”Eroa, Vladimir Putin!” – Venäjän protestit kiihtyvät
Heikki Hakala | 08.06.2019 | 23:58- päivitetty 08.06.2019 | 20:07
Pettymys maan nykyhallintoon yhdistää arvion mukaan nyt lähes kaikkia kansalaisryhmiä.
Venäläisten kynnys osallistua mielenosoituksiin on pitkään ollut korkea, sillä vallanpitäjien julkisella uhmaamisella voi olla monenlaisia kielteisiä seurauksia. Viime aikoina mielenosoitukset ovat toimittaja
Andrei Pertsevin mukaan kuitenkin arkipäiväistyneet ja johtavat yhä useammin kansalaisten toivomiin tuloksiin. Kremlissä ymmärretään hänen mukaansa huonosti, kuinka dramaattisesta muutoksesta voi olla kyse.
– Vain vähän aikaa sitten kourallinen ihmisiä protestoimassa maakuntakaupungin keskusaukiolla olisi herättänyt laajaa huomiota ja käsitelty kansallisissa uutisissa. Nyt joukkokokouksia ja protesteja kuitenkin järjestetään kiihtyvässä tahdissa ennen kaikkea siksi, että venäläiset eivät enää piittaa siitä, jos viranomaiset kieltäytyvät antamasta lupaa tietylle kokoontumiselle ja tekevät siihen osallistumisen laittomaksi, laatulehti
Kommersantin palveluksessa työskentelevä Pertsev arvioi Moskovan Carnegie-keskuksen tuoreessa
artikkelissa.
– Mielenosoittajat ovat todellakin radikalisoitumassa. He eivät enää suostu perääntymään painostuksen edessä ja ovat halukkaita lähtemään kaduille ympäristön kaltaisten epäpoliittisten ja katedraalin rakentamisen kaltaisten paikallisten kysymysten vuoksi. Kun viranomaiset eivät ole kyenneet tukahduttamaan protesteja voimankäytöllä, he suhtautuvat näihin massiivisiin tyytymättömyyden ilmaisuihin hämmentyneesti ja yrittävät tyynnytellä mielenosoittajia suostumalla toisinaan heidän vaatimuksiinsa, Pertsev toteaa.
Esimerkkinä aktivistien peräänantamattomuudesta hän viittaa Jekaterinburgin äskettäisiin protesteihin. Siellä mielenosoittajat olivat uhmanneet fyysistä loukkaantumista, pidätyksiä ja rikossyytteitä, ja jotkut olivat jopa käyttäneet voimaa vapauttaakseen pidätettyjä tovereitaan poliisin suojista. Myös Arkangelissa on nähty tuhansien osallistujien mielenosoituksia, jotka on järjestetty ilman viranomaisten lupaa.
– Kaikki tämä kertoo mielenosoittajien uudesta tahdosta osallistua luvattomiin kokoontumisiin ja pelottomuudesta, joka aivan viime aikoihin saakka rajoittui vain pieneen aktivistien joukkoon. Tämä tapahtuu aikana, jolloin kaduille lähteminen on pienissä kaupungeissa riskialttiimpaa kuin koskaan. Kyse ei ole vain pidätyksen uhasta, vaan myös vaarasta menettää työpaikkansa tai tulla erotetuksi koulusta tai yliopistosta, Pertsev sanoo.
Kreml ummistaa silmänsä tyytymättömyydeltä
Venäläiset ovat Pertsevin mukaan yhä turhautuneempia presidentti
Vladimir Putinin hallintoon, joka on onnistunut tuottamaan pettymyksiä lähes kaikille ikä-, yhteiskunta- ja ammattiryhmille. Siksi mikä tahansa symbolinenkin syy riittää nyt yhdistämään heitä ja mobilisoimaan mielenilmauksiin.
– Tähän saakka mielenosoittajat ovat keskittyneet epäpoliittisiin teemoihin ja pelänneet esittää avoimen poliittisia vaatimuksia. Joukkokokousten järjestäjät Arkangelissa korostavat sikäläisten protestien epäpoliittista luonnetta, mutta poliittisia lausuntoja voidaan silti kuulla – niiden joukossa vaatimuksia Putinin ja pääministeri
Dmitri Medvedevin erosta. Myös Jekaterinburgissa kuultiin Putin-vastaisia iskulauseita ja lauluja, Pertsev toteaa.
– Federaation hallitus on erehtynyt pitämään protestien symbolisia syitä maan levottomuuksien todellisina aiheuttajina. Siksi se on keskittänyt energiansa niiden kuntoon saattamiseen ja viestittänyt keskusteluvalmiuttaan – olipa kyse katedraaleista tai kaatopaikoista, hän jatkaa.
Kreml ei Pertsevin mukaan edelleenkään tiedosta venäläisten yleistä tyytymättömyyttä, vaan kokee mukavammaksi uskoa, että sen hallinnon tekemät myönnytykset riittävät protestien tukahduttamiseen.
– Ne kuitenkin lieventävät jännitteitä vain tilapäisesti. Samaan aikaan venäläiset kasvavat yhä rohkeammiksi, Pertsev ennustaa.