Suomeen tarvitaan tulevaisuudessa enemmän hoitajia. Veikkaan että nyt koronan jälkeen tulee entistä enemmän alalta pois pyrkiviä. Miten tuota alaa saisi houkuttelevammaksi kuin palkkoja nostamalla ja työoloja parantamalla?
Työolojen parantaminen ja palkkojen nostaminen ovat suoraan ristiriidassa keskenään.
Kun ei ole varaa palkata enempää, mennään alimiehityksellä, ja työolot on huonot.
Kun palkat olisivat pienemmät, olisi varaa palkata enemmän työntekijöitä ja työolosuhteet olisivat inhimillisemmät.
AY-liikkeellä on ollut aina vikana se, että ollaan osattu aina vaatia vain kolmea asiaa:
1) Lisää palkkaa
2) Lisää lomaa.
3) Jäykempiä työmarkkinoita. Huonoja työntekijöitä ei saa potkia pihalla ja vaihtaa parempiin, vaikka työntekijöiden kokonaismäärä pysyisi samana, ja jos ihmisiä jostain syystä saadaan potkittua, sitten heidät jossain tilanteissa pitää ensin palkata takaisin ennen kuin voidaan palata muita tilalle. Tällä on ollut todella paha vaikutus nuorisotyöttömyyteen ja ihmisten syrjäytymiseen.
Ja AY-liikkeen asenne on aina ollut, että "antaa firman kaatua sen sijaan että vähän tingittäisiin saavutetuista eduista" kun firmoilla mene huonosti. Järkevää olisi esim. että yritys maksaisi osan palkoista osakkeina/optioina, jolloin firma selviää, ja työntekijät tämän jälkeen omistavat osan firmasta ja saavat nauttia sen osingoista sitten kun firmalla taas menee hyvin ja se maksaa osinkoja. Mutta TES estää tämän, koska on pakko maksaa tietynsuuruinen RAHAPALKKA vaikka muut edut/ehdot olisi työntekijälle kuinka hyvät tahansa.
Eikä olla koskaan osattu puuttua niihin
oikeisiin ongelmiin. ELi huonoihin työolosuhteisiin.
Oikeita ongelmia on esim. se, että joillain aloilla vuorotöissä voi kahden työvuoron väliin jäädä aivan liian pieni väli, että siinä ei ehdi levätä kunnolla.
Toinen oikea ongelma on työpaikkakiusaaminen. Ja AY-liike on tehnyt kaikkensa, jotta niitä työpaikkakiusaajia ei saada potkittua pihalle.
Kolmas oikea ongelma on liian suuri työmäärä. Kuten jo alussa sanoin, mitä enemmän vaaditaan palkankorotusta, sitä vähemmän varaa on palkata lisää työntekijöitä sitä kuormaa helpottamaan.
Ja sitten on hyvin paljon alakohtaisia oikeita ongelmia.
Ja ammattiliittoja on myös paljon fuusioitunut suuremmiksi ammattiliitoiksi. Aina kun ammattiliitot fuusioituu, johtoporras on yhtä enemmän pihalla siitä, mitä ne työntekijöiden
oikeat ongelmat on. Ja keskitytään entistä enemmän väärien asioiden ajamiseen.