- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 20 853
Niin, nämä nyt ovat itsestäänselvyyksiä kaikille peruskoulun käyneille, mutta se on silti kakkapuhetta, että Ikean pannu olisi jotenkin niin mahdottoman erilainen koostumukseltaan, että vain sillä tapahtuu tuota pätkimistä keraamisella liedellä. Siitähän tuossa oli kysymys, eikä siitä onko pannujen/kattiloiden metalliseoksen lämmönjohtavuudessa jotain pieniä eroja. Ja sekin tuossa jo todettiin, että toki niissä liesissä on termostaatti suojaamassa ylikuumenemiselta ja toteutuksia niissä voi olla erilaisia.Meillä tekee Boschin keraaminen liesi nimenomaan tuota, että pätkii vastuksia päälle/pois. Sen myös näkee ja kuulee, kun punainen hohde katoaa ja kuuluu "klik". Riippuu myös hyvin paljon pannusta/kattilasta paljonko se tuota tekee.
Pannuissa on hyvinkin paljon eroja, nimenomaan pohjan rakenteessa. Metalleissa on hyvin paljon eroa. Esim. alumiinin lämmönjohtavuus on ~3-4,7 kertainen rautaan verrattuna ja jopa yli kymmenkertainen teräkseen verrattuna. Siksi niihin pohjiin leivotaan alumiinia sisään, että lämpö johtuisi liedestä nopeammin ruokaan ja leviäisi pannuun tasaisemmin. Mutta aivan varmasti pannuissa on eroja siinä, paljonko siellä on sitä alumiinia lämpöä levittämässä ja kuinka hyvin ne eri metallit on toisiinsa liitetty. Paskat liitokset huonontaa lämmön siirtymistä.
Paska pohja ei yksinkertaisesti siirrä lämpöä riittävän nopeasti levyltä ruokaan ja lieden termostaatti katkaisee lämmityksen.
Mutta se siitä, täällä oli kuitenkin ensisijaisesti tarkoitus keskustella induktioliesille soveltuvista tarvikkeista.