Maski päässä autoilu aiheuttaa melkoista peppukipeyttä ja mistä se johtuu?
Herkät ihmiset pelkäävät jotain mitä eivät ymmärrä tai mistä eivät tiedä mitään. Yleisesti näiden ihmisten kohdalla voidaan puhua myös neophobiasta eli tulevaisuudenpelosta sekä yleisestä ahdistuneisuudesta oman vapautensa suhteen.
Tämä sama ilmiö johtaa usein myös kiusaamiseen esimerkiksi kouluissa. Ei ymmärretä toista eikä uskalleta ottaa selvää oman epävarmuuden takia joten reaktiona on pelkoa joka johtaa huonoon käytökseen.
Massasta poikkeava käytös ja muutos vanhaan saa pelokkaassa ihmisessä aikaan vastareaktion joka pistää provosoimaan ja ilkkumaan henkilöille jotka uskaltavat toimia toisin kuin he itse. Mukana on myös auktoriteettipelkoa joka usein oireilee lapsuudesta.
Ihminen ajaa autolla maski naamalla. Tämä herättää pelokkaassa yksikössä monta kysymystä mihin on vaikea saada vastaus ilman kysymistä.
A. Miksi hänellä on maski?
B. Mihin hän on menossa?
C. Mistä hän on tulossa?
D. Onko autossa jokin muu henkilö hänen lisäkseen?
E. Onko henkilö vaarallinen?
F. Kantaako henkilö vaarallista tautia?
G. Pitäisikö mininkin pitää maskia autossa?
H. Olenko turvassa?
Monasti voidaan kuitenkin todeta, että pelko on turhaa mikäli syynä sen käytölle ovat yleiset THL:llän maskin käytön ohjeet.
Maski kuuluu laittaa kasvoille puhtailla käsillä ja ottaa myös pois puhtailla käsillä eikä siihen saisi koskea välissä. Tämän takia usea maski päässä autoileva / kävelevä ei riisu maskiaan kun vasta sen jälkeen kun on käynyt asioillaan ja pessyt kätensä.
Esimerkkinä:
Henkilö lähtee kotoaan autolla kauppaan. Hän pukee maskin kotonaan ja ajaa kauppaan 5km päähän. Kauppareissun jälkeen hän käy vielä vaatekaupassa sekä postissa. Molemmissa hän tarvitsee maskia suojatakseen muita pisaroilta mitä muodostuu ilmaan hänen puhuessaan. Täten hänen on loogista pitää maskia naamalla koko matkan ajan. Kun hän saapuu kotiin, hän pesee kätensä ja riisuu maskin pois.
"Pelko pois, pelko pois, ilman verkkoa ja valjaita, minä kaadun, kaadun kohti valoa"