Käyttäjäraportit kertovat käytössä sulaneista 12VHPWR-liittimistä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 495
nvidia-12vhpwr-guide-20221120.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
12VHPWR-sulamissaagan aikana kenties silmiinpistävintä oli NVIDIAn hiljaisuus. Yhtiö kommentoi koko kohun aikana vain tutkivansa asiaa ja lupaavansa ongelmista kärsiville kumppaneidensa kanssa nopeutetut takuukäsittelyt. Nyt yhtiö on antanut myös virallisen lausuntonsa asian tiimoilta.

NVIDIAn tukisivuille on ilmestynyt artikkeli, jossa yhtiö kertoo todenneensa yleisimmäksi ongelmaksi liittimet, joita ei ole kytketty pohjaan asti. Sen tietoon on tullut noin 50 tapausta, jossa GeForce RTX 4090 -näytönohjaimeen kytketty 12VHPWR-liitin, oli se sitten adapteri tai suora johto virtalähteeltä, on sulanut.

NVIDIAn virallinen suositus on kytkeä virtajohto paikoilleen jo ennen kuin näytönohjainta asennetaan emolevylle, jotta käyttäjän on helpompi varmistua sen olevan varmasti paikoillaan. Pienikin rako voi ajan mittaan kasvaa, kun johdot vetävät liitintä omalla painollaan. Yhtiö sitoutuu edelleen nopeutettuun takuuprosessiin ja tutkii tapoja, joilla voisi varmistua liittimen paikallaanolosta ennen kokoonpanon käynnistystä.

Gamers Nexuksen ja rikkoutuneiden laitteiden tutkimiseen erikoistuneen testilaboratorion tutkimukset tukevat NVIDIAn lausuntoa. Toinen mahdollinen syy sulavalle liittimelle yleisemmän huonosti asennetun liittimen ohella on ”roskat” liittimen pohjalla, jotka voivat irrota liittimestä itsestään tai pinneistä.

PCI SIG:n tiedetään valmistelevan uutta versiota 12VHPWR-liittimestä, joka korjaisi ongelmat. Aiemmin nettiin on vuotanut Amphenolin dia, jossa esitetään 12VHPWR-liittimen kotelointiin tehtäviä muutoksia, joskaan allekirjoittaneelle ei ainakaan kyseisestä diasta selviä, miten sen olisi tarkoitus auttaa varmistamaan liittimen perille meno. Tulemme seuraamaan liitintilanteen kehittymistä, mutta toivon mukaan itse sulamisongelma voidaan taputella tässä kohtaa.

Lähde: NVIDIA

Linkki alkuperäiseen juttuun

--
gn-smoking-12vhpwr-20221118.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
PCI Express 5.0:n ja ATX 3.0:n mukana markkinoille seilannut 12VHPWR on karauttanut karille heti alkumetreillään, kun käyttäjät ovat alkaneet raportoimaan syystä tai toisesta sulaneista liittimistä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla. Liitin tuli käyttöön jo 3090 Ti -mallistossa, mutta ongelmat eivät ainakaan tuolloin nostaneet vielä päätään samalla tapaa, vaikka edelleen puhutaankin ilmeisesti vain noin 0,1 %:n tai alle vikaantumisprosentista.

12VHPWR-liitinten sulamisongelmaa on tutkittu useilla eri tahoilla ja ilmoille on noussut jo lukuisia erilaisia potentiaalisia selityksiä ongelmille. Tuoreimpien käänteiden myötä näyttää siltä, että Gamers Nexus on löytänyt tiensä sylttytehtaalle rikkoutuneiden laitteiden tutkintaan erikoistuneessa testilaboratoriossa työskentelevän seuraajansa tuella. Tekniikkajeesukseksikin tituleerattu GN:n Steve haastatteli matkalla myös muun muassa kaapeli- ja näytönohjainvalmistajia.



Gamers Nexuksen testeissä hakattiin pitkään päätä seinään, koska lukuisista eri liittimistä ei oltu saatu yhtä ainutta sulamaan, ei edes silloin kun liittimestä fyysisesti poistettiin neljä 12 voltin pinniä ja koko 600 watin kuorma pakotettiin kahden pinnin läpi. Todelliseksi syyksi paljastui jo aiemminkin spekuloidut käyttäjävirheet liittimen kiinnittämisessä, johon oman lisänsä tuo itse liitinten laatu, mutta oman palautteensa saa myös liitinten suunnittelijat. Eikä turvassa ole tällä hetkellä yksikään 12VHPWR-liitin, oli se adapterissa tai suorassa kaapelissa virtalähteeltä.

GN:n tutkimusten mukaan liitinten sulaminen aiheutuisi erittäin huonosti asetetuista kaapeleista yhdistettynä ”roskiin” liittimessä. Niin sanottuja roskia liittimeen voi kuitenkin päätyä jopa täysin oikein asennettujen liitinten kanssa, sillä tutkimuksissa havaittiin sekä itse liittimen koteloinnin kappaleita että GPU:n puoleisen liittimen pinnistä irronnutta metallia. Pinnin pitäisi oletuksena tehdä kontaktinsa tulppaaniliittimen pienehköistä "kuhmuista", mutta roskien myötä kontakti voi löytyä myös suoraan pinnien päädystä. Roskaa irtoaa luonnollisesti helpommin ja varmemmin, jos liitintä asennetaan vinossa eikä suorassa. Teoriassa nämä roskat voivat aiheuttaa ongelmia, vaikka liitin olisi asennettu pohjaan, mutta GN:n testeissä tässä ei onnistuttu vaan liittimet sulivat vain huonosti asennettuina.

Käyttäjälle vastuuta vierittävät asennusongelmat kirjaimellisesti näkyivät osassa Gamers Nexukselle lähetettyjä sulaneita kaapeleita, joissa oli havaittavissa merkkejä, joiden mukaan ne olivat jopa 4 mm ulkona liittimestä. Vain osittain asentunut liitin taipuu luontaisesti johdon painon mukana, minkä myötä vinoon menevät pinnit voivat löytää helpommin korkean vastuksen uusia reittejä virralle, mikä saa liittimen lopulta kuumenemaan, sulamaan ja jopa palamaan. Vaikka 12VHPWR olisikin asennettu lähes pohjaan, saattaa johtojen paino ja esimerkiksi johtoja painava kotelon kylkipaneeli vetää sitä pikkuhiljaa lisää ulos liittimestä. Tästä päästään puolestaan suunnitteluvirheeseen, eli varsinaisen lukitusklipsin puuttumiseen. Yksinkertaisen lukitusklipsin avulla käyttäjälle ei pitäisi jäädä epäselväksi, onko liitin asennettu perille asti oikein.

io-tech suosittelee jokaiselle käyttäjälle ylimääräistä huolellisuutta varmistamaan, että 12VHPWR-liitin on asennettu oikein, eli suorassa ja pohjaan asti riskien minimoimiseksi.

Linkki alkuperäiseen juttuun

Aiemmat uutiset:
nvidia-12vhpwr-astron-ntk-igorslab-20221115.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
NVIDIAn GeForce RTX `3090 Ti ja 4090 ovat toistaiseksi ainoat näytönohjaimet, joissa on käytössä uusi 12VHPWR-virtaliitin. Uuden virtaliittimen kanssa on tullut kuitenkin odottamattomia ongelmia, kun useat käyttäjät ovat raportoineet virtaliitinten sulaneen osittain käytössä ainakin RTX 4090 -näytönohjaimilla. 12VHPWR tulee lisäksi löytymään ainakin NVIDIAn tulevista GeForce RTX 4080 -näytönohjaimista sekä Intelin uusista datakeskus-laskentakorteista.

Toistaiseksi 12VHPWR-liitinten sulamisongelmien perimmäistä syytä ei varmuudella tiedetä. Potentiaalisia syyllisiä on useita ja ongelmat ovat todennäköisimmin monen eri seikan summa. Tällä hetkellä kuitenkin tiedetään, ettei ongelma koske yksin PCIe 8-pinnisiä liittimiä 12VHPWR:ksi muuttavia adaptereita, vaan myös suoraan virtalähteeltä tulevia 12VHPWR-johtoja. Hiljattain varmistui myös ensimmäinen Founders Edition -malli, jossa liitin oli päässyt sulamaan, eli kyse ei ole myöskään vain AIB-valmistajia vaivaavasta pulmasta.

Käyttäjä voi vaikuttaa omalta osaltaan ongelmien ilmaantumisen todennäköisyyteen parhaiten huolehtimalla muutamista yksityiskohdista: Liitin asennetaan suoraan, ei kulmassa, liitin asennetaan varmasti pohjaan asti tiiviisti ja johtoja ei saa taivuttaa ensimmäisen 3,5-4 senttimetrin matkalta liittimestä ja taivutettaessa varmistetaan, ettei taivuttaminen "vedä" ulompaa johtokerrosta.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81740,81739"]

Koska ongelmasta on tiedetty jo pitkään ja ainakin jotkut valmistajat ovat ehtineet jo esittelemään muutoksia liittimiinkin, on NVIDIAn radiohiljaisuutta pidetty erikoisena. Nyt yhtiö on osallistunut keskusteluun ensimmäistä kertaa itse, mutta valitettavasti vastauksia yhtiöllä ei ole tarjota. KitGurulle antamassaan lausunnossa NVIDIAn edustaja kertoo, että yhtiö tutkii tapauksia aktiivisesti, mutta toistaiseksi sillä ei ole mitään tuloksia kerrottavaksi asti tutkimuksistaan. Yhtiö lupaa kuitenkin itsensä ja kumppaneiden varmistavan ongelmasta kärsiville nopeutetun RMA-prosessin.

KitGurun lisäksi Igor’s Labin Igor Wallossek on saanut postia NVIDIAlta. Sivustolle toimitettu diapaketti varmistaa, että yhtiö käyttää kahta eri valmistajaa adaptereilleen ja että ne poikkeavat toisistaan jonkin verran. Osan adaptereista valmistaa Astron ja osan NTK. Kumpikin valmistaja käyttää ns. tulppaaniliittimiä, mutta niiden rakenne poikkeaa toisistaan jonkin verran. Wallossekin johtopäätösten mukaan ilmeisesti NTK:n valmistamat liittimet olisivat ainakin hänen makuunsa parempia, kuin Astronin, mutta allekirjoittaneen ymmärrys sähkötekniikasta ei riitä johtopäätösten pureskeluun syvällisemmin. Suosittelemme asiasta kiinnostuneille lähdeartikkelin lukemista.

Lähde: KitGuru, Igor's Lab

Linkki alkuperäiseen juttuun

--

Aiempaa sisältöä:
nvidia-12vhpwr-adapter-20221028.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Uutisoimme aiemmin käyttäjien alkaneen raportoimaan NVIDIAn GeForce RTX 4090 -näytönohjainten sulaneista virtaliittimistä. Ensimmäisten analyysien mukaan ongelmia aiheutuu, jos johtoja taivutetaan liian läheltä liitintä, mutta osansa syystä kantaa myös kelvottomaksi kuvailtu liittimen sisäinen rakenne.

Igor’s Labin Igor Wallossek raportoi saaneensa tietää AIB-valmistajien lähteiltään, että NVIDIA on ottanut asian ilmeisen vakavasti, vaikkei se julkisesti olekaan asiaa kommentoinut. Wallosekin mukaan NVIDIA on kertonut AIB-valmistajille, että jok’ikinen vahingoittunut RTX 4090 tulee lähettää suoraan NVIDIAn itsensä tutkittavaksi. Lähteiden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NVIDIA toimii näin.

PCI-SIG julkaisi aiemmin tänä vuonna varoituksen, jonka mukaan osa 12VHPWR-adaptereista ovat vaarallisia muun muassa epätasaisesti jakautuvan virransyötön vuoksi. Dioissa epäiltiin syyksi liittimien pinnejä, jotka johdon vääntyessä eivät istu tasaisesti paikallaan, vaan kontaktia otetaan vain osalta matkaa. Muun muassa tämän vuoksi kustomoituja kaapeleita valmistava Cablemodskin ohjeistaa, ettei sen 12VHPWR-johtoja saa taittaa ensimmäisen 35 mm:n matkalta liittimestä. NVIDIA kertoi tuolloin löytäneensä ongelman käyttämistään adaptereista ja korjanneen sen, sekä jakaneen korjausohjeet myös muille mahdollisille valmistajille. Totuus vaikuttaa kuitenkin toiselta, sillä Astronin valmistamat NVIDIAn viralliset 4 x 8-pin > 12VHPWR -adapterit ovat olleet juuri niitä, jotka ovat sulaneet paikoilleen.



Igor’s Labin graafin mukaan kunkin 8-pinnisen lisävirtaliittimen 12 voltin linjat vedetään yhdessä 14 AWG:n johdolla 12VHPWR-liittimeen, eli sen kuutta 12 voltin pinniä syötetään yhteensä neljällä johdolla. Vaikka NVIDIA kertoi löytäneensä ongelman ja korjanneensa sen, Wallossek epäilee, ettei yhtiö ole todellisuudessa edes tietoinen adapterin sisäisestä rakenteesta, sillä hänen mukaansa sitä ei olisi pitänyt missään vaiheessa hyväksyä. Ongelmat alkavat neljästä 14 AWG:n johdosta, joista reunimmaiset ruokkivat kumpikin yhtä pinniä ja keskimmäiset kumpikin kahta pinniä. Paksut johtimet on juotettu vain 0,2 millimetriä paksuun ja 2 millimetriä (per johdin) leveään kupariliuskaan, joka on yhteydessä yhteen tai kahteen pinniin. Suojateippien poisto saa kontaktit myös irtoamaan paikoiltaan pienestäkin voimasta, mikä voisi tapahtua myös teipit paikoillaan johdon vääntyessä.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81253,81252"]

Ongelmat jatkuvat itse liittimen sisällä, jossa edellä mainitut kuparijohtimet ovat yhteydessä kuorman joka pinnille tasaisesti jakavalle ”foliolle”, joka on ainakin Wallossekin mukaan auttamatta liian heppoista tavaraa. Uudelleenjako varmistaa, että virta kulkee kyllä verrattain tasaisesti 12VHPWR:n joka pinnistä, mutta samaan aikaan jos yksikin aiemmin kuvatuista heikoista kontakteista pettää, se repii virtansa jäljellä olevista liittimistä mikä nostaa jälleen lämpötilaa.

Lähde: Igor's Lab

Linkki alkuperäiseen juttuun

--
Alkuperäinen uutinen:
geforce-rtx-4090-gigabyte-12vhprw-20221025.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Uutisoimme jokin aika sitten PCI-SIGin varoituksesta, jonka mukaan ainakin osa 12VHPWR-adaptereista saattavat olla vaarallisia ja tuottaa tulipaloriskin. NVIDIAn mukaan sen adaptereista löytyi ongelmia, mutta ne on korjattu. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei korjaukset ole olleet täysin sähkönpitäviä.

Redditiin ilmestyi hiljattain ensimmäinen kuva Gigabyten GeForce RTX 4090 Gaming OC -näytönohjaimesta, jonka 12VHPWR-lisävirtaliitin kortin päässä sekä mukana tullut NVIDIAn virallinen 4 x 8-pin > 12VHPWR -adapteri ovat kumpikin sulaneet ja ilmeisesti jopa syttyneet tuleen hetkellisesti. Käyttäjän mukaan tämä tapahtui Red Dead Redemption 2 -peliä pelatessa.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81130,81129"]

Myöhemmin nettiin on ilmestynyt vastaavat raportit ainakin kahdesta Asuksen TUF GeForce RTX 4090 -näytönohjaimesta. Tuoreimmassa tapauksessa käyttäjän mukaan näytönohjain vaikuttaa edelleen täysin toimivalta, mutta sulanut liitin ei luonnollisesti ole turvallinen käyttää.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81128,81127"]

GamersNexus on saanut puolestaan haltuunsa jo alkuperäisen PCI-SIG:n varoituksen aikaan dioja, joiden mukaan sulamisongelmat koskevat useita erilaisia liittimiä ja adaptereita. Useimmissa tapauksissa liitinten sulaminen vaikuttaisi liittyvän kaapelin taipumiseen ja ongelmat ilmenevät yleensä 10-30 tunnissa rasitusta. Kaikissa testikaapeleissa on ollut käytössä 14-16 AWG:n johdot.

PCI-SIG:n mukaan syyllinen ongelmiin on tämänhetkisten tietojen valossa todennäköisimmin taivutetut kaapelit, jotka painavat liittimen pinnit vinoon itse liittimessä. Tällöin pinnit ovat kontaktissa epätasaisesti ja vain osalta matkalta, mikä nostaa niiden vastusta, mikä puolestaan ohjaa enemmän virtaa paremmassa kontaktissa oleviin ja siten matalamman vastuksen tarjoaviin johtimiin.



Kustomoituja kaapeleita valmistava Cable Mod ohjeistaakin, että asennettaessa on varmistuttava, ettei kaapeli taitu ensimmäiseen 35 millimetrin matkalta liittimen perästä laskien lainkaan. Ylikellottajana ja etenkin eri laitteiden virransyötön arvioinnista monille tutuksi tullut Buildzoid on puolestaan julkaissut oman näkemyksensä koko tapauksesta videon muodossa.



Virtaliitindraaman jälkihöyryissä AMD:n Scortt Herkelman on varmistanut Twitterissä, etteivät yrityksen RDNA3-arkkitehtuurin RX7000-sarjan näytönohjaimet tule käyttämään tuoretta 12VHPWR-liitäntää.

Lähde: WCCFTech

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
Kustomoituja kaapeleita valmistava Cable Mod ohjeistaakin, että asennettaessa on varmistuttava, ettei kaapeli taitu ensimmäiseen 35 millimetrin matkalta liittimen perästä laskien lainkaan. Ylikellottajana ja etenkin eri laitteiden virransyötön arvioinnista monille tutuksi tullut Buildzoid on puolestaan julkaissut oman näkemyksensä koko tapauksesta videon muodossa.
Kuinkahan monessa myynnissä olevassa kotelossa riittää leveys siihen, että jo valmiiksi 15cm tai jopa leveämmän 4090-kortin jälkeen olisi vielä 3,5cm lisää tilaa ennen sivupaneelia? Aikamoinen vitsi koko liitin.
 
Tässä taitaa jo hyvin näkyä, että perinteinen PC-kaapelointi ja estetiikkaa tavoitteleva nykyinen kotelon sisustan ikkunan kautta paljastava paradigma ovat hieman ristiriidassa. Olisi paljon kätevämpää, jos kaikki liittimet olisivat yhdellä sivulla emolevyn puolella. Emolevyssä voisi olla esim. reikä virtaliittimen kohdalla ja virtaliitin osa kotelon runkoa. Ilmakin kiertäisi paremmin.
 
Kun liität 4 x Pci-E 8 pinnistä liitintä yhteen adapteriin,
voisiko tässä olla kyseessä se kuuluisa

PULLONKAULA ?

Suurin tehonkuluttava kuluttajaluokan osa ikinä,
ja siihen tehdään tuollainen.

Itse epäilen että siihen ollaan liitetty kaksi 8-pinnistä PCI-E liitintä,
ja ne on laitettu niillä haarautuvilla osilla kiinni ne loput paikat.
 
Kun liität 4 x Pci-E 8 pinnistä liitintä yhteen adapteriin,
voisiko tässä olla kyseessä se kuuluisa

PULLONKAULA ?

Suurin tehonkuluttava kuluttajaluokan osa ikinä,
ja siihen tehdään tuollainen.

Itse epäilen että siihen ollaan liitetty kaksi 8-pinnistä PCI-E liitintä,
ja ne on laitettu niillä haarautuvilla osilla kiinni ne loput paikat.
Ei.
 
Olisi ollut parempi että noita 12V nimihirviöitä olisi tuontasoisissa korteissa kaksi.

Nää ongelmat ovat tulleet ilmi yllättävän nopeasti, kun kuitenkin alunperin oltiin spekuloitu että noi liittimet voisivat ajan myötä kulua ja sitä kautta tulla ongelmia. Toivottasti paremman tietoisuuden myötä noiden herkkyydestä, tilanne hieman paranee.

Well that took long.
Näyttävät olevan +napoja nuo palaneet.

Linkin perästä puuttui "l".


Kun liität 4 x Pci-E 8 pinnistä liitintä yhteen adapteriin,
voisiko tässä olla kyseessä se kuuluisa

PULLONKAULA ?

Suurin tehonkuluttava kuluttajaluokan osa ikinä,
ja siihen tehdään tuollainen.

Itse epäilen että siihen ollaan liitetty kaksi 8-pinnistä PCI-E liitintä,
ja ne on laitettu niillä haarautuvilla osilla kiinni ne loput paikat.

4x8 pin kestää paremmin kuin tuo yksi nippu, jos muutoin ovat samantasoisia laadultaan.

Nää osumaa ottaneet kohdat ovat tuon liittimen, ja näytönohjaimen välissä. Se 4x8 pin on toisessa päässä. Tuossa uutisen kuvassa tuo liitin on kauttaaaltaan kärsinyt lämmöstä.
 
Noista liittimistä tulee vielä korttiin kiinni ruuvattavia versioita, jotka ei ole johtonippuja.
Vaan piirilevyllä olevia johtimia,
joihin saa sitten ne 4 x 8 pinnistä PCI-E liitintä kiinni.

Sellaisia lisäpalikoita siis, ettei piuhat taitu, ja sähkö ja mekaaninen kontaktinen "täydellinen".

Niitä saa sitten ostaa kaupasta erimallisia mihin suuntaan haluaa ne lisä piuhat menevän.

Ennustan minä.
 
Noista liittimistä tulee vielä korttiin kiinni ruuvattavia versioita, jotka ei ole johtonippuja.
Vaan piirilevyllä olevia johtimia,
joihin saa sitten ne 4 x 8 pinnistä PCI-E liitintä kiinni.

Sellaisia lisä palikoita siis, ettei piuhat taitu, ja sähkö ja mekaaninen kontaktinen "täydellinen".

Niitä saa sitten ostaa kaupasta erimallisia mihin suuntaan haluaa ne lisä piuhat menevän.

Ennustan minä.
Tuo voisi olla kumppaneille ihan kiva tapa kiertää paskaliitin. Backplateen ruuveilla kiinni kulma-adapteri millä suoraan 4x8pin kiinni.

Miten nuo mahtaa kestää valmiskoneissa kuljetukset, jos noin herkkiä?
 
Onko tämä siis pelkästään 12VHPWR-adaptereissa oleva ongelma? Jos powerissa on suoraan 12VHPWR liitäntä, niin ongelmaa ei vissiin ole?
 
Onko tämä siis pelkästään 12VHPWR-adaptereissa oleva ongelma? Jos powerissa on suoraan 12VHPWR liitäntä, niin ongelmaa ei vissiin ole?
Ei se kortilla oleva liitin tiedä miksi on vinossa. Toki neljällä kaksipäisellä pcie 8-pin johdolla saa varmasti enemmän vääntöä jo ihan painon takia adapterin kanssa kuin suoralla vedolla.
 
Meneekö koko liitin nyt uudelleen pöydälle?
 
Tällöin pinnit ovat kontaktissa epätasaisesti ja vain osalta matkalta, mikä nostaa niiden vastusta, mikä puolestaan ohjaa enemmän virtaa paremmassa kontaktissa oleviin ja siten matalamman vastuksen tarjoaviin johtimiin.
Mr Kirchhoff on hereillä.
 
Kun liität 4 x Pci-E 8 pinnistä liitintä yhteen adapteriin,
voisiko tässä olla kyseessä se kuuluisa

PULLONKAULA ?

Suurin tehonkuluttava kuluttajaluokan osa ikinä,
ja siihen tehdään tuollainen.

Itse epäilen että siihen ollaan liitetty kaksi 8-pinnistä PCI-E liitintä,
ja ne on laitettu niillä haarautuvilla osilla kiinni ne loput paikat.
Kaksi haarautuvaa 8 pinnistä pitäisi riittää 2 x 300W. Tai jossain on oikaistu.
 
Tässä taitaa jo hyvin näkyä, että perinteinen PC-kaapelointi ja estetiikkaa tavoitteleva nykyinen kotelon sisustan ikkunan kautta paljastava paradigma ovat hieman ristiriidassa. Olisi paljon kätevämpää, jos kaikki liittimet olisivat yhdellä sivulla emolevyn puolella. Emolevyssä voisi olla esim. reikä virtaliittimen kohdalla ja virtaliitin osa kotelon runkoa. Ilmakin kiertäisi paremmin.

Ihmettelin näiden 4090 korttien virtaliittimen paikkaa, että miksi ei ole kuten evgan ftw3 3090ti:
9559-pcb-front.jpg
 
Meneekö koko liitin nyt uudelleen pöydälle?
Virtakaapelit on nykyään aika jäykkää jötköä, vääntävät liitintintä pienessä kotelossa väärään suuntaan jolloin kontakti on huono.
Tuohon on ratkaisuna mitä äsken tosissani "vitsailin", piirilevylle juotetut liittimet joihin menee PCI-E 8 pinniset liittimet kiinni.

Adapteri piirilevy liitin joka ei kärsi noiden piuhojen mekaanisesta vedosta, ja sitä kautta huonosta sähkösestä kontaktista.
Ja vaikka kärsisi, on parempi että se liitinpala sulaa eikä se 3D-kortin-liitin.
 
Jos kaikki on vielä kytketty samaan ja kontakteilla eri pituiset foliot piirilevyllä niin tietäähän sen miten tuossa käy kun sähkö etsii itselleen sen lyhyimmän reitin nastojen ollessa paksuudeltaan tuota luokkaa.
 
Kyllä jo terve järki sanoo jos liitin on pienempi koltaan ja myös pinnien koko on selvästi pienempi sekä lisäksi vaatii suuren virtamäärän kuljettamanaan sen läpi ilman lämpeämisongelmia on aika vaikea tehdä ilman todella hyvää kontaktia.
Olisivat suosiolla tehneet liittimen kokoa paljon suuremmaksi ja silti olisi ollut paljon parempi ratkaisu mitä vanha 8pin liitin.
Saa toivoa että tulee uudempi revisio tästä ja kuoppaavat nopeasti nykyisen mallin mutta sitä tuskin tullaan näkemään kun standardit näyttävät liikkuvan virtapuolella todella hitaasti.
 
Parempi olisi ollut laittaa ihan vain 4x 8-pin liitintä korttiin ja suunnitella piirilevyt niille sopivaksi. Nyt on kärähtämisvaara liittimessä.
 
Kun ottaa huomioon, mitä pienet USB liittimet kestävät virtaa, niin tuossa ei pitäisi olla mitään heikkoa.

Todennäköisesti paskaa laatua, joka johtaa kypsymiseen, kun vähän taivuttaa..

Noita tulee kypsymään paljon, jos laatu ei parane.
Ongelma on mitä suuremmalla todennäköisyydellä naaraspuolen liittimessä..
 
Aika heikolta vaikuttaa. Ostajat on varmasti taivutellut noita kaapeleita aivan samaan tapaan kuin tähänkin asti, jos ei muuten mahdu paikalleen koppaan. Nolo lässähdys uudelle sukupolvelle kaiken uhoamisen jälkeen, että ihan perustavanlaatuinen osa historiallisen kalliissa näyttiksissä sössitään, eikä vehkeitä voi käyttää oikean elämän käyttötarkoituksessa.

Miten tuota edes korjaa? Vaihtoehtoisia vanhoja liitinmalleja ei ihan helposti juoteta valmiille piirilevyille, jotka on suunniteltu käyttämään noita uusia hienouksia. Joutuvat keksimään uuden valmiiksi taivutetun liittimen ja lähettelemään niitä asiakkaille? Jos menee pitkäänkin, niin voivat joutua tekemään takaisinkutsun joka tapauksessa. Vähän epäilen, että Jenssen vetkuttelisi sen kanssa pidempään, kuin asiakkaiden johdot kestää.
 
Aika heikolta vaikuttaa. Ostajat on varmasti taivutellut noita kaapeleita aivan samaan tapaan kuin tähänkin asti, jos ei muuten mahdu paikalleen koppaan. Nolo lässähdys uudelle sukupolvelle kaiken uhoamisen jälkeen, että ihan perustavanlaatuinen osa historiallisen kalliissa näyttiksissä sössitään, eikä vehkeitä voi käyttää oikean elämän käyttötarkoituksessa.

Miten tuota edes korjaa? Vaihtoehtoisia vanhoja liitinmalleja ei ihan helposti juoteta valmiille piirilevyille, jotka on suunniteltu käyttämään noita uusia hienouksia. Joutuvat keksimään uuden valmiiksi taivutetun liittimen ja lähettelemään niitä asiakkaille? Jos menee pitkäänkin, niin voivat joutua tekemään takaisinkutsun joka tapauksessa. Vähän epäilen, että Jenssen vetkuttelisi sen kanssa pidempään, kuin asiakkaiden johdot kestää.
Ainut "varma korjaus" olisi jatkaa johdon liittimen kotelointia se 3-4cm pidemmälle. Eihän se ongelma siis ole siinä piirilevyn liittimen päässä vaan johdon, jota taivutellaan.
 
Tästäkin ongelmasta pääsisi eroon jos valmistajat suostuisivat maksamaan muutaman sentin metriltä enempi kaapeleistaan ja ostaisivat silikonieristeistä johtoa tuon umpikovan paskapvc:n sijasta, silikonieristeiset johdot pystyy taivuttamaan vaikka minkälaiselle mutkalle eikä aiheuta isoja ongelmia kampeamisen/palautumisen kanssa.
 
Pelottavaa jos pitää luottaa loppukäyttäjiin siinä että johto ei missään nimessä saa olla väärin "käsitelty". Tuo premise ei yleensä toimi loppukäyttäjän ohjeistuksessa, etenkin kun seuraus voi olla kirjaimeillisesti tulipalo/laitteiden rikkoutuminen jne. Ei voi olettaa että mitkään on loppuun asti apinantestauksen pitäviä, mutta ei johdoista ja näistä nyt voi oikein olettaa muuta kuin että ne ei saa olla ihan solmussa. Jos on noin herkkä, niin sit on minun mielestäni liitin suunniteltu huonosti ja oisi vaan pitänyt tehdä vähän isompi ja jämptimpi joka ei ole niin altis liittimen liikkeelle tai pinnien liikkumiselle pienessä jännityksessä. Viimeinen lausahdus viittaa tuohon oletukseen, että jos on vääntöä suuntaan tai toiseen, pinnit voi jossain kohtaa vääntyä juuri tarpeeksi että kosketuspintaa ei ole kunnolla pinnin pituudelta, vaan vastus kasvaa kun kosketuspinta pienenee, ja tuo voisi johtaa tuohon lämmön kasvuun ja sulamiseen?
 
8pin liittimen standardilla tää uus olis 300w. Tossa on tuplattu virran määrä per pinni ja pienennetty pinnit. Vika ei koske pelkästään adaptereja, vaan myös poweri liittimiä. Todennäkösesti kaapeleille tullaan tekee takasinkutsu, jossa päivitetään sisällä olevat pinnit ja järkevä olis laittais vielä pcb:n pinnien ja kaapelin väliin, jolloin sen saa taivuttaa juuresta ilman pelkoa
 
Suurin ongelma tässä on mielestäni, että RTX 4090 on fyysisesti liian suuri (lähinnä liian korkea) valtaosaan tavallisten käyttäjien koteloista. Ja toinen virhe on se, että virtaliitin on pitänyt laittaa referenssidesignin mukaisesti näytönohjaimen päälle, jolloin virtajohdon vaatima tila ei riitä kotelon kannen (sivupaneelin) tullessa vastaan.
Tokihan näytönohjain on vähän liian pitkäkin massiivisen jäähyvaatimuksen vuoksi, joten vaikeaa sitä virtaliitintä on sinne näytönohjaimen päätyyn on laittaa (varsinkin, kun piirilevyt on pitänyt jättää suhteellisen lyhyeksi jäähdytysilman läpivirtauksen mahdollistamiseksi.

Tälläkin foorumilla on nähty eri ketjuissa keskusteluja siitä, miten 4090:aa pitää melkeinpä rasvata että se saadaan upoamaan johonkin pieneen tai keskikokoiseen koteloon, ja millejä pitää laskea työntömitalla että sopiiko vai ei. Tai sitten on pitänyt poistaa levykelkkoja tai ääritapauksessa jättää kotelon sivupaneeli laittamatta kiinni.

Hyvät ihmiset - hankkikaa riittävän suuri kotelo! Ei sen pitäisi olla kustannuskysymys, jos rahaa on RTX 4090:aan riittänyt. Eivät ne tilavat kotelot kovin kalliita ole.
Jos kotelo on riittävän suuri, niin silloin niitä kaapeleita ei ole tarpeen taivutella liian tiukasti.
Ylimääräistä työtähän se vaatii varsinkin, jos oma kokoonpano on hienosti viritetty nykyiseen koteloon sopivaksi.

Omassa kotelossani tämä ei tulisi esteeksi, mutta en näe mitään syytä sijoitaa 2-2,5K€ näytönohjaimeen. En, vaikka sillä pyörittäisi simuloitua aurinkokuntaa aidoilla RT-efekteillä.
 
Olisi varmaan aika kehittää oikeasti järeämpi liitinratkaisu näille virroille mitä uudet kortit imee, tuo uusi standardi ei mielestäni ole mitenkään erikoisen paljon vahvempi kuin paperilla.
 
Miksi insinöörit ei vaan tehnyt L muotoinen liitin niin se olisi ollut valmis taivutettu. Vaikutaa olevan juosten kusten tehty liitin.
Osa ihmisistä vetää virtajohdot näyttiksen yläpuolelta ja osa alapuolelta kotelosta riippuen, jolloin toiseen suuntaan osoittava liitin olisi aika iso ongelma.
 
Onhan tuo huolestuttava ilmiö. Monesti lisätarvikevalmistajat myy krääsää jota ei oikeasti tarvitse, mutta tälle liittimellehän oli jo joku julkassu 90 asteen adapterin jolla saa käännettyä liitännän alaspäin normaalisti näytönohjainta asentaessa. Jos eivät halua vetää takasin myytyjä ohjaimia, niin tuommosen adapterin lähettäminen asiakkaille, ja myyminen jatkossa kaikkien korttien kanssa paketissa ois jo askel oikeaan suuntaan. Toki se ei ratkase riserin kanssa tehtyjen asennusten ongelmia jossa johdot lähtee kortista ylös...
 
NVIDIA:lla oltiin aivan liian optimistisia tämän kestävyydestä. Todella monessa kotelossa kaapeli on väkisinkin kosketuksissa sivuikkunaan/peltiin, jolloin kirjaimellisesti ollaan millien äärellä.

Luultavasti tämä sekoilun vuoksi mahdollisen RTX Titan (Ada) julkaisua lykättiin tai jopa peruttiin. Nvidia RTX Titan Ada reportedly canceled after it melted PSUs, tripped breakers

Kyse ei ole mistään "emme tieneet"-asiasta, vaan tässä on selvästi asian vähättelyn merkkejä.

Saa nähdä missä vaiheessa TUKES kiinnostuu asiasta.


1666765111164.png
 
Aiemmin (jo pitkään) on varoiteltu ja ollut huonoja virtalähteitä mitkä saattavat syttyä jopa tuleen.

Nyt on sitten (kiitos Nvidia!) varoiteltava ja jopa niin huono näytönohjain että se saattaa jopa syttyä tuleen... Täytyy toivoa ettei AMD tai Intel tee yhtä huonoa näytönohjainta rahan himossaan kuin Nvidia.
 
Ei tässä tiedetä edes oliko näyttiksiä ylikellotettu/ liitintä ajettu yli speksien. PCI-SIG sai omissa testeissään johdot sulamaan 660 watin virroilla, tosin eivät varmaan testanneet kotelossa missä johtoa joutuu taivuttelemaan. Täytyy sanoa että todella huonosti tehty liitin jos terminaalit(tai miksi niitä metallisia osia liittimen sisässä kutsutaan) pääsee liikkumaan vapaasti johdon mukana.
 
Ei tässä tiedetä edes oliko näyttiksiä ylikellotettu/ liitintä ajettu yli speksien. PCI-SIG sai omissa testeissään johdot sulamaan 660 watin virroilla, tosin eivät varmaan testanneet kotelossa missä johtoa joutuu taivuttelemaan. Täytyy sanoa että todella huonosti tehty liitin jos terminaalit(tai miksi niitä metallisia osia liittimen sisässä kutsutaan) pääsee liikkumaan vapaasti johdon mukana.
Eiköhän se ole vain tuo taitos mikä vääntää pinnejä ja resistenssi kasvaa vähemmän vääntyneille liikaa.
asdas.png
 
Ei tässä tiedetä edes oliko näyttiksiä ylikellotettu/ liitintä ajettu yli speksien. PCI-SIG sai omissa testeissään johdot sulamaan 660 watin virroilla, tosin eivät varmaan testanneet kotelossa missä johtoa joutuu taivuttelemaan. Täytyy sanoa että todella huonosti tehty liitin jos terminaalit(tai miksi niitä metallisia osia liittimen sisässä kutsutaan) pääsee liikkumaan vapaasti johdon mukana.

PCI-SIG testasi myös liittimen vapaassa ilmassa mikä ei vastaa alkuunkaan tilannetta jossa kortti on kotelossa kotelon sisäisen ilmankierron varassa. Siellä peruslämpi eli liitinrunko + PCB + jäähyrivat vieressä voi olla jo helposti +50C ja siihen ei vielä sisälly liittimen ylimenovastuksen aiheuttama lämpeneminen.

Tuo että liitin sulaa vapaassa ilmassaki noin herkästi on kyllä multifail.
 
PCI-SIG testasi myös liittimen vapaassa ilmassa mikä ei vastaa alkuunkaan tilannetta jossa kortti on kotelossa kotelon sisäisen ilmankierron varassa. Siellä peruslämpi eli liitinrunko + PCB + jäähyrivat vieressä voi olla jo helposti +50C ja siihen ei vielä sisälly liittimen ylimenovastuksen aiheuttama lämpeneminen.

Tuo että liitin sulaa vapaassa ilmassaki noin herkästi on kyllä multifail.
Lisäksi jos liitintä ei saa taivuttaa, miksi siinä ei ole jonkinlaista estoratkaisua (esim putki tms) joka estää taipumisen? Toteutus toki näyttäisi varsin typerältä, koska sen mahduttaminen koteloon kuin koteloon olisi varsin haastavaa.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 624
Viestejä
4 493 975
Jäsenet
74 265
Uusin jäsen
Oranta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom