Päivän lehti 8.6.2017
Huawei valtaa matkapuhelinmarkkinoita – Suomen tuotekehitykseen palkattiin viime vuonna sata työntekijää
Kiinalaisyhtiö pitää suomalaisia insinöörejä arvossa ja aikoo jatkaa Suomeen investointia.
Huawein Keski- ja Itä-Euroopan sekä Pohjoismaiden kuluttajaliiketoiminnan johtaja Yanmin Wang kävi keskiviikkona yhtiön tuotekehitysyksikössä Ruoholahdessa. (KUVA: SAMI KERO / HS)
Juha-Pekka Raeste HS
Julkaistu: 8.6. 2:00
KIINALAINEN Huawei nousi viime vuoden lopulla älypuhelinten markkinaosuuksien ykköseksi Suomessa kappalemäärillä mitattuna.
”Tämäkin vuosi sujuu hyvin”, kertoo Huawein Keski- ja Itä-Euroopan sekä Pohjoismaiden kuluttajaliiketoiminnan johtaja
Yanmin Wangkeskiviikkona lehdistötilaisuudessa yhtiön tiloissa Ruoholahdessa.
WANGIN mukaan Huawein menestyksen salaisuus piilee siinä, että yhtiö tekee laadukkaita ja hyvin helppokäyttöisiä älypuhelimia, joihin suomalaisten on helppo siirtyä vaikka Windows-käyttöjärjestelmästä.
Huawei on saanut Suomessa kehuja myös hinta-laatusuhteestaan ja kameraominaisuuksista.
Matkapuhelinkaupan arvolla mitattuna Samsung ja Apple ovat Wangin mukaan todennäköisesti yhä Huawein edellä Suomen markkinoilla.
”Olemme sijalla kaksi tai kolme.”
Globaalisti Huawei on kolmanneksi suurin älypuhelinten valmistaja. Sen markkinaosuus on tutkimusyhtiö IDC:n mukaan 9,8 prosenttia. Älypuhelinten määrällä mitattuna Huawein ensimmäisen vuosineljänneksen myynti kasvoi 21,6 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
Yhtiö kertoo itse, että sen puhelintoimitukset kasvoivat tammi–maaliskuussa yli sata prosenttia peräti 32 maassa.
VIIME aikoina myytyjen älypuhelinten keskihinnat ovat lähteneet nousuun.
”250–300 euroa”, Wang arvioi Huawein puhelinten keskihintaa Suomessa.
Wangin arvion mukaan älypuhelinten yleinen keskihinnan nousu johtuu siitä, että kuluttajat vaihtavat perusälypuhelimiaan paremmiksi.
Wang ennustaa, että seuraavien viiden vuoden kuluessa puhelimet kehittyvät hyvin nopeasti.
”Eivät vain teknisesti vaan myös materiaalien ja komponenttien osalta. Ja ohjelmistojen.”
Wang kertoo useita esimerkkejä älypuhelinten mahdollisista sovelluksista. Älypuhelimet voivat hälyttää apua vanhusten tilan heiketessä tai käynnistää kesäisin auton ilmastoinnin hyvissä ajoin ennen sisään astumista.
WANG painottaa erikseen kameroiden laadun merkitystä älypuhelinten valmistajien välisessä markkinaosuustaistelussa.
Huawein erikoisuutena tässä kisassa on saksalaisen Leican kanssa tehty kahden linssin kamera, josta toinen ottaa väri- ja toinen mustavalkokuvaa. Puhelin yhdistää näiden linssien keräämän tiedon yhdeksi kuvaksi.
Wangin mukaan älypuhelinten kamerat kehittyvät edelleen nopeasti, esimerkiksi niin, että kuvaa otettaessa kamera ottaakin joukon kuvia ja yhdistää niissä olevan tarkkuus- ja sävyinformaation automaattisesti yhdeksi laadukkaaksi kuvaksi.
Vastaavanlaista tekniikkaa on jo käytössä tavallisissa laatukameroissa.
HUAWEI on vuoden aikana palkannut Suomessa noin sata henkeä tuotekehitystöihin. Viime syksynä yhtiö perusti tuotekehitysyksikön Tampereelle.
Wang kehuu suomalaisten insinöörien taitoja erityisesti puhelinten luotettavuuden jalostajina. Hänen mukaansa Suomessa on Nokia-historian ansiosta paljon mobiiliosaajia.
”Ja Suomessa on maailman korkein koulutusaste.”
Wangin mukaan investoinnit Suomeen jatkuvat, mutta määriä hän ei halua kertoa.
HEINÄ–ELOKUUN vaihteessa Huawei ryhtyy myymään Suomessa myös kannettavia tietokoneita, yhtä noin 400 euron ja toista runsaan 1 000 euron mallia.
Huawei yrittää löytää kannettavissa tietokoneissa markkinaraon kauniilla ja ohuilla metallikuorisilla laitteilla, joissa on panostettu näyttöihin ja äänenlaatuun, Wang selittää.
”Voimme käyttää hyväksi kokemustamme älypuhelimissa.”
Kannettavien tietokoneiden markkinoilla on ollut niin kova kilpailu, että esimerkiksi korealainen Samsung katsoi parhaaksi pitkälti vetäytyä Euroopan markkinoilta.
”Kannettavien markkina-alue on ollut hyvin tylsä pitkän, pitkän ajan”, Wang myöntää. ”Markkina on ollut lähes kokonaan Microsoftin ja Intelin kontrollissa. Nämä kaksi yhtiötä ovat keränneet liki kaikki voitot.”
Wangin arvion mukaan Microsoftin ja Intelin markkina-asema on ollut haitaksi koko teollisuudenalalle. Applea lukuun ottamatta liki kaikki kannettavat näyttävät Wangin mielestä lähes samoilta.
”Rumilta”, hän tarkentaa.
Fakta
Listaamaton kiinalaisjätti
Huawei on kiinalainen televiestintälaitejätti, jota ei ole listattu pörssiin. Vuonna 2016 sen liikevaihto oli 75 miljardia dollaria ja liikevoitto 6,8 miljardia dollaria.
Huawein perusti sen yritystarinan mukaan vuonna 1988 entinen sotilasinsinööri Ren Zhengfei noin 5 000 euron pääomalla. Ren Zhengfei on Kiinan rikkaimpia miehiä. Hän omistaa prosentin yhtiöstä muiden noin 180 000 työntekijän omistaessa loput, yhtiöstä kerrotaan.
Huawei aloitti toimintansa puhelinkeskusten valmistajana, siirtyi televerkkojen ja langattomien tukiasemien valmistajaksi ja alkoi valmistaa puhelimia omalla tuotemerkillään vuonna 2011.
Huawei on ilmoituksensa mukaan maailman suurin televerkkoyhtiö. Se kertoo rakentaneensa noin puolet maailman LTE-verkoista, joita käytetään nopeissa matkapuhelinyhteyksissä.