten Snapchatissa.
Alakärppä käy asiakkaidensa kanssa läpi esimerkiksi sitä, kuka on lapsi ja mitä on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, millainen rikos se on.
– Monella ei ole ymmärrystä siitä, että vaikka nuori näyttäisi fyysisesti vanhemmalta niin henkiseltä kehitykseltään, hän on silti nuori, Alakärppä sanoo.
Usein tekijä on myös itse ollut uhri.
Alakärpän vastaanotolle tulevista monet ovat kohdanneet elämässään väkivaltaa tai seksuaalista väkivaltaa, esimerkiksi lapsuudessaan synnyinmaassaan tai matkalla eri maiden halki.
– Yleensä se on ollut joku iäkkäämpi valtaa pitävä henkilö tai sukulainen, joka on käyttänyt hyväksi pienempää heikommassa asemassa olevaa nuorta poikaa. Asiakas saattaa sanoa, että se oli oma vikani, menin itse sinne taloon, en olisi saanut lähteä mukaan.
Tutkimusten perusteella poikiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on yleistä konfliktialueilla, myös Lähi-idässä. Se vain jää yleensä paljon vähemmälle huomiolle kuin naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta.
Tiina Alakärppä hämärässä valossa.

Tiina Alakärppä. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Ennen nykyistä työtään Alakärppä työskenteli maahanmuuttajien seksuaaliterveyden parissa. Vankilatyöstä hänellä ei ollut entuudestaan kokemusta. Hän on koulutukseltaan myös teologian maisteri.
Hän on opiskellut yliopistossa islamin tutkimusta ja vähän arabian kieltä. Parhaillaan hän tekee uskontotieteen väitöskirjaa, joka käsittelee muun muassa islamin roolia terapiatyössä seksuaalirikoksista tuomittujen muslimivankien kanssa.
Uskonnon tunteminen auttaa huomioimaan sen roolin asiakkaiden elämässä, Alakärppä sanoo. Joillekin uskonnon merkitys on iso, jopa todella vahva. Se voi tuoda vangille lohtua, mutta myös syyllisyyden tunteita.
– Jos puhumme vaikka siitä, miksi olet vankilassa, asiakas saattaa sanoa, että se on jumalan rangaistus kun en ole ollut tarpeeksi uskonnollinen. Tai jos puhutaan väkivaltaisuudesta, niin ihminen saattaa sanoa, että pyhät miehet ovat olleet väkivaltaisia, joten se on ok.
Monet hänen asiakkaansa ovat kotoisin Lähi-idän valtioista, joissa islam on pääuskonto. Vaikka he eivät välttämättä ole itse uskonnollisia tai vakaumukseltaan muslimeja, uskonto näkyy silti ajatuksissa ja arvostuksissa.
– Ihminen saattaa tietää, että tämä on syntiä, miksi silti tein näin, jumala on minut hylännyt. Tai ajatuksena siitä, että haluan paratiisiin, mutta en ole varma, antaako jumala tätä anteeksi, koko loppuelämä on syyllisyyttä.
Mutta onko tällaisesta seksuaalirikollisen kuntoutusohjelmasta hyötyä? Tai seksuaalivalistuksesta? Auttavatko ne ehkäisemään rikoksia?
Alakärpän ja kollegoiden vetämästä hankkeen vaikutuksista ei ole teossa tutkimusta, eikä vastaavaa tutkimusta ole Suomessa muutenkaan tehty ulkomaalaistaustaisista.
Seksuaalirikosten uusimista ja kuntoutumisohjelmia on maailmalla kyllä tutkittu paljonkin. Tutkimusten perusteella(siirryt toiseen palveluun) ohjelmia läpikäyneillä on jonkin verran matalampi riski syyllistyä seksuaalirikokseen uudelleen, jos hoito räätälöidään ihmisen tilanteeseen.
Toisin kuin ehkä saattaisi ajatella, seksuaalirikosten uusiminen on tutkimusten perusteella vähäistä moniin muihin rikoksiin verrattuna.
Olisi mahdotonta sanoa, että seksuaalivalistus tai terapia olisi estänyt jonkun teon, Alakärppä sanoo. Hän on opetellut hyväksymään ajatuksen, että ei voi pysäyttää ketään tekemästä rikosta.
Mutta apu voi hänen mielestään antaa välineitä elämään ilman rikoksia.
– Mehän emme voi kontrolloida tai estää ketään uusimasta tekoaan, kun he vapautuvat. Ihminen tekee itse sen päätöksen ja teon. Mutta ajattelen, että tämä kohderyhmä saa meiltä apua, jota se ei saa mistään muualta.
Henkilön jalassa on seurantapanta.

Jeromella on jalassaan jalkapanta. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Jerome vapautuu vankilasta ensi vuoden keväällä.
Hän sanoo, että haluaisi käydä koulun loppuun ja alkaa tehdä taas musiikkia. Seksuaalirikosten jälkeen tieto rikoksista levisi ja musiikin teko jäi. Hän on miettinyt nimenvaihtoa.
Vankilaelämä kyllästyttää Jeromea. Hän sanoo olevansa nyt motivoituneempi muuttamaan asioita kuin ollessaan edellisen kerran vankilassa. Hän haluaisi päästä eroon päihteistä. Siihen vaikuttaa sekin, että hän on nyt vanhempi kuin istuessaan tuomiota edellisen kerran.
– Tää vankilaelämä on aika paljon tällaista elämän tuhlaamista. Joku päivä ihminen on 40–50-vuotias, eikä ole ollut töissä pahemmin, ei ole saavuttanut mitään.
Jerome sanoo pitävänsä seksuaalirikollisten kuntoutustyötä ”hyvänä juttuna”.
– Ehkä joku ei ymmärrä mitä tekee tai hänellä on jotain vialla, asiat menevät huonosti. Keskustelu voi muuttaa asioita. Mutta se lähtee ehkä itsestä. Jos ihminen ei ole halukas, on vaikea muuttaa mitään.
Hänellä on nyt itsellään lapsi, 1-vuotias tytär, jota hän tapaa joka viikonloppu. Sekin vaikuttaa ajatuksiin.
– Haluaisin antaa sille hyvän elämän, esimerkkiä ja silleen. Nyt kun on itselle käynyt näin, osaan ohjata mun tytärtä siihen, ettei hänelle tule käymään koskaan näin.
Siis miten?
– Että hän olisi nuorempi ja joku vanhempi ihminen menee ja...
Lause jää kesken. Hän pudistaa päätään.
Mutta mitenkään helppoa elämänmuutos ei ole. Juuri nyt Jerome on sijoitettu vankilassa erilliselle osastolle, jossa liikkumista on rajoitettu. Edellisen viikonlopun lomat menivät ”pieleen”. Hän jäi kiinni huumeseuloissa.
Keravan vankilan päärakennus.

Keravan vankilan päärakennus. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Vuodenvaihteessa hanke, johon Jeromekin on osallistunut, päättyy ainakin toistaiseksi.
Rahoitus – yhteensä 400 000 euroa – on ollut kaksivuotinen. Jatkosta on tosin jo käyty keskusteluja.
Keravan vankilan apulaisjohtaja Kuikka toivoo, että ohjelmasta saataisiin pysyvä osa vankeinhoitoa. Hänen mielestään se on ollut ”pirskatin hyvä juttu”, jonka ei pitäisi olla vain järjestöjen hankkeen varassa.
– En usko, että tämä ryhmä katoaa vankeinhoidon parista. Päin vastoin tulkintani mukaan tässä on jonkinlainen nouseva trendi, hän sanoo.
Trendillä hän viittaa siihen, että vankilaan tulee jonkin verran aiempaa nuorempia tekijöitä, jotka ihailevat rikollista toimintaa. He ovat 20–25 -vuotiaita, osaavat suomea ja ovat ehkä syntyneetkin täällä, mutta monien juuret ovat muualla.
– Pitää instattaa ties missä somekanavissa, esitellä itseään, uhota ja pullistella. Heillä on huumausainerikollisuutta, helpon rahan ja nopean rikastumisen viehätystä. Usein näihin tuntuu liittyvän myös seksuaalirikollisuutta.
Alakärpän mielestä hoitoa pitäisi olla tarjolla tekijöille jo ennen kuin he joutuvat vankilaan, aivan kuten sitä tarjotaan perheväkivallan tekijöille. Ja vastaanottokeskuksissa pitäisi antaa seksuaalivalistusta paljon nykyistä enemmän, konkreettisten esimerkkien kautta.
Kuntouttaminen, valistus ja seksuaaliterapia vaativat resursseja, siis rahaa. Joku saattaa kysyä, miksi ulkomaalaisia seksuaalirikollisia ei vain karkoteta. Lain mukaan ulkomaalainen voidaan karkottaa, jos hän tuomitaan vähintään vuodeksi vankeuteen tai hän tekee rikoksia toistuvasti. Miksi kannattaa panostaa kuntouttamiseen?
Alakärppä sanoo, että monilla hänen asiakkaistaan on edessä karkotus Suomesta, mutta osa on Suomen kansalaisia tai syntynytkin täällä. Useilla on käynnissä valitusprosessi. Osa hakee oleskelulupaa esimerkiksi perheen perusteella.
– Kun he astuvat portista ulos, he kävelevät vapaina. Työni on yrittää vaikuttaa siihen, että uhreja ei tulisi enempää.
Ylen Uutispodcastissa seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä kertoo, millaista hänen työnsä ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikollisten kanssa on. Kuuntele ohjelma Yle Areenasta.
 

Tecto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
01.03.2022
Viestejä
1 332
^ Olipas hyvä artikkeli, joka kertoi selvällä suomenkielellä, miksi Suomen pitäisi ehdottomasti estää kaikki maahantulo tietyistä maista. Ja siis ihan nollatoleranssi, ettei tänne ole mitään asiaa, ei edes turvapaikkaa.
 
Liittynyt
16.06.2021
Viestejä
61
Tummat hiukset ja hoikkarakenteinen.. Mikä vittu siinä on ettei sitä ihonväriä voida sanoa tuntomerkiksi? Ilman kuvaa jäisi tuostakin epäselväksi oliko kyseessä pottunokka vai maahanmuuttaja :facepalm:
Hesarilta on unohtunut kuva uutisestaan...


Yllättyneitä olivat:
-
-
-
ja
-
 
Liittynyt
16.06.2021
Viestejä
61
Niin eli se PK-seutu ei ollutkaan menetetty jo? Vain vasta 5-10 vuoden päästä. Se on mukava kun voi tässä keskustelun ohessa siirrellä niitä maalitolppia niin, että oma viesti menee aina maaliin :thumbsup:
Tässä on semmoinen hassu ajatus, että jo nyt tehdyt virheet eivät olisi vielä virheitä, vaan vasta 5-10 vuoden päästä, kun asian näkee tilastoista paremmin.
Se, että asia ei vielä näy tilastoissa, ei tarkoita sitä, etteikö ne virheet olisi jo tehty. Ja aktiivisesti tehdään politiikkaa, joka edesauttaa ilmiötä.
 
Liittynyt
25.02.2021
Viestejä
714
Myös Ruotsissa alueilla, joilla jengisota ja ammuskelu on nyt suuri ongelma oli turvallista, ennenkuin sinne tuli tiettyjä mamuja, jotka eivät kotoutuneet mässytyksellä ja ensin muuttivat omiin porukoihinsa, sitten jengiytyvät ja poliisitkin kivitetään ym, jos menevät ko alueille. KUN Suomeen otetaan samoja mamuja ja tehdään niiden kanssa samat virheet, niin tietysti tuloksena on SAMA lopputulos. Sen nyt tajuaa kaikki.

Ranskassa noiden samaa kulttuuria edustavien mamujen takia oli pitkään päällä poikkeustila ja perselijöitä sekä pidätettiin, poistettiin maasta että muutamia ammuttiin.. Homma siistiytyi ihan mukavasti..

Se on sitä parempi KAIKILLE SUOMALAISILLE, mit'ä äkkiämmin täällä käydään kitkemään ongelmaa, Prosessin kulku on tiedossa, se on nähty jo niiiiiiiiin monessa maassa.
Mä yritän vielä kerran... Nyt oikeesti lue huolella.

Kaikki maahanmuutto ei ole yhtä haitallista. Lähtökohtaisesti ei ole korkeakoulutettuja länsimaiset arvot omaavien maahantulijoita mitään järkeä estää. Nämä tyypit tulee tänne perustamaan perhettä ja tekemään töitä. Annoin tämän sulle nyt esimerkkinä positiivisesta maahanmuuttajasta. Migri kyllä pitää huolen, ettei tällaiset tyypit kansalaisuutta saa ainakaa alle kolmessa vuodessa.

Sitten on nämä lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tyypit, joille on pienestä pitäen opetettu kaikki ryöstelystä ja siitä ettei naisilla ole arvoa ja jos nilkka näkyy raiskata saa. Tämä on sitten sitä ongelmallista muuttoa mistä, ehkä parhaassa tapauksessa, joku heistä oppii tavat ja pääsee siivoomaan selloa.

Jos täällä suu vaahdossa kerrotaan, että viiden vuoden päästä Helsinkiä ja mogadishua ei voi erottaa toisistaan ei puhuta enään asioista niiden oikeilla nimillä vaan siirrytään suoraan siihen päätyyn minkä vastakohtana on et kaikki maahanmuutto on rikkautta ja jos et ole samaa mieltä olet rasisti.

Terveisin 15-vuotta pk-seudulla asunut.
 

Tecto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
01.03.2022
Viestejä
1 332
Mä yritän vielä kerran... Nyt oikeesti lue huolella.

Kaikki maahanmuutto ei ole yhtä haitallista. Lähtökohtaisesti ei ole korkeakoulutettuja länsimaiset arvot omaavien maahantulijoita mitään järkeä estää. Nämä tyypit tulee tänne perustamaan perhettä ja tekemään töitä. Annoin tämän sulle nyt esimerkkinä positiivisesta maahanmuuttajasta. Migri kyllä pitää huolen, ettei tällaiset tyypit kansalaisuutta saa ainakaa alle kolmessa vuodessa.

Sitten on nämä lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tyypit, joille on pienestä pitäen opetettu kaikki ryöstelystä ja siitä ettei naisilla ole arvoa ja jos nilkka näkyy raiskata saa. Tämä on sitten sitä ongelmallista muuttoa mistä, ehkä parhaassa tapauksessa, joku heistä oppii tavat ja pääsee siivoomaan selloa.

Jos täällä suu vaahdossa kerrotaan, että viiden vuoden päästä Helsinkiä ja mogadishua ei voi erottaa toisistaan ei puhuta enään asioista niiden oikeilla nimillä vaan siirrytään suoraan siihen päätyyn minkä vastakohtana on et kaikki maahanmuutto on rikkautta ja jos et ole samaa mieltä olet rasisti.

Terveisin 15-vuotta pk-seudulla asunut.
En ole huomannut, että täällä kukaan vastustaisi noita mainitsemiasi hyödyllisiä maahanmuuttajia. Vastustus koskee ainoastaa tuota roskasakkia, minkä itsekin mainitset. Kukaan ei siis ole kanssasi eri mieltä :)
 
Liittynyt
25.04.2017
Viestejä
2 347
Mä yritän vielä kerran... Nyt oikeesti lue huolella.

Kaikki maahanmuutto ei ole yhtä haitallista. Lähtökohtaisesti ei ole korkeakoulutettuja länsimaiset arvot omaavien maahantulijoita mitään järkeä estää. Nämä tyypit tulee tänne perustamaan perhettä ja tekemään töitä. Annoin tämän sulle nyt esimerkkinä positiivisesta maahanmuuttajasta. Migri kyllä pitää huolen, ettei tällaiset tyypit kansalaisuutta saa ainakaa alle kolmessa vuodessa.

Sitten on nämä lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tyypit, joille on pienestä pitäen opetettu kaikki ryöstelystä ja siitä ettei naisilla ole arvoa ja jos nilkka näkyy raiskata saa. Tämä on sitten sitä ongelmallista muuttoa mistä, ehkä parhaassa tapauksessa, joku heistä oppii tavat ja pääsee siivoomaan selloa.

Jos täällä suu vaahdossa kerrotaan, että viiden vuoden päästä Helsinkiä ja mogadishua ei voi erottaa toisistaan ei puhuta enään asioista niiden oikeilla nimillä vaan siirrytään suoraan siihen päätyyn minkä vastakohtana on et kaikki maahanmuutto on rikkautta ja jos et ole samaa mieltä olet rasisti.

Terveisin 15-vuotta pk-seudulla asunut.
Kuten Tecto sanoi, taistelet tässä nyt sellaisia vastustajia vastaan, joita ei tällä palstalla ole. Jostakin Sotkamon Esson baarista voit löytää vielä tyyppejä, joilla on jotakin ongelmaa korkeakoulutettujen työperäiselle maahanmuutolle.

Halpatyövoiman tuontia nyky-Suomen tulonsiirtoyhteiskunnassa voi vastustaa järkiargumentein, koska hekin ovat pitkälti lähinnä taakka yhteiskunnalle vähänkään pidemällä aikavälillä, elleivät palaa hommansa päätyttyä takaisin kotiin, kuten itäeurooppalaiset työäijät tekevät.

Kuitenkin tässä keskustelussa on lähes poikkeuksetta keskitytty nimenomaan talouspakolaisiin eli "turvapaikanhakijoihin", joista ei käytännössä koskaan tule yhteiskunnan tuottavaa jäsentä ja ovat erittäin suurella prosentilla rikollisia verovarojen kuluttajuuden lisäksi.

Katsopa vähän, miten nopeasti Ruotsissa lopulta lässähti paska housuun ongelma-alueiden kanssa. Siellä oli "kaikki hyvin" pitkään. Pinnan alla toki kuohui hyvän aikaa, mutta kranaatteja ei heitelty päivittäin. Parikymmentä vuotta sitten alkoi kehitys mennä nopeasti huonoon suuntaan, kun kriittinen massa saavutettiin, ja viime vuosikymmenen vaihteessa oli jo päivänselvää kaikille muille paitsi kaikkein tiukimmin silmiään kiinni pitäville, mikä on homman nimi.

Nyt ei voi edes nämä viimeksi mainitutkaan kieltää ongelma olemassaoloa. Se on vain sellainen juttu, että kun tilanne pääsee siihen asti, että silmiään kiinni pitävätkin asian huomaavat, on kaikki jo liian myöhäistä.

Kun Suomessa seuraava sukupolvi näiden kanien lailla lisääntyvien rikastuttajien jälkeläisiä kasvaa teini-ikään, huomaat sinäkin todellisuuden vähän paremmin.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
2 128
Helsingissä Ruotsin meininki yleistyy.

"Ryhmissä olevat nuoret eivät edusta mitään tiettyä etnistä ryhmää, vaan porukat kasaantuvat ennemmin kaupunginosien ja asuinpaikkojen ympärille.

Rikoksista epäillyissä nuorissa kuitenkin korostuvat ne, joilla on maahanmuuttajataustaa, tai joiden vanhemmat ovat muuttaneet Suomeen muualta."

Nuorison alistusväkivalta leviää yhä nuorempiin pääkaupunkiseudulla
Väkivaltaiseen alistamiseen turvautuvat pääkaupunkiseudulla pahimmillaan vasta 12-vuotiaat lapset.

Alaikäisten alistusväkivalta usein videoidaan ja videot joko julkaistaan suoraan sosiaaliseen mediaan, tai niillä kiristetään uhria myöhemmin.

Alaikäisten alistusväkivalta usein videoidaan ja videot joko julkaistaan suoraan sosiaaliseen mediaan, tai niillä kiristetään uhria myöhemmin. KUVA: EMILIA KANGASLUOMA / HS
Anne Kantola HS

15:38

ALAIKÄISTEN nuorten väkivaltaisuus on kasvussa pääkaupunkiseudulla. Väkivallan käyttö on poliisin mukaan arkipäiväistynyt ja siihen turvautuu alati laajentuva joukko.

Väkivaltaisuus ei siis ole vain yksittäisten jo vakavassa rikoskierteessä olevien nuorten välienselvittelyä, vaan väkivaltaan ryhdytään hyvin matalalla kynnyksellä.

Länsi-Uudellamaalla pahoinpitelyrikokset ovat poliisin mukaan nousseet alaikäisten kohdalla toiseksi yleisimmäksi rikosnimikkeeksi. Pahoinpitelyjä yleisemmäksi rikosnimikkeeksi nousee ainoastaan näpistykset.

Länsi-Uudenmaan poliisin ennalta estävää toimintaa johtava komisario Hannu Väänänen on kehityksestä hyvin huolissaan.

”Se että meillä on toiseksi yleisimpänä rikosnimikkeenä alle 18-vuotiailla väkivallan tekeminen toiselle henkilölle, niin kyllä se kuvastaa nuorten tämän hetkistä tilannetta, ja mikä ongelma siellä on.”

VÄKIVALLAN käyttöön sisältyy myös erityistä huolta aiheuttava piirre: alistaminen.

Alistusväkivalta näkyy muun muassa uhkailuna ja esimerkiksi pakottamalla uhri nuolemaan kenkiä. Tyypillisesti tilanne päättyy pahoinpitelyyn.

Kaikki videoidaan ja videot joko julkaistaan suoraan sosiaaliseen mediaan, tai niillä kiristetään uhria myöhemmin. Usein tilanteiden taustalla on jokin tekaistu syytös esimerkiksi äidin tai siskon haukkumisesta, Väänänen kertoo.

”Aiemmin tämä oli ilmiö yli 15-vuotiaiden parissa, mutta nyt tekijäkaarti on muuttunut nuoremmaksi. Tämä leviää koko ajan yhä nuorempien pariin.”

Alaikäisten rikoksentekijöiden kanssa on useita haasteita, Väänänen myöntää. Alle 15-vuotiaat ajattelevat yhä lasten tavalla, eivätkä he välttämättä kykene ymmärtämään tekojensa seurauksia.

”Kun heidän kanssaan jutellaankin, niin iso osa naureskelee nähdessään pahoinpitelyvideoita, joissa itse ovat aiheuttaneet vammoja. Suhtautuminen on kylmäävää, ja osittain se johtuu varmasti iästä”, Väänänen sanoo.

POLIISI on tunnistanut nuorten parista tietynlaisia karismaattisia hahmoja, jotka keräävät ympärilleen muita nuoria. He ovat jo poliisin mukaan rikoskierteessä, ja pelkona on, että heidän toimintansa vetää mukaan muitakin.

Näiden johtohahmojen antama roolimalli ja leveä elämäntyyli houkuttaa rikoksiin yhä nuorempia tekijöitä. Kyseessä voi olla osassa tapauksissa määrätietoisesta maineen rakentamisesta.

HS kertoi keskiviikkona Espoon alueella toimivista 14-vuotiaista huumekauppiaista.

Lue lisää: Lapset pyörittävät järjestäytynyttä huumekauppaa Espoossa: ”Taskut täynnä rahaa”

Pääkaupunkiseudulla on huomattu alaikäisten syyllistyvän väkivaltarikoksiin yhä useammin ryhmissä. Väänäsen mukaan kyse ei kuitenkaan ole jengiytymisestä, mutta ajan kuluessa nämä ryhmät voivat mahdollisesti kehittyä jengeiksi.

Ryhmissä olevat nuoret eivät edusta mitään tiettyä etnistä ryhmää, vaan porukat kasaantuvat ennemmin kaupunginosien ja asuinpaikkojen ympärille.

Rikoksista epäillyissä nuorissa kuitenkin korostuvat ne, joilla on maahanmuuttajataustaa, tai joiden vanhemmat ovat muuttaneet Suomeen muualta.

NUORTEN väkivaltaisuus näkyy ympäri pääkaupunkiseutua. Helsingin poliisin ennalta ehkäisevässä työskentelevät komisario Simo Kauppisen mukaan väkivaltaisia konflikteja syttyy nuorten välille tällä hetkellä hyvin vähäpätöisistä syistä. Riitoihin otetaan usein kaverit mukaan ja tilanne eskaloituu nopeasti.

Erityisesti tällainen ryhmässä tehty väkivalta on Kauppisen mukaan yleistynyt tyttöjen keskuudessa.

”Pääpiirteittäin väkivalta on samanlaista kuin pojilla, mutta tytöillä henkinen väkivalta painottuu. On eristämistä, haukkumista, väärän tiedon levittämistä ja somen kuvamateriaalia”, Kauppinen kertoo.

Tekijöiden ikähaarukka vaihtelee 12-vuotiaista täysi-ikäisiin. Alle 15-vuotiaiden kohdalla poliisi ei voi juuri tehdä muuta kuin tutkia rikokset ja selvittää liittyykö niihin rikosvastuuiän ylittäneitä henkilöitä.

Teoille ei ole löydettävissä kaikkea selittäviä motiiveja, mutta esimerkiksi oman statuksen nostaminen ja kosto näkyvät tekojen taustalla.

”Sitä suuremmalla syyllä näihin pyritään puuttumaan mahdollisimman pikaisesti, jotta päästään katkaisemaan mahdollinen kostonkierre”, Kauppinen kertoo.
 

Tecto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
01.03.2022
Viestejä
1 332
Keksiikö joku ainoatakaan hyväksyttävää syytä, miksi tuon yhdenvertaisuusvalvojan täytyi olla tuolla lennolla nostamassa veronmaksajien rahaa omaan taskuunsa?

Ainoa järkevä syy, jonka keksin, olisi se, että kyseinen yhdenvertaisuusvalvoja jäisi sinne Irakiin näiden palautettujen kanssa valvomaan, että heitä kohdellaan kotimaassaan yhdenvertaisesti :)
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
2 819
Keksiikö joku ainoatakaan hyväksyttävää syytä, miksi tuon yhdenvertaisuusvalvojan täytyi olla tuolla lennolla nostamassa veronmaksajien rahaa omaan taskuunsa?

Ainoa järkevä syy, jonka keksin, olisi se, että kyseinen yhdenvertaisuusvalvoja jäisi sinne Irakiin näiden palautettujen kanssa valvomaan, että heitä kohdellaan kotimaassaan yhdenvertaisesti :)
Toi ois kyllä oikeasti jopa kelvollinen syy, mutta ei toteutuva sellainen.

Mutta, jos se saa läsnäolollaan palautettava(n/t) oleen määkymättä kuin tapettavat siat, niin se ois jo puoli voittoa...
 
Liittynyt
16.06.2021
Viestejä
61
Keksiikö joku ainoatakaan hyväksyttävää syytä, miksi tuon yhdenvertaisuusvalvojan täytyi olla tuolla lennolla nostamassa veronmaksajien rahaa omaan taskuunsa?

Ainoa järkevä syy, jonka keksin, olisi se, että kyseinen yhdenvertaisuusvalvoja jäisi sinne Irakiin näiden palautettujen kanssa valvomaan, että heitä kohdellaan kotimaassaan yhdenvertaisesti :)
Hän on siellä tarkistelemassa, että palautettavat pääsevät vessaan aina pyydettäessä, käsiraudat eivät ole liian tiukalla, rauhoittavia otetaan vain vapaaehtoisesti ja sen, että ei tapahdu mitään turhaa panikointia. (Kuten vaikkapa oman ulosteen tunkeminen saattavan poliisimiehenhenkilön naamaan, joka on tietenkin peruste keskeyttää palautus, kyseessähän on mielenterveysongelma ja siten peruste keskeyttää toimenpide.)

Maahanmuutto muutes edistää työllisyyttä ja luo työpaikkoja.

Kaikki ylläoleva on tietenkin sarkastisesti kirjoitettu, enkä juuri nyt löydä lähdettä tuolle paskan naamaan tunkemiselle, mutta olisihan tuollainen aika villiä keksiä näin torstai-iltana.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
2 010
Keksiikö joku ainoatakaan hyväksyttävää syytä, miksi tuon yhdenvertaisuusvalvojan täytyi olla tuolla lennolla nostamassa veronmaksajien rahaa omaan taskuunsa?

Ainoa järkevä syy, jonka keksin, olisi se, että kyseinen yhdenvertaisuusvalvoja jäisi sinne Irakiin näiden palautettujen kanssa valvomaan, että heitä kohdellaan kotimaassaan yhdenvertaisesti :)
Tuskin menee paljon metsään jos arvaa, että tuolla yhdenvertaisuusvalvojalla on takataskussa Demarien, Virheiden, RKP:n tai Vasemmistoliiton jäsenkirja. On vaikea uskoa, että kaveri olisi jäsenkirjaton virkamies.

Onhan se ihan mukava reissata veronmaksajien rahoilla Irakiin, viettää neljän tähden hotellissa yö tai pari, ja palata sitten Suomeen.

Käsitykseni mukaan valtion virkamiehillä matkustamiseen kuluva aika on vielä työaikaa (toisin kuin yksityissektorin valkokaulusduunareilla). Palstalla päivystävät systeemin miehet voivat halutessaan osoittaa käsitykseni vääräksi.
 
Liittynyt
23.02.2020
Viestejä
718
Tuskin menee paljon metsään jos arvaa, että tuolla yhdenvertaisuusvalvojalla on takataskussa Demarien, Virheiden, RKP:n tai Vasemmistoliiton jäsenkirja. On vaikea uskoa, että kaveri olisi jäsenkirjaton virkamies.
Tämä mamupisnes on ihan järkyttävää verovarojen väärinkäyttöä. Yksi iso hyvä veli kerho, jossa rahaa säästämättä keksitään keinoja hyötyä pakolaisista, valtio kyllä maksaa kaikki kulut mitä kunniavieraiden hoivaaminen maksaa.

Ekana vastaanottokeskuksissa palkkalistoilla tytöt pyyhkii asiakkaidensa pyllyjä, muutaman raiskauksen ja puukotuksen jälkeen tulkit ja juristit saa hyvän liksan pitkien oikeuskäsittelyjen ajalta ja lopulta palautuslentojen mukaan änkeää joku niistämään pillittävän irakin nenää.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
2 128
Yksi Vallilan puukottelija kai sitten välttyy tuomiolta, kun on ehkä liian nuori.
Syyttäjä väitti 14-vuotiaan syytetyn olevan oikeasti vanhempi – Käräjäoikeus ei uskonut perusteluita
Poikkeuksellinen rikosepäily sai pisteen, kun käräjäoikeus linjasi syytetyn iästä perjantaina.

Lari Malmberg HS

10:58

VALLILAN taposta syytetty kolmas henkilö ei tule saamaan tuomiota henkirikoksesta. Surmasta on aiemmin tuomittu kaksi muuta henkilö vankeusrangaistuksiin taposta.

Kesällä 2022 syyttäjä nosti syytteen kolmatta henkilöä vastaan.

Lue lisää: Helsingin Vallilan puukotus: Mukana ollut nuori sai vuosien rangaistuksen

Syytetyn ikä oli väestötietojärjestelmän mukaan 14 vuotta, mutta syyttäjän mukaan syytetty oli vähintään 15-vuotias. Rikosoikeudellinen vastuuikäraja on 15 vuotta.

Helsingin käräjäoikeus totesi perjantaina, että näyttö tapauksessa ei riitä. Syytetyn ikää pyrittiin määrittämään laajoilla tutkimuksilla, eikä tarpeeksi vahvaa epäilyä väestötietojärjestelmään merkityn iän paikkaansapitämättömyydestä syntynyt. Näin ollen syytteen käsittely ei etene.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 688
Todella hanurista. Olisi syytä muuttaa ikää alemmaksi. Jengit käyttää hyväksi tätä korkeahkoa ikärajaa, ja pistävät alle 15v tekemään rötökset. En tarkoita että murhia teetettäisiin tarkoituksella, mutta tekevälle sattuu.
 
Liittynyt
16.06.2021
Viestejä
61
Yksi Vallilan puukottelija kai sitten välttyy tuomiolta, kun on ehkä liian nuori.
Syyttäjä väitti 14-vuotiaan syytetyn olevan oikeasti vanhempi – Käräjäoikeus ei uskonut perusteluita
Poikkeuksellinen rikosepäily sai pisteen, kun käräjäoikeus linjasi syytetyn iästä perjantaina.

Lari Malmberg HS

10:58

VALLILAN taposta syytetty kolmas henkilö ei tule saamaan tuomiota henkirikoksesta. Surmasta on aiemmin tuomittu kaksi muuta henkilö vankeusrangaistuksiin taposta.

Kesällä 2022 syyttäjä nosti syytteen kolmatta henkilöä vastaan.

Lue lisää: Helsingin Vallilan puukotus: Mukana ollut nuori sai vuosien rangaistuksen

Syytetyn ikä oli väestötietojärjestelmän mukaan 14 vuotta, mutta syyttäjän mukaan syytetty oli vähintään 15-vuotias. Rikosoikeudellinen vastuuikäraja on 15 vuotta.

Helsingin käräjäoikeus totesi perjantaina, että näyttö tapauksessa ei riitä. Syytetyn ikää pyrittiin määrittämään laajoilla tutkimuksilla, eikä tarpeeksi vahvaa epäilyä väestötietojärjestelmään merkityn iän paikkaansapitämättömyydestä syntynyt. Näin ollen syytteen käsittely ei etene.
Tässä pitää ymmärtää, että ikäselvitysten "turvamarginaali" on vähintään kaksi vuotta. Ikätutkimus on siis todennut henkilön vähintään 17-vuotiaaksi (luuston ja hampaiden perusteella), mutta koska asiassa on epävarmuuden vuoksi ikävähennys todetusta iästä miinus kaksi vuotta, niin sen vuoksi jäi epäselväksi, oliko henkilö todella 15+ -vuotias rikosta tehdessään. Olettaisin tässä olevan kyse vain pienestä erosta 16-17v (määritellyn) iän suhteen kummallisen ratkaisun perusteella.

edit.
Korjattu 16+ -> 15+
 
Viimeksi muokattu:

Tecto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
01.03.2022
Viestejä
1 332
Nämä ulkomaan tuonnit pitäisi aina käsitellä kuin olisivat aikuisia, ilman ikätestejä. Pitäisi muuttaa lakia niin, että ulkomaalaisilta poistettaisiin kaikki oikeudet, jäljellä vain velvollisuuksia. Maassa saisi olla vain hyvällä käytöksellä.
 
Viimeksi muokattu:

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 688
Nämä ulkomaan tuonnit pitäisi aina käsitellä kuin olisivat aikuisia, ilman ikätestejä. Pitäisi muuttaa lakia niin, että ulkomaalaisilta poistettaisiin kaikki oikeudet, jäljellä vain velvollisuuksia. Maassa saisi olla vain hyvällä käytöksellä.
Pl. Sivistyneistä maista tulevat, jotka työllistyvät itse, eivät tule/elä tukien varassa. Jos nyt joku näistä maista Suomeen eksyy, sillä koulutetulle ja ahkerille tekijöille sattuu olemaan houkuttelevampia maita kuin Suomi.
 

Tecto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
01.03.2022
Viestejä
1 332
Pl. Sivistyneistä maista tulevat, jotka työllistyvät itse, eivät tule/elä tukien varassa. Jos nyt joku näistä maista Suomeen eksyy, sillä koulutetulle ja ahkerille tekijöille sattuu olemaan houkuttelevampia maita kuin Suomi.
Mutta eihän tuo olisi ongelma, kun osaisivat käyttäytyä.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 688
Mutta eihän tuo olisi ongelma, kun osaisivat käyttäytyä.
Näiden aikaisemmin manitsemani kanssa, ei pitäisi olla turhia vaivoja ja hidasteita. Näin siksi, että jo muutoinkin Suomi ei ole kovin houkutteleva maa. Näitä jotka pystyvät esittämään heti, että voivat hoitaa omilla tuloillaan omat/mahd. perheensä menot, ei ole liikoja tulossa.

Sitten tiedämme mistä päin tulevat eivät ehkä oikein osaa mitään, saattaa olla luku- ja kirjoitustaidottomia, kuuluvat uskontoon joka yrittää maailman valloitusta (perimmäinen tarkoitus, vaikka tavallinen Ibrahimmailija "ei kuulu radikaaliin siipeen" yms. merkityksettömät selitykset).

Pitäisi olla sidottu verotettaviin tuloihin/tulottomuuteen yms, keiltä tulokkailta poistettaisiin kaikki paitsi velvollisuudet. Monilta osin kannattaisin tätä kyllä.

Nämä mielipiteenäni, eipä tästä jaksa enempää vääntää, koska mitään tällaista tuskin nähdään koska kuuluisat "kansainväliset" yms.:thumbsup:

Amen.
 
Liittynyt
02.06.2018
Viestejä
4 070
Minusta on hienoa että suomi kuitenkin tarjoaa kaikille halukkailla parhaat laitteet ja vehkeet yhdeytenpitoon. Ja tulkit ettei tarvitse tätä ymmärrettävästi hankala kieltä opetella. Kela golddi vaan pöytään. Katetta löytyy.
 
Liittynyt
16.06.2021
Viestejä
61
Minusta on hienoa että suomi kuitenkin tarjoaa kaikille halukkailla parhaat laitteet ja vehkeet yhdeytenpitoon. Ja tulkit ettei tarvitse tätä ymmärrettävästi hankala kieltä opetella. Kela golddi vaan pöytään. Katetta löytyy.
Vaikkakin ymmärrän tämän hakemasi ironian kovinkin hyvin, vastaan silti hieman vakavammin...

Jos minä muuttaisin Afganistaniin, enkä osaisi pashtua tai daria, niin etsisin kyllä sitten kaverin/tuttavia, jotka voisivat tulkata. Eikä tulisi mieleenkään, että afganistanilaiset maksaisivat minun viranomaisasioinnin (pl. lähetystöt) tulkkauksen omasta pussistaan. Suomessa taas tämä on ihan normi ja ennen kaikkea bisnes! Kun tuntee (saa vinkillä myötämielisen) hyvän tulkin, joka osaa jo valmiiksi sosiaalitukiviidakon hommat, ajokorttikysymykset ja loppuviimein osaa neuvoa, miten sen kansalaisuuden saa ilman kielitaitoa... Soppa on valmis. Pahimmillaan voi rasittaa sitä yhteiskuntaa 50/50 periaatteella käytännössä loputtomasti.

Joku eteenpäin pyrkivä ja ahkera toki opettelee itse, mutta ne ovat Lähi-Itä- ja Afrikka- peräisestä maahanmuutosta murto-osa. Tunnen toki näitäkin, olen jopa kieltä pyrkinyt opettamaan töiden ohella palavereissa ja kahvitauoilla.
 
Liittynyt
23.02.2020
Viestejä
718
niin etsisin kyllä sitten kaverin/tuttavia, jotka voisivat tulkata...
Tästä tuli mieleen, kun itse olen aina pyrkinyt auttamaan ulkomaalaisia ihan vapaaehtoisesti, ilman että lähetän laskun käytetystä ajasta. Osasta näistä on jopa tullut hyviä ystäviä, tai ainakin yleensä ovat kyllä jälkeenpäin kutsuneet illalliselle tai muuten tarjonneet vastapalveluksia toimistani.

Tosin, kyllä sinnekkin mahtuu joukkoon niitä, jotka kelpuuttavat postin tulkkausta, muuttoapua ja palveluksia, mutta pahimmillaan ei tule edes kiitosta sohvan hinaamisesta tai töissä ei viitsi edes tervehtiä kun tulee käytävällä vastaan.

Omakohtaisia kokemuksia on siis aika paljon, jokainen on tietty yksilö, mutta jonkinlaisen käsityksen olen saanut eri kulttuurien "ystävällisyydestä". Ehkä en ala tähän kirjoittaa tarkempaa statistiikkaa, koska tulee taas bannia rasimista tai jostain ihan naurettavasta tekosyystä, mutta sanotaan vaikka, että aasialaiset ovat pääosin tosi ystävällistä rehtiä porukkaa, mutta sitten on niitä kulttuureita, maita ja maanosia, jotka tuntuvat olevan melko usein kiittämättömiä ja myös selvästi näkee asenteesta, että eivät halua yhtään enempää viettää aikaa suomipojan kanssa kuin pakko.
 
Liittynyt
14.07.2019
Viestejä
2 441
Tästä tuli mieleen, kun itse olen aina pyrkinyt auttamaan ulkomaalaisia ihan vapaaehtoisesti, ilman että lähetän laskun käytetystä ajasta. Osasta näistä on jopa tullut hyviä ystäviä, tai ainakin yleensä ovat kyllä jälkeenpäin kutsuneet illalliselle tai muuten tarjonneet vastapalveluksia toimistani.

Tosin, kyllä sinnekkin mahtuu joukkoon niitä, jotka kelpuuttavat postin tulkkausta, muuttoapua ja palveluksia, mutta pahimmillaan ei tule edes kiitosta sohvan hinaamisesta tai töissä ei viitsi edes tervehtiä kun tulee käytävällä vastaan.

Omakohtaisia kokemuksia on siis aika paljon, jokainen on tietty yksilö, mutta jonkinlaisen käsityksen olen saanut eri kulttuurien "ystävällisyydestä". Ehkä en ala tähän kirjoittaa tarkempaa statistiikkaa, koska tulee taas bannia rasimista tai jostain ihan naurettavasta tekosyystä, mutta sanotaan vaikka, että aasialaiset ovat pääosin tosi ystävällistä rehtiä porukkaa, mutta sitten on niitä kulttuureita, maita ja maanosia, jotka tuntuvat olevan melko usein kiittämättömiä ja myös selvästi näkee asenteesta, että eivät halua yhtään enempää viettää aikaa suomipojan kanssa kuin pakko.
Oon huomannut samaa näin lähes koko ikäni itä-helsingissä asuneena, ja nuorempana ulkomailla pyörineenä.
Toi kohteliaisuus ja vastaava yleisesti hyvä käytös on todellakin kulttuuriin sidonnainen, ei todellakaan ihonväriin tms suoraan.
Aasialaistakin löytyy kyllä niitä suht mulkkuja jotka todellakin pitää sitä omaa kulttuuriaan täydellisenä jne, mutta yleisesti ottaen hekin osaavat käyttäytyä silti muita kohtaan asiallisesti.
 
Liittynyt
05.03.2017
Viestejä
461
Kaikki kunnia niille ketkä yrittää aktiivisesti työllistyä, mutta ootteko havainneet, että välillä kun musta mies hakee työpaikkaa eikä häntä valittu, niin lähettää sen jälkeen sähköpostia sun isoille pomoille rasismikortteja vedellen? Ei tee hyvää vaikutelmaa, varsinkin jos kaverilla on CV:n mukaan kuitenkin jokin koulu takana ja olisi ehkä jotenkin pätevä tehtävään, mutta kuitenkin nyt löytyi vielä parempi kandidaatti, niin silti tuollaisen vehkeilyn jälkeen ei varmasti olisi meille ikinä asiaa jos muistetaan rasismisyytöksistä.
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
3 586

" ”Tässä tarkoituksessa Suomen tulee ryhtyä, vilpittömässä mielessä toimien, kiireellisiin positiivisiin toimiin lasten palauttamiseksi ja tukea jokaisen kotimaahan palautetun tai uudelleensijoitetun lapsen kotouttamista tai uudelleensijoittamista” "

Vaikka tässä uutisessa ei asiaa suoraan sanota niin onko kyse näistä isis-vaimoista ja heidän lapsista? Niin kierrellen on asia ilmaistu.
Sitten kun saadaan lapset maahan niin voidaan tehdä perheenyhdistäminen ja kohta on kaikki sukulaiset Suomessa...
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
1 510

" ”Tässä tarkoituksessa Suomen tulee ryhtyä, vilpittömässä mielessä toimien, kiireellisiin positiivisiin toimiin lasten palauttamiseksi ja tukea jokaisen kotimaahan palautetun tai uudelleensijoitetun lapsen kotouttamista tai uudelleensijoittamista” "

Vaikka tässä uutisessa ei asiaa suoraan sanota niin onko kyse näistä isis-vaimoista ja heidän lapsista? Niin kierrellen on asia ilmaistu.
Sitten kun saadaan lapset maahan niin voidaan tehdä perheenyhdistäminen ja kohta on kaikki sukulaiset Suomessa...
Ihme paskaa. Siis haluavatko palautella ketä ja minne?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 269
Tuohonhan on helppo vastata. Voin tässä kirjoittaa ilmaisen vastauksenkin, saa lainata: ”Leirillä ei ole Suomalaisia lapsia. Kiitos ja näkemiin.”

Ilmeisesti tämä valitus tosin kohdistuu jo tänne tuotettujen ”Suomalaisten” kohteluun, jossa minun oikeustajuni mukaaan syyllisiä ovat lähinnä ko. lasten vanhemmat (lue ISIS morsiammet) ja Syyria, jos joku. Itse valituksen on ilmeisesti tehtaillut eräs Vihreiden eduskuntavaaliehdokas.

Mutta ei tässä kukaan oikeasti ole ollut lasten turvallisuudesta kiinnostunut. Kunhan vaan taasen on haettu jotain tapahtumaa josta pystyisi Suomea syyllistämään, tausta-ajatuksena varmaan jälleen availla rajoja ja lompakoita tietyille tahoille ja touhuille.

Lähdettä tuolle tiedolle valituksen tekijästä (uutinen vuodelta 2019):


Ja itse YK:n komitean päätös täällä:

CRC/C/91/DR/100/2019 (ohchr.org)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
10 796
Jos tässä haluttaisiin ajaa lasten etua, niin on selvää, että tuollaiset äidit ja perheet eivät ole lapsille sopivia ja lapset pitäisivät ottaa huostaan ja vaikka jonnekin laitokseen tai adoptoitaviksi. Ei tuonne leirille ole ilman syytä, vahingossa joudutta vaan ihan siiksi, että on käytännössä haluttu lähteä Suomesta.

Vähintä mitä pitäisi tehdä on se, että lasten kehitystä tulisi seurata Suomessa ja jos perheessä esiintyy yhtään terrorismiin viittaavaa ajattelua tai isiksen tai vastaavan kanssa touhuamista, niin lapset huostaan välittömästi.

Leiritä taas ei pitäisi tuoda yli 6 vuotisia lapsia, sillä sitä vanhemmat terroristien koulutus on jo mitä suurimmalla todennäköisyydellä pilannut.

Mm supo on ottanut kantaa noihin tuolta leireiltä tulleisiin naisiin ja todennut, että he ovat turvallisuusuhka Suomelle ja he toimivat monasti Isiksen jne ideologian levittäjinä (mm kasvatuksen kautta ja muutenkin).
 

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 688
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 083
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 652
Katujengit | Entinen jengirikollinen pelkää Suomen luisuvan Ruotsiakin pahempaan tilanteeseen Tämä voisi liittyä ketjuun, mutta on vain tilaajille. Joku tilaaja voisi kertoa mitä siinä lukee ja liittyykö ketjuun. Haastateltu kyllä sanoo katujengeihin tulevan porukkaa kaikista yhteiskuntaluokista mukamas, jota itse epäilen vahvasti. Sattumalta sukunimensäkin on Mehmet. Hän siis ennustaa Suomen jengirikollisuuden menevän jopa pahemmaksi kuin Ruotsin.
Pähkinänkuoressa Mehmet on entinen jengirikollinen, jonka mukaan Suomi voi ajautua Ruotsia ja Tanskaakin pahempaan jamaan. Nämä maat ovat sanoneet, että Suomi on kuin Ruotsi ja Tanska 20 vuotta sitten. Nuoriso saa vinkkejä toimintaan länsinaapurista. Ongelmiin pitäisi puuttua jo neuvolatasolla, sillä kun jengikierteeseen joutuu, sitä on hyvin vaikea yksittäisen jengiläisen katkaista, ellei muuta täysin toiselle paikkakunnalle tai muuten tule jotain konkreettista apua ulkopuolelta.

Sanoo vielä, että kun juttelee jonkun peruskouluikäisen kanssa, joka tienaa tonnin viikossa laittomuuksilla, on siihen aika vaikea sanoa mitään, mikä siltä istumalta nuoreen vetoaisi.
 

Timo 2

Tukijäsen
Liittynyt
11.02.2018
Viestejä
9 273
Pähkinänkuoressa Mehmet on entinen jengirikollinen, jonka mukaan Suomi voi ajautua Ruotsia ja Tanskaakin pahempaan jamaan. Nämä maat ovat sanoneet, että Suomi on kuin Ruotsi ja Tanska 20 vuotta sitten. Nuoriso saa vinkkejä toimintaan länsinaapurista. Ongelmiin pitäisi puuttua jo neuvolatasolla, sillä kun jengikierteeseen joutuu, sitä on hyvin vaikea yksittäisen jengiläisen katkaista, ellei muuta täysin toiselle paikkakunnalle tai muuten tule jotain konkreettista apua ulkopuolelta.

Sanoo vielä, että kun juttelee jonkun peruskouluikäisen kanssa, joka tienaa tonnin viikossa laittomuuksilla, on siihen aika vaikea sanoa mitään, mikä siltä istumalta nuoreen vetoaisi.
Näinhän se on ja tästä on varoiteltu jo pitkään ja kaikki varoittelijat on leimattu rasisteiksi.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
2 128
Tässä huumejutussa mukana myös kulttuuria.
Kovia tuomioita jättihuumejutussa – mukana Mantaqa-miehiä, lakimiehellekin yli kaksi vuotta linnaa
Helsingin käräjäoikeus on antanut päätöksensä jättimäisessä huumevyyhdissä.
Oikeudenkäynti huumevyyhdissä alkoi viime vuonna. Poliisilla oli tuolloin järeät turvatoimet.
Oikeudenkäynti huumevyyhdissä alkoi viime vuonna. Poliisilla oli tuolloin järeät turvatoimet.

Oikeudenkäynti huumevyyhdissä alkoi viime vuonna. Poliisilla oli tuolloin järeät turvatoimet. KIA KILPELÄINEN
Tekijän kuva
Matti Pitkänen

matti.pitkanen@iltalehti.fi
Tekijän kuva
Joonas Alanne

joonas.alanne@iltalehti.fi
Tänään klo 13:53 (muokattu klo 16:23)
Helsingin käräjäoikeus on jakanut pitkiä vankeustuomioita jättimäisessä huumevyyhdissä, joka kytkeytyy rikollisjengien toimintaan. Tuomiot jaettiin pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista.

LUE MYÖS
Näin eteni ”Mantaqa-jutun” käräjäpäivä: järeät turvatoimet, lakimiestä syytetään tietojen vuotamisesta huumerikollisille
Ruotsista käsin johdettu monikulttuurinen rikollisliiga toi Suomeen kokaiinia, amfetamiinia ja ketamiinia jopa yli kuuden miljoonan euron arvosta. Niitä levitettiin ympäri Suomea, pääasiassa pääkaupunkiseudulla ja Keski-Suomessa.
Kokonaisuuteen liittyi myös espoolainen Mantaqa-rikollisjengi.
Jutun tutkinnassa hyödynnettiin rikollisten käyttämän salatun Sky ECC -viestintäsovelluksen kautta saatuja tietoja.
Poliisi on päässyt käsiksi viesteihin, vaikka rikolliset pitivät sitä varmana keinona viestiä salatusti. Myös Niko Ranta-ahon huumausainebisneksiin liittyvässä Katiska 2:ssa Sky ECC -viestit olivat keskeinen osa näyttöä.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Poliisin takavarikoimia aseita.
Poliisin takavarikoimia aseita.

Poliisin takavarikoimia aseita. POLIISI
Kovia tuomioita

Käräjäoikeus katsoi, että päätekijä on Teemu Kirves. Hän sai neljän vuoden ehdottoman vankeustuomion. Tuomiota alennettiin, sillä Kirveellä oli allaan aiempi pitkä rikostuomio, joka olisi voitu käsitellä samaan aikaan ja olisi silloin alentanut rangaistusta.

Kaikkiaan vastaajia tapauksessa oli 23. Heistä kolmen tuomiot hylättiin, kolme sai ehdollista ja yksi selvisi sakkotuomiolla. Loput saivat ehdottomat vankeustuomiot. Pisin oli Joakim Kuuselan kahdentoista ja puolen vuoden tuomio.
Tuomittujen joukossa on espoolaislähtöiseen Mantaqa-rikollisenjengiin kytkeytyviä henkilöitä. KRP:n käsityksen mukaan Mantaqa on huumausainekauppaa pyörittävä järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii pääkaupunkiseudulla.
Jengin johtoveljeksiin kuuluva Hussein al-Maseudi sai kolme ja puolen vuoden tuomion. Hänenkin rangaistustaan oli alennettu, kuten useimpien tuomittujen kohdalla.
Oikeudenkäyntiavustaja, lakimies Olli Talsi sai tapauksesta kahden vuoden ja kymmenen kuukauden tuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.
Muita törkeistä rikoksista tuomittuja: Jere Juhani Autio (törkeä huumausainerikos, huumausaineen käyttörikos, törkeä dopingrinkos) 2 vuotta 10 kuukautta. Lars Eric Aristides Delivassilis (törkeä huumausainerikos ja avunanto törkeään huumausainerikokseen) 7 vuotta vankeutta. Milad Karim Feili (4 törkeää huumausainerikosta) 3 vuotta 9 kuukautta. Jesse Jakonen (3 törkeää huumausainerikosta) 3 vuotta 10 kuukautta. Joel Juutilainen (3 törkeää huumausainerikosta, 2 avunantoa törkeään huumausainerikokseen, 2 lääkerikosta) 7 vuotta 6 kuukautta. Mikko Kauppinen (5 törkeää huumausainerikosta, 2 törkeää huumausainerikosta) 1 vuosi 10 kuukautta. Jon Mattila (7 avunantoa törkeään huumausainerikokseen, ampuma-ase rikos) 3 vuotta 8 kuukautta. Oskari Repo (törkeä huumausainerikos, avunanto törkeään huumausainerikokseen) 5 vuotta 4 kuukautta. Jesse Shipley (4 törkeää huumausainerikosta) 5 vuotta 6 kuukautta. Kingsley Sunell (2 törkeää huumausainerikosta, huumausainerikos) 2 vuotta 1 kuukausi. Olli Talsi (törkeä huumausainerikos, avunanto törkeään huumausainerikokseen) 2 vuotta 10 kuukautta.
Osassa annetuista tuomioista on otettu huomioon rangaistusta alentavana tekijänä, että samat tekijät on jo aiemmin tuomittu rikoksista vankeusrangaistuksiin.
LUE MYÖS
”Minä hakkaan ja vaadin rahat” – laajassa huumejutussa syytetyn lakimiehen väitetään viestitelleen velanperinnästä
Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Make ATK Great Again
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 688
Tässä huumejutussa mukana myös kulttuuria.
Kovia tuomioita jättihuumejutussa – mukana Mantaqa-miehiä, lakimiehellekin yli kaksi vuotta linnaa
Helsingin käräjäoikeus on antanut päätöksensä jättimäisessä huumevyyhdissä.
Oikeudenkäynti huumevyyhdissä alkoi viime vuonna. Poliisilla oli tuolloin järeät turvatoimet.
Oikeudenkäynti huumevyyhdissä alkoi viime vuonna. Poliisilla oli tuolloin järeät turvatoimet.

Oikeudenkäynti huumevyyhdissä alkoi viime vuonna. Poliisilla oli tuolloin järeät turvatoimet. KIA KILPELÄINEN
Tekijän kuva
Matti Pitkänen

matti.pitkanen@iltalehti.fi
Tekijän kuva
Joonas Alanne

joonas.alanne@iltalehti.fi
Tänään klo 13:53 (muokattu klo 16:23)
Helsingin käräjäoikeus on jakanut pitkiä vankeustuomioita jättimäisessä huumevyyhdissä, joka kytkeytyy rikollisjengien toimintaan. Tuomiot jaettiin pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista.

LUE MYÖS
Näin eteni ”Mantaqa-jutun” käräjäpäivä: järeät turvatoimet, lakimiestä syytetään tietojen vuotamisesta huumerikollisille
Ruotsista käsin johdettu monikulttuurinen rikollisliiga toi Suomeen kokaiinia, amfetamiinia ja ketamiinia jopa yli kuuden miljoonan euron arvosta. Niitä levitettiin ympäri Suomea, pääasiassa pääkaupunkiseudulla ja Keski-Suomessa.
Kokonaisuuteen liittyi myös espoolainen Mantaqa-rikollisjengi.
Jutun tutkinnassa hyödynnettiin rikollisten käyttämän salatun Sky ECC -viestintäsovelluksen kautta saatuja tietoja.
Poliisi on päässyt käsiksi viesteihin, vaikka rikolliset pitivät sitä varmana keinona viestiä salatusti. Myös Niko Ranta-ahon huumausainebisneksiin liittyvässä Katiska 2:ssa Sky ECC -viestit olivat keskeinen osa näyttöä.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Poliisin takavarikoimia aseita.
Poliisin takavarikoimia aseita.

Poliisin takavarikoimia aseita. POLIISI
Kovia tuomioita

Käräjäoikeus katsoi, että päätekijä on Teemu Kirves. Hän sai neljän vuoden ehdottoman vankeustuomion. Tuomiota alennettiin, sillä Kirveellä oli allaan aiempi pitkä rikostuomio, joka olisi voitu käsitellä samaan aikaan ja olisi silloin alentanut rangaistusta.

Kaikkiaan vastaajia tapauksessa oli 23. Heistä kolmen tuomiot hylättiin, kolme sai ehdollista ja yksi selvisi sakkotuomiolla. Loput saivat ehdottomat vankeustuomiot. Pisin oli Joakim Kuuselan kahdentoista ja puolen vuoden tuomio.
Tuomittujen joukossa on espoolaislähtöiseen Mantaqa-rikollisenjengiin kytkeytyviä henkilöitä. KRP:n käsityksen mukaan Mantaqa on huumausainekauppaa pyörittävä järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii pääkaupunkiseudulla.
Jengin johtoveljeksiin kuuluva Hussein al-Maseudi sai kolme ja puolen vuoden tuomion. Hänenkin rangaistustaan oli alennettu, kuten useimpien tuomittujen kohdalla.
Oikeudenkäyntiavustaja, lakimies Olli Talsi sai tapauksesta kahden vuoden ja kymmenen kuukauden tuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.
Muita törkeistä rikoksista tuomittuja: Jere Juhani Autio (törkeä huumausainerikos, huumausaineen käyttörikos, törkeä dopingrinkos) 2 vuotta 10 kuukautta. Lars Eric Aristides Delivassilis (törkeä huumausainerikos ja avunanto törkeään huumausainerikokseen) 7 vuotta vankeutta. Milad Karim Feili (4 törkeää huumausainerikosta) 3 vuotta 9 kuukautta. Jesse Jakonen (3 törkeää huumausainerikosta) 3 vuotta 10 kuukautta. Joel Juutilainen (3 törkeää huumausainerikosta, 2 avunantoa törkeään huumausainerikokseen, 2 lääkerikosta) 7 vuotta 6 kuukautta. Mikko Kauppinen (5 törkeää huumausainerikosta, 2 törkeää huumausainerikosta) 1 vuosi 10 kuukautta. Jon Mattila (7 avunantoa törkeään huumausainerikokseen, ampuma-ase rikos) 3 vuotta 8 kuukautta. Oskari Repo (törkeä huumausainerikos, avunanto törkeään huumausainerikokseen) 5 vuotta 4 kuukautta. Jesse Shipley (4 törkeää huumausainerikosta) 5 vuotta 6 kuukautta. Kingsley Sunell (2 törkeää huumausainerikosta, huumausainerikos) 2 vuotta 1 kuukausi. Olli Talsi (törkeä huumausainerikos, avunanto törkeään huumausainerikokseen) 2 vuotta 10 kuukautta.
Osassa annetuista tuomioista on otettu huomioon rangaistusta alentavana tekijänä, että samat tekijät on jo aiemmin tuomittu rikoksista vankeusrangaistuksiin.
LUE MYÖS
”Minä hakkaan ja vaadin rahat” – laajassa huumejutussa syytetyn lakimiehen väitetään viestitelleen velanperinnästä
Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.
Näiden tuomiot naurettavan pienet, ilmeisesti paljousalennuksia taas.
 
Liittynyt
25.02.2021
Viestejä
714
Juupajuu, itsehän ostan vain joutsenmerkillä varustettuja laittomia huimausainetuoteita...

Onhan se nyt selvä juttu kaikille, että h-kauppa ja jengirikollisuus kulkee käsikädessä. Myöskin vinkuminen tuomioista ei vaikuta asiaan kyllä edes kärpäsenpaskam vertaa. Tuolla alalla, kun yksi jää kiinni tai kuolee on sielä alapuolella hierarkiassa kymmeniä nälkäisiä tyyppejä, joilla saadaan samat hommat tehtyä.

Tehokkain keino olisi varmaan laittaa ne roinat alkon hyllylle myyntiin, mutta sitä ei tässä maassa tulla näkemään ellei joku eu setä niin Brysselissä sano.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
2 128
En puhelimella saanut kuvaa liitettyä, uutisessa kuvakin. Daniesh Moushaa etsitään.


Poliisi etsii ”vaarallista ja arvaamatonta” miestä – julkaisi nimen ja kuvan
Poliisin mukaan Daniesh Moushaa epäillään murhan yrityksestä. Hän saattaa olla aseistautunut.Etsittävä henkilö on nimeltään Daniesh Mousha. Hän on syntynyt vuonna 1988 ja asuu Vantaalla.
Etsittävä henkilö on nimeltään Daniesh Mousha. Hän on syntynyt vuonna 1988 ja asuu Vantaalla. KUVA: POLIISI

Sanni Mattila
10:00
KESKIVIIKKONA 12.lokakuuta Vantaan Korsossa tapahtui vakava väkivallanteko, jossa on käytetty ampuma-asetta.

Rikoksesta epäilty on Itä-Uudenmaan poliisin tiedossa ja etsinnässä. Hän on nimeltään Daniesh Mousha. Mies on syntynyt vuonna 1988 ja asuu Vantaalla.

– Mousha on Itä-Uudenmaan poliisin tietojen mukaan arvaamaton ja vaarallinen. Hän saattaa olla aseistautunut, poliisi kertoo tiedotteessa.

TUTKINNANJOHTAJA Tero Tyynelän mukaan väkivallanteko tapahtui päiväsaikaan yksityisasunnossa Korsossa. Tapausta tutkitaan murhan yrityksenä.

– Teko on tehty ampuma-aseella, tekijä on poistunut ja tavoittamattomissa. Ase on kateissa miehen mukana, Tyynelä kertoo.

Uhriksi joutunut mies päätyi sairaalahoitoon. Poliisin mukaan rikospaikalla oli myös useita muita henkilöitä, eli tapauksella on silminnäkijöitä.

TUTKINNANJOHTAJA ei tässä vaiheessa kommentoi, millä tavoin epäilty ja uhri tunsivat toisensa entuudestaan ja mihin teon motiivi kytkeytyy.

Virkavallan arvio Moushan arvaamattomuudesta ja vaarallisuudesta perustuu Tyynelän mukaan ”tapahtumaan liittyviin tietoihin”.

Poliisi pyytää soittamaan välittömästi hätänumeroon 112 kaikista Daniesh Moushaan liittyvistä havainnoista.
 
Liittynyt
09.01.2017
Viestejä
588
Onneks näistä sankareista suurin osa asuu vielä eteläsuomessa.
Olipas itsekäs näkökulma, kunhan vain minä itse olen turvassa. Eikös siellä pohjoisemmassa kohuttu Oulun seksuaalirikosvyyhdeistä?

Kyllä tämä on yhteinen ongelma ja ratkaisuna on poliisivoimien nostaminen muiden Pohjoismaiden tasolle suhteessa väkilukuun nähden, töitä kyllä riittää aina talousrikosyksiköistä puhallusratsioiden tekemiseen.
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
3 586
Olipas itsekäs näkökulma, kunhan vain minä itse olen turvassa. Eikös siellä pohjoisemmassa kohuttu Oulun seksuaalirikosvyyhdeistä?

Kyllä tämä on yhteinen ongelma ja ratkaisuna on poliisivoimien nostaminen muiden Pohjoismaiden tasolle suhteessa väkilukuun nähden, töitä kyllä riittää aina talousrikosyksiköistä puhallusratsioiden tekemiseen.
Ei se kiellettyä ole sanoa etten viihtyisi siellä. Totesin vain että white flight käynnissä kohta täälläkin, kuten Ruotsissa. Sielläkin on erittäin vahvasti tietyt alueet vieraskielisiä. Sama se täällä käy.
Ei tälle asialle ole tehty vielä yhtään mitään, ja jotenkin epäilen että tehtäisiinkään.
 
Liittynyt
25.02.2021
Viestejä
714
Ei se kiellettyä ole sanoa etten viihtyisi siellä. Totesin vain että white flight käynnissä kohta täälläkin, kuten Ruotsissa. Sielläkin on erittäin vahvasti tietyt alueet vieraskielisiä. Sama se täällä käy.
Ei tälle asialle ole tehty vielä yhtään mitään, ja jotenkin epäilen että tehtäisiinkään.
Kerro nyt jotain mitä voi tehdä? Musta on aika helvetin loogista, kun suomen kansasta leijonanosa asuu etelässä, niin sama koskee myös maahanmuuttajia. Olisin enemmän huolissani jos itä ja pohjois-Suomessa olisi kuntia missä kaikki olisi mamuja.
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
3 586
Kerro nyt jotain mitä voi tehdä? Musta on aika helvetin loogista, kun suomen kansasta leijonanosa asuu etelässä, niin sama koskee myös maahanmuuttajia. Olisin enemmän huolissani jos itä ja pohjois-Suomessa olisi kuntia missä kaikki olisi mamuja.
En väittänyt että tietäisin mitä tehdä. Luultavasti ei mitään, ilman että meillä olisi yhtä tiukka maahantulojärjestelmä kuin esim Japanissa.
 
Liittynyt
25.02.2021
Viestejä
714
En väittänyt että tietäisin mitä tehdä. Luultavasti ei mitään, ilman että meillä olisi yhtä tiukka maahantulojärjestelmä kuin esim Japanissa.
:D Tässähän tämä ketju on tiivistettynä. Valitetaan, että mitään ei tehdä ja sitten kun kysytään että mitä pitäisi tehdä niin ei harmainta hajua. Hyvää alkavaa viikonloppua.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
205 720
Viestejä
3 678 053
Jäsenet
64 366
Uusin jäsen
JouniJ

Hinta.fi

Ylös Bottom