Keittiöväline suosittelut, kysymykset ja muu

Sattui tulemaan lämpömittarina tarvetta. No kävin Motonetista hakemassa tuon Meater plus version.
Onhan tämä kyllä melkoisen hyväntuntuinen vehje ihan ensialkuun.
Ulkolämpöä mittaa 275?asteeseen asti ja sisälämpöä 100:aan. Keskustelee bluetoothilla 50 m etäisyydelle asti tuo on oikeestaan siis pelkkä metallitikku, hienossa puukotelossa, joka toimii laturina. Laturi toimii 1:llä AAA parketilla ja on magneettiin tarttuva.
Parasta koko laitteessa on, että se on Made in Taiwan. Laadun tuntu hyppysissä oli kyllä heti käpistellessä tuntuva. Muutenkin tuo lihan ja uunin tarkka lämpötila sopii vielä grilliinkin oikein hyvin, joka ollut ittellä aikaisemmin mielessä.
 
Kaulin ostolistalla. Puisista voisi hyvä ja halpa olla Ikean MAGASIN Kaulin . Entä teräksiset esim. BLACKVAPOR® Rolling Pin Stainless Steel yms? Nykyään myös tarttumattomalla pinnoitteella olevia kaulimia näyttäisi olevan... Suosituksia/käyttökokemuksia?
Aika vaikea nähdä lisäarvoa tarttumattomalle pinnoitteelle, en itse ottaisi mihinkään missä käytetään voimaa. Veitsistäkin ne tuppaa aika äkkiä irtoilemaan eikä niiden pinnoitteiden eksyminen ruoan sekaan hirveästi lisää houkuttelevuutta.

Noista korotinrenkaista voi tietysti olla joillekin joissain käyttötarkoituksissa hyötyä, mutta varmasti ilmankin pärjää, jos niistä pitää maksaa kymppejä lisää. Ylipäätään isompien rahojen laittaminen kaulimeen vähän epäilyttää, ellei käyttö ole jatkuvaa. Itse pärjäsin vuosia pelkällä viinipullolla ja pärjäisin varmaan vieläkin, mutta pienestä mielenhäiriöstä ostin normaalikokoisen rosterisen kaulimen jokin aika sitten, kun halvalla sain (löytyi Lidlin -50% korista muutamalla eurolla). Puinen minikaulin mulla on ollut vähän pidempään pikkukikkailuun ja sitä tulee käytettyä jopa enemmän.
 
Viimeksi muokattu:
Kysymys. Tavallinen valurautaliesi.

Ostin Fiskars Functional Form -kasarin 1.5L, jonka pohjan halkaisija on 12 cm. Keittolevyt ovat kuitenkin 15 cm, pienimmät kaksi. Miksi Fiskars tekee noin onnettoman pieniä kasareita? Eikö tuolle levylle pitäisi olla 14 cm kasari? Ehdin jo ottamaan tuotteen käyttöön, tuntuu että kun laitan riisiveden keittymään kolmosella-nelosella, kiehuminen kestää ikuisuuden. Voinko reklamoida tuotteen Fiskarsille myyjäliikkeelle? Miksi Fiskars tekee noin onnettoman kokoisia kasareita, en vain ymmärrä. Voiko kyseisen kasarin käyttöä jatkaa 12 cm noin 15 cm keittolevyillä? Energiahukkaa tuossa kun ei kiehu millään?
 
Viimeksi muokattu:
Kysymys. Tavallinen valurautaliesi.

Ostin Fiskars Functional Form -kasarin 1.5L, jonka pohjan halkaisija on 12 cm. Keittolevyt ovat kuitenkin 14 cm, pienimmät kaksi. Miksi Fiskars tekee noin onnettoman pieniä kasareita? Eikö tuolle levylle pitäisi olla 14 cm kasari? Ehdin jo ottamaan tuotteen käyttöön, tuntuu että kun laitan riisiveden keittymään kolmosella-nelosella, kiehuminen kestää ikuisuuden. Voinko reklamoida tuotteen Fiskarsille myyjäliikkeelle? Miksi Fiskars tekee noin onnettoman kokoisia kasareita, en vain ymmärrä. Voiko kyseisen kasarin käyttöä jatkaa 12 cm noin 14 cm keittolevyillä?
Nää on taas niitä viestejä, kun ei oo ihan varma trollataanko vai kysytäänkö tosissaan, mutta here goes: totta kai sen käyttöä voi jatkaa. Miksi ihmeessä edes ostit sen, jos se on mielestäsi onnettoman kokoinen? Ja miksi ihmeessä et kiehauta sitä vettä ensin kutosella ja laske sitten tehoa ykköselle? Millä tahansa liedellä kestää ikuisuuden, jos lämmittää vettä kiehuvaksi puoliteholla. Ja riisi kuuluisi ennemminkin hauduttaa kuin kiehuttaa kypsäksi.
 
Fisrkars tekee sen kokoisia mitkä käyvät kaupaksi. Reklamoida voi aina, vaikka jos se olisi käyttäjän mielestä väärän värinen. Voit jatkaa käyttöä.
 
Fisrkars tekee sen kokoisia mitkä käyvät kaupaksi. Reklamoida voi aina, vaikka jos se olisi käyttäjän mielestä väärän värinen. Voit jatkaa käyttöä.
Lähinnä mietin, että Fiskarsilla on varmasti tiedossa, että valurautalieden pienin levy on 15 cm. Niin miksi tekevät 12 cm pohjan kasareita?
Tefal oli ennen 1.5L ja siinä oli muistaakseni 15 cm pohja.

Riisin keitossa olenkin laittanut maksimille, mutta riisi pitää kuitenkin keittää puolilämmöllä, tai muuten kannen alle vettä kiehuu yli. Mutta kokeiluahan tämä on, täytyy löytää paras tapa kiehauttaa vesi riisille.
 
Hakusessa paistokasari 28cm halkaisijalla, tarttumaton pinnoite ja induktiolla hyvin toimiva.
Mikähän mahtaisi olla paras/laadukkain ja pitkäikäisin?
 
Mikä leikkuulauta olis hyvä? Puisia en mielellään ottaisi kun en jaksa käsin pestä, samaan aikaan olis kiva jos veitset pysyisivät terävinä. Kumia?
 
Mikä leikkuulauta olis hyvä? Puisia en mielellään ottaisi kun en jaksa käsin pestä, samaan aikaan olis kiva jos veitset pysyisivät terävinä. Kumia?
Menee kyllä hiukan trollauksen puolelle tällaiset kysymykset. Jos haluat pitää välineesi kunnossa, peset ne ja teroitat ne, mitkä pitää teroittaa. Jos ei huvita, kannattaa ehkä syödä ulkona. Pysyy laudat puhtaana ja veitset terävinä. Ihme, jos noin minimivaivalla menevä viitsii edes kokata.
 
Olipa hyödyllinen vastaus, kiitos vaivannäöstä.
No se puu säästää terää muovia paremmin, mutta sulle se ei käy, oot pattitilanteessa. Se pattitilanne tulee selkeästi siitä, että kaikenlainen vaivannäkö lähtien puolen minuutin käsinpesusta on sulle kysymyksesi perusteella liikaa. Valitettavasti joudut kaikesta huolimatta huoltamaan kamojasi, ellet päätä käyttää likaisia leikkuulautoja ja tylsiä veitsiä.

Mieti nyt itsekin, minkälaisen viestin välitit kysymykselläsi. Mikä siinä käsinpesussa on vastenmielistä? Sen ehtii tekemään sataprosenttisella varmuudella muun touhun ohessa ennen safkan valmistumista. Se on yksi helpoimmista ja nopeimmista toimenpiteistä, mikä kokkaamiseen kuuluu.
 
Mulla on astianpesukone ja mielelläni pesen astiat siinä.

Vaikka pyrinkin siihen, että keittiö olisi aina siisti, aiheuttaa teinit ja kiireinen arki väkisinkin silloin tällöin tilanteen, jossa lavuaari on täynnä astioita odottamassa astianpesukoneen valmistumista ja silloin käsinpesu on todella ärsyttävää. Vaikkei tuo tapahtuisi kuin kerran kuukaudessa olen vaan huomannut, että asiat sujuu parhaiten kun kaikki yleisessä käytössä olevat kamat saa pestyä koneella.

Googlen perusteella nykyään löytyy vaihtoehtoja jotka voivat olla veitsiystävällisiä ja silti konepestäviä, niin sen puolesta toi kommentti tuntuu oudolta. Jos koet että ekassa viestissä mainitsemani kumi tai jo ehdotettu puukuitu eivät toimi kerro kokemuksistasi?
 
No se puu säästää terää muovia paremmin, mutta sulle se ei käy, oot pattitilanteessa. Se pattitilanne tulee selkeästi siitä, että kaikenlainen vaivannäkö lähtien puolen minuutin käsinpesusta on sulle kysymyksesi perusteella liikaa. Valitettavasti joudut kaikesta huolimatta huoltamaan kamojasi, ellet päätä käyttää likaisia leikkuulautoja ja tylsiä veitsiä.

Mieti nyt itsekin, minkälaisen viestin välitit kysymykselläsi. Mikä siinä käsinpesussa on vastenmielistä? Sen ehtii tekemään sataprosenttisella varmuudella muun touhun ohessa ennen safkan valmistumista. Se on yksi helpoimmista ja nopeimmista toimenpiteistä, mikä kokkaamiseen kuuluu.
Nyt en ihan ymmärrä? Se että välineet tarvitsevat joka tapauksessa ajoittaista ylläpitoa, ei liity kysyjän haluun säästää ajassa/vaivassa juuri ollenkaan.

Ei leikkuulaudan pesun tarvitse olla suoranaisen vastenmielistä että saa haluta minimoida siihen käytettävän vaivan. Voi olla niinkin yksinkertainen tilanne, että ei ole hyvää paikkaa pistää lautaa kuivumaan, tai vaikka halu hyödyntää koneen kuumaa ohjelmaa laudan desinfiointiin. Juuri tuon luontevan kuivauspaikan puutteen takia olen itse siirtynyt puukuituisiin, kutakuinkin ainoa paikka, astianpesukoneen lisäksi, mihin ison laudan saa kyljelleen on tiskiallas. Eikä myöskään ole ollenkaan sanottu että sen pesun voi tehdä ruuanlaiton lomassa, esimerkiksi joku nopea wokki ei jätä yhtään ylimääräistä aikaa laudan pesuun.
 
Ei leikkuulaudan pesun tarvitse olla suoranaisen vastenmielistä että saa haluta minimoida siihen käytettävän vaivan.
Jos alkuperäinen viesti sisältää ainoana perusteluna, että "ei jaksa pestä käsin", mulle tulee siitä tasan se mielikuva, että ei vaan jaksa. Toki asiaa avattiin jälkikäteen, mutta mä en ole selvännäkijä.

Mä itse käytän sekä muovisia että puisia leikkuulautoja. Muovi on haiseville raaka-aineille, puu kivammille. Mun kokkaus sisältää liki sataprosenttisesti kypsytysvaiheen, jolloin ei tarvitse olla haukkana hellan ääressä. Silloin on mainiosti aikaa hoidella siistimiseen ja kattamiseen liittyvät askareet. Kahden hengen taloudessa APK ei täyty joka päivä, joten osa välineistä pestään käsin, koska niitä saatetaan tarvita seuraavassakin kokkauksessa. Siihen on turha uhrata altaallista vettä. Hankaussieni, johon lorautetaan tarvittaessa lisää fairyä, hoitaa leikkuulautojen pesun ihan hujauksessa. Poikkeuksena sipuli, kun sen haju tarttuu sieneen, siihen tarvitaan tippa fairyä ja tiskiharja. Kun ei ole teinejä eikä muitakaan sluibaajia taloudessa, pesualtaassa ei ole ikinä mitään tiskivuorta.
 
Jos alkuperäinen viesti sisältää ainoana perusteluna, että "ei jaksa pestä käsin", mulle tulee siitä tasan se mielikuva, että ei vaan jaksa. Toki asiaa avattiin jälkikäteen, mutta mä en ole selvännäkijä.

Mä itse käytän sekä muovisia että puisia leikkuulautoja. Muovi on haiseville raaka-aineille, puu kivammille. Mun kokkaus sisältää liki sataprosenttisesti kypsytysvaiheen, jolloin ei tarvitse olla haukkana hellan ääressä. Silloin on mainiosti aikaa hoidella siistimiseen ja kattamiseen liittyvät askareet. Kahden hengen taloudessa APK ei täyty joka päivä, joten osa välineistä pestään käsin, koska niitä saatetaan tarvita seuraavassakin kokkauksessa. Siihen on turha uhrata altaallista vettä. Hankaussieni, johon lorautetaan tarvittaessa lisää fairyä, hoitaa leikkuulautojen pesun ihan hujauksessa. Poikkeuksena sipuli, kun sen haju tarttuu sieneen, siihen tarvitaan tippa fairyä ja tiskiharja. Kun ei ole teinejä eikä muitakaan sluibaajia taloudessa, pesualtaassa ei ole ikinä mitään tiskivuorta.
Eikö tällaisessa tilanteessa olisi helpompaa vaan jättää vastaamatta, eikä lähteä vastaamaan yksinomaan oman tilanteeseen peilaten, jättämättä mitään mahdollisuutta erilaiselle toimintaympäristölle ja vielä trollisyytöksiä laukoen?
 
Pysyäksemme aiheessa, tuskailin (liian) pitkään huonon kuorimaveitsen kanssa ja hain paikallisesta Prismasta Victorinoxin kuorimaveitsen alle kympillä. Loistava sijoitus, kuorii helposti ja kuori lähtee hyvin ohuena siivuna pois. Sahalaitaterä kestänee yhtä hyvänä kuin Victorinoxin tomaattiveitsissä, taitaa olla kohta 10 vuotta täynnä ja edelleen terävät veitset.
 
Kuorimaveitsistä puheen ollen, tykkään noista "ritsan" mallisista kapineista, missä on keinuva terä.
 
Mikä leikkuulauta olis hyvä? Puisia en mielellään ottaisi kun en jaksa käsin pestä, samaan aikaan olis kiva jos veitset pysyisivät terävinä. Kumia?
Orthexin/Gastromaxin laudat karhennetulla pinnalla ovat ihan asiallisia. Ovat sopivan "pehmeitä" ja se karhennus lisäksi säästää veistä sileään pintaan verrattuna. Sellaiset kivikovaa muovia olevat sileäpintaiset ovat veitsille myrkkyä.
 
Mikä leikkuulauta olis hyvä? Puisia en mielellään ottaisi kun en jaksa käsin pestä, samaan aikaan olis kiva jos veitset pysyisivät terävinä. Kumia?

Puukuitulauta toimii tässä, ovat konepestäviä. Kestää aikansa mutta käytön myötä pinta tietysti kuluu. Useamman vuoden silti kotikäyttöä kestää. Victorinox merkillä myytäviä tilasin aikanaan amazon.de mutta muuallakin myydään.
 
Kai tämä keittiövälineeksi lasketaan. Onko kukaan muu innoissaan odottelemassa Ninja Slushi masiinaa kuin minä?

https://www.ninjakitchen.com/page/f...jjJY4rMEb7ub4vfTJ3xMrdR2DBegGBDO-RuW9MRJLEsRE

1729484297416.jpeg


Katsellut revieweja läpi ja tämä olisi kyllä kotiin kesäkaudeksi mielenkiintoinen laite. Käytännössä mitä tahansa voi slushata kunhan on sokeria mukana, aina alkoholista milkshakeen. Revikat ovat yllättävän positiivisia.

Laitteen pitäisi tulla Eurooppaan Saksaan marraskuussa myyntiin. Suomessa saadaan varmaan odotella ensi vuoteen, mutta saksan kaupat suomalaiselle usein riittävät. Hinta oletettavasti jotain 300-500€ välillä.
 
Muoviset leikkuulaudat on karsean tuntuisia veitseä vasten ja ne vääntyilee. Paras leikkuulautani on kolmikerroksinen bambusta(?) laminoitu noin 5cm paksu, eli siinä on pinta- ja pohjasäleet eri suuntaan kuin keskiosa. Tämä vastustaa vääntymistä ja halkeamista erittäin hyvin. Öljyää pellavaöljyllä pari kertaa vuodessa niin pysyy hyvänä ja omani onkin varmaan jo 8 vuotta vanha.

Itse pidän leikkuulautaa koko ajan pöydällä valmiina ja leikkaamisen jälkeen pyyhin murut pois, tai paperilla kasvisten kosteuden. Jos sipulia leikkaa niin heti toiseen astiaan ja kevyt huuhtaisu jonka jälkeen kuivaa astiapyyhkeellä ja taas lauta on valmis uusiin hommiin. Muutenkin hyvä leikkuulauta on koko ajan käytössä joten ei se voisi olla koneessa sekuntiakaan ja kun ruokaa tehdään saattaa laudan joutua putsaamaan useammankin kerran (kasviksia, sipulia, juustoraastetta, kypsää lihaa jne). Ainoastaan raaka liha leikataan omalla laudallaan ihan hygieniasyistä.
 
Mulle taas siisteys-, laiskuus- ja hygieniasyistä kaikkien arjessa käytettävien keittiötarvikkeiden täytyy olla konepestäviä. Tähän kuuluu myös leikkuulaudat jotka saa tietty olla hyviäkin sen lisäksi. Puukuitulaudat on ok. Pari vanhaa vääntyilemätöntä muovilautaakin on ollut, nutta en tiedä mistä niitä enää saa.
Puukuitulauta tuntuu alkuun kovalta veitsen alla mutta siihen tottuu. Toimii hyvin muuten sen aikaa minkä kestää.
 
Meillä taitaa olla kuusi muovista leikkuulautaa laatikossa päällekkäin säilössä. Käytön jälkeen ne menevät suoraan pesukoneeseen. Osa laudoista on vanhempia, paksumpia vääntyilemättömiä ja osa uudempia ohuita ja mutkalla sinne sun tänne. Ei se nyt erityisesti leikkaamista haittaa työtason päällä.

Ainoat puiset laudat on nykyään leivän leikkaamisen alustoina / kaapissa jos joskus tarvii hienompaa juustojen tai paistin tarjoiluun.
 
Mutta eihän leikkuulautoja tarvitse kuin yhden kunnollisen ja riittävän ison että mahtuu leikkaamaan, ja toinen lihalle hygieniasyistä. Toki tarjoilua varten on hyvä olla kaikenlaista pikkulautaa mutta leikkaamiseen yksi iso ja paksu riittää vallan hyvin. Toki jos haluaa pestä koneessa niin sitten pitää olla siihen sopiva mutta ei leikkuulauta ole jatkuvasti siinä kunnossa että se tarvitsisi pestä. Yleensä pyyhkiminen riittää ja jos ei riitä niin siinä ajassa sen pesee kuin asettaa koneeseenkin. Pitäähän se veitsikin pestä käsin jos haluaa pitää terävänä.

Tapansa kullakin mutta kunnollista puista lautaa ja hyvää terävää veistä ei korvaa mikään leikkuutuntumassa IMO. Ja lisäksi yritän minimoida muovin keittiössäni, enkä edes tykkää muovisen leikkuulaudan tuntumasta koska takertelee sivusuunnassa veitseä liikuteltaessa.
 
Itse suosin isoa ja paksua 400x300x40mm puista leikkuulautaa. Jokaisen käyttökerran jälkeen suihkutan pullosta 10% etikkavettä ja pyyhin talouspaperilla. Helppo pitää puhtaana. Muutaman kerran vuoteen öljyä pintaan.

Lihaa/kalaa varten on sitten iso 530x325x15mm muovinen leikkuulautaa. Tuokin on sen verran paksua tavaraa, ettei vääntyile mihinkään.
PXL_20241016_160410753.jpg
 
itäähän se veitsikin pestä käsin jos haluaa pitää terävänä.

Pesen perusveitset (Global, Victorinox jne. stanssatut keittiöveitset joita käytän päivittäin) tiskikoneessa. En ole kyllä huomannut että konepesulla olisi juuri vaikutusta terävyyteen kun veitset laittaa tukevasti koneen aterinhyllylle. Tästä on paljon keskusteluja millä mekanismilla konepesu tylsyttäisi veitsiä jos ne on tukevasti koneessa.
Olen teroittanut veitsiä harrastuksena hifistellen vesikivillä, kulmaohjaimilla ja stropeilla. Keittiöveitsissä päädyin sittemmin chef choice teroittimeen, konepesuun ja konepestäviin leikkuulautoihin jotta mulla on puhtaat, hyvässä käyttöterässä olevat välineet aina laatikossa minimaalisella vaivalla ja ajankäytöllä.
 
Onko vinkkiä, mikä Chef's Choicen malli olisi riittävä (= oikean hintainen) peruskokkaajalle? Olen lähinnä pyyhkäissyt puikolla teriä vähän paremmaksi, mutta lopputulos voisi tietysti olla parempikin kun en todellakaan ole miettinyt mitään optimikulmia tms. Itsekään en ole huomannut terien tylsyvän konepesussa ja pesenkin käsin vain ne veitset, missä on puuta.
 
Pesen perusveitset (Global, Victorinox jne. stanssatut keittiöveitset joita käytän päivittäin) tiskikoneessa. En ole kyllä huomannut että konepesulla olisi juuri vaikutusta terävyyteen kun veitset laittaa tukevasti koneen aterinhyllylle. Tästä on paljon keskusteluja millä mekanismilla konepesu tylsyttäisi veitsiä jos ne on tukevasti koneessa.
Olen teroittanut veitsiä harrastuksena hifistellen vesikivillä, kulmaohjaimilla ja stropeilla. Keittiöveitsissä päädyin sittemmin chef choice teroittimeen, konepesuun ja konepestäviin leikkuulautoihin jotta mulla on puhtaat, hyvässä käyttöterässä olevat välineet aina laatikossa minimaalisella vaivalla ja ajankäytöllä.
Varmaankin tuo pesukoneen tylsyttäminen perustuu pääasiassa siihen että veitsi osuu helposti muihin metalliesineisiin. Meillä ei ole koskaan ollut koneessa erillistä aterinhyllyä joten veitsiä ei saa koneeseen turvallisesti.

Onko vinkkiä, mikä Chef's Choicen malli olisi riittävä (= oikean hintainen) peruskokkaajalle? Olen lähinnä pyyhkäissyt puikolla teriä vähän paremmaksi, mutta lopputulos voisi tietysti olla parempikin kun en todellakaan ole miettinyt mitään optimikulmia tms. Itsekään en ole huomannut terien tylsyvän konepesussa ja pesenkin käsin vain ne veitset, missä on puuta.
Itselläni on se edullinen pieni matkateroitin ja tuntuu sekin pitävän veitset terässä. Toistaiseksi olen käyttänyt siitä vain sitä vimeistelypuolta jossa on keraamiset teroituspäät ja kivellä hoitanut karkeamman teroituksen jos tarvetta. Olen kyllä katsellut niitä isompia joissa on sekä 20 että 15 asteen teroituspäät ja lisäksi viimeistely. Nämä ovat timanttivempeleitä ja olen jäänyt vielä miettivälle kannalle.
 
Pesen perusveitset (Global, Victorinox jne. stanssatut keittiöveitset joita käytän päivittäin) tiskikoneessa. En ole kyllä huomannut että konepesulla olisi juuri vaikutusta terävyyteen kun veitset laittaa tukevasti koneen aterinhyllylle. Tästä on paljon keskusteluja millä mekanismilla konepesu tylsyttäisi veitsiä jos ne on tukevasti koneessa.
Olen teroittanut veitsiä harrastuksena hifistellen vesikivillä, kulmaohjaimilla ja stropeilla. Keittiöveitsissä päädyin sittemmin chef choice teroittimeen, konepesuun ja konepestäviin leikkuulautoihin jotta mulla on puhtaat, hyvässä käyttöterässä olevat välineet aina laatikossa minimaalisella vaivalla ja ajankäytöllä.

Sama juttu meilläkin.

Itse voisin kyllä ihan hyvin yhdenkin leikkuulaudan lähestymiseen siirtyä, jos olisin ainoa meillä joka sitä leikkuulautaa käyttää.

Mutta ikävä kyllä muukin perhe aktiivisesti tekee kaikenlaista ruokaa tai välipalaa käyttäen leikkuulautaa ja sen puhdistus jäisi silti usein mun tehtäväksi. Sen takia on sitten parempi että noita lautoja on riittävästi ja ne voi konepestä. Sama koskee myös veitsiä.

Laudan suhteen on myös se, että mitä kovempi lauta on, sitä helpommin veitsi tylstyy (mikäköhän tuosta on oikea taivutusmuoto). Ja mieluummin vaihdan leikkuulautoja kuin teroitan veitsiä.
 
Myös kumisia leikkuulautoja kannattaa harkita. Laudan sisällä puusydän joka estää vääntymästä, mutta ovat kuitenkin suhteellisen kevyitä lautoja. Lisäksi on konepestäviä. Ei kopise samalla tavalla kuin puukuitulaudat. Matala vedenimukyky estää bakteerien ja homeen kasvua, mikä tekee laudasta erittäin hygieenisen.


Kumileikkuulaudat | Hiomakivi.fi
 
Varmaankin tuo pesukoneen tylsyttäminen perustuu pääasiassa siihen että veitsi osuu helposti muihin metalliesineisiin. Meillä ei ole koskaan ollut koneessa erillistä aterinhyllyä joten veitsiä ei saa koneeseen turvallisesti.


Itselläni on se edullinen pieni matkateroitin ja tuntuu sekin pitävän veitset terässä. Toistaiseksi olen käyttänyt siitä vain sitä vimeistelypuolta jossa on keraamiset teroituspäät ja kivellä hoitanut karkeamman teroituksen jos tarvetta. Olen kyllä katsellut niitä isompia joissa on sekä 20 että 15 asteen teroituspäät ja lisäksi viimeistely. Nämä ovat timanttivempeleitä ja olen jäänyt vielä miettivälle kannalle.
Olen itse jäänyt käsitykseen, että pesuaineessa olisi hiovia rakeita, jotka tylsistyttävät veitsiä, mutta poistavat likaa tehokkaammin.
 
Sama juttu meilläkin.

Itse voisin kyllä ihan hyvin yhdenkin leikkuulaudan lähestymiseen siirtyä, jos olisin ainoa meillä joka sitä leikkuulautaa käyttää.

Mutta ikävä kyllä muukin perhe aktiivisesti tekee kaikenlaista ruokaa tai välipalaa käyttäen leikkuulautaa ja sen puhdistus jäisi silti usein mun tehtäväksi. Sen takia on sitten parempi että noita lautoja on riittävästi ja ne voi konepestä. Sama koskee myös veitsiä.

Laudan suhteen on myös se, että mitä kovempi lauta on, sitä helpommin veitsi tylstyy (mikäköhän tuosta on oikea taivutusmuoto). Ja mieluummin vaihdan leikkuulautoja kuin teroitan veitsiä.
On meilläkin toinen lauta vaimon käyttöön, ja sitä lapsetkin käyttää kerta pöydällä. Ja kuten arvata saattaa niin aikuisten puhdistettavaksi se jää, mutta yleensä siinä on vain leikattu kurkkua ja voideltu leipää joten murujen pyyhintä riittää. Ymmärrän senkin että toiset haluavat pestä leikkuulaudat koneessa, mutta minulle tuon muovisen leikkuulaudan käyttö materiaalin ja etenkin tuntumansa puolesta vaan ei käy, rajoittunut kun olen :). Taivutusmuoto on muuten "tylsyy".
Olen itse jäänyt käsitykseen, että pesuaineessa olisi hiovia rakeita, jotka tylsistyttävät veitsiä, mutta poistavat likaa tehokkaammin.
Itse olen aina ajatellut konetiskiaineen tehon perustuvan syövyttämiseen tai muulla tavalla ruuan kemialliseen hajottamiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Olen kyllä katsellut niitä isompia joissa on sekä 20 että 15 asteen teroituspäät ja lisäksi viimeistely.

Juuri tällaisella saa tehtyä aika hyvin toimivan ja kestävän terän keittiöveitseen. Paremman tekeminen hiomakivillä vaatii vie tosi paljon aikaa ja taitoa.
Ruostumattomasta teräksestä tehdyt keittiöveitset kestää kyllä konetiskiainetta ja tiskikoneen ylähyllyn lämpötiloja.
 
Juuri tällaisella saa tehtyä aika hyvin toimivan ja kestävän terän keittiöveitseen. Paremman tekeminen hiomakivillä vaatii vie tosi paljon aikaa ja taitoa.
Ruostumattomasta teräksestä tehdyt keittiöveitset kestää kyllä konetiskiainetta ja tiskikoneen ylähyllyn lämpötiloja.
Onkohan siitä haittaa että Chef's choice on timanttipäillä? Voisin luulla että ainakin ylläpitoviimeistelyyn riittäisi keraaminenkin. Puikoista en tykkää niin keraaminen puikko ei ole vaihtoehto.

Meillä ei ole sitä hyllyä johon veitset järkevästi saa. Lisäksi ruokaa laittaessa minulla on astiapyyhe koko ajan käytössä veitseä ja leikkuulautaa varten joten tarvittaessa huuhtaisen veitsen kuumalla vedellä ja kuivaan pyyhkeeseen, ja sama leikkuulaudalle. Veitsen kun pesee käytön lomassa heti niin ei pääse mikään kuivahtamaan siihen kiinni, eikä se tarvitse pesuaineita saati tiskikonetta. En yksinkertaisesti keksi syytä miksi laitan veitseni astianpesukoneeseen ja altistan pesuaineelle ja korkeille lämpötiloille, mutta kai se johtuu tuosta rutiinista pestä sitä käytön lomassa, ja halusta varjella veitseä osumasta muihin metalliesineisiin. Siinä ajassa kun laittaa veitsen koneeseen ja ottaa pois on veitsi jo pesty puhtaaksi käsin ja valmiina seuraavaan työhön. Vaimon veitsi on puukahvainen ja sitä ei edes voi pestä koneessa.

Meilläkin on pari juuresveistä joita käyttää lapset ja ne pestään koneessa. Terät on aika lommoilla mutta kyllä ne kurkkuun ja tomaattiin puree sen verran että saavat voileivän päälle vihanneksia. Oikeaa leikkaamista varten minulla on heille jemmassa yksi terävä juuresveitsi

Kukin tyylillään ja tärkeintä että löytää ne omat työskentelytavat.
 
Mä kanssa tässä huomasin että mä hyötyisin suunnattomasti isommasta leikkuulaudasta. Ajattelin erityisesti puista ja esim. Ikeassa olin käynyt tutustumassa tarjontaan. Yksi jossain määrin potentiaalinen oli ja sitten myös huomasin että osa on niin saatanan painavia ettei ne toimisi mulla.

Mitä materiaalia nää puukuituiset oikeasti on? Kaikki oikeasti puiset ovat maalaamattomia, kun kaikki puukuituiset näyttävät olevan maalattuja. Onko niissä niin hitosti liimaa tai muuta sidosmateriaalia?
 
Onko niissä niin hitosti liimaa tai muuta sidosmateriaalia

On.. Kyseessä on komposiittimateriaali jossa on toki puukuitua mutta muoviahan se pääosin on (en tiedä täsmälleen mitä).
Kokoa rajoittaa se että konepestävät laudat mitoitettu mahtumaan tiskikoneen alakoriin pystyssä.
Käsinpestävät voi olla uunipellin kokoisia jonka pesua varten useimmat keittiöaltaat on juuri ja juuri mitoitettu.
 
Onkohan siitä haittaa että Chef's choice on timanttipäillä? Voisin luulla että ainakin ylläpitoviimeistelyyn riittäisi keraaminenkin.

En ole havainnut timanttipäistä haittaa. Mitä haittaa niistä voisi olla?
Mun model 1520 kaksi ensimmäistä rakoa on timanttipäillä, viimeistelypäät on ilmeisesti jotain muuta.
Kuten sanottu, toimii tosi hyvin arkiteränä näille stanssatuille rst veitsille, miksei hiiliteräksillekin. Jos harrastaa käsintaottuja tai muita hienoja veitsiä, niiden teroittaminen on sitten ihan oma taiteenlajinsa. Ruuanlaitossa lisähyöty koneella teroitettua Globalia tai Victorinoxiakaan hienommista veitsistä on mielestäni kotikeittiössä aika pieni. Harrastuksen takia saa tietysti tehdä mitä mieli tekee.
 
En ole havainnut timanttipäistä haittaa. Mitä haittaa niistä voisi olla?
Mun model 1520 kaksi ensimmäistä rakoa on timanttipäillä, viimeistelypäät on ilmeisesti jotain muuta.
Kuten sanottu, toimii tosi hyvin arkiteränä näille stanssatuille rst veitsille, miksei hiiliteräksillekin. Jos harrastaa käsintaottuja tai muita hienoja veitsiä, niiden teroittaminen on sitten ihan oma taiteenlajinsa. Ruuanlaitossa lisähyöty koneella teroitettua Globalia tai Victorinoxiakaan hienommista veitsistä on mielestäni kotikeittiössä aika pieni. Harrastuksen takia saa tietysti tehdä mitä mieli tekee.
Lähinnä mietin että jos se viimeistely on timantilla niin ottaako turhan paljon terästä verrattuna keraamiseen. Tai kai se timanttikin voi olla hienoa jolloin ei ota paljon kerralla.
 
Lähinnä mietin että jos se viimeistely on timantilla niin ottaako turhan paljon terästä verrattuna keraamiseen.

Viimeistelyterän materiaalista en tiedä, voi se olla hienoa timanttia mutta olennaisinta on että se on jousitettu jolloin viimeistelyterä poistaa vain kierteen ja vähän kiillottaa. Kulmaterät on karkeammat, ei se mitään hienojen vesikivien pintaa tee.
Veitsien kuluminen ei silti tuolla Chef Choicella ole ongelma. Kun veitsen ensimmäisen kerran kääntää Chef Choicelle hiotaan sillä kokonaan uusi teräprofiili jolloin ainetta tietysti poistuu mutta sen jälkeen pysyy hyvin terässä parilla pyyhkäisyllä hiomaterissä ja muutamalla viimeistelyurassa. Kulmaohjain on käytännössä sen verran tarkka että terästä lähtee varmaan vähemmän kuin kivillä teroittaessa jolloin tulee usein tehtyä kokonaan uusi kulma kun olosuhteet vähän vaihtelee edellisestä kerrasta.
Chef Choicen (vesikiviin verrattuna) vähän karkea terä on itseasiassa tosi käytännöllinen lähes kaikissa keittiöhommissa.

Kaikki veitset vaatii säännöllistä teroittamista. Oikestaan kaikki "Minkä veitsen hankkisin?" kysymykset pitäisi kääntää muotoon "Miten teroitat sitä?" ja usein lopulta itse veitsivalinnalla ei lopulta olekaan niin väliä kun teroituspuoli mietittynä.
 
Ostin Tokmannista veitsenteroittimen tyttöystävälle ja huomasin sen toimivan selvästi paremmin kuin tavalliset veitsenteroittimet. Ainakin paremmin kuin minulla käytössä oleva, jossa on pyörivät keraamiset rullat. Tässä on paikallaan olevat keraamiset viilut, tai niin luulisin. Ostin nyt itsellekin vielä ja lahjaksi muille. Siis Kotikullan veitsenteroitin, Tokmannista saa muistaakseni Fiskarsinkin. Jos siis nyt haluaa päästä helpolla ja käyttää teroitinta eikä kiviä.

Joku 10 tai alle vetoa vedän tuon Fine-puolella ja on veitsi taas sen verran terävä, että jos laittaa kynnelle, niin terä ei liiku jos yrittää liikuttaa.

 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 474
Viestejä
4 539 058
Jäsenet
74 803
Uusin jäsen
Mäntyvirta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom