- Liittynyt
- 14.10.2016
- Viestejä
- 22 495
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
12VHPWR-sulamissaagan aikana kenties silmiinpistävintä oli NVIDIAn hiljaisuus. Yhtiö kommentoi koko kohun aikana vain tutkivansa asiaa ja lupaavansa ongelmista kärsiville kumppaneidensa kanssa nopeutetut takuukäsittelyt. Nyt yhtiö on antanut myös virallisen lausuntonsa asian tiimoilta.
NVIDIAn tukisivuille on ilmestynyt artikkeli, jossa yhtiö kertoo todenneensa yleisimmäksi ongelmaksi liittimet, joita ei ole kytketty pohjaan asti. Sen tietoon on tullut noin 50 tapausta, jossa GeForce RTX 4090 -näytönohjaimeen kytketty 12VHPWR-liitin, oli se sitten adapteri tai suora johto virtalähteeltä, on sulanut.
NVIDIAn virallinen suositus on kytkeä virtajohto paikoilleen jo ennen kuin näytönohjainta asennetaan emolevylle, jotta käyttäjän on helpompi varmistua sen olevan varmasti paikoillaan. Pienikin rako voi ajan mittaan kasvaa, kun johdot vetävät liitintä omalla painollaan. Yhtiö sitoutuu edelleen nopeutettuun takuuprosessiin ja tutkii tapoja, joilla voisi varmistua liittimen paikallaanolosta ennen kokoonpanon käynnistystä.
Gamers Nexuksen ja rikkoutuneiden laitteiden tutkimiseen erikoistuneen testilaboratorion tutkimukset tukevat NVIDIAn lausuntoa. Toinen mahdollinen syy sulavalle liittimelle yleisemmän huonosti asennetun liittimen ohella on ”roskat” liittimen pohjalla, jotka voivat irrota liittimestä itsestään tai pinneistä.
PCI SIG:n tiedetään valmistelevan uutta versiota 12VHPWR-liittimestä, joka korjaisi ongelmat. Aiemmin nettiin on vuotanut Amphenolin dia, jossa esitetään 12VHPWR-liittimen kotelointiin tehtäviä muutoksia, joskaan allekirjoittaneelle ei ainakaan kyseisestä diasta selviä, miten sen olisi tarkoitus auttaa varmistamaan liittimen perille meno. Tulemme seuraamaan liitintilanteen kehittymistä, mutta toivon mukaan itse sulamisongelma voidaan taputella tässä kohtaa.
Lähde: NVIDIA
Linkki alkuperäiseen juttuun
--
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
PCI Express 5.0:n ja ATX 3.0:n mukana markkinoille seilannut 12VHPWR on karauttanut karille heti alkumetreillään, kun käyttäjät ovat alkaneet raportoimaan syystä tai toisesta sulaneista liittimistä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla. Liitin tuli käyttöön jo 3090 Ti -mallistossa, mutta ongelmat eivät ainakaan tuolloin nostaneet vielä päätään samalla tapaa, vaikka edelleen puhutaankin ilmeisesti vain noin 0,1 %:n tai alle vikaantumisprosentista.
12VHPWR-liitinten sulamisongelmaa on tutkittu useilla eri tahoilla ja ilmoille on noussut jo lukuisia erilaisia potentiaalisia selityksiä ongelmille. Tuoreimpien käänteiden myötä näyttää siltä, että Gamers Nexus on löytänyt tiensä sylttytehtaalle rikkoutuneiden laitteiden tutkintaan erikoistuneessa testilaboratoriossa työskentelevän seuraajansa tuella. Tekniikkajeesukseksikin tituleerattu GN:n Steve haastatteli matkalla myös muun muassa kaapeli- ja näytönohjainvalmistajia.
Gamers Nexuksen testeissä hakattiin pitkään päätä seinään, koska lukuisista eri liittimistä ei oltu saatu yhtä ainutta sulamaan, ei edes silloin kun liittimestä fyysisesti poistettiin neljä 12 voltin pinniä ja koko 600 watin kuorma pakotettiin kahden pinnin läpi. Todelliseksi syyksi paljastui jo aiemminkin spekuloidut käyttäjävirheet liittimen kiinnittämisessä, johon oman lisänsä tuo itse liitinten laatu, mutta oman palautteensa saa myös liitinten suunnittelijat. Eikä turvassa ole tällä hetkellä yksikään 12VHPWR-liitin, oli se adapterissa tai suorassa kaapelissa virtalähteeltä.
GN:n tutkimusten mukaan liitinten sulaminen aiheutuisi erittäin huonosti asetetuista kaapeleista yhdistettynä ”roskiin” liittimessä. Niin sanottuja roskia liittimeen voi kuitenkin päätyä jopa täysin oikein asennettujen liitinten kanssa, sillä tutkimuksissa havaittiin sekä itse liittimen koteloinnin kappaleita että GPU:n puoleisen liittimen pinnistä irronnutta metallia. Pinnin pitäisi oletuksena tehdä kontaktinsa tulppaaniliittimen pienehköistä "kuhmuista", mutta roskien myötä kontakti voi löytyä myös suoraan pinnien päädystä. Roskaa irtoaa luonnollisesti helpommin ja varmemmin, jos liitintä asennetaan vinossa eikä suorassa. Teoriassa nämä roskat voivat aiheuttaa ongelmia, vaikka liitin olisi asennettu pohjaan, mutta GN:n testeissä tässä ei onnistuttu vaan liittimet sulivat vain huonosti asennettuina.
Käyttäjälle vastuuta vierittävät asennusongelmat kirjaimellisesti näkyivät osassa Gamers Nexukselle lähetettyjä sulaneita kaapeleita, joissa oli havaittavissa merkkejä, joiden mukaan ne olivat jopa 4 mm ulkona liittimestä. Vain osittain asentunut liitin taipuu luontaisesti johdon painon mukana, minkä myötä vinoon menevät pinnit voivat löytää helpommin korkean vastuksen uusia reittejä virralle, mikä saa liittimen lopulta kuumenemaan, sulamaan ja jopa palamaan. Vaikka 12VHPWR olisikin asennettu lähes pohjaan, saattaa johtojen paino ja esimerkiksi johtoja painava kotelon kylkipaneeli vetää sitä pikkuhiljaa lisää ulos liittimestä. Tästä päästään puolestaan suunnitteluvirheeseen, eli varsinaisen lukitusklipsin puuttumiseen. Yksinkertaisen lukitusklipsin avulla käyttäjälle ei pitäisi jäädä epäselväksi, onko liitin asennettu perille asti oikein.
io-tech suosittelee jokaiselle käyttäjälle ylimääräistä huolellisuutta varmistamaan, että 12VHPWR-liitin on asennettu oikein, eli suorassa ja pohjaan asti riskien minimoimiseksi.
Linkki alkuperäiseen juttuun
Aiemmat uutiset:
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
NVIDIAn GeForce RTX `3090 Ti ja 4090 ovat toistaiseksi ainoat näytönohjaimet, joissa on käytössä uusi 12VHPWR-virtaliitin. Uuden virtaliittimen kanssa on tullut kuitenkin odottamattomia ongelmia, kun useat käyttäjät ovat raportoineet virtaliitinten sulaneen osittain käytössä ainakin RTX 4090 -näytönohjaimilla. 12VHPWR tulee lisäksi löytymään ainakin NVIDIAn tulevista GeForce RTX 4080 -näytönohjaimista sekä Intelin uusista datakeskus-laskentakorteista.
Toistaiseksi 12VHPWR-liitinten sulamisongelmien perimmäistä syytä ei varmuudella tiedetä. Potentiaalisia syyllisiä on useita ja ongelmat ovat todennäköisimmin monen eri seikan summa. Tällä hetkellä kuitenkin tiedetään, ettei ongelma koske yksin PCIe 8-pinnisiä liittimiä 12VHPWR:ksi muuttavia adaptereita, vaan myös suoraan virtalähteeltä tulevia 12VHPWR-johtoja. Hiljattain varmistui myös ensimmäinen Founders Edition -malli, jossa liitin oli päässyt sulamaan, eli kyse ei ole myöskään vain AIB-valmistajia vaivaavasta pulmasta.
Käyttäjä voi vaikuttaa omalta osaltaan ongelmien ilmaantumisen todennäköisyyteen parhaiten huolehtimalla muutamista yksityiskohdista: Liitin asennetaan suoraan, ei kulmassa, liitin asennetaan varmasti pohjaan asti tiiviisti ja johtoja ei saa taivuttaa ensimmäisen 3,5-4 senttimetrin matkalta liittimestä ja taivutettaessa varmistetaan, ettei taivuttaminen "vedä" ulompaa johtokerrosta.
[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81740,81739"]
Koska ongelmasta on tiedetty jo pitkään ja ainakin jotkut valmistajat ovat ehtineet jo esittelemään muutoksia liittimiinkin, on NVIDIAn radiohiljaisuutta pidetty erikoisena. Nyt yhtiö on osallistunut keskusteluun ensimmäistä kertaa itse, mutta valitettavasti vastauksia yhtiöllä ei ole tarjota. KitGurulle antamassaan lausunnossa NVIDIAn edustaja kertoo, että yhtiö tutkii tapauksia aktiivisesti, mutta toistaiseksi sillä ei ole mitään tuloksia kerrottavaksi asti tutkimuksistaan. Yhtiö lupaa kuitenkin itsensä ja kumppaneiden varmistavan ongelmasta kärsiville nopeutetun RMA-prosessin.
KitGurun lisäksi Igor’s Labin Igor Wallossek on saanut postia NVIDIAlta. Sivustolle toimitettu diapaketti varmistaa, että yhtiö käyttää kahta eri valmistajaa adaptereilleen ja että ne poikkeavat toisistaan jonkin verran. Osan adaptereista valmistaa Astron ja osan NTK. Kumpikin valmistaja käyttää ns. tulppaaniliittimiä, mutta niiden rakenne poikkeaa toisistaan jonkin verran. Wallossekin johtopäätösten mukaan ilmeisesti NTK:n valmistamat liittimet olisivat ainakin hänen makuunsa parempia, kuin Astronin, mutta allekirjoittaneen ymmärrys sähkötekniikasta ei riitä johtopäätösten pureskeluun syvällisemmin. Suosittelemme asiasta kiinnostuneille lähdeartikkelin lukemista.
Lähde: KitGuru, Igor's Lab
Linkki alkuperäiseen juttuun
--
Aiempaa sisältöä:
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Uutisoimme aiemmin käyttäjien alkaneen raportoimaan NVIDIAn GeForce RTX 4090 -näytönohjainten sulaneista virtaliittimistä. Ensimmäisten analyysien mukaan ongelmia aiheutuu, jos johtoja taivutetaan liian läheltä liitintä, mutta osansa syystä kantaa myös kelvottomaksi kuvailtu liittimen sisäinen rakenne.
Igor’s Labin Igor Wallossek raportoi saaneensa tietää AIB-valmistajien lähteiltään, että NVIDIA on ottanut asian ilmeisen vakavasti, vaikkei se julkisesti olekaan asiaa kommentoinut. Wallosekin mukaan NVIDIA on kertonut AIB-valmistajille, että jok’ikinen vahingoittunut RTX 4090 tulee lähettää suoraan NVIDIAn itsensä tutkittavaksi. Lähteiden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NVIDIA toimii näin.
PCI-SIG julkaisi aiemmin tänä vuonna varoituksen, jonka mukaan osa 12VHPWR-adaptereista ovat vaarallisia muun muassa epätasaisesti jakautuvan virransyötön vuoksi. Dioissa epäiltiin syyksi liittimien pinnejä, jotka johdon vääntyessä eivät istu tasaisesti paikallaan, vaan kontaktia otetaan vain osalta matkaa. Muun muassa tämän vuoksi kustomoituja kaapeleita valmistava Cablemodskin ohjeistaa, ettei sen 12VHPWR-johtoja saa taittaa ensimmäisen 35 mm:n matkalta liittimestä. NVIDIA kertoi tuolloin löytäneensä ongelman käyttämistään adaptereista ja korjanneen sen, sekä jakaneen korjausohjeet myös muille mahdollisille valmistajille. Totuus vaikuttaa kuitenkin toiselta, sillä Astronin valmistamat NVIDIAn viralliset 4 x 8-pin > 12VHPWR -adapterit ovat olleet juuri niitä, jotka ovat sulaneet paikoilleen.
Igor’s Labin graafin mukaan kunkin 8-pinnisen lisävirtaliittimen 12 voltin linjat vedetään yhdessä 14 AWG:n johdolla 12VHPWR-liittimeen, eli sen kuutta 12 voltin pinniä syötetään yhteensä neljällä johdolla. Vaikka NVIDIA kertoi löytäneensä ongelman ja korjanneensa sen, Wallossek epäilee, ettei yhtiö ole todellisuudessa edes tietoinen adapterin sisäisestä rakenteesta, sillä hänen mukaansa sitä ei olisi pitänyt missään vaiheessa hyväksyä. Ongelmat alkavat neljästä 14 AWG:n johdosta, joista reunimmaiset ruokkivat kumpikin yhtä pinniä ja keskimmäiset kumpikin kahta pinniä. Paksut johtimet on juotettu vain 0,2 millimetriä paksuun ja 2 millimetriä (per johdin) leveään kupariliuskaan, joka on yhteydessä yhteen tai kahteen pinniin. Suojateippien poisto saa kontaktit myös irtoamaan paikoiltaan pienestäkin voimasta, mikä voisi tapahtua myös teipit paikoillaan johdon vääntyessä.
[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81253,81252"]
Ongelmat jatkuvat itse liittimen sisällä, jossa edellä mainitut kuparijohtimet ovat yhteydessä kuorman joka pinnille tasaisesti jakavalle ”foliolle”, joka on ainakin Wallossekin mukaan auttamatta liian heppoista tavaraa. Uudelleenjako varmistaa, että virta kulkee kyllä verrattain tasaisesti 12VHPWR:n joka pinnistä, mutta samaan aikaan jos yksikin aiemmin kuvatuista heikoista kontakteista pettää, se repii virtansa jäljellä olevista liittimistä mikä nostaa jälleen lämpötilaa.
Lähde: Igor's Lab
Linkki alkuperäiseen juttuun
--
Alkuperäinen uutinen:
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Uutisoimme jokin aika sitten PCI-SIGin varoituksesta, jonka mukaan ainakin osa 12VHPWR-adaptereista saattavat olla vaarallisia ja tuottaa tulipaloriskin. NVIDIAn mukaan sen adaptereista löytyi ongelmia, mutta ne on korjattu. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei korjaukset ole olleet täysin sähkönpitäviä.
Redditiin ilmestyi hiljattain ensimmäinen kuva Gigabyten GeForce RTX 4090 Gaming OC -näytönohjaimesta, jonka 12VHPWR-lisävirtaliitin kortin päässä sekä mukana tullut NVIDIAn virallinen 4 x 8-pin > 12VHPWR -adapteri ovat kumpikin sulaneet ja ilmeisesti jopa syttyneet tuleen hetkellisesti. Käyttäjän mukaan tämä tapahtui Red Dead Redemption 2 -peliä pelatessa.
[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81130,81129"]
Myöhemmin nettiin on ilmestynyt vastaavat raportit ainakin kahdesta Asuksen TUF GeForce RTX 4090 -näytönohjaimesta. Tuoreimmassa tapauksessa käyttäjän mukaan näytönohjain vaikuttaa edelleen täysin toimivalta, mutta sulanut liitin ei luonnollisesti ole turvallinen käyttää.
[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="81128,81127"]
GamersNexus on saanut puolestaan haltuunsa jo alkuperäisen PCI-SIG:n varoituksen aikaan dioja, joiden mukaan sulamisongelmat koskevat useita erilaisia liittimiä ja adaptereita. Useimmissa tapauksissa liitinten sulaminen vaikuttaisi liittyvän kaapelin taipumiseen ja ongelmat ilmenevät yleensä 10-30 tunnissa rasitusta. Kaikissa testikaapeleissa on ollut käytössä 14-16 AWG:n johdot.
PCI-SIG:n mukaan syyllinen ongelmiin on tämänhetkisten tietojen valossa todennäköisimmin taivutetut kaapelit, jotka painavat liittimen pinnit vinoon itse liittimessä. Tällöin pinnit ovat kontaktissa epätasaisesti ja vain osalta matkalta, mikä nostaa niiden vastusta, mikä puolestaan ohjaa enemmän virtaa paremmassa kontaktissa oleviin ja siten matalamman vastuksen tarjoaviin johtimiin.
Kustomoituja kaapeleita valmistava Cable Mod ohjeistaakin, että asennettaessa on varmistuttava, ettei kaapeli taitu ensimmäiseen 35 millimetrin matkalta liittimen perästä laskien lainkaan. Ylikellottajana ja etenkin eri laitteiden virransyötön arvioinnista monille tutuksi tullut Buildzoid on puolestaan julkaissut oman näkemyksensä koko tapauksesta videon muodossa.
Virtaliitindraaman jälkihöyryissä AMD:n Scortt Herkelman on varmistanut Twitterissä, etteivät yrityksen RDNA3-arkkitehtuurin RX7000-sarjan näytönohjaimet tule käyttämään tuoretta 12VHPWR-liitäntää.
Lähde: WCCFTech
Linkki alkuperäiseen juttuun
Viimeksi muokattu: