Keskustelua elämisen kustannuksista ja erilaisista vaihtoehdoista

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 575
Elämisen kustannuksista keskustelu nostaa päätään säännöllisesti parissa muussa rahaan liittyvässä keskustelussa, missä se kuitenkin on selvää offtopicia. Aiempaa keskustelua aiheeseen liittyen löytyy ainakin näistä ketjuista, mikäli joku haluaa itse ketjujen pääaiheiden seasta kaivaa keskustelua:

Jotta noissa ketjuissa saataisiin keskityttyä itse aiheeseen, perustin tämän ketjun. Aihe on tietenkin laaja, ja rahalla saa kaikenlaista hulppeaa jos vain pinkka kestää. Vaikka ketjun pääasiallinen tarkoitus onkin keskustelu "normaaleista" elämisen kustannuksista, niin tervetulleita on tietenkin myös kertomukset ja kustannustiedot vaikka siitä kuinka kirjoittaja asuu linnassa oman kokin, autonkuljettajan ja kuuden sisäkön kanssa kunhan ne ovat omakohtaisia (ei kaverin/kaiman/jne.) kokemuksia tai relevantteja pohdintoja omista vaihtoehdoista.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.04.2017
Viestejä
1 234
Aloitetaan kevyesti.

Itsellä yksi parhaista kustannuksia kaitsevista toimista on ollut ostaa suurin osa (ei toki kaikkea) elektroniikasta, huonekaluista ja muista käyttötuotteista käytettynä.

Itseironisesti kutsun itseäni jälkeenjääneeksi, koska monin kohdin minulla ei ole esimerkiksi elektroniikan osalta mitään tarvetta seurata uusimpia trendejä vaan hankin tarpeen (tai enemmän halujen) mukaan uuden sukupolven jäljiltä "vanhaksi" jääviä, koska hyödyn / ominaisuuksien lisääntyminen ei useinkaan ole linjassa massiivisen hintalapun kanssa.

Huonekalujen suhteen taas olennaista on lähinnä se, että ne eivät ole nuhjuiseksi kuluneita.

Pointtina on siis hankkia materia siihen malliin, että periaatteessa ne voisivat käydä joko uudesta tai vain vähän käytössä olleista.

Itse olen hämmästynyt siitä, että käytettyjä tavaroita ostamalla olen harvemmin mennyt metsään kuin uusia ostamalla. Jonkin verran tässä toimii se, että jos jokin tuote kestää tietyn vuosi- tai käyttömäärän yli, se todennäköisesti on ns. hyvä yksilö, joka kestää keskimääräistä pidempään muutenkin.

Toki näissä hankinnoissa painaa jo aika pitkä kokemus. Pommit osaan jättää ostamatta ja lyhyen käyttöiän juttuihin en käytettyinä koske.

Tajuan, miksi moni ei näin tee, mutta oikein tehtynä olen näin saanut vuosien mittaan saanut euromääräisesti kulutettua tuhansia euroja vähemmän kuin mitä muutoin.

Tällä hankintamenetelmällä hinta päätyy poikkeuksetta olemaan yleenä 50% tai enemmän uudesta, vaikka käyttöikää tuotteella olisi yli 80% vielä jäljellä.

Kaikkein suurin tekijä omassa kulutuksessani on kuitenkin se, etten tee impulssiostoksia, vaan mietin hankintaa usein aika pitkäänkin selvittääkseni tarvitsen sen oikeasti. Moni juttu on jäänyt hankkimatta siksi, että on vain ollut pakko myöntää itselle, että vaikka jokin juttu kiva olisikin, en sitä oikeasti juurikaan käyttäisi ja se päätyisi vain viemään tilaa.

Tällä hetkellä teen keittiöremonttia, ja ainakin uuni, keittotaso ja mikro tulevat siihen käytettyinä (aikansa parempia malleja).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 575
Itse myös harrastan tiettyjen tuoteryhmien kohdalla tuota että ensisijaisesti hankin käytettynä. Joskin pääasiassa ne on sellaisia tavaroita, missä on joko päivänselvää että ne ei normaalissa käytössä mene miksikään, tai on sitten helppo varmistua siitä että ovat edelleen järkevässä kunnossa. Huonekalut esimerkiksi on aika selkeästi tätä tavaraa.

Omistusasunnossa asun, ja reilun 5e/m^2 hoitovastikkeilla mennään, sisältää perustasoisen netin ja vesivastike-ennakon (mistä tulee palautuksia omalla vedenkäytöllä).

Mielestäni kuitenkin yksi olennaisimmista elämisen kulujen säästöistä itselläni on se etten omista (tai liisaa) autoa. Ei ole kaikkialla tai kaikissa elämäntilanteissa toki mahdollista, mutta kun oma sijainti, työt ja harrastukset sen mahdollistaa, niin se on pelkkää voittoa. Välillä sitten kun tarvitsee niin mennään taksilla, vuokra-autolla tai jollain muulla vastaavalla, mutta omalla kohdalla säästöä syntyy ja helpottaa samalla arkea.

Omat kiinteät kulut (Helsingissä) on tällä hetkellä n. 1250e/kk sisältäen kaikki asumisen kustannukset (lainalyhennykset, korot, vastikkeet, sähkö, vesi, netti), kaikki vakuutukset, puhelinosarin+liittymän, harrastuksiin menevät maksut, suoratoistopalvelut, opintolainan poismaksun, työttömyyskassan ja liikkumisen (HSL-kausi tai kertaliput). Päälle tuohon tulee vaihtelevia kuluja vielä ruokailusta, niistä satunnaisista liikkumisen maksuista, sekä erilaisista satunnaisista hankinnoista (ml. erilaiset reissut, mitkä nyt tällä hetkellä toki on vähän vähemmällä).
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
Tässä muutamia omia taloudenhallinnan pointteja tärkeysjärjestyksessä, joku voi mieltää jopa pihistelyksi:
 • Jokaiselle tienatulle eurolle annetaan tehtävä budjetoimalla (nollasummabudjetointi), YNABftw
  • Myös kerran vuodessa tai harvemmin realisoituviin menoihin budjetoidaan ennalta, auton vuosihuolto tai vakuutusmaksut ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä
 • Ei autolainoille ja kulutusluotoille: jos ei ole hynää, ei ole varaa
  • Poikkeuksena ensimmäinen työpaikka, jonne pääsemiseksi tarvitsee tonnin ritsan, jonka velka kuitataan ensimmäisestä palkasta
 • 6 kuukauden menoja vastaava summa käteispuskurina
  • Töiden loppuminen tai elintärkeän kodinkoneen, auton, tietokoneen tms. hajoaminen ei aiheuta välitöntä stressiä
 • Puskurin keräämisen jälkeen vähintään kolmannes nettotuloista säästöön (matalakuluiset indeksirahastot/ETF:t)
  • Markkinoiden subjektiivisesta tilasta viis, tärkeintä on jatkaa säännöllisesti
 • Asuntolainan maksimi 3x kotitalouden nettovuositulot
  • Keskituloisena sinkkuna voi pk-seudulta olla vaikeaa ostaa inhimillistä asuntoa, muualla ei tuota mitään ongelmia. Älä osta varsinkaan omakotitaloa ilman puskurirahastoa
 • Kaikki asumiskulut enintään 1/3 nettotuloista
  • Varo kallista vastiketta, pysäköintiä tai liian ison asunnon aiheuttamia lämmitys-/korjauskustannuksia
 • Prosentti asunnon arvosta vuosittain säästöön tulevia korjauksia varten
  • Omakotitalossa erityisen tärkeää, mutta kerrostalossakin hoitunee isompien remppojen maksu ilman lainaosuuksia
 • Jos auto on pakollinen, kärryyn enintään puolet nettovuosipalkasta tai 20 % rahoitusvarallisuudesta, pienemmän mukaan
  • Tienaat 30 000 € ja säästössä 50 000 € -> max 10 000 € auto, maksetaan käteisellä
 • Pyri pitämään autoiluun liittyvät kustannukset matkakuluvähennyksineen alle 10 % nettotuloista

Oma tavoitebudjetti noin 2600 euron nettotuloilla loppuvuodelle 2020, kun asuntolaina on ensi kuussa maksettu:
Asuminen 20 % (vastike, vakuutukset, sähkö, vesi, netti, korjaussäästö)
Ruoka 10 %
Autoilu 10 % (etätyön lisääntyminen auttaa kulujen vähentämisessä)
Muu luksus 10 % (matkat (korona jeesaa), lelut, viihde, alkoholi yms)
Säästöön 50 %

Tämä siis kahden hengen taloudessa, jossa yksi palkansaaja. Auton vaihto tulee olemaan ajankohtainen parin vuoden sisällä, mutta sitä varten on jo säästetty. Uusi asunto hankittaneen muutaman vuoden päästä siitä kun avopuoliso menee töihin, mutta vanhan kämpän myynnin ansiosta asuntolainaa ei välttämättä minun tarvitse ottaa lisää.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
827
Auto on aika turha jos asuu kaupungissa, koska pyörällä pääsee joka paikkaan. Jos tarvii mennä kauemmaksi voi käyttää linja-autoa, se on halvempi kuin auto. Linja-autolla säästät kans aikaa (aika on rahaa), koska voit räplätä puhelinta, koska ei tarvi keskittyä ajamiseen. Pyörällä säästät kans aikaa, koska saat liikuntaa samalla, joten ei tarvi lähteä kuntosalille myöhemmin.
Tietyt harrastukset edellyttävät käytännössä auton omistamista. Itselläni ei ainakaan ole mitään kiinnostusta yrittää bussilla kulkea frisbeegolfaamaan, jossa käyn puolet vuodesta noin 3-6 kertaa viikossa. Tämä on ylipäätään todella otollinen hetki omistaa auto, koska käynnissä olevan pandemian aikana välttelen ihan mielelläni ruuhkaisia busseja tai junia.

Tuo aika on rahaa -argumentti on minusta aika huono jos kyseessä on puhelimen räpläys bussissa, harva kuitenkaan mitään kovin tuottavaa saa tuossa kontekstissa aikaan - kyseessä on pikemminkin ajan tappaminen perille pääsyä odotellessa. Eri asia toki jos voi tehdä esimerkiksi työmatkan ajan työjuttuja ja säästää tuon verran työpäivän loppupäästä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.04.2017
Viestejä
1 234
Tietyt harrastukset edellyttävät käytännössä auton omistamista. Itselläni ei ainakaan ole mitään kiinnostusta yrittää bussilla kulkea frisbeegolfaamaan, jossa käyn puolet vuodesta noin 3-6 kertaa viikossa. Tämä on ylipäätään todella otollinen hetki omistaa auto, koska käynnissä olevan pandemian aikana välttelen ihan mielelläni ruuhkaisia busseja tai junia.

Tuo aika on rahaa -argumentti on minusta aika huono jos kyseessä on puhelimen räpläys bussissa, harva kuitenkaan mitään kovin tuottavaa saa tuossa kontekstissa aikaan - kyseessä on pikemminkin ajan tappaminen perille pääsyä odotellessa. Eri asia toki jos voi tehdä esimerkiksi työmatkan ajan työjuttuja ja säästää tuon verran työpäivän loppupäästä.
Olet oikeassa. Harva saa mitään tuottavaa aikaa bussissa, mutta omalla kohdallani olen onnistunut bussimatkatkin hyödyntämään niin, että paikalleni istuttua avaan läppärin ja alan vääntää minuuttiliksalla duunia. Oma tilanne on tietysti täysin poikkeuksellinen, mutta aika on tässä kirjaimellisesti itselleni rahaa.

Tämä on tietysti kusipäinen kommentti eikä auta ketään, koska kyseessä on yksittäistapaus, mutta piti nyt tuoda se säännön vahvistava poikkeuskin esiin.

Mitä tuohon harrastukset ja auto -kysymykseen tuleen, niin siinä on tietysti sellainen aspekti, että jos sitä aitoa ei muutoin pakosti tarvitsisi kuin siihen yhteen harrastukseen, tulee silloin harrastuksen hinnaksi käytännössä sen auton hinta + käyttökustannukset. Siltä pohjalta voi sitten miettiä, että onko se harrastus ihan niin ihana kuitenkaan.

Kukin tehköön, miten omassa elämässään eniten itselleen saa arvoa tuotettua, mutta asioissa on aina monta puolta.
 
Liittynyt
01.09.2017
Viestejä
49
Moni tuntuu laittavan autoon helposti useita tonneja. Itse ajelen 2000-luvun alun Skodalla ja ainut ehkä mitä toivoisi olisi vähän pienempi melutaso. Löytyy kuitenkin mm. automaattinen ilmastointi ja vakionopeudensäädin. En näe mitenkään omalle kohdalleni perusteltuna tunkea arvoamenettävään liikkumisvälineeseen useita tonneja.

Ruokaostoksissa mennään käytännössä aina kauppojen private label tuotteilla, jos semmoinen löytyy ja jos mm. paremman makuinen margariini maksaa 5x enemmän kuin se melkein halvin, niin halvempi lähtee mukaan, koska ei se parempi margariini ole kuitenkaan 5x parempaa maultaan.
 

?..

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
06.04.2018
Viestejä
3 133
Kaupasta aina ylimääräisiä biojätepusseja, niin ei tarvitse ostaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 159
Olen ikäni ostanut käytettyjä autoja, 5-6 vuotta vanhoja. Poikkeuksetta kaikissa on ollut ongelmia vuoden-kahden kuluttua ja korjauksiin on mennyt liian paljon rahaa . Vuosi sitten ostin ensimmäisen täysin uuden auton ja vuoden-kahden kuluttua vaihdan sen jälleen uuteen. Auto on kuitenkin perheessä tarpeellinen ja arvoa on vielä jonkun verran jäljessä vaihdossa uuteen. Käytettyä autoa en osta enää ikinä.
 

tuoppi´

Kapitalisti
Make ATK Great Again
Köyhä
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 084
Aloitetaan kevyesti.

Itsellä yksi parhaista kustannuksia kaitsevista toimista on ollut ostaa suurin osa (ei toki kaikkea) elektroniikasta, huonekaluista ja muista käyttötuotteista käytettynä.
Tai toinen vaihtoehto on ostaa uutena vähän myöhemmin. Sitten kun valmistaja esittelee uudet mallit niin niitä edellisvuoden malleja saa halvalla ja ominaisuudet kuitenkin lähes samat.

Pelit on tästä varsinkin eritystapaus. Kun malttaa olla ennakkotilaamatta sen uusimman hittipelin 60 eurolla (tai vielä kalliimmalla), niin muutaman kuukauden päästä voi sama peli olla hyvinkin tarjouksessa puoleen hintaan ja vielä vähän kauemmin kun jaksaa odottaa niin löytyy tarjouskorista vieläkin halvemmalla.
 
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
827
Mitä tuohon harrastukset ja auto -kysymykseen tuleen, niin siinä on tietysti sellainen aspekti, että jos sitä aitoa ei muutoin pakosti tarvitsisi kuin siihen yhteen harrastukseen, tulee silloin harrastuksen hinnaksi käytännössä sen auton hinta + käyttökustannukset. Siltä pohjalta voi sitten miettiä, että onko se harrastus ihan niin ihana kuitenkaan.

Kukin tehköön, miten omassa elämässään eniten itselleen saa arvoa tuotettua, mutta asioissa on aina monta puolta.
Näinhän se menee, asioille pitää määrittää arvo omassa elämässään. Ilman harrastamista elämä käy kovin tylsäksi, joten omalta kohdaltani se on yksi asia josta en hevillä lähde tinkimään etenkään kun liikuntaharrastukset pitävät kuntoa yllä.

Pelit on tästä varsinkin eritystapaus. Kun malttaa olla ennakkotilaamatta sen uusimman hittipelin 60 eurolla (tai vielä kalliimmalla), niin muutaman kuukauden päästä voi sama peli olla hyvinkin tarjouksessa puoleen hintaan ja vielä vähän kauemmin kun jaksaa odottaa niin löytyy tarjouskorista vieläkin halvemmalla.
Peleissä on kyllä yksi sudenkuoppa mihin männävuosina tuli langettua ja se liittyy erinäisiin erikoistarjouksiin (esim. Steamin joulumyynnit) josta ostin pelejä varastoon myöhemmin pelattavaksi. Todelisuudessa tuli ostettua paljon pelejä joita en ole koskaan edes asentanut. Sittemmin on tullut vaihdettua sellaiseen laiskempaan malliin jossa ostan pelin vasta juuri sillä hetkellä kun aion sitä pelata - joskus voi tulla kalliimmaksi, mutta keskimäärin tulee ostettua niin paljon vähemmän pelejä että säästöä tulee.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
Sittemmin on tullut vaihdettua sellaiseen laiskempaan malliin jossa ostan pelin vasta juuri sillä hetkellä kun aion sitä pelata - joskus voi tulla kalliimmaksi, mutta keskimäärin tulee ostettua niin paljon vähemmän pelejä että säästöä tulee.
Pelien palautusmahdollisuus Steamissä tekee tästä melkeinpä ainoan järkevän toimintatavan. Pelaa sen tunnin pari ja päättää vasta sitten oliko sen arvoista.
 
Liittynyt
01.09.2017
Viestejä
49
Olen ikäni ostanut käytettyjä autoja, 5-6 vuotta vanhoja. Poikkeuksetta kaikissa on ollut ongelmia vuoden-kahden kuluttua ja korjauksiin on mennyt liian paljon rahaa . Vuosi sitten ostin ensimmäisen täysin uuden auton ja vuoden-kahden kuluttua vaihdan sen jälleen uuteen. Auto on kuitenkin perheessä tarpeellinen ja arvoa on vielä jonkun verran jäljessä vaihdossa uuteen. Käytettyä autoa en osta enää ikinä.
Tuohonki voi paljolti vaikuttaa käytetyn auton ostohetkellä. Selvittää tarkkaan mm. auton tyyppiviat ja katsastuksen hylkytilastot ja niiden avulla tarkastaa huolellisesti auton ennen ostoa. Omiin vanhoihin autoihin ei ole isompia vikoja tullut ja monet rempat tekee itsekkin helposti. Koskaan ei ole myöskään autot jättänyt tielle. Ennen koronaa ajoa noin 40 tkm/v.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 985
Aloitetaan kevyesti.

Itsellä yksi parhaista kustannuksia kaitsevista toimista on ollut ostaa suurin osa (ei toki kaikkea) elektroniikasta, huonekaluista ja muista käyttötuotteista käytettynä.

Itseironisesti kutsun itseäni jälkeenjääneeksi, koska monin kohdin minulla ei ole esimerkiksi elektroniikan osalta mitään tarvetta seurata uusimpia trendejä vaan hankin tarpeen (tai enemmän halujen) mukaan uuden sukupolven jäljiltä "vanhaksi" jääviä, koska hyödyn / ominaisuuksien lisääntyminen ei useinkaan ole linjassa massiivisen hintalapun kanssa.

Huonekalujen suhteen taas olennaista on lähinnä se, että ne eivät ole nuhjuiseksi kuluneita.

Pointtina on siis hankkia materia siihen malliin, että periaatteessa ne voisivat käydä joko uudesta tai vain vähän käytössä olleista.

Itse olen hämmästynyt siitä, että käytettyjä tavaroita ostamalla olen harvemmin mennyt metsään kuin uusia ostamalla. Jonkin verran tässä toimii se, että jos jokin tuote kestää tietyn vuosi- tai käyttömäärän yli, se todennäköisesti on ns. hyvä yksilö, joka kestää keskimääräistä pidempään muutenkin.

Toki näissä hankinnoissa painaa jo aika pitkä kokemus. Pommit osaan jättää ostamatta ja lyhyen käyttöiän juttuihin en käytettyinä koske.

Tajuan, miksi moni ei näin tee, mutta oikein tehtynä olen näin saanut vuosien mittaan saanut euromääräisesti kulutettua tuhansia euroja vähemmän kuin mitä muutoin.

Tällä hankintamenetelmällä hinta päätyy poikkeuksetta olemaan yleenä 50% tai enemmän uudesta, vaikka käyttöikää tuotteella olisi yli 80% vielä jäljellä.

Kaikkein suurin tekijä omassa kulutuksessani on kuitenkin se, etten tee impulssiostoksia, vaan mietin hankintaa usein aika pitkäänkin selvittääkseni tarvitsen sen oikeasti. Moni juttu on jäänyt hankkimatta siksi, että on vain ollut pakko myöntää itselle, että vaikka jokin juttu kiva olisikin, en sitä oikeasti juurikaan käyttäisi ja se päätyisi vain viemään tilaa.

Tällä hetkellä teen keittiöremonttia, ja ainakin uuni, keittotaso ja mikro tulevat siihen käytettyinä (aikansa parempia malleja).
Sama juttu täällä lähes kaikki tulee ostettua käytettynä. Eronkin jälkeen kun oli pakko pistää sisustus uusiksi niin pakulla pks reissua ja parhaimmillaan/pahimmillaan 7 kohdetta mistä hakemassa kamaa :D. Voin sanoa, että aikamoinen sopiminen ja minuutti aikatauluttaminen. Laskennallinen säästö aivan jäätävä, mutta en olisi kyllä mitenkään ostanut niitä kaikkia tavaraoita uutena.

Heräteostoksia en ole vielä saanut karsittua täysin pois, mutta vähennetty selvästi. Ennen tuli ostettua todella paljon tavaraa mitä ei tarvinnut. Perustelin sen itselleni sillä, että niistä lähes aina sai saman kun pisti kiertoon. Parempaan suuntaan on tässä menty ja toivottavasti mennään vielä.

Noin 10v sitten tein keittiörempankin niin käytetty keittiö. Sekin löyty pks, kaivopuistosta arvotalosta. Googlasin silloin, että pelkkä 90cm erillisuuni maksoi enempi mitä köökistä pyydettiin niin oli helppo valinta. Samoten koko rempan tein itse ja sen takia sain kipinän hommata sähöasentajanpaperit vaikka koskaan niitä hommia työkseni ole tehnytkään (vähän oli kyllä suunnitelmana, mutta onpahan nyt sellasetkin). Mulla hirveä kynnys maksaa muille jostain minkä voi tunaroida itse vs. että joku muu tulee tunaroimaan tänne. Koko keittöremppa tuli maksamaan niin vähän, että sen voisi tehdä vaikka joka vuosi ilman suurempia rahallisia ponnistuksia (en todellakaan jaksa tehdä tollasia joka vuosi). Ja tiedän vieläkin jos otan siitä kuvat ja pistän myyntiin niin saan about omat pois XD (ei ollut/ole kyllä mitään tarkotus).

Nyt tuotaa tuskaa seurata siskon keittiörempaa osakkeessa missä on myös sisällä huoneiden käyttötarkoituksen muutos. On LVI ja rakennesuunnittelijaa, putkaria ja remppamiestä. Tarvitaan lippua ja lappua ja kestää ja kestää. Tulee maksamaan aivan sairaasti kun itse voisi tollasen tehdä alusta loppuun ilman erikoismiehiä. Myönnetään, että tarttis lainata osa putkarin työkaluista mutta sekin onnistuisi ilmaiseksi.

Eli kädentaitojen opettelu ja omakotitalossa asuminen on selkeää säästöä :) puhumattakaan muista mukavuustekijöistä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 159
Elin pitkään opiskelijabudjetilla, halvimmalla makaronilla ja jauhelihalla ym., vaikka töissä jo kävinkin. Nyt kun kuukausittaisettulot ovat noin 5000-6000€ luokassa niin olen vähän höllännyt omaa säästövimmaani ja alkanut myös kuluttamaan rahaa asioihin joista tiedän saavani nautintoa. Lapsia ei vielä ole joten elinkustannukset varsin kohtuulliset.

Nykyään upotan enemmän rahaa esimerkiksi hyvälaatuisiin harrastusvälineisiin sekä kokemuksiin joista oikeasti tiedän nauttivani. Olivat ne sitten matkoja tai vaikka festareita. Olen siinä uskossa että tulotasoni tuskin tulee tästä ainakaan kovin reilusti ainakaan tippumaan vuosien saatossa ja jo nyt menee kuukausittain noin puolet nettopalkasta osakkeisiin ja muihin sijoituksiin, niin en oikein näe syytä kitkutella tai elää minimibudjetilla. Jos kaupassa tekee mieli parempaa pihviä tai vaikka tuorepuristettua appelsiinimehua niin nykyään sen myös ostan.

Itsellä sattuu olemaan yrittäjänä sen verran iloinen tilanne että teen sellaista työtä josta oikeasti nautin ja voin melkein sanoa että saan rahaa harrastuksestani. Siksi en usko että haluaisin "hypätä oravanpyörästäkään" pitkään aikaan, joten ei tarvitse senkään puolesta pyrkiä mihinkään älyttömään säästöasteeseen.

Toisaalta olen huomannut olevani jonkinasteisessa kultaisessa häkissä. Välillä tekisi mieli tehdä esimerkiksi useamman viikon mittainen vaellusreissu, mutta vielä toistaiseksi ajatus siitä että se "maksaa" useamman viikon tulot on ollut liian iso kynnys. Ehkä tulevaisuudessa sitä uskaltaisi ottaa helpommin myös lomaa.
 
Liittynyt
09.10.2018
Viestejä
1 803
Meillä menot ovat noin 2800 e/kk kahden aikuisen ja kahden pienen lapsen taloudessa. Eli 1400 e/kk per aikuinen.

Asutaan omakotitalossa haja-asutusalueella keskisuuren kaupungin liepeillä. Ihme ja kumma ollaan pärjätty yhdellä autolla, mikä on tuonut roimasti säästöjä. Vaimo kulkee töissä autolla ja minä julkisilla. Julkiset kulkevat täällä syrjässä itse asiassa yllättävän hyvin johtuen seudun suuresta koulukyydityksen tarpeesta.

Harrastuksia ei varsinaisesti ole, ainakaan jos itsensä sivistämistä ja peruskunnon ylläpitoa ei sellaisiksi lasketa. Lapset ovat vielä niin pieniä, etteivät harrastukset ole ajankohtaisia vielä.

Aiemmin tuli asuttua kaupungissa kerrostalossa, mikä oli reippaasti edullisempaa. Mutta valitettavasti aika kävi kovin tylsäksi, kun ei olla niin menevää sorttia vaan viihdytään omissa oloissa.

Omista noin 2800 e/kk nettotuloista menee sellainen 1700 e/kk säästöön tällä hetkellä. Normaalisti menee 1400 e/kk säästöön, mutta nyt on päällä 2 vuoden lyhennysvapaat. Säästöt tulee laitettua kokonaisuudessan ETF:iin.

Kaikenlaiset kädentaitoa vaativat hommat tulee tehtyä pääsääntöisesti itse. Tästä tulee yksi merkittävimmistä säästöistä. Autorempoissa YouTube on mahtava, kun löytyy mallikohtaisia ohjeita kädestä pitäen -tyyliin. :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 863
Meillä on pienituloinen kahden hengen talous mutta ihan hyvin talous pyörii ja omakotitalossa asutaan. Aikoinaan ajattelin että näillä liksoilla ei voi haaveillakkaan omasta talosta, mutta järkevällä suunnittelulla ja budjetoinnilla onnistuu. Ja toki asumme hiukan syrjemmässä, parin kymmenen minsan päässä suuremmasta kaupungista, samoin kun työpaikasta. Mutta kylällä on kuitenkin kauppa, Alko ja apteekki niin eipä sitä muuta kaipaa. Viikonloppuisin sitten käydään isoilla ostoksilla ytimessä. Joistakin tuntuu tää meidän systeemi todella vaivalloiselta, mutta ei se niin hankalaa ole mutta pienituloisena pitää olla hyvinkin tarkka asioista.

Rahojen pyörittely eri tilien välillä.
Meillä on omat rahat, mutta sen lisäksi meillä on yhteinen talotili jonne kumpikin laittaa X määrän rahaa joka tilipäivä. Tämä summa on laskettu ensimmäisen vuoden perusteella ja siitä maksetaan lyhennykset sekä kaikki kiinteät kulut mitä asumisesta tulee, kuten sähkö, vesi, vakuutukset jne. Ja lisäksi vähän ylimääräistä pahan päivän varalle.
Sitten meillä on erillinen kesäloma/huvitili S-pankissa (eri pankki kuin pääpankki). Sinne kertyy sitten S-bonukset ja koska otamme aina pullorahat käteisellä niin laitamme ne possuun ja kerran vuodessa sitten S-tilille. Samoin pääpankissa Nordeassa meillä on molemmilla E-possu jonne kilahtaa jokaisesta korttiostoksesta euro ja ne siirretään myös S-tilille kerran vuodessa. Ja toinen syy miksi huvitili on S-pankissa on ilmainen pankkikortti. Nordeassa olisi joutunut maksamaan kolmisen euroa kuussa pankkikortista mikä on aika ryöstöä kun käytännössä korttia käytetään kuukausi vuodessa. Tätä tililtä sitten maksellaan kesälomareissut (kotimaassa telttaillaan kesälomalla), eli käytännössä kesäloman ajan kaikki menot kustannetaan tältä kortilta.
Sitten on vielä henkilökohtaisia tilejä pääpankissa (Nordea) pari kolme. Käyttötili, säästötili, osaketili ja kesälomatili jonne se euro aina kilahtaa korttiostoksesta ja sitten siirretään kerran vuoteen S-Pankkiin.

Sopiva puskuri yllättäviin menoihin.
Itse hoidimme puskurin niin, että otimme ensimmäisen lainavuoden lyhennysvapaaksi. Käytännössä kuitenkin siirrettiin rahaa talotilille ihan normaalisti ja siitä sitten kertyi sopiva puskuri mistä voidaan maksaa yllättäviä taloon ja autoon liittyviä menoja.

Veronpalautukset ja lomarahat säästöön.
Pidän tarkoituksella huomattavan suurta veroprosenttia niin saa suuremmat palautukset. Syynä tähän on se, että on aina helpompi säästää ja sijoittaa kun saa kerralla enemmän rahaa kuin että saisi pikkutipoittain kuukausittain vähän enemmän. Samoin lomarahat siirretään heti säästötilille sillä niitä ei "tarvita" koska on oma lomatili jonne rahaa kertyy pitkin vuotta.

Ei velkoja ja auto käteisellä.
Mottona on että ei velkaa muuta kuin asuntolaina. Luottokorttia lukuunottamatta, mutta sielläkää ei yli tonnia koskaan.
Auto aina käytettynä ja sellainen mihin on käteisellä varaa.

Excelöinti
Excelöidään KAIKKI menot. Meillä on erilaisia exceleitä eri asioihin. Exceleillä seurataan kuukausittaisia menoja niin että molemmat taloudessa maksaa esim kauppalaskut ja bensat jne 50/50. Samalla siitä näkee paljonko kuukaudessa on mennyt rahaa muuhun kuin välttämättömyyksiin. Toinen exceli on talon juoksevista kuluista jotka maksetaan talotililtä ja sinne merkitään kaikki kiinteät kulut mitä asumisesta tulee ja sen mukaan tarvittaessa muutetaan kuukausittaista rahamäärää mikä sinne laitetaan. Kolmas exceli on remontti ja työkalu menot. Vaikka nämäkin maksetaan talotililtä niin kaikesta pidetään tarkkaa kirjaa ja merkitään exceliin kaikki ostetut työkalut ja kaikki remonttiin menneet materiaalit. Huonekohtaisesti. Eli jokaisen remontoidun huoneen kulut on eritelty. Lähinnä nippelitietoa mutta on mukava pitää kirjaa kaikesta.

Alennukset ja punalappuiset
Kun tätä tönöä tässä rempataan, niin aina kannttaa käyttää tarjoukset ja kampanjat hyödyksi ja ostaa varastoon. Esimerkiksi makuuhuoneemme tapetti maksoi ovh 80e rulla ja olikohan neljä tai viisi rullaa sitä tarvittiin niin Black Friday tarjouksena oli kaikki tapetit -50% niin ihan mukava säästö tuli vaikka tarvittiin tapettia vasta vuoden kahden päästä.
Kaikista isommista asioista aina pyydetään tarjoukset usealta liikkeltä. Esimerkiks ostettiin kaikki talon sisäovet karmeineen ja täysin samat tuotteet niin tarjousten välillä oli n.800e eroa. Halvin oli muistaaksen koko paketille (mikä sitten ottettiin) joku n.8-900e ja kallein siellä 1700e paikkeilla. Kilpailuttaminen kannattaa.
Sitten vielä paikallisessa vahinkopalvelussa tulee käytyä usein ja sieltä ostettii "savuvahinko" kattopaneelit n.70% halvemmalla kuin sama tuote normikaupassa. Siitä saatiin kattopaneelit kolmeen huoneeseen. Yhdessäkään paneelissa ei ollut vikaa. Ainoastaa paketit olivat vähän tummuneet. Säästöä varmaan 400e. Samasta paikasta katto- ja jalkalistat n.90% halvemmalla kuin normikaupasta ja siinäkin säästöä varmaan 200e.
Kaupasta tulee myös haalittua punalappuisia pakkaseen aina jos jotain bongaa.

Kilpailuta säännöllisesti.
Vakuutukset, liittymät ja sähkö kilpailutetaan säännöllisesti. Pankkia en jaksa säätää koska vaivaan nähden säästö on aivan liian pieni kun korot muutenkin matalalla ja koska Nordeassa on edullinen hinnoittelu piensijoittajan osakekaupankäyntiin niin ei maksa vaivaa alkaa vielä osakkeiden siirron kanssa puljaamaan ja muiden kalliimmat välityspalkkiot sun muut söisivät säätön hetkessä.
Mutta vakuutuksissa ja sähkössä jne. säästää ihan mukavasti kun muutaman vuoden välein kilpailuttaa.

Tässä on omat vinkit näin pienituloisena parina jolta ei kuitenkaan juuri mitään puutu ja on oma talo ja piha ja auto. Ei tällä kuuhun mennä mutta en kyllä vaihtaisi enää betonikuutio asumiseen mistään hinnasta. Mielummin elän säästeliäästi ja asun mukavasti ja väljästi kuin että asuisin ytimessä 50 neliön betonikuutiossa vaikka eläminen olisikin "helpompaa".
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 701
Itse pyrin säästämään siellä missä sillä on oikeasti vaikutusta ja pienissä asioissa säästän mielummin aikaa ja vaivaa. Pääosin tämä johtuu varmasti siitä, että oma bruttoliksa alkaa lähennellä pienituloisimpien vuosituloja.

Eniten säästää kun ei osta mitään. Käytetty tai halpa krääsä on myös silkkaa tappiota, jos sille ei ole juuri käyttöä. Aika usein tulee pohdittua jonkun asian ostamista ja sitten vaan todettua, että eipä sille kovin paljon käyttöä olisi ja jään vain ilman.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
4 798
Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni pystyy kuukaudest toiseen säästämään 900€ 2500€:n nettopalkasta, elämättä kuin budhalainen munkki. Siis saamatta ulkopuollista taloudellista apua (esim vanhemmat sponssaa kämpän ja/tai auton tms).

Jos 2500€:sta menee noin tonni vuokraan tai lainalyhennykseen, sen päälle esim 400€ ruokarahoja, siihen sitten jokunen vakuutusmaksu olkoot vaikka 100€/kk kaikkineen vakuutuksineen, jonka päälle ”viihdekulut” puhelin liittymineen esim. 30€/kk, Spotify 10€, kodin nettiliittymä esim 30€/kk jäljelle jää siis vajaa 1000€ ”kaikkeen muuhun”. Kuluissa ei kuitenkaan ole otettu huomioon auton tankkausta, auton huoltoa, bussilippuja, lapsikuluja, minkälaista matkustamista minnekään, muita laina- tai luottojen lyhennyksiä, minkäälaisia kodin hankintoja, ja elämän viihdyttämiseen kuuluu pelkkä puhelin ja Spotify. Samalla asutaan täysin tyhjässä, tai roskalavan perusteella sisustetussa asunnossa. Tätä siis seuraavat 30 vuotta, ilman että hinnat nousee suuremmassa suhteessa kuin nettopalkan korotus.

Toki jos taloudessa on kaksi 2500€:n nettopalkan tienaajaa, asia on taatusti toinen, mutta silloin ei enää puhuta ”2500€:n nettopalkasta”. :)
Niin ku kaikki ei omista autoa ja laita 100€ kuussa tilauspalveluihin ja 1200 vuodessa vakuutuksiin tai tonnia vuokraan ja silti elää ihan ilman roskalava tavaraa tai nuudelieväitä..

Joku varmaan kokee just, että jos ei oo joka viikko vesijetillä ajelemassa ja kerran kuussa thaikuissa nii on askeettista, itelle ei. Nämä on just näitä näkökulma juttuja, joissa selitellään omaa kulutusta, että "en mää nyt voi ilman kolmeatoista tilauslehteä elää ku sehän olis ihan perseestä ja ei tosiaan kukaan voi elää tällä palkalla ku ei voi maksaa kartanoa ja urheiluautoa ja näitä ja näitä asioita". Sehän on ihan järetön sanoa, että "ei tällä voi elää jos kuluttaa enemmän ku se summa", ei tietenkään.

Ilman autoa eläminen on jo ihan hemmetin iso säästökulu.

Itellä on omaisuutta kertynyt vajaa 30K€ ylimääräistä pääasiassa pelkällä palkalla tässä 20 kk aikana tuolla sun ehottamalla netolla. Toinen maksaa puolet vuokrasta ja joka toisen sähkölaskun sekä ehkä 1/3 ruokalaskusta. En edes ajattele tällä hetkellä, että eläisin mitenkään säästeliäästi, enemmän melkeen taipunut tuonne ylenmääräsen tuhlailun puolelle.
 
Liittynyt
17.06.2019
Viestejä
1 971
Ostan vain jos oikeasti tarviin. Säästän sen verran kun tarviin. Loppurahan voi käyttää siihen mistä nauttii: tekniikasta ja autoista. Tykkään että koneet on laadukkaita ja toimii sujuvasti, tykkään ajaa mieluisalla autolla enkä sellaisella joka menettelee.

Eli käytännössä budjetoin pakolliset asiat ja katson mitä sen jälkeen jää leikkirahaa ja ne menee sitten leikkeihin.

Tällä hetkellä menee about:
Asuminen ja eläminen: 950e/kk
Säästöön: 1000e/kk
Autoilu: 1000-1200e/kk ajomäärästä riippuen

Tällä hetkellä autoilun osalta tarkoittaa uutta perhefarkkua. Esim. parin vuoden päästä voi tarkoittaa vähän halvempaa perhefarkkua rouvalle ja itselle joku vanha itseäni kiinnostava räppänä käyttikseksi. Auton ei tarvitse olla uusi tai edes 10 vuotta nuori. Auton pitää olla sellanen ettei vituta kun joutuu lähtemään sillä johonkin.
 
Liittynyt
15.04.2020
Viestejä
406
En ole koskaan suhtautunut elinkuluihin mitenkään analyyttisesti, koska ei ole ollut erityistä tarvetta. Aika monet nykyiset toimintatavat poikkeavat merkittävästi aiemmasta toimintamallista mutta tietysti elämäntilanne on myös erilainen. Oon päässyt elämässä hankintavaiheesta optimointivaiheeseen.

Tämän hetken toimintamallit:
1. Lainaa ainoastaan ~0% korolla. Asuntolainaa ei kannata maksaa pois
2. Juoksevat kustannukset minimoidaan
- vuokrataan / liisataan ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön
- pyritään investoimaan asioihin jotka pienentävät juoksevia kustannuksia (aurinkopaneelit, lämmitys, sähköauto)
- kilpailutetaan jatkuvat sopimukset, tai irtisanotaan tarjouksen saamiseksi
- tasaisin väliajoin karsitaan turhat sopimukset
- riskin siirtäminen vakuutuksilla minimoidaan
3. Korjauksia tehdään optimaaliseen aikaan mutta mieluummin myöhemmin kuin aiemmin
4. Muutoksia tehdään ainoastaan tarvittaessa tai juoksevien kustannusten vähentämiseksi
- asuntoa ei vaihdeta
- mökkiä ei vaihdeta
- auto voidaan ostaa uutena mutta mieluummin vähän käytettynä ja pidetään yli 10v
- vaatteita ei osteta ellei vanhat ole rikki
- elektroniikkaa ostetaan ainoastaan perusteellisen tutkimuksen jälkeen (joka johtaa usein siihen ettei kannata ostaa ihan vielä..)
5. Kaupasta pyritään ostamaan halvimmalla yksikköhinnalla tuotteet. Joskus suositaan Suomalaista.
6. Säästöinstrumentteihin siirretään rahaa aina kun tilillä on yli 10k€ - yleensä pari kertaa vuodessa
7. Säästökohteiden vaihtelu ja juoksevat kustannukset minimoidaan
8. Harrastuksista ei säästetä

Aikaisemmin harrastin mm. mätkyjen maksimointia halvan lainan takia mutta nykyään sen vaikutus on pienempi ja omat mahdollisuudet siihen vaikuttaa ovat vähäisemmät.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
1. Lainaa ainoastaan ~0% korolla. Asuntolainaa ei kannata maksaa pois
2. Juoksevat kustannukset minimoidaan
- pyritään investoimaan asioihin jotka pienentävät juoksevia kustannuksia (aurinkopaneelit, lämmitys, sähköauto)
1. pointti ihan ymmärrettävä, mutta eikös tuo kakkoskohta sodi hieman sitä vastaan? Kyllähän ne asuntolainan lyhennys ja korotkin ovat juoksevia kustannuksia. Eri juttu, jos lainaa on jäljellä niin paljon, ettei sitä voi kertalaakista maksaa pois.
 
Liittynyt
25.04.2017
Viestejä
1 234
1. pointti ihan ymmärrettävä, mutta eikös tuo kakkoskohta sodi hieman sitä vastaan? Kyllähän ne asuntolainan lyhennys ja korotkin ovat juoksevia kustannuksia. Eri juttu, jos lainaa on jäljellä niin paljon, ettei sitä voi kertalaakista maksaa pois.
Pointti lienee, että ainoastaan korko on ns. aito kustannus. Lyhennys on pääoman siirtymistä varallisuuslajista toiseen. Ja jos laina on lähes nollakorkoista, ei sitä silloin laskennalliselta kannalta kannata maksaa etukäteen.
 
Liittynyt
15.04.2020
Viestejä
406
1. pointti ihan ymmärrettävä, mutta eikös tuo kakkoskohta sodi hieman sitä vastaan? Kyllähän ne asuntolainan lyhennys ja korotkin ovat juoksevia kustannuksia. Eri juttu, jos lainaa on jäljellä niin paljon, ettei sitä voi kertalaakista maksaa pois.
Joo, mä oikeastaan kuvaisin sitä niin että juoksevien kustannusten nollakohta ei ole 0% vaan pidän sitä 1%:ssa, joka sekin on helposti alakanttiin kun huomioi inflaation ja vaihtoehtoiset sijoitustavat.

Tämän takia asuntolainan korko ei ole juokseva kustannus vaan tuottoa ja siihen sijoitettava negatiivinen pääoma laskee juoksevia kustannuksia.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
6 313
1. pointti ihan ymmärrettävä, mutta eikös tuo kakkoskohta sodi hieman sitä vastaan? Kyllähän ne asuntolainan lyhennys ja korotkin ovat juoksevia kustannuksia. Eri juttu, jos lainaa on jäljellä niin paljon, ettei sitä voi kertalaakista maksaa pois.
Yksinkertaista. Käytetään rahaa mieluummin säästöä tuottaviin investointeihin kuin edullisen lainan lyhentämiseen. Tämä vastaa efektiivisesti tuottavaa sijoitusta edullisen lainan avulla.

Ihan vastaavasti vähän persaukisemman kannattaa mieluummin käyttää löytämänsä pari ylimääräistä touhutonnia ilmalämpöpumpun hankintaan kuin rintamamiestalonsa ylimääräisiin lyhennyksiin. Tämä on samalla sitä elinkustannusten minimointia.

Toki mainittu sähköauto ei tietenkään mene elinkaarilaskelmassa plussalle, joten se ei tähän kuulu. Se on harrastemeno tai ylellisyyteen kuluttamista, ei investointi. Ainakin yksityisesti ostettuna.
 
Liittynyt
17.06.2019
Viestejä
1 971
Pointti lienee, että ainoastaan korko on ns. aito kustannus. Lyhennys on pääoman siirtymistä varallisuuslajista toiseen. Ja jos laina on lähes nollakorkoista, ei sitä silloin laskennalliselta kannalta kannata maksaa etukäteen.
Mutta vain jos tontin+asunnon arvo pysyy samana (inflaation huomioiden) tai kasvaa.

Tämä ei aina ole helppoa arvioida, mutta tietyissä tilanteissa voi lainanlyhentäjä tehdä hyvin valistuneen arvauksen ainakin ja toimia sen mukaan.

Lyhyesti sanottuna skutsissa ei välttämättä kannata laskea ainakaan ihan koko rahaa seinissä säilyväksi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
6 313
Mutta vain jos tontin+asunnon arvo pysyy samana (inflaation huomioiden) tai kasvaa.

Tämä ei aina ole helppoa arvioida, mutta tietyissä tilanteissa voi lainanlyhentäjä tehdä hyvin valistuneen arvauksen ainakin ja toimia sen mukaan.

Lyhyesti sanottuna skutsissa ei välttämättä kannata laskea ainakaan ihan koko rahaa seinissä säilyväksi.
Mutta eihän näillä näkökohdilla ole mitään painoarvoa lainan lyhentämistä arvioitaessa. Osto- tai myyntipäätökseen ainoastaan.

Ja yleensähän omaan käyttöön ostettu asunto tai talo on juuri sitä, kulutusta ja taloudellinen rasite, ei sijoitus muuten kuin tuurilla. Asuntolaina taas on osa omaa talouskokonaisuutta siinä missä mikä tahansa muu velka- tai varallisuuserä. Se on erillinen asia talosta niin kauan kun vakuusarvon tms. kanssa ei synny ongelmia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 701
Itse pyrin säästämään siellä missä sillä on oikeasti vaikutusta ja pienissä asioissa säästän mielummin aikaa ja vaivaa. Pääosin tämä johtuu varmasti siitä, että oma bruttoliksa alkaa lähennellä pienituloisimpien vuosituloja.

Eniten säästää kun ei osta mitään. Käytetty tai halpa krääsä on myös silkkaa tappiota, jos sille ei ole juuri käyttöä. Aika usein tulee pohdittua jonkun asian ostamista ja sitten vaan todettua, että eipä sille kovin paljon käyttöä olisi ja jään vain ilman.
Aijoo, yksi asia pitää lisätä: olen vähän ajatellut, että jos en suuripalkkaisena käyttäisi rahaa palveluihin, niin olisin melkoinen mulkku.

Tilamme ruokaa kotiinkuljetuksella (olemme tilanneet jo monta vuotta), joka työllistää pakkaajia ja pakukuskeja + syömme aika huoletta raflassa / tilaamme safkaa tai noudan jostain. Nämä ovat etenkin täällä Sveitsissä kalliita juttuja, mutta kuka niitä pienipalkkaisia täällä työllistää, jos me hyvin tienaavat emme?

Ensi viikolla tulee siivoaja. Ei tuo noilla laskutuksilla varmastikaan rikastumaan pääse, mutta tarvitsee luultavasti sen 120€ enemmän kuin minä, joten diili lienee meille molemmille win-win.

Kun tilattiin viimeksi vaatekaappi liukuovilla, niin maksoimme liekö 150€ kasauksesta ja kotiinkuljetuksesta, vaikka onhan me noita useampia vaimon kanssa koottu.

Nyt on ostettu myös yksityistä kielenopetusta netissä. Ope kertoili, että on hemmetin paska tilanne kun kaikki kielikoulut ovat vähentäneet luokkaopetuksen ihan minimiin ja hän + kaikki tuntemansa kollegat ovat vähintään puoliksi lomautettuna. Vaikuttaa kiitolliselta, kun löytää asiakkaita netistä tilkkimään tyhjiä päiviä ja saa laskut maksettua. Ja onhan tuo yksilöllinen opetus selvästi tehokkaampaa kuin luokassa opiskelu.

Kaikesta em. luksuksesta voisi tinkiä helposti, mutta koen ainakin himpun verran velvollisuutta pistää jotain myös kiertoon, jotta kaikki ei kasaudu mun henkilökohtaiselle osakesäästötilille.

Kuluttaminen sellaisilla tavoilla jotka eivät tärvele ympäristöä ei tunnu kauhean pahalta.

-
Toki joka kuukausi jää säästöön ihan nettoa tilille sen lisäksi, että eläkesäästöt pullistuvat rivakkaa tahtia uudesta pääomasta.

Mitään intressiä aikaiseen eläköitymiseen eiole. Jos jotain, niin mietin 4pv viikkoa jossain vaiheessa tai jotain pidempää sapattivapaata, kunhan on palvelusvuodet kasassa firmassa.
 
Liittynyt
15.04.2020
Viestejä
406
Toki mainittu sähköauto ei tietenkään mene elinkaarilaskelmassa plussalle, joten se ei tähän kuulu. Se on harrastemeno tai ylellisyyteen kuluttamista, ei investointi. Ainakin yksityisesti ostettuna.
Yep, hupinsa kullakin :) ja sillä on ihan oma arvonsa.

Mutta se myös liittyy kokonaisuuteen.

Painotan tosiaan enemmän juoksevien kustannuksien minimointia kuin vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Oletan että investoinnin tuottama arvo on suurempi tulevaisuudessa kuin tällä hetkellä.

Ja ostan asioita uudehkona mutta käytän niitä pitkän aikaa. Näin pystyn hyödyntämään sijoituksen arvon mahdollisimman hyvin.

Tämän pohjalta tunnen hyvin ottamani riskin ja minulla on riittävästi bufferia, jotta pystyn sen kantamaan ilman tarvetta omaisuusvakuutuksin riskin siirtämiseksi muille.
 
Liittynyt
09.10.2018
Viestejä
1 803
Autoon en ole ikinä tykännyt panostaa yhtään enemmän kuin tarvitsee, mikä tietenkin tuo säästöä. Liian arvokas auto ahdistaisi, kun naarmuja ym rupeaa varomaan enemmän.

Lisäksi auton arvo saa olla melko korkea ennen kuin rahoilleen saa merkittävää vastiketta. En näe oleellista mukavuuseroa esimerkiksi 5k ja 15k maksavissa autoissa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 863
Autoon en ole ikinä tykännyt panostaa yhtään enemmän kuin tarvitsee, mikä tietenkin tuo säästöä. Liian arvokas auto ahdistaisi, kun naarmuja ym rupeaa varomaan enemmän.

Lisäksi auton arvo saa olla melko korkea ennen kuin rahoilleen saa merkittävää vastiketta. En näe oleellista mukavuuseroa esimerkiksi 5k ja 15k maksavissa autoissa.
Jep. Sama juttu. Mulle se on vain erine jolla kuljetaan paikasta a paikkaan b. Toki siinä jotain kriteereitä pitää olla, kuten ilmastointi, koukku ja vakkari. Muuten ei juurikaan ole väliä millainen ruoska alla on jos vaan kaikki toimii. Mulle ei koskaan auto ole ollut mikään kukka kämmenell jota pitäisi rakastaa kuten perheenjäsentä. Tietää kuitenkin sen että liikeestä ulos ajettua auton hinnasta on tippunut jo puolet pois.
Ainoo tietysti että pitää olla sellainen kottero jota on sen verran hyvässä kunnossa että ei tarvitse olla kokoajan jotain ropaamassa ja että ei ole ihan ruostunut alta pois.
Sitten kun auto alkaa olla siinä kunnossa että ei ole enää korjaamisen väärti tai alkaa pellit olemaan mätiä niin että korjauskulut olisivat kohtuuttomat niin sitten myydään se muutamalla satasella pois kuleksimasta pihasta jollekkin DIY miehelle joka fiksaa taas kuntoo ja myy eteenpäin tai pitää itse.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 985
Jos tarvitsisin autoa työntekoon joko työmatkoihin tai sitten ajaisin sillä töissä niin haluaisin kyllä, että se olisi varsin huoleton tapaus vaikka maksaisikin.

Sen sijaan 30k€ auton ostaminen 3km työmatkaan on vähän sellanen homma missä ei ollut mitään järkeä... Sekä ollut vieläkin enemmän uhraamassa peltilehmään. Pitäs varmaan laskea vaikka km kustannukset tälle vuodelle jotta taas sais vähän silmiä avattua siitä kuinka kannattamatonta on sitoa rahaa kiinni huvin vuoksi tollaseen.


Mutta aiheesta tuo exelöinti on vähän sellanen homma mikä on ihan jees. Varsinkin kun alkaa dataa kertymään. Monen monituista kertaa sitä on vuosien varrella tullut alotettua ennenkin eikä siitä oikein jaskaa tai paskaa tullut. Nyt alottelin marttojen taulukolla ja muutaman kk jälkeen totesin, että vmp se päiväkohtainen nippelin taltiointi. Sinne ei kuitenkaan saanut selitteitä ja ja kategoriat laajoja. Kaikki eri sivuilla jne. jne.

Muokkasin sitten heidän etusivusta eli siitä budjetti kohdasta sellaisen, että on kaikki heti saatavilla. Oikeastaan aika rankalla kädellä tuli lisättyä kaikennäköstä, mutta onpahan oman näköinen ja näen heti kaikki itseäni kiinnostavat asiat. Ja tällä on nyt menty reilu vuosi ja toimii omalla kohdalla hyvin. Pari kolme kertaa kuussa naputtelen arvot pankin mobiiliapista tuonne. Kait sen voisi kerran kuuhukin jättää, mutta melkein sitä aina odottaa, että pääsee päivittelemään lukemia :).

Oma taulukko muodostunut tälläiseksi:
kirjanpito.JPG

Viime vuoden säästöprosentti jäi 21,55% kohdille ja tänä vuonna keskiarvo atm 44,83%. :cool: Tavote(budjetti) on maltilliset 32%, mutta oishan toi aika hienoa jos sais 50% säästöön. Tosin epäilen... Varsinkin kun viime vuoden nettotulot oli 45k€ ja tälle vuodelle näyttää vähenevän pari kolme tonnia. Meikäläisen talouden mehevä kulurakennekkin oli kyllä viime vuonna sellaset 3k€/kk ja tänä vuonna keskimäärin vielä alle 2k€/kk, jotta tekee aika paljon. Toki numeroita kaunistaa kun asuntolainaa menee vaan korot eli sieltä tulee heittämällä 500€ 'säästöön' lisää, kait sen lyhennyksenkin voisi säästöön meneväksi laskea, mutta kyllä se on kuukausi kulu siinä missä muutkin.

Piikki lihassa on se auto. Viime vuonna ks. sarake söi multa 640€/kk puhdasta rahaa joka kuukausi. Sitten vielä joku arvonalenema tuohon mukaan niin ai, että... Kun taas asumiseen poislukien lyhennys meni alle 300€/kk. Kummassakohan tulee vietettyä enempi aikaa :hmm:

Mutta tosiaan ilman, että noita naputtaa auki niin ei se aukes samalla tavalla (ainakaan mulle). Joku mobiili appi voisi toimia, mutta en mä ole sopivaa löytänyt itselleen. Balancionin nettisivut oli ainut mikä vaikutti fiksulta, mutta sekin hävis kun lopettivat jo aikaa sitten ennen mobiili appeja.
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
764
Tuohonki voi paljolti vaikuttaa käytetyn auton ostohetkellä. Selvittää tarkkaan mm. auton tyyppiviat ja katsastuksen hylkytilastot ja niiden avulla tarkastaa huolellisesti auton ennen ostoa. Omiin vanhoihin autoihin ei ole isompia vikoja tullut ja monet rempat tekee itsekkin helposti. Koskaan ei ole myöskään autot jättänyt tielle. Ennen koronaa ajoa noin 40 tkm/v.
On siinä kumminkin mielenrauha, kun tietää, että takuu korvaa jos jotain hajoaa. Lisäksi perheelliset yleensä arvostaa enemmän näitä uusimpia turvaominaisuuksia, joita nyt alkaa olla jo karvalakkimalleissakin. Lapsi oli itselleni se tärkein syy vaihtaa sportista turvalliseen autoon.

0% korolla ja sellaisella käsirahalla, että arvon alenema ei pääse yllättämään jos auto pitääkin myydä, niin en ymmärrä mikä siinä autolainassa ihmisiä kuumottaa. Onhan niitä kyllä huonojakin lainaehtoja olemassa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
533
Saako noista pankin sovelluksista excelin korvaajaa? Ettei tarvitsisi itse näpytellä? Nordea Wallet on vähän sinnepäin, mutta siinäkin raportointi ontuu, ei saa oikein tuollaista kuukausiexceliä tulostettua. Tai sitten en vain osaa. Onko muilla pankeilla parempia?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 481
On siinä kumminkin mielenrauha, kun tietää, että takuu korvaa jos jotain hajoaa. Lisäksi perheelliset yleensä arvostaa enemmän näitä uusimpia turvaominaisuuksia, joita nyt alkaa olla jo karvalakkimalleissakin. Lapsi oli itselleni se tärkein syy vaihtaa sportista turvalliseen autoon.

0% korolla ja sellaisella käsirahalla, että arvon alenema ei pääse yllättämään jos auto pitääkin myydä, niin en ymmärrä mikä siinä autolainassa ihmisiä kuumottaa. Onhan niitä kyllä huonojakin lainaehtoja olemassa.
Ei se takuu mikään ihme ole, harvemmin sitä niin kallista vikaa autoon tulee, että takuuton+korjaukset tulisi kalliimmaksi. Takuu vaan vapauttaa reserviä, joka muuten täytyisi pitää korjauskuluja varten olemassa. Vanhalla paskalla itse korjaten on toki yhdenlainen elämäntyyli, mutta vaatii paikan, työkaluja ja aikaa. Hyvä rahaa säästävä harrastus, mutta en lähtis kerrostalon pihalla ehkä harrastamaan. Vähän ajettu vielä pitkän tehdastakuun omaava käytetty on hyvä kompromissi. Toki kauppakassiluokassa sähkö-mii oli aika no-brainer, kun sai uutena lähes käytytyn (vähän isomman) hinnalla ja käyttökulut ainakin tonnin pienemmät vuodessa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
Täytyy kyllä toistamiseen hehkuttaa YNABia. Budjetointi ei ollut aiemmin yhtään meikäläisen juttu, mutta tohon jäi jopa koukkuun, mikä näkyi jo muutaman kuukauden jälkeen säästöön jäävän rahan lisääntymisenä. Melko kallis softa, ja nykyinen SAAS-meininki on aika paskaa, mutta on se sen arvoinen. Kokeillakin saa ennen ostopäätöstä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 481
Noiden neljän säännön perusteella näyttää vähän siltä, että saman tekee helposti jossain taulukkolaskentaohjelmassa, jos haluaa. Käytännössähän sun täytyy vain selvittää suurinpiirtein vuosittaiset menot ja miten ne rahat jakautuu mihinkin. Sen jälkeen sulla on "kiinteät kulut", "ruoka", "auto", "säästöt" yms. palikat kuukausittain. Nykyään kun pankeissa on ilmaisia tilejä, niin senkus vaikka perustaa jokaiselle tarpeelle omansa, jos ei yhdessä köntässä pysty elämään. Meillä tuo on käytännössä hoidettu siten, että kiinteät kulut menee yhdeltä tililtä ja päivittäiskulut toiselta. Molemmille siirretään budjetoitu määrä rahaa, loput säästötilille. Tarvittaessa summia rukataan ylöspäin, alaspäin ei tarvitse, siirtää vaan sitten säästötilille, jos tuppaa jäämään oikein paljon.

e: Toki jos ne rahat ovat yhdestä ryyyppykerrasta tai sushiannoksesta kiinni, niin sitten täytyy tarkemmin hahmotella.
e2: Tuo YNABin sivusto on kyllä yks nykysuuntauksen helmi. Helvetisti on kaikennäköistä settiä ja videota tarjolla, mutta informaatiosisältö tuotteesta aikalailla 0. Joku voisi kuvitella, että feature-esittely sisältäisi kuvan ihan tuotteen käyttöliittymästä. Prkl. Videomuija oli helvetin rasittava. Hapokas on hinta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
Sellaistahan tää henkilökohtaisen talouden hallinta on, henkilökohtaista. Toiselle toimii eri hommat mitä toiselle. Itse harrastin budjetointia ja sijoittamista joskus 2010-luvun alussa, mutta mistä lie henkisestä heikkoudesta johtuen samalla kun rahojen käytön suunnittelun lopetti, kaikki mitä tuli meni. Nyt on taas päästy ruotuun parisen vuotta sitten. Excelit on itsellä sijoitusten seurantaa ja tavoitteiden asettamista varten, mutta budjetointi sillä ei jostain syystä tunnu luontevalta.

e: yksi jännä seikka kunnon budjetissa on se, että minkään tilin saldolla ei oikeastaan ole merkitystä, kun ne on budjetissa jo korvamerkitty eri tarkoituksiin. Tilanne, jossa tilillä on kymppitonni, saattaa ilman budjettia tuntua siltä, että nyt on varaa ostaa mitä vaan, mutta todellisuus on toinen.
 

Verity

Mitä häh?
Tukijäsen
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
279
Ei YNABia voi kyllä taulukkolaskentaohjelmalla kovin helposti korvata tai pitää tehdä todella monimutkainen taulukko. Omassa budgetissa on 19 kategoriaa, joissa jokaisessa on rahaa N määrä ja aina laittelen lisää, kun palkka tulee. Jos jossain ei rahat riitä, ne pitää sitten ottaa jostain muusta kategoriasta ja äkkiä alkaa miettimään, oliko tämä juttu nyt sitten ihan niin tarpeellinen. Varsinkin nyt aika vasta tulleet päivitetyt säästötavoitteet helpottaa omaa elämää huomattavasti. Sen jälkeen, kun aloin aikanaan laittamaan jokaisen maksun ja ostoksen ylös, äkkiä huomasi, että mihin se raha menee ja mistä voi säästää. Käytännössähän tuo on siis sähköinen kirjekuorimenetelmä ja varmaan käteistä käyttämällä sen voisi helpoiten toteuttaa muuten. Kyllähän tuo hinta vissiin uusille käyttäjille on hieman suolaisempi, mutta itse maksan $45 vuodessa ja on kyllä joka sentin arvoinen minulle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 481
Ei YNABia voi kyllä taulukkolaskentaohjelmalla kovin helposti korvata tai pitää tehdä todella monimutkainen taulukko. Omassa budgetissa on 19 kategoriaa, joissa jokaisessa on rahaa N määrä ja aina laittelen lisää, kun palkka tulee. Jos jossain ei rahat riitä, ne pitää sitten ottaa jostain muusta kategoriasta ja äkkiä alkaa miettimään, oliko tämä juttu nyt sitten ihan niin tarpeellinen. Varsinkin nyt aika vasta tulleet päivitetyt säästötavoitteet helpottaa omaa elämää huomattavasti. Sen jälkeen, kun aloin aikanaan laittamaan jokaisen maksun ja ostoksen ylös, äkkiä huomasi, että mihin se raha menee ja mistä voi säästää. Käytännössähän tuo on siis sähköinen kirjekuorimenetelmä ja varmaan käteistä käyttämällä sen voisi helpoiten toteuttaa muuten. Kyllähän tuo hinta vissiin uusille käyttäjille on hieman suolaisempi, mutta itse maksan $45 vuodessa ja on kyllä joka sentin arvoinen minulle.
Siis eihän lähtökohta ole tehdä tuota korvaava tuote vaan selvittää oma budjetti. Edellisen vuoden kiinteistä kuluista kun laskee paljonko on mihinkin mennyt, niin saat yhden summan, joka pitää jättää "rauhaan". Sapuskat ovat toinen suht vakio summa. Säästöön haluat summan x, siinä kolmas luku. Käyttötavarat neljäs. Loput voit käyttää miten haluat. Tarkkuus on varmasti hemmetin paljon appia pienempi, mutta ei silti tule noita appin esittelyn tekemällä haettuja ongelmia rahojen loppumisesta kesken. Voi toki olla, että lähestyn rahankäyttöä kovinkin insinöörimäisestä likiarvojen + varmuuskerron näkökulmasta. Yhden vuosibudjetin kun olet kerran kunnolla laskenut, niin tämän jälkeen voi kk-summia noihin suuriin isoihin palikoihin säätää sen mukaan alkaako rahaa kertyä vai kadota tililtä kk-summan pysyessä vakiona. Tai jos kämppä vaihtuu tms. niin sen vaikutus täytyy tietysti säätää mukaan.
 

Verity

Mitä häh?
Tukijäsen
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
279
Siis eihän lähtökohta ole tehdä tuota korvaava tuote vaan selvittää oma budjetti. Edellisen vuoden kiinteistä kuluista kun laskee paljonko on mihinkin mennyt, niin saat yhden summan, joka pitää jättää "rauhaan". Sapuskat ovat toinen suht vakio summa. Säästöön haluat summan x, siinä kolmas luku. Käyttötavarat neljäs. Loput voit käyttää miten haluat. Tarkkuus on varmasti hemmetin paljon appia pienempi, mutta ei silti tule noita appin esittelyn tekemällä haettuja ongelmia rahojen loppumisesta kesken. Voi toki olla, että lähestyn rahankäyttöä kovinkin insinöörimäisestä likiarvojen + varmuuskerron näkökulmasta. Yhden vuosibudjetin kun olet kerran kunnolla laskenut, niin tämän jälkeen voi kk-summia noihin suuriin isoihin palikoihin säätää sen mukaan alkaako rahaa kertyä vai kadota tililtä kk-summan pysyessä vakiona. Tai jos kämppä vaihtuu tms. niin sen vaikutus täytyy tietysti säätää mukaan.
Varmaan tässä on tosiaan se, että eri ihmisillä on erilaisia tarpeita ja yksi ratkaisu ei sovellu kaikille. Jos rahaa osaa muutenkin käyttää hyvin, ei sen loppuminen todennäköisesti ole suuri vaaratekijä, mutta luulen, että alkuperäisessä kohderyhmässä ovat erityisesti juuri ne, joilla tämä onnistu kovin hyvin. Tiedän ihmisiä, jotka tekee budjetin niin, että sinne laitetaan jotain lukuja ja sitten kuun lopussa ihmetellään, kun baarissa on mennyt 300e enemmän kuin budjetissa oli siihen merkattu. Itsekin syyllistyin ennen siihen, että kun tilillä oli "ylimääräistä" vaikka se 3000€ niin tuntui, että siitähän riittää moneen asiaan ja sitten kun osti vaikka uuden tietokoneen yhtäkkiä siihen suunniteltuun lomamatkaan ei ollutkaan niin paljon rahaa kuin kuvitteli. Nykyään ei ole ainakaan sitä ongelmaa. Tykkään myös tuollaisestä nyväysmeiningistä eli on ihan kiva tietää, että viimeisen vuoden aikana terveyskategoriassa olen käyttänyt 987,22€ ja tarvittaessa saan suoraan irti kaikki yksittäiset maksut, jos tämä tuntuu paljolta.
 
Liittynyt
17.06.2019
Viestejä
1 971
Varmaan tässä on tosiaan se, että eri ihmisillä on erilaisia tarpeita ja yksi ratkaisu ei sovellu kaikille. Jos rahaa osaa muutenkin käyttää hyvin, ei sen loppuminen todennäköisesti ole suuri vaaratekijä, mutta luulen, että alkuperäisessä kohderyhmässä ovat erityisesti juuri ne, joilla tämä onnistu kovin hyvin. Tiedän ihmisiä, jotka tekee budjetin niin, että sinne laitetaan jotain lukuja ja sitten kuun lopussa ihmetellään, kun baarissa on mennyt 300e enemmän kuin budjetissa oli siihen merkattu. Itsekin syyllistyin ennen siihen, että kun tilillä oli "ylimääräistä" vaikka se 3000€ niin tuntui, että siitähän riittää moneen asiaan ja sitten kun osti vaikka uuden tietokoneen yhtäkkiä siihen suunniteltuun lomamatkaan ei ollutkaan niin paljon rahaa kuin kuvitteli. Nykyään ei ole ainakaan sitä ongelmaa. Tykkään myös tuollaisestä nyväysmeiningistä eli on ihan kiva tietää, että viimeisen vuoden aikana terveyskategoriassa olen käyttänyt 987,22€ ja tarvittaessa saan suoraan irti kaikki yksittäiset maksut, jos tämä tuntuu paljolta.
Toimiiko toi käytännössä niin että voin ennustaa vaikka jokaisen tulo- ja menosarakkeen tarkastikin jos haluan? Tuohan on aika näppärä, kyllä tossa muutamankin iltaa saa exceliä vääntää että edes lähelle vastaavaan pääsee. Lyhyen aikavälin säästöjä varten ja vähän sinnepäin mittakaavassa saa kyllä helposti tehtyä itsekin taulukon, mutta tarkempaa ennustamista varten ja vaihtoehtojen pyörittelyyn tuo vois olla ihan kiva työkalu. Voiko tota samaa käyttää kätevästi talouden molemmat palkansaajat?
 
Liittynyt
21.02.2020
Viestejä
718
Itse ainakin ajattelen että kaikki kuukausimaksujen kilpailuttamiset, puhelin, netti, sähkö ovat kuitenkin ihan nappikauppaa. Jo se että ottaako yhden 10€ hintaisen suoratoistopalvelun ja pitää sitä vuoden syö heti nuo liittymien kilpailutuksien edut pois. Tietenkään ei kannata maksaa 2014 hintoja enää tänäpäivänä mutta joku -20% parempi kk maksu on kuitenkin vaan vaikka säästönä 50€ vuodessa (20->16€, eli 12x4). Samaten kaupassa tarjousten perässä juoksulla ei kovin mitään etua lopulta saa verrattuna siihen että katsoo mitä ostaa joka kerta. Tekemisen fiilis ei ole sama kuin että jotain on oikeasti saatu aikaan. Voihan sitä luntakin lapioida lusikalla ja varmasti hiki tulee.

Esim jotkut pikaruoka-annokset ovat kokoonsa nähden todella kalliita ja esimerkiksi syömällä työpaikalla mikrossa lämmitettävän 4 egen ruoan sen sijaan että ottaisi kotoa itse tehtyä ruokaa ja lämmittäisi sitä, saa jo parhaimmillaan aikaan kymppien lisäkulut viikossa. Ja ei maistu paremmalle. Lounasruokaloiden hinnoista puhumattakaan. Toki 4 egen mikroateria on halvempi kuin se lounas mutta jos haluaa niin pääsee siitäkin helposti vielä alaspäin. Tälläkin voi saada jo aikaan puolentoista tuhannen säästön vuodessa, tai enemmänkin jos ostaa ruoat monesti saman päivän aikana.

Hyvä ja fiksu taloudenhallinta on ennakolta hyvin suunniteltua mutta myös jälkikäteen tarkastettua ja toteutunutta ja väitän että ilman tällaisia tarkistuksia on helppo elää siinä kuplassa että itse tekee asiat hyvin kun suunittelee hyvin. Mutta sitten tuleekin joku 300€ baarikuukausi ja pienituloisen elämä on vaikeaa. Tuo rahankäytön opettelu on vähän samaa kuin painonhallinnan opettelu. Suurin osa osaa sumplia päivän kalorit ja liikunnat siten että pitkällä tähtäimellä ei liho tai kuluta kaikkea rahaa turhuuteen kun tietää heti että ei ole varaa eikä lainarahalla voi elää. Osa taas ei osaa kaupassakaan käydä ilman että karkkihylly kolutaan läpi tai sitten aina tulee yllätyksenä että raha ei riitä kun on muka suunniteltu mutta ei ole tehty.
 

Verity

Mitä häh?
Tukijäsen
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
279
Toimiiko toi käytännössä niin että voin ennustaa vaikka jokaisen tulo- ja menosarakkeen tarkastikin jos haluan? Tuohan on aika näppärä, kyllä tossa muutamankin iltaa saa exceliä vääntää että edes lähelle vastaavaan pääsee. Lyhyen aikavälin säästöjä varten ja vähän sinnepäin mittakaavassa saa kyllä helposti tehtyä itsekin taulukon, mutta tarkempaa ennustamista varten ja vaihtoehtojen pyörittelyyn tuo vois olla ihan kiva työkalu. Voiko tota samaa käyttää kätevästi talouden molemmat palkansaajat?
Jos haluaa tehdä pidemmälle tulevaisuuteen meneviä ennusteita softan sisällä, ei ole ehkä paras työkalu siihen, koska ideana on se, että budjetoidaan aina ne rahat, mitä on käytettävissä sillä hetkellä. Jos käyttää YNABia jonkin aikaa ja haluaa pyöritellä historiallista tietoa siitä, mitä mihinkin on kuluttanut ja milloin, sekä arvioida sen pohjalta paljonko tiettyyn asiaan tulee varata rahaa, toimii ainakin itselläni tosi hyvin. Esim. kaikki normaalit laskut laitan toistuvana maksuna ja sitten pistän tavoitteet esim. asuminen kategoriaan, paljonko sinne laitan kuukaudessa. Saan myös varoituksen, jos jossain kategoriassa esim. tulossa oleva lasku menee yli varatun rajan. Lisäksi kaikenlaisia säästötavoitteita voi laittaa yms. Tietääkseni voi käyttää useampi henkilö samaa budjettia vaikka itse käytänkin yksin. Lisäksi on mobiiliappi, jolla voi vaikka ostoksen lisätä suoraan heti kaupassa. Jos yhtään tarkemmin kiinostaa, kannattaa vaikka katsoa joku video tuosta tai ihan vaan kokeilla. Osa ei vaan tykkää ja toisilla toimii tosi hyvin. Makuasioita nämäkin.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
57
Omat jutut:
-700€ palkan tultua Nordnettiin/jemmatilille
-Bonareista vähintään puolet sijoituksiin
-Auton ei tartte olla mitään uusinta uutta, mutta en aja millään paskalla jolla hävettää ajaa
-Loput (about 2,6 k€) saa vetää sileeks muiden kulujen (kämpän lyhennykset yms) jälkeen
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.02.2017
Viestejä
693
-Jos täällä nuorempia ihmisiä niin sellainen säästövinkki että älkää ostako alkoholia baarissa/pubeissa/ravintoloissa. Säästää ison summan kun juo pussikaljaa ja jos oikein painostetaan baarissa niin sen yhden sitten ostaa jota litkii loppuillan. -Harrastukset kannattaa valita myös fiksusta, varmasti löytyy kivoja harrastuksia johon ei kulu rahaa.
-Osakkeita kannattaa ostella tasaseen tahtia, varsinkin kasvavia jenkkiteknologiayrityksiä.
-Mitään turhaa ei kannata ostella, tuohon on helppo sortua kun selailee hyvät tarjoukset ketjua, mutta pysykää veljet vahvoina.
-Auto on yllättävän iso kulu, muuta kaupunkiin / työpaikan lähelle.
-Älä ikinä asu vuokralla, ellet ole opiskelija tai tiedät että tulet asumaan siinä max 2 vuotta. Asuntolaina on tällä hetkellä "ilmanen" ja jos pari kk katsot asuntoja, löytyy varmasti kämppiä joista saat omat takaisin sekä lyhennät omaa lainaa etkä vieraan.
-Käytä aina hinta.fi tai vastaavaa kun jotain ostat, ja katso vielä saksan amazonista, sieltä kun saa yleensä kaiken halvemmalla kuin suomesta ja tavara tulee alle viikossa.

Tätä listaa voisi jatkaa pitkään. Itsellä 20v ikäsenä oli tavoite olla velaton 30v ikävuoteen asti ja siinä oli helppo onnistua kun ei heitä rahaa menemään. Nyt on yksin ostettu 200k kämppä alla ilman lainaa ja ilman stressiä rahasta ja ikää tasan 30v. Jokainen penni itse tienattua koska perhe ollut täysin rahaton, joka varmasti itseäni muovasikin säästeliääksi ihmiseksi.

Edit: itse ketjuhan oli elämisen kustannuksista itseasiassa eikä säästämisestä. Omat kustannukset: 100€ kuussa asumiskulut (yhtiövastike/sähkö/vesi/netti/puhelin/lämmitys) ja lopuilla rahoilla ruokaa. Eipä muita kuluja ole. Autolle ei ole tarvetta koska asun keskellä kaupunkia sekä julkinen on ilmaista. Harrastuksena lenkkeily, pingis yms muita mailapelejä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
5 769
Käytettyä tavaraa on paljon. Nykyisestä omistusrivarinpätkästä ei taida montaa huonekalua joka olisi tarvinnut käydä rahalla ostamassa. Suvussa on ollut tapana ostaa kestävää tavaraa(puisia huonekaluja lastulevyn sijaan) ja näitä aina välillä siirtyy sukupolvelta toiselle. Itse jos ostan jotain niin ostan tyypillisesti kallimpaa, mutta pitkäkestoista kuten sievin kenkiä. Tällä hetkellä jalassa on sukat joilla on elinikäinen takuu, kahvinkeitin on moccamaster, tiskikone miele ja auto Honda joka hallitsee oman ikäistensä autojen katsastustilastoja(5 vuoteen ei muita kuluja kuin bensa ja reilu satanen vuodessa liikennevakuutukseen). Kaikki valittu sen perusteella että näihin tarvitsisi käyttää rahaa mahdollisimman harvoin. Puhelinta tulee vaihdettua ehkä 5 vuoden välein ja silloinkin johonkin malliston kärkimalliin, jonka hinta on juuri tipahtanut puoleen siitä mitä se julkaisuhetkellä oli, koska juuri julkaistiin uudempi mallisto. Ei tämä tunnu yhtään rahojen kanssa sniiduilulta kun kaikki tavarat on suht laadukasta, mutta ns. talouden "ylläpitokulut" jää huomattavan pieniksi. Välillä on tullut pienennettyä työmääriä reilustikkin ja otettua palkkaa vaan 1k€/kk, koska sekään ei kulu.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
Käytetyn tavaran ostamisen lisäksi kannattaa muistaa sen myyminen. Ei ole konmarittajat ihan hakoteillä, sillä sen lisäksi, että sen turhan roinan hävittäminen parantaa elämänlaatua, voi niitä aiemmin tehtyjä mokia hyvittää puhtaalla käteisellä.

Lomautusten inspiroimana olen itse nyt koronan aikana pannut toriin monen tonnin edestä vanhaa kampetta, joiden olemassaoloa ei edes muistanut. On se kumma miten paljon ihmiset ostaa kaikennäköistä romua. Tietysti näissäkin pitää katsoa hintataso siten, ettei jonkun kympin rihkaman vuoksi tarvitse suunnitella kaupankäyntitreffejä useampien viestien avulla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
Jos YNABin vuosimaksu hiertää, kannattaa tsekata Budgeting with Buckets. Trial-versiossa ei ole aikarajaa tai rampautettua toiminnallisuutta, ja rekisteröinti on $49 kertalaaki, jolla softaa voi käyttää vaikka koko perhe.

Pikaisella tämän illan testailulla periaate on ihan sama kuin YNABin nollasumma/kirjekuorimenetelmä, mutta kutsuu kuoria ämpäreiksi. Kannattaa ladata uusin beta ja vaihtaa asetuksista numeroformaatti oikein. Varovainen suositus.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.08.2019
Viestejä
689
Jos YNABin vuosimaksu hiertää, kannattaa tsekata Budgeting with Buckets. Trial-versiossa ei ole aikarajaa tai rampautettua toiminnallisuutta, ja rekisteröinti on $49 kertalaaki, jolla softaa voi käyttää vaikka koko perhe.

Pikaisella tämän illan testailulla periaate on ihan sama kuin YNABin nollasumma/kirjekuorimenetelmä, mutta kutsuu kuoria ämpäreiksi. Kannattaa ladata uusin beta ja vaihtaa asetuksista numeroformaatti oikein. Varovainen suositus.
YNAB on mielestäni kallis. Ja minulla on rahaa hankkia se.

Omalla kohdalla You Need A Budget on ylimääräinen seinä. Siis vaikka minulla olisi YNAB tai ei olisi sitä, talouteni olisi yhä huippukunnossa.

En voi perustella itselleni mitenkään YNABin hankintaa 71 euroa vuodessa.

Olen velaton ja elän säästäväistä elämää, vuokra on halvin mitä seudulla on, ollen 10 euroa neliömetrille. Asuntoni on noin 40 nm.

Siis YNAB on hieno ohjelma, mutta kun en säästä sillä ensimmäisen vuoden aikaan 6000. Minulle toimii parahiten se, että jos tuloa on, 50% otetaan pois. Näin olen säästänyt työvuosien aikana tuhansia ja taas tuhansia. Budjetin taas tiedän, ja käytän toki ilmaista budjetointisoftaa siihen. Siihen syötän excel-tyyppisesti ne budjetit ja elän sen mukaan joka kategoriassa. Siis jos ostaisin ynabin, heittäisin rahat hukkaan.

Netistä löytyy paljon ilmaisia vaihtoehtoja kuten Sendee, Toshl Finance ja Penno budjetointi. Ja ne kaikki toimii oikein hyvin. Ellei helpommin kuin ynab.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
148 531
Viestejä
2 818 624
Jäsenet
54 006
Uusin jäsen
anatoly

Hinta.fi

Ylös Bottom