• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua Putinin Venäjästä

Ok, jos tuo lasketaan köyhyysrajan alapuolella eläväksi, niin nyt lähde yhdelle yksilölle, ketju venähtää pitkäksi tällä tahdilla.

PIenituloisille eläkelläisille vaalit on omanlaisensa joulu (viittaan niihin kertaeriin mitä niihin aikoihin jaellaan)
Miksi ei laskettaisi?
 
"Russian lawmakers have approved the creation of a modern-day youth organization in the style of the Soviet pioneers.

Children as young as six could join the new group, which was laid out in a bill passed Wednesday by Russia’s lower house of parliament, the State Duma.
Artyom Metelev, the bill’s co-author and chairman of the Duma Committee on Youth Policy, said that the all-Russian movement would "reach the absolute majority of schoolchildren and college students and help millions of children find a purpose in life.”"

Russia Set to Revive Soviet Pioneer-Style Youth Movement - The Moscow Times

Indoktrinaatio alkakoon taas, ei sitten opittu totuutta N-liiitosta
 
Milloin kertoi ja missä pätkässä? Haluan kyllä ihan itse kuulla, varsinkin yksityiskohdat. Ne on ne tärkeimmät.
Yleensä on ollu ihan asiallisia pätkiä eikä ole ollu juurikaan mitään isompia liiotteluja jne. Tai sitten tuosta on jätetty kertomatta vaikka ja mitä, tarina muutaman vuoden takaa (eläke pienempi), asunnnon koko ja sijainti vaikuttaa. Tosiaan, isossa kaksiossa tai kolmiossa nuo kulut ovatkin tuollaiset, omakotitalostsa puhumattakaan, mutta yksiössä tai pienessä kaksiossa keskeisellä paikalla ei. Samoin vaikuttaa kirjoilla olevien ihmisten määrä.

Onhan se hyvin tavallinen jos on hyvin tavallisesti ollut kolhoosissa/sovhoosissa/leipurina/kotiäitinä/mitälie vastaavaa töissä/hukannu paperinsa ja asuu omakotitalossa / isossa kämpässä sellaisessa talossa, jossa kustannukset kovia ja mies kuollut pois. Sellainen huomio sitten vielä, että NL:ssä esim. insinöörit oli kehnosti palkattuja ja Venäjällä on edelleen, eli varmaan onkin huono eläke.
Kun katoin keskieläkkeitä ylempää juttua varten (ne oli myös alueellisesti eritelty, Pietari ja Moskova ~18k, Sahan tasavallat sun muut ääriolosuhdepaikat oli jossain ~22 tietämillä yms, köyhimmät lähellä sitä ~12k) niin kyllähän jo tuo ~16K keskieläke kertoo, että suurin osa saa matalaa eläkettä, en mä sitä.
Mutta muistetaan, että "tavallinen eläkeläinen" ei ole myöskään mikään (en tiedä Kontantinin äidin ikää, mutta ei ole herrakaan ole mikään nuori) 80-90v isossa asunnossa tai jopa omakotitalossa asuva. 7000 ei ole mikään ison yksiön/pienen kaksion yhtiövastike.
Venäjällä muuten muistaakseni 91% asuu omistusasunnoissa, siinä ei siis mitään ihmeellistä.

Kyllä mäkin olen noita katellu tubesta vaikka ja kuinka, mut tässä päästään siihen, että tarviiko yksinäisen eläkeläisen asua kolmiossa tai sitten omakotitalossa?
Ja sitten valittaa. Noh, olihan IL/IS:ssäkin tarina leskestä, joka on asunut vuosikymmenet puoli-ilmaseks seurakunnan kolmiossa vai neliössä paraatipaikalla yksin ja nyt piti voivotella lehteen kun ei 3-4k€ eläke riitä kun hirveät verenimijät laittaa asunnon markkinahintaiseksi ja miten nyt paria tonnia voisi pienestä eläkkeestä maksaa ja hän ei siitä mihinkään lähde kun on vuosikymmenet asunut. Juttu oli provokatiivinen siis eläkkeen määrän osalta, mutta kyl mä panin merkille asunnon koon, sijainnin ja hinnan. Ja oliko kasarin lopulla jääny leskeks, mutta joo, en mäkään muuttais puoli-ilmaisesta asunnosta.

Täysin erilainen tarina olosuhteiltaan muuten, mutta sama jääräpäisyys, että valtavassa asunnossa asutaan yksin oli siihen tarvetta tai ei. Jokaisella on omat huvinsa, mutta molemmat haluaa saada sen toisten piikkiin "kun on ennenkin".
Sama tullu vastaan monissa venäläispätkissä, missä valitetaan oloja asutaan homeisissa luukuissa, kaupunki tarjoaa ilmaiseksi asuntoa, mutta ei lähdetä. Noh, 100m2 vs 35m2. Mutta lienee selvää, ettei kukaan anna purkutalon 100 neliötä vastaan uutta 100 neliötä, mutta se on saatava tai sitten siinä pysytään ja valitetaan. Nää nyt on harvinaisia tapauksia, koska yleensä saavat melkein yhtä huonon asunnon. (niin, Venäjällä tosiaan on edelleen laki siitä, että asunto, ihan ilmaiseksi, on saatava valtiota. käytäntö on sitten asia erikseen, sen saa lähinnä ikänsä lastenkodissa olleet)
Ja kuten mainittu niin tosiaan ennen Venäjällä kuolleen miehensä eduilla pystyi elämään ihan hyvin, nyt en muista saiko ihan miehensä eläkettä, tuskin tai sitten joskus NL:n aikana poikkeustapauksissa, mutta yhtiövastikkeista oli vapautettu. Ja jos/kun se muuttui niin -50% jne. Nyt menee mutuiluksi kun kyse on niin vanhoista asioista, niitä voi sitten halutessaan tarkistaa jokainen itse, mutta joka tapauksessa niitä etuja oli. Ei varmasti tullu mieleen muuttaa.

Se on sitten asia erikseen ja täysin itsestäänselvää, että on huutava vääryys, että millasilla töillä saa millasta palkkaa ja eläkettä.
Raskaasta työstä sai kovaa palkkaa NL:n aikana (BAM:n rakentaminen, toki nyt on oikeasti raskasta työtä ja olosuhteet, mutta ne edut korkeimmillaan.. tosikommunistit rautatietyöläiset taisikin olla tosikapitalisteja), mutta Venäjän aikana ne on yksittäiset raskaat työt, mitkä edes jotenkuten rahallisesti kannattaa, muttei terveydellisesti.
Halvempaa palkata ihminen kuin vuokrata kone. Sitten nää sovhoosi/kolhoosi (tai onko nimenomaan jälkimmäinen, oli siis käsittääkseni yhteisö, ensimmäinen valtion työpaikka?) ei saanu oikein mitään kun asui paikan päällä, jotain pientä pystyi kauppailemaan ja siten siis eli.
Eikä oikein tunnusteta näiden töitä nykyisin eläkkeessä, käsittääkseni. Ja vaikka silloin olisikin ollut esim. insinööri niin se ala ei ollut kaksisesti palkattu NL:ssä, eikä ole nytkään.

Nykyään vaan kun ainoat kaupungit, jotka kasvaa on Moskova, Pietari ja olisko Surgut/Tyumen/Kazan/Jekaterinburg siinä ja siinä niin maaltahan sinne tulee porukkaa, tottakai nämä sitten kertovat ja ihan kaupungeissa kuinka mummolla tai äidillä sitä ja tätä. Kun ammattina oli lypsäjä ja elää edelleen jossain Muhosranskissa (erään suositun bloggarin keksimä pseudonimi, tarkoittaa kirjaimellisesti kärpäsen paskaa tai kärpäsen paskantamaa, kuvaa hyvin kaikkia pieniä/keskisuuria kaupunkeja).
Eikös tämä Konstantin ole myöskin jostain aivan muualta kuin Moskovasta.

Kyllähän köyhiä riittää, en mä sitä, lähinnä vaan sitä, että omat päätökset (esim. asunnon koko) ja suoranainen kikkailu vaikuttaa aika oleellisesti tuloihin (esim. Suomessahan ennen eläke määräytyi muutaman työuran viimeisen vuoden palkan perusteella ja sitä käytettiin hyväks, muuttunut jos joskus 15v sitten).

Perinteisesti työttömiä Venäjällä ollu melko vähän (pl. kuoleva maaseutu), koska ns. turhia töitä on kyllä ollu ja jossain pienen Salen kokoisessa kaupassa 3x henkilökunnan määrä vrt. Suomi ja vastaavasti työttömyyskorvaukset eivät kaksisia ole.

No nyt ainakin työttömyys nousee melkoisesti kun erilaiset tehtaat lähtee, rikkaat ja ok- tuloiset lähtee -> vähemmän ostajia -> vähemmän tarvetta esim. kahviloille yms jne jne. Toki tilanne avaa harmaata taloutta, esim. 90- luvulla lentäjän palkka ja (pimeän turisteja kuskaavan) taksikuskin palkka, autojen ja kaikenlaisen krääsän tuojat ja bisnekset jne. Venäjä luisuu takas 90- lukuun ja kaikki sitä niin pelkää ja sillä pelolla Putin sai suosiota ja juuri sen takia Venäjä luisuukin siihen. Melkoinen paradoksi. Tai pikemminkin se, että ihmiset ei näe yhtä askelta pidemmälle, eikä syy-seuraussuhteita.

Sivusin noita eläkkeiden lisiä aiemmin, en niistä tarkemmin tiedä kun on oma maailmansa, mutta ainakin ennen niitä oli joka lähtöön, eli kuinka kauan tehny töitä, onko tullu täyteen esim. 40v, missä tehny töitä (olosuhteet, suljettu kaupunki, strateginen laitos?), saiko jotain tunnustuksia aikanaan (ei, kylän paras lypsäjä ei oikein auta), vanhemmilla ihmisillä sitten tosiaan osallistuminen sotaan (eri tavoin, esim. tuotannossa, tuotannon evakuoinnissa, tukitoiminnoissa, suorissa taistelutoimissa jne), oleskelu piiritetyissä kaupungeissa (tätäkin käytettiin hävyttömästi hyväksi, muistan erään naapurin mummon, joka tykkäs kehua miten sai piirityseläkettä, vaikka oikeasti lipitti poron maitoa tms. kaukana Siperiassa, oli siis niitä lapsia, jotka evakuoitiin elämän tietä pitkin, paperit toki jäi ja kuka niitä sillon pysty selvittämään) ja blaablaablaa. Alkavat olemaan hieman vanhentuneita sikäli, että pitkälti NL:n juttuja suurin osa ja se väki alkaa olemaan poissa ja monilta etuja purettu, mutta kuitenkin. Noh, eläke kuitenkin käsittääkseni sanotaan kokonaisena, siinä, missä palkasta puhuttaessa varsinkin pohjoisen lisän alueilla olevat mainitsee yleensä sen nominaalisen kuukausikertymän ilman kerrointa ja ilman tuotantopalkkaa. Toki siellä esim. ruokakulut on aivan muuta.

Ennen kaikkea mun mielestä tää vaan alleviivaa Venäjän järjestelmän epäreiluutta ja epätasa-arvoisuutta (jota oli kyllä NL:nkin aikana, ei siellä "kaikki saanu saman verran" - todellakaan, rahassakaan mitattuna), mutta kyllä mun mielestä ihmisilläkin on jonkinlainen vastuu, järjestelmästä riippumatta, mukautua sen sudenkuoppiin ja etuihin jos haluaa elää kuten haluaa. Epäloogisuuksia, kannustinloukkuja löytyy vaikka millaisia ja vaikka mistä, niiden kanssa on sitten opittava elämään. Ideaalimaailmassa niitä muutettais, mutta harvoin niitä on saatu muutettua missään.

Ai niin ja koko tarina summaa hyvin miksi jotkut kaipaa NL:ään ja miksi kansallisuho on voimissaan. Kun ei voi olla kauhean onnellinen noilla eläkkeillä ja se suorastaan vituttaa heitä joka päivä, niin jostain sitä iloa on revittävä, nationalismista. Jos kuulostaa epäloogiselta niin jokainen voi miettiä jotakin huonoa ostostaan tai laitetta ja miten tälle hakee tunnepohjaisia perusteluja tai jonkun ainoan hyvän asian. Erityisesti jos joku muu menee siitä huomauttamaan, silloinhan suututaan.
NL:n aikana niillä ihmisillä oli edes yhteisön tunnustus ja kaikenlaista värikästä lippua, lappua, mitalia. Nyt ei, vaan näille lähinnä huomautetaan, että olisko kannattanut tehdä muuta. Puhumattakaan sitten ihan rahallisista suorista ja epäsuorista eduista, vaikkei ne matalimmillaan kaksisia olleetkaan, korkeimmillaan täysin olennaiset.
"Asumisen kulut" ei tarkoita nyt mitään vastiketta pelkästään, vaan siihen lasketaan esim. sähkö, vesi ja niin edelleen.

Vaikka toi 7000 ruplaa noihin kuluihin olisikin tarpeettoman paljon yksinelävälle naiselle, niin joka tapauksessa hyvin vähällä joutuvat tyypilliset venäläiseläkeläiset pärjäilemään. Parilla sadalla dollarilla kuukaudessa ei paljon kulutusjuhlia vietetä missään päin maailmaa.

 
"Asumisen kulut" ei tarkoita nyt mitään vastiketta pelkästään, vaan siihen lasketaan esim. sähkö, vesi ja niin edelleen.

Vaikka toi 7000 ruplaa noihin kuluihin olisikin tarpeettoman paljon yksinelävälle naiselle, niin joka tapauksessa hyvin vähällä joutuvat tyypilliset venäläiseläkeläiset pärjäilemään. Parilla sadalla dollarilla kuukaudessa ei paljon kulutusjuhlia vietetä missään päin maailmaa.
Asuinkustannuksista puhuttaessa Venäjällä siihen kyllä sisällytetään kaikki kulut, ei niitä eritellä puheissa.
Jos erittely kiinnostaa niin ZKH:n (verrataan tätä taloyhtiöön, tosin oikeita yhtiömuotoisia taloja on melko vähän, suurin osahan on NL:n perintöä) laskussa on kyllä sitten eritelty millilleen paljonko menee hissin ylläpitoon, paljonko roskakuiluun, paljonko lämmitykseen, paljonko mihinkäkin ja siihen perustuen voi sitten talon edessä istuvat mummot mennä huutelemaan huoltoyhtiölle kuten tapana on.
Joissain tapauksissa sähkö, vesi ja kaasu maksetaan samalla laskulla ja samassa portaalissa - aivan kuten täälläkin jotkut taloyhtiöt laskuttaa sähköstä.

Sähkö, vesi ja kaasu on ainakin kaupungeissa halpaa. Kaksi ensin mainittua on mittarin mukaan nykyisin (sähkömittarit oli ainakin ns. Breznevkoissa rappukäytävässä, joskus oli suosittua napata se irti ja maksaa kiinteä kuukausimaksu jos käytti paljon, aikoihin sitä ei ilmeisesti ole tehty. vesimittarit uusitaan/tarkastetaan omaan piikkiin muistaakseni 5v välein), kaasuun suunnitellaan, mutta tällä hetkellä kaasu Pietarissa se on jotain 50-70 ruplaa (euron) / kuussa / henkilö kiinteä rajoittamaton kulutus, antaa osviittaa siitä, että se ei nyt ainakaan maksa. Noiden hinnat varmasti vaihtelee asuinpaikan mukaan, kuten missä tahansa.
Vesi näyttää olevan Pietarissa verojen kanssa 33 ruplaa (kylmä) kuutio osana ZKU:ta (eli sitä "yhtiövastiketta"), lämmin 37 ruplaa (eli jotain 55cnt luokkaa), sähkö oli ~5 ruplaa kWh veroineen (alle sentin), kaksaikasähkössä vajaata kolmea öisin ja päivisin vajaata kuutta.

Noita lukuja voi kuka tahansa käydä lukemassa pitkin nettiä ja varmaan löytyy ihan kuvia laskuistakin, mutta joka tapauksessa jos vettä kulutetaan 4 kuutiota kuussa ja sähköä 120 kilowattia niin 70 kaasu + 130 vesi + 600 sähkö = 800. 12 euron tietämillä. Se ei ole olennainen osa asuinkustannuksia kun muu lasku on tuhansia. (joka on muuten halvempi kesällä ku talvella, ainakin ennen ollu)

~90-100 neliön omakotitalossa asuminen ilman taloyhtiön alennuksia jossain köyhemmällä alueella (jossa paradoksaalisesti moni asia on itseasiassa kalliimpaa) varmasti maksaa eri summan, mutta niinhän se on missä tahansa.

10K rub eläke on vanhentunutta tietoa, vaikka sillä ei tosiaan mitään väliä ole, vaikka saisi sen 12 tai sitten 13, yhtä vähän se käytännössä on.
Mutta se kertoo siitä, että neukkuaikaisen firman paperit on hukkunu tai "hukkunu" uudelleenjärjestelyissä.
Tiedän itekin näitä tapauksia, että kun on lähdetty eläkettä hakemaan ja pitäny jotain työtodistuksia firman puolelta hakea niin siellä on kohautettu olkapäitä, että voi voi. Jos firma/laitos suljettu 80- luvun lopulla ja ihan tahallaan poltettu kaikki kirjanpito tai viimeistään 90- luvun alussa. Käsittääkseni näissä tapauksissa valtio tuli vastaan ja jotain yleistä mutukaavaa käytti ennen jotain vuotta x, mutta ei ole ikiaikoihin onnistunut ja käytännössä ellet taio niitä papereita niin sitten on sama kuin et olisi ikinä työskennellytkään. Tiedä häntä miten mahtaa toimia ns. toiseen suuntaan, ottaen huomioon NL:n palkat niin tuskin kaksisesti.

Mutta on toikin nyt, että elää siis ns. takuueläkkeellä omakotitalossa yksin. Ihan yhtä "hyvin" se menisi täälläkin tai aivan missä tahansa. Mitä takuueläke on, 680€?
Ja omakotiasumisen kustannukset, esim. sähkö Carunan alueella? Joku tiivistämätön vanha luukku ja sähköä palaa.
Tätä nyt on turha sitten vääntää siihen, että väitän Venäjällä olevan elämän jotenkin helppoa, ei edes ne ns. hyvät eläkkeet ole kaksisia, esim. 22-28k ei sekään ole kuin ~370-470€ ja hinnat noussu kun kyse on siitä, että on ihan järjetöntä asua takuueläkkeellä yksin jossain omakotitalossa, aivan sama teki sen sosiaalidemokraattisessa maassa, riistokapitalistisessa fasismissa, Afrikassa tai Antartiksella, lopputulos on kutakuinkin sama.

Toi Neukkulan papeiden hukkuminen ei myöskään ole mikään legenda vaan hyvin yleistä, kyllähän ne työyhteisöt oli omia firmoja, ei ihmiset valtiolla työskennelly, paitsi tietysti ne, jotka konkreettisesti työskenteli. Ja jokainen tietää ja jos ei tiedä niin voi arvata tai lukea mitä niille yksityistämisvaiheissa tapahtui, ainakin melkoisen isolla osalle. Puhutaan nyt esim. elokuvateattereista, kahviloista, kaupoista, yms, ei mistään panssarivaunutehtaista. Ja sitten tuo paikallinen byrokratia ja papereiden säilytys.

Niin ja Konstantinin äiti hoiti siis jonkun firman kirjanpitoa.. Lyön vaikka vetoa, että paperit "hukkuneet", tiedän nimittäin toisenkin äidin, joka teki kirjanpitoa isohkolle firmalle, joka teki myös kansainvälisiä kauppoja, mm. Suomeen. Ja paperit taianomaisesti "hukku", kuten koko firma. Tai siis kyllä samalla nimellä on joku osakeyhtiö nyt taas, mutta se nyt on käytännössä eri asia kun se NL:n ministeriön alainen lafka, joka ilmeisesti päätyi putsauksen alle kuten kaikki muukin tuolloin. Ja oli hukkunu edellinenkin firma, oli aikoinaan elokuvateatteri ja myöhemmin siitä tuli kasino, en tiedä mikä on nykyisin kun kasinot kielletty. Kaupungin paraatipaikalla. Sen enempää ei saanu irti kun kuulemma kirjanpito ja koko arkisto paloi NL:n hajotessa ja yhtäkkiä se sitten muuttukin valtion elokuvateatterista yksityiseksi kasinoksi.
Helpompaa on sitten näillä, jotka on jossain kaupungin lämmityslaitoksella tms. istunu ikänsä ja pystyy todistamaan sen.

90- luvulla tilanne oli vielä naurettavampi, en yhtään ylläty, että siltä ajalta Konstantinin äidillä ei papereita ole, pikemminkin pitäis kysyä kellä on. NL:n ajasta vielä pystyy todistamaan jos haluais vääntämällä vääntää, mutta 90- luvusta ei. Toisaalta, jutun mukaan nyt 73, 35v työuraa takana, eli ilmeisesti oli 90- luvulla pääkirjanpitäjänä jossain isossa yhtiössä? Siinä tapauksessa on todennäköisesti itsekin halunnu äkkiä sellasista papereista eroon. Ja aivan varmasti sukan varteen jäi muutakin kuin nominaalinen kuukausipalkka 90- luvun hommista pääkirjanpitäjällä. Tokihan ne on varmasti menny ja ja välissä oli -08 talouskriisi.
Noh, jotkut aloitti bisneksiä 90- luvulla, jos osasi ja uskalsi, jotkut lähti pois, kuka heti, kuka hieman uutta meininkiä katseltuaan, mutta noilla, joilla menee huonosti ja asuvat tuolla oli ehkä turhan ruusuiset kuvitelmat valtiosta ja tulevaisuudesta. Tai sitten aikanaan tuli kyllä saatua sitä rahaa, mutta ikuisuuksia se ei sitten kestänyt.
Aikaa ja mahdollisuuksia oli kyllä kumpaan tahansa.

Ai niin ja korkeakoulutus ei ole myöskään mikään mainitsemisen arvoinen asia, ainakin ennen NL:ssä / Venäjällä taisi olla maailman eniten korkeakoulutettuja väestölukuun suhteutettuna. Yhdessä vaiheessahan yhdellä korkeakoulutuksella ei edes tehny mitään kun jonossa oli niitä, joilla oli useampi. 00- puolivälissä, siihen toki mahtui jo paljon näitä papereita ostaneita. Joita muuten on Kremlin paraatipaikoillakin selvästi.
Asia erikseen sitten nämä Zolkinin haastiksiin päätyvät (paitsi, että upseereilta se vaaditaan, tosin kokeet saa uusia kolmesti jne. sehän riittää, että notkuu kirjoilla, menikö noi aikoinaan automaattisesti reservin upseeriksi vai pitikö myöhemmin jopa kerran viikossa, perjantaina, kuunnella muutama tunti armeijasta).

Ja ellen nyt erehdy niin tuo kansainomainen "vyshye obrazovanie", "korkein koulutus" taitaa käsittää sen, mikä täällä ymmäretään toisena asteena, koska lukiota ei ollu välissä vaan oli 11 luokkaa (joista yhdessä vaiheessa 4 luokka skipattiin, se oli siis ns. luokalle jääneitä varten, muut meni 3->5). Kyllä amikset ja akateemiset erotettiin jutuissa ennen hyvinkin kärkevästi, mutta ellen nyt erehdy niin "korkeakoulutukseen" lasketaan kyllä ne lyhyetkin ns. teknilliset opistot.
En ny rupea perehtymään kun järjestelmä muuttunut käytännössä kolmesti ja nyt taas (NL->90-luku/ 00- alku -> nykyistä edeltävä Putinin Venäjä -> nyt tuleva järjestelmä sisältäen neuvostojen ja natsien "parhaat palat"), saa joku toinen tulla korjaamaan.

Olipa taas pitkä lätinä, mutta itseäni yleensä kiinnostaa yksityiskohdat ja miten ja miksi jokin asia on niin kuin se on, ei pelkästään toteamiset.
Sais kyllä jotkut muutkin aiheesta tietävät osallistua keskusteluun kun mun tiedot ei ole kaikesta tuoreimmat, eikä tarkimmat ja muutenkin käytännössä yhdeltä alueelta. Ja yleensä käytäntö ja teoria vaihtelee tuolla päin ja asiat muuttuu hyvinkin nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:
Koko Venäjän suurin ongelma on kuitenki se, että siellä vaan pumpataan (vain) raaka-aineita markkinoille. Miettikää nyt, valtio mikä olis varmaan kaikista omavarasin käytännössä kaikessa jos tuotanto ja prosessointi olisi edes lähellä länsimaita. Mitä niiltä puuttuisi? Mutta kun ei, lyhyen tähtäimen voitot pitää kahmia omaan taskuun vaikka mikä olisi. Jos sen ne jättäisi väliin niin koko maa olisi vauraampi pidemmällä juoksulla. Mutta eihän sitä mietitä siellä, kaikki vaan omaan taskuun mikä sillon irtoaa.

Mitä omista kokemuksista voi sanoa.... niin aina syy on jonkun toisen. Ei oo ikinä, koskaan, millonkaan venäläisen vika. Ihan sama mitä tapahtuu. Ja puhun ihan 15 vuoden kokemuksella, aina ku virhe tapahtus ni aina se oli jonkun muun ku niiden (vaikka noin 90% tapauksissa se oli niiden oma moka ku tutkittiin tarkemmin)
 
Desantti Bäckman on päässyt hesariin. :srofl:

Ylen lyhyt juttu: HS: Aineisto todistaa Johan Bäckmanin pyrkimykset Suomen mustamaalaamiseksi Venäjällä

Siellä on saatu materiaalia, jossa selviää miten Bäckman mustamaalaa esim. Suomea.
 
Koko Venäjän suurin ongelma on kuitenki se, että siellä vaan pumpataan (vain) raaka-aineita markkinoille. Miettikää nyt, valtio mikä olis varmaan kaikista omavarasin käytännössä kaikessa jos tuotanto ja prosessointi olisi edes lähellä länsimaita. Mitä niiltä puuttuisi? Mutta kun ei, lyhyen tähtäimen voitot pitää kahmia omaan taskuun vaikka mikä olisi. Jos sen ne jättäisi väliin niin koko maa olisi vauraampi pidemmällä juoksulla. Mutta eihän sitä mietitä siellä, kaikki vaan omaan taskuun mikä sillon irtoaa.

Muussa tapauksessa olisi vaarana että maahan syntyy merkittävän suuruinen keskiluokka. Tuollaisten petrovaltioiden ihanne on että on vain superrikkaita ja köyhiä, joita käyttää hyväksi. Superrikkaat estävät köyhien mahdollisuudet käyttää luokkahissiä, jotta ei syntyisi kilpailutilannetta. Köyhät ovat
yksi raaka-aine muiden joukossa, ja niiden arvo on nyt korkeimmillaan Venäjällä...
 
Moskovaan tullut joku Muumi aiheinen aukio. Bongasin vaan ryssien palstalta. En mitään uutista täällä ole nähnyt tuollaisesta. Ihan hienoja patsaita.
Keskusteluissa paljon näyttää tuolla foorumilla jonkin verran kritiikkiä kohdistuvan "erikoisoperaationkiin". Tosin saavat kommenteihin miinuksia. Kääntäjä toimii melko hyvin tuolla. Oikealla yleensä keskutelua polttavista puheenaiheista. Ihan hauska välillä seurata kun tuntuu olevan melkeen ilman sensuuria ja turhaa ylilauta meemi paskaa.
 
Kiinalaisten ambitiot olisi mielenkiintoisia toteutuessaan:

Menee taas fantasioinnin puolelle, mutta olisi jännä nähdä miten Venäjä reagoisi, jos Kiina toteaisi "Ai niin, tämä nurkka kuuluukin muuten meille" ja lähtisi marssittaan tinanappeja kohti Vlad... eiku Haishenwainia. :think:

Kiinalaisissa kartoissa Venäjälle nykyisin kuuluva Vladivostok on Kallbergin mukaan esiintynyt kiinalaisena kaupunkina 1200-luvulta lähtien ja sen satamasta käytetään edelleen kiinankielistä nimeä Haishenwai.

”Vladivostokista tulee taas kiinalainen kaupunki”
  • HEIKKI HAKALA
  • JULKAISTU 15.07.2022 | 12:30
  • PÄIVITETTY 15.07.2022 | 12:26
Vaikka Venäjä esiintyy yhä uhmakkaammin, Pekingissä maan tosiasiallisesta heikentymisestä ollaan amerikkalaistutkijan mukaan hyvin selvillä.


Kun Britannia palautti Hongkongin vuonna 1997 Kiinan hallintaan, päättyi eräs vaihe siirtomaavallan historiassa. Vielä 25 vuotta myöhemmin Venäjä pitää edelleen hallussaan Kiinalta vuonna 1860 riistämiään Amurin aluetta ja osaa Mantšuriasta, amerikkalaistutkija Jan Kallberg huomauttaa.
Sen sijaan, että Venäjällä keskusteltaisiin alueiden palauttamisesta, maa käy presidentti Vladimir Putinin aloittamaa veristä hyökkäyssotaa Ukrainassa ja venäläispoliitikot ovat viime kuukausina väläytelleet myös ainakin Viron, Latvian, Liettuan, Moldovan, Suomen ja jopa Alaskan liittämistä takaisin Venäjään.
– Putin on jo vuosia puhunut venäläisestä rauhasta eli Russkij miristä luonnollisena lopputulemana. Käsite on puhdasta neuvostoideologiaa: mir oli globaalin harmonian onnellinen tila, joka oli määrä saavuttaa, kun neuvostoliittolaiset olivat hävittäneet kaikki esteet sosialismin tieltä, tohtori Kallberg kirjoittaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon (CEPA) julkaisemassa artikkelissa.
Pietarin talousfoorumissa 17. kesäkuuta Putin pyrki hänen mukaansa rauhoittelemaan huolestuneita naapurimaita sanomalla, ettei Venäjä todennäköisesti hyökkää niiden kimppuun – elleivät ne erehdy valitsemaan Ukrainan tietä.
– Kun esität vanhoja aluevaatimuksia muille, ongelmaksi tulee se, että todennäköisesti heilläkin olisi vaatimuksia sinulle. Venäjän pitäisi siis varautua vastavaatimuksiin Suomelta koskien menetettyä Karjalaa, Viipuria ja Petsamoa sekä muilta mailta, esimerkiksi Georgialta, hän toteaa.
Kallberg toimii tutkijana CEPAn transatlanttisen puolustuksen tutkimusohjelmassa ja opettajana New Yorkin George Washington -yliopistossa.

Ennemmin tai myöhemmin kiinalainen kaupunki
Kiinalaisissa kartoissa Venäjälle nykyisin kuuluva Vladivostok on Kallbergin mukaan esiintynyt kiinalaisena kaupunkina 1200-luvulta lähtien ja sen satamasta käytetään edelleen kiinankielistä nimeä Haishenwai. Venäjän Kaukoidässä oli hänen mukaansa huomattava kiinalaisväestö, kunnes Neuvostoliitto toteutti alueella 1930-luvulla etnisen puhdistuksen.
– Ennen Venäjän vallankumousta kiinalaiset muodostivat 41 prosenttia Amurin ja Primorskin oblastien rekisteröidystä työvoimasta.
– Etniset venäläiset olivat todennäköisesti vähemmistönä, mikä sai Josif Stalinin tavalliseen tapaansa valitsemaan epäinhimillisen joukkokarkotusten linjan Venäjän ylivallan takaamiseksi, hän sanoo.
Jos Venäjä jatkaa Putinin valitsemalla tiellä, Kiina voi Kallbergin mukaan kohtuudella odottaa, että sille aiemmin kuuluneet alueet putoavat jonakin päivänä takaisin sen syliin.
– Aikooko Kiina ryhtyä nyt kovistelemaan Venäjää vaatimaan lisää, kun Venäjän joukot Kaukoidässä ovat ehtyneet, Kreml on tehnyt itsestään kansainvälisen hylkiön ja maan talous on läntisten pakotteiden kurimuksessa, hän kysyy ja vastaa itse, että niin tuskin tapahtuu.
– Vladivostok voi toistaiseksi jatkaa Venäjän lipun tietoisena siitä, että jonakin päivänä siitä tulee mitä todennäköisimmin jälleen Haishenwai, kiinalainen kaupunki, hän toteaa.
 
Kiinalaisten ambitiot olisi mielenkiintoisia toteutuessaan:

Menee taas fantasioinnin puolelle, mutta olisi jännä nähdä miten Venäjä reagoisi, jos Kiina toteaisi "Ai niin, tämä nurkka kuuluukin muuten meille" ja lähtisi marssittaan tinanappeja kohti Vlad... eiku Haishenwainia. :think:



”Vladivostokista tulee taas kiinalainen kaupunki”
  • HEIKKI HAKALA
  • JULKAISTU 15.07.2022 | 12:30
  • PÄIVITETTY 15.07.2022 | 12:26
Vaikka Venäjä esiintyy yhä uhmakkaammin, Pekingissä maan tosiasiallisesta heikentymisestä ollaan amerikkalaistutkijan mukaan hyvin selvillä.


Kun Britannia palautti Hongkongin vuonna 1997 Kiinan hallintaan, päättyi eräs vaihe siirtomaavallan historiassa. Vielä 25 vuotta myöhemmin Venäjä pitää edelleen hallussaan Kiinalta vuonna 1860 riistämiään Amurin aluetta ja osaa Mantšuriasta, amerikkalaistutkija Jan Kallberg huomauttaa.
Sen sijaan, että Venäjällä keskusteltaisiin alueiden palauttamisesta, maa käy presidentti Vladimir Putinin aloittamaa veristä hyökkäyssotaa Ukrainassa ja venäläispoliitikot ovat viime kuukausina väläytelleet myös ainakin Viron, Latvian, Liettuan, Moldovan, Suomen ja jopa Alaskan liittämistä takaisin Venäjään.
– Putin on jo vuosia puhunut venäläisestä rauhasta eli Russkij miristä luonnollisena lopputulemana. Käsite on puhdasta neuvostoideologiaa: mir oli globaalin harmonian onnellinen tila, joka oli määrä saavuttaa, kun neuvostoliittolaiset olivat hävittäneet kaikki esteet sosialismin tieltä, tohtori Kallberg kirjoittaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon (CEPA) julkaisemassa artikkelissa.
Pietarin talousfoorumissa 17. kesäkuuta Putin pyrki hänen mukaansa rauhoittelemaan huolestuneita naapurimaita sanomalla, ettei Venäjä todennäköisesti hyökkää niiden kimppuun – elleivät ne erehdy valitsemaan Ukrainan tietä.
– Kun esität vanhoja aluevaatimuksia muille, ongelmaksi tulee se, että todennäköisesti heilläkin olisi vaatimuksia sinulle. Venäjän pitäisi siis varautua vastavaatimuksiin Suomelta koskien menetettyä Karjalaa, Viipuria ja Petsamoa sekä muilta mailta, esimerkiksi Georgialta, hän toteaa.
Kallberg toimii tutkijana CEPAn transatlanttisen puolustuksen tutkimusohjelmassa ja opettajana New Yorkin George Washington -yliopistossa.

Ennemmin tai myöhemmin kiinalainen kaupunki
Kiinalaisissa kartoissa Venäjälle nykyisin kuuluva Vladivostok on Kallbergin mukaan esiintynyt kiinalaisena kaupunkina 1200-luvulta lähtien ja sen satamasta käytetään edelleen kiinankielistä nimeä Haishenwai. Venäjän Kaukoidässä oli hänen mukaansa huomattava kiinalaisväestö, kunnes Neuvostoliitto toteutti alueella 1930-luvulla etnisen puhdistuksen.
– Ennen Venäjän vallankumousta kiinalaiset muodostivat 41 prosenttia Amurin ja Primorskin oblastien rekisteröidystä työvoimasta.
– Etniset venäläiset olivat todennäköisesti vähemmistönä, mikä sai Josif Stalinin tavalliseen tapaansa valitsemaan epäinhimillisen joukkokarkotusten linjan Venäjän ylivallan takaamiseksi, hän sanoo.
Jos Venäjä jatkaa Putinin valitsemalla tiellä, Kiina voi Kallbergin mukaan kohtuudella odottaa, että sille aiemmin kuuluneet alueet putoavat jonakin päivänä takaisin sen syliin.
– Aikooko Kiina ryhtyä nyt kovistelemaan Venäjää vaatimaan lisää, kun Venäjän joukot Kaukoidässä ovat ehtyneet, Kreml on tehnyt itsestään kansainvälisen hylkiön ja maan talous on läntisten pakotteiden kurimuksessa, hän kysyy ja vastaa itse, että niin tuskin tapahtuu.
– Vladivostok voi toistaiseksi jatkaa Venäjän lipun tietoisena siitä, että jonakin päivänä siitä tulee mitä todennäköisimmin jälleen Haishenwai, kiinalainen kaupunki, hän toteaa.

Olen jo aikoja sanonut, että Putin henkilökohtaisessa vallanhimoissaan menettää koko Venäjän Kaukoidän. Krim Kaukoitään, jo on diili. Ja tämän sodan myötä antoi ihan 1:1 syyn/selityksen Kiinalle käydä nappaamassa noi alueet.

Toi Verkkouutisten juttu on kyllä väärässä sikäli, että Putin luovutti Kiinalle puolitoista saarta vastineeksi diilistä, että Kiina ei hamua noita alueita (ja maassa rajojen yhtenäisyyden kyseenalaistaminen on vakavasti kielletty). Mutta tosiaan, Kiinassahan voidaan jatkossa sanoa, että paska diili, laiton, ei tunnusteta, käydään ottamassa pois, historiallinen alue ja kiinalaisia sorretaan (alueella on jo, siis ei Vladivostokissa, mutta Amurin alueella yms pohjoisempana) valtavasti kiinalaisia, joille on vuokrattu maata yms erityisehdoin (siis heille kannattavilla).

Vielä hieman aiemmin olis voinu pohdiskella, että mitä se epämääräinen propagandatermi russkiy mir tarkoittaa, luonnollisesti kaikille tulisi mieleen ensin maailmaa (kieli, kulttuuri jne), mutta toi mielenkiintoinen tulkinta ei enää vaikuta käännösvirheeltä vaan potentiaaliselta vaihtoehdolta, vaikka oliskin sitten käännösvirhe.

Samoin Venäjän olis jo kauan sitten pitäny antaa joku täysin merkityksetön saari tai osia Japanille ja saada aikaseks tosissaan yhteistyötä valtiotasolla, korkean teknologian maa, jolla on valtavasti energiatarvetta ja vois padota Kiinaa. Mutta ei, jostain täysin merkityksettömistä kivikasoista pidetään kynsin hampain kiinni, joilla ei ole edes strategista merkitystä enää kun ei sodita purjelaivoilla ja mustaruutitykeillä. Noh, yhdellä saarella jopa hiiltä, jee.
Sen sijaan tällä hetkellä se yhteistyö on lähinnä sitä, että Japani dumppaa autot Venäjälle, toiseen suuntaan kauppaa ei hirveästi liene.
Etelä-Korean kanssa sentään oli välit kunnossa, viisumivapautta ja jopa yhteistä aseprojektia, huolimatta vähintään neutraaleista väleistä P-Korean kanssa, mutta helmikuu muutti kaiken. E-Korea vaihtui sitten sitten P-Koreaan, järjen riemuvoitto. Eikö NL ylläpitäny sitä sirkusta jo tarpeeksi monta vuosikymmentä, eikä saanut mitään takaisin.. Afrikassakin Etiopia näköjään vaihtui Eritreaan, toisella edes jotain toivoa, toinen on Afrikan P-Korea. Ja reilu 20 vuotta sitten Venäjä tuki nimenomaan Etiopiaa. Huoh.

Kaiken järjen mukaan Venäjän olis pitäny olla mukana patoamassa Kiinaa, koska se on Venäjällekin uhka ja kauppakumppaneita olis ollu riittävästi. Ja loppujen lopuksi Venäjä on huomattavasti lähempänä Eurooppaa myös mentaliteetin ja arvojen osalta (vaikka alkaa olemaan kyseenalaista tällä hetkellä) kuin Kiinaa.
Sen lisäks sitä vihreää siirtymää ja tulevaisuuttakin olis voinu, NL:ssä oli kuitenkin maailman kattavin julkinen sähköliikenne, sähkömoottoreita tuotettiin paljon, metalliteollisuudessa edelleen johtavia maita jne, eli niitä tuulimyllyjä, aurinkopaneeleja, akkuja, sähkömoottoreita yms olis voinu tuottaa kans.
Sen sijaan tällä hetkellä esim. LiFe akuista mitä, 90% tulee Kiinasta? Samoin noi muut roinat.. Noh, eihän tuo siirtymä ja talousongelmat kun fossiilisia tarvitaan vähemmän koske niitä vallassa olevia fossiileja, helpompi näköjään pistää kaikki lihoiks ja unohtaa tulevaisuus.

Ainakaan mistään historian suurmiehen aseman tavoittelusta ei voi olla kyse, koska noin lyhytnäköisellä strategialla Putin & co jää historiaan henkilönä, josta alkoi Venäjän hajoaminen. Kun Venäjällä on noi omat käsityksensä esim. Nikolai 2:sta, ja Gorbatsevista jne, niin olis mielenkiintoista jos tajuaisi, että jää historiaan huomattavasti surkeampana.
Toisaalta mistä sitä tietää, itse katson NL:n hajoamisen alkaneen Breznevin loppuajoista, mutta niin vaan sen aikoja pidetään yleisesti hyvinä ja Gorbatsevia haukutaan. Vaikka Breznev laimlöi talouden ja käytännössä stagnaatio, tuhlasi rahaa asevarustuleen, avaruusprojektit ei lievästi sanoen oikein sujunu, aloitti kaikkia suosituksia vastaan turhan sodan, josta sai pakotteet niskaansa jne. Kuulostaa tutulta, mutta ei, ei näe sitä tavallinen ihminen. Gorbatsovin syy kun. Tosin laivahan oli jo uppoava ja sitä venettä vielä keikutettiin molempiin suuntiin.
 
Putin saatetaan korvata "virtuaalikopiolla". Only in Russia.

Putinia hoidettiin viikonloppuna kolmisen tuntia pahoinvoinnin tms takia. Lääkäreitä kutsuttiin paikalle kun omat eivät riittäneet.
Herää kysymys, onko Puten kunto romahtamassa vai mistä on kyse ja jo on niin mitä tapahtuu vallan vaihdon jälkeen.
 
Kiinalaisten ambitiot olisi mielenkiintoisia toteutuessaan:

Menee taas fantasioinnin puolelle, mutta olisi jännä nähdä miten Venäjä reagoisi, jos Kiina toteaisi "Ai niin, tämä nurkka kuuluukin muuten meille" ja lähtisi marssittaan tinanappeja kohti Vlad... eiku Haishenwainia. :think:



”Vladivostokista tulee taas kiinalainen kaupunki”
  • HEIKKI HAKALA
  • JULKAISTU 15.07.2022 | 12:30
  • PÄIVITETTY 15.07.2022 | 12:26
Vaikka Venäjä esiintyy yhä uhmakkaammin, Pekingissä maan tosiasiallisesta heikentymisestä ollaan amerikkalaistutkijan mukaan hyvin selvillä.


Kun Britannia palautti Hongkongin vuonna 1997 Kiinan hallintaan, päättyi eräs vaihe siirtomaavallan historiassa. Vielä 25 vuotta myöhemmin Venäjä pitää edelleen hallussaan Kiinalta vuonna 1860 riistämiään Amurin aluetta ja osaa Mantšuriasta, amerikkalaistutkija Jan Kallberg huomauttaa.
Sen sijaan, että Venäjällä keskusteltaisiin alueiden palauttamisesta, maa käy presidentti Vladimir Putinin aloittamaa veristä hyökkäyssotaa Ukrainassa ja venäläispoliitikot ovat viime kuukausina väläytelleet myös ainakin Viron, Latvian, Liettuan, Moldovan, Suomen ja jopa Alaskan liittämistä takaisin Venäjään.
– Putin on jo vuosia puhunut venäläisestä rauhasta eli Russkij miristä luonnollisena lopputulemana. Käsite on puhdasta neuvostoideologiaa: mir oli globaalin harmonian onnellinen tila, joka oli määrä saavuttaa, kun neuvostoliittolaiset olivat hävittäneet kaikki esteet sosialismin tieltä, tohtori Kallberg kirjoittaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon (CEPA) julkaisemassa artikkelissa.
Pietarin talousfoorumissa 17. kesäkuuta Putin pyrki hänen mukaansa rauhoittelemaan huolestuneita naapurimaita sanomalla, ettei Venäjä todennäköisesti hyökkää niiden kimppuun – elleivät ne erehdy valitsemaan Ukrainan tietä.
– Kun esität vanhoja aluevaatimuksia muille, ongelmaksi tulee se, että todennäköisesti heilläkin olisi vaatimuksia sinulle. Venäjän pitäisi siis varautua vastavaatimuksiin Suomelta koskien menetettyä Karjalaa, Viipuria ja Petsamoa sekä muilta mailta, esimerkiksi Georgialta, hän toteaa.
Kallberg toimii tutkijana CEPAn transatlanttisen puolustuksen tutkimusohjelmassa ja opettajana New Yorkin George Washington -yliopistossa.

Ennemmin tai myöhemmin kiinalainen kaupunki
Kiinalaisissa kartoissa Venäjälle nykyisin kuuluva Vladivostok on Kallbergin mukaan esiintynyt kiinalaisena kaupunkina 1200-luvulta lähtien ja sen satamasta käytetään edelleen kiinankielistä nimeä Haishenwai. Venäjän Kaukoidässä oli hänen mukaansa huomattava kiinalaisväestö, kunnes Neuvostoliitto toteutti alueella 1930-luvulla etnisen puhdistuksen.
– Ennen Venäjän vallankumousta kiinalaiset muodostivat 41 prosenttia Amurin ja Primorskin oblastien rekisteröidystä työvoimasta.
– Etniset venäläiset olivat todennäköisesti vähemmistönä, mikä sai Josif Stalinin tavalliseen tapaansa valitsemaan epäinhimillisen joukkokarkotusten linjan Venäjän ylivallan takaamiseksi, hän sanoo.
Jos Venäjä jatkaa Putinin valitsemalla tiellä, Kiina voi Kallbergin mukaan kohtuudella odottaa, että sille aiemmin kuuluneet alueet putoavat jonakin päivänä takaisin sen syliin.
– Aikooko Kiina ryhtyä nyt kovistelemaan Venäjää vaatimaan lisää, kun Venäjän joukot Kaukoidässä ovat ehtyneet, Kreml on tehnyt itsestään kansainvälisen hylkiön ja maan talous on läntisten pakotteiden kurimuksessa, hän kysyy ja vastaa itse, että niin tuskin tapahtuu.
– Vladivostok voi toistaiseksi jatkaa Venäjän lipun tietoisena siitä, että jonakin päivänä siitä tulee mitä todennäköisimmin jälleen Haishenwai, kiinalainen kaupunki, hän toteaa.
Voi tulla lukuisia yllättäviä vaikutuksia heikentyneelle Venäjälle, kun Putlin tuhoaa hyökätessään myös omaa puolustusta.

Kiina nappaa Manchurian, Japani irtosaaret, Belarussian johto vaihtuu noin aluksi. Venäjän energiasta käydään sotaa myöhemmin, ellei Kiina onnistu sitäkin nappaamaan.
 
Voi tulla lukuisia yllättäviä vaikutuksia heikentyneelle Venäjälle, kun Putlin tuhoaa hyökätessään myös omaa puolustusta.

Kiina nappaa Manchurian, Japani irtosaaret, Belarussian johto vaihtuu noin aluksi. Venäjän energiasta käydään sotaa myöhemmin, ellei Kiina onnistu sitäkin nappaamaan.
Onhan tässä ainekset vaikka mihin. Parhaimmillaan Putinin sekoilut pilkkoo Venäjän useisiin pieniin valtioihin jos ja kun huomaavat emämaan olevan tarpeeksi heikossa hapessa pitääkseen koko paskan kasassa.
 
Voi tulla lukuisia yllättäviä vaikutuksia heikentyneelle Venäjälle, kun Putlin tuhoaa hyökätessään myös omaa puolustusta.

Kiina nappaa Manchurian, Japani irtosaaret, Belarussian johto vaihtuu noin aluksi. Venäjän energiasta käydään sotaa myöhemmin, ellei Kiina onnistu sitäkin nappaamaan.
No tämäpä on ajatuksissa.
Toki Venäjän uusjakoon on vielä pitkä matka jota haittaa etenkin niiden oletettu ydinarsenaali, mutta silti herkullista spekuloitavaa.

Mutta totta tosiaan se, että mitä pahemmin Venäjä häviää tarpeettomassa hyökkäyssodassaan Neuvostovenäjän luomiseksi sitä varmemmin se on päätymässä vähävenäjäksi.

Varmaan ottajia Venäjän maille olisi, jos niitä tulisi saataville ja olisi mielenkiintoista nähdä kuinka kova hegemonia uusjaossa olisi.
Tuskin kauheata yhteisymmärrystä olisi, kun kaikki esittäisi omia näkemyksiään...
 
Onhan tässä ainekset vaikka mihin. Parhaimmillaan Putinin sekoilut pilkkoo Venäjän useisiin pieniin valtioihin jos ja kun huomaavat emämaan olevan tarpeeksi heikossa hapessa pitääkseen koko paskan kasassa.
Tämähän olisi se herkkupala, Venäjä on kuitenkin liittovaltio, joka koostuu 83 jäsenestä.
Näiden jäsenten helistessä varmaan armeijaa kutsuttaisiin riveihin, mutta nykyisellään sitä ole hirveämmin tarjolla.

Isoja josseja, mutta kivaa spekuloitavaa silti.
 
Viimeksi muokattu:
No tämäpä on ajatuksissa.
Toki Venäjän uusjakoon on vielä pitkä matka jota haittaa etenkin niiden oletettu ydinarsenaali, mutta silti herkullista spekuloitavaa.
Venäjän hyökkäys Ukraineen ajatus tasolla varmaan vaikeuttaa tuota ydinase kuviota. Halluukkus rahakkailla osilla varmaan sen seurauksen suurempi. Lievetnää voisi se että jos Moskova ei pitäisi yhtään.

Tämähän olisi se herkkupala, Venäjä on kuitenkin liittovalltio, joka koostuu kuitenkin 83 jäsenestä.
Näiden jäsenten helistessä varmaan armeijaa kutsuttaisiin riveihin, mutta nykyisellään sitä ole hirveämmin tarjolla.
Onko tuolla liittovaltiolla mitään merkitystä, tietenkin jos jonkin aluehallinnon rajat sattuu menee yksiin asukkaiden ajatusten kanssa, niin kai se vähän helpottaa.
 
Onko tuolla liittovaltiolla mitään merkitystä, tietenkin jos jonkin aluehallinnon rajat sattuu menee yksiin asukkaiden ajatusten kanssa, niin kai se vähän helpottaa.
Joo, toi liittovaltiomeininki voi olla vähän kyseenalainen ajatus neuvostovallan takia. Silloin kuitenkin tuotantoja keskitettiin eri puolille valtakuntaa, joten itsenäisinä noi palaset voisi joutua kärvistelemään useankin erilaisen perusteellisen tuontitavaran varassa aika pitkään.
 
Joo, toi liittovaltiomeininki voi olla vähän kyseenalainen ajatus neuvostovallan takia. Silloin kuitenkin tuotantoja keskitettiin eri puolille valtakuntaa, joten itsenäisinä noi palaset voisi joutua kärvistelemään useankin erilaisen perusteellisen tuontitavaran varassa aika pitkään.
Mutta joutuuhan ne nytkin ja niinhän maailma yleensäkin toimii.
Ei pienissä maissa tai tässä tapauksessa tasavalloissa tietenkään ole mitään suurta erikoistekniikan valmistusta. Tai sen paremmin ihan hygieniatuotteiden tai ruoan. Jotain tuon tason tuotantolaitoksia varmaan voi olla jokaisella alueella, mutta siihen loppuukin, mutta tarviiko sen enempää ollakaan? Eihän se jako tarkoita kaupan loppumista.
Jotkut kansallistasavallat ei valmista nytkään mitään ja on maan köyhimpiä (Tuva, Tsetsenia, Dagestan yms. Kalmykia, Burjatia?).

Neuvostoliiton hajotessa syy kaupan loppumiseen oli talousjärjestelmä. Syrjäseudulla saattoi olla ihan sitä elävöittääkseen joku erikoistehdas, joka puski tavaraa ulos suunnitelman mukaan, joka meni kokoonpanotehtaalle ja tavara asevoimille.
Tai sitten rauhanomaisessa tuotannossa tehtiin jotain sutta ja sekundaa, jolle löyty parempi länsikorvike, joka myi.

Maahan on kuitenkin nyt kapitalistinen niin logistiikkaketjut ja kaupankäynti on luontaisesti hoidettu.
 
Voi tulla lukuisia yllättäviä vaikutuksia heikentyneelle Venäjälle, kun Putlin tuhoaa hyökätessään myös omaa puolustusta.

Kiina nappaa Manchurian, Japani irtosaaret, Belarussian johto vaihtuu noin aluksi. Venäjän energiasta käydään sotaa myöhemmin, ellei Kiina onnistu sitäkin nappaamaan.
Kannattaa muistaa kuitenkin että Venäjä on ydinasevaltio ja Kiinan armeija saattaa olla Venäjän armeijaakin suurempi farssi. Kiinalaiset aseet ja armeija on molemmat täysin kenttätestaamattomia ja yleisesti ottaen maailmassa lähes jopa monet köyhimmistä maista välttelevät kiinalaisia aseita niiden huono maineen takia.:

  • China has provided two obsolete 1970s era Ming class Type 035G submarines to Bangladesh. The condition of these submarines is so bad that they have reportedly been sitting unserviceable for a considerable time.
  • Six China-made Y12e and MA60 aircraft that Bangladesh had already rejected, were purchased by Nepal for its national airlines, but now are lying useless as they are neither suited for Nepal’s terrain nor have spare parts available for them. The Chinese have refused to consider Nepal’s requests to replace them.
  • The refurbished Chinese built F22P frigates for the Pakistan Navy have been beset with various technical malfunctions. In September 2018, the Pakistan Navy requested a comprehensive proposal to undertake the mid-life upgrade/overhaul of these ships from China. However, China, seeing no profit, turned a blind eye, thus forcing the Pakistan Navy to turn to Turkey.
  • When Kenya bought Norinco VN-4 armored personnel carriers, China’s sales representative declined to sit inside the vehicles during a test firing. Kenya went ahead with the purchase in 2016 and dozens of Kenyan personnel have reportedly been killed in those vehicles. The VN-4, nicknamed “Rhinoceros,” is manufactured by Chinese state-owned Chongqing Tiema Industries.
Varsinkin tuo viimeinen on aika eeppinen tapaus. :lol:
 
Katsoin tässä yhden venäläisen tubettajan ruokakauppavideota, niin kovissa hinnoissa on kama nyt ainakin länsivaluuttaan suoraan muunnettuna... Olut melkein suomihinnoissa, maito oli jotain 115 ruplaa eli $2,7 litra, mantelimaito ja kookosmaito 240-250 ruplaa eli noin $4+litra, maissihiutaleet 229 ruplaa eli $4 pakkaus (330 g), puolen litran kokispullot 80 ruplaa eli $1,4 dollaria, Milkan suklaalevyt 130 ruplaa eli pari euroa kappale, vessapaperi $9 dollaria 12 rullan pakkaus (se oli parempilaatuinen vaihtoehto kylläkin)!

Suomessa on perinteisesti ollut kallista ruokaa, mutta kyllä täällä nyt halvemmalla tuntuu jo selviävän kuin Venäjällä, sekä suoraan hinnoissa verrattuna saati sitten ostovoimakorjattuna. Leipä saattaa olla Venäjällä vielä halvempaa. Halvin ranskanleipä oli 25 ruplaa, jotain vajaat puoli euroa siis.

Se tässä tietenkin pitää ottaa huomioon, että valuuttakurssit on keinotekoiset eikä venäläiset maksa dollareissa eikä euroissa, mutta kyllä hinnat on kallistuneet ruplissakin ja toisaalta monen venäläisen tulopuoli on heikentynyt.

 
Viimeksi muokattu:
Katsoin tässä yhden venäläisen tubettajan ruokakauppavideota, niin kovissa hinnoissa on kama nyt ainakin länsivaluuttaan suoraan muunnettuna... Olut melkein suomihinnoissa, maito oli jotain 115 ruplaa eli $2,7 litra, mantelimaito ja kookosmaito 240-250 ruplaa eli noin $4+litra, maissihiutaleet 229 ruplaa eli $4 pakkaus (330 g), puolen litran kokispullot 80 ruplaa eli $1,4 dollaria, Milkan suklaalevyt 130 ruplaa eli pari euroa kappale, vessapaperi $9 dollaria 12 rullan pakkaus (se oli parempilaatuinen vaihtoehto kylläkin)!

Suomessa on perinteisesti ollut kallista ruokaa, mutta kyllä täällä nyt halvemmalla tuntuu jo selviävän kuin Venäjällä, sekä suoraan hinnoissa verrattuna saati sitten ostovoimakorjattuna. Leipä saattaa olla Venäjällä vielä halvempaa. Halvin ranskanleipä oli 25 ruplaa, jotain vajaat puoli euroa siis.

Se tässä tietenkin pitää ottaa huomioon, että valuuttakurssit on keinotekoiset eikä venäläiset maksa dollareissa eikä euroissa, mutta kyllä hinnat on kallistuneet ruplissakin ja toisaalta monen venäläisen tulopuoli on heikentynyt.


Onhan ne hinnat aivan varmasti nousseet. Kuitenkin muutama huomio:
  • Jos vertaa dollarihintoja suomihintoihin niin kannattaa muistaa että euro on romahtanut totaalisesti
  • Näin Venäjällä kohtuu paljon vierailleen näkökulmasta tuo kauppa vaikuttaa "high level" import kaupalta jonka huomaa tuotevalikoimasta, koosta ja yleisestä puhtaudesta joten tuolla on varmasti keskivertoa korkeammat hinnat. Jos käy jossain isossa supermarketissa kuten Лента, ОКЕЙ yms. ja ostaa enemmän paikallisia tuotteita tai sellaisia joita tuodaan isoissa erissä niin ostoskorin hinta laskee varmasti.
  • Nuo tietyt import tuotteet joita tuodaan hyvin pienissä erissä matalan kysynnän takia Euroopasta tai USA:sta on aina olleet kalliita Venäjällä. Esim. jo 2015 brew dogin pale ale:t oli 3e/pullo luokkaa ja hipster-maidot on aina jossain 3-5e/litra luokassa.
 
Onhan ne hinnat aivan varmasti nousseet. Kuitenkin muutama huomio:
  • Jos vertaa dollarihintoja suomihintoihin niin kannattaa muistaa että euro on romahtanut totaalisesti
  • Näin Venäjällä kohtuu paljon vierailleen näkökulmasta tuo kauppa vaikuttaa "high level" import kaupalta jonka huomaa tuotevalikoimasta, koosta ja yleisestä puhtaudesta joten tuolla on varmasti keskivertoa korkeammat hinnat. Jos käy jossain isossa supermarketissa kuten Лента, ОКЕЙ yms. ja ostaa enemmän paikallisia tuotteita tai sellaisia joita tuodaan isoissa erissä niin ostoskorin hinta laskee varmasti.
  • Nuo tietyt import tuotteet joita tuodaan hyvin pienissä erissä matalan kysynnän takia Euroopasta tai USA:sta on aina olleet kalliita Venäjällä. Esim. jo 2015 brew dogin pale ale:t oli 3e/pullo luokkaa ja hipster-maidot on aina jossain 3-5e/litra luokassa.
Hyvin mahdollista, mutta esimerkiksi toi olut mitä näytettiin oli venäläistä ja hinta taalan luokkaa pullo.

Huomionarvoista on se, että kokista ylipäätään myydään enää. Varmaan vanhaa varastoa. Mutta ei ole halpaa.
 
Onhan ne hinnat aivan varmasti nousseet. Kuitenkin muutama huomio:
  • Jos vertaa dollarihintoja suomihintoihin niin kannattaa muistaa että euro on romahtanut totaalisesti
  • Näin Venäjällä kohtuu paljon vierailleen näkökulmasta tuo kauppa vaikuttaa "high level" import kaupalta jonka huomaa tuotevalikoimasta, koosta ja yleisestä puhtaudesta joten tuolla on varmasti keskivertoa korkeammat hinnat. Jos käy jossain isossa supermarketissa kuten Лента, ОКЕЙ yms. ja ostaa enemmän paikallisia tuotteita tai sellaisia joita tuodaan isoissa erissä niin ostoskorin hinta laskee varmasti.
  • Nuo tietyt import tuotteet joita tuodaan hyvin pienissä erissä matalan kysynnän takia Euroopasta tai USA:sta on aina olleet kalliita Venäjällä. Esim. jo 2015 brew dogin pale ale:t oli 3e/pullo luokkaa ja hipster-maidot on aina jossain 3-5e/litra luokassa.
Ihan tavallinen Перекрёсток toi näyttäis olevan (parissa lapussa nimi ja logot), joka toki voitaneen laskea kalliimmaksi ja kauppaketjuksi, joka on yleensä keskeisillä alueilla. Kun olen viimeks käyny niin noita ei tainnu olla, mutta sellasen kuvan saanu. Voitaneen verrata johonkin Helsingin keskustan Alepoihin tms?

Tosin sitten niiden halpakauppojen (7я Семья vai myytiinkö se ketju?, Пятёрочка ja Магнит) ja paikallisten tuotteiden laatu on vähintäänkin kyseenalainen, eli tarkkana saa olla. Ensimmäinen oli aikoinaan varmaan halvin ja osa tuotteista ok, mutta kauppojen ulkonäössä ja siisteydessä säästettiin, samaten ilmastointia ei ollu. Keskimmäiset ankeita eläkeläisliitereitä ja jälkimmäisessä en ole tainnut käydäkään, mutta taustatoiminta on vähintään yhtä hupaisaa kuin Kärkkäisellä mitä paria juttua aiheesta katsellut, erona tosin se, että epämääräinen soveltaminen jatkuu ihan kaupan varsinaisessa toiminnassa.


Käsittääkseni paikallisten ruokatuotteiden laatu lähti melkoiseen laskuun 2014 kun kilpailu vähentyi ja samoin on varmaan nytkin. En menis mitään halvinta lihaa, kanaa, kalaa tai juustoa ostamaan siellä. Ei se kauhean kehuttavaa ole ikinä ollu. Tai löytyy sitäkin, mutta hintakin on taas eri.

Hyvin mahdollista, mutta esimerkiksi toi olut mitä näytettiin oli venäläistä ja hinta taalan luokkaa pullo.

Huomionarvoista on se, että kokista ylipäätään myydään enää. Varmaan vanhaa varastoa. Mutta ei ole halpaa.

Mitä oluen hintavertailuihin, että jos tuo Baltika otti silmään, niin kyllähän siellä alahyllyllä on ne 2,5l 6-9% muovipullot, jotka on sitten siihen samaan tarkoitukseen mihin täällä ne ~euron kaljat. Lisäkseen se oli isossa lasipullossa ja oli 7, eikä 3 tai 5. Eikä se mun käsittääkseni ole enää aikoihin ollu ihan samassa litkintäkaljan maineessa kuin 20+ vuotta sitten, siihen tarkoitukseen löytyy halvempiakin paikallisia brändejä.
Sanotaanko nyt vaikka Sandelsiksi sitä paremman vertauksen puutteessa, pintti Sandelsia K-ryhmässä 3,59€ (tarkistin äsken)

Kokiksessa ei mitään ihmeellistä, siinä on edelleen vieressä Kazakstan esimerkiks. Pakotteiden kiertäminen kolmansien maiden kautta tulee jatkumaan. Ja johan sinne meni jotkut yrityksetkin, myös läntiset, joille Kazakstan kuuleman mukaan aikoo luoda olosuhteet.
Kova kysymysmerkki, että onko Tokajevilla oikeasti halu asettua Putinia vastaan vai oliko se Pietarin talousfoorumissa nähty pelkkä show, jotta länsi luulee näin ja toimittaa sinne edelleen tavaraa, eikä ajattelekaan laittavansa pakotteita ja näin Venäjä kiertää ne.

Mut enemmän mä kattoisin muita kuluja ja osa-alueita jos haluaa miettiä pakotteiden toimivuutta ja miten elämä muuttuu yms.
Noi perunoiden ja porkkanoiden laskemiset on pisara meressä ja se ns. opiskelijaruokavalio lienee tuttua nuoremmallekin sukupolvelle jne.

Tossa oli nyt juttua, että ilmeisesti taas kerran on aikeita uusia mittarit, ainakin nyt vesimittarit, varmaan sähkömittaritkin, tällä kertaa etäluettaviin ja tietty lähes monopoliasemassa oleva firma toimittais (Rotenbergin omistama, mitenkä muutenkaan), projektiin menis 400 miljardia ruplaa, tosin se raha sitten kerättäis ihmisiltä kun laskuun liitettäis uudistamiseen menevä osuus. Se ns. yhtiövastike on se, mikä porua aiheuttaa ihmisillä ja se on valtion säätelemä ja nousee jatkuvasti. Samoin sinne ilmestyy tommosia epämääräsiä kuluja vähä väliä. Ja siinä ei tosiaan voi säästää.

Sitten SIM- korteista on taas alettu perimään maksua, oliko 50 ruplaa. Noh, tuossa ei vielä mitään omituista. Mutta aiheeseen liittyen niin ilmeisesti verkkoinfra on kysymysmerkki kun syrjäseuduilta purettu pois ja viety tiheämmin asutuille alueille yms.
 
Katsoin tässä yhden venäläisen tubettajan ruokakauppavideota, niin kovissa hinnoissa on kama nyt ainakin länsivaluuttaan suoraan muunnettuna... Olut melkein suomihinnoissa, maito oli jotain 115 ruplaa eli $2,7 litra, mantelimaito ja kookosmaito 240-250 ruplaa eli noin $4+litra, maissihiutaleet 229 ruplaa eli $4 pakkaus (330 g), puolen litran kokispullot 80 ruplaa eli $1,4 dollaria, Milkan suklaalevyt 130 ruplaa eli pari euroa kappale, vessapaperi $9 dollaria 12 rullan pakkaus (se oli parempilaatuinen vaihtoehto kylläkin)!

Suomessa on perinteisesti ollut kallista ruokaa, mutta kyllä täällä nyt halvemmalla tuntuu jo selviävän kuin Venäjällä, sekä suoraan hinnoissa verrattuna saati sitten ostovoimakorjattuna. Leipä saattaa olla Venäjällä vielä halvempaa. Halvin ranskanleipä oli 25 ruplaa, jotain vajaat puoli euroa siis.

Se tässä tietenkin pitää ottaa huomioon, että valuuttakurssit on keinotekoiset eikä venäläiset maksa dollareissa eikä euroissa, mutta kyllä hinnat on kallistuneet ruplissakin ja toisaalta monen venäläisen tulopuoli on heikentynyt.


Kuten sanoit, niin ruplankurssi on vähän epämääräinen, mutta sillä ei kai väliä, vaan se miten kansalainen saa käytettävissä olevilla varoilla
Venäjällä sodan aikana tuli hintasäännöstelyä, eli niiden osalta mennään entistä enemmän tavoiteltuun nevostoaikaan.

Koska pakotteet, niin tuontitavarankin osalta hinnat voi olla sitten vielä häilyvämpää, jos ruplilla hinnoitellaan, jos taasen länsivaluutoissa, niin millä kustannuksilla kuluttaja saa ylimääräistä lansivaluutta.
 
Ihan tavallinen Перекрёсток toi näyttäis olevan (parissa lapussa nimi ja logot), joka toki voitaneen laskea kalliimmaksi ja kauppaketjuksi, joka on yleensä keskeisillä alueilla. Kun olen viimeks käyny niin noita ei tainnu olla, mutta sellasen kuvan saanu. Voitaneen verrata johonkin Helsingin keskustan Alepoihin tms?

Tosin sitten niiden halpakauppojen (7я Семья vai myytiinkö se ketju?, Пятёрочка ja Магнит) ja paikallisten tuotteiden laatu on vähintäänkin kyseenalainen, eli tarkkana saa olla. Ensimmäinen oli aikoinaan varmaan halvin ja osa tuotteista ok, mutta kauppojen ulkonäössä ja siisteydessä säästettiin, samaten ilmastointia ei ollu. Keskimmäiset ankeita eläkeläisliitereitä ja jälkimmäisessä en ole tainnut käydäkään, mutta taustatoiminta on vähintään yhtä hupaisaa kuin Kärkkäisellä mitä paria juttua aiheesta katsellut, erona tosin se, että epämääräinen soveltaminen jatkuu ihan kaupan varsinaisessa toiminnassa.


Käsittääkseni paikallisten ruokatuotteiden laatu lähti melkoiseen laskuun 2014 kun kilpailu vähentyi ja samoin on varmaan nytkin. En menis mitään halvinta lihaa, kanaa, kalaa tai juustoa ostamaan siellä. Ei se kauhean kehuttavaa ole ikinä ollu. Tai löytyy sitäkin, mutta hintakin on taas eri.



Mitä oluen hintavertailuihin, että jos tuo Baltika otti silmään, niin kyllähän siellä alahyllyllä on ne 2,5l 6-9% muovipullot, jotka on sitten siihen samaan tarkoitukseen mihin täällä ne ~euron kaljat. Lisäkseen se oli isossa lasipullossa ja oli 7, eikä 3 tai 5. Eikä se mun käsittääkseni ole enää aikoihin ollu ihan samassa litkintäkaljan maineessa kuin 20+ vuotta sitten, siihen tarkoitukseen löytyy halvempiakin paikallisia brändejä.
Sanotaanko nyt vaikka Sandelsiksi sitä paremman vertauksen puutteessa, pintti Sandelsia K-ryhmässä 3,59€ (tarkistin äsken)

Kokiksessa ei mitään ihmeellistä, siinä on edelleen vieressä Kazakstan esimerkiks. Pakotteiden kiertäminen kolmansien maiden kautta tulee jatkumaan. Ja johan sinne meni jotkut yrityksetkin, myös läntiset, joille Kazakstan kuuleman mukaan aikoo luoda olosuhteet.
Kova kysymysmerkki, että onko Tokajevilla oikeasti halu asettua Putinia vastaan vai oliko se Pietarin talousfoorumissa nähty pelkkä show, jotta länsi luulee näin ja toimittaa sinne edelleen tavaraa, eikä ajattelekaan laittavansa pakotteita ja näin Venäjä kiertää ne.

Mut enemmän mä kattoisin muita kuluja ja osa-alueita jos haluaa miettiä pakotteiden toimivuutta ja miten elämä muuttuu yms.
Noi perunoiden ja porkkanoiden laskemiset on pisara meressä ja se ns. opiskelijaruokavalio lienee tuttua nuoremmallekin sukupolvelle jne.

Tossa oli nyt juttua, että ilmeisesti taas kerran on aikeita uusia mittarit, ainakin nyt vesimittarit, varmaan sähkömittaritkin, tällä kertaa etäluettaviin ja tietty lähes monopoliasemassa oleva firma toimittais (Rotenbergin omistama, mitenkä muutenkaan), projektiin menis 400 miljardia ruplaa, tosin se raha sitten kerättäis ihmisiltä kun laskuun liitettäis uudistamiseen menevä osuus. Se ns. yhtiövastike on se, mikä porua aiheuttaa ihmisillä ja se on valtion säätelemä ja nousee jatkuvasti. Samoin sinne ilmestyy tommosia epämääräsiä kuluja vähä väliä. Ja siinä ei tosiaan voi säästää.

Sitten SIM- korteista on taas alettu perimään maksua, oliko 50 ruplaa. Noh, tuossa ei vielä mitään omituista. Mutta aiheeseen liittyen niin ilmeisesti verkkoinfra on kysymysmerkki kun syrjäseuduilta purettu pois ja viety tiheämmin asutuille alueille yms.
Tuo verkkoinfra onkin mielenkiintoinen kysymys. Käsittääkseni venäjän verkkoinfra on perustunut länsimaisten valmistajien reitittimiin, palomuureihin jne ratkaisuihin, kuten cisco ja nokia. Minkälaiseen ratkaisuun päätyvät kun tukiasemiin ja muihin ratkaisuihin ei saada enää varaosia, yrittävätkö solmia yhteistyötä kiinan kanssa, vai vajoaako maa pelkästään lankapuhelimien varaan.
 
Huawei ainakin lähti Venäjältä. Kolmannes mobiilitukiasemista on niiltä, eivätköhän ne lähitulevaisuudessakin toimi, ei vaan tule lisää eikä päivityksiä.
 
Tällanen ajatus tuli mieleen. Kun venäjä on myynyt ja myy paljon energiaa rajojen ulkopuolelle. Onkohan venäjän öljyn/sähkön/kaasun tuotanto ja niiden laitteiden kunnossapito miten riippuvainen länsimaisesta teknologiasta ja varaosista? Onkohan jossain kohtaa mahdollista että öljy ja kaasu jää maan sisälle odottamaan parempia aikoja?

Kun esimerkiksi autoja ei pystytä juurikaan rakentamaan, niin pystytäänkö esim öljyn pumppaukseen, poraamiseen jne laitteistoja tekemään/huoltamaan?
 
Huawei ainakin lähti Venäjältä. Kolmannes mobiilitukiasemista on niiltä, eivätköhän ne lähitulevaisuudessakin toimi, ei vaan tule lisää eikä päivityksiä.
Verkkoyhtiöitä (toimittajia) on lähtenyt Venäjältä laajemminkin, tosin en tiedä eroaako Huawein lähtö jotenkin.
Länsimaiset on lähteneet YK (vai miksä se oli) suositusten mukaan, eli eivät kerralla kokonaan, vertaa muihin humanitäärisiin juttuihin. (eli eivät saa lähteä kertarysäyksellä)
 
Onkos siitä pääterroristi putinista kuulunut mitään sen lääkäriepisodin jälkeen, vai eikö sitä ole näkynyt? Ei ole ilmeisesti käynyt henkilökohtaisesti länkyttämässä mitään sen jälkeen?
 
Tällanen ajatus tuli mieleen. Kun venäjä on myynyt ja myy paljon energiaa rajojen ulkopuolelle. Onkohan venäjän öljyn/sähkön/kaasun tuotanto ja niiden laitteiden kunnossapito miten riippuvainen länsimaisesta teknologiasta ja varaosista? Onkohan jossain kohtaa mahdollista että öljy ja kaasu jää maan sisälle odottamaan parempia aikoja?

Kun esimerkiksi autoja ei pystytä juurikaan rakentamaan, niin pystytäänkö esim öljyn pumppaukseen, poraamiseen jne laitteistoja tekemään/huoltamaan?
Käsittääkseni ainakin moderneimmat laitokset on nimenomaan länsimaisia ja sisältää läjäpäin länsimaista teknologiaa.
Samaten Jamalin kaasukentille menneet laitokset on Kiinassa tehtyjä (muistaakseni, noh, jotkut laitokset jollain kentälle) ja vaikka Kiinassa nyt voidaankin tehdä putkea, niin isompi kysymysmerkki on, paljonko niissäkin on kriittisiä komponentteja ja softaa lännestä.

Tosin noihin aloihin on vuodesta 2014 asti ollu pakotteet, ainakin investointiin, eri asia sitten paljonko niitä on kierretty, myös länsimaisten firmojen toimesta.

Olihan sitä tuotantoa NL:nkin aikana, eri asia tietysti kuinka tehokasta ja kannattavaa se on, hävikki jne.
Luulis ainakin, että jos jonkin kopioimiseen ja ylläpitämiseen riittäisi intoa yli korruption ja aivan puhtaan budjettirahojen varastamisen niin tää olis se ala.
Tosin kuten on nyt nähty, niin mikään ei enää yllätä, lentokoneiden varaosia yms kerjätty Iranista, vaikka luulisi, että ne pystyis kanssa kopioimaan ja korvaamaan, jos ei nyt heti, kaikkea ja hyvällä laadulla niin tarpeeks. Mutta ilmeisesti on tekijät ja työkalut lähteneet ja jäljellä enää juhlapuheiden pitäjät varastamassa budjetista.

Noista verkoista vielä, niin huvittavia juttuja siltä alalta, kuulemma tommoset 5G:t skipataan ja se on heti 6G. 30 miljardia ruplaa korvamerkky budjetista.
Tosin ihan venäläismediankin mukaan valokaapelituotantoa ei käytännössä ole ja ei riitä millään yhtään minkään rakentamiseen jos edes ylläpitämiseen, btw iso osa 5G:n taajuuksista merkitty asevoimien ja turvallisuuspalvelujen yms käyttöön. Voi siis arvata mihin ne rahat todellisuudessa menee. Pitäähän nyt uudet jahdit ja huvilat saada menetettyjen tilalle.
 
Tällanen ajatus tuli mieleen. Kun venäjä on myynyt ja myy paljon energiaa rajojen ulkopuolelle. Onkohan venäjän öljyn/sähkön/kaasun tuotanto ja niiden laitteiden kunnossapito miten riippuvainen länsimaisesta teknologiasta ja varaosista? Onkohan jossain kohtaa mahdollista että öljy ja kaasu jää maan sisälle odottamaan parempia aikoja?

Kun esimerkiksi autoja ei pystytä juurikaan rakentamaan, niin pystytäänkö esim öljyn pumppaukseen, poraamiseen jne laitteistoja tekemään/huoltamaan?

Iso osahan on länsi/kiina kamaa mitä noi tarvii että ne saa tavaraa markkinoille. Kaikki perus kamat eli putket, mutterit ja muut ne kyllä voi valmistaa helposti, mutta kun mennään sitten elektroniikkaan ja vähänki enemmän monimutkasempaan tarvikkeeseen ja varsinki vähän uudempaan kun 2000 luvun alusta olevaan niin lähes 100% tuodaan maahan. Ja ongelmahan ei oo että ne ei osais varmaan valmistaa niitä mitä tarvitaan, vaan niiden valmistukseen tarvittavat laitteet ei oo ihan sellasia et saisit lähimmästä rautakaupasta ja nekin tarvii huoltoa/varaosia sillon tällön, siinä kohtaa voi kans mennä hankalaksi.

Tosin jotenki veikkaan että ne on varautunut jo tähän ja kyllä tässä varmaan jokunen vuosi vierähtää ennen ku alkaa olemaan oikeesti pulaa tarvittavista osista.

Onkohan jossain kohtaa mahdollista että öljy ja kaasu jää maan sisälle odottamaan parempia aikoja?

Erikseen tähän vielä, en mä tiedä tuleeko parempaa aikaa. Ukraina on aika hyvin näyttäny et nyt tarvis päästä eroon molemmista ettei tällästä tilannetta pääse enää syntymään. Toisaalta kyllä niitä ostajia näyttää nyt ainakin olevan öljylle, tosin aika hyvään ale hintaan. Kaasu onki vähän mutkikkaampi kun sitä varten tarttis rakentaa se putki verkosto ensin, ja siihen taas tarvis vähän tota teknologiaa koska se ei oo nyt niin helppoa et rakennat putken paikasta A paikkaan B ja kaasu virtaa.
 



Lex Fridmanilla on ihan mielenkiintoisia podcasteja youtubessa, vieraana on tällä erää historioitsija, akateemikko ja kirjailija Stephen Kotkin, joka on erikoistunut Neuvostoliiton/Venäjän historiaan ja kirjoittanut useamman menestyksekkään kirjan Stalinista. Podcastissa keskustellaan niin Stalinista, Putinista kuin Ukrainan sodasta sekä tietysti idästä ja lännestä ylipäänsä. Pitkä pätkä, mutta mielenkiintoista kuunnella ihmistä, joka on koko ikänsä opiskellut Venäjän historiaa ja osaa ilmaista itseään. ("Amerikan Martti J. Kari")

Stephen Kotkin - Wikipedia
 
Pahoittelen jos on jo linkattu tänne aiemmin, en nyt jaksa alkaa lukemaan koko ketjua, mutta tässä on ihan mielenkiintoinen dokumentti tuosta Venäläisestä Wagner palkkasoturiryhmästä. Venäjä siis on käyttänyt noita kaikenlaisissa likaisissa hommissa joihin ei halua virallisesti sekaantua, mutta kuten dokumentissä sanotaan niin nuo on suoraan Venäjän armeijan varustamia.

Joskus miettinyt että mikä saa tekemään tuollaisen uravalinnan, mutta dokumentin lopussa yksi ryhmän jäsen kertoo (vähemmän yllättäen) että ei ne ole hommassa mukana pelkästään rahan takia vaan taustalla on myös poliittisia ja ideologisia syitä.

 
Nyt kun mietitään miten nopeasti Suomen NATO-pyrkimyksetkin "eskaloitui" vuoden alkupuoliskolla, vaikka harva olisi vuotta aiemmin uskonut, niin tuli mieleen, että nyt tässä saattaa olla kohta sellainen yllättävä tilanne päällä, että voidaan esittää vaatimuksia vuoden 1944 alueluovutuksiin liittyen, jos vaan ollaan hereillä! Venäjä saattaa nimittäin romahtaa yhtä yllättäen kuin Neuvostoliitto konsanaan 30 vuotta sitten, ja silloinkin olisi tällainen mahdollisuus ollut, mutta se jäi käyttämättä. Nyt voi tulla uusi tilaisuus.

Tiedän, että aihepiiri herättää monenlaisia tunteita, mutta jos tilanne painaa päälle, niin ainakaan asiaa ei pidä hyssytellä vaan nyt siitä pitää tällä kertaa käydä kunnon keskustelu sitten! Ja nopeasti!

Putinin Venäjän taru saattaa tulla yllättävän nopeastikin päätökseensä, ja maa voi hajota osiinsa.
 
Nyt kun mietitään miten nopeasti Suomen NATO-pyrkimyksetkin "eskaloitui" vuoden alkupuoliskolla, vaikka harva olisi vuotta aiemmin uskonut, niin tuli mieleen, että nyt tässä saattaa olla kohta sellainen yllättävä tilanne päällä, että voidaan esittää vaatimuksia vuoden 1944 alueluovutuksiin liittyen, jos vaan ollaan hereillä! Venäjä saattaa nimittäin romahtaa yhtä yllättäen kuin Neuvostoliitto konsanaan 30 vuotta sitten, ja silloinkin olisi tällainen mahdollisuus ollut, mutta se jäi käyttämättä. Nyt voi tulla uusi tilaisuus.

Tiedän, että aihepiiri herättää monenlaisia tunteita, mutta jos tilanne painaa päälle, niin ainakaan asiaa ei pidä hyssytellä vaan nyt siitä pitää tällä kertaa käydä kunnon keskustelu sitten!

Putinin Venäjän taru saattaa tulla yllättävän nopeastikin päätökseensä, ja maa voi hajota osiinsa.
Olisi kiva saada tuohon naapurivaltioksi Karjalan tasavalta. Voisivat siellä sitten äänestellä että haluaisivatko liittyä Suomeen vaikka Ahvenanmaan tapaiseksi kokonaisuudeksi. Muut osat Kiina tulee ottamaan.
 
Varmasti on tunteita herättävä aihe, mutta noin ihan realistisesti ottaen niin kuka tuota kaipaa, paitsi osa evakoista ja osa näiden lapsista, (mutta aina harvemmin ja harvemmin aleneva polvi)? Eihän syrjäseutu pysy muutenkaan asuttuna ja infra per henkilö maksaa mitä maksaa, niin vielä syvempää metsää...? Suomi kun ei ole Venäjä niin ainakin nykyisellä lainsäädännöllä tuon ylläpito tulisi kalliimmaksi kuin rahan kippaaminen kaivoon, joten ainakin sen pitäisi olla jokin "autonominen alue", t.s. saa jäädä samaan kuntoon kuin onkin tai ainakaan valtion rahalla sitä ei ruveta korjaamaan.

Karjalan kannas yhteyksineen Itämerelle vois olla eri asia, mutta aivan liian lähellä Pietaria ja asuttu, että tuon luovutus minkäänlaisen seuraajavaltion toimesta olis realistista. Sen pohjoisemman osan antaisi varmasti pois kuka tahansa Venäjän puolelta kun ei sillä ole oikeasti mitään merkitystä ja hyötyä, mutta vastaavasti kuka sitä Suomessa huolisi?

Eri asia varmasti olis yhteys Jäämerelle, se olis kultaakin kalliimpi, mutta aika epätodennäköistä, että mikään mahdollinen seuraajavaltiokaan tuota lähtee luovuttamaan. Ja siinä villissä unelmassa, että Murmanskin alue yms olis joku osa jotain Pomorien tasavaltaa tms niin muistutan, että Kuolan niemimaalla on maailman suurin ydinasekeskittymä (Murmanskin sataman strategisen merkityksen lisäksi), että se tuskin päätyisi joksikin itsenäiseksi pohjoiseksi kalastajavaltioksi. Tai mistä sitä tietää. Mutta se pala olis nimenomaan arvokas.

Tosiaan tuossa osiin hajoamisessa niin hajoaisi Karjalakin, ainakin kannas jäisi jonkinlaiselle Pietarille tai "Novgorodin tasavallalle". Joskin mun henkilökohtainen veikkaus on, että Pietari ja Moskova tulee todennäköisesti olemaan samassa seuraajavaltiossa huolimatta kilpailuasetelmastaan, joka muistuttaa lähinnä Turkua ja Tamperetta.

Olen kenties joidenkin mielestä jäävi ottamaan kantaa koko aiheeseen, mutta jos tuota aihetta katsoo pelkkien lukujen ja talouden näkökulmasta ilman tunteita ja lippuja niin en hirveästi ideaa näe Venäjän puolella olevan Karjalan pohjoisosissa. Eikä näe valtaosa ihmisistä kun niille kertoo hinnan ja mistä heidän pitää sitten luopua ja kuinka pieni porukka oikeasti tuonne muuttaisi yms. Ja jota pitäisi edelleen tukea rahalla. Joka on kertaalleen maksettu.

P.S. Samalla tavalla olen sitä mieltä, että Venäjän tai seuraajavaltion mikäli rajat olis samat tulisi suorastaan leikata ylimääräiset osat pois, joista ei ole kuin haittaa uusien havittelun sijaan.
 
Varmasti on tunteita herättävä aihe, mutta noin ihan realistisesti ottaen niin kuka tuota kaipaa, paitsi osa evakoista ja osa näiden lapsista, (mutta aina harvemmin ja harvemmin aleneva polvi)? Eihän syrjäseutu pysy muutenkaan asuttuna ja infra per henkilö maksaa mitä maksaa, niin vielä syvempää metsää...? Suomi kun ei ole Venäjä niin ainakin nykyisellä lainsäädännöllä tuon ylläpito tulisi kalliimmaksi kuin rahan kippaaminen kaivoon, joten ainakin sen pitäisi olla jokin "autonominen alue", t.s. saa jäädä samaan kuntoon kuin onkin tai ainakaan valtion rahalla sitä ei ruveta korjaamaan.

Karjalan kannas yhteyksineen Itämerelle vois olla eri asia, mutta aivan liian lähellä Pietaria ja asuttu, että tuon luovutus minkäänlaisen seuraajavaltion toimesta olis realistista. Sen pohjoisemman osan antaisi varmasti pois kuka tahansa Venäjän puolelta kun ei sillä ole oikeasti mitään merkitystä ja hyötyä, mutta vastaavasti kuka sitä Suomessa huolisi?

Eri asia varmasti olis yhteys Jäämerelle, se olis kultaakin kalliimpi, mutta aika epätodennäköistä, että mikään mahdollinen seuraajavaltiokaan tuota lähtee luovuttamaan. Ja siinä villissä unelmassa, että Murmanskin alue yms olis joku osa jotain Pomorien tasavaltaa tms niin muistutan, että Kuolan niemimaalla on maailman suurin ydinasekeskittymä (Murmanskin sataman strategisen merkityksen lisäksi), että se tuskin päätyisi joksikin itsenäiseksi pohjoiseksi kalastajavaltioksi. Tai mistä sitä tietää. Mutta se pala olis nimenomaan arvokas.

Tosiaan tuossa osiin hajoamisessa niin hajoaisi Karjalakin, ainakin kannas jäisi jonkinlaiselle Pietarille tai "Novgorodin tasavallalle". Joskin mun henkilökohtainen veikkaus on, että Pietari ja Moskova tulee todennäköisesti olemaan samassa seuraajavaltiossa huolimatta kilpailuasetelmastaan, joka muistuttaa lähinnä Turkua ja Tamperetta.

Olen kenties joidenkin mielestä jäävi ottamaan kantaa koko aiheeseen, mutta jos tuota aihetta katsoo pelkkien lukujen ja talouden näkökulmasta ilman tunteita ja lippuja niin en hirveästi ideaa näe Venäjän puolella olevan Karjalan pohjoisosissa. Eikä näe valtaosa ihmisistä kun niille kertoo hinnan ja mistä heidän pitää sitten luopua ja kuinka pieni porukka oikeasti tuonne muuttaisi yms. Ja jota pitäisi edelleen tukea rahalla. Joka on kertaalleen maksettu.

P.S. Samalla tavalla olen sitä mieltä, että Venäjän tai seuraajavaltion mikäli rajat olis samat tulisi suorastaan leikata ylimääräiset osat pois, joista ei ole kuin haittaa uusien havittelun sijaan.
Asia pitää selvittää perusteellisesti ja siitä pitää keskustella perusteellisesti, ihan riippumatta siitä mitkä sun tai mun tämänhetkiset mielipiteet on.

Jossiteltavaa ei saa jäädä vuosikymmiksi eteenpäin, jos tuollainen tilaisuus tulee.

Itse lähtisin siitä, että toi voisi olla Suomelle juuri sellainen piristysruiske mitä nyt tarvitaan.
 
Siitä olen samaa mieltä. Tosiaan laskelmat pitäisi tehdä objektiivisesti talouden näkökulmasta.

Kyllähän siinä tietysti jonkinlainen sosiaalinen, yhteiskuntatunteellinen piristysruiske voi ollakin, mutta en vaan kykene näkemään siinä mitään taloudellista piristysruisketta. Vähän kuin Krim, paitsi, että sillä nyt on jonkinlainen strateginen merkitys ja pääsy luonnovaroihin, mun käsittääkseni taasen tuolla alueella ei käytännössä ole kumpaakaan. Luonnonvarana metsät (niitähän ei olekaan Suomessa?) ja graniitti (nyt ei ole 1700 luku). Paremmin tietävät lisännee.

Viime kerrasta jossiteltavaa taisi jäädä (?), mutta nähdäkseni muutos on siinä, että alueelle halajaa yhä vähemmän ihmisiä (luonnollisen poistuman kautta) ja yhä vähemmän haluaa asua haja-asutusalueella ja se käy kalliimmaksi ja kalliimmaksi. Esim. kuivan maan mökkejä tai vähänkin huonokuntoisemmat mökit eivät kiinnosta alle ~40 vuotiaita ollenkaan kun työleirin ja pohjattoman kaivon sijasta tarvittaessa vuokraavat hyvin varustellun mökin, tai sitten sijoittavat sellaisenaan, jonka arvo nousee. Koronaika oli tähän tosin poikkeus. Samahan näkyy syrjäseudun asuintaloissakin.

Tosiaankin tämä pitäisi laskea riippumatta tämänhetkisistä tunteista, että pääsee näpäyttämään Venäjää tai nostamaan kansallistunteita.

Jos jotain, niin mun mielestä sitä yhteyttä Jäämerelle pitäis vaatia. Tosin se vahvistaisi Suomea liikaa Venäjän näkökulmasta eikä "ollaan puolueeton puskuri, ettekä sitten ole NATO-Norjan naapuri"- myyntipuhe menisi enää läpi, jos olisi ikinä mennytkään. Ja olishan se riskaabeli sinänsä, että alue on sen verran pieni, että jos sinne jotain satamaa rakentaisi junayhteyksineen niin mahdollisen konfliktin sattuessa se olis melko helposti pommitettu ja vallattu. Päälle tietty kiinalaisten vaikuttaminen ja painostus. Mutta Jäämeren tuomat edut, varsinkin kun Koillisväylä hiljalleen aukeaa on kyllä melkoiset.

Jaksan myös uskoa, että tuota on laskenu aiheesta enemmän kiinnostuneet viimeisen 25-30 vuoden aikana juurikin jossittelun takia varmaan joka vuosi.

Millä tavoin tuon sitten näet piristysruiskeena konkreettisesti? Vaikka siitä tulisi samanlainen kansallishurmos kuin Krimistä Venäjällä hetkeksi, niin kuinka moni muuttaisi Karjalan metsikköön konkreettisesti ja mitä siellä tekisi ja miten se nostaisi Suomen taloutta, elinvoimaa yms? Kirsi Salon omavaraiset hippikyläprojektit yms nyt ei hirveästi koko valtion tasolla vaikuta, vaikka pari artikkelia niistä saisikin.
 
Siitä olen samaa mieltä. Tosiaan laskelmat pitäisi tehdä objektiivisesti talouden näkökulmasta.

Kyllähän siinä tietysti jonkinlainen sosiaalinen, yhteiskuntatunteellinen piristysruiske voi ollakin, mutta en vaan kykene näkemään siinä mitään taloudellista piristysruisketta. Vähän kuin Krim, paitsi, että sillä nyt on jonkinlainen strateginen merkitys ja pääsy luonnovaroihin, mun käsittääkseni taasen tuolla alueella ei käytännössä ole kumpaakaan. Luonnonvarana metsät (niitähän ei olekaan Suomessa?) ja graniitti (nyt ei ole 1700 luku). Paremmin tietävät lisännee.

Viime kerrasta jossiteltavaa taisi jäädä (?), mutta nähdäkseni muutos on siinä, että alueelle halajaa yhä vähemmän ihmisiä (luonnollisen poistuman kautta) ja yhä vähemmän haluaa asua haja-asutusalueella ja se käy kalliimmaksi ja kalliimmaksi. Esim. kuivan maan mökkejä tai vähänkin huonokuntoisemmat mökit eivät kiinnosta alle ~40 vuotiaita ollenkaan kun työleirin ja pohjattoman kaivon sijasta tarvittaessa vuokraavat hyvin varustellun mökin, tai sitten sijoittavat sellaisenaan, jonka arvo nousee. Koronaika oli tähän tosin poikkeus. Samahan näkyy syrjäseudun asuintaloissakin.

Tosiaankin tämä pitäisi laskea riippumatta tämänhetkisistä tunteista, että pääsee näpäyttämään Venäjää tai nostamaan kansallistunteita.

Jos jotain, niin mun mielestä sitä yhteyttä Jäämerelle pitäis vaatia. Tosin se vahvistaisi Suomea liikaa Venäjän näkökulmasta eikä "ollaan puolueeton puskuri, ettekä sitten ole NATO-Norjan naapuri"- myyntipuhe menisi enää läpi, jos olisi ikinä mennytkään. Ja olishan se riskaabeli sinänsä, että alue on sen verran pieni, että jos sinne jotain satamaa rakentaisi junayhteyksineen niin mahdollisen konfliktin sattuessa se olis melko helposti pommitettu ja vallattu. Päälle tietty kiinalaisten vaikuttaminen ja painostus. Mutta Jäämeren tuomat edut, varsinkin kun Koillisväylä hiljalleen aukeaa on kyllä melkoiset.

Jaksan myös uskoa, että tuota on laskenu aiheesta enemmän kiinnostuneet viimeisen 25-30 vuoden aikana juurikin jossittelun takia varmaan joka vuosi.

Millä tavoin tuon sitten näet piristysruiskeena konkreettisesti? Vaikka siitä tulisi samanlainen kansallishurmos kuin Krimistä Venäjällä hetkeksi, niin kuinka moni muuttaisi Karjalan metsikköön konkreettisesti ja mitä siellä tekisi ja miten se nostaisi Suomen taloutta, elinvoimaa yms? Kirsi Salon omavaraiset hippikyläprojektit yms nyt ei hirveästi koko valtion tasolla vaikuta, vaikka pari artikkelia niistä saisikin.
Pietari on noin 5 miljoonan asukkaan kaupunki, ja sillä voi tulevaisuudessa olla arvoa arvaamatonta, jos Suomella sattuisi olemaan maaraja parinkymmenen kilometrin päässä. Että ihan jos siitä lähdetään liikkeelle.

Ilmastonmuutoksen jyllätessä ei myöskään parane väheksyä näennäisen "joutomaan" arvoa tulevaisuudessa täällä pohjoisessa. Voi kuules olla, että jatkossa on investointirahaa luvassa ja mielenkiintoa sellaista "joutomaata" kohtaan vaikka kuinka paljon... Ja arvoa lisää se, että ollaan keskeisellä paikalla vesistöjen kuten myös urbaanin asutuksen kannalta! Eikä siis missään syrjäisellä erämaalla...
 
Viimeksi muokattu:
Parikymmentä kilometriä? Taitaa sieltä Laatokan toiselta puolelta olla aika paljon enemmän matkaa.
Kuten totesin, niin siihen en taasen usko, että Karjalan kannasta ja tuota Pietaria ympäröivää aluetta tulisi antamaan mikään seuraajavaltio tai edes Pietari, vaikka on tälläkin hetkellä erillinen alueensa Leningradin alueesta. Käytännössä Pietarin kaupunki ottaisi alaisekseen Leningradin alueen.
Enkä jaksa uskoa, että Suomi tuota lähtisi valloittamaan aseellisesti.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset joo, mutta mennään niin pitkälle tähtäimelle ja arvaamattomalle alueelle, että sama kai se on Kuuta ja Marsia ruveta jakamaan. Noh, toki se Pietari olisi siinä Laatokan toisella puolella (ja vähän päälle) ja tuonne voisi kehittää turismia, kalastusta ja sen sellaista, varmaan isolle vesistölle pystyy keksimään yhtä sun toista käyttöä ja varmasti alueella kävisi pietarilaisia lomalailemassa enemmänkin jos se olis suomalaisessa, eikä venäläisessä kunnossa.

Mutta projekteja on aina helppo tehdä paperille miettimättä resursseja ja lainsäädäntöä, ainakaan Suomen tasavertaiset palvelut takaavat lait eivät voi olla tuolla voimassa ainakaan alkuun, se on toki mahdollista varmaan jollain erityisalue-autonominen alue statuksella, mutta tämä mahdollistaa kolikon toisen puolen, maaseutu kun tosiaan kuihtuu ja siellä asuvat näkevät kehityksen huolestuttavana nyt jo, niin varmasti monella esim. kainuulaisella herää kysymys, koska heistä tehdään erityisalue, jossa voi laiminlyödä peruspalvelut ja infran kun tulee liian kalliiksi? Noh, kai sekin on estettävissä lakitekstillä, mutta nehän nyt muuttuu jatkuvasti ja sillon Pandoran lipas olis jo avattu.

Jos sitä vesistön kannalta yms ajattelee niin saattaa tuo alueena olla elinkelpoisempi kuin jotkut muut osat Suomea, mutta haluaako ne muualla asuvat jättää kotiseutuaan muuttaakseen satojen kilometrien päähän kun taloudellinen fokus siirtyy?

Käsittääkseni ainakin ennen aiheen mukana on noussu tämän hetkinen väestö alueella, mutta mun mielestä se ei edes ole kauhean olennainen.
Koko Karjalan tasavallassa on reilu 600k asukasta, josta pelkästään Petroskoissa noin 280k, joka ei siis olis näiden palauttamisjuttujen kohteena, liittelyt sitten asia erikseen. Ja siitäkin väestöstä suurin osa on melko ikääntynyttä ja kehitys nimenomaan vähenemään päin. Sinällään siis ihan sama asuisivatko tuolla elämänsä loppuun vai ei.

Mut ruvetaan kyl lipsuun aiheesta, tuossa tapauksessa kun ei olisi enää Putinin Venäjää vaan jotain aivan muuta.
 
Jos niin onnellisesti kävisi, että ryssijöiden maa hajoaisi ja suomella olisi mahdollisuus palauttaa vuoden 1939 rajat, niin toki minulle kelpaisi. Sillä edellytyksellä, että diiliin kuuluu vain maat, ei nykyiset asukkaat. Sen jälkeen koko alueesta voitaisiin tehdä valtava kansallispuisto ja suomen tarvitsisi investoida vain minimi mitä vaaditaan alueen läpi kulkevien teiden ylläpitoon. (ja varmaan jonkinverran pitäisi jotain infraa purkaa/siivota, jotta ei aiheudu luonnonkatastrofeja)
 
Parikymmentä kilometriä? Taitaa sieltä Laatokan toiselta puolelta olla aika paljon enemmän matkaa.
Tarkistapa maantiedon tuntemuksesi ja Pietarin, Laatokan, Karjalan kannaksen ja vanhan rajan sijainnit...

Puhutaan tosiaan muutamastakymmenestä kilometristä. Olisihan siinä mahdollisuudet vaikka mihin, jos vastapuoli olisi joskus normaalimpi sivistysvaltio.

Suomi ei tietenkään mitään käy "valloittamaan", come on, eihän siitä ole kysymys. Kysymys oli siitä, että jos Venäjällä tilanteet dramaattisesti muuttuu, voi olla asioita järjestettävissä ihan neuvotteluteitse.

dc674328afd58f70b9f16d16e823ddd5.jpeg
 
Niin mä siis näen, että tuota Karjalan Kannasta ei mikään seuraajavaltio tai järjestelmä ole luovuttamassa käytännössä ikinä vaan realistisesti kyse olis Laatokan Karjalasta.

Ja kun aikaa menee enemmän niin sitä suuremmalla syyllä, pian jo sadan vuoden taakse tuskin kukaan on mylläämässä karttoja vai myllätäänkö koko Euroopan kartta uusiksi, Puola kun on hieman lännempänä kuin ennen toista maailmansotaa (läntiset osat siis entistä Saksaa ja taasen Valko-Venäjän ja Ukrainan läntisimmät osat entistä Puolaa)? Juu ei ole Puolakaan hyökkäämässä Ukrainaan, eikä ole mikään merkittävä porukka siitä haaveilemassa kuten Venäjän propaganda esitti, mutta aivan varmasti Puolasta löytyy niitä ihmisiä, jotka aluetta pitää halajaa. Ja unohtaa sitten läntiset osat. Ja Saksasta löytyy aivan varmasti myös joku pieni vähemmistö, joka haluaa itäiset osansa takaisin ja eikö siellä joku pläntti Ranskan puolelle jääny myös?

Ihan samalla tavalla jokaisesta maasta löytyy se pieni vähemmistö, joka jotain satoja vuosia vanhoja alueita halajaa takaisin. Ja sitten taas toisessa maassa muistetaan vielä kauemmas ja kolmannessa vielä kauemmas. Ja pian ollaa jotain Putinin tiellä pseudohistoriantulkintoineen.
Tää menee jo enemmän käytännöllisyyteen, realismiin ja nykyhetkeen kuin vääryyksiin ja sivistykseen.
Arvaan jo vastakysymyksen, tarpeeksi kauan sitten varastettu muuttukin toisen omaisuudeksi? Ei, mutta geopolitiikasta puhuttaessa kyllä ja näin on ollu kautta koko historian. Muussa tapauksessa löytyy sitten niitä pseudohistorian tulkitsijoita ja sodanlietsojia, kuten Putin ja ihan oikeastakin historiasta löytyy aina joku syy sotimiseen ja aluemuutoksiin jos sitä hakemalla hakee. Eri asia kuinka realistista se on.

Syitä Kannaksen pitämiseen Pietarin kaupungilla on varmasti alkaen ihan siitä perinteisestä turvallisuudesta ihan käytännön arkijuttuihin, kuten kaupungin huolto, mökit, yms yms. Viipurissa ei taida olla mitään merkittävää oikein miltään kantilta Pietarille tai millekkään Venäjälle ja viipurilaiset varmaan miellään olisivat osa Suomea, ei vaan taida ihan pikkuraha riittää tuon kunnostamiseen, muutama nähtävyys eri asia kuin suurin osa kaupunkia.

Nuo yllä mainitut väestönsiirrot on täysin epärealistisia, koska kohta 100 vuotta sitten joku sekopäinen johtaja edellisvaltiossa tai jopa edellistä edeltävässä teki niin ja näin niin olepas hyvä ja lähde vetämään asunnostasi? Parhaimmillaan mennään jopa neljän, viiden sukupolven taakse, haloo.
Ei olis ostanut asuntoa valloitetulta alueelta? Sitten palataan tuohon historian tulkintaan yms. Näitä väestönsiirtoja on muuten yritetty esim. Balkanilla..
Toinen sitten se, että ketkä sinne tulis tilalle ja eivätkö ne siellä olevat ihmiset ole resursseja ihan samalla tavalla. (siis esim. viipurilaiset ja työikäinen väestö, ei Karjalan mummot)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 277
Viestejä
4 507 664
Jäsenet
74 347
Uusin jäsen
Si-Pe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom