Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tais kuitenki olla että Heathrowlle ei riitä finnairille sopivia laskeutumisaikoja jos meille tulee kesäaika ja niille jää talviaika.
Väestöllinen vai maantieteellinen keskipiste ja otetaanko vesialueet mukaan?Se valitaan Suomen keskellä olevan aikavyöhykkeen mukaan.
Väestöllinen vai maantieteellinen keskipiste ja otetaanko vesialueet mukaan?
69 kilometriä, mittasin muuttamalla samat N-piirit ja laskemalla tuosta päijänteen yli, ylempänä olis ollu lyhyempi matka, mutta myös kapeampi aikavyöhyke.Ei sillä taida olla väliä, eikös suomi osu +2 haarukkaan molemmilla
Mutta mitenköhän iso ero noilla määreillä on?
Veikkaan että väestökeskiarvo on 50km lännemmässä kuin maantieteellinen.
E: maantieteellinen keskipiste on siikalatvalla (64°10′50.55″N, 25°48′11.6″E) ja väestöllinen sappeella (61.3876° N, 24.5081° E)
Googlemaps ei osaa kertoa pelkkää leveys suuntaista eroa kilometreissa.
Joo, ihan hyvä. Tuntuu, että porukka on ehkä lopulta valveutuneempia tuon kellojen siirtelyn hyödyllisyydestä, kun noita eri argumentteja kesä ja talviajan puolesta on esitetty.Eipä ole kellojen kääntely päättymässä ihan lähiaikoina, vaikka kuinka olisi meillä asiasta päätetty.
USU: Kellojen siirtely jatkuu edelleen | Verkkouutiset
USU: Kellojen siirtely jatkuu edelleen | Verkkouutisetwww.verkkouutiset.fi
Minäkin olin alunperin kellojen siirtelyä vastaan, mutta tämän kaiken vänkäyksen jälkeen olen enemmän tämän tutun käytännön puolella. Pimeys ei kiinnosta, joten tämä on ok.Joo, ihan hyvä. Tuntuu, että porukka on ehkä lopulta valveutuneempia tuon kellojen siirtelyn hyödyllisyydestä, kun noita eri argumentteja kesä ja talviajan puolesta on esitetty.
Ensin vastustit siirtelyn lopettamista ja nyt kannatat nykyistä systeemiä?Minäkin olin alunperin siirtelyn lopettamista vastaan, mutta tämän kaiken vänkäyksen jälkeen olen enemmän tämän tutun käytännön puolella. Pimeys ei kiinnosta, joten tämä on ok.
Siitä on jauhettu aiemmin ketjussa varmaan sadan viestin verran, niin ei oikein jaksaisi aloittaa samaa alusta. Tässä yksi aiempi kommenttini aiheesta.Ensin vastustit siirtelyn lopettamista ja nyt kannatat nykyistä systeemiä?
Selitätkö vielä mikä ero noilla käytännössä on, kun ei oikein aukene.
En nyt ihan hoksannut mihin viittasit tuolla negatiivisuudella, mutta ehkä se ei ole niin olennaista. Olen ollut alunperin pysyvän kesä-ajan puolella (ja olisin edelleenkin), mutta kanta muuttui koko kääntelyyn siinä vaiheessa, kun alettiin pakottamaan talviaikaa pysyväksi. Varmaan se pysyvä kesä-aikakin ottaisi monia päähän, joten kokonaisuutena tämä nykyinen lienee paras kompromissi suurimmalle osalle. Tai ainakin minulle näin.No jaa.
Kellojen siirtelyn lopettamisen vastustaminen ja kellojen siirtelyn kannattaminen ovat ainakin minulle kaksi täysin samaa asiaa. Okei, toinen on vastustamista ja toinen kannattamista, joten pieni sävyero siinä on. Mutta kuitenkin käytännössä tarkoittavat samaa asiaa.
En nyt nopealla vilkaisulla löytänyt yhtäkään noista sadasta viestistä, joissa tuota eroa on pohdiskeltu, mutta kiva, että olet päässyt eroon negatiivisuudesta ja lähestyt asiaa positiivisuuden kautta.
Lue boldatut kohdat huolella niin ehkä tämä aukeaa.Minäkin olin alunperin siirtelyn lopettamista vastaan, mutta tämän kaiken vänkäyksen jälkeen olen enemmän tämän tutun käytännön puolella. Pimeys ei
Lue boldatut kohdat huolella niin ehkä tämä aukeaa.
Aah joo, sori, pitääkin korjata. En huomannut kirjoittaneeni noin. Tarkoitin tietenkin, että olin alunperin kellojen siirtelyä vastaan. Ja olen toki edelleen, mutta jos vaihtoehto on pysyvä talviaika, niin sitten valitsen mieluummin nykyisen mallin.Lue boldatut kohdat huolella niin ehkä tämä aukeaa.
Ennen olin sitä mieltä että tuo kellojen siirto on ihan yhdentekevä asia, ainut joka välillä ärsytti oli se että ei muistanut milloin kellot siirrettiin ja olit myöhässä koulusta tms. mutta todellisia ongelmia se ei aiheuttanutEnnen oli sinänsä aika sama, mutta nyt konkretisoituu tämä järjettömyys ihan tosissaan kun on alle vuoden ikäinen lapsi. Nukkuminen on muutenkin todella huonoa ja herätään ~viideltä. Nyt sitten käännetään kelloja niin herätään jatkossa neljältä
Kyllä nimenomaan näin. Parempi kun olisi aina kesäaika. Talviaikakin on nytkin vaan 5kk kun on muutenkin pimeää niin en näe mitään hyötyä koko virityksestä. Paljon parempi olisi aina olla kesäajassa jossa nytkin suurin osa vuodesta ollaan.Tässä selkeesti kaks viimestä kommentoijaa siis ei todellakaan halua lopettaa kesäaikaa.
Eteläisempien maiden osalta tuo kellojen siirtely vaikuttaa paljon vähemmän, koska vuodenaikaiset vaihtelut ovat suhteellisen pieniä. Yhteiskunnan rytmi on ajautunut myöskin aikavyöhykkeen ja valoisan ajan mukaiseksi.Ainakaan itselleni absoluuttisella kellonajalla ei ole merkitystä (ts. kesä- tai talviaika tai vaikka sitten suoraan GMT+0/UTC0), koska yhteiskunnan toiminta kyllä pyörähtää järkeviin kohtiin kohtuullisessa ajassa. Esimerkkinä käy hyvin Espanja, jossa käytetään keskieuroopan aikaa (GMT+1), mutta yhteiskunta toimii kellonaikaan nähden hyvin myöhäisellä rytmillä eli töissä käydään ja muuta elämää eletään käytännössä auringon suunnilleen samoihin aikoihin kuin muuallakin.
Kellojen kääntely taas luo turhan epäjatkuvuuskohdan, josta on syytä päästä eroon jo periaatteestakin, mutta myös käytännön syistä.
Niin ja joku toinen lapsi herää myöhemmin. Sehän absurdia oliskin, että sinun skidisi heräämisaika merkitsisi yhtään mitään isommassa mittakaavassa. Mutta tottakai sen ymmärtää, että oma henkilökohtainen mukavuus on se joka merkitsee eniten.Ennen oli sinänsä aika sama, mutta nyt konkretisoituu tämä järjettömyys ihan tosissaan kun on alle vuoden ikäinen lapsi. Nukkuminen on muutenkin todella huonoa ja herätään ~viideltä. Nyt sitten käännetään kelloja niin herätään jatkossa neljältä
Itse kannatan pysyvää talviaikaa ihan vain siitä syystä, että lapset saavat edes vähän enemmän aamuihin valoa ja turvaa koulutielle.Eteläisempien maiden osalta tuo kellojen siirtely vaikuttaa paljon vähemmän, koska vuodenaikaiset vaihtelut ovat suhteellisen pieniä. Yhteiskunnan rytmi on ajautunut myöskin aikavyöhykkeen ja valoisan ajan mukaiseksi.
Kesäaikaa kutsutaan englanniksi daylight saving time ja nimi tulee suoraan siitä, että päivänvaloa säästetään. Aurinko alkaa nousta aiemmin kuin jollain päivärytmillä elävät heräävät ja tuota hukkanaheitettyä valoa säästetään tunnilla siirtämällä se iltaan, koska päivärytmi nyky-yhteiskunnassa on iltapainotteinen.
Oikeastaan talviajan puolesta puhuu vain se verrattain kapea hetki, kun hämärä aamu saadaan valoisammaksi.
Väitteet siitä, että omaa päivärytmiä voisi sovittaa mielensä mukaan valoisuutta ajatellen eivät ole realistisia, joten joko tyydytään siirtelemään kelloja tai ei, mikäli ei niin silloin kesäajassa on järkeä.
Itse kannatan pysyvää talviaikaa ihan vain siitä syystä, että lapset saavat edes vähän enemmän aamuihin valoa ja turvaa koulutielle.
Pelkästään omaa napaani katsoen, niin ihan sama, kunhan tuo siirtely loppuisi. Menee aina viikko-pari, kun tuohon sopeutuu.
Ei ole enää omia lapsia siinä iässä, mutta voihan tässä maailmassa muitakin ajatella, vaikka taitaa olla vähän poissa muodista, kun tämänkin aiheen valitusta kuuntelee Paremmin se yleinen luonnonvalo auttaa kuin nuo heijastin ja otsalamppu. Ja vähemmän vaaraa aikuisille ihmisille on siitä, että pimeä tulee illasta aiemmin.Osta niille heijastin ja otsalamppu
Jos tällainen päätös tehtäisiin sillä verukkeella, että joillakin lapsilla on koulumatkalla paikkoja, joissa olisi kiva olla parempi näkyvyys, niin aika löyhin perustein ollaan liikkeellä.Ei ole enää omia lapsia siinä iässä, mutta voihan tässä maailmassa muitakin ajatella, vaikka taitaa olla vähän poissa muodista, kun tämänkin aiheen valitusta kuuntelee Paremmin se yleinen luonnonvalo auttaa kuin nuo heijastin ja otsalamppu. Ja vähemmän vaaraa aikuisille ihmisille on siitä, että pimeä tulee illasta aiemmin.
Ja aikuisten ihmisten valitus jostain harrastusten valoisuudesta olisi jollain tasolla järkevämpi? Tuo nyt sentään on lasten osalta pakollista liikkumista ja kyse turvallisuudesta. Sanoisin, että ainakin kertaluokkaa vähemmän löysä.Jos tällainen päätös tehtäisiin sillä verukkeella, että joillakin lapsilla on koulumatkalla paikkoja, joissa olisi kiva olla parempi näkyvyys, niin aika löyhin perustein ollaan liikkeellä.
Ja aikuisten ihmisten valitus jostain harrastusten valoisuudesta olisi jollain tasolla järkevämpi? Tuo nyt sentään on lasten osalta pakollista liikkumista ja kyse turvallisuudesta. Sanoisin, että ainakin kertaluokkaa vähemmän löysä.
Kyse olikin turvallisuuden lisäämisestä, jos pitäisi valita käytetäänkö tuo siirto nyt välillä aikuisten harrastusvalo vs. lasten koulumatka. Tuohon aikuisten harrastusvaloisuuteen nämä keskustelut kun tuntuvat aina kääntyvän, jostain kumman syystä. Entä moneenkos tuhanteen tuollaiseen kyytiin ajattelit antaa maksusitoumuksen, koska ilmaistahan se ei ole?Kumma, kun lapset on pimeässä osannut ennenkin liikkua, niin nyt ei? Jos pimeys on niin suuri ongelma, niin koulukyyti on siihen hyvä ratkaisu tai sitten voisi neuvotella koulunalkamisaikoja myöhemmäksi, mikä on monien tutkimusten perusteella hyvä asia.
Tuohon voi heti alkuun todeta, että nuo liikkumiset eivät ole pakollisia. Sen jälkeen se on sitten vanhempien harkinnan mukaan, mihin mennään ja miten. Esim. kaveri saattaa asua vieressä, mutta koulu on 3km pimeän pyörämatkan päässä.Lapset liikkuu myös iltaisin kavereiden luo ja harrastuksiin. Silloinko on ok olla pimeää ja vaarallista liikkua, mutta ei aamulla?
Eteläisempien maiden osalta tuo kellojen siirtely vaikuttaa paljon vähemmän, koska vuodenaikaiset vaihtelut ovat suhteellisen pieniä. Yhteiskunnan rytmi on ajautunut myöskin aikavyöhykkeen ja valoisan ajan mukaiseksi.
Kesäaikaa kutsutaan englanniksi daylight saving time ja nimi tulee suoraan siitä, että päivänvaloa säästetään. Aurinko alkaa nousta aiemmin kuin jollain päivärytmillä elävät heräävät ja tuota hukkanaheitettyä valoa säästetään tunnilla siirtämällä se iltaan, koska päivärytmi nyky-yhteiskunnassa on iltapainotteinen.
Oikeastaan talviajan puolesta puhuu vain se verrattain kapea hetki, kun hämärä aamu saadaan valoisammaksi.
Väitteet siitä, että omaa päivärytmiä voisi sovittaa mielensä mukaan valoisuutta ajatellen eivät ole realistisia, joten joko tyydytään siirtelemään kelloja tai ei, mikäli ei niin silloin kesäajassa on järkeä.
Kyse olikin turvallisuuden lisäämisestä, jos pitäisi valita käytetäänkö tuo siirto nyt välillä aikuisten harrastusvalo vs. lasten koulumatka. Tuohon aikuisten harrastusvaloisuuteen nämä keskustelut kun tuntuvat aina kääntyvän, jostain kumman syystä. Entä moneenkos tuhanteen tuollaiseen kyytiin ajattelit antaa maksusitoumuksen, koska ilmaistahan se ei ole?
Siitä olen kyllä samaa mieltä, että jos valittaisiin kesäaika, niin ainakin alakoulun alkamiset pitäisi siirtää tunnilla eteenpäin samassa yhteydessä.
Tuohon voi heti alkuun todeta, että nuo liikkumiset eivät ole pakollisia. Sen jälkeen se on sitten vanhempien harkinnan mukaan, mihin mennään ja miten. Esim. kaveri saattaa asua vieressä, mutta koulu on 3km pimeän pyörämatkan päässä.
Kyllä täälläpäin alkaa edelleen klo 8 myös alimmilla luokilla. Jossain päin Suomea noita on taidettu koittaa siirtää myöhemmäksi, mutta mikään yleinen käytäntö se ei ole.Lasten koulut alkaa siinä 9-10 aikaan ala-asteen aikana. Ne, joilla se koulu alkaa klo 8, niin on sen verran isoja, että se parin kilometrin koulumatka _sijoita tähän liikkumismuoto_, ei ole heille ongelma.
Pimeä tulee jo neljän jälkeen talviaikana, mieluummin sinne sitä valoisuutta edes tunniksi pitemmälle.
Edelleenkään ei ole mitään pakollisia lasten harrastusmenoja. Koulu on tietääkseni edelleen pakollinen ja koskee kaikkia lapsia. Harrastusten osalta on enemmän vaihtelua miten mennään ja koska niitä on. Voivat olla vaikka illalla, jolloin on pimeää joka tapauksessa ja sinne mennään vanhempien kyydillä.Miten ihmeessä se "harrastusvalo" rajoittuu aikuisiin? Samalla tavalla se lapsille toimii. Ja lisää samalla (marginaalisesti) sitä turvallisuutta niillä matkoilla.
Edelleenkään ei ole mitään pakollisia lasten harrastusmenoja. Koulu on tietääkseni edelleen pakollinen ja koskee kaikkia lapsia. Harrastusten osalta on enemmän vaihtelua miten mennään ja koska niitä on. Voivat olla vaikka illalla, jolloin on pimeää joka tapauksessa ja sinne mennään vanhempien kyydillä.
Voidaan vaikka puhua yleisestä harrastusvalosta kouluajan ulkopuolella Lähinnä tuota harrastusvalo -perustetta tulee siihen malliin aikuisilta ihmisiltä, että heidän omat harrastukset kärsii, kun ei ole valoa. Tästä siis tuo. Tottakai itsekin menisin mieluummin valoisalla vaikka lenkille, mutta jos valitsen välillä lasten turvallisempi koulumatka vs. sen ulkopuolinen valoisuus, niin ainakin omasta vinkkelistä tuo on aika no-brainer.Just. Niin se koulukin saattaa alkaa vaikka ysiltä ja sinne mennään vanhempien kyydillä.
Kysymykseni ei liittynyt mitenkään koulumatkoihin, vaan siihen että miten ihmeessä se "harrastusvalo" olisi joku aikuisten juttu.
Voidaan vaikka puhua yleisestä harrastusvalosta kouluajan ulkopuolella Lähinnä tuota harrastusvalo -perustetta tulee siihen malliin aikuisilta ihmisiltä, että heidän omat harrastukset kärsii, kun ei ole valoa. Tästä siis tuo. Tottakai itsekin menisin mieluummin valoisalla vaikka lenkille, mutta jos valitsen välillä lasten turvallisempi koulumatka vs. sen ulkopuolinen valoisuus, niin ainakin omasta vinkkelistä tuo on aika no-brainer.
Ainakin sanamuodot ovat usein oman harrastuksen mukaan, mutta harvapa sitä tietty muiden harrastusten puolesta punnertaaNiin no, sitä harrastusväitettä varmaan kuulee aikuisilta ihmisiltä siksi, että he osallistuvat aktiivisemmin tällaisiin keskusteluihin koululaisiin verrattuna. Itse en ole havainnut moista että yleensä kyseessä olisi nimenomaan ne omat harrastukset, vaan yleisesti kaikkien ulkoharrastukset.
Onpas hankala löytää mitään tarkkoja tilastoja ainakaan yhtäkkiä. Useimmissa mainitaan Liikenneturvan tekemä joku tutkimus, missä todetaan näin: "Kuukausittain tarkasteltuna alakouluikäisille tapahtuu eniten vahinkoja pyöräilijöinä toukokuussa ja syys-lokakuussa. Jalankulkijoina alakouluikäisille sattuu eniten vahinkoja marraskuussa." Sama viittaus on monessa paikassa, esim. Sadat koululaiset joutuvat vuosittain koulumatkalla onnettomuuteen – Liikenneturva muistuttaa aikuisten vastuusta. Tuo sinänsä olisi aika lailla noita syksyn pimeitä ja sateisia aikoja, mutta olisi kyllä ihan mielenkiintoista löytää joku tarkempi tutkimus/tilasto, mistä näkisi esim. jakauman aamun ja iltapäivän välillä jne.Mutta, onko nykyään lasten koulumatkojen turvattomuus pimeyden takia oikea ongelma mikä tarvitsisi suurta parannusta? Ja jos, niin mistä (liikenneturvallisuus?)-tilastoista tämä ilmenee?
Sinänsä samaa mieltä, mutta en oikein usko, että tuo valon määrä siihen merkittävästi auttaa. Jos intoa on mennä, niin tuskin se siihen valon puutteeseen kaatuu. Itse kaipaisin enemmänkin lämpöä, jos pitäisi lämmön ja valon välillä valita Nimim. sormet jäässä pakkasella kunnes veri alkaa kunnolla kiertää.Suomalaisten vähäinen liikkuminen ja ylipaino taas ovat merkittäviä kansanterveydellisiä ongelmia, mihin kyllä kaivataan aktiivisia toimia sen korjaamiseksi. Eikä ainakaan sitä että valoisaa ulkoiluaikaa entisestään kavennetaan.
Kesäaika on paras. Jos tahtoo pimeyttä, voi vetää vaikka pipon silmille.Talviaika on paras. Jos tahtoo aurinkoa, voi mennä lomailemaan etelään tai järjestää elämänsä alkamaan ja päättymään eri aikaan.
UTC aika olisi paras, oltaisiin aina standardin mukaisessa ajassaIntian aika olisi hyvä. +3 meistä niin aurinkokello toimisi edelleen, sitä vaan tarvitsisi kääntää 90 astetta ja iltoihin saisi reilusti valoa
Se olisi tosiaan optimaalista että koko maailma pyörisi saman kellon mukaan. Ei tarttis miettiä että montako tuntia mihinkin on eroa. Toki sitten ihmisten pitäisi vain tottua siihen että jossakin tulee valoissaa klo 8 ja jossakin vaikkapa 17.UTC aika olisi paras, oltaisiin aina standardin mukaisessa ajassa
Voi hyvä isä sentään. Tämä se vasta olisikin kätevää.Se olisi tosiaan optimaalista että koko maailma pyörisi saman kellon mukaan. Ei tarttis miettiä että montako tuntia mihinkin on eroa. Toki sitten ihmisten pitäisi vain tottua siihen että jossakin tulee valoissaa klo 8 ja jossakin vaikkapa 17.