1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelua pakkoruotsista, eräs esimerkki suomalaisesta politiikasta

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja CalEpitan, 24.02.2017.

 1. CalEpitan

  CalEpitan BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 705
  Rekisteröitynyt:
  24.11.2016
  Ensimmäinen loistava esimerkki on Stefan Wallinin pakkoruotsi keskustelussa legendaariset historiassa tulevaisuudessa ihmisten helvetisti häpeämät sanat "onhan meillä pakkomatematiikkakin"

  Niin.. Matematiikka on samaa Saturnuksessa ja Jupiterissa ja ehkä jopa mustissa aukoissakin.

  Kun joskus muutan Saturnukseen niin mitä vittua minä siellä ruotsinkielellä teen? Veikkaan että Fysiikkaa ja Matematiikkaa siellä ne ymmärtäisikin. Maapallolta joskus 70 luvulla lähetettiin sellainen satelliitti tutkimaan Plutoja ja ties mitä, se on nyt lähtenyt jo meidän aurinkokunnastamme.

  Pitäisikö tältä liimaletti Walliniilta kysellä että olisiko aika lähettää toinen raketti tämän Saturn perään että voidaan siihen laitettu LP levy vaihtaa ruotsinkielelle? Kun siis silloin ihmiset ajatteli että laitetaan siihen yksinkertaisia symboleja ihmiskunnasta, sekä musiikkia jne. Ulkomuistini mukaan siihen laitettiin Vety atomista jotain kuvaa ja matematiikkaa perään, jotta ulkoavaruuden Alienit ymmärtää mitä me yritämme sanoa. Olisiko se pitänyt ruotsiksi kirjoittaa?

  Ja kun Stefan sanoo toimittajalle tämän pakkomatematiikan niin se niellään eikä aleta tenttaamaan itsestäänselvyyksiä.

  en tiedä. Toivo on menetetty Suomen osalta jo kauan sitten.

  Suomen kansa on aina ollut orjuutettu. "hiljaisuus on kultaa" on asia jota ihmettelee, meidän persoonaamme, moni ulkomailta tullut turisti. Se hiljaisuus johtuu siitä että parempi pitää pää kiinni tai Kuningas Kaarle iskee sen pään irti. Tai Stalin, tai joku muu. Sitten ollaan hiljaa vaan

  Toisaalta vituttaa Suomen ylimielisyys nykyään jostain ihme paremmuudesta. Suomi on paska maa ja matkalla kohti tuhoaan. Ja se on hyvä juttu. Vain paskasta voi nousta.
   
  Lanttufanaatikko, Vulpes, Stige ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 2. micko

  micko

  Viestejä:
  562
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi valittaa siitä, että RKP, jonka tärkeimpiä teesejä on nimenomaan ruotsinkielen aseman ylläpito, haluaa ylläpitää ruotsinkielen asemaa? Ja tottakai he haluavat sitä ylläpitää, koska puhuvat sitä äidinkielenään. En näe tässä minkäänlaista kusipäisyyttä.

  Kokonaan toinen asia on sitten ne kaikki muut, jotka tähän osallistuvat. Puoli vuosisataa RKP:llä ollut noin 10 kansanedustajaa eli eivät he ainoita ruotsin asemaa ylläpitäviä ole.

  Miksi tämä ketju ei ole lukossa vaikka aloittaja bännättiin?
   
 3. nerdbuster

  nerdbuster

  Viestejä:
  23
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Paska maa. Matuja tulee ovista ja ikkunoista
   
  Stige tykkää tästä.
 4. rane58

  rane58

  Viestejä:
  830
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Suomenruotsalaiset ovat asuneet täällä jo satoja vuosia, mutta eivät ole edelleenkään integroituneet, vaan päin vastoin kieltävät lapsiltaan kontaktit kantaväestön kanssa heille räätälöityyn kielilakiin vedoten. :tdown:
   
  Stige, VilEko, root ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 5. mango

  mango

  Viestejä:
  573
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017
  Monella suomalaisella on tämä sama ajatusmaailma. En tiedä vieläkään mistä se kumpuaa. En ymmärtänyt tätä lapsena, en nuorena, enkä näin aikuisenakaan. Sama ajatusmaailma vie tätä maata "eteenpäin" niin työelämässä ja arjessa.

  Jostain syystä ongelmilla ja epäkohdilla on jonkinlainen näkymätön painoarvo ja ainoastaan suuren painoarvon ongelmista voidaan edes keskustella. Pienen painoarvon ongelmista keskustelijat sivutetaan jo keskustelun alussa esimerkiksi vetoamalla afrikan lasten janoon. Sen jälkeen elämää jatketaan normaalisti kyseenalaistamatta mitään.

  Jotenkin tuohon ajatusmaailmaan kuuluu oleellisesti ajatus siitä, että maailma on ns. valmis. Kannattaisi kuitenkin sisäistää se ajatus, ettei ihminen keskustele asioista mitkä häntä eivät kiinnostaisi. Ihminen keskustelee asioista mitkä häntä kiinnostavat (jopa suunnattomasti). Siis näinkin mitätön ongelma sinun näkökulmastasi kuin pakkoruotsi, voi olla jonkin ihmisen mielestä todella merkittävä ongelma.

  Pakkoruotsin haitta toki muuttuu hyödyksi, mikäli ihminen nöyrtyy vallitsevaan tilaan ja alkaa opiskelemaan kiltisti kieltä, mistä hänelle ei tule olemaan mitään käytännön hyötyä tulevaisuudessa. Tätäkö sinä haluat? Kannatatko taantumista, vai edistystä?

  Turhan paljon ajattelen yhen lauseesi tarkoitusta, mutta toivon että se oli ainoastaan sarkasmia.
   
  OsQ, Lanttufanaatikko, lepi ja 7 muuta tykkäävät tästä.
 6. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 765
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eipä ne tuolla Ruotsissakaan tätä meidänkään kieltä palvo kuten ei Ahvenanmaallakaan. Ahvenanmaalla on lakeja, että virastoissa ei saa puhua suomea. Ruotsissa oli juttua, että eivät ruotsinsuomalaista altsukkapotilasta kielikylvettämään suomella, jos taantuu sille tasolle, että ei muistu enää kuin alkuperäiskieli. Ajatuksena oli myöskin heittää ne takaisin tänne, kun käyvät kalliiksi.
  Ei siis kauaa ole noista jutuista, että on vahvistettu suomalaisten integroitumista lakipykälillä. Jälkimmäisestä en ole varma, että onko siitä oikein laki tehty.

  Ruotsalaismedioilla on vahva ote täällä, että voivat disinformaatiotansa levittää "sivistyksestä". Pakko tietysti ei olisi ostaa lehteä, mutta YLE:n disinformaatiosta on aika pitkälti pakko maksaa.

  Tässä typerässä maassa rokotetaan ruotsiksi eri rokotusjonoissa. Hesarin järjestämässä tapahtumassa oikein kudottiin ruotsiksi.


  Ukrainan sodan syy oli kielikiista.
   
  Lanttufanaatikko ja rane58 tykkäävät tästä.
 7. overclock orange

  overclock orange

  Viestejä:
  298
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pakkoruotsi on valtava ylimääräinen taloudellinen rasite suomelle.

  Ihmiset jotka eivät halua oppia pakkoruotsia, evätkä halua puhua tai kuunnella pakkoruotsia.
  Silti heidät pakotetaan tuhlaamaan valtavasti aikaa tähän.

  Pakkoruotsi on monelle ensimmäinen syy että opinnot ei edisty. Pakkoruotsilla tuhotaan monen nuoren ihmisen elämä siihen että ei saa ammattitutkintoa aikaiseksi.

  Siinä tuhlataan ihmiselle opetettu tieto kokonaan.

  On eri asia opettaa vaikka maantietoa tai matematiikkaa koska jos todella osaa jotain kieltä niin sillä kielellä ajattelee. Kyseessä on äärimmäisen henkisen väkivallan muoto.

  Kuka haluaa ajatella ruotsiksi? Ettekö te todellakaan tiedä minkälaista henkistä väkivaltaa tämä on?

  EDIT: olen itse harkinnut tässä uuden kielen opettelua, ehkä Espanja, Portugali tai Ranska. Tai kaikki nuo...
   
 8. sbasil

  sbasil

  Viestejä:
  1 885
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Aika kärjistettyä. Ei se suomenruotsalaisuus mikään kultti ole, jossa kontakti ulkopuolisiin on kiellettyä. Oma tyttöystäväni on suomenruotsalainen ja kavereita on sekä suomen- että ruotsinkielisiä. Ei pidä sekoittaa hallituksen kielipoliittisia sekoiluja tavallisen tallaajan mielipiteisiin. Ei se suomenruotsalaisuus automaattisesti tarkoita, että on pakkoruotsin kannalla. Ja vaikka äidinkieli olisikin ruotsi, niin identiteetti on silti vahvasti suomalainen.
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2017
 9. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Ruotsinkielisistä noin 75% äänestää RKP:tä, joten heidän voisi ajatella olevan ensisijaisesti ruotsinkielisiä ja toissijaisesti suomalaisia, ja todellakin pakkoruotsin kannalla vähintäänkin epäsuorasti. (Vaikka onhan se tietysti niinkin, että 75% pilaa loppujen maineen...)

  Sitä paitsi eipä ruotsinkielisten joukosta pahemmin pakkoruotsinvastaisia mielipiteitä kuulla kuin aniharvakseltaan. Muslimitkin tuomitsevat terrori-iskut sentään vähän innokkaammin. Ha. Hyvä vertaus muuten sinänsä. Pakkoruotsi on valtaväestöön kohdistuvaa kielipoliittista terroria, ja ruotsinkieliset on vähän kuin uskonnollinen kultti tietyssä mielessä.

  Teknisesti ottaen pakkoruotsia ei varsinaisesti ylläpidä kuitenkaan RKP vaan ruotsinkielinen raha. Ruotsinkielisen rahan vaikutuspiirissä on esimerkiksi laaja otos mediakentästä, ja ruotsinkielisellä rahalla palkitaan myös poliitikkoja..
   
  Lanttufanaatikko ja rane58 tykkäävät tästä.
 10. Shadilay

  Shadilay

  Viestejä:
  348
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  Pakkoruotsin myötä on luotu laajamittainen korruptio sekä median ohjailu jota käytetään muissakin asioissa. Esim. matuja tuomassa ovat ahkeraan, media käsketty kannattamaan ja olemaan kertomatta raiskauksista yms. Korruptio luo lisää korruptiota koska rehdein keinoin ei voi pärjätä.
  hesari 2.12.90 by Kari Suomalainen.jpg
  Ovat myös koululaitoksen käskeneet asialleen tässäkin asiassa.
  https://ylilauta.org/maahanmuutto/44667986
  Ketjussa "kuvia koulumädätyksestä" koulukirjoista kuvia jotka kertovat miten lapsia aivopestään.

  2017-02-10 Superperjantai. Mielenosoituksia Helsingissä.
  2017-02-10 Superperjantai. Mielenosoituksia Helsingissä.
   
  rane58 tykkää tästä.
 11. yannara

  yannara

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2017
  Tälläisenä päivänä sopii kysyä, onkos Suomi sittenkin täysin itsenäinen? ;)
   
 12. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  645
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tarkoitatko "sittenkin" vai "sittenkään"?

  Satavuotiaan Suomen kunniaksi toivon lisätunteja koulujen suomen kielen opetukseen.
   
  The Oath, TotuudenTorvi ja Aihio Sekasorto tykkäävät tästä.
 13. yannara

  yannara

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2017
  Sittenkään toki.
   
 14. Aihio Sekasorto

  Aihio Sekasorto

  Viestejä:
  1 088
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Niitä saadaan kätevästi lisää torppaamalla pakkoruotsi.
   
 15. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 776
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Vaikka varmaan tarpeen tuo äidinkielikin tulisi, niin kyllähän nuo ruotsintunnit pitäisi korvata jonkun muun kielen opiskelulla joukosta saksa, espanja, ranska, venäjä, kiina. No ehkä sitä ruotsia saisi vapaaehtoisesti myös vääntää, kun tuohon on opettajia meillä pilvin pimein valmiina.
   
 16. Aihio Sekasorto

  Aihio Sekasorto

  Viestejä:
  1 088
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Vapaaehtoiseksi totta kai. Ruotsi on niin paljon kaikkea; yleissivistävää, metsäläissuomalaisille eheyttävää ja sillä oppii kaikkia muita kieliä jne jne. Oppilaat eivät mitenkään voisi jättää tällaista tilaisuutta käyttämättä. Sen perusteella mitä meille on vuosikymmeniä kerrottu, pitäisi ruotsin opiskelun ampaista suorastaan pilviin jahka se on vapaaehtoistettu.
   
  zZzz ja Diziet Sma tykkäävät tästä.
 17. Admiral General Aladeen

  Admiral General Aladeen

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Muutama kaveri on länsirannikolta kaupungeista missä ruotsinkieltä puhutaan ehkä eniten tässä maassa. Nämä tyypit eivät ole oppineet ruottia sen enempää kuin mitä itsekin silloin parikytvuotta sitten sitä lukiossa väkisin viitosella yritin läpi päästä, eli eivät puhu sitä lähes lainkaan. Heidän mukaansa osaa ne siellä rannikolla suomea sen verran että voi keskustella. Mitä itse olen jossain Vaasassa vieraillut, niin jokaisen kanssa olen pystynyt suomeksi puhumaan. Pakkoruotsi on aivan turha.
   
  Kan Dee Dokata ja zZzz tykkäävät tästä.
 18. yannara

  yannara

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2017
  Pakkoruotsin lisäksi minua itseäni vähän kismittää se että kaikki kadun nimet on kahdella kielellä, ja se näkyy muutenkin liikaa arjessa. Tälläisenä päivänä se sai mut ajattelemaan, että onko Suomi sittenkin täysin itsenäinen? Yritin provosoida samaa ajattelua omalla Facebook sivulla tänään ja tarttuihan siihen koukkuun yksi suomenruotsalainen jonka kanssa käytiin kovaa vääntöä :D
   
  zZzz tykkää tästä.
 19. Aihio Sekasorto

  Aihio Sekasorto

  Viestejä:
  1 088
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  En yhtään epäile etteikö näin olisi, mutta tilanteen, jossa tällainen mahdollinen väärä asetelema muodostuu, mahdollistanee se, että ruotsinkieliset eivät tarpeeksi sankoin joukoin sanoudu irti RKP:n ja Folktingetin touhuista. Olen jopa valmis uskomaan, että enemmistö ruotsinkielisistä kannattaa vähintään pakkoruotsin poistoa ja mahdollisesti jopa kaksikielisyydestä luopumista (tuskin enemmistönä, mutta kuitenkin). Mutta tällä uskomuksella ei ole käytännön kannalta juuri merkitystä, koska juuri ruotsinkielisten itse pitäisi tämä kertoa.
   
  zZzz tykkää tästä.
 20. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Kyllähän noi kaksikieliset kyltit monin paikoin tai enimmäkseen peilaavat menneisyytä, historian painolasteja, eivätkä nykyisyyden tilannetta ja tarpeita..

  Jos vaikkapa jossain Vantaalla on kaksikieliset kyltit, niin se on puhdasta kielipolitiikkaa eikä sitä, että niille ruotsinkielisille kylteille olisi oikeasti juurikaan mitään tarvetta. Tai edes Helsingissäkään. Helsinki on kansainvälinen kaupunki, ja ruotsinkieliset kyltit lähinnä vain sekoittavat asioita turhaan siellä.

  Ei tämä ole mikään uskon asia, vaan pakkoruotsista on ruotsinkielisiltä kysyttykin jossain gallupissa, ja muistaakseni lievä enemmistö niistä kannatti pakkoruotsia. Mutta se oli lähes 50-50. Lähdettä en nyt osaa antaa, mutta tästä on pari vuotta aikaa.

  Asiahan ei sinänsä ruotsinkielisille tavallaan edes kuulu...(Pakkosuomi kuuluu, ja mun puolestani saavat tehdä pakkosuomensa kanssa ihan mitä ikinä lystäävät!)

  Mutta niin kauan kuin suurin osa ruotsinkielisistä äänestää RKP:tä, voi ruotsinkielisiä syyttää aivan hyvällä omallatunnolla nykyisen kielipoliittisen apartheidin ylläpidosta.
   
  yannara tykkää tästä.
 21. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Minä uskon että suurin syy miksi moni ruotsinkielinen ei äänestä RKP:tä että ärsytti maahanmuuttopolitiikka ja hyvin vahva kapitalismi jompikumpi niistä tai molemmat. Hyvällä omatunnolla? En edes vastaa tuohon ja olisit shokissa jos kertoisin mitä ajattelen. RKP kilpailee kokoomuksen kanssa kumpi on enemmän kapitalisti ainakin edellisissä vaaleissa oli niin ja en tiedä muuttuuko tulevissa vaaleissa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2017
 22. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Mitä harhoja levität? Ehkä jotkut erakot saaristossa jossain pikku kylässä jossa asuu vain satoja ihmisiä tekevät juuri noin mutta minulla on suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä ystäviä.

  Kuules minä olen mies ja jos rakastuu siihen kauniseen naiseen ei ole yhtään mitään väliä puhuuko se suomea tai ruotsia minulle. Samaa pätee ystäviin ja pidän minun suomenkielisistä ja ruotsinkielisistä ystävistä.
   
 23. Kel Varnsen

  Kel Varnsen

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitä harhoja levität? Sinä ja sinun lähipiirisi eivät määrittele koko suomenruotsalaisten ryhmää.
   
 24. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  No minä tunnen varmaan enemmän ruotsinkielisiä kuin sinä. Ahvenanmaa on erikseen saari ja siellä on eristyneempää. Olet kai joku joka ehkä ei edes ole suomenruotsalainen ja luulee tietävänsä.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2017
 25. Kel Varnsen

  Kel Varnsen

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Aivan varmasti tunnet.
  Tämäkin on totta. (btw 'eristäyteintä' ei taida olla suomenkielinen sana, voisit korvata sen sanalla eristyneempää ja jättää sanan 'enemmän' pois. Älä ota tätä minään vittuiluna, koska se ei sitä ole. En itsekään ole lähellekään täydellinen kieliopissa ja teen jatkuvasti idioottimaisia virheitä, jotka huomaa vasta jälkeen päin. Tekstistäsi vaan huokuu ruotsinkielinen tunne. :) )
  En ole rantahurri tai väittänyt tietäväni yhtään mitään. En vain pidä siitä, anekdoottinen todistusaineisto yleistetään koskemaan koko väestöä. En tosin usko, että ranen kuvaama käytäntö olisi kovinkaan yleinen nykyään.
   
 26. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Jo toki kirjoitin sen väsyneenä ja korjasin nyt. Nyt menen nukkumaan:). En vihaa suomenkielisiä ja hyvää yötä.
   
 27. yannara

  yannara

  Viestejä:
  412
  Rekisteröitynyt:
  26.01.2017
  Ei tarvinut olla edes Ahvenanmaa, vaan ihan länsi-Suomi kun yli 10v sitten otin puheluita kotikuluttajilta vastaan niin ne VAATI ruotsinkielistä palvelua. Joillakin ei suomi taipunut ja jotkut vaan ihan periaatteesta halusi ruotsiksi asioida.
   
 28. Ande

  Ande

  Viestejä:
  76
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Olin lomalla vuosi sitten filippiineillä. Siellä oli ruotsalainen perhe. Heidän kanssa keskustelu kävi englanniksi. Toki sanoin että kyllä me ruotsia ymmärretään. mutta ei sitä kukaan oikeastaan puhu. Siihen tämä ruotsalaisperheen äiti totesi että hän ei ymmärrä miksi suomessa opiskellaan edes ruotsia. Eihän sitä kieltä puhu kuin svedut.
  Joulupöydässä annoin tälle perheelle Fazerin joulunamuja ja kehtasi perheen äiti sanoa, että nämä on muuten ruotsalaista suklaata. Pidin pienen luennon Fazerin synnystä niin saatiin sekin asia selvitettyä. :facepalm:
   
 29. mango

  mango

  Viestejä:
  573
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017


  Tätä ei taida vielä olla tässä ketjussa? Toivottavasti seuraavilla päättäjäsukupolvilla olisi vähän enemmän päässä järkeä...
   
 30. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Hahaa pakkoruotsi jääköön minun puolesta:)
   
 31. Aihio Sekasorto

  Aihio Sekasorto

  Viestejä:
  1 088
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Suoraan kuin Pahkasian sivuilta :D
   
  Fretplay, VilEko, -SD- ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 32. periikon

  periikon

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Pikkuväen mielipiteitä, kun on huono itsetunto, näin se purkautuu.
   
 33. SloBo

  SloBo

  Viestejä:
  224
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Antti Rinne on oikeastaan nerokas. Jos tekoälyllä saadaan korvattua asiakaspalvelijat (malliin chatbot), ja se puhuu ruotsia, voidaan ihmisten kyykyttäminen lopettaa. ;)

  Itse en tosin chatbotteihin usko ihan tällä tasolla, mutta sen sijaan uskon, että palvelut kaikilla kielillä voidaan taata käyttämällä keskitettyjä (tekoälyavusteisia) tulkkauspalveluita sen sijaan että yritetään opettaa kaikille kieliä, joita ei haluta opetella.
   
 34. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Tekoäly tulee jossain vaiheessa vähentämään tarvetta kieltenopiskelulle ylipäätään, ja on jo vähentänytkin.

  Joskin lienee selvää, että esimerkiksi kiinalaisten ja venäläisten kanssa bisneksiä tehdessä on sosiaalisista ja kulttuurillisista syistä hyödyllistä puhua heidän kieltään. Mutta siis teknisessä mielessä ja yhteisen ymmärryksen kannalta tekoäly kyllä vähentää kielitaidon tarvetta.

  Englantia on kyllä syytä osata joka tapauksessa, oli tekniikka millaista hyvänsä... Se kuuluu yleissivistykseen ja helpottaa elämää kummasti kun sitä osaa.

  Pakkoruotsille ei ole ollut mitään todellisia perusteita enää aikoihin tai oikeastaan koskaan, eihän asiantuntijat pitäneet sitä hyvänä ideana edes 1970-luvulla, vaan siihen päädyttiin puhtaasti poliittisista syistä. Tekninen kehitys, globalisaatio ja englannin yleismaailmallisuus tekee pakkoruotsin yhä vaan naurettavammaksi koko ajan.
   
  Viimeksi muokattu: 10.12.2017
 35. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Minä menen huomenna kuntosalilleni ja vaadin palvelua ruotsiksi riippumatta kuka on tiskin takana:).

  Se joka kulkee kadulla en välitä jos ei osaa tai ei.
   
 36. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Millä tavalla tekoäly vähentää? No ehkä jos tulevaisuudessa kaupoissa on robotit jotka myyvät kaupan kassoilla.

  Englantia on hyvä osata siitä olen samaa mieltä. Minkä takia sitten Suomi on täynnä näitä suomalaisia jotka puhuvat huonosti englantia tai suomen korostus kuuluu läpi puheen.
   
 37. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Jossei sitä pysty ymmärtämään, niin ehkä kannattaisi turvautua vaikka tekoälyyn. ;) Hah.

  Tekoäly vähentää kielitaidon tarvetta esimerkiksi siten, että tulevaisuudessa kännykät pystyvät kääntämään kieltä toiseksi helposti ja luotettavasti, oli kyse sitten puheesta, kirjoituksesta tai kuvasta (jossa on kirjoitusta). Osittain tämä on toteutunut jo nyt, mutta yhä paranee jatkossa.

  Kaupoissa on monikielisiä itsepalvelukassoja jo nyt, jos niikseen tulee.

  Suomalaisten englannin taito on kansainvälisesti hyvää, muttei virheetöntä. Esimerkiksi ruotsalaiset osaavat englantia paremmin, mikä ei ihme, koska niiden ei tarvitse käyttää aikaa pakkosuomeen ja toisaalta englanti on niille sukulaiskieli. Kuten ehkä sullekin, koska kaikesta päätellen olet hurr... suomenhurr... suomenruotsalainen?
   
 38. Stargate2017

  Stargate2017

  Viestejä:
  1 596
  Rekisteröitynyt:
  02.09.2017
  Jorma sinulla on parhaat vastaukset pakkoruotsin vastustajista ja osittain näen logiikkasi, mutta ei haittaa minua jos pakkoruotsi jää. Ruotsi on aika lähellä saksankieltä ja muistuttaa minua enemmän saksaa kuin englantia. Ja = Jawohl, ja Nej = Nein, jne. ruotsi siis saksaksi.
   
 39. Kirk Johnson

  Kirk Johnson

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Jo on väitöskirja tehty palvelemaan öööö mitä? Ylen uutisista seuraava.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Tätäkään ongelmaa tai puutetta ei ole, jos pakkoruotsista luovutaan. Suomella on pärjättävä.
   
 40. Herra Joku

  Herra Joku

  Viestejä:
  185
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2017
  Ruotsin, saksan ja englannin kielet kuuluu samaan kielikuntaan ja sen sisällä samaan kieliryhmään; germaanisiin kieliin. Kyllä noilla kielillä on selvästi lähempi yhteys toisiinsa kuin vaikka eri kielikuntiin kuuluvilla suomella ja ruotsilla.
   
 41. oestrus taurus

  oestrus taurus

  Viestejä:
  2 121
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Minkähänlainen heitto kyseessä? Oli liian olemattomaksi tiivistetty ehdotus, että näkisin varteenotettavana ratkaisumallina "asianilmaisu piirtämällä paperille".

  Tietenkin tämä syrjii sitten taas invalideja, mutta kovinkaan suurta ääntä näistä ei kielestä huolimatta pidetä.

  Ja mitä tulee arvottamisesta, monet älykkäät eivät useinkaan kielipäitä ja monet kielipäät eivät vastaavasti turhan älykkäitä. Katsoisin tavallisella kenttäpoliisilla kumminkin tärkeämmäksi sellaisen "dissosioitumisen kyvyn" toimia rationaalisesti ja oikeudenmukaisesti ohi tunteiden. Loput tulevat sitten vasta perässä.
   
 42. Chronic Pain

  Chronic Pain

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Suomessa mainostetaan, että ruotsilla pärjäisi niin norjassa, kuin tanskassakin.
  Katselin ruotsalaista Tunnelbanan ohjelmaa jossa vartijat olivat ottaneet kiinni kahvi miestä joista toinen oli ruotsalainen ja toinen norjalainen. Vartijoista molemmat ruotsalaisia mutta silti ohjelmassa sanottiin "Toinen mies on kotoisin Norjasta. Bella osaa puhua norjaa" (Bella toinen vartijoista).

  Eivätkö edes ruotsalaiset pysty keskustelemaan norjalaisten kanssa vai miksi ruotsalaisessa ohjelmassa piti ruotsalaisen henkilöstä erikseen mainita hänen osaavan norjaa? Jos ruotsilla pärjää norjalaisten kanssa niin miksi tarvittiin erikseen ruotsalainen joka puhuu norjaa?
   
  zZzz tykkää tästä.
 43. ATE

  ATE

  Viestejä:
  5 824
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Pakkoruotsi ja poliisin kielitaitovaatimukset loivat myös jännän ilmiön ja ongelman että Suomen poliisin haluamia maahanmuuttajapoliiseja ei millään saatu poliisikoulusta läpi. Miten tämä ongelma sitten lopulta ratkaistiin? No tietenkin härskisti poistamalla maahanmuuttajataustaisilta kielitaitovaatimukset ja tietenkin suomalaisilta perunaneniltä edelleen näitä vaatien.

  Maahanmuuttaja pääsee poliisiksi eri kielitaidolla – ”se on syrjintää”
   
  Pahviukko, taxman ja zZzz tykkäävät tästä.
 44. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 776
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  On ruotsi ja norja lähempänä kuin suomi ja viro, mutta ei ne sama kieli ole. Kyllä nuo nyt sen verran saavat kommunikoitua, että asiat selviää, mutta viranomaistoimituksessa ei kannata antaa "en ymmärtänyt miksi olen pidätettynä kun en osannut kieltä" korttia pidätetylle kaverille pelattavaksi
   
 45. Jumputin

  Jumputin

  Viestejä:
  406
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Norjassa on kaksi virallista kielimuotoa josta toinen on kirjanorja, joka perustuu Tanskan kieleen. Toinen on taas uusnorja, joka pohjautuu murteisiin.
  Tanskalaiset ja ruotsalaiset lukevat helposti kirjanorjaa, mutta voi varmaan joutua hieman ongelmiin, kun joku jostain Norjan peräkylästä oleva mongertaa murretta.

  Norjalaiset joutuvat muuten opiskelemaan kumpaakin ja jos oikein olen ymmärtänyt, niin eivät tykkää koulussa "pakkouusnorjasta"
   
  Viimeksi muokattu: 30.03.2018
 46. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 776
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Kirjoituksissa noin, mutta kurssit on pakko käydä molemmista
   
 47. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  645
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  :facepalm::facepalm::facepalm:

  Ruotsia ei voi mitenkään verrata matematiikkaan. Matematiikka on kokonainen tieteenala, mutta ruotsi on vain yksi kieli lukuisten muiden joukossa. Voidaan kyllä sanoa, että koulussa on pakollista kielten opetusta ja pakollista matematiikan opetusta. Mutta pakollinen ruotsin opetus ei ole millään lailla sama asia kuin pakollinen matematiikka.

  Juuri siksi koko sana "pakkomatikka" ei ole käytössäkään missään muualla kuin järjettömissä perusteluissa pakkoruotsin puolesta.
   
  Niko, taxman, Läski ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 48. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Matematiikka on äidinkielen ohella varmaan tärkein syy, miksi koulua ylipäätään käydään. Ala-asteen alkuvuosinakin lapsen kehitystä mitataan oikeastaan sillä, että miten hyvin alkaa laskut sujua ja oman äidinkielen lukeminen ja kirjoittaminen.

  Muut aineet on oikeastaan ihan sivujuonta kaikki, eikä tietysti ihan alussa paljon muita aineita olekaan paitsi jotain piirileikkejä.. =)

  Loppujen lopuksi kukaan ei hirveästi menettäisi mitään, vaikkei peruskoulussa ja lukiossa olisi kuin kolme ainetta: äidinkieli, matematiikka ja englanti! Ja vaikka yksi kurssi historiaa, jossa ylimalkaisesti käydään läpi, että mitä maailmassa on suurin piirtein tapahtunut siihen mennessä. ;)
   
  Viimeksi muokattu: 31.03.2018
 49. Sad-Joe

  Sad-Joe

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Aina näissä "Pakko<LisääTähänInhokkiKouluAineesi>" -argumenteissa sivuutetaan/unohdetaan se tosiasia, että ruotsi on pakollista kaikilla oppiasteilla. Mikään muu oppiaine ei ole.

  Itse jaksoin vihdoin viime syksynä suorittaa pakollisen virkamiesruotsin. Paskaahan se oli. Meno oli tasoa lastentarha, kun joka tapaamisessa yritettiin pelata jotain lautapelejä ruotsiksi. Tämän lisäksi omassa tutkintorakenteessani ruotsi on myös ainut pakollista läsnäoloa vaativa kurssi. Kasettia koeteltiin, kun piti aamuysiksi raahautua pelaamaan vastenmielisiä lautapelejä, mutta kyllä siitä nollamotivaatiosta huolimatta jotenkin selvittiin.

  Saa nähdä ottaako mikään puolue pakkoruotsia vahvemmin teemakseen tulevissa vaaleissa. Vähän tuntuu kuitenkin tällä hetkellä olevan unohdettu kysymys.
   
 50. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Pakkoruotsi on aina ollut "unohdettu kysymys", eikä sitä oikeastaan koskaan ole mikään puolue käyttänyt vaaliteemana. Esimerkiksi Persutkin ovat vetäneet aika matalalla profiililla pakkoruotsin kanssa, se on ollut lähinnä sellaista passiivista "vastustamista".

  Nyt on toteutumassa hyvin pienimuotoinen "kielikokeilu", jonka massamedia mielellään sysää Persujen "ansioksi", mutta tosiasiassahan sen katalyyttinä toimi pakkoruotsin poistoa vaatinut kansalaisaloite, jonka eduskunnan enemmistö vesitti alueelliseksi kielikokeiluksi. Tämä ei ole suoraan mikään Persujen aikaansaannos. Persut ei ollut edes hallituksessa silloin kun eduskunta teki tämän periaatepäätöksen.