1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

 2. Live: io-techin viikon tekniikkakatsaus podcast. Keskustellaan viikon kuumimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähestys YouTubessa tänään klo 15-16.

  Poista ilmoitus

Katalonian itsenäistyminen

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja Kaiser Soze, 30.09.2017.

 1. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämän ketjun tarkoituksena on seurata huomista äänestystä ja mahdollisesti uuden eurooppalaisen valtion syntyä.

   
 2. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mutta kannattaako noin pienen valtion synnyttäminen enää vuonna 2017? Noillahan on jonkinlainen autonomia jo ollut.
   
 3. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  BBC:n artikkelista. Eli jos tulos on positiivinen niin tuolla alkaa kunnon mylläys heti. Ei mitään BREXIT-meininkiä jossa menee vuosikaupalla ja ei sido laillisesti mihinkään.
   
 4. Korppikuningas

  Korppikuningas

  Viestejä:
  1 966
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mikä on suurin syy miks Catalonia haluaa itsenäistyä?
   
 5. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Does Catalonia want to leave Spain?

  Aika rajua meinkiä jos nyt jo ihmisiä pidätetään ja paikkoja raidataan ja otetaan haltuun poliisi/asevoimilla.

  Eikös EU:n ja kaikkien muiden sivistyneiden tahojen pitäisi olla tukemassa rauhanomaista demokratiaa?
   
  Eramaankettu, tle88 ja Kaiser Soze tykkäävät tästä.
 6. Fightinglove

  Fightinglove

  Viestejä:
  1 115
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Mutta miten konkreettisesti lähtisit tukemaan? Ranskalaisten tankit rajan yli?
   
 7. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  719
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Miten niin pienen? Katalonian väkiluku on melkein puolitoistakertainen Suomeen verrattuna. Pinta-ala on toki pienempi, mutta sillä nyt ei ole mitään väliä näin jälkiteollisten tietoyhteiskuntien aikana.

  Mitä erikoista muuten on vuodessa 2017, että juuri silloin ei autonomian riittämättömyyteen kyllästyneiden kansojen kannattaisi itsenäistyä?
   
  tle88 tykkää tästä.
 8. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos nyt ainakin ensialkuun EU vähän heristäisi sormea Espanjalle että ei sitten natsimeininkiä ja rauhanomaisten ihmisten vainoamista.
   
  Eramaankettu tykkää tästä.
 9. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aivan kääpiövaltio toi olis. Onko joku jossain väittänyt että Suomi ei olisi? Naurettavaa rakennella rajoja muutaman tunnin matkan välein. Nykyaikana noista on pelkkää haittaa.

  Ei ole mitenkään sattumaa että Silicon Valley on jättimaassa eikä eurooppalaisessa mikrovaltiossa. Vaikka jälkiteollisessa maassa ei maa-alaa tarvita, tarvitaan silti muita resursseja.
   
 10. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Halla-aholla oli ajatuksia herättävä kirjoitus Kataloniasta:

  Jussi Halla-ahon nettikolumni: Rajojen muuttumattomuus ylimpänä hyveenä

  "
  Europarlamentin espanjalaiset kollegat ovat käyneet kuumana Katalonian alueparlamentin päätettyä itsenäistymistä koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä. Espanjalaisen näkemyksen mukaan valtakunta on perustuslakinsa nojalla jakamaton, ja maan oikeuslaitos on uhkaillut Katalonian kaupunkien pormestareja syytteellä, mikäli nämä osallistuvat kansanäänestyksen järjestelyihin.

  Espanjan suhtautumisen asettaa hiukan hupaisaan valoon se, että se samaan aikaan pyrkii varsin aggressiivisesti saamaan haltuunsa Britannialle kuuluvaa Gibraltaria, jonka väestön valtava enemmistö tutkitusti haluaa pysyä brittiläisenä. Kaksinaismoraalista tulee mieleen Venäjä, jossa separatistisilla puheilla pääsee vankilaan, mutta jonka mielestä on ok miehittää ja liittää itseensä naapurimaille kuuluvia alueita.
  "
   
  hkultala tykkää tästä.
 11. Lifeless

  Lifeless

  Viestejä:
  917
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kulttuuri ja kieli on se suurin syy.

  Toinen syy tietenkin etta rahavirta on Barcelonasta Madridiin. Eli hyvin menestyvaa Cataloniaa lypsetaan kuiviin, jotta saadaan loppu Espanja edes jotenkuten pidettya pystyssa.
   
 12. Lifeless

  Lifeless

  Viestejä:
  917
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllahan se tulee champanja pullo korkattua jos aanestyksen tulos on kylla. Ja vaikkei oikea aani voittaisi, niin kyllahan tama taas on melkoinen napaytys Espanjaa vastaan. Se on vain ajan kysymys kun erotaan.

  Ikava kylla ei taideta kuolonuhreitta saastya tasta myllakasta. Espanjan poliisia on paikalla tuhansittain ja valtavia mellakoita on odotettavissa. Toivottavasti vain military pysyy poissa kuvioista, etta saadaan homma hoidettua edes jokseenkin sivistyneesti.
   
 13. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  719
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joo, Suomi ja Baltian maat pitäisi olla osa Venäjää. Muutaman miljoonan asukkaan täivaltioilla ei ole mitään olemassaolon oikeutusta. Terveisin J. Stalin.

  Ei ole mitenkään sattumaa, että Piilaakso on USA:ssa eikä jossain muussa maassa. Asiaan vaikuttaa aika moni muukin tekijä kuin maan koko.

  Mutta kun kerran Espanjakin on eurooppalainen mikrovaltio (siellähän ei ole Piilaaksoa), niin ei Katalonian kuulumisella tai kuulumattomuudella Espanjaan pitäisi olla väliä. Antaa katalonialaisten päättää itse, mitä haluavat.
   
  hkultala ja Eramaankettu tykkäävät tästä.
 14. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Katalonia saisi itsenäisenä valtiona esim. oman kielensä EU:n viralliseksi kieleksi koska kukin maa voi tuoda yhden kielen Unioniin ja Espanja on valinnut kielekseen Espanjan.
   
  Viimeksi muokattu: 30.09.2017
 15. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mitä ihmettä, noinko mä sanoin?

  Piilaaksosta totean että mm rahoituksen melkein pohjaton saatavuus auttaa asiassa. Suomi on köyhempi ja väestöltään pienempi kuin San Fransiscon tilastoalue itsessään. Ei tämä voi olla vaikuttamatta asioihin. Tästä tuoliltani jos astun autoon ja ajan 2 tuntia olen jo toisessa valtiossa jossa kaikki on aivan toisin kuin täällä. Rajoista ja muista vapaan markkinatalouden esteistä puhumattakaan. Ilman EU:ta Eurooppa olisi romahtanut tällä vuosituhannella.

  Espanjaa ei kyllä voi verrata Suomeen. Niin paljon suurempi ja merkittävämpi maa se on. Olen viimeinen henkilö sanomassa että ihmisillä ei olisi oikeutta päättää omasta kohtalostaan. Otin kantaa lähinnä eron järkevyyteen. Autonomia tuolla on jo ollut.

  Tollasista asioista kai voi neuvotella perustamatta uutta valtiota.
   
 16. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 588
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Äänestys on alkanut. Ei taida poliisit pystyä estämäänkään sitä. Hyvä niin. Kansalla pitäisi olla ainakin oikeus kertoa kantansa. Se, mitä siitä seuraa, onkin ongelmallisempaa.
   
 17. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 571
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tietämättä sen syvemmin taustoja muuta kuin mitä wikipedia nopeasti kertoi ja mitä uutisissa on ollut niin minusta tämä tilanne on siinä mielessä kehittymässä todella huonoon suuntaan että espanjan hallitus näyttäisi valmistuvan mahdolliiin voimakeinojen käyttöön ja se ei ainakaan helpota tilanteen kärjistymistä.

  Toisaalta, ymmärrän kyllä että jos espanjan perustuslaissa lukee että maa on jakamaton niin se tietenkin tarkoittaa että näin on ja espanjan hallituksen on pakko toimia perustuslain mukaisesti.

  Hassua sinäänsä että suomalaisissa tämä on herättänyt vahvaa kannatusta vaikka krimin itsenäistymistä ukrainasta (joka on siis verrattavissa tähän pl. venäjän tuki) onkin saanut aivan toisenlaista suhtautumista.

  Mitähän suomessa kävisi jos saamelaiset tai ahvenanmaalaiset alkaisivat järjestellä vastaavaa? mm. ahvenanmaalla toimii poliittinen järjestö jonka tavoitteisiin kuuluu mm. ahvenanmaan itsenäistyminen suomesta. Onhan noillakin molemmilla oma kulttuuri ja kieli jota suomalaiset koittaneet kitkeä läpi historian eikä vieläkään kulttuurillisesti ja kielellisesti ole kovin helppoa.
   
 18. rlame

  rlame

  Viestejä:
  457
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Mitenkähän mahdollisessa itsenäistymisessä käy sitten esimerkiksi valtionvelan? Ottaako Katalonia vastattavakseen osan Espanjan valtionvelasta ja jos ottaa niin mihin suhteutettuna (väkiluku, bkt)?
   
 19. mitsune

  mitsune Praetorian Prefect Tukijäsen

  Viestejä:
  313
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Eiköhän siellä laiteta puuhamiehet vankilaan jos tulos on kyllä. Onko mitään suuntaanantavia ennakkopolleja tehty?
   
 20. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 588
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Krim ei ole mitään itsenäisyyttä hakenut, vaan Venäjä varasti Krimin Ukrainalta. Ja Espanja voi olla jakamaton, vaikka Katalonia ei olisi osa Espanjaa. Espanja toimii täysin järjettömästi lähtemällä uhkailemaan pelkän äänestyksen järjestämisestä.

  Ahvenanmaan voisi erottaa Suomesta muutenkin ja saamelaiset voivat puolestani perustaa oman valtionsa, johonkin Suomen rajojen ulkopuolelle. EVVK.
   
  Kaiser Soze tykkää tästä.
 21. Diziet Sma

  Diziet Sma

  Viestejä:
  719
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tällaisia aivopieruja ei kannattaisi päästellä, ellei halua leimautua ryssätrolliksi. Tilanteissa ei ole mitään verrattavaa: Katalonia on itsenäistymässä, toinen maa ei ole miehittämässä sitä ja liittämässä itseensä.

  Minun puolestani saavat aivan vapaasti ruveta puuhaamaan itsenäistymistä sekä myös itsenäistyä, jos tuntevat sitä haluavansa.

  Ainut ehto on, että ahvenanmaalaisten tai saamelaisten pitää oikeasti itse kannattaa itsenäistymistä, ettei kyseessä ole jokin Venäjän hybridisodankäynnin operaatio.

  Edit: Näin siis periaatteessa. Käytännössä Ahvenanmaa itsenäistyy samalla todennäköisyydellä kuin lapamato päättää alkavansa elää ilman isäntäeläintään. Saamelaisilla taas menee keikki aika riidellessä siitä, ketkä ovat oikeita saamelaisia, eikä itsenäistymisestä haaveiluun riitä enää energiaa.
   
  Viimeksi muokattu: 01.10.2017
  letomps tykkää tästä.
 22. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 533
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jotenkin sellainen fiilis koko jutusta, että Espanja pelaa täysin itsenäistymistä kannattavien pussiin. Olisivat heti kärkeen sanoneet, että äänestetään vaan ja neuvotellaan sitten. Tällöin äänestyspaikoille olisivat tulleet myös ne, jotka eivät kannata itsenäisyyttä.
  Nyt paikalle tulevat vain kaikkein vannoutuneimmat separatistit. Kun vielä estetään äänestys poliisivoimin, niin ei ole kovin vaikea ennustaa seuraavien paikallisvaalien voittajia.
   
  kekkeruusi tykkää tästä.
 23. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Aika rajua settiä alkaa olemaan. Ellei sitten ole feikkejä. Separatistien pussiinhan tuo täysin menee kun vanhuksia riepotellaan ja pahoinpidellään ja kuvat siitä kiertää koko maailmalla.   
  Viimeksi muokattu: 01.10.2017
 24. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  1 346
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  En voi ymmärtää, millä perusteella äänestäminen voisi olla laitonta, ja millä perustein poliisi pyrkii estämään sen. Äänestys voi olla lainvoimaton, mutta laitonta se ei missään nimessä voi olla. Räikeästi rikotaan sananvapautta ja kokoontumisoikeutta tuolla.

  Toivottavasti Espanjalle annetaan rankat sanktiot ihmisoikeuksien rikkomisesta.
   
  Eramaankettu tykkää tästä.
 25. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 588
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Näinpä. Eihän tuossa vielä mistään erottu, vaan vain äänestettiin.
   
 26. Korppikuningas

  Korppikuningas

  Viestejä:
  1 966
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jos Katalonia nyt äänestää itsenäisyyden puolesta, niin kuinkahan moni maa tunnustaa sen itsenäisyyden?

  Ja et millanenkohan keskustelu siitä käydään?
  Katalonia: Me ollaan nyt itsenäisiä!
  Espanja: No ette oo.
  Katalonia: Ai no ok :sori:

  Miten EU:ssa päättäjätasolla on puhuttu Katalonian touhuista?
   
 27. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 571
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Varmaan kulminoituu siihen että katalonian aluehallinto on sanonut vaalituloksen olevan sitova ja espanjan laista varmaan löytyy lakipykälä josa kielletään vallankumouksellinen tai muuten maan suvereeniteettiä tai jakamista puuhaava toiminta.

  Miksi EU on sitten niin kantaa ottamaton? varmaan siksi että tämä asia jakaa EU kansalaisiakin niihin kahteen perinteiseen leiriin, eli EU kannattajat sekä EU vastustajat.
   
 28. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  "
  Vastalauseet ovat usein legalistisia: niissä vedotaan Espanjan perustuslakiin, joka ei salli maan alueiden itsenäistymistä. Kysymys on kuitenkin moraalinen ja poliittinen. Kansojen itsemääräämisoikeus on yksi kansainvälisen politiikan perusperiaatteista. Koska kansat koostuvat ihmisistä, viime kädessä on kyse ihmisten oikeudesta valita itselleen mieleisensä yhteiskuntamuoto ja esivalta. Jos jonkun maan perustuslaki estää tämän oikeuden toteutumisen, kyseinen perustuslaki on väärässä ja sitä pitää muuttaa.

  Tällaisia vaatimuksia ei kuitenkaan Espanjalle ole esitetty.

  Isäntämaan lakiin vetoaminen on ongelmallista siksikin, että kansojen oikeus hallita itseään olisi riippuvainen isännän suopeudesta. Miksi skotlantilaisilla on oikeus päättää asiasta itse, jos katalaaneilla ei ole?
  "
   
 29. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 588
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Eihän se äänestämiseen mitenkään liity, syyttäkööt sitten aluehallintoa mistä syyttävät. Kansalaisten äänestämisen estäminen väkivalloin tai uhkailemalla ei ole perusteltua.
   
 30. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 571
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tälläiset määritelmät kuin kansa on aika hankalia määritellä. Miten se määritellään mikä on se kansa jolla on oikeus valita se johtajansa? Katalonia on kuitenkin kuulunut espanjalle jo aika pitkän aikaa joten ovatko he enää todellakin oma kansa vai osa espanjaa?. Voisiko tällä perusteella nyt sitten esim ne saamelaiset tai rohingat perustaa omasta yksipuolisesta päätöksestään sen oman valtion jonnekkin?

  Sitä paitsi, sen oman johtajan valintakaan ei ole ihan niin suoranainen juttu kuin monelle demokratiasta tulee mieleen ensimmäisenä. Ainakaan suomessa. USA tuo vielä toimiikin jotenkin, sen takia siellä onkin nyt se trumpetti johdossa.
   
 31. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  H-a:n tekstissä oli tästäkin:

  "Kansallismielisenä ihmisenä pidän kansallisvaltioita hyvänä järjestelynä ja parhaana työkaluna kansojen ja niihin kuuluvien ihmisten etujen puolustamiseksi. Kansallisvaltio ja kansallistunne ovat myös terveen koheesion lähteitä. Voidaan tietysti saivarrella siitä, mikä on kansakunta, eikä siihen kysymykseen olekaan objektiivista vastausta. Englantilaiset ja amerikkalaiset ovat mielestään eri kansoja, vaikka puhuvat samaa kieltä. Saksan- ja ranskankieliset sveitsiläiset ovat mielestään samaa kansaa, vaikka puhuvat eri kieltä. Identiteetti voi rakentua alueelliselle, kielelliselle, kulttuuriselle, historialliselle tai uskonnolliselle perustalle. Kansan itsemääräämisoikeuteen kuuluu myös vapaus tehdä nämä määrittelyt itse."
   
  Viimeksi muokattu: 01.10.2017
  kusiainen tykkää tästä.
 32. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No tämä. Äänestysprosentti tulee olemaan mielenkiintoinen.
   
 33. Jurppii

  Jurppii

  Viestejä:
  9 445
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  Miten eri valtioiden perustuslait suhtautuvat separatismiin? Ainakin Venäjällä taisi napsahtaa viisi vuotta kuritushuonetta jo pelkästä suunnittelusta. UK ilmoitti muistaakseni myös, että jos Gibraltar jotain sellaista meinaa niin asevoimin estetään.

  @opelman Jos Katalonia eroaa niin Espanja on luultavammin pakottamassa sitä irti EU:sta. Kataloniassa on halu pysyä euromaana ja luultavasti EU haluaisi heitä myös auttaa siinä.
   
  Kaiser Soze tykkää tästä.
 34. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 571
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Realimaailman faktahan varmaan on että yksikään suvereeni valtio ei tule hyväksymään minkäänlaista oman alueensa itsenäistämistä ja irroittamista kuin erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa. Tämä myöskin sen takia että tuollaiset toisen maan vaikuttamiset kuten krim ovat silloin täysin mahdottomia. Tästä syystä kansainvälisellä yhteisöllä, tai ainakin maiden johtajilla ei ole kovinkaan motivaatiota puuttua tuohon koska mikäli noita separatisteja tuettaisiin yhtään edes aatteellisesti niin voisi olla että omassa maassa joku vastaava taho alkaisi ajaa samaa asiaa. Eli pidetään siis valtioiden taholta yleistä sanatonta mielipidettä että valtioita ei voi jakaa.

  Tosin espanjan tapahtumien eskaloituminen tuohon suuntaa varmasti lisää muissakin maissa olevien separatististen tahojen aktiviteettia oman asiansa suhten. Voipa jopa lisätä kansallismielisten tahojen kielteistä suhtautumista EUhun koska tietyltä kantilta katsoen tuokin voitaisiin jopa rinnastaa katalonian tilanteeseen jos niin halutaan.
   
  Kaiser Soze ja Poppis89 tykkäävät tästä.
 35. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Palomiehet ja Guardia Civil vastakkain   
 36. James5

  James5

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tyhmää väkeä, oikeen kerjäävät verta nenästään. Saisivat nuo poliisit ampua kumiluoteja silmiin niin oppisivat olemaan. Ja jos ei sillä opi niin pamppua vaan niin perkeleesti.
   
 37. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joo toi ihmisten hakkaaminen on tosi fiksua ja vähentää ajatuksia itsenäisyydestä.
   
  kekkeruusi tykkää tästä.
 38. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Aika moni maa on "kerjännyt verta nenästään" kamppailussaan itsenäisyytensä puolesta. :smoke:
   
  Chloe, kusiainen, Datsyuk13 ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 39. ZeiTsei

  ZeiTsei

  Viestejä:
  466
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Hölmösti toimii Espanjan hallitus. En usko, että EU katsoo hyvällä kun takapajuinen Espanja rikkoo demokratiaa ja ihmisoikeuksia, etenkin kun sympatiat ovat jo vuosia kohdistuneet katalonialaisia kohtaan (Barcelonaa pidetään mallikaupunkina eli nuorekkaana, kansainvälisenä ja liberaalina).
   
  Resetor tykkää tästä.
 40. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
 41. ei naarata

  ei naarata

  Viestejä:
  1 229
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mulla on kyllä sellainen käsitys että Krimin kansanäänestys hoidettiin varsin asiallisesti, tästähän on useampikin riippumaton tutkimus tehty. Krimiläisten enemmistön tahto on sama kuin kansanäänestyksen tulos, joten ainakaan siinä mielessä tuossa ei ole tapahtunut suurta vääryyttä. Mitä sitten jos koko äänestystä ei olisi edes järjestetty? Ahvenanmaan itsenäistyminen olisi vaan hyvä, säästyisipähän nekin valtion rahat johonkin tähdellisempään. Minun puolesta saamelaiset voisivat perustaa oman valtionsa Norjan, Ruotsin ja Suomen Lappiin, se olisi heille oikeus ja kohtuus.

  Nyt tämä Espanjan tilanne on kyllä jotain aivan älytöntä; iso Euroopan Unionin valtio laittaa mellakkapoliisit asialle kun sen osa haluaa itsenäistyä ja äänestää siitä. Ei tällaista olisi uskonut näkevänsä 2010 -luvulla Euroopassa. Demokratia näyttää unohtuvan heti kun globalistien edut on uhattuna.
   
 42. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 966
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016


  Laittakaa tekstit ja kääntäminen enkkuun päälle.
   
 43. Poppis89

  Poppis89

  Viestejä:
  154
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tässä nähdään k
  Rautaa maakuntaan vaan. Saadan tämäkin episodi loppumaan hyvän aikaan. Ihmetyttää kyllä kun Espanjan valtio on antanut tähän äänestykseen mahdollisuuden, vaikka samantien sanovat äänestyksen olevan laiton.
   
 44. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  839
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No, joo, tavallaan. Miten muuten Tšekkoslovakian tapauksessa 90-luvulla?
   
 45. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
   
 46. mölyä

  mölyä

  Viestejä:
  618
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Tuli kesällä lomailtua parissakin eri kohteessa Kataloniassa, ja silloin siellä jo näkyi noita Si-lippuja jotka aiheuttivat hämmennystä, ei ollut aavistustakaan että siellä jotain tällaista kansallisaatetta olisi. Tyrmäsin asian naurahtaen ajatellen tämän olevan tällainen trendikäs populistien masinoima unelmahöttö, mutta nyt viime päivien aikana ja varsinkin tänään on sympatiat kyllä 100% katalaanien puolella.

  Espanjan hallinto on sössinyt tämän asian hoitamisen täysin, ja nyt itsenäistymisliike saa vain entisestään virtaa. Mikä vaikeus olisi vain ollut antaa Katalonian äänestää rauhassa, naureskella vieressä ja lopulta vain todeta että paskat te mitään itsenäistytte. Vaikea kuvitella että yksikään EU-maa tunnustaisi Katalonian itsenäisyyttä.

  Tosin kyllähän tarkoitusperät tällä itsenäistymisellä ovat 2000-luvun Eurooppaan nähden lievästikin sanoen todella turhamaiset. Mikä vaikeus on hyväksyä olevansa yhtä aikaa katalaaninkielinen, katalonialainen, barcelonalainen sekä espanjalainen? Sveitsissä homma on hoitunut hienosti jo vuosisatoja.
   
 47. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 470
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  MTV Kataloniassa: Kun joku näkee poliisin, äänestyspaikan eteen tehdään ihmisketju – "Haluamme jättää Espanjan lopullisesti, koska emme halua kuulua siihen"

  "– Tämä äänestys ei toteudu tarvittavien vaatimusten mukaan, se on totta, mutta ei ole muuta keinoa. He (Espanjan hallitus) ei ole jättänyt muuta mahdollisuutta, pohtii Iván Rodríguez."

  Äänestys näyttää nyt toteutuvan jotenkuten. Itsenäisyyden puolesta äänestävä puoli varmaan voittaa näissä olosuhteissa. Äänestyksen jälkeen paikallishallinto tekee yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen joka käynnistää sitten pahemman mayhemin? koska separatistien näkökulmasta Espanja on nyt hyökkäämässä heidän maahansa.


   
 48. nikidaa

  nikidaa

  Viestejä:
  676
  Rekisteröitynyt:
  16.03.2017
  Voisikohan Espanja käyttää Naton 5 artiklaa koska maa on sisällissodan partaalla? Loppuisi nopeasti äänestykset kun esim. USA lähettäisi joukot ylläpitämään järjestystä. :D